Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Szeretetben eltöltendő hétvégét!
  2015-06-20 22:00:53, szombat
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

További jó estét!
és




 
 
0 komment , kategória:  Hétvégét  
Beszéljünk a fröccsről!
  2015-06-20 21:56:03, szombat
 
  Beszéljünk a fröccsről!

Hölgyolvasóink többségének lehet, hogy e heti munkánk nem igazán nyeri el tetszését, mert a fröccs inkább pasitársaink kedvelt itala. De drága asszonykáink, engedjétek meg, nézzétek el nekünk eme - többnyire remek, savanykás borból szódavízzel készített - ital fogyasztását, természetesen tartózkodással és mértékkel.





Tartózkodással és mértékkel...

Története van ennek a mondásnak, és persze mai témánk keletkezésének is. Először a mondás, hogy alkoholt, így fröccsöt inni is tartózkodással és mértékkel ajánlott. Gyerekkori, Defekt becenévre hallgató barátom (gumijavító, dolgos, iparos ember) unokatestvére szerint a mérték a vödör, a tartózkodás pedig az asztal alatt. Az unokatesó festő és mázoló, szerinte a szilikózis-veszély miatt kell szaktársainak, így neki is, alkoholos italokkal élniük, persze ő extrém fogyasztó szakmájában, mert szerinte félig berúgni kidobott pénz!

Mai írásunk története pedig roppant egyszerű, a téma kiválasztásakor Haspárti Mackós Miksa barátommal, igaz csak képzeletben, telefon mellett egy-egy laza fröccsel koccintottunk. Innen az éca!

Egy mondás szerint aki a borba vizet tölt, az egyéb galádságokra is képes. Ez igaz ránk is, mármint Dzsafira és rám, hiszen mi mindketten kedveljük a borba buborékolt szódavizet, és más galádságként azért ételeinkbe is adagolunk a dombok lankáin érlelődött szőlőből készült, jófajta nedűből.

Mi is a fröccs?[/b




Könnyű kis fröccs rozéból

A fröccs bor és szódavíz keveréséből alkotott ital. A bor és szódavíz mennyisége alapján különféle nevű fröccsök léteznek. A fröccs elnevezést alkalmazzák más szeszes vagy nem szeszes italkeverékekre is, sőt bizonyos italok egymás utáni fogyasztására, azaz nem a pohárban, hanem a szájban vagy gyomorban való keverésére is. Német nyelvterületen ma is találkozunk vele Gemischt, Weinschorle vagy Sauergespritzter néven, de azt a fajta magyar változatosságot nem múlják felül, amely kultúrital státuszra emeli a fröccsöt, annak fogyasztását.

Két összetevőre van hát szükségünk ebéd utáni vagy esti fröccsünk elkészítéséhez: borra és szódavízre. A bor lehet fehér vagy vörös, de akár rozé is, kedvünk szerint száraz, de akár édes, kinek-kinek szája íze szerint.

De mi is a szódavíz? Hát nem ásványvíz, különböző mennyiségű buborék tartalommal.

A szódavíz

Elsőként 1767-ben Joseph Priestley elegyítette a széndioxidot a vízzel. Mivel egy sörfőzde mellett lakott, megfigyelte, hogy az erjedő alkohol felett gáz lebeg. Ez a gáz kioltja az égő faforgácsot, ha a közelében gyújtja meg, s eközben a gázelegy alászáll a földre. Ebből kikövetkeztette, hogy a gáz (szén-dioxid), nehezebb a levegőnél. Otthoni laboratóriumában is előállította a ,,nehéz levegő"-nek nevezett gázt, majd vízben oldotta, és azt tapasztalta, hogy ezáltal kellemes ízű folyadék keletkezik. Az angol Királyi Természettudományos Akadémia 1773-ban Priestleynek kitüntetést adományozott a szódavíz feltalálásáért.

Joseph Priestley
(Leeds, 1733. március 13. - Northumberland, 1804. február 6.) angol lelkész, liberális politikai filozófus, fizikus és kémikus.

Leeds mellett, (Yorkshire, Anglia) született 1733-ban. Apja textilmunkás volt. Kálvinista hitű szülei más vallások iránt is nyitottak voltak. Héber, kaldeus, szír és arab nyelvet tanult egy helyi lelkésztől, majd 1752-től egy nonkonformista teológiai akadémia hallgatója volt Daventryben. Itt a kötelező tárgyak mellett történelmet, filozófiát, természettudományokat tanult.

1755-ben segédlelkész lett egy független presbiteriánus gyülekezetben. 1758-ban iskolát nyitott egy másik gyülekezetben. Ekkor kezdett érdeklődni a természettudományok iránt, a tanításhoz szemléltető kísérleti eszközöket készített. 1761-től a Warrington Akadémián tanított nyelvet és irodalmat, új tantárgyakat vezetett be az ipari és kereskedelmi pályákra készülő diákok számára. 1761-ben jelent meg Rudiments of English Grammar (Az angol nyelvtan alapjai) című kötete; a beszélt nyelven alapuló nyelvtankönyv ötven évig volt használatban. 1762-ben szentelték lelkésszé, ugyanebben az évben megházasodott, négy gyermeke született. Működése által a Warrington Akadémia Anglia hasonló intézményei között a legkiválóbb lett. 1765-ben jogi doktorátust szerzett az Edinburgh-i Egyetemen.

Magyarországon 1826-ban Jedlik Ányos ért el új eredményeket, amikor a balatonfüredi ásványvizet szerette volna egy friss, mesterséges szénsavas vízzel helyettesíteni. Az ő nevéhez fűződik a szikvíz nagyüzemi gyártása, vagyis a szódavíz elterjesztése, amelyet ma már hungarikumként tartunk számon.





Klasszikus, szép szódásüveg

Legenda a fröccs eredetéről

1842. október 5-én Fáy András a fóti pincéjébe hívta szüretre Vörösmartyt és néhány barátját. A barátok között volt Jedlik Ányos is, aki nemcsak az elektromosság nagy tudósa volt, hanem a szódavíz magyar feltalálója is. Ahhoz, hogy a bor erősségét kellemesen enyhíteni lehessen, nemcsak a szódavíz előállítását kellett felfedeznie, hanem természetesen fel kellett találni egy olyan üveget is, amelyből a szódavizet ki lehet fröccsenteni. Jedlik magával vitte a világ legelső szódásüvegét, majd a házigazda és a vendégek elképedésére elkészítette a Fáy-birtokon a legelső fröccsöt. Ő azonban németesen spritzernek nevezte. Vörösmartynak ez a szó nem tetszett, és helyette találta ki a fröccs szót, a Fóti dal című költeményében említi meg a szódával hígított bort: ,,fölfelé megy a borban a gyöngy".

Történeti áttekintés[/b




Fröccs mellett készül ez az írás is!

Hazánkban komoly hagyománya van a fröccsözésnek. Dédszüleink a nyári hőség idején még vermelt jéggel hűtött spriccert ittak. A millennium után az előző századfordulón kezdődött a divatja a fröccsivásnak. A köznyelv és az irodalmi művek is hamar megkedvelték a "fröccs", "fröccsözni" szót, amely Krúdy Gyula, Molnár Ferenc, Bródy Sándor és Hunyadi Sándor számtalan művében gyakorta fordul elő. Fokozatosan szokta meg a szót és az italt a nagyközönség.

A ma is népszerű Gundel étterem épülete teljes szépségében több mint száz éve készült el, de már a tizenkilencedik század hetvenes éveitől állt itt egy híres vendéglő, a Wampetics. Divat volt betérni oda. Az irodalmi, politikai, és művészvilágból jeles asztaltársaságok tartották benne rendszeres találkozóikat. Az egyik törzsasztalnál Rippl-Rónai József, Móricz Zsigmond, a híres konferanszié Nagy Endre és barátaik társaságában született meg Újházy Ede nevezetes és máig kínált levese, amely eredetileg kakasból készült. Ugyanennél az asztalnál ittak először úgynevezett "Újházy fröccsöt". A híres színész szódavíz helyett a népszerű vendéglő kitűnő kovászos uborkájának levével hígította a bort. Tisztelői, utánzói gyorsan elterjesztették főváros szerte ötletét. A szakemberek véleménye szerint jóval nagyobb mennyiségű bort lehetett így meginni következmények nélkül, mint a szódavízzel kevertből.

Mértékek és adagok





Szóda a lelke...

A mai vendéglátás megszámlálhatatlanul sok tréfás nevű fröccsöt kínál, például a "fordítottat", amely másként "hosszúlépés", 2 dl szóda és 1 dl bor keveréke. A "fütty" volt a kisfröccs vagy "rövidlépés", 1 dl bor 1 dl szódával - mert egy füttyre ihatta meg a szomjazó. A nagyfröccs 2 dl bor és 1 dl szóda, tréfás neve "hajtás" vagy "húzós" - egy hajtásra, húzásra lehetett a gallér alá küldeni. A "mafla" fél liter bor és ugyanannyi szódavíz keveréke. A "házmester" 3 dl bor és 2 dl szódavízből áll. Fordítottja a "viceházmester". A "háziúr" vagy " bivalykorty" 4 dl bor és 1 dl szóda, amit néhány helyen "nagy házmesternek" is hívnak, a "lakófröccs" vagy "kisházmester" pedig 1dl borhoz 4 dl szóda. "Csattos" volt a kristályvizes üvegnyi 1 liter bor és fél liter szódavíz keveréke, lámpás pedig a 1,5 liter borba öntött fél liter szóda.

Érdekesség a "Krúdy fröccs", a nagy író kedvence. Aránya szokatlan: 9 deci borhoz 1 dl szódavizet kell önteni. Az író szerint ilyen arányban a víz megnevetteti a bort.

Kedves uraim, jó fröccsözést mindannyitoknak, lányok, asszonyok, kérlek BENNETEKET (így nagybetűvel), viseljétek eme szenvedélyünket, amit persze tartózkodással és mértékkel űzünk, mi, pasik (így kisbetűvel, nemecsekesen).

Szép napot, olvasást, és főleg egy jó fröccsöt mindenkinek!

Dzsafi és Nani

Forrás: Mindmegette.hu -- Pasik a konyhában blog




 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Tojásos töltött karalábé
  2015-06-20 21:45:25, szombat
 
  Tojásos töltött karalábé

Hozzávalók:

8 kis, zsenge karalábé
2 dl tejföl
2 tojás
4 dkg parmezán jellegű sajt
3 dkg margarin

fehér bors
1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

A karalábét megtisztítjuk, belsejét karalábévájóval kiemeljük úgy, hogy kb. 1 cm-es fala maradjon. A forgácsokat megforrósított margarinon néhány percig pároljuk. Sóval, fehér borssal, felaprított petrezselyemmel
ízesítjük. A forgácsokat belekeverjük a tejfölbe. Hozzáadjuk a felvert tojásokat és a reszelt sajtot is. Ezzel a masszával töltjük meg a kivájt karalábékat. Margarinnal kikent tűzálló tálba helyezzük, és annyi, vegetával ízesített vízzel öntjük fel, hogy félig lepje el. Lefedve sütőbe toljuk és 40-45 percig sütjük. A léből kiemelve, tejföllel meglocsolva tálaljuk.

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Húsos rétes
  2015-06-20 21:44:11, szombat
 
  Húsos rétes

Hozzávalók 8 személyre:

A tésztához:
25 dkg liszt
2 evőkanál Vénusz olaj
2 tojássárgája
1/2 teáakanál só
zsemlemorzsa a szóráshoz
1 tojássárgája a tészta kenéséhez
A töltelékhez:
2 piros húsú paprika
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál vegyes, vágott zöldfűszer
50 dkg darált hús (vegyes)
20 dkg paprikás vajkrém

Elkészítés:

A lisztet összegyúrjuk az olajjal, a tojássárgákkal, a sóval és 125 ml vízzel. Alaposan összedolgozzuk, amíg a tészta lágy és rugalmas lesz. Letakarjuk, és 1 órát pihentetjük. Közben a paprikát megmossuk, kimagozzuk, húsát apró kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk.

A darált húshoz keverjük a paprikát, a hagymát, a zöldfűszereket, sóval és borssal ízesítjük, és beledolgozzuk a vajkrémet. Két réteg folpack között kb. 3-4 mm vastag 30 x 30 cm nagyságú négyzetté nyújtjuk. A tésztát lisztezett konyharuha közepére fektetjük, és kézfejünkkel húzogatva hajszálvékonyra kinyújtjuk, kb. 40 x 40 cm négyzetet kell kapnunk. Megszórjuk zsemlemorzsával. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A sütőlapot kibéleljük sütőpapírral. A tészta közepére borítjuk a húsmasszát, a tésztaszéleket visszahajtjuk, és a konyharuha segítségével feltekerjük a rétest. A rétest a tepsire fektetjük, megkenjük a tojássárgájával, és a sütőben kb. 45 percig sütjük. Szeletelve kínáljuk. Paradicsommártást kínálhatunk hozzá.

Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 adag: 317 kcal

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Libamájas kalács almás-bodzás öntettel
  2015-06-20 21:42:53, szombat
 
  Libamájas kalács almás-bodzás öntettel

Hozzávalók:

40 dkg libamáj
2 dl olívaolaj
50 dkg alma
1 l almalé
50 dkg kalács (nem kakakós)
2 dl bodzaszörp


Elkészítés:

A libamájat ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd az olajba helyezzük kb. fél órára. Az almákat megpucoljuk héjától és a belsejétől, kockára vágva edénybe helyezzük, és az almalével puhára főzzük. Mikor megfőtt, a maradék levet leöntjük, és a szörp hozzáadásával összeturmixoljuk. Ezután a libamájat előmelegített serpenyőben megsütjük, közben a kalácsot szeletekre vágjuk, és kenyérpirítóban közepesre pirítjuk. A kész májat picit sózuk, a kalácsra helyezzük, és az almás bodzás öntettel meglocsoljuk. Kiíválóan íllik hozzá Tokaji ötputtonyos aszú.

Megjegyzés:

Botrányosan finom!!!!!

A receptet Nógrádi Barbara küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Báránycurry
  2015-06-20 21:41:25, szombat
 
  Báránycurry

Hozzávalók:

1,2 kg bárány mellső láb (csont nélkül)
2 gerezd fokhagyma
2 dl kókusztej
2 evőkanál currykrém
2 teáskanál garam masala (indiai fűszerkeverék - Ázsia-boltban kapható)

chilipor
25 dkg cukorborsó (héjában)
2 konzerv csicseriborsó (kb. 26,5 dkg lecsöpögtetve)

Elkészítés:

A húst leöblítjük, eltávolítjuk róla a faggyút és az inakat, a többit felkockázzuk, és egy tűzálló tálba tesszük. A fokhagymát megtisztítjuk és áttörjük, azután elkeverjük a kókusztejjel, a currykrémmel és a garam masalával. Sóval és chiliporral ízesítjük, majd a húsra öntjük, és egész éjszakára a hűtőbe tesszük pácolódni. Előmelegített sütőben 90 fokon (a legkisebb fokozaton) kb. 3 1/2 órát pároljuk. Megtisztítjuk és megmossuk a cukorborsót, majd a lecsöpögtetett csicseriborsóval együtt 15 perccel a sütési idő vége előtt a húshoz adjuk.

Megjegyzés:

Adagonként kb. 480 kalória, 33 g fehérje, 33 g zsír, 12 g szénhidrát
Elkészítési idő: kb. 4 óra (pácolás nélkül)

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Pálinkás hideg meggyleves
  2015-06-20 21:40:18, szombat
 
  Pálinkás hideg meggyleves

Hozzávalók:

meggy
vaj
liszt
főzőtejszín
tej

cukor
vaníliás cukor
fahéj
szegfűszeg
mézes meggypálinka

Elkészítés:

A meggyet kimagozom.

Egy edényben az olvasztott vajhoz egy kevés lisztet keverek, majd a tűzhelyről levéve öntök hozzá tejszínt, jól elkeverem, hogy csomómentes legyen. Beleteszem a meggyet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a szegfűszeget és a fahéjat, kb. 5 percig főzöm, tejet keverve hozzá. A tűzhelyről levéve hagyom kihűlni, majd beteszem a hűtőbe.

Mikor jól lehűlt, belekeverem a lehűtött pálinkát, s tányérba merve tálalom.





Megjegyzés:

Aki nem szeretne alkoholos ételt enni, különösen ilyen melegben, az nyugodtan hagyja ki a pálinkát.

A receptet és a fotót Hobbychef küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Sonkás sült paprika
  2015-06-20 21:38:26, szombat
 
  Sonkás sült paprika

Hozzávalók:

8 db húsos tölteni való paprika
15 dkg juhtúró
2 vékony szelet füstölt sonka
10-15 dkg trappista sajt
2 evőkanál vaj
tejföl
petrezselyemzöld

Elkészítés:

A szép húsos paprikákat kicsumázom, majd hosszában félbevágom, a szeletelt füstölt sonkát felcsíkozom, a sajtot lereszelem, a petrezselyem zöldjét apróra vágom, ezt belekeverem a tejfölbe.

A félbevágott paprikáim belsejét ujjammal alaposan megkenem egy kevés vajjal, elosztom bennük a juhtúrót, erre a sonkacsíkok mennek, rákanalazom egyenletesen a petrezselymes tejfölt. Végül tetejét megszórom a reszelt sajttal.

Kivajazok egy tűzálló tájat, húsos felükkel lefelé eligazítom benne a megtöltött paprikáimat, betolom a hideg sütőbe, addig sütöm, míg a sajt szépen ráolvad.

Friss mákos vagy szezámmagos zsemlével tálalva szuper reggeli, de grillezett húsok remek kísérője is lehet.

Megjegyzés:

Itt a nyár, aki teheti és szeret grillezni, parázson is elkészítheti, úgy sem fog csalódni benne, garantálom! Jó étvágyat hozzá!

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2015.05 2015. Június 2015.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 281 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1622
  • e Hét: 11125
  • e Hónap: 25030
  • e Év: 154737
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.