Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Jó éjszakát
  2015-06-11 23:59:37, csütörtök
 
  Mindenkinek



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Cseresznye, az istenek eledele
  2015-06-11 23:45:10, csütörtök
 
  Cseresznye, az istenek eledele

Az első nyári gyümölcsök közé tartozik a ropogós cseresznye. Rengeteg fajtáját ismerjük, idényben érdemes rendszeresen enni, mert nyersen nagyon egészséges.

A gyümölcsnek közel ezer fajtája van, a termés színe a fehéres sárgától a mély bordóig terjed, nagysága és alakja a kicsi kerektől a nagy szív alakúig ugyancsak sokféle, héja vékony és vastag is lehet. Tudatos emberi szelekciónak, nemesítéseknek köszönhető ez a változatosság: a közös ős a közel-keleti származású, savanykás erdei, vad- vagy madárcseresznye.






Kalóriában szegény, vitaminban gazdag!

Lucullus tudta

A Földközi-tenger medencéjében már az ókorban termesztették az ,,istenek eledelét". A legenda szerint Lucullus hadvezér vitt először egy nagyobb szemű fajtát a perzsa hadjáratról Rómába (i.e. 64-ben), mivel katonái nagyon megszerették a szomjoltó gyümölcsöt. A nemesített fajták hazánkban csak a török uralom idején terjedtek el. A Távol-Keleten is honos gyümölcs virágzásához kötődik a japánok tavaszköszöntő ünnepe.

A fajták a nevüket településekről-területről, névadó hírességről és/vagy jellegzetességről egyaránt kapták, például Májusi korai, Münchebergi korai, Valerij Cskalov, Biggareau Burlat, Pomázi hosszúszárú, Jaboulay, Szomolyai fekete, Solymári gömbölyű, Sunburst, Germersdorfi, Hedelfingeni, Kavicscseresznye, vagy az éréséhez köthető névnapokról kapta nevét a Margit-, a Linda-, a János- és a Katalin-cseresznye. Hazánkban nagyon kedvelt a nagy, ropogós, kevésbé érzékeny Badacsonyi cseresznye. Átlagos energiaértéke 100 grammban 70 kcal (295 kJ).






A szedd magad akciókban jobb áron juthatunk a cseresznyéhez...

Tanács vásárláshoz

Ha nem mászhatunk fel a kertünkben a fára, akkor a piacra kell mennünk a csemegéért: mivel nem utóérő, viszont hamar megromlik, figyelmesen vizsgáljuk meg a gyümölcsöt! Érett, ép, foltmentes, kemény és fényes héjú legyen, szárral együtt vegyük, mert úgy lassabban romlik, és frissességét a szár élénkzöld színén láthatjuk. Maximum egy hétig áll el hűtőszekrényben, mosatlanul és kiterítve. Ne nyomódjanak egymáshoz a szemek! Ha nagyobb mennyiséget vásárolunk, fagyasszuk le!






Sok-sok ásványianyag és vitamin van benne

Csupa egészség

A cseresznye 78−82 százaléka víz, a római katonák ezért oltották vele eredményesen szomjukat. A természetgyógyászat a vesetisztító, vértisztító gyümölcsök közé sorolja, ezáltal bőrújító is, jó a pattanások ellen. Csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért az ízületi megbetegedések, például a köszvény megelőzésében is bizonyított hatása. A reumát is enyhíti, és segít a cukorbetegségben szenvedőknek. Enyhe hashajtó hatása van, ezért szorulással küszködőknek ajánlott a fogyasztása. Szárából tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készíthetünk.

Alacsony a zsír- és a fehérjetartalma, viszont sok szénhidrát és növényi rost van benne. A vitaminok közül az A, a B1, a B2, a B6 és a C jelentős, így erősíti az immunrendszert, gátolja a daganatos elváltozások, szív - és rendszeri problémák kialakulását. Sok ásványi anyagot és nyomelemet vehetünk magunkhoz a cseresznyével: folsavat, foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, kobaltot, és kiemelkedően sok vasat. Fogyasztása segíti a fogak és csontok fejlődését, ezért gyerekeknek kifejezetten ajánlott, káliumtartalma a zavartalan izomműködésért, a normál vérnyomásért, a megfelelő szívritmusért felelős.





Túrótortához is jól illik a cseresznye

A bogyós gyümölcsökben általában található antocián erősíti és rugalmassá teszi az érfalat, gátolva az érelmeszesedés kialakulását. A cseresznyének gyulladást gátló, fájdalomcsillapító hatása is van, és a nátha kezelését is kiegészíti. S természetesen minél érettebb a cseresznye, annál édesebb, tehát gyümölcscukor-tartalma annál magasabb.

Salátától pálinkáig

Cseresznyéből sokféle ínyencséget készíthetünk. A friss gyümölcs fogyasztása kézenfekvő, emellett gyümölcssaláta alkotórésze lehet, tehetjük pitébe, rétesbe, piskótába, pohárkrémekbe, kompót készíthető belőle, befőttnek vagy lekvárként tartósíthatjuk. Finom csemege a kandírozott cseresznye, mag nélkül aszalva a mazsolát is helyettesíti. Cukorban sűrűre főzve az arab világban közismert csemege.





Frissen a legjobb, de lefagyaszthatjuk, főzhetünk belőle lekvárt, készíthetünk kompótot

Az italokat tekintve gyümölcsléként, szörpként, alkoholos likőrként, koktélok alkotóelemeként használhatjuk fel. A fekete fajtákból gyümölcsbort készíthetünk. Az EU-ban védett magyar termék az egri cseresznyepálinka. Francia különlegesség, hogy az erjedő cseresznyéhez hozzáadják az összetört magok egy részét, így a pálinka a mandulához hasonlatos mellékízt kap. Magja egyébként nyersen enyhén mérgező, de olajként (a magot összetörve, vizesítve és desztillálva) a keserű mandulaolaj helyett használható egyéb ételek elkészítésénél. Leveleit fehérborba áztatva különleges aperitif.





Süteményben is isteni a cseresznye

Fontos!

Sok friss cseresznye elfogyasztása után ne igyunk vizet! A gyümölcs héján lévő élesztőgombákat a tömény gyomorsav pusztítja el, de ha a felhígított emésztőnedvek nem elég erősek, akkor az élesztőgombák erjesztő hatása miatt puffadás, gyomorfájás alakulhat ki.

Vigyázat! A nyírfa és az égerfa pollenjére érzékenyeknél keresztallergiás tüneteket produkálhat.





Tölthetünk vele pitét, rétest... beleszórhatjuk piskótába...

Cseresznyeleves nagykorúaknak

Hozzávalók: 50 dkg cseresznye, 1,5 dl száraz vörösbor, 1,5 dl tejszín, 1 evőkanál finomliszt, fél citrom leve, egy darabka citromhéj, kis darabka fahéj, szegfűszeg, kristálycukor, csipet só

Elkészítés: A gyümölcsöt megmossuk, leszárazzuk, kimagozzuk. A sót, a citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget 5 dl vízbe szórjuk, 5 percig forraljuk, leszűrjük, és a levet visszaöntjük a lábosba. A lisztből és a tejszínből habarást készítünk. A cseresznyét a fűszerezett lébe tesszük, és hozzáöntjük a citrom kicsavart levét. Annyi cukorral ízesítjük, hogy kellemesen pikáns maradjon. Felforraljuk, és még 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a tejszínes habarást, megint öt percig forraljuk, végül a bort is beleöntjük, és levesszük a tűzről. Kihűlve tálaljuk.

Sült hús cseresznyés vöröskáposztával

Hozzávalók: 4 szelet sertéshús, 35 dkg cseresznye, 1 fej vöröskáposzta, 1 dl száraz bor, 3 darab savanykás alma, 2 fej hagyma, citromlé, babérlevél, olívaolaj, borókabogyó, só, őrölt feketebors, ecet, cukor

Elkészítés: Az almát és a káposztát csíkokra vágjuk, összedolgozzuk, és meglocsoljuk citromlével. A kockára vágott hagymát pici olajon megpároljuk, hozzákeverjük a káposztás almát. Ehhez adjuk a bort, a babérlevelet, a borókabogyót, a sót, a borsot, és körülbelül egy órán át az egészet lassú tűzön pároljuk. Az utolsó pár percben hozzáadjuk a cseresznyét, végül a cukrot és az ecetet. Eközben a sertésszeleteket sóval, borssal natúr megsütjük. Főtt burgonyával tálaljuk.





Minden idők legfinomabb fülbevalója! :)

R. E.

Forrás: Mindmegette.hu -- Gyümölcs
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
4 fogyókúragyilkos étel - megmondjuk, miért vágysz rájuk!
  2015-06-11 23:13:38, csütörtök
 
  4 fogyókúragyilkos étel - megmondjuk, miért vágysz rájuk!

Nem az akaratgyengeségenek tudható be, ha képtelen vagy ellenállni a csokoládénak, a friss kenyérnek vagy a fűszeres chipsznek: tápanyaghiány is állhat a súlyos kajafüggés hátterében.

Ha te is azok közé tartozol, akik nem tudnak nemet mondani a süteményekre, chipsre, pizzára, nem feltétlenül jelenti, hogy akaratgyenge vagy. Szakemberek szerint ennek oka inkább a helytelen táplálkozásban keresendő: aki ugyanis nem étkezik rendszeresen, természetes, hogy nassolni kíván. A gond csak az, hogy ezek az élelmiszerek általában igencsak hizlalóak, ráadásul jóval kisebb mennyiségben tartalmazzák azt a vitamint vagy ásványi anyagot, amelyre a szervezetnek valójában szüksége lenne. Az alábbi összeállításban tippeket adunk arra, hogyan add meg testednek és lelkednek azokat az ételeket, amelyekre valójában vágyik.
Hamburger

Ok: alacsony vasszint

Tünetei: fáradtság, gyengeség. Azonban nem feltétlenül megoldás minél több vasat tartalmazó ételt iktatni az étrendbe, ugyanis ennek az ásványi anyagnak a felszívódását számos tényező gátolhatja, pl. a gyomorsavhiány vagy a kevés bevitt C-vitamin. Ezért az állati eredetű fehérje illetve a tojás, hüvelyesek mellett tanácsos C-vitamint is tartalmazó gyümölcsöket, zöldségféléket is fogyasztani.






Ezzel helyettesítsd!

Az embernek naponta 10-15 mg vasra van szüksége. Eszerint 10 dkg sertésmáj tartalmazza a napi szükségletet, de jelentős mennyiség található a hal húsában is. Fogyaszd ez utóbbiakat a zsíros hamburgerhús vagy a steak helyett!
Csokoládé

Ok: magnéziumhiány

A nők nagy részének étrendje nem tartalmaz megfelelő mennyiségű magnéziumot. Így nem csoda, ha a magnéziumban gazdag csokoládénak oly nagy sikere van a hölgyek körében (is). Ennek az ásványi anyagnak a hiánya kimerültséget, koncentrációs zavart okozhat. Ezért fogyassz minél több csonthéjast, olajos magvakat, halat, spenótot vagy leveles zöldségeket.






Ezzel helyettesítsd!

Próbáld ki a fekete csokit! Egyrészt ebből a fajtából már egy-két kocka csökkenti az édességhiány érzetét, másrészt jóval kevesebb benne a kalória, mint zsíros, krémes változataiban. Jó tudni azonban, hogy az az igazán minőségi fekete csokoládé, amelyiknek legalább 70%-os a kakaótartalma. Ugyanakkor, ha túl sokat fogyasztasz belőle, székrekedést okozhat.
Sütik és kekszek

Ok: alacsony vércukorszint

A glükóz a májban és az izomzatban glükogén formájában tárolódik, amelyet a szervezet energiaforrásként hasznosít, de szükség van rá az anyagcsere egyensúlyának fenntartásához és a központi idegrendszer működéséhez. A helytelen táplálkozás miatt azonban a raktárak tartalma igencsak megcsappan, és a vércukorszint is alacsony marad. Mindez pedig állandó éhségérzetet okoz.






Ezzel helyettesítsd!

Ha mindenképp kekszre fáj a fogad, próbáld ki a teljes kiőrlésű lisztből készülteket. A finomított lisztből előállított élelmiszerekkel szemben ezeknek az összetett szénhidrátoknak a lebontásához a szervezetnek jóval több időre van szüksége. Fogyasztásukkal állandó szinten tarthatod a vércukrodat, tehát megelőzheted az éhségérzetet, a fáradtságot sőt, akár testsúlyodat is csökkentheted Ugyanakkor vigyázz, ezekből is épp olyan könnyű egy egész doboznyit elfogyasztani, mint a fehér lisztből készült változatokból. Pedig, ha alakodra is ügyelni akarsz, 2-3 darabnál többet ne fogyassz belőlük!
Pizza és egyéb zsíros ételek

Ok: a zsírsav hiánya

A nők csaknem 60%-ának táplálkozásából hiányoznak az ún. többszörösen telítetlen zsírsavak (az Omega-3, illetve Omega-6 zsírsav), amelyeket akaratlanul is a sajtos-sonkás pizzával próbálnak pótolni. A telített zsírsavak azonban lerakódnak az erek falán, növelik a koleszterinszintet, a testsúlyt, esetleg keringési betegségeket vagy szívrohamot is okozhatnak.






Ezzel helyettesítsd!

Az esszenciális zsírsavakat a szervezet nem tudja előállítani, ezért a táplálkozással kell ezeket pótolni. Az Omega-3 zsírsav forrásai a tengeri halak - makréla, lazac -, az édesvízi halakban viszont mennyiségük csekély - hazánkban a kecsege és a busa zsírjában mutatták ki -, illetve fellelhető a lenmagban és a tökmagban. Az Omega-6 zsírsav pedig főként a növényi magvakban - napraforgóban, szezámmagban, tökmagban, diófélékben - található meg. Fogyassz hidegen sajtolt olajat, amilyen például az olivaolaj, de kísérletezhetsz olyan nem megszokott ízekkel is, mint a tökmag-, kukorica- vagy repceolaj. Azonban ne feledd! Ezek csak nyersen hatásosak. Ha főzéshez használod őket, elveszítik tápanyagtartalmukat.

MME

Forrás: Mindmegette.hu -- Diéták
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Olasz lecsós tészta
  2015-06-11 22:58:04, csütörtök
 
  Olasz lecsós tészta

Hozzávalók:

50 dkg szarvacska tészta
2 db zsenge, kisméretű cukkini
2 db fehér, édes paprika
2 db paradicsom
2 fej vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
1 kis üveg sűrített paradicsom
2 dl félszáraz rozé bor

bors
cukor
pirospaprika
friss és szárított bazsalikom
oregánó
kevés csípős paprika
olívaolaj

Elkészítés:

A szarvacska (vagy bármilyen más, általunk választott tésztát) lobogó sós vízben megfőzzük, és ez idő alatt elkészítjük az olaszos lecsót.

Olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, pár pillanatig együtt keverjük a zúzott fokhagymával, és hozzáadjuk a felkockázott, tisztított zöldségeket. Hozzáöntünk egy kis vizet, fűszerezzük, és 10 perc párolás után beleborítjuk a sűrített paradicsomot. Picit megcukrozzuk, hogy ne legyen a szósz túl savanyú, és gazdagon megszórjuk az isteni illatú mediterrán fűszerekkel.

Addig főzzük gyakori kevergetés mellett, amíg megpuhulnak a zöldségek és finoman összeérnek a magyaros és az olaszos ízek. Aláöntünk 2 deci rozé bort is.

A kifőtt, leszűrt tésztát még azon melegében összekeverjük a lecsós szósszal.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Megjegyzés:

A receptet Nordkapp küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Sült kacsacomb lecsós tésztával
  2015-06-11 22:56:51, csütörtök
 
  Sült kacsacomb lecsós tésztával

Hozzávalók:

2 személynek:
2 kacsacomb
szárnyas fűszerkeverék
25 dkg orsó tészta
1 üveg eltett lecsó
olaj

bors

Elkészítés:

A combokat befűszerezem, meglocsolom olajjal, majd alufólia alatt 1 óráig párolom a sütőben. Ha letelt az idő, leveszem róla az alufóliát, és további fél óra alatt szép aranybarnára sütöm.

Eközben felrakom a tésztát főni, és egy előzőleg elrakott befőttes üveg lecsót felmelegítek. Természetesen frissen is lehet készíteni lecsót, ha van friss alapanyag. Ha kész a tészta, leszűröm, majd összekeverem a lecsóval.

A lecsós tésztát a sült kacsacombbal tálalom.





Megjegyzés:

Bármilyen sült hússal finom ez a köret. Tökéletes párosítás, amikor elegünk van a burgonya-rizs kombinációból.

A receptet és a fotót Sundinoanya küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Karalábégaluska-leves
  2015-06-11 22:54:56, csütörtök
 
  Karalábégaluska-leves

Hozzávalók:

15 dkg karalábé
2 dl tejföl
2 dkg liszt
1 db tojás
1 csokor petrezselyemzöld

ételízesítő
pici cukor

Elkészítés:

A karalábét almareszelőn lereszeljük. A tojást habosra verjük 1 dl vízzel, hozzáadjuk a reszelt karalábét és a lisztet. Sóval és apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük.

Egy liternyi vizet felforralunk, teszünk bele kicsi ételízesítőt vagy 1 húsleveskockát és a megmaradt petrezselyemzöldet.

A galuskamasszát egy mokkáskanálllal a forrásban lévő levesbe szaggatjuk. Ha a galuska megfőtt, a levesből kiveszünk 1 dl folyadékot, simára keverjük a tejföllel, és behabarjuk vele a forásban lévő többi levest, majd óvatosan kevergetve felforraljuk.

Melegen tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet Buzás Sándorné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Hét ágra süt a nap
  2015-06-11 11:22:07, csütörtök
 
  Még csak 11 óra, de már 29 fok van nálunk - hét ágra süt a nap,
nagyon meleg nyári napoknak is megfelelne.






Az Időkép szerint:

Csütörtök déltől hétfőig másodfokú hőségriadót rendeltek el, akár 34-35 fok is lehet a hétvégén.

Friss - hőségriadót rendeltek el! Az országos tisztifőorvos csütörtök déltől várhatóan hétfő éjfélig másodfokú hőségriadót rendelt el.

Forróság jön a hétvégén

Hűvös időről egyelőre ne is álmodozzunk, csütörtökön és pénteken már újra 27-33 fok lehet, a kánikula pedig a hétvégén fog tetőzni: szombaton és vasárnap 34-35 fok sem kizárt, enyhülés hétfőn jöhet.

Másodfokú hőségriadót rendeltek el





Frissítő helyi zápor, zivatar is csak egyre kevesebb helyen fog kialakulni, ellenben az UV-sugárzás nagyon erős lesz, bánjunk óvatosan a napozással, ne felejtsük el felkapni reggelente a szalmakalapot sem! A nagy melegben fontos, hogy rendszeresen igyunk, az alkoholt és a megerőltető fizikai munkát pedig kerüljük.

A Balaton már most 23 fokos, a Velencei-tó pedig 24, hétvégére pedig még melegebb lesz mindkét tó, így érdemes lesz a vízpartokra látogatni.

A hőség csak jövő hét elején enyhülhet.

Írták:Nagy-Kurunczi Rita, Szente-Varga Bálint

Forrás: idokep.hu

Link

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2015.05 2015. Június 2015.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 281 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4892
  • e Hét: 14395
  • e Hónap: 28300
  • e Év: 158007
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.