Regisztráció  Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
"Az én újságom 1956-ról" Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/171 oldal   Bejegyzések száma: 1704 
Letölthetők a honlapról is
  2017-09-20 02:05:00, szerda
 
  Az 1956-os kiadvány sorozatom eddigi részei (1.2.3.) letölthetők a
www.emlekhely1956-movar.egalnet.hu weboldalról is.( Főoldal, 1956-2017 felületen)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
1956-os kiadvány sorozat 3. rész
  2017-09-19 05:27:39, kedd
 
  Elkészült az 1956-os kiadvány sorozatom 3. része.
Az első, válogatás volt Mosonmagyaróvár emlékévi (2016) eseményeiből.
A második, válogatás volt Gulyás Lajos (1918-1957) mosonmagyaróvári és levéli emlékezetéből.
A harmadik, válogatás Magyar Katalin (1940-1956) mosonmagyaróvári emlékezetéből.

Tartalom:

Simon Zsuzsanna válogatása Magyar Katalin (1940-1956) mosonmagyaróvári emlékezetéből

Suba György: Magyar Katalin emlékezete - vers-

1995.november 6. -Csete Lajos levele a Bolyai Iskola igazgatójához

1996. október 23. - Csete Lajos nyug. ált .isk.tanár Magyar Katalin emléktábla avató beszéde

Fotók a 2010. október 28-ai iskolai megemlékezésről

2012. október 18. - november 19.- Magyar Katalinra emlékező alkotások a Városi Kollégium 1956-os járási rajzverseny/kiállításáról

2014. november 7. - Simon Zsuzsanna megemlékező beszéde a Bolyai Iskola megemlékezésén

2014. november 7.- Suba György: Magyar Katalin vértanúsága c. könyvének megjelenése

2015. november 7.- Varga Bálint megemlékező beszéde a Bolyai Iskolában

2016. február 17.- 2017. június 28. - Magyar Katalin emléke az Ötvenhatunk vásznon és papíron - képzőművészeti kiállításon a Gulyás Lajos Kollégiumban

2016. október 20. - 2017. február 28.- Magyar Katalin emlékezete a Hansági Múzeum 1956-os kiállításán

2016. november 7.- Magyar Katalin rajzverseny és kiállítás a Bolyai Iskolában


Megj. Aki szeretné elolvasni, annak szívesen elküldöm, akár ezt, akár mind a hármat. Megkeresést fogadok a movar1956@freemail.hu címen. Üdvözlettel: Simon Zsuzsanna 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Édes hazám, Isten veled!
  2017-09-18 05:58:28, hétfő
 
  Elhunyt Ata Kandó (1913-2017)

Néhány nappal 104. születésnapja előtt Hollandiában elhunyt a legidősebb magyar fotóművész.

A Guardian online oldalán található My Best Shot (A legjobb fotóm) című sorozatában idén januárban Ata Kandót kérték fel, hogy válassza ki és meséljen a legjobbnak tartott fotójáról. A fotográfus - aki korábban Robert Capával is találkozott - egy 1956 októberében Kismartonban készült képét választotta.
Ata Kandó hosszas keresgélés után a holland Violette Corneliusszal együtt a forradalom leverésének hírére elindult Hollandiából. A határmenti kisvárosokban, valamint Bécs környékén riportfotókat készítettek a magyar menekültekről, elsősorban a gyermekekről. Már karácsonyra kiadták a képekből készült fotóalbumot, s az ebből származó teljes bevételt
(félmillió holland forintot ) felajánlották a magyar menekült gyermekek megsegítésére.
Ez csak úgy volt lehetséges, hogy a két fényképész, a tördelő, a nyomda, mindenki ingyen dolgozott, az emberek pedig szolidaritásuk jeleként megvásárolták a kötetet, mert mint Ata mondta, Hollandia kis ország, de nagy szíve van. ,,Éjjel-nappal talpon voltam, úgy éltem mint a menekültek, a lábamon a cipő két hétig nem száradt meg és csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól. Több száz felvételt készítettem, folyamatosan küldtem őket a nyomdába." Ez a könyv magyarul csak 43 évvel később, 1999-ben jelenhetett meg Édes hazám, Isten veled! címmel.
Ata úgy emlékezett, hogy a kismartoni menekülttáborban készült képen egy cigány család látható, anya, apa és hét-nyolc éves gyerekük, akié a hegedű volt, melyen korábban a Gyenge violának eltörött a szára, Az én bánatomnak nincs vigasztalása. Süvít a szél Késmárk felett. Édes hazám Isten veled." kezdetű nótát játszotta: Ez adta az ötletet, hogy a piros, cím nélküli könyvet is ezzel a szöveggel hirdessék. Munkásságuk rendkívüli fontos volt az 1956-os forradalom képi láttatásában és jelentősége elismertetésében, illetve az 1956-os magyar menekült helyzet dokumentálásában.


Ata Kandó Budapesten született 1913. szeptember 17-én, Görög Etelka néven és miután nem tudta kimondani keresztnevét Ata-nak hívta magát. Ezt a nevet, amit édesanyja nyitott nevelési elveinek köszönhetően meg is tarthatott, tartott és használta élete végéig. A Kandó név pedig első férjének családi nevéből lett. Személyiségét, élettörténetét - ahogy mindenkiét - alapvetően meghatározta családi háttere, szülei hihetetlen nyitottsága, életereje, intellektusa. Édesapja Görög Imre gimnáziumi tanár, aki a későbbiekben orosz klasszikusokat fordított. Édesanyja Beke Margit a skandináv irodalom magyar nyelvű fordításában vált egyedülállóvá. Sok országban töltött éveket, rengeteg táját ismerte meg a világnak, évekig élt Franciaországban, Hollandiában, Amerikában, Angliában, élete utolsó szakaszában az Amszterdamhoz közeli Bergenben lakott. Fotói a világ több gyűjteményében megtalálhatók, 2016-ban Rotterdamban, a Holland Fotómúzeumban nyílt kiállítása. Ata Kandó 2017. szeptember 14-én hunyt el.

In.: maimanohaz..blog.hu
2017. szeptember 15.

Megjegyzés: Ata Kandó halálának hírét, pláne munkásságát én nem hallottam, hogy bemondta volna bármelyik tévé is. Az Édes hazám, Isten veled! c. könyv nekem is megvan. Emlékét e könyvön keresztül is megőrzöm. Nyugodjék békében!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Október 3. -56-os könyvbemutató a könyvtárban
  2017-09-17 07:06:50, vasárnap
 
  Meghívó a Képtáram, Könyvbemutató c. mappájában.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
1956-os kiadvány sorozat 1.,2.,3. rész
  2017-09-16 02:36:35, szombat
 
  A kitalált és elektronikusan terjesztett 1956-os kiadvány sorozatom harmadik részének szerkesztésénél tartok.

Az első, válogatás volt az 1956-os Emlékév mosonmagyaróvári eseményeiből.
A második, válogatás volt Gulyás Lajos (1918-1957) református lelkész, 1956-os mártír mosonmagyaróvári és levéli emlékezetéből.
A harmadik Magyar Katalin(1940-1956), a hős diáklány mosonmagyaróvári emlékezetéről fog szólni.
Szépen haladok az anyagok válogatásával. Olvasható majd: levél, beszéd,vers,látható lesz majd: rajz, fotó,festmény.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Civil Nap - Október 7.
  2017-09-15 04:49:20, péntek
 
  Előzetes a XVIII. Mosonmagyaróvári Civil Napról

Az idén október 7-én, szombaton tizennyolcadszor szervezi meg a Mosonmagyaróvári Civil Szövetség a Flesch Károly Kulturális Központban a Mosonmagyaróvári Civil Napot.

A délelőtt 10 órakor kezdődő rendezvényen átadják az idei civil díjakat. A város vezetői adják át a képviselő-testület által adományozott ,,Mosonmagyaróvár Város Civil Társadalmáért" díjat.

Ezt követi a Mecénás díjak - egy fődíj, két különdíj -, valamint az ,,Év civil szervezete" díj átadása. Lesz civil börze, kulturális program, szakmai tanácskozás. A szélesebb közönség igényeit szolgálja ki az egészségügyi szűrés (koleszterin- és vércukormérés, vérnyomásmérés, szemvizsgálat).

Jelentkezési felhívás civil börzére

A Civil Nap egyik programja lesz a civil börze, melyen dokumentumokkal (fényképek, plakátok, a közösség által készített termékek, a közösség által használt eszközök, stb.) mutathatja be egy-egy közösség tevékenységét. A bemutatókhoz asztalokat, tárlókat, paravánokat biztosítunk.
A legjobb standot felállító közösséget elismerésben részesítjük.

A civil börzére a jelentkezési határidő: 2017. szeptember 30.
A jelentkezési lap letölthető a www.mocisz.hu honlap friss hírek menüpontja alól. A jelentkezés elküldhető postán (9200 Mosonmagyaróvár, Pacsirta u. 14.), vagy az info@movarkultura.hu címre.

In.: infomovar.hu

Megj.: A Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület kétszer vett rajta részt. Először, mikor 2011-ben az Év Civil Szervezete Díjas lett és még egyszer. Mind a két alkalmat én szerveztem le anno. Úgyhogy itt az ideje, hogy ismét megmutatkozzon a szervezet!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Aranykorok emlékezete
  2017-09-14 07:20:52, csütörtök
 
  Szeptember 16-17., a Kulturális Örökség Napjai országos rendezvénysorozat időpontja. Idei mottójuk: Aranykorok Emlékezete

Mosonmagyaróváron szeptember 16-án, szombaton, a Kulturális Örökség Napjai keretében avatják Hőnel Béla építész emléktábláját, a magyaróvári postapalota falán 17 órakor.

" Hőnel Béla tiszteletére készült emléktábla felavatása, Magyaróvárra érkezésének 115. évfordulója alkalmából. A Lebó Ferenc győri szobrászművész által alkotott arcdomborműves emléktáblát az építész saját tervezésű, építésű és tulajdonú bérháza, az 1909 óta a Postának is helyet adó épület falán helyeztük el és avatjuk fel.
Hőnel Béla (1863. Mateóc - 1937. Magyaróvár) Mosonmagyaróvár és vidékének legjelentősebb építésze, a Magyaróvári Ipartestület volt elnöke. Több mint negyed évszázadon át Magyaróvár város önkormányzati képviselője és Moson vármegye, majd Győr-Moson-Pozsony k. e. e. vármegyék törvényhatóságának a tagja. Az első világháborút megjárt katonatiszt a háború után tagja volt a hősi halált halt hősök emlékének ápolására létrehozott városi bizottságnak. Az Ipartestületek Országos Központja választmányi tagja, a Mosonmegyei Történelmi és Régészeti Egylet választmányi tagja, az Országos Szepesi Szövetség Mosonmegyei Csoportjának elnöke, a Magyaróvári Házépítő Rt. alelnöke és a Magyaróvári Iparos- és Kereskedő Kör tb. elnöke. Az 1903-as magyaróvári Turul Kerékpár Egyesület elnöke, és vadász is volt. Számos más egyesület tagja, aktív társadalmi és kulturális életet élt, Mosonmagyaróvár városának egyik legkiválóbb polgára.
Mai napig városképet meghatározó épületei a magyaróvári Posta, a Múzeum, az Evangélikus Lelkészi Hivatal, az Egyetem ,,C" épülete, a lucsonyi Munkaügyi Központ, a Pálffy-villa, a mosoni Rozália kápolna tornya, a Csóka-ház, a mai MOFÉM és a KÜHNE gyárak épületei. A magyaróvári járásban a jánossomorjai iskola, óvoda, újrónafői kastély és községháza, a mosonszolnoki községháza, a dunakiliti római katolikus templom és számos szebbnél szebb lakóépület kötődik hozzá. A rajkai és a nickelsdorfi evangélikus templom tornyainak építője. Hozzá fűződik még a zimonyi millenniumi emlékmű és az esztergomi Új Jó Pásztor kápolna.
Szervező: Beregszászi Balázs

GYŐR-MOSON-SOPRON
9200
Mosonmagyaróvár
Városkapu tér 1.
Épület neve:
Magyaróvári Postapalota, Mosonmagyaróvári 3. sz. Posta
Rendezvény(ek) időpontja:
2017.09.16., szombat - 17:00 - 18:00"

Megj.: Az orokségnapok.hu weboldalon a térképen Mosonmagyaróvárt nem jelölik. A Helyszínek menüpont alatt nincs találat. Megye szerinti keresésben nincs találat. A Rendezvények menüpont, Évfordulók, jeles napok alatt van találat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Már most 70 oldal az elkészült 2 rész a sorozatból
  2017-09-13 06:12:02, szerda
 
  Nemrég készült el az 1956-os kiadvány sorozatom első és második része, melyeket én kinyomtattam és már csak ez a kettő 70 oldal lett. S hol van még az utolsó rész?! Úgyhogy nagyon jól tettem, hogy az interneten továbbítom mindazoknak, akiket érdekel '56. A movar1956@freemail.hu címen egyébként minden megkeresést fogadok. Szívesen elküldöm az eddigieket is: Válogatás Mosonmagyaróvár Emlékévi (2016) eseményeiből, ill. a Gulyás Lajosra emlékezőt. A harmadik Magyar Katalinról (1940-1956) fog szólni, de nagyjából a tizedik részig megvannak a témák.

Innen is köszönöm az Olvasók megtisztelő figyelmét, érdeklődését, az elismerő, gratuláló, bíztató üzeneteket, e-mail-eket, telefonokat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Meghosszabbított jelölési határidő a civil díjakra
  2017-09-12 06:10:04, kedd
 
  Ahogy tavaly, úgy az idén is meghosszabbították a civil díjak jelölési határidejét. Míg 2016-ban szeptember 6-ig, 2017-ben már szeptember 15-ig hosszabbították meg a beadási időt.

Több szervezet kérésére a Mosonmagyaróvári Civil Szövetség meghosszabbította a jelölési határidőt a civil díjakra. 2017. szeptember 15-ig várja a civil szervezetek jelöléseit.

Mosonmagyaróvári Mecénás Díj
A Mosonmagyaróvári Civil Szövetség a helyi civil társadalom fejlesztési programja keretében
ismételten meghirdeti a Mosonmagyaróvári Mecénás Díjat.
A Díj célja, hogy fejlessze az adományozói kultúrát, s elősegítse a civil szektor és az üzleti élet kapcsolatait.
A jelölés során a jelölő szervezet megnevezi azt a gazdasági társaságot, vagy magánszemélyt, aki véleménye szerint az elmúlt egy évben adományaival legjobban elősegítette a szervezete céljainak teljesülését.

,,Az év civil szervezete, 2017" Díj
A Mosonmagyaróvári Civil Szövetség a helyi civil társadalom fejlesztési programja keretében
hetedszer hirdeti meg ,,Az év civil szervezete" díjat.
A Díj célja, hogy elősegítse a civil szektor fejlődését, ösztönözze a civil szervezeteket
kiemelkedő, példamutató tevékenység végzésére.
A jelölés során a jelölő szervezet megnevezi azt a civil szervezetet, amely véleménye szerint az elmúlt egy évben kiemelkedő, példamutató tevékenységet végzett Mosonmagyaróváron.

Mindkét díjra vonatkozó jelölési feltételek
A rendelkezésre álló címlista alapján a szervező egyesület jelölőlapot juttat el minden általa
ismert mosonmagyaróvári civil szervezetnek, önszerveződő közösségnek azzal a kéréssel,
éljenek a jelölés lehetőségével.
Jelölés szempontjából figyelembe veendő időszak: 2016. július - 2017. augusztus.

Beküldési cím: Mosonmagyaróvári Civil Szövetség, 9200 Mosonmagyaróvár, Pacsirta u. 14., vagy elektronikusan: info@movarkultura.hu

A Mosonmagyaróvári Mecénás Díj és ,,Az év civil szervezete, 2017" díj ünnepélyes átadására a XVIII. Mosonmagyaróvári Civil Nap keretében október 7-én kerül sor.

Információ és jelölőlap kérés:
cím: Mosonmagyaróvár, Pacsirta u. 14.,
telefon: 217-388,
e-mail: info@movarkultura.hu

Megj.: A Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület 2011-ben volt az év civil szervezete.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A könyv bolti forgalomba, a film vetítésre nem kerül
  2017-09-11 04:30:07, hétfő
 
  Egy, a közeljövőben megrendezendő konferencia részleteit kerestem az interneten, amikor véletlenül egy 1956-os emlékévi könyvpályázat szakmai beszámolójára bukkantam. A beszámoló alapján a könyv 500 példányban jelent meg, de az bolti forgalomba nem kerül. Ahogy az emlékévi filmek. Azok meg vetítésre nem kerülnek.Gratulálok!  
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/171 oldal   Bejegyzések száma: 1704 
2017.08 2017. Szeptember 2017.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 19 db bejegyzés
e év: 262 db bejegyzés
Összes: 1704 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 320
  • e Hét: 1453
  • e Hónap: 8423
  • e Év: 128208
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.