Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
gombás sertés szűz batyuk
  2014-12-12 22:00:13, péntek
 
 



Gombás sertésszűz batyuk
Hozzávalók:

pár csipet só
1 db tojás
1 db vöröshagyma
12 szelet bacon
1 evőkanál olaj
pár csipet bors
3 ág kakukkfű
1 evőkanál vaj
2 evőkanál olívaolaj
50 dkg gomba
1 rúd leveles tészta
1 kg sertésszűz

Elkészítés
A sertésszüzet megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, majd körben sózzuk, borsozzuk. A vaj és az olaj keverékén körben megpirítjuk, kérgesítjük. Nem kell teljesen átsütni, a serpenyőt a lángról félrehúzzuk, és lefedjük.

A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk, a gombát megmossuk, és felkockázzuk. A hagymát az olívaolajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a gombát és a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, készre pároljuk.

A húst 6, kb. 5 cm-es darabra vágjuk. 2 szalonnaszeletet keresztirányban egymásra fektetünk, teszünk rá a gombás pépből, ráültetjük a húst, majd a tetejére is teszünk a gombából, és a szalonnákkal körbefogjuk. A leveles tésztából nagyobb darabokat vágunk, a batyura borítjuk és az aljánál összenyomkodjuk. Felvert tojással megkenjük, és 180 fokos sütőben pirosra sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
pulyka petrezselymes citromos-diós töltelékkel
  2014-12-12 21:58:23, péntek
 
 



Pulyka petrezselymes citromos diós töltelékkel
Hozzávalók:

pár csipet só
4 fej vöröshagyma
8 szelet fokhagyma
10 dkg bacon
1 kg pulykamell
pár csipet bors
1 csokor petrezselyem
3 evőkanál olívaolaj
35 dkg dió

Elkészítés
A pulykamellet megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, kettévágjuk, és kinyitjuk, mint egy könyvet. Fóliával letakarjuk, és kissé kiklopfoljuk, hogy könnyebb legyen megtölteni. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk.

A töltelékhez a diót száraz serpenyőben megillatosítjuk, majd felaprítjuk vagy ledaráljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk a tölteléket, és az olajat is belekeverjük. A tölteléket eloszlatjuk a húson, majd feltekerjük. A szalonnát egymásra átlapoltan lefektetjük és ebbe burkoljuk a húst, majd megkötözzük. 3 hagymát megtisztítunk, és negyedbe vágunk. Egy kerámiatálba szórjuk a hagymákat, közepére ültetjük a húst, rálocsoljuk a sört, és fóliával lefedve 200 fokon 1 órát pároljuk, majd a fóliát levéve megpirítjuk rajta a szalonnát. Szeleteljük, krumplipürével, sült zöldségekkel, salátával kínáljuk.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
szilvás sertés szűz mákos tésztakéregben
  2014-12-12 21:53:49, péntek
 
  Szilvával töltött sertésszűz mákos tésztakéregben

Hozzávalók 4 személyre:

pár csipet só
kenéshez tojás
1 gerezd fokhagyma
2 dl vörösbor
ízlés szerint bors
1 kávéskanál fahéj
25 dkg leveles tészta
5 dkg aszalt szilva
60 dkg sertésszűz



 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
almapuncs
  2014-12-12 21:51:48, péntek
 
  Almapuncs
Hozzávalók 4 személyre:

3 evőkanál cukor
2 dl vörösbor
1 rúd fahéj
4-5 db szegfűszeg
1 db narancs
2 db alma
1 l almabor





Elkészítés
Az almákat karikázzuk fel, vágjuk ki a magházukat. A narancs héját sikáljuk meg alaposan, karikázzuk fel a gyümölcsöt. Öntsük össze a cidert, a vörösbort, adjuk hozzá a cukrot, a gyümölcsöket és a fűszereket. Forraljuk a keveréket 10 percen keresztül, majd forrón szedjük poharakba, egy-egy karika gyümölccsel együtt.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
vega karácsonyi menü
  2014-12-12 21:44:53, péntek
 
  Lencsés zöldségragu gesztenyével





Hozzávalók 8 főre:

 3 ek. olívaolaj
 fél vöröshagyma finomra vágva
 5 gerezd fokhagyma, apróra vágva
 3 zellerszár, felvágva
 4 sárgarépa, felvágva
 1 l zöldségalaplé
 500 ml víz
 400 g szilvaparadicsom
 400 g puyi lencse
 300 g megfőzött, megpucolt szelídgesztenye
 só, bors

Elkészítése:

1) A tűzhelyet közepesen erős hőfokra (lángra) állítjuk. A hagymát és a fokhagymát olívaolajon dinszteljük egy nagy, mély lábasban, amíg átlátszó nem lesz (kb. 5 perc).

2) Hozzáadjuk a zellerszárakat, a sárgarépát, a zöldségalaplevet és a vizet, és 10-15 percig főzzük.

3) Közepesre csökkentjük a hőfokot, beleöntjük a szilvaparadicsomot, és további 10-15 percig főzzük.

4) Hozzáadjuk a lencsét és a gesztenyét, és alacsony lángon egy órán át főzzük, amíg a gesztenye megpuhul. Ha kell, pótoljuk a vizet. Sóval, borssal ízesítjük.

Pikáns ,,céklakuszkusz" lencsével, halloumival és fűszeres magokkal




Hozzávalók 4 főre:

A ,,céklakuszkusz"-hoz:
 150 g nyers cékla, meghámozva
 100 g puyi lencse, megfőzve
 1 sonkahagyma, finomra vágva
 10 g friss gyömbér, lereszelve
 100 g csemegeuborka, felkockázva
 20-20-20 g kapor, menta és petrezselyemlevél, durvára vágva
 fél ek. vörösborecet
 2 ek. olívaolaj
 frissen facsart citromlé (opcionális)
 pita

A sült céklához:
 400 g cékla, kb. azonos méretűek (nem kell meghámozni!)
 olívaolaj

A fűszeres magokhoz:
 30-30 g napraforgómag és tökmag
 1 ek. olívaolaj
 1 ek. római kömény
 egy csipet Cayenne-bors

A halloumihoz:
 300 g halloumi, szeletekre vágva
 2 ek. olívaolaj

Elkészítése:

1) Lencsés céklás ,,kuszkusz": Meghámozzuk a céklát, és apró darabokra vágjuk. Mixerrel egészen apró darabokra aprítjuk. Egy nagy tálban az összes hozzávalót összekeverjük (a céklakuszkusz hozzávalóit), a citromlé és a pita kivételével. Ízlés szerint ízesítjük, a citromlevet is hozzáadhatjuk, majd lehűtjük.

2) Sült cékla: Előmelegítjük a sütőt 180 Celsius-fokra. A céklákat fóliába tekerjük, és 30-40 percig sütjük, amíg eléggé megpuhulnak (beléjük tudunk szúrni egy kést). Kivesszük a céklákat a sütőből, eltávolítjuk a fóliát. Amikor kicsit már kihűltek, lehúzzuk a héjukat. Ehhez a művelethez használhatunk gumikesztyűt is, ha a cékla még túl forró. Falatnyi darabokra vágjuk, meghintjük olívaolajjal, és félretesszük.

3) Fűszeres magok: A hozzávalókat egy tepsibe tesszük, és egy nagy csipet sóval ízesítjük. 5-10 percig sütjük, amíg a magok aranyszínűek lesznek.

4) Halloumi: Egy tapadásmentes serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és 2-3 percig sütjük a sajtszeleteket, amíg aranyszínt kapnak. A sütési idő alatt egyszer megfordítjuk őket. Azonnal tálaljuk a sült céklával, a lencsés céklakuszkusszal és a pitával.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
karácsonyi hidegtál ötletek
  2014-12-12 20:52:41, péntek
 
 



















 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
karácsony
  2014-12-12 20:46:30, péntek
 
 








 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
mézeskalács mánia
  2014-12-12 20:43:27, péntek
 
  A mézeskalács annyira az ünnep része, hogy biztosak vagyunk benne, hogy a Télapó a mézeskalács-fűszerkeverék illatára talál el hozzánk. Akinél gyerek van a családban, azoknál hatványozottan igaz, hogy nincs adventi készülődés mézeskalács nélkül. Mi hosszú évek óta ugyanazzal a recepttel dolgozunk, de ha valaki mást próbálna ki, akkor arra is van ötletünk. Lássuk, idén mi készült.

Az alaprecept

Hozzávalók:

 34 dkg liszt
 12 dkg vaj
 20 dkg méz
 2 tojássárgája
 1 tk szódabikarbóna
 csipet só
 2 tk fahéj-szerecsendió-szegfűszeg keveréke vagy mézeskalácsfűszer

A hozzávalókat jól összedolgozzuk, majd legalább 1 éjszakára hűtőbe tesszük. 3-4 milliméter vastagságúra nyújtjuk, majd 180 fokos sütőben 5-6 perc alatt megsütjük.

Mézeskalács tortácska





Hozzávalók:

 1 adag mézeskalácstészta
 25 dkg mascarpone
 1 narancs reszelt héja és leve
 1 tk fahéj
 3-5 ek porcukor
 1-2 ek tejföl

A mascarponét habosra keverjük a fahéjjal, a narancs reszelt héjával és a levével. Hozzáadjuk a tejfölt és a porcukrot is. A mézeskalácsokat megkenjük és összeragasztjuk, fogyasztásig hűtőben tálaljuk.

Tipp: Ha nagyobb lapot sütünk, akkor többszeletes tortát is készíthetünk belőle.

 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
karácsony
  2014-12-12 20:23:00, péntek
 
  MIT IGYUNK KARÁCSONYKOR?

A karácsonyi finomságok mellé, és a fáradt téli estékhez melengető ital dukál. Általában mindenkinek megvan a saját receptje, de azért mi is utána néztünk pár otthon elkészíthető italnak.
PUNCS

Az igazi klasszikus, ami minden amerikai és angol karácsonyi filmben felbukkan. Eredete Indiára vezethető vissza, innen vették át a gyarmatosítás időszaka alatt a britek, és terjesztették el végül először a Brit Birodalomban, majd onnan az egész világon. Rengeteg fajtája ismert, íme kettő ezek közül

Angol puncs
Hozzávalók: 2,5dl édes vörösbor, 2,5dl édes fehérbor, 1,5dl rum, 50 dkg porcukor, 2db citrom, 2db narancs
Mossuk meg a citromot és a narancsot, majd nagyon vékonyan hámozzuk meg. Rakjuk a héjakat kb. 5 dl vízbe és forraljuk fel. Öntsük hozzá a borokat és a rumot, szórjuk bele a cukrot és facsarjuk bele a gyümölcsöket. Alaposan keverjük össze, és puncsos tálkákban kínáljuk!

Csokipuncs
Hozzávalók: 2db narancs, fél kiskanál szegfűszeg és fahéj, 4 evőkanál kakaópor, 6 dl tej, 1 dl csokilikőr, tejszínhabspray, 1-2 kiskanál cukrozott narancshéj, 8-10 szem kockacukor

A narancsokat alaposan mossuk meg, és vágjunk vékony szelet karikát belőle. Néhány szem kockacukrot dörzsöljünk át jó alaposan a narancs héján, hogy átvegyék a gyümölcs aromáját.
Forraljunk fel 2 dl vizet a kockacukorral és a kakaóporral. Öntsük hozzá a tejet, kevés csokoládélikőrt, szórjunk bele szegfűszeget, fahéjat, és melegítsük át.
Csészébe téve öntsünk rá kemény tejszínhabot, és szórjuk meg cukrozott narancshéjjal.



GROG

Szintén a brit matrózokhoz köthető védőital. Ez lényegében egy rumos tea, amit fűszerekkel tehetünk bódítóbbá. Számtalan fajtája ismert, érdemes kísérletezgetni is vele, mert úgy rálelhetünk kedvencünkre. A rum helyett rakhatunk bele gint, whiskyt, pálinkát vagy cognacot.

Hozzávalók: erős fekete tea fél liter vízből, 1 dl rum, 5-6 szegfűszeg darabka, fahéj (ízlés szerint), kb. 3 teáskanál barna cukor, 2-3 evőkanál kristálycukor, fél citrom leve

Főzzük le a teát, majd adjunk hozzá rumot, a fűszereket és a cukrot. Egy kistányérba csavarjuk bele a citrom levét, egy másikba pedig szórjuk bele a kristálycukrot. A poharak száját előbb a citromba, majd a cukorba mártsuk. A teát forraljuk össze még egyszer, most, hogy az ízesítők és a rum is belekerültek, majd óvatosan, hogy a cukormáz ne sérüljön, töltsük az italt a poharakba.



TEJSZÍNLIKŐR

A likőrök olyan szeszes italok, amelyet nagy mennyiségű cukorral édesítenek, és fűszerekkel ízesítenek. Télen a krémlikőröket fogyasztjuk inkább, amelyeknek rengeteg ízesítése van, szinte csak a tejszíntartalmuk köti össze őket.

Tojáslikőr
Hozzávalók: 3 bögre tej, 1 bögre tejszín, 3 darabka fahéj, 1 rúd vanília kettévágva,magjai kikaparva, 1 kávéskanál reszelt szerencsendió, 5 tojássárga, 2/3 bögre cukor, ¾ bögre rum

Egy edénybe öntjük a tejet, a tejszínt, hozzáadjuk a fahéjat és a szerecsendiót, felforraljuk, majd levesszük a tűzről.
Egy másik edényben összekeverjük az 5 tojássárgáját a cukorral, addig keverjük, míg a cukor felolvad, és szép szálas lesz. Lassan hozzákeverjük a tejet, majd a rumot.
Behűtjük, és hidegen kínáljuk. 3 napig áll el!

Bailey's házilag
Hozzávalók: 250 ml tejszín (30-32%-os), 20 ml 3,5 %-os tej, 20 ml 3,5 %-os tej, 170 g sűrített tej (félzsíros, cukrozott), 50 ml kávé (erős főzet), 200 ml whiskey (ír), 1 evőkanál vanília eszencia

A tejszínt melegítsük forráspontig a tejjel, majd tegyük félre. A cukrot egy magas oldalú lábasban karamellizáljuk. Ha karamellizálódott a cukor, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett csurgassuk hozzá a forró tejszínt. Vigyázat, ez egy balesetveszélyes munkafolyamat! Mikor a tejszín a cukorba ér, forró gőz csap fel! Ekkor lehetőleg gyermek, háziállat ne legyen a közelben, és valóban vékony sugárban csurgassuk a tejszínt a cukorba, hogy ne csapjon fel hirtelen sok gőz. Ha simára kevertük, adjuk hozzá a sűrített tejet, a whiskey-t, a kávét, és egyet forraljunk rá. Ezután töltsük üvegekbe a likőrt, és hűtőben 2 héten át érleljük, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek benne.



FORRÓ CSOKI

Ehhez nem kell semmit hozzáfűznünk, maximum annyit, hogy a fűszerezéssel itt is kísérletezhetünk. Alkoholmentes, finom, csokis.

Hozzávalók: 2 dl tej, 5 teáskanál tejszín, 1 teáskanál nem cukrozott kakaópor, 1 kávéskanál cukrozott kakaópor, 1 kiskanál vaníliás cukor, 2 kockacukor, szegfűszeg, fahéj

A tejet tegyük fel a tűzhelyre melegedni. Dobjunk bele 2 szem szegfűszeget és késhegynyi fahéjat. Amikor már jó meleg, de még nem forr a tej, adjunk hozzá a kakaóporokat, a kockacukrokat, a vaníliás cukrot és a tejszínt. Kell még bele 2 kockacukor és 1 kiskanál vaníliás cukor is. Ezt főzzü pár percig, majd leszűrve, bögrében tálaljuk.


 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
angyal
  2014-12-12 19:08:34, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2014.11 2014. December 2015.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 87 db bejegyzés
e év: 909 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 6778
  • e Hónap: 11182
  • e Év: 42911
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.