|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2007-07-04 23:59:48, szerda
|
|
|
Vállad válamnak vetve
Ne menj előttem
Talán nem követlek.
Ne gyere mögöttem
Talán nem vezetlek.
Gyere mellettem,
És légy a barátom.
Albert Camus |
|
|
0 komment
, kategória: idézetek |
|
|
|
|
|
2007-07-04 23:44:12, szerda
|
|
|
Hozzávalók (30 szelethez) - a tésztához:
30 dkg finomliszt, fél csomag sütőpor, 15 dkg sütőmargarin, 2 tojássárgája, fél pohár (kevesebb mint 1 deci) tejföl, 2 ek. kristálycukor, csipet só; a töltelékhez: 2 kg alma, 6 dkg sütőmargarin, 8-10 ek. kristálycukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csapott ek. őrölt fahéj, 2-3 ek. darált háztartási keksz (zsemlemorzsa, zabkorpa vagy darált dió is lehet); a töltelék alá: kb. 20 dkg sűrű sárgabaracklekvár; a tepsi kikenéséhez: 2 dkg sütőmargarin; a sütemény lekenéséhez: 2 tojásfehérje.
1. A tésztához a lisztet a sütőporral összeforgatjuk, majd a puha margarinnal elmorzsoljuk. Ezután a tojássárgájával, a tejföllel, cukorral és a sóval tésztát gyúrunk belőle. Akkor jó, ha az edény falától elválik. Két részre osztjuk, az egyik legyen kicsit nagyobb, mert az aljára valamivel több tészta kell. Amíg elkészítjük a tölteléket, letakarva pihentetjük.
2. Az almát megmossuk, a reszelő nagy lyukú oldalán héjastól lereszeljük. Ezután egy kicsit kinyomkodjuk (frissen facsart levét igyuk meg) -, majd az olvasztott margarinon 6-7 perc alatt megpároljuk. Kétféle cukorral ízesítjük, fahéjjal fűszerezzük, ha kihűlt, morzsával egy kicsit megszilárdítjuk.
3. A nagyobbik tésztát nagy tepsi nagyságúra kinyújtjuk, majd a margarinnal kikent tepsibe fektetjük úgy, hogy egy kis pereme is legyen. A lekvárral megkenjük, esetleg egy kevés durvára vágott dióval meghintjük, és a cukros almát egyenletesen ráhalmozzuk.
4. A kisebbik tésztacipót kinyújtjuk, s az almatöltelékre fektetjük. Villával néhány helyen megszurkáljuk. Az elkevert (nem felvert) tojásfehérjével a tetejét megkenjük. Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 35 perc alatt megsütjük. Ha a vége felé a teteje túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2007-07-04 13:46:23, szerda
|
|
|
Hozzávalók:
25 dkg kukoricadara, 8 dkg vaj, 2 hagyma, 3 ek olívaolaj, só, frissen őrölt feketebors, szerecsendió, 15 dkg mozarella szeletekre vágva, 3 ek vágott petrezselyem zöldje, 5 dkg frissen reszelt parmezán.
Elkészítése:
Egy fazékban felforralunk egy tk sóval egy liter vizet, beleszórjuk a kukoricadarát és habverővel erősen felkeverjük. Takarékra vesszük a lángot és időnként megkeverve 45 percig főzzük. Belekeverünk 3 deka vajat. Kb 1 centi vastagon rákenjük egy munkafelületre és hagyjuk kihűlni. Kerek formákat szúrunk ki belőle. A hagymát vékony karikákra vágjuk. Az olajat felhevítjük és a hagymát abban üvegesre pároljuk, sóval, borssal, szerecsendióval erősen megfűszerezzük. Egy felfújtformát kivajazunk, majd elterítünk benne néhány hagymakarikát, erre a polentaszeletek egy részét és vajforgácsokat. Mozarella, petrezselyem és parmezán jön rá. Ezt a rétegzést addig csináljuk, míg a hozzávalók el nem fogytak. A tetejére parmezán kerül, amit vajforgácsokkal szórunk meg. Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2007. Július
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
28 db bejegyzés |
e év: |
767 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 217
- e Hét: 6995
- e Hónap: 11399
- e Év: 43128
|
|
|