Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Könnyű parajgaluskák zsályás vajjal
  2015-12-18 23:16:00, péntek
 
  Könnyű parajgaluskák zsályás vajjal

Hozzávalók 10 db galuskához:
30 dkg friss parajlevél
1/2 csokor petrezselyemzöld finomra vágva
2 db szikkadt zsemle vagy kifli
1 db közepes méretű egész tojás
2,5 dkg kukoricakeményítő + 1 teáskanálnyi
1 dl langyos tej
tengeri só
bors
frissen reszelt szerecsendió
A főzéshez:
1,5 l víz
1 teáskanál tengeri só
A zsályás vajhoz:
2 dkg jó minőségű vaj
8-10 db apróbb vagy 4-5 db nagyobb friss zsályalevél

Elkészítés: A parajleveleket alapos mosást követően szűrőtálba helyezem, 1/2 l forró vízzel leforrázom, alaposan kinyomkodom, éles késsel közepesen finomra aprítom. A petrezselyemzöldet finomra vágom.

A szikkadt péksüteményeket kb. 1 cm-es kockákra vágom, nagyobb keverőtálba halmozom, a tojást kissé felverem. A péksütemény-kockákat meglocsolom 1 dl langyos tejjel, alaposan átforgatom, majd hozzáadom a tojást, a parajt és a petrezselyemzöldet, fűszerezem, megszórom 2,5 dkg kukoricakeményítővel. Villa segítségével alaposan összedolgozom. Egy tálcára szórok 1 teáskanál keményítőt. A homogén masszából nedves kézzel kb. 5 cm hosszú galuskákat formálok, az előkészített tálcára helyezem.

Egy nagy lábosban felforralok 1,5 l vizet, amibe 1 teáskanál tengeri sót szórok. A lobogva forró vízbe adagolom a galuskákat. Főzés közben térfogatuk nő, így érdemes akkora edényt választani, amelyikben kényelmesen elférnek. Ha feljönnek a víz színére, még 2-3 percig érdemes főzni.

Amíg a galuskák főnek, elkészítem a zsályás vajat. A vajat kis serpenyőben felolvasztom, beledobom a zsályaleveleket, ha nagyobbak, érdemes félbe- vagy negyedbe vágni. 1-2 perc alatt átpirítom.

A kész galuskákat leszűröm, majd tálba helyezem, zsályás vajjal meglocsolva tálalom.





Megjegyzés

További fotók, receptek és érdekességek Habliliom blogjában!

Habliliom Habliliom

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Töki pompos(krumplis kenyérlángos)
  2015-12-18 23:12:52, péntek
 
  Töki pompos(krumplis kenyérlángos)

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 db héjában főtt burgonya (kb. 1 krumplinyomónyi)
1 evőkanál étolaj
2 pohár tejföl
3 gerezd fokhagyma
2 fej vöröshagyma
húsos bacon vagy angolszalonna kockázva
kevés tej
cukor

reszelt emmentáli sajt

Elkészítés: Az élesztőt langyos tejben, kis cukorral felfuttatjuk. A lisztbe fészket készítünk, belerakjuk az áttört főtt krumplit, az élesztőt, az olajat, megsózzuk ízlés szerint. Langyos vízzel rugalmas tésztát készítünk, jól kidolgozzuk.

Langyos helyen kétszeresére kelesztjük, majd enyhén kiolajozott tepsibe tesszük,
és kb. 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk.

200 fokon elősütjük kb. 8-10 perc alatt. A félig kész pompost kivesszük, tetejére 1 kanál liszttel és a lereszelt fokhagymával elkevert tejfölt kenjük, és rászórjuk a szeletelt vöröshagymát, a kockára vágott húsos szalonnát és a durvára reszelt sajtot.

A megdíszített pompost visszahelyezzük a sütőbe, és kb. 5 percig tovább sütjük, amíg a kenyértészta készre sül, valamint a teteje megpirul.





Megjegyzés

Fotó: AS

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Gulyásleves
  2015-12-18 23:10:14, péntek
 
  Gulyásleves

Hozzávalók 8 személyre:
1 kg marhahús
8 dkg zsír
3 nagy fej vöröshagyma
4 teáskanál pirospaprika
1 kg burgonya
2 zöldpaprika
2 paradicsom
3 sárgarépa
3 fehérrépa
köménymag
fokhagyma ízlés szerint
külön elkészített csipetke

Elkészítés: Az apróra vágott vöröshagymát a zsíron üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a kockára vágott húst, közben gyakran megkevergetjük. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, és a többi fűszerrel ízesítjük. A leves jellegzetessége, hogy a zöldségféléket hosszúkásra, a burgonyát kockára vágva tesszük bele, amikor a hús már puhulni kezd.

Amikor minden megpuhult, ellenőrizzük a fűszerezést, majd belefőzzük a csipetként, és friss kenyérrel tálaljuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Bundáskenyér gazdagon
  2015-12-18 23:08:04, péntek
 
  Bundáskenyér gazdagon

Hozzávalók:
A bundáskenyérhez:
félig szikkadt kenyérszeletek
tojás

Valamint:
karikákra vágott füstölt kolbász (házi!)
szeletekre vágott hagyma (én most póréhagymával készítettem)
reszelt sajt
ételízesítő
bors
olaj a sütéshez
tejföl
majoranna, petrezselyem a díszítéshez

Elkészítés: Kevés olajon megdinsztelem a hagymát, majd hozzáteszem a kolbászt. Ezeket jól összesütöm, hogy ne legyen leve, ételízesítővel és sok borssal ízesítem.

A bundáskenyeret a szokott módon készítem el, annyi különbséggel, hogy mikor megfordítom, a tetejére pakolok egy-egy adagot a hagymás-kolbászos egyvelegből, ill. sajtot reszelek a tetejére. Lefedem, és addig sütöm, míg a sajt kissé ráolvad. Arra kell vigyázni, hogy közben ne égjen oda a kenyér alja! :-).

Ha kész, tejföllel megkenjük és zöldfűszerekkel díszítjük!





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2015.11 2015. December 2016.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 272 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2394
  • e Hét: 11897
  • e Hónap: 25802
  • e Év: 155509
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.