|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 6
|
|
|
|
2007-07-12 15:09:01, csütörtök
|
|
|
Sonkás hagymatorta tartármártással - Előétel
(1 db 20 cm átmérőjű 2,5 cm magas tortaformához)
Sós omlós tészta:
- 150 g liszt
- 90 g vaj
- 2 tojássárgája
- 5 g só
- Kb. 30 ml tejszín
Töltelék:
- 60 ml olívaolaj
- 200 g metéltre vágott zsíros parasztsonka
- 300 g fiatal burgonya
- 350 g karikára vágott zöldhagyma
- 20 ml érlelt sherry ecet
- 10-12 szál petrezselyem
80 g krémsajt
- 80 g sűrű tejszín
- 1 db tojás
- 1 tojássárgája
- Só, őrölt fehérbors, őrölt szerecsendió ízlés szerint
- 100 g szeletelt gruyère sajt
- 6-8 szál aprított metélőhagyma
Tartármártás (6 adag):
- 1 tojássárgája
- 20 g mustár
- 15 ml tárkonyos fehérborecet
- 150 ml olívaolaj
- 100 g sűrű tejföl
- 25 g kapribogyó
- 60 g ecetes uborka
- Só, őrölt fehérbors, porcukor ízlés szerint
Torta elkészítése:
A tésztához való összetevőket gyorsan összegyúrjuk, majd 1-2 órai hűtött helyen történő pihentetés után a tortakarikának megfelelő méretűre nyújtjuk. A tésztát a tortakarikába helyezzük, a forma pereménél körbevágjuk, a tésztát villával megszurkodjuk, és szárazbabbal feltöltve a formát 180°C-os sütőben 8-10 perc alatt elősütjük.
Serpenyőben lassú tűzön közepesen megpirítjuk a sonkacsíkokat az olívaolajon.
A pirított sonkát félretesszük, a lesült zsírját sherry ecettel feloldjuk, és ebben a karikázott újhagymát néhány perc alatt megfonnyasztjuk.
A megmosott burgonyát egészben megfőzzük, meghámozzuk, cikkekre vágjuk, és a serpenyőben olívaolajon megpirítjuk.
A burgonyát, a sonkát és a hagymát a tortakarikába rétegezzük. A tejszínt, a krémsajtot, a tojást és a tojássárgáját kikeverjük, ízesítjük vágott petrezselyemmel, sóval, fehérborssal, szerecsendióval. Ezt ráöntjük a hagymatöltelékre, és a tortát 160°C-os sütőben 16-18 perc alatt megsütjük.
A felszeletelt gruyère sajtot a torta tetejére fektetjük, megszórjuk metélőhagyma karikákkal, és 3-4 perc alatt szalamanderben vagy 200°C-os sütőben a tetejére olvasztjuk a sajtot. Rövid pihentetés után melegen hideg tartármártással tálaljuk.
Tartármártás elkészítése:
A tojássárgáját a mustárral és a tárkonyecettel egyneművé keverjük, lassú sugárban folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük az olívaolajat. Hozzákeverjük a tejfölt, az apró kockákra vágott kapribogyót és uborkát, sóval, borssal, cukorral ízesítjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2007-07-12 15:06:24, csütörtök
|
|
|
- 300 g nagy szemű száraz fehérbab
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 db friss babérlevél
- 60 ml olívaolaj
- 100 g finomra vágott vöröshagyma
- 120 g sárgarépa kocka
- 80 g szárzeller karika
- Kb. 3 liter tyúkhúsleves (1,5-2 kg-os tyúkból 3-4 liter víz, 400 g sárgarépa, 250 g zöldség, 50 g zeller, 50 g karalábé, 1 db paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, egy kis fej vöröhagyma, só, egész feketebors, egy szál zellerzöld hozzáadásával levest készítünk)
- 8-10 szál petrezselyemzöld
- 3-4 ág kakukkfű
- 50 ml sherry ecet
- Kb. 150 g friss lebbencstészta (100 g lisztből 4 tojássárgája és 10 ml olívaolaj hozzáadásával levestésztát készítünk, kb. 1-2 mm vastagságúra kinyújtjuk. Ha kissé megszikkadt, szabálytalan, kb. fél tenyérnyi darabokat törünk belőle.)
- Só, őrölt feketebors ízlés szerint
- 200 g szeletelt füstölt kacsamell
A babot a fokhagymával és a babérlevéllel előző nap beáztatjuk, áztatólevét leöntjük. Tyúkhúslevesben a fokhagymával és a babérlevéllel feltesszük főni.
A vöröshagymát, a sárgarépát és a zellert serpenyőben olívaolajon kissé megpirítjuk, és a petrezselyemmel és a kaukkfűvel, sóval, borssal a babhoz adjuk.
Mikor a bab megpuhult, a lebbencstésztát hozzáadjuk, kb. 8-10 percig főzzük, míg a tészta is megpuhul, ekkor ecettel ízesítjük. A babos lebbencs elkészítésénél ügyeljünk arra, hogy állománya megfelelő legyen, vagyis ne legyen levesszerűen híg, de túl sűrű se legyen. Tálaláskor vékonyra szeletelt füstölt kacsamellet adjunk hozzá.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2007-07-12 15:02:20, csütörtök
|
|
|
Sárgabarackpuding baracklekvárral, csokoládéöntettel és balzsamecetes vaníliafagylalttal
Sárgabarackpuding (6 db 7 cm-es átmérőjű pudingformához)
- 120 g liszt
- 80 g mandula
- 150 g vaj
- 150 g kristálycukor
- 3 g sütőpor
- 3 tojás
- 1 narancs reszelt héja
- 30 ml sárgabarackecet
- 250 g sárgabarack
- Őrölt szegfűszeg, őrölt gyömbér, őrölt kardamon ízlés szerint
- Vaj, kristálycukor a formák vajazásához és cukrozásához
Baracklekvár (6 adag)
- 150 g áttört sárgabaracklekvár
- 40 ml barackpálinka
- 50 ml sárgabaracklé
Csokoládéöntet (6 adag):
- 100 g étcsokoládé
- 90 ml tej
- 30 ml tejszín
- 30 g kristálycukor
- 30 g vaj
Vaníliafagylalt (6 adag):
- 100 ml tej
- 150 ml tejszín
- 60 g kristálycukor
- Fél rúd vanília
- 3 tojássárgája
- 15 ml almabalzsamecet
Sárgabarackpuding elkészítése:
A kimagozott sárgabarackot felkockázzuk, a narancshéjjal, ecettel és a fűszerekkel elkeverjük.
A többi hozzávalót egynemű tésztává keverjük, végezetül óvatosan hozzákeverjük a fűszerezett sárgabarackdarabokat.
A barackos tésztát kivajazott és cukrozott formákba töltjük a formák háromnegyedéig, majd vízzel félig töltött tepsiben 130 °C-os sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük a pudingokat.
Baracklekvár elkészítése:
Az áttört lekvárt a pálinkával és a befőttlével kikeverjük, tálalásig hűtőszekrényben tároljuk.
Csokoládéöntet készítése:
A tejet a tejszínnel és a cukorral lábasban felforraljuk.
Hozzáadjuk a csokoládé darabokat, megvárjuk, hogy teljesen felolvadjanak.
Nagyon rövid ideig tartó forralás után levesszük a tűzről.
A hideg vajat csomómentesen hozzákeverjük, hűtőben tároljuk.
Vaníliafagylalt készítése:
A tejet, tejszínt a fele cukorral, a vaníliarúddal és a kikapart vaníliamagokkal együtt felforraljuk.
A tojássárgákat a fele cukorral forró vízfürdő fölött habosra keverjük, és a tűzhelyről levett forró tejhez keverjük, majd hozzákeverjük a balzsamecetet.
A fagylaltmasszát lehűtjük, majd hidegen fagylaltkészítő gépbe szűrjük.
A fagylaltot elkészülte után fagyasztva tároljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2007-07-12 14:59:21, csütörtök
|
|
|
1,5 dl pesto
20 dkg spagetti
1 gömb mozzarella
A pestót egy kicsit kevesebb olajjal és több parmezánnal készítem, hogy sűrűbb legyen. Kifőzöm a spagettit, beleforgatom a pestóba két sütőformába lerakom, kis mélyedést nyomok a közepükbe és a félbevágott mozzarellát a vágott felével felfelé beleteszem.
200 fokra előmelegített sütőben kap 15 percet.
Két személyes adag. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2007-07-12 14:55:50, csütörtök
|
|
|
2 kisebb padlizsán
30 dkg darált sertéshús
40 dkg konzerv hámozott paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 dl vörösbor
10 dkg reszelt sajt
30 dkg spagetti tészta
só,bors
bazsalikom
olaj
Új műfajt szültem: háromedényes concerto gáztűzhelyre, forrázásmentesen :).
A padlizsánok végét levágom, felkarikázom őket kb. egy centisre, alaposan besózom mindegyik oldalukat, 20 percig állni hagyom, majd felitatom a kieresztett levét.
Indul az egyik gázrózsa: 2 ek. olajat felforrósítok, mehet bele a zúzott fokhagyma.
Ha sercent egyet, követheti a hús.
Amikor megbarnult, felöntöm a vörösborral, majd 5 perc után hozzáöntöm a paradicsomot. Alacsonyabbra kapcsolom és hagyom rotyogni.
Kettes számú edény is indul: egy nagy fazékban felteszem főni a tészta vizét, ha felforrt mehet bele a tészta.
Munkába állhat hármaska is: teflonban kevés olajat hevítek és elkezdem rajta sütni a padlizsánkarikákat.
Az olajat persze istentelen gyorsan fel fogják szívni, de vigyázni kell, hogy ne kapjanak sokat.
Ha mindkét oldaluk barnásra sült, rakom is le őket egymás mellé egy sütőedénybe.
Elvileg amire elkészülnek, a tészta is megfő és a hússzósz is elfőtte leve nagyrészét, besűrűsödött, ekkor sózom, borsozom és bazsalikomot is szórok bele.
Tésztát leszűröm és a szószhoz öntöm, jól összekeverem.
A sütőt 200 fokra előmelegítem.
Ha semmivel nem sikerült leforrázni magam :), akkor kanál és villa segítségével akkora tekercseket tekerek fel, amelyek elférnek a padlizsánokon.
A hús részben le fog csúszni a tésztáról, így érdemes a fészkekre kanalazni még belőle. Megszórom reszelt sajttal és mehet a sütőbe.
10 perc alatt ráolvad a sajt.
Három személyes adag a padlizsános rész, de még marad bőven a tésztából külön is.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2007-07-12 14:53:03, csütörtök
|
|
|
Gombás-mini mozzarellás sült spagetti
30 dkg gomba
3,5 dl paradicsomszósz
1 nagy fej lilahagyma
6-7 gerezd fokhagyma
1 dl vörösbor
maréknyi bazsalikom
só,bors
30 dkg mini mozzarella
spagettitészta
2+1 ek. olaj
A két evőkanál olajon megfuttatom az apróra vágott hagymát és az átpréselt fokhagymákat, ha már üveges a hagyma, hozzáadom a kicsire felkockázott gombát.
Amikor a gomba felére összeesik, öntöm a vörösbort, majd a paradicsomszószt. Elrotyogtatom vagy egy negyedórán át, ekkor megkapja a bazsalikomot, a sót és a borsot. Kifőzöm a spagettitésztát, belekeverem a szószba, jól összeforgatom.
Kiolajozok egy sütőedényt és tekercsekben lerakom a tésztát, ha lecsúszik ról a szósz, jól rálocsolom.
A tekercsek közepére egy-egy mini mozzarellát teszek, 200 fokos sütőben kap 20 percet. Három személyes adag. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 6
|
|
|
|
2007. Július
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
28 db bejegyzés |
e év: |
767 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1217
- e Hét: 5445
- e Hónap: 9849
- e Év: 41578
|
|
|