Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
csicseriborsó
  2012-08-14 11:42:27, kedd
 
 


Csicseriborsó jó, ha van otthon. Ha előrelátóak vagyunk és időben beáztatjuk, nagyon finom és különleges dolgokat kreálhatunk belőle. Leginkább keleties módon készíthetjük el, de persze a babhoz, feles borsóhoz hasonlatosan hagyományos módokon is. Csinálhatunk belőle falafelt, humuszkrémet, salátát, egytálételt, de akár krémlevest is.

Áztatás nélkül nem megy

Amint azt fentebb is írtam, a csicseriborsót felhasználás előtt mindenképpen be kell áztatni. Egy éjszakára minimum, ebből alkudni nem lehet. Az egy éjszaka lehet persze nappal is, de nem lehet kevesebb, mint 10, de inkább 12 óra. A beáztatásnál vigyázzunk, mert a csicseriborsó meg fog dagadni kb. a kétszeresére, ehhez pedig sok hely és sok víz kell neki. Mikor felöntjük vízzel, legyen bőven hely a tálban és a víz se csak éppen ellepje, hanem bőven legyen rajta. Akkor a legjobb, ha háromszoros a vízmennyiség. Főzéskor, mint más szárított hüvelyeseknél is, érdemes kevés szódabikarbónát tenni a vízbe, így hamarabb készen lesz.
Csicseriborsót a piacokon magárusoknál vagy keleti boltokban kaphatunk, de persze nagyobb boltokban is vásárolhatunk.

A csicseriborsót érdemes jól záródó üvegben tárolni, megromlani ugyan nem igazán tud (molyosodni se nagyon), de fél évnél tovább lehetőleg ne tároljuk.

Humusz

Áztassuk be a csicseriborsót a fent leírt módon. Vigyázzunk, mert a csicseriborsó nagyon kiadós, 25 dkg-nál többet csak akkor készítsünk, ha nagyon sokan leszünk vagy nagyon szeretünk sok humuszt enni. A további adagokat kb. 25 dkg csicseriborsóra vonatkoztatva adom meg.
Másnap szűrjük le, és bő vízben tegyük fel főni. A vízbe tegyünk egy fél mokkáskanálnyi szódabikarbónát és sót. A szódabikarbóna segít abban, hogy a csicseriborsó hamar teljesen puhára főjön, de ha nem vigyázunk, amikor felforr, akkor ki fog futni a habja és takaríthatjuk le a tűzhelyet. Ezt úgy kerülhetjük el, hogy forráskor figyelünk, kicsire vesszük a lángot és szűrőlapáttal levesszük a habot a tetejéről.
Ha teljesen megpuhult, leszűrjük, aprító gépben (ha nincsen, használhatunk botmixert is, ezzel kicsit szenvedősebb, de a végeredmény ettől még jó lesz) alaposan pürésítjük. A pürésítéshez hozzáadunk fokhagymát (legalább 4 nagyobb gerezd kell, de lehet, hogy kétszer ennyi, ez ízlés kérdése), olívaolajat (nagyon sokat fel tud venni, legalább 1 dl kell), sót, őrölt római köményt (egy teáskanálnyi biztos, de inkább több, függ persze, hogy milyen és főleg milyen korú a fűszerünk), egy citrom levét (kezdhetjük féllel és utána ízlés szerint állíthatjuk be a megfelelő mennyiséget).
Lehetőleg használjunk tahinát is. Ez szezámmagkrém, amit készen érdemes vásárolni keleti boltokban. Elkészítése is egyszerű: két-három evőkanál tahinához apránként (mint a majonézhez az olajat) hideg vizet keverünk. Folytonos keverés mellett egyre habosabb lesz, megváltozik az állaga, kivilágosodik a színe, látni fogjuk, ha készen lesz.
Ha tehát ezzel is megvagyunk, hozzákeverjük a humuszunkhoz, és megkóstoljuk. Tapasztalatom szerint ekkor még kell bele tenni fokhagymát, citromot, olívaolajat és fűszereket is, de ritkán az ember elsőre is eltalálhatja a mennyiségeket. Tálaláskor tányérban lapítsunk el 1-2 cent vastagon humuszt, szórjuk meg akár római köménnyel, akár kevés pirospaprikával és alaposan locsoljuk meg olívaolajjal.
 
 
0 komment , kategória:  keményítő napra  
Címkék: szódabikarbónát, csicseriborsóra, pirospaprikával, csicseriborsót, mokkáskanálnyi, szódabikarbóna, hozzákeverjük, vonatkoztatva, csicseriborsó, szűrőlapáttal, mennyiségeket, tapasztalatom, használhatunk, szezámmagkrém, hüvelyeseknél, vásárolhatunk, kivilágosodik, takaríthatjuk, kétszeresére, magárusoknál, eltalálhatja, mindenképpen, beáztatásnál, teáskanálnyi, vízmennyiség, megkóstoljuk, pürésítéshez, szenvedősebb, felhasználás, humuszunkhoz, csinálhatunk, olívaolajjal, készíthetjük, hasonlatosan, humuszkrémet, elkészítése, csicseriborsót felhasználás, éjszakára minimum, beáztatásnál vigyázzunk, piacokon magárusoknál, csicseriborsót érdemes, fent leírt, csicseriborsó nagyon, további adagokat, vízbe tegyünk, szódabikarbóna segít, csicseriborsó hamar, végeredmény ettől, pürésítéshez hozzáadunk, teáskanálnyi biztos, citrom levét, megfelelő mennyiséget,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Hiányzik  Soha ne kedvezz...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Garai Gábor - Takarítás  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  George Byron - Ahogy itt jár -...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Albert Einsteinről  Egy bizonyos határt  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Julian Brass gondolata  Garai Gábor - Takarítás  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Akarat  Szép estét  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Png csokor  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Hiányzik  Irgalom és ítélet  s immár én is felragyogva, ért...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  A sors  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  A kételkedés kezelése  Szép álmokat!  George Gordon Lord Byron: Inez...  Alvó cicák  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Reménység és erő Krisztustól e...  Albert Einsteinről  George Byron - Ahogy itt jár -...  Mai harmónia kártyám  Szép napot kívánok  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Hiányzik  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Akarat  Neked tudnod kell  Garai Gábor - Takarítás  Csak a fogyatkozás látható  Szabolcska Mihály – Ákác...  Julian Brass gondolata  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Éretlen vers  Facebookon kaptam Annuska bar...  Julian Brass gondolata  A boldog családok mind hasonló...  Rátalálsz  Régi emberek, akikre máig büsz...  Egy maradéktalanul uralt világ  Reggel van  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Alázat  Popper Péter szavai  Éretlen vers  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Az engedelmesség miért nem vál...  Alázat  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  képre írva  Alázat  Png férfi  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Szép estét  Kövesd a cowboyt!  A jó emberek mindig szépek mar... 
Bejegyzés Címkék
csicseriborsót felhasználás, éjszakára minimum, beáztatásnál vigyázzunk, piacokon magárusoknál, csicseriborsót érdemes, fent leírt, csicseriborsó nagyon, további adagokat, vízbe tegyünk, szódabikarbóna segít, csicseriborsó hamar, végeredmény ettől, pürésítéshez hozzáadunk, teáskanálnyi biztos, citrom levét, megfelelő mennyiséget, ember elsőre, szódabikarbónát, csicseriborsóra, pirospaprikával, csicseriborsót, mokkáskanálnyi, szódabikarbóna, hozzákeverjük, vonatkoztatva, csicseriborsó, szűrőlapáttal, mennyiségeket, tapasztalatom, használhatunk, szezámmagkrém, hüvelyeseknél, vásárolhatunk, kivilágosodik, takaríthatjuk, kétszeresére, magárusoknál, eltalálhatja, mindenképpen, beáztatásnál, teáskanálnyi, vízmennyiség, megkóstoljuk, pürésítéshez, szenvedősebb, felhasználás, humuszunkhoz, csinálhatunk, olívaolajjal, készíthetjük, hasonlatosan, humuszkrémet, elkészítése, előrelátóak, használjunk, hagyományos, olívaolajat, kerülhetjük, állíthatjuk, egytálételt, háromszoros, mennyiséget, megváltozik, kreálhatunk, végeredmény, megvagyunk, beáztatjuk, készítsünk, hozzáadunk, fokhagymát, megromlani, különleges, vigyázzunk, kezdhetjük, krémlevest, tálaláskor, fűszereket, pürésítjük, molyosodni, majonézhez, apránként, boltokban, felöntjük, lehetőleg, szárított, tahinához, vigyázunk, köménnyel, folytonos, leginkább, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 244
  • e Hét: 4472
  • e Hónap: 8876
  • e Év: 40605
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.