Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
Ferenc pápa: Józsefhez hasonlóan bízzuk magunkat Istenre és
  2019-12-22 20:19:14, vasárnap
 
  Ferenc pápa: Józsefhez hasonlóan bízzuk magunkat Istenre és az ő meglepő logikájára!
A szelíd és bölcs József példája arra biztat, hogy emeljük fel tekintetünket és lássunk messzebbre. Vissza kell térnünk Isten meglepő logikájához, mely új távlatokra, Krisztus és az ő szava előtt nyit meg bennünket.
December 22-én, advent negyedik vasárnapján a Szentatya Szent József alakjáról elmélkedett a déli Angelus elimádkozásakor. Arra biztatott, hogy mi is merjük Istenre bízni magunkat az emberi szempontból érthetetlen helyzetekben, és adjunk helyet Jézusnak terveinkben és döntéseinkben. Ferenc pápa déli beszédének teljes fordítását közreadjuk.
- Adventi negyedik s egyben utolsó vasárnapján az evangélium (vö. Mt 1,18-24) Szent József tapasztalatán keresztül vezet bennünket karácsony felé. Ő látszólag másodrendű alak, ám magatartásában az egész keresztény bölcsesség benne rejtőzik.
Ő olyan személyiség, akit Keresztelő Jánossal és Máriával együtt a liturgia az adventi időben szemünk elé állít; és a három közül ő a legszerényebb. Nem prédikál, nem beszél, csak igyekszik megtenni Isten akaratát; és azt az evangéliumnak és a boldogságmondásoknak a stílusában teszi: ,,Boldogok a Lélekben szegények, mert övék a mennyek országa" (Mt 5,3). És József szegény, mert a lényegesre összpontosítva él, dolgozik, a munkából él. Ez azoknak az embereknek a jellegzetes szegénysége, akik tisztában vannak azzal, hogy teljes mértékben Istentől függnek, és minden bizalmukat belé helyezik.
A mai evangéliumi történet egy emberileg zavarba ejtő és ellentmondásos helyzetet mutat be. József és Mária jegyesek; még nem élnek együtt, de Mária Isten működése által gyermeket vár. József, akit ilyen meglepetés ér, természetesen zavarba jön, de ahelyett, hogy indulatosan vagy büntetéssel reagálna - amint ez akkor szokásban volt, mivel a törvény védte az ilyen férfit -, olyan megoldást keres, amely tiszteletben tartja szeretett Máriájának méltóságát és épségét. Az evangélium azt mondja: ,,Férje, József igaz ember volt, és nem akarta megszégyeníteni, ezért elhatározta, hogy titokban bocsátja el" (Mt 1,19). József ugyanis jól tudta, hogy ha nyilvánosan megvádolta volna jegyesét, annak súlyos következményei lettek volna, még halállal is sújthatták volna Máriát. Ezzel szemben József teljesen megbízik Máriában, akit feleségének választott. Nem érti [a helyzetet], és másik megoldást keres.
Ez a megmagyarázhatatlan körülmény arra készteti, hogy megkérdőjelezze kapcsolatukat; ezért nagy szenvedés közepette úgy dönt, hogy botránykeltés nélkül elhagyja Máriát. De az Úr angyala közbelép, hogy megmondja neki: az általa tervezett megoldás nem az, amit Isten akar. Sőt, az Úr egy új utat, az eggyé válás, a szerelem és a boldogság új útját nyitja meg előtte, és azt mondja neki: ,,József, Dávid fia, ne félj feleségül venni Máriát, mert a benne fogant [gyermek], a Szentlélektől van!" (Mt 1,20). Ezen a ponton József teljes mértékben bízik Istenben, engedelmeskedik az angyal szavának, és magához veszi Máriát. Épp ez az Istenbe vetett rendíthetetlen bizalom tette lehetővé számára, hogy elfogadjon egy emberi szempontból nehéz és bizonyos értelemben érthetetlen helyzetet.
József a hitben megérti, hogy a Mária méhében fogant gyermek nem az ő fia, hanem Isten Fia, és ő, József, a gondviselője lesz, teljesen felvállalva földi apaságát. Ennek a szelíd és bölcs férfinak a példája arra biztat bennünket, hogy emeljük fel tekintetünket és lássunk messzebbre. Vissza kell térnünk Isten meglepő logikájához, mely - távol a kisebb-nagyobb számításoktól - új távlatokra, Krisztus és az ő szava előtt nyit meg bennünket.
Szűz Mária és az ő tisztaságos jegyese, József segítsen bennünket, hogy hallgassuk Jézust, aki jön, és aki azt kéri, hogy fogadjuk be őt terveinkbe, és vegyük figyelembe döntéseinkben.


Fordította: Tőzsér Endre SP
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Szép havas táj 12.22
  2019-12-22 20:14:58, vasárnap
 
  .

 
 
0 komment , kategória:  tél képekben és versben  
Saját advent 4. vasárnap
  2019-12-22 20:04:12, vasárnap
 
  ...... ........



...... ........... .........

 
 
0 komment , kategória:  Adventi naptáram  
Adventi konferenciabeszédek – Barsi Balázs OFM 12.22
  2019-12-22 19:42:15, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Advent  
Roráte a Sziklatemplomból – P. Puskás R. Antal 12.20
  2019-12-22 19:35:58, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Advent  
Szentmise a Sziklatemplomból 12.22- Advent 4. vasárnap
  2019-12-22 19:33:53, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Advent  
- 2019.12.22 Advent 4. vasárnap - Gazdagrét
  2019-12-22 18:52:40, vasárnap
 
  Mottó:
Először Mária szívében fogant meg az Ige.
Az angyali üdvözlet mélységét a látogatás öröme hozza felszínre, amikor Erzsébet Szentlélekkel eltelve így szól Máriához: ,,Boldog, aki hitt az Úr szava beteljesedésében."
A szót magát ott találjuk Jézus ajkán is: ,,Igen, ámen, Atyám, mert így tetszett neked" (Mt 11,26).
Így ő maga lesz Isten megszemélyesített ámenje. Mária igenje pedig előfutára Fia igenjének, akiről a Jelenések könyvéből tudjuk,
,,Így beszél az Ámen" (Jel 3,14) és emiatt Mária is Isten megszemélyesített ámenje lesz
Mária az egyetlen lény az egész mindenségben, aki Jézusnak azt mondja, amit az ő mennyei Atyja mondott neki: ,,Te vagy az én fiam, ma szültelek."
Mert Isten álma és nagy terve valósul meg akkor, amikor szent Fia testet ölt Mária méhében, és emberi családban akar megszületni, hogy még közelebb kerüljön szeretett teremtményeihez
- Jézus megszületik Máriától, aki jegyese Józsefnek, Dávid fiának.
Úr angyala, és így szólt: ,,József, Dávid fia, ne félj attól, hogy feleségül vedd Máriát, mert a benne fogant élet a Szentlélektől van. Fia születik majd, akit Jézusnak nevezel, mert ő váltja meg népét bűneitől."
A Szűz gyermeket fogan és fiút szül,és az Emmánuel nevet adják neki, ami azt jelenti: ,,Velünk az Isten"
Videó Link
Saját fotózás
....


 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Szent Pál Cseh - Német – Olasz filmdráma
  2019-12-22 18:00:13, vasárnap
 
  San Paolo
Film rövid leírása:
Jézus halála után reménytelenség és kilátástalanság uralkodik tanítványai és hívei körében, míg nem érkezik egy isteni jel. Péter és János megkezdi térítői tevékenységét a hitetlenek között, de a zsidó papok és elöljárók ezt nem nézik jó szemmel. Börtönnel, rosszabb esetben kivégzéssel fenyegetik azt, aki továbbra is Krisztus követőjének vallja magát. De a kereszténység terjedését nem lehet erőszakkal megakadályozni.
MTV Duna csatornán a film látható:
- December 25. 22 óra 15 perc
- December 26. 21 óra 55 perc
Rrendező: Roger Young
forgatókönyvíró: Gareth Jones, Gianmario Pagano
zeneszerző: Carlo Siliotto
operatőr: Giovanni Galasso
producer: Luca Bernabei, Paolo Lucidi, Gianmario Pagano
látványtervező: Paolo Biagetti
vágó: Alessandro Lucidi

szereplők:
Johannes Brandrup (Pál)
Thomas Lockyer (Ruben)
Barbora Bobulova (Dinah)
Ennio Fantastichini (Péter)
Giorgio Pasotti (János)
Franco Nero (Gamaliel)
G.W. Bailey (Barnabás)

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Szent Ferenc - Olasz filmdráma
  2019-12-22 17:13:00, vasárnap
 
  Rövid leírás:
A XIII. századi Itália zűrzavara és vadsága közepette Francesco, egy vagyonos kereskedő dekadens fia, aki egy megdöbbentő látomást átélve feladja addigi kicsapongó életmódját és a lelki tisztaság mindent felemésztő keresésére indul. A szegényeket önfeláldozóan szolgálva számos gazdag barátját megnyeri szerzetesrendje számára. Élete a buzgó odaadás és önfeláldozás kimagasló példája.
*
Assisi Szent Ferenc életét sokan és sokféleképpen feldogozták már. Michele Soavi tévéfilmje az umbriai város véres polgárháborúját, a katolikus egyház eretnekek elleni kegyetlen hadjáratát is feleleveníti. A harcokban a gazdag kereskedő családból származó Ferenc is részt vesz. A sebesült fiatalembert és társait a győztes a perugiai börtönbe veti. A sok szenvedés és egy eretneknek tartott öregemberrel való találkozás után Ferenc elhatározza, hogy lemond minden vagyonáról, és egész életét a szenvedő szegényeknek, betegeknek, elhagyatottaknak szenteli. Kezdetben mindenki bolondnak nézi, az apja kitagadja, elképzeléseit az egyház is rossz szemmel nézi. Követői száma azonban egyre nő, és miután a pápa támogatását is megszerzi, megvalósíthatja álmát: szerzetesrendet alapít.
Francesco
német-olasz filmdráma, 155 perc, 1989
Assisi Szent Ferenc misztikus életének újabb feldolgozása Vangelis zenéjével, Hermann Hesse írása alapján.
Rendező: Liliana Cavani
Színész:
Mickey Rourke
Helena Bonham Carter
Mario Adorf
Gerolamo Alchieri
Andrea Ferréol
Műsoron a TV-ben
Duna TV
2019.12.23., hétfő, 21:55
91 perc, 2002
Assisi Szent Ferenc életét sokan és sokféleképpen feldogozták már. Michele Soavi tévéfilmje az umbriai város véres polgárháborúját, a katolikus egyház eretnekek elleni kegyetlen hadjáratát is feleleveníti. A harcokban a gazdag kereskedő családból származó Ferenc is részt vesz. A sebesült fiatalembert és társai a perugiai börtönbe vetik. A sok szenvedés és egy idős eretnekkel való találkozás után Ferenc elhatározza, hogy lemond minden vagyonáról, és életét a szenvedő szegényeknek, betegeknek, elhagyatottaknak szenteli. Kezdetben mindenki bolondnak nézi, az apja kitagadja, elképzeléseit az egyház is rossz szemmel nézi. Követői száma azonban egyre nő, és miután a pápa áldását is megszerzi, megvalósíthatja nagy álmát: szerzetesrendet alapít
2019.12.24., kedd, 21:50

Első rész Videó Link
Második rész videó Link
*
Előző film folytatása:
Assisi Szent Ferenc életének eseményein alapul a Napfivér, Holdnővér c. film is.
,,Áldott légy, Uram, s minden alkotásod,
Legfőképpen urunk-bátyánk, a Nap,
Aki a nappalt adja
és aki reánk deríti a te világosságod.
És szép ő és sugárzó, nagy ragyogással ékes:
A te képed, Fölséges.
Áldjon, Uram téged Hold nénénk
és minden csillaga az égnek;
Őket az égen alkotta kezed fényesnek, drága szépnek!"

(Assisi Szent Ferenc: Naphimnusz [részlet]. Sík Sándor fordítása)
A film cselekménye itt olvasható Link
Videó teljes film Link
A film rövid leírása:
Franceso, a gazdag kereskedőcsalád sarja a tizenkettedik századi Itáliában, Assissi városában él. Barátaival együtt léhűtő életmódot folytat. Ám a Perugia ellen vívott háborúból egy egészen más ifjú tér vissza. A fogságból megszökött, betegséggel küszködő Francesco megvilágosodik, felfedezi az élet apró örömeit, a madarak énekét. Ennek hatására szakít korábbi életével, és családját elhagyva Istennek szenteli életét. Kolduló szerzetesként, a saját kezével épít templomot. Francescónak és tanainak egyre több követője akad.
Karozmatikus oldalon videó Link

*
- Assisi Szent Ferenc: A teremtmények éneke (Naphimnusz)
Magasságos, mindenható, jóságos Úr, tied a dicséret, a dicsőítés, az imádás és minden áldás!
Egyedül téged illetnek, Magasságos, mindezek, s nincs ember, ki méltó lenne kimondani nevedet!
Áldott légy, Uram, minden teremtményeddel! Főképp napfivér úrral, vele világítasz nekünk, ő a nappal! Milyen szép és nagy fénnyel ragyogó: ó, Magasságos, folyton rólad tanító!
Áldott légy, Uram, holdnővérért és a csillagokért, az égre alkottad őket, fényesnek, értékesnek és szépnek!
Áldott légy, Uram, szélfivérért, a levegőért, a borús, derűs és mindenféle időért, mellyel teremtményeidet élteted!
Áldott légy, Uram, víznővérért, ki tiszta és oly hasznos, drága és alázatos!
Áldott légy, Uram, tűzfivérért; az éjszakát világítod be általa, szép és vidám, van ereje s hatalma!
Áldott légy, Uram, földanya-nővérünkért, ki fenntart és ellát minket, gyümölcsöket terem, színes virágokat és füvet!
Áldott légy, Uram, mindazokért, kik szeretetedért másoknak megbocsátanak, s bajban, megpróbáltatásban kitartanak! Boldogok, kik békességgel tűrnek, győzelmi koszorút kapnak, Magasságos, tőled!
Áldott légy, Uram, testihalál-nővérünkért, ki elől élő ember el nem menekülhet, jaj azoknak, kik halálos bűnökben halnak meg! Boldogok, kikre a halál szent akaratodban talál, nekik semmit sem fog ártani a második halál!
Dicsérjétek Uramat, áldjátok hálával, és szolgáljátok nagy alázattal!

(Tőzsér Endre SP fordítása, amely Ferenc pápa Laudato si' kezdetű enciklikájának magyar fordításához készült.)
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Emánuel - Velünk az Isten
  2019-12-22 14:25:10, vasárnap
 
  Katolikus ma oldalon Link  
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
2019.11 2019. December 2020.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 392 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4696
  • e Hét: 27756
  • e Hónap: 60910
  • e Év: 294657
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.