Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 52 
Meghívó Aranypor bemutatóra
  2017-11-30 05:58:11, csütörtök
 
  Meghívó

Az Aranypor című térségi irodalmi folyóirat 2017. december 3-án, vasárnap délután, 15-órától. felolvasó délutánt tart Mosonmagyaróváron a Fehér Ló Közösségi Házban.

Szerzőink felolvasnak az írásaikból: 2-3 verset, vagy egy rövidebb prózát.

Minden szereplő rendelkezik megjelent könyvvel, regénnyel.

A résztvevők az Aranypor írói-költői:

L.Burda Zsuzsanna - Mosonmagyaróvár

Daday Ádám Mosonmagyaróvár

Jéga Szabó Ibolya - Mosonmagyaróvár

Mészely József - Mosonmagyaróvár

Nády Mária - Mosonmagyaróvár

Nagy Pál - Levél

Szekeres Mária - Újrónafő

Száraz Pál - Nagyfödémes

Reisinger Attila - Hegyeshalom

Vitéz Vilmos - Mosonmagyaróvár

Vizsy Ferenc - Mosonmagyaróvár

A felolvasó délután szervezője: Sörös Katalin és L .Burda Zsuzsanna
/Meglepetéssel várjuk a hallgatóságot: kisorsolunk közöttük néhány festményt a Kreatív Alkotók Köre felajánlott képeiből, és mindenkit megkínálunk egy pohár forró teával!/
Az ARANYPOR Térségi Irodalmi Folyóirat ünnepi száma megvásárolható a helyszínen.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kádár.kom. Premier az Urániában.
  2017-11-29 03:51:13, szerda
 
  A Kommunizmus Bűnei Alapítvány filmje a Kádár.kom, melynek tegnap volt a premierje, a díszbemutatója az Uránia Filmszínházban, bár weboldalukon ( kommunizmusbunei.hu) erről semmit nem találni, ahogy a filmről sem, egy szót sem.

Olyat viszont találtam a neten, hogy korábban már bemutatták néhány helyen, pl-ul a Terror Házában (oda való) augusztusban.

A film hivatalos előzetese letölthető a netről, de ha ez alapján kéne megnéznem, hát elég sokat várhatna magára, pláne, hogy bekerüljön az általam vezetett ötvenhatos filmklubba.

Ha a Kádár.kom premiert, díszbemutatót kapott, akkor ugyanez jár a 2016. ötvenhatos emlékévi Zsigmond Vilmos filmes pályázaton nyert támogatásból készült alkotásoknak is és itt már mindegy, hogy oktatófilmnek vagy dokumentumfilmnek nevezi S.M. / A.G.V.. A kettejük között kötött megállapodási szerződéssel kapcsolatos cikkekben ( 2016. május) még filmfesztiválról is olvastam. Hát akkor tessék! Ha Kádárnak premier, - díszelőadást tartottak az Urániában, akkor az Ötvenhatos filmeknek filmfesztivált kérünk, szintén az Urániában!







 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kádáré a díszbemutató, Ötvenhaté a kuss
  2017-11-28 14:37:12, kedd
 
  2017. november 28.kedd, 19:00 - 21:00 között a budapesti Uránia moziban tartják a Kádár.kom c. film díszbemutatóját.

Az 1989-90-es fordulat minden posztkommunista országban eljutott odáig, hogy a kommunista vezetőket utolérte a számonkérés. Ceausescu, Jaruzelski, Honecker, Krentz és társaik. Egy kivételével: Magyarország. Kádár Jánostól és elvtársaitól senki sem kérte számon regnálása alatt elkövetett bűnüket és senki sem hallgatta meg vélt, vagy valós mentségeit.
A kádár.kom célja, hogy értelmezhető és valós képet adjon Kádár Jánosról. Arra keresi a választ, hogy Kádár milyen körülmények között jutott a hatalom közelébe, került hatalomra, hogy nevével fémjelzett rendszer mit adott Magyarországnak, és mit vett el az országtól.
A filmben is közreműködő Dr. Berecz János az egyetlen, aki valóban ,,dolgozott együtt" Kádárral a megszólalók közül, ugyanis ő MSZMP KB tagja, az állampárt ideológiai és propagandaügyekkel foglalkozó KB-titkára, ekkoriban egyik legbefolyásosabb politikusa, 1987-ben a Politikai Bizottság tagja volt. 1982-ben távozott az MSZMP KB külügyi osztálya éléről, és a Népszabadság főszerkesztője lett.

Rendező: Bodnár V. Róbert, Aradi-Beöthy Péter
Fényképezte: Takács Rudolf, Horváth Richárd
Zene: Bögös Henrietta
Szakértők: Dr. Szerencsés Károly, Dr. Horváth Attila, Dr. Szakály Sándor, Dr. Zinner Tibor, Dr. Alekszandr Sztikalin, Dr. Berecz János

Még azt is olvastam a filmről, hogy vagy 150 perces, de kibírhatóvá tették, így most 84 perces.

Most, hogy nyilvánosságra került, hogy az ötvenhatos emlékévi filmek nem vetíthetők, különösen hat, hogy ennek meg ekkora felhajtást csinálnak.

Nem tudok mit gondolni, csak ezt: Kádáré a díszbemutató, Ötvenhaté a kuss


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
2016.05.03. Amikor még filmfesztivált is ígértek a filmeknek
  2017-11-28 05:07:25, kedd
 
  Filmfesztivál a forradalom emlékére

Együttműködési megállapodást írt alá Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa és Andrew G. Vajna, a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos.

Ennek értelmében támogatják a forradalommal és szabadságharccal foglalkozó filmforgatókönyvek megszületését, november elején pedig kétnapos fesztivált rendeznek a hat évtizeddel ezelőtt történtekről szóló alkotásokból.

Schmidt Mária azt mondta, a 20. század fontos, a 21. század megkerülhetetlen médiuma a film, az együttműködés célja pedig az, hogy ,,megteremtse azokat a mítoszokat, amelyekre olyan nagy szükségünk van".

Közölte: a forradalom és szabadságharc hősei mellett az 1956-ot megelőző diktatúrát és az azt követő megtorlásokat is be kívánják mutatni. A cél az, hogy közel vigyék a szabadságukat, életüket áldozó hősöket a ma emberéhez, hogy ,,minden fiatal és minden magyar állampolgár büszkeséggel nézze ezeket a filmeket" - tette hozzá.

Az emlékév kormánybiztosa megjegyezte, noha sok olyan alkotás készült, amely 1956-tal foglalkozik, ,,még mindig van lehetőség, még mindig vannak feldolgozatlan történetek". Andy G. Vajna azt emelte ki: számos érdekes film készült már a magyar történelem e fontos pontjáról, de ha egy újabb minőségi alkotás születik, már megérte az együttműködés.

,,Nekem '56 a szívem csücske valamilyen formában" - jegyezte meg a sajtótájékoztatón Andrew G. Vajna, hozzátéve, az akkori eseményekkel foglalkozó, általa producerként jegyzett Szabadság, szerelem című filmmel az volt a célja, hogy megszólítsa a fiatalokat, hogy emlékezzenek.

magyarforradalom1956.hu
2016.05.03.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
2016. 05.03. Együttműködés Schmidt Mária és A.G.Vajna között
  2017-11-28 04:46:42, kedd
 
  A Filmalap is támogatja az 56-os témájú filmeket

Együttműködési megállapodást írt alá az '56-os emlékév és a magyar filmügy kormánybiztosa

MH/MTI - 2016.05.03. 12:47

Együttműködési megállapodást írt alá Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa és Andrew G. Vajna, a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos kedden Budapesten. Ennek értelmében támogatják a forradalommal és szabadságharccal foglalkozó filmforgatókönyvek megszületését, november elején pedig kétnapos fesztivált rendeznek a hat évtizeddel ezelőtt történtekről szóló alkotásokból.

Schmidt Mária azt mondta, a 20. század fontos, a 21. század megkerülhetetlen médiuma a film, az együttműködés célja pedig az, hogy "megteremtse azokat a mítoszokat, amelyekre olyan nagy szükségünk van".

Közölte: a forradalom és szabadságharc hősei mellett az 1956-ot megelőző diktatúrát és az azt követő megtorlásokat is be kívánják mutatni. A cél az, hogy közel vigyék a szabadságukat, életüket áldozó hősöket a ma emberéhez, hogy "minden fiatal és minden magyar állampolgár büszkeséggel nézze ezeket a filmeket" - tette hozzá.

Az emlékév kormánybiztosa megjegyezte, noha sok olyan alkotás készült, amely 1956-tal foglalkozik, "még mindig van lehetőség, még mindig vannak feldolgozatlan történetek".
Andy G. Vajna azt emelte ki: számos érdekes film készült már a magyar történelem e fontos pontjáról, de ha egy újabb minőségi alkotás születik, már megérte az együttműködés.

"Nekem '56 a szívem csücske valamilyen formában" - jegyezte meg a sajtótájékoztatón Andrew G. Vajna, hozzátéve, az akkori eseményekkel foglalkozó, általa producerként jegyzett Szabadság, szerelem című filmmel az volt a célja, hogy megszólítsa a fiatalokat, hogy emlékezzenek.

magyarhirlap.hu, 2016.05.03.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Legyen béke, szabadság és egyetértés!
  2017-11-27 10:26:10, hétfő
 
  '56 - Magyarország Alaptörvénye (2011) által védett, a Nemzeti Hitvallás része (,,Egyetértünk az első szabad Országgyűlés képviselőivel, akik első határozatukban kimondták, hogy mai szabadságunk az 1956-os forradalmunkból sarjadt ki.")

ALAPVETÉS

U) cikk

(1) Az 1990-ben lezajlott első szabad választások révén a nemzet akaratából létrehozott, a jog uralmán alapuló állami berendezkedés és a megelőző kommunista diktatúra összeegyeztethetetlenek. A Magyar Szocialista Munkáspárt és jogelődei, valamint a kommunista ideológia jegyében kiszolgálásukra létrehozott egyéb politikai szervezetek bűnöző szervezetek voltak, amelyek vezetői el nem évülő felelősséggel tartoznak


h) az 1956. október 23-án kirobbant forradalom és szabadságharc szovjet megszállókkal együttműködésben történt vérbe fojtásáért, az azt követő rémuralomért és megtorlásáért, kétszázezer magyar ember hazájából való kényszerű elmeneküléséért;

J) cikk

(1) Magyarország nemzeti ünnepei:
c) október 23. napja, az 1956. évi forradalom és szabadságharc emlékére.

Az azóta és az előtte, ötvenhatért (is) létrehozott intézetek, bizottságok, de a korábbról működő szövetségek, egyesületek, alapítványok stb ... mind ugyanazért dolgoznak, azért, hogy 1956 ügyében (is) legyen béke, szabadság és egyetértés.

De a tavalyi Magyar Szabadság Évének, összességében méltó képét, mégis hajszálrepedések karistolják össze, melyek, ha így megy tovább, repedésekké válnak és törni fognak.

A kormány által (1728/2015. (X. 8.) Korm. határozata) létrehozott és felhatalmazott 1956-os Emlékbizottság 13.212.700.000 Ft felett diszponált.

Ebből finanszírozták a ,,Zsigmond Vilmos" filmes pályázati konstrukciót is, melybe aztán a két stratégiai partner ( 1956-os Emlékbizottság és Magyar Nemzeti Filmalap) együttműködése mellett is egy ,,kis" hiba csúszott és 2016. júniusában ezt írták ki a pályázóknak:

A PÁLYÁZÓK FIGYELMÉBE!!!

A nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Andrew G. Vajna állásfoglalása alapján - mely iránymutatóul szolgál a Magyarországon állami forrás bevonásával előállított filmalkotások tekintetében - a következőket vagyunk kötelesek rögzíteni:

Az '56-os Emlékbizottság által támogatott dokumentumfilmes művek csak akkor számolhatóak el, amennyiben azok oktatási céllal (!) készülnek és nyílt forgalmazásukra nem kerül sor.

In.: magyarforradalom1956.hu "Zsigmond Vilmos" pályázat

Vagyis közben esett légy a levesbe és a támogatott pályázókat utólag figyelmeztették arra, hogy alkotásaik oktató - és nem dokumentumfilm besorolásúak lesznek, ezért nem kerülhetnek nyílt forgalmazásba.

Persze a nyertes rendezők filmet akartak csinálni, bíztak a helyzet jövőbeni rendeződésébe, így belementek a megváltozott feltételekbe is.

De a helyzet nem változott, az alkotások nem mutathatók be, nem vetíthetők se mozikban, se tévécsatornákon.

Hogy a rádióban, a sajtóban most rendre és egyre másra jelennek meg a riportok, cikkek erről az ügyről a nagy nyilvánosság előtt, az csak üdvözlendő, mert MI, nézők is csak ezekből a cikkekből kezdjük kapisgálni, hogy miről szól a történet, mi lehet a háttérben, hogy miért nincsenek sehol az új ötvenhatos filmek.

MI viszont látni akarjuk mindet, mert nekünk készültek és nem az asztalfiókoknak.

Ezért most már nincs tovább, a magyarázkodásokra, egymásra mutogatásokra nem vagyunk kíváncsiak, a közpénzből készült filmeket magunknak is akarjuk!

Kérjük az illetékeseket a helyzet mielőbbi megoldására, az '56-os filmek index alóli felszabadítására!

'56 Mindenkié, legyen benne béke, szabadság és egyetértés!

( Megj.: A Legyen béke,szabadság és egyetértés - mondat az Alaptörvényben olvasható)

Az alábbi linkről cikk a S.M. és A.G.V. közötti együttműködési megállapodásról:

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kik a menekültek ínségét enyhítették
  2017-11-26 05:12:13, vasárnap
 
  Személyesen még nem láttam, de már 1981 óta Kismartonban (Au.) is található egy ötvenhatos emlékmű, melyet " Emeltettek a külföldön élő magyarok",
" Hálából az osztrák népnek, az osztrák vöröskeresztnek és egyéb segélyszerveknek, kik a menekültek ínségét enyhítették."

Mihelyt megtekintem magam is ezt az emlékművet, teszek fel róla majd fotókat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
1956-os kiadvány sorozat 15. rész
  2017-11-25 03:49:49, szombat
 
  Az 1956-os kiadvány sorozatom 15. része '56 ihlette mosonmagyaróvári és környéki költők verseiből, írásaiból és különböző képzőművészeti alkotásokból válogat. Alapul a Százötvenhat vers Ötvenhatról c. blogomat, az infomovar.hu weboldalon megjelent Patács Judit fotókat és néhány sajátot veszek.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gratulációk
  2017-11-24 11:54:57, péntek
 
  A november 22-én kapott '56-os kitüntetésemhez rengetegen gratuláltak. Néhányat idemásolok:

Nagyon megérdemelted!

Zsuzsám, szerintem többet érdemelsz!!!

Példaértékű, ahogyan kiállsz és teszel az ügyért illetve szellemiségéért.

Megérdemelted, mi csak kibicek vagyunk melletted!

'56 szívügyem a sok igazságtalanság miatt. Figyelemmel kísérem az összes történést ezzel kapcsolatban. Örülök, hogy te szinte az egész életedet ennek rendelted alá és szívvel-lélekkel csinálod.

Igazán megérdemelted.

Gratulálok neked a kitartó munkádhoz!

Budapesten legalább értékelték az áldozatos munkádat.

Csokornyi jókívánság és szívbéli gratuláció!

Ez igen! Gratulálok Zsuzsa! Hatalmas munka, megérdemelt elismerés, büszkék vagyunk Rád!

Gratulálok Zsuzsa! Jól sejtettem, hogy megkapod. Az elkötelezettségeddel az ügy iránt, megérdemled az elismerést. Pláne, hogy ilyen magas helyről érkezett az a bizonyos kitüntetés. További sok sikert, jó egészséget kívánok az elkövetkezendő '56-os dolgaidhoz és minden máshoz is!

Személyedben méltó helyre került a kitüntetés.
Jó egészséget, kitartást és sikereket kívánunk munkádban és magánéletedben egyaránt!

Ez nagyon szép! Gratulálok!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Köszönet
  2017-11-24 05:45:23, péntek
 
  Innen is köszönöm szépen a sok-sok küldött gratulációt, telefonhívást, amit a kitüntetésem kapcsán kaptam. Nagyon örültem neki, mert ez azt is jelenti, hogy '56, ilyen sok embernek fontos. Várják és kívánják az újabb és újabb írásokat, rendezvényeket, egyéb programokat. Mosonmagyaróvár ötvenhatos történelme nem halványulhat el, nem szűkülhet le az évi októberi megemlékezésekre.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 52 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 52 db bejegyzés
e év: 390 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 183
  • e Hét: 265
  • e Hónap: 3129
  • e Év: 20949
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.