|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 6
|
|
|
|
2012-10-21 22:51:10, vasárnap
|
|
|
Össze ne téveszd!
a boka táját a toka bájával,
a borztanyát a torz banyával,
a csárda zaját a zárda csajával,
a száradt füzet a fáradt szűzzel,
a fartőt a tar fővel,
a harcsa máját a Marcsa hájával,
a jó bor kulcsát a kóbor Julcsával,
a csokorban adott bókot a bokorban adott csókkal,
a foltos bölényt a boltos-fölénnyel,
a hős ember nevét a nős ember hevével,
a réti pipacsot a péti ripaccsal.Ezek bizony egyfajta
Nem mindegy. hogy egyöntetű vagy ön egy tetű,
hogy vízibusz vagy buzi visz,
hogy mögöttem vagy nem öttem mög,
hogy teniszpálya vagy pénisz tája,
hogy rovarszervet ivartalanítani vagy ivarszervet rovartalanítani,
hogy mire fekszel: nedves kőre vagy kedves nőre,
hogy helyet cserélni vagy csehet herélni,
hogy vörös szalag vagy szőrös valag,
hogy véres párbaj vagy páros vérbaj,
hogy köhögve röpülsz vagy röhögve köpülsz. |
|
|
0 komment
, kategória: bohókás |
|
|
|
|
|
2012-10-21 22:38:31, vasárnap
|
|
|
Egy görög filozófus mondta:"Nem az számít, hogy mi történik az emberrel, hanem az, hogy miként reagál rá." Milyen igaz! Ha épp csak 51 %-ban sugárzol pozitív gondolatokat és érzéseket a külvilág felé, máris átbillentetted az életed mérlegét! Minden egyes nap lehetőséget teremt egy új életre, hiszen minden egyes napon életed válaszútján állsz. És bármelyik nap megváltoztathatod a jövőt - azáltal, ahogy érzel. Ne feledd: "Bármit is adsz önmagadból az életben, ugyanazt kapod vissza. Adj valami pozitívat, és pozitív dolgot kapsz vissza - adj valami negatívat, és negatív dolgot kapsz vissza. Ha képes vagy érezni, meg is kapod." Legyen szép minden napod, órád és perced. Csak a jóra, a szépre gondolj, hiszen amit gondolsz, azt megteremted!
|
|
|
0 komment
, kategória: idézetek |
|
|
|
|
|
2012-10-21 22:10:37, vasárnap
|
|
|
A tésztához:
6 dkg cukor
1 db citrom
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
7.5 dkg lágy vaj
1 csipet só
A tetejére:
2 db tojás
1 evőkanál méz
1.25 dl almalé
10 dkg mandulapehely
50 dkg birsalma
1.5 dl főzőtejszín
1 db narancs
3 dkg cukor
1 kiskanál fahéj
Elkészítés
Megmossuk a citromot, megtöröljük, és a héja felét lereszeljük. A reszelt héjat, a lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük 1-2 evőkanál vízzel és a vajjal. Sima tésztává gyúrjuk, kibéleljük vele a sütőformát úgy, hogy a pereme 3 cm magas legyen. Betesszük a hűtőbe.
A birsalmát meghámozzuk, megmossuk, a magházát eltávolítjuk, húsát 1 cm vastag gerezdekre vágjuk. Megmossuk a narancsot, megtöröljük, a héjából reszelünk egy keveset, és a felét kifacsarjuk. A levét és a héját az almalével és a cukorral felfőzzük. Beletesszük a birsalmát, és gyenge tűzön, fedő alatt 5 percig pároljuk. Leöntjük a levét és félretesszük, a gyümölcsöt lecsepegtetjük. A szirupot leszűrjük, és félretesszük, amíg kihűl, a narancshéjat pedig kidobjuk. A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3-4-es fokozat) előmelegítjük.
A tésztára szórjuk a mandulát, és 15 percre a sütőbe tesszük. Elrendezzük a tortalapon a birsalmát. A szirupot a tojásokkal és a tejszínnel elkeverjük, s a birsalmára öntjük. 180 °C-on (légkeveréses sütő 160 °C, gázsütő 2-3- as fokozat) 30 perc alatt készre sütjük.
Fahéjas mézzel megkenjük, majd 10 percig a sütőben pihentetjük. A lekapcsolt forma alján hagyjuk kihűlni.
|
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2012-10-21 11:00:52, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók:
- a töltelékhez: 2 nagyobb birsalma (kb. 40 dkg nem túl puha befőtt is lehet) fél citrom leve, 1 dl édes fehérbor, 3 evőkanál méz, 2 szm szegfűszeg, fél rúd fahéj, 7 lap zselatin vagy 3,5 dkg zselatinpor
- a piskótához: 4 tojás, 8 dkg kristálycukor, 6 dkg finomliszt, 1 csapott evőkanál kakaópor, 1 evőkanál olaj,
- a krémhez: 20 dkg rama sütőmargarin, 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza, 1 evőkanál rum, 1 evőkanál porcukor,
- a tetejére: 10 dkg étcsokoládé, a díszítéshez: 10 dkg dióbél
Elkészítés:
A birsalmákat alaposan megmossuk, meghámozzuk, negyedekbe hasítjuk és magházukat kimetsszük. A gyümölcsöt 4 dl vízzel leöntjük, a citrom levével, a borral és a mézzel ízesítjük, a szegfűszeggel, fahéjjal fűszerezzük, és fölforraljuk. Ezután lefedjük, kis lángon további 5 percig főzzük, majd a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk. Végül a gyümölcsöt leszűrjük (levét félretesszük), majd lecsöpögtetjük és kis kockákra vágjuk.
Közben a piskótához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral habbá verjük. A lisztet a kakaóporral összekeverjük. A kétféle tojásás masszát egybeforgatjuk, miközben a kakaós lisztet és az olajat is hozzáadjuk. A masszát sütőpapírral bélelt közepes tepsire kenjük, majd előmelegített sütőbe toljuk. Közepes lángon 20 percig sütjük. Ezután megvárjuk, míg kihűl, majd egy akkora lapot vágunk belőle, amekkorával egy őzgerincformát kibélelhetünk, a maradékból pedig a talpa lesz. Az őzgerincformát alufóliával kibéleljük. A margarint a gesztenyével, a rummal és a porcukorral habosra keverjük. Egy kevés krémet a díszítéshez félreteszünk, a többivel a piskótalapokat vékonyan megkenjük, és a nagyobiikkal az őzgerincformát óvatosan kibéleljük. Ezt követően a párolt birsalmával megtöltjük.
A zselatinlapokat egyesével a gyümölcs leszűrt főzőlevébe rakjuk, és addig melegítjük, amíg teljesen fölolvadnak. Ezután a birsalmára merjük. Mielőtt megdermedne, a félretett piskótát krémes oldalával lefelé ráborítjuk. Az őzgerincformát hűtőszekrénybe állítjuk és fél napon át dermesztjük. Ezután vágódeszkára borítjuk, és a fóliát lehúzzuk róla. A birsalagutat a maradék gesztenyekrémmel megkenjük, rövid ideig hűtőszekrényben dermesztjük, azután olvasztott csokoládéval egyenletesen bevonjuk. Végül durvára vágott pirított dióval megszórjuk. Ha a bevonata megszilárdult, a süteményt forró vízbe mártott késsel ujjnyi vastagon fölszelteljük. |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 6
|
|
|
|
2012. Október
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
32 db bejegyzés |
e év: |
488 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 857
- e Hét: 5085
- e Hónap: 9489
- e Év: 41218
|
|
|