Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
majom
  2013-10-02 21:38:07, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  állatok  
csokis mézes krémes
  2013-10-02 20:01:29, szerda
 
 



Hozzávalók:

A tésztához:

5 dkg margarin
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
6 dkg méz
4 evőkanál tej
1 tojás
40 dkg liszt
2 evőkanál kakaó
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só

A krémhez:

5 dl tej
10 dkg gríz
fél vaníliarúd belseje
csipet só
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
baracklekvár

A mázhoz:

2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál porcukor
kb. 3 evőkanálnyi víz
4 evőkanál olaj

A tésztához először összemelegítettem a margarint, a cukrokat, a mézet és a tejet, forrnia nem szabad! Amikor a cukor elolvadt, levettem a kislábost, hozzákevertem a tojást, kihűtöttem. A liszthez hozzátettem a sót, a szódabikarbónát és a kakaót, összekevertem, majd ebbe öntöttem bele a hideg folyékony elegyet. Összedolgoztam, hideg helyre tettem pihenni.

Közben elkészítettem a krémet. A tejet csipet sóval és a vanília kikapart belsejével felforraltam, keverés közben beleszórtam a grízt, készre főztem, kihűtöttem.
Robotgéppel összekavartam a margarint és a porcukrot habosra, a kihűlt grízt is beletettem, alaposan összedolgoztattam, félretettem.

Kivettem a tésztát a hűtőből, négyfelé osztottam. Kicsit lisztes deszkán a tésztát - sütőpapír segítségével - 21x35 cm-es méretre nyújtottam, tepsi hátán megsütöttem előmelegített 180 fokos sütőben, egy lap sütése 5-7 percig tartott. A lapok kivétel után pillanatok alatt kihűlnek, lehet hamar tölteni.

Az 1. lapot a krém harmadával megkentem. A következő lap alját lekvárral kentem meg, ráborítottam ezzel a felével a krémes lapra, majd erre kentem a következő harmad adag krémet, és így tovább. A negyedik lapnak természetesen csak az alját kentem meg a lekvárral, a tetejére csokimáz került.

A mázhoz a kakaót, a cukrot és a vizet összekevertem, majd kisebb lángon összeolvasztottam, hogy kicsit folyós legyen. Ehhez kanalanként kevertem hozzá az olajat, miden kanál után jól eldolgozva és vigyázva, hogy a máz fel ne forrjon. Amikor készen volt, a sütemény tetejére borítottam és széles késsel elkentem, hogy mindenhová jusson. Az olajtól gyönyörű fényes lett a máz.

forrás katakonyha.blodspot.hu
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
padlizsán
  2013-10-02 09:52:17, szerda
 
 



A húskedvelők és vegetáriánusok asztalán egyaránt kedvelt csemege. Jellegzetes, sütés után kialakuló kesernyés ízét nyáron élvezzük, ám az eltett padlizsánkrém egész évben rendelkezésünkre áll.

A burgonyafélék családjába tartozó padlizsán (Erdélyben vineta) közeli rokona a paradicsom, a paprika és a burgonya.

A padlizsán térhódítása

A padlizsán őse Délkelet-Ázsiából származik. Arab közvetítéssel jutott Európába, ahol a Földközi-tenger vidékén, illetve a Balkáni-félszigeten már a XVII. sz. óta ismerik és termesztik.

Tojásgyümölcsnek korábban csak a fehér héjú változatot hívták. Régebben az emberek tartózkodtak a padlizsántól, mert azt tartották, hogy fogyasztása elmeháborodást és leprát okoz. A XX. század óta tudjuk, hogy a nemcsak hogy nem ártalmas, hanem kifejezetten előnyös hatású lehet.

Legnagyobb mértékben ma is Indiában, illetve a Távol-Keleten fogyasztják. Európában egyedül Törökország többet termel, mint az összes többi európai állam. A mélylila, gömbölyded vagy tojásalakú padlizsánt gyakran nevezik olasz (baba) padlizsánnak, a halványlila, soványabb változatot pedig kínai padlizsánnak.



Táplálkozástani hatás

A padlizsán remek rostforrás, karbantartja az emésztő-, és a keringési rendszert. Amellett, hogy igen sok vitamint (B1, B6, folsav, C, és K) és ásványi anyagot (magnézium, kálium, réz, mangán, foszfor és mész) tartalmaz, a padlizsánban megtalálhatóak egyes antioxidáns anyagok is.

Kedvezően befolyásolja a vérnyomást. Szerepe lehet egyes szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Az agytevékenységre nyugtató, kiegyensúlyozó hatással bír.

Gyulladásgátló hatását az emésztőrendszerben fejti ki. Az indiai gyógyászat hurut és asztma oldására alkalmazza. Vérképző és vizelethajtó hatása miatt fogyasztása máj- és vesebetegeknél különösen ajánlott.



Mire figyeljünk vásárláskor?

A fényes héj, az élénkzöld kocsány a frissesség jele.
A barnás foltok a romlás jelei.
Ne válasszunk gyűrött héjú, megpuhult egyedeket, mert ezek az elidősödött példányok olykor keserűek.
Válasszunk a méretéhez képest nehéz padlizsánt.
Az éretlensége miatt csak enyhén színeződött, esetleg zöldes árnyalatot mutató termésben ugyanaz a mérgező vegyület halmozódott fel, mint a napfényre kitett burgonyában. Ha szobahőmérsékleten néhány napig tartjuk, a termés beérik.
A hűtőszekrényben néhány napig tárolhatjuk. Csakis felhasználás előtt mossuk meg.



Hogyan használjuk fel?

A padlizsán szeleteléséhez rozsdamentes kést használjunk, különben elszíneződik a húsa.

A nagyobb bogyók és a fehér változat héja vastag és kemény lehet, amelyen hámozással lehet segíteni.

Ízét kiemeli a szegfűbors, a bazsalikom, a babérlevél, a fokhagyma, a chili, a szurokfű, és a zsálya. Leggyakoribb társai az edényben a paradicsom és a hagyma.

Ausztrál kutatás szerint az összes zöldség közül a padlizsán képes a legtöbb zsiradék felszívására. Egy adagnyi mélysütött padlizsán szelet négyszer annyit szív fel, mint a vele azonos tömegű burgonya. A mélysütés helyett az alábbi lehetőségeket javasoljuk:

Sütés: villával szurkáljuk meg a padlizsán héját, 200 fokos sütőben süssük 30-40 percen át. Az ilyen sütés puha, könnyen kenhetővé alakítható padlizsánhúst eredményez.

Rostonsütés: hosszában vágjuk fel a padlizsánt és éles késsel karcoljuk meg. A rácsra helyezés előtt kenjük meg olajjal. A szeletek a lángoktól legalább 12-13 cm-re legyenek. Ha barnul, fordítsuk meg. A szeletek egy-egy oldala kb. 5 percig sül. Ha a szeletet sütés előtt megsózzuk, kevesebb olajat szív magába.



Receptek

Törökparadicsom-mártással
Hozzávalók:

2-3 db padlizsán, ujjnyi vastagra szeletelve
citromlé, só
bazsalikom, kakukkfű
3-4 gerezd fokhagyma, összenyomva
5 paradicsom, feldarabolva
teljes kiőrlésű liszt
olaj

A padlizsánszeleteket besózzuk, citromlével csöpögtetjük. Kevés olajon megfuttatjuk a fűszernövényeket, ízesítjük, majd hozzáadjuk a paradicsomot. Gyakori kevergetéssel mártást készítünk.

A padlizsánszeleteket a lisztbe forgatjuk, olajban kisütjük. A mártással kínáljuk.



Töltött padlizsán
Hozzávalók:

4 közepes padlizsán, hosszában kettévágva
1 vöröshagyma
500 g paradicsom, felszeletelve
250g tejföl
8 Ek reszelt sajt
2 tojássárgája
2 dl rizs
1 zsemle
petrezselyemlevél
borsikafű
gomba, apróra vágva

A padlizsánokat kikaparjuk, gyengén megsózzuk és félretesszük. A paprikába is tömködött rizs-alapú keverékhez hasonlatos, áztatott zsemlés tölteléket készítünk. Használjuk fel a padlizsánok belsejét is. Készíthetjük darált hússal, vagy gombával. A zöldfűszerekkel ízesítsük.

A padlizsánt megtöltjük a keverékkel és tűzálló edénybe helyezzük. A tetejükre tegyük rá a paradicsomot. Öntsünk kevés vizet az edény aljára, majd gyenge tűzön puhulásig pároljuk.

Ekkor tejföllel leöntjük, reszelt sajtot szórunk rá. Süssük a sajt pirulásáig.



Termesztési tanácsok

A padlizsán a tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű, termékeny talajok növénye. Az előző évben kijuttatott érett komposztot bő terméssel hálálja meg.

A talaj esetleges savasságát fahamuval, vagy mészkőőrleménnyel csökkenthetjük. A kalciumra a növénynek nagy szüksége van.

Ültetessük a veteményes napos, meleg részeire. Az erőteljes, zömök palántákat a tavaszi fagyok elmúlta után egészen nyár végéig ültethetjük.

A termesztés során gondoskodjunk a megfelelő vízellátásról. Mulcsozással tartsuk nedvesen a talajt.

Három héttel az első fagyok előtt, tehát szeptembertől csipkedjük le a virágbimbókat. Ennek hatására a már meglevő termések is erőteljesebb fejlődésnek indulnak.

Az ágyás szomszédságába vetett gabona magához vonzza, a padlizsánról ,,eltéríti" a levéltetűket.

A bagolylepke hernyói ellen egyes források a növény fásodó szárára tekert papírgallért, mások a csalogatónövények (saláta) és riasztók (hagyma) a padlizsán közelébe történő telepítését javasolják.
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 75 db bejegyzés
e év: 776 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2327
  • e Hét: 6555
  • e Hónap: 10959
  • e Év: 42688
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.