Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Jó éjszakát!
  2014-12-01 23:59:21, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Shakshuka (tunéziai fűszeres lecsó) tojással és arab lapos k
  2014-12-01 23:45:01, hétfő
 
  Shakshuka (tunéziai fűszeres lecsó) tojással és arab lapos kenyérrel

Hozzávalók:

2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál harissa
2 evőkanál sűrített paradicsom
2 piros kaliforniai paprika
4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál egész kömény
5 érett paradicsom
4 db tojás


Az arab lapos kenyérhez:
20 dkg liszt
1 dl langyos víz
4 cl olívaolaj + a kenéshez
1 teáskanál cukor
1/2 csomag porélesztő
1 teáskanál só

Elkészítés:

Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, közepes lángon adjuk hozzá az őrölt római köményt, majd a harissát





és a sűrített paradicsomot, pirítsük kicsit, majd adjuk hozzá az aprított fokhagymát





és a fél cm-es hosszú csíkokra vágott paprikát, ízlés szerint sót,





majd 1 teáskanál egész köményt. Kevergetés mellett kb. 8 percig főzzük, amíg a paprika megpuhul.





Ezután adjuk hozzá a felkockázott paradicsomokat,





és takaréklángon további 10 percig hagyjuk rotyogni, kellemesen sűrű szószt kell kapnunk.





A ragut tegyük sütőtálba, egy kanál segítségével készítsünk mélyedéseket a szószban. A tojásokat üssük fel, és óvatosan csurgassuk egy-egy mélyedésbe.





Kb. 8-10 percre toljuk előmelegített sütőbe, vagy fedővel letakarva tűzhelyen is készre süthetjük.

A pitához az élesztőt a cukorral felfuttatjuk langyos vízben. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sót, az olívaolajat. Amikor felfutott az élesztő, beledolgozzuk a lisztes keverékbe, és homogén tésztát gyúrunk. Meleg helyen hagyjuk kelni 15 percet.





6 egyforma labdát gyúrunk belőle, körré nyújtjuk,





majd forró serpenyőben kevés olívaolajon kisütjük kb. 2-3 perc alatt. Ha már a szélei kezdenek barnulni, kész is.





A friss pitával tálaljuk a fűszeres arab lecsót.





Megjegyzés:

Péter András receptje, fotó: Tóth András

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Marokkói fügés datolyagolyó
  2014-12-01 23:32:10, hétfő
 
  Marokkói fügés datolyagolyó

Hozzávalók:

kb. 40 darabhoz:
25 dkg aszalt datolya
25 dkg aszalt füge
5 dkg cukrozott citromhéj
15+25 dkg hámozatlan mandula
40 szem meggybefőtt
25 dkg cukor
1 és 1/2 citrom leve
2 evőkanál rum
5 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

A datolyát kimagozzuk, és a fügével, a cukrozott citromhéjjal, valamint 15 dkg mandulával együtt finomra vágjuk. A maradék 25 dkg mandulát megdaráljuk. A meggyet leszűrjük, kimagozzuk.
A cukorból és 5 evőkanál vízből sűrű szirupot főzünk, lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a citromlét, hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a rumot és a vágott keveréket, jól összegyúrjuk, 4-5 cm átmérőjű rudat formálunk belőle. 1,5 cm-es szeletekre vágjuk, a szeleteket kissé ellapítjuk, és mindegyik közepére 1 szem meggyet helyezünk. Golyót formálunk belőlük, kókuszreszelékbe forgatjuk, és egy éjszakára hidegre tesszük. Minyonpapírban kínáljuk.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Fűszeres kolbászkák édeskömény-salátával és arab lapos kenyé
  2014-12-01 23:30:44, hétfő
 
  Fűszeres kolbászkák édeskömény-salátával és arab lapos kenyérrel

Hozzávalók:

A kolbászkákhoz:
60 dkg darált hús
1/2 teáskanál őrölt római kömény
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
1/4 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál morzsolt menta
1 teáskanál morzsolt oregano
1/2 teáskanál chilipehely
1 teáskanál fűszerpaprika
5 cl víz

A salátához:
2 fej édeskömény
1 citrom
10 szem zöld olívabogyó
1 kis csokor friss koriander
3 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál citromlé

A kenyérhez:
40 dkg liszt
2 dl langyos víz
8 cl olívaolaj + a kenéshez
1,5 teáskanál cukor
1 csomag porélesztő
1 teáskanál só

Valamint:
4 evőkanál sűrű görög joghurt

Elkészítés:

A kolbászkákhoz annak minden hozzávalóját egy nagy tában összekeverjük.





A vizet csak apránként adagoljuk hozzá, amennyire szükséges, hogy homogén, gyúrható masszát kapjunk. Nedves kézzel formázzunk belőle kb. 15 db kisebb kolbászkát.





Grillserpenyőben magas hőfokon minden oldalán 3-5 percig süssük, szép barnára.





A salátához az édesköményt nagyon vékonyan felszeleteljük.





A citrom héját vékonyan felszeleteljük, a húsát pedig kifilézzük, szintén vékonyan felszeleteljük, majd összekeverjük az aprított olívabogyókkal, friss aprított korianderzölddel. Olívaolajjal és citromlével locsoljuk meg.





A kenyérhez az élesztőt a cukorral felfuttatjuk langyos vízben. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sót és az olívaolajat. Amikor felfutott az élesztő, beledolgozzuk a lisztes keverékbe, és homogén tésztát gyúrunk. Meleg helyen hagyjuk kelni 15 percet. Kb. 8 egyforma labdát gyúrunk belőle, és kör alakúra kinyújtjuk, majd forró serpenyőben kevés olívaolajon kisütjük kb. 2-3 perc alatt. Ha már a szélei kezdenek barnulni, kész is.

A friss pitára halmozzuk a salátát és a kolbászkákat, és friss joghurttal fogyasztjuk.





Megjegyzés:

Péter András receptje, fotó: Tóth András

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Marokkói paradicsomleves fűszeres húsgombócokkal
  2014-12-01 23:24:57, hétfő
 
  Marokkói paradicsomleves fűszeres húsgombócokkal

Hozzávalók:

A húsgolyókhoz:
40 dkg darált hús (marhahús és bárányhús keveréke a legjobb)
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál aprított petrezselyem
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/4 teáskanál őrölt fahéj
3 evőkanál liszt
2 evőkanál olívaolaj

bors

A paradicsomleveshez:
2 evőkanál olívaolaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 közepes sárgarépa
2 szál szárzeller
3 nagyobb paradicsom
4 dkg sűrített paradicsompüré
1 evőkanál arab fűszerkeverék
1 evőkanál őrölt koriander
1 egész rúd fahéj
1 evőkanál cukor
10 dkg bulgur
1 liter húsleves alaplé
1 citrom

Elkészítés:

A húsgolyók elkészítésével kezdjük. Egy keverőtálban összegyúrjuk a darált húst, az apróra vágott hagymát, az aprított petrezselymet és a fűszereket.





Diónyi golyókat formázunk a fűszeres húsmasszából, majd megforgatjuk őket kevés lisztben.





Felforrósított olajban kisütjük őket, majd lecsöpögtetjük.





A leveshez egy lábasban olívaolajat hevítünk, közepes lángon megfuttatjuk rajta a felaprított hagymát és fokhagymát. Ha már üveges, hozzáadjuk az apró kockákra vágott répát és szárzellert.





Majd a sűrített paradicsommal, cukorral, sóval, borssal elkeverjük, és hozzáadjuk a kockázott paradicsomot.





Alaposan elkeverjük, majd beleszórjuk a bulgurt





és felöntjük alaplével.





Felforraljuk, majd alacsony lángon kb. 25 perc alatt készre főzzük - amíg a zöldségek és a bulgur is megpuhul.

Az utolsó 5 percben a levesbe tesszük a megsült húsgombócokat, hogy a levessel együtt átmelegedjenek.





Citromlével meglocsolhatjuk tálaláskor.

Megjegyzés:

Péter András receptje, fotó: Tóth András, styling: Filep Kata

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Áldott Adventet!
  2014-12-01 16:45:25, hétfő
 
  Szeretettel kívánok kedves Mindannyiotoknak
saját videómmal:


Link
 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Szakad az eső
  2014-12-01 16:34:33, hétfő
 
  2 fok van, szakad az eső és fúj a szél.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Négy évszak - tél
  2014-12-01 16:05:36, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
Adventi hetet!
  2014-12-01 15:53:20, hétfő
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

További jó napot!
és



 
 
0 komment , kategória:  Hetet  
December
  2014-12-01 15:37:25, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2014.11 2014. December 2015.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 330 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2394
  • e Hét: 11897
  • e Hónap: 25802
  • e Év: 155509
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.