|
2011-06-26 17:07:34, vasárnap
|
|
|
A klasszikus paradicsomszószomhoz képest, amit készíteni szoktam a mennyiségben és néhány fűszerben tértem csak el. 1 nagy fej vöröshagymából, 2 hatalmas gerezd fokhagymából, 1 dkg sűrített paradicsomból (körülbelül két evőkanál) 2 doboz hámozott, olasz paradicsomból készítettem. A frissen őrölt bors mellett sót, 1-1 mokkáskanál morzsolt kakukkfüvet, oregánót, bazsalikomot használtam és egy fél citrom héját lereszelve. Az olívaolajon mindig először a sóval elkevert fokhagymát, a fűszereket, és jelen esetben a citromhéjat pirítom kicsit meg, vigyázva, hogy le ne égjen. Utána hozzáadtam a vöröshagymát, amikor a hagyma kellően megpirult a sűrített paradicsomot, majd végül a a kezemmel rusztikusra moncsolt hámozott paradicsomot a levével együtt. Közepes tűzön körülbelül 30 percig főztem a mártást.
Hagytam hűlni, közben összeállítottam a pogácsa tésztáját.
50 dkg átszitált finomlisztből, 3 dl zsíros, lecsöpögtetett tejfölből, 2 tojássárgájából, 10 dkg langyos, olvasztott vajból, állítottam össze a tésztát, miközben 1 dl langyos tejből, 3 dkg élesztőből, 1 teáskanál porcukorral felfuttatott kovászt és 3 csapott teáskanál sót adtam hozzá, és alaposan összedolgoztam.
10 perc pihentetés után alaposan megdagasztottam. 40 percig hagytam kelni, majd 1 cm magasra kinyújtottam a tésztát és három részre osztottam.
Előre, finomlyukú reszelőn lereszeltem 25 dkg sima és 15 dkg füstölt pizza mozarellát. Szárított oregánót készítettem a kezem ügyébe. Elővettem a medvehagymás pestot, amit korábban kaptam egy ismerősömtől, ez darált medvehagyma olívaolajban. Bármelyik zöld pesto alkalmas erre a célra, természetesen mindig a frissen készült házi pesto a legfinomabb.
5 dkg vajat felolvasztottam a rétegek kenegetésére.
Pizzás rész: vékonyan megkentem először vajjal, majd a paradicsomszósszal és vékonyan megszórtam a kevert, reszelt sajttal, majd megszórtam egy kis morzsolt oregánóval és meghajtogattam. Fentről lefelé lentről felfelé, balról jobbra, jobbról balra. Ez után mindig ezt a sorrendet alkalmaztam ez a legfontosabb.
Pestos rész: vékonyan megkentem vajjal, majd pestóval, majd vékonyan megszórtam a kevert, reszelt sajttal, és megintettem morzsolt oregánóval. Meghajtottam ugyanúgy, mint a pizzás részt.
Mozarellás rész: vékonyan megkentem vajjal, majd gazdagabban megszórtam a kevert, reszelt sajttal, és megintettem morzsolt oregánóval. Meghajtottam ugyanúgy, mint a pizzás részt.
20 perc múlva óvatosan kinyújtottam a tésztát olyan 1,5 cm magasra és elvégeztem újra a fenti műveleteket.
Újabb 20 perc múlva kinyújtottam 2 cm magasra a tésztát, de ekkor már csak vajjal kentem meg mindhárom résznél a tésztát, és sajttal szórtam meg, valamint oregánóval hintettem meg, és újra meghajtottam.
Megint 20 perc múlva nagyon óvatosan kinyújtottam a tésztát 3 cm magasra, most csak egy irányban a tetejét éles késsel bevagdostam, és kiszaggattam a pogácsákat. A lehulló részeket nem gyúrtam össze, hanem rózsaszerűen megformáztam, így szépen megsülnek ezek a részek is.
Kivajazott tepsire raktam a pogácsákat nem túl szorosan egymás mellé. A sütőt előmelegítettem 200 fokra. Az aktuálisan következő tepsi pogácsát közvetlenül sütés előtt pár csepp tejjel elkevert tojássárgájával megkentem, és a pestós pogácsák kivételével a maradék reszelt sajttal szórtam meg. A pestósat frissen reszelt parmezánnal fedtem be. A pogácsákat még egy kis morzsolt oregánóval megszórtam, és az első adag pogácsát 200 fokon 15 percig, a következőket 190 fokon 13 percig sütöttem.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
Címkék: tojássárgájával, összeállítottam, előmelegítettem, tojássárgájából, felolvasztottam, megdagasztottam, lecsöpögtetett, meghajtogattam, vöröshagymából, összedolgoztam, természetesen, paradicsomból, finomlisztből, vöröshagymát, rózsaszerűen, legfontosabb, megformáztam, paradicsomot, kiszaggattam, meghajtottam, kinyújtottam, bazsalikomot, mennyiségben, fokhagymából, olívaolajban, ismerősömtől, medvehagymás, kenegetésére, következőket, felfuttatott, medvehagyma, lereszeltem, rusztikusra, készítettem, alkalmaztam, műveleteket, frissen őrölt, olívaolajon mindig, sóval elkevert, citromhéjat pirítom, hagyma kellően, sűrített paradicsomot, levével együtt, pogácsa tésztáját, kezem ügyébe, medvehagymás pestot, frissen készült, rétegek kenegetésére, sorrendet alkalmaztam, pizzás részt, tésztát olyan, fenti műveleteket,
|
|
|
|
frissen őrölt, olívaolajon mindig, sóval elkevert, citromhéjat pirítom, hagyma kellően, sűrített paradicsomot, levével együtt, pogácsa tésztáját, kezem ügyébe, medvehagymás pestot, frissen készült, rétegek kenegetésére, sorrendet alkalmaztam, pizzás részt, tésztát olyan, fenti műveleteket, tetejét éles, lehulló részeket, sütőt előmelegítettem, aktuálisan következő, pestós pogácsák, maradék reszelt, pestósat frissen, első adag, tojássárgájával, összeállítottam, előmelegítettem, tojássárgájából, felolvasztottam, megdagasztottam, lecsöpögtetett, meghajtogattam, vöröshagymából, összedolgoztam, természetesen, paradicsomból, finomlisztből, vöröshagymát, rózsaszerűen, legfontosabb, megformáztam, paradicsomot, kiszaggattam, meghajtottam, kinyújtottam, bazsalikomot, mennyiségben, fokhagymából, olívaolajban, ismerősömtől, medvehagymás, kenegetésére, következőket, felfuttatott, medvehagyma, lereszeltem, rusztikusra, készítettem, alkalmaztam, műveleteket, megintettem, legfinomabb, porcukorral, olívaolajon, citromhéjat, gazdagabban, kivételével, mokkáskanál, közvetlenül, kakukkfüvet, parmezánnal, bevagdostam, oregánóval, megszórtam, pihentetés, pogácsákat, kivajazott, klasszikus, aktuálisan, körülbelül, olvasztott, állítottam, finomlyukú, élesztőből, mozarellát, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 108
- e Hét: 6886
- e Hónap: 11290
- e Év: 43019
|
|
|