Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
Csoportos látogatók még az utolsó napon is
  2019-02-28 03:36:55, csütörtök
 
  02.28. Utolsó napja az Anne Frank kiállításunknak a kollégiumban,de még mára is van csoportos bejelentkezésünk rá. Természetesen azonban bárki bejöhet reggel 8-tól-este 20-ig. Gulyás Lajos Kollégium, Gorkij u.3. Abszolút látogatott volt a kiállítás. Az eltelt négy hét alatt mintegy ötszázan tekintették meg. Több iskola, mint nem, egyesületek, családok, barátok, egyének. Ugyanakkor szomorú vagyok a sok hárítás, kifogás keresés, magyarázkodás, és hát a nyilvánvaló elutasítások miatt. Nem kell itt politikai magasságokba repülni. A földön nagyobb a probléma.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Erdélyi János Mosonmagyaróváron
  2019-02-27 03:14:17, szerda
 
  Dr. Borbély József: Jogáért ki felkél Szigethy Attila emlékezete című könyv bemutatója és Erdélyi János: Mártírok a rabtemetőben című dokumentumfilm vetítése volt 2019. február 26. 16 órára meghirdetve a Huszár Gál Városi Könyvtárban.

Nagy meglepetés volt, legalábbis nekem, hogy Erdélyi János, Óvár '56-jának filmrendezője (Vérrel és kötéllel, Sortűz után) is megjelent a rendezvényen.

Akár indulhatott is volna forgatni a leégett, bontásra ítélt laktanyát.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kedd,szerda,csütörtök
  2019-02-26 06:26:07, kedd
 
  Ez az utolsó három napunk az Anne Frank - Történelem a mának c. kiállításból.
Nagyon a szívünkhöz nőtt. Rengetegen megnézték, sok-sok szép bejegyzést írtak a vendégkönyvünkbe. A kollégisták örömmel tartották a tárlatvezetéseket. Még szerdán is érkeznek osztályok. Zárásként pénteken megjelenik egy interjú velem a HÍR 14 Mosonvármegyében, aztán lebontjuk és utána már viszik is a következő kiállítóhelyre. Az Anne Frank Ház felé kell majd írni egy beszámolót. Lehet két oldal, de akár húsz is. Még nem döntöttem el.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Február 25. A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja
  2019-02-25 02:35:47, hétfő
 
  15 óra
Gyásztér
megemlékezés
16 óra
Fehér Ló Közösségi Ház
filmvetítés
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nekem mindent tudnom kell erről a napról
  2019-02-24 05:21:02, vasárnap
 
  Böröndi Lajos
Mi tudtál 1956-ról a rendszerváltásig? Magyaróvár '56-járól?

Semmit. Az is csak később tudatosult, hogy a répceszemerei temetőben lévő Laczkovits sír kapcsán apán mondta, hogy a Dezsőt Mosonmagyaróváron lőtték meg, (1956. október 26.) azért halt meg. Nem messze található a sírja nagyszüleimétől, s szinte naponta mentünk el gyerekkoromban a Laczkovits-ház mellett nagyanyámékhoz. A ház ma rossz állapotban van, egy nagy telken. Valaha szebb napokat látott.

A megyei fehér könyvet láttam, s olvastam könyvtárosként, de olyan keveset és semmitmondóan írtak az ,,ellenforradalomról", hogy nem igazán kavart fel. Pedig könyvtárosként feltűnhetett volna, hogy nincsen szerzője a szövegeknek, s ez akkoriban nem volt lehetséges.

Tamás barátom beszélt róla először a nyolcvanas években, majd az évtized végén aztán felszakadtak a zsilipek. Tudtam a művelődési házban tartott fórumról, de valójában érdeklődni, kutakodni akkor kezdtem, amikor Pozsonyban a rádió magyar szerkesztőségében Bárdos Ágival ,,összedolgoztunk". Ő Fehér foltok címmel indított egy műsort, amelyben a Csehországba deportált még élő tanúk szólaltak meg, s mondták el történeteiket.

Ági említette, hogy keressek meg mosonmagyaróvári tanúkat, akikkel készítsek interjút. Ezek A Hétben megjelenhetnének.Pandúr Ágit leltem meg legelébb, s életre szóló kapcsolat alakult ki közöttünk. Megértettem, hogy az a délelőtt miért volt olyan gyönyörű és borzasztó.

Aztán már nem volt vissza. Egyre több lett a tanú, s én egyre inkább éreztem: nekem mindent tudnom kell erről a napról, ami a város történelmét évszázadokra meghatározza. Sok cikket írtam, tévés korszakomban sokat forgattunk róla, részt vettem Dudás ítélethirdetésén, kiadtuk Deák Ernővel közösen Garamvölgyi Gyuri anyagát, akivel barátok lettünk.

Ez is különös kapcsolat. Gyuri rendőrkapitány volt a kilencvenes években, s volt néhány hivatalos ügyünk. Rendőrei közül civilben többen biztonsági őrként dolgoztak a kulturális központ diszkójában. S kérték a fiúk, hogy szóljak a kapitánynak, hunyjon szemet fölötte. Átmentem a rendőrségre, s mondtam Gyurinak, hogy ez nekünk is jó, a srácok pedig keresnek egy kis pénzt. Azt mondta, hogy nem hallja a kérésemet, de jó, ha tud a dologról. Ennyiben maradtunk.

Aztán, amikor nem ment át az átvilágításon, mint III/III-as, búcsúzóul elvitt a rendőrségről egy vaskos dossziét. Nos, ennek az anyagát adtuk ki 2006-ban. Ez a város '56-járól szólt. Nem verte ki a biztosítékot.

Vallom, nagyon keserű történet ez, s az utókor adósa még az áldozatoknak, Mosonmagyaróvár harminc év alatt nem volt képes tisztességes főhajtásra. S most, hogy a laktanyát is eltakarítják, történelmi bűnt követ el. Csak halkan jelzem: a múltat nem lehet eltörölni.

In.: Böröndi Lajos blogja
sandrapolke.blog.xfree.hu,
2019.02.23.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hírháttér
  2019-02-23 03:22:14, szombat
 
  A Mosonmagyaróvári Városi Televízió Hírháttér c. műsorában az Anne Frank - Történelem a mának c. kiállításunk kapcsán 2019.02.21:

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vendégkönyvi bejegyzések az Anne Frank kiállításunkról
  2019-02-22 05:18:12, péntek
 
  Vendégkönyvi bejegyzések az Anne Frank - Történelem a mának c. kiállításról 2019. február 4-21 között

Köszönöm szépen a kollégiumnak, hogy helyet adott a kiállításnak, s Simon Zsuzsának a rendezést.

Gratulálok a kiállításhoz, a szervezéshez! Szép volt a fiatalok előadása, megható volt, illett a kiállítás hangulatához. Örülök, hogy képekben láthattam a könyv megírt sorait.

Gratulálok a kiállításhoz. Méltó emléket állít az elhurcoltaknak. Külön köszönet a belé fektetett energiához, munkához, lelkesedéshez.

Gratulálunk a kiállításhoz, nagyon megható. Szomorú kornak állít emléket. Bízunk benne, hogy a kiállítás eléri célját és a borzalom csak történelem marad.

Köszönöm, hogy kollégista lehetek és részt vehetek ezen a kiállításon.

Köszönjük a szervezőknek és a közreműködőknek, hogy Mosonmagyaróváron is lehetővé tették ezt a kiállítást. Maradandó élményt sikerült létrehozni.

Köszönöm a kiállítást, felkavaró élmény volt.

Köszönöm, remek volt a kiállítás, többször kell legyen ilyen jellegű kiállítás.

Köszönet a kiállításért, mely méltó emléket állít a múltnak, figyelmeztetve ezzel a mai fiatalokat.

Köszönjük a kiállítást, nagyon várjuk a tárlatvezetést.

Megköszönjük a kiállítók fáradságos munkáját, küldetésükhöz sok sikert kívánunk!

Nehéz feladat; nehéz kérdéseket nehéz, őrülten komoly témát bemutatni. Tudjuk a történelmet, de az emlékeztetés és a felidézés hihetetlenül fontos. Érthető, lélekig hatoló a kiállítás. Köszönöm.

Megrendítő élményben volt részünk. Nagyon jól sikerült, közérthető a kiállítás anyaga.

Köszönjük szépen a kiállítást. Több olyan tény is volt, amit most olvastam először.

Szia Zsuzsa! Tegnap megnéztük az Anne Frank kiállítást. Kár lett volna kihagyni! Köszönjük, hogy elhoztátok ide és megteremtettétek a lehetőséget. ( facebook üzenet 02.11.)

Köszönjük a szervezőknek, hogy megtekinthettük ezt a kiállítást. Anne Frank naplóját sok-sok évvel ezelőtt olvastam, ami nagyon nagy nyomot hagyott bennem a mai napig. Újra átéltem a tragédiát, amit a zsidó néppel tettek.

Először is köszönjük Császár Dominik tárlatvezetését. Nem nagyon ismertük, csak hallottunk Anne Frankról. De a kiállítás részletesen bemutatta történetét, s Dominik sok érdekes részlettel is szolgált.

Nagyon megrendítő, elgondolkodtató, tanulságos volt számunkra. Reméljük, hogy soha többet nem kerül sor ilyen üldöztetésre!

Köszönöm, hogy végignézhettem a tárlatot és felkeltették az érdeklődésem Anne Frank naplója iránt. Most már ideje elolvasnom. Nem is értem miért nem tettem eddig ...

Köszönjük, hogy itt lehettünk és láthattuk a kiállítást. A tárlatvezetés is remek volt.

Köszönjük a tárlatvezetést, nagyon érdekes és informatív volt.

Köszönet a kiállításért, a színvonalas megnyitóhoz gratulálok! Alig várom, hogy el tudjam olvasni a könyvet!

Nagyon jól felépített és megrázó kiállítás. Mindenkinek meg kéne nézni, hogy többé ne forduljon elő az ilyesmi.

Köszönöm szépen a tárlatvezetést, sok információval szolgált számomra és talán most fogtam fel igazán,hogy milyen szörnyűségek történetek a múltban. Nem utolsósorban büszke vagyok és örömmel tölt el, hogy a kollégiumban, ahol a mindennapjaimat töltöm, megrendezhette ezt a kiállítást, ezzel is színesítve a mindennapokat. Remélem, hogy minden kollégiumi társamnak és idelátogatónak tanító jellegű és tanulságos volt/lesz ez a kiállítás!

Köszönöm szépen ezt a kiállítást. Én már hallottam ezelőtt Anne Frank történetéről, szóval nem sok újat hallottam, de így is volt benne tanulság. Nagyon aranyosak, hogy ennyit fáradoznak ezért a kiállításért. Nagyon szörnyű élete volt a kislánynak és az egész családjának is, de én kicsit sajnálom, hogy Anne meghalt és így nem tudhatta meg, hogy valójában milyen jó könyv lett a naplójából. Mindenesetre nagyon köszönöm ezt a szép színvonalas vezetést.
.
Tetszett az előadás,élmény volt, hogy ilyen sok információt megtudhattunk. Köszönjük. Nagyon örülök, hogy a Gulyás Lajos Kollégiumban látható a kiállítás.

Szomorú ,, élmény" volt. Köszönjük.

Köszönjük a maradandó élményt.

De vajon tanultunk-e bármit is? Szuper kiállítás, szuper kezdeményezés!

Köszönjük, hogy részt vehettünk a kiállításon. Rendkívül megrendítő és elgondolkodtató volt. Mindannyian nagy figyelemmel hallgattuk.

Először is köszönjük Császár Dominik tárlatvezetését. Nem nagyon ismertük, csak hallottunk Anne Frankról. De a kiállítás részletesen bemutatta a történetét, s Dominik sok érdekes részlettel is szolgált. Nagyon megrendítő, elgondolkodtató, tanulságos volt számunkra. Reméljük, hogy soha többet nem kerül sor ilyen üldöztetésre!

Így, közvetlenül az előadás után még szavakat sem találok arra, hogy megfelelően megfogalmazzam a véleményemet arról, amit ma láttam és hallottam, de egyet már most biztosan tudok, ezt a tudást és érzelmeket, amiket itt megszereztem, egy életen át hordozni fogok. Remegő kézzel írom, állítom azt, hogy teljesen más fejjel állok hozzá a világháborúk pusztításához és az emberek ott átélt szenvedéseihez. Nagyon sokra értékelem azt, amit ma kaptam. Régen volt szerencsém ehhez hasonló, intenzív és egyben ( a témától függetlenül) szórakoztató tárlatvezetéshez. Le vagyok nyűgözve tőle és köszönettel tartozok mindenkinek, aki tett azért, hogy ez a kiállítás megszülessen.

Köszönjük, hogy részesei lehettünk a kiállításnak. Fantasztikus volt a tárlatvezetés, nagyon részletes és érdekes volt. Megrázó, de egyben szép, hogy milyen nehéz volt az élete akkor a zsidóságnak. gratulálok a szervezőknek, nagyszerű kiállítás.

Köszönjük a tárlatvezetést, a kiállítás nagyon tetszett, érdekes és megrázó, de tanulságos a történet a zsidóságról.

Döbbenetes hangulatú a kiállítási anyag. Megkapó az előadás-tárlatvezetés. Köszönjük Zsuzsának az előadást, a felkavaró élményt. Soha többé ilyen politikát!

Köszönöm ezt az érdekes és igen maradandó tárlatvezetést. A téma nagyon felkeltette az érdeklődésemet.

Köszönet az informatív és magas színvonalú tárlatvezetést, illetve a megdöbbentő kiállítást. Fantasztikus és egyben elszomorító volt.

Hatalmas és felejthetetlen élmény volt látni a kiállítást. Valójában érdekes módon, mindig közel éreztem magamhoz Anne Frankot és az Ő történetét. Lehetséges, hogy azért, mert a naplót olvasva, sok közös tulajdonságot, érzést fedeztem fel Anne és köztem. Az egész világnak kincs az, amit Ő itt hagyott az embereknek. Biztosan állíthatom, hogy ez a lány, egy híres írónő lett volna. Sajnálom, hogy Ő már nem tudhatja mit adott rengeteg embernek, s mekkora ,,hírnévre" tett szert. Ugyanis Anne sokszor félt, senkit se fog érdekelni a műve. Bevallom, nehezen írom most ezeket a sorokat, valamint a megfogalmazásom se tökéletes, de remélem, hogy minden esetre érezni azt, nekem mennyit jelentettek az itt töltött percek. Köszönök mindent!

Köszönjük a szépen a részletes és átfogó tárlatvezetést. Azt gondolom, Mindenki számára hasznos volt látni a kiállítást.

Köszönöm a tartalmas, megrendítő tárlatvezetést. Remélem, hogy soha nem ismétlődik meg ez a szörnyű kor! Ezért is jó, hogy láthattuk ezt a vándorkiállítást. Mindenki számára hasznos lenne látni, átérezni. Köszönjük!

Kedves Zsuzsa!
Gratulálok ehhez a nagyon tartalmas és színvonalas kiállításhoz! Szinte hihetetlen, hogy három generációval ezelőtt milyen világ volt. Köszönöm, hogy elhoztad ezt a vándorkiállítást és akiket érdekel, még a szűkebb hazánk múltbeli dolgaiba is betekintést kapott. További sok érdeklődő látogatót kívánok Neked és a Kollégiumnak pedig további sikereket és eredményes munkát kívánok!

Érdekes kiállítás volt, jó volt a tárlatvezetés.

Köszönöm ezt az érdekes tárlatvezetést.

Szomorú és megrendítő világ tárult elém. ,, Földi pokol" - látványa a mához beszél. Köszönöm az elgondolkodtató kiállítást. Igazolva látom az írás hatalmát.

Fontos kiállítás! Nyissa fel az ember szemét, hogy szörnyű tettekre képes az emberi faj. Értékelem a kiállítást.

Sok dolgot tudtam meg a 20.szd. elején uralkodó viszonyokról.

Gratulálok az Anne Frank Ház magyarországi utazó kiállításához! Nagyon tartalmas és színvonalas, ismeretterjesztő kiállítás. Különösen hasznosnak tartom az iskolai bemutatását. További sok új helyszínt kívánok a kiállítás szervezőinek, sok látogatóval!

Köszönjük ezt a megrendítő kiállítást és azt kívánjuk, hogy sohase forduljon elő a világban bárhol ilyen kegyetlenség! Jó munkát kívánunk!

A Kossuth Lajos Gimnázium 9. b osztálya megrendülve hallgatta Anne Frank történetét. Köszönjük a színvonalas tárlatvezetést!

A Dunaszigeti iskolából jöttünk. Az előadás szuper volt, jó megfogalmazású, érthető, tartalmas előadás. Köszönjük!

Köszönjük a lehetőséget, hogy megtekinthettük a vándorkiállítást. Több, mint 70 évvel a történetek után is, sajnos sok helyen a világban még most sincs béke és igazi szabadság. Reménykedjünk, hogy az az időszak soha többé nem fog megismétlődni! Anne Frank naplóját minden gyereknek el kellene olvasni, ezzel is segítve történelem ,,élményüket".

A Kossuth Lajos Gimnázium 10. b osztálya nagy érdeklődéssel és megrendülve tekintette meg a kiállítást.

Nagyon érdekes volt ez a szomorú kiállítás. Pontos és kedves volt a tárlatvezető, dicséretes, hogy fáradtságos munkával megteremtették ezt a kiállítást. Sok-sok látogatót kívánunk!

Köszönjük, hogy elhozták a városunkba ezt az érdekes kiállítást. A hölgyek tárlatvezetése csak fokozta az élményt. Bízunk benne, hogy a történelem ,,nem ismétli meg önmagát!"

Nagyon örülök, hogy részese lehettem és megnézhettem, nagyon megrendítő élmény volt számomra!

Nagyon jó volt az előadás, élvezetes, jó megfogalmazású. Köszönjük.

Köszönjük szépen a kiállítást! Én nagy élménnyel éltem meg, egyrészt, mert volt lehetőségem elmenni az auschwitzi táborba még 2006-ban. Mindig is érdekelt a II. világháború és Németország akkori formája...

Nagyon tetszett és érdekes volt.

Köszönöm a részletes tárlatvezetést. Megrendítő élmény volt számomra. Remélhetőleg ez a kor nem ismétlődik meg!

Köszönjük ezt a megrendítő kiállítást és azt kívánjuk, hogy sohase forduljon elő a világban bárhol ilyen kegyetlenség! Jó munkát kívánunk!

A Kossuth Lajos Gimnázium 9. b osztálya megrendülve hallgatta Anne Frank történetét. Köszönjük a színvonalas tárlatvezetést!

A Dunaszigeti iskolából jöttünk. Az előadás szuper volt, jó megfogalmazású, érthető, tartalmas előadás. Köszönjük!

Köszönjük a lehetőséget, hogy megtekinthettük a vándorkiállítást. Több, mint 70 évvel a történetek után is, sajnos sok helyen a világban még most sincs béke és igazi szabadság. Reménykedjünk, hogy az az időszak soha többé nem fog megismétlődni! Anne Frank naplóját minden gyereknek el kellene olvasni, ezzel is segítve történelem ,,élményüket".

A Kossuth Lajos Gimnázium 10. b osztálya nagy érdeklődéssel és megrendülve tekintette meg a kiállítást.

Nagyon érdekes volt ez a szomorú kiállítás. Pontos és kedves volt a tárlatvezető, dicséretes, hogy fáradtságos munkával megteremtették ezt a kiállítást. Sok-sok látogatót kívánunk!

Köszönjük, hogy elhozták a városunkba ezt az érdekes kiállítást. A hölgyek tárlatvezetése csak fokozta az élményt. Bízunk benne, hogy a történelem ,,nem ismétli meg önmagát!"

Nagyon örülök, hogy részese lehettem és megnézhettem, nagyon megrendítő élmény volt számomra!

Nagyon jó volt az előadás, élvezetes, jó megfogalmazású. Köszönjük.

Köszönjük szépen a kiállítást! Én nagy élménnyel éltem meg, egyrészt, mert volt lehetőségem elmenni az auschwitzi táborba még 2006-ban. Mindig is érdekelt a II. világháború és Németország akkori formája...

Nagyon tetszett és érdekes volt.

Köszönöm a részletes tárlatvezetést. Megrendítő élmény volt számomra. Remélhetőleg ez a kor nem ismétlődik meg!

Köszönöm ezt a felejthetetlen élményt! Megdöbbentő és hasznos volt úgy vélem mindenki számára. Nem szabad elfelejteni őket, akik értünk szenvedtek és haltak meg. Nagyon hálás vagyok, hogy részese lehettem.

Köszönjük a részletes vezetést. Számos új információval gazdagodtunk, amelyek azt hiszem mindannyiunkat egy kis megállásra, emlékezésre sarkallnak. Egy élmény volt.
Nagyon szépen köszönjük az érdekes tárlatvezetést, sok hasznos információt kaptunk.

Köszönjük ezt a megrendítő kiállítást és azt kívánjuk, hogy sohase forduljon elő a világban bárhol ilyen kegyetlenség! Jó munkát kívánunk!

A Kossuth Lajos Gimnázium 9. b osztálya megrendülve hallgatta Anne Frank történetét. Köszönjük a színvonalas tárlatvezetést!

A Dunaszigeti iskolából jöttünk. Az előadás szuper volt, jó megfogalmazású, érthető, tartalmas előadás. Köszönjük!

Köszönjük a lehetőséget, hogy megtekinthettük a vándorkiállítást. Több, mint 70 évvel a történetek után is, sajnos sok helyen a világban még most sincs béke és igazi szabadság. Reménykedjünk, hogy az az időszak soha többé nem fog megismétlődni! Anne Frank naplóját minden gyereknek el kellene olvasni, ezzel is segítve történelem ,,élményüket".

A Kossuth Lajos Gimnázium 10. b osztálya nagy érdeklődéssel és megrendülve tekintette meg a kiállítást.

Nagyon érdekes volt ez a szomorú kiállítás. Pontos és kedves volt a tárlatvezető, dicséretes, hogy fáradtságos munkával megteremtették ezt a kiállítást. Sok-sok látogatót kívánunk!

Köszönjük, hogy elhozták a városunkba ezt az érdekes kiállítást. A hölgyek tárlatvezetése csak fokozta az élményt. Bízunk benne, hogy a történelem ,,nem ismétli meg önmagát!"

Nagyon örülök, hogy részese lehettem és megnézhettem, nagyon megrendítő élmény volt számomra!

Nagyon jó volt az előadás, élvezetes, jó megfogalmazású. Köszönjük.

Köszönjük szépen a kiállítást! Én nagy élménnyel éltem meg, egyrészt, mert volt lehetőségem elmenni az auschwitzi táborba még 2006-ban. Mindig is érdekelt a II. világháború és Németország akkori formája...

Nagyon tetszett és érdekes volt.

Köszönöm a részletes tárlatvezetést. Megrendítő élmény volt számomra. Remélhetőleg ez a kor nem ismétlődik meg!

Köszönöm ezt a felejthetetlen élményt! Megdöbbentő és hasznos volt úgy vélem mindenki számára. Nem szabad elfelejteni őket, akik értünk szenvedtek és haltak meg. Nagyon hálás vagyok, hogy részese lehettem.

Köszönjük a részletes vezetést. Számos új információval gazdagodtunk, amelyek azt hiszem mindannyiunkat egy kis megállásra, emlékezésre sarkallnak. Egy élmény volt.

Nagyon szépen köszönjük az érdekes tárlatvezetést, sok hasznos információt kaptunk.

Köszönjük a lehetőséget, hogy ugyan felkavaró, de átfogó bepillantást kaptunk az akkori világról. Mindenkinek látnia kellene, hogy értékeljük jobban a jelent!

Köszönjük szépen! Hogy tanulunk-e bármiből is? Csak remélni tudom.

Köszönjük szépen! Pár hónapja olvastuk a könyvet, még él bennünk. Anne, mindig élnek a gondolataid!

Köszönjük a lehetőséget, hogy bepillantást nyerhettünk a múltba, amely elgondolkodtató és felkavaró, de főként hiteles képet nyújtott a kiállítás által.

Köszönjük, hogy láthattuk a kiállítást. Megrendítő. Anne gondolatai, érzései továbbélnek.

Köszönjük szépen a lehetőséget, hogy bepillantást kaphattunk Anne és családja életébe!

Köszönjük a lehetőséget, hogy a múltba bepillantást nyerhettünk, mindenképp elgondolkodtató és megrendítő, egyúttal hiteles volt.

Köszönjük, hogy a kiállítás által bepillantást nyerhettünk a történelem eme szörnyű fejezetébe.




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A negyedik vándorkiállításunkról
  2019-02-21 01:52:25, csütörtök
 
  Anne Frank kiállítás Mosonmagyaróváron
Interjú Simon Zsuzsanna kiállításszervezővel

- Ez a kollégium negyedik vándorkiállítása. Mi motivál ilyen akciókat szervezni, hiszen ez rengeteg munkát kíván, s az elismerés legtöbbször elmarad.

Valóban. A Gulyás Lajos Kollégium adott otthont a korábbi években a várpalotai Trianon Múzeum: A trianoni diktátum története és következményei, az 1956-os Pesti Srác Alapítvány: Beszélő plakátok, a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége : Szétlőtt városok Poznan-Budapest 1956 című kiállításoknak is. 2019. február 4-én az amszterdami Anne Frank Ház, Anne Frank - Történelem a mának című magyarországi vándorkiállítását nyitottuk meg, mellyel egyrészt régi adósságunkat törlesztettük, hisz a holokausztra ilyen nagyszabású emlékezést még nem szerveztünk, másrészt ez a kiállítás méltó a nagyközönség előtti bemutatásra, s ugyanakkor névadónk előtt is tisztelegtünk, mert Gulyás Lajos levéli református lelkész, '56-os mártír már 1944-ben is megmutatta emberségét, amikor balatonszepezdi szolgálati helyén üldözött zsidókat bújtatott, melyért aztán a nyilasok le is tartóztatták. De nem volt véletlen a megnyitó napja se, hisz február 4-e Gulyás Lajos 101. születésnapja volt.
Az ilyen nagy rendezvények a kollégium hagyományai közé tartoznak. Nemcsak kiállításokat, előadásokat is szerveztünk már. Vendégünk volt Horváth Miklós hadtörténész, Popély Gyula, Bank Barbara Erdős Kristóf történészek, Jobbágyi Gábor, Zétényi Zsolt jogászok. S igaz, hogy minden szervezés rengeteg munkával jár, de az összefogás a kollégákkal, kollégistákkal, ismerősökkel, családdal eddig mindig hozta az eredményt. Sok érdeklődő fordul meg ilyenkor a kollégiumban, írnak a vendégkönyvekbe és ez elegendő elismerés a számomra.

- Anne Frank történetét mindenki ismeri. Van valami mai üzenet ebben a tárlatban?

Én is azt hittem, hogy mindenki ismeri, de például, amikor a kollégistáknak először beszéltem a tervezett kiállításról, kiderült, hogy nem igazán. Ekkor már tudtam, hogy nagyon fontos a mosonmagyaróvári bemutató, az egy hónapos látogathatóság, az iskoláknak, egyesületeknek, családoknak stb ... való ajánlás és ehhez az Anne Frank Ház két napos diák tárlatvezető képzése adta a pluszt, hisz az azon résztvevő gyerekek és pedagógusok kiváló felkészítést kaptak, mind a történelmi háttérből, mind Anne tragikus végű élettörténetéből. Így, akik csoportosan, előre bejelentkezve érkeznek a kollégiumba kérhetik a diákok vagy a tanárok tárlatvezetését is.
Hogy milyen mai üzenete van a tárlatnak, azt egy Anne Frank idézettel tudnám a leginkább megfogalmazni: "Milyen csodálatos, hogy egyetlen percet sem kell várnia senkinek, hogy belekezdjen a világ fokozatos megváltoztatásába! Milyen csodálatos, hogy mindenki, legyen kicsi vagy nagy, közvetlenül tehet azért, hogy legyen igazságosság, és mindenki részesülhessen is belőle!"


- A helyi zsidóság sorsáról is megemlékeztek a kiállítás keretében. A megnyitón a város adósságáról is beszéltél ezzel kapcsolatban. Mire gondoltál?

Nagyon fontosnak tartottam, hogy a mosoni zsidóságról is megemlékezzünk, hisz Mosonmagyaróvár XX. századi történelmének felejthetetlen tragédiája elhurcolásuk és elpusztításuk. Ezért külön készítettünk az ő emlékezetükről egy kamaratárlatot és hívtuk meg Kovács Sándorné Back Irént is, aki néhai férjével évtizedeken át gyűjtötte az emlékeket, a holokauszt áldozatainak, túlélőinek visszaemlékezéseit, amit aztán a Mosonvármegye Lap - és Könyvkiadó három kötetben adott ki 2016/17-ben. Ami a város adósságát illeti az számomra egyértelműen a XX. Század Múzeum, amit 2005 óta terveztek megvalósítani az ipartelepi zöld ávós határőrlaktanyában, amiről 2019-re teljesen lemondtak. Ebben az épületben minden huszadik századi történésünknek helye lett volna, melyeket jelenleg sehol nem mutatnak be. Márpedig ,, a múlt erős gyökér, jelen és jövő belőle él". Ezt nem szabadna elfelejteni.

- Harmadik hete látható a kiállítás. Milyen tapasztalatokról tudsz beszámolni?

Nagyon biztatóak az eddigi látogatói számok. Nemcsak a vendégkönyvi bejegyzések mutatják a nagyfokú érdeklődést, hanem a vezetett statisztikánk is. Már az első héten voltak csoportos látogatóink, de családok, baráti társaságok is. Azóta pedig folyamatosan érkeznek a bejelentkezések iskolákból, egyéb intézményekből. Remélem február 28-ig sok százan ismerik meg, zárják szívükbe Anne Frankot, a családját, a sorstársait és segítőit!

A kollégium ( Gorkij u.3.) H-Cs: 8-20, P:8-18,V:17-20 között várja a látogatókat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lakossági fórum 02.28.
  2019-02-20 05:41:04, szerda
 
  Lakossági fórum 2019.02.28. csüt. 16:30 Polgármesteri Hivatal
Többek között téma lesz bizonyos épületeken, így a hőr. laktanyán még meglévő helyi védelem levétele, mely után elbontják.

Megj: 2019, a városegyesítés 80., a piaristák városban való megtelepedésének 280. évfordulója. Ezt úgy ünneplik, hogy a 115 éves Ipartelep legikonikusabb épületét, a volt zöld ávós határőrlaktanyát,melyből 2005 óta XX.Század Múzeumot akartak csinálni, a történelem süllyesztőjébe küldik. Vannak dolgok ebben a városban, melyekre nincs bocsánat. Ez is az egyik ilyen lesz!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A tűz keletkezési oka ismeretlen
  2019-02-19 05:45:27, kedd
 
  Egyértelműen nem bizonyítható a tűzeset

Tavaly augusztusban égett le az egykori sortüzes laktanya tetőzete a Határőr utcában.
Ruskáné Takács Anitánál, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivőjénél érdeklődtünk a tűzvizsgálat eredményéről.
A tűzoltó százados arról tájékoztatta a Kisalföldet, hogy a tűz keletkezéséhez vezető folyamat az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény szabályainak betartása mellett egyértelműen nem állapítható meg és nem bizonyítható. Emiatt a fentiek alapján a tűz keletkezési oka ismeretlen.

Kisalföld, 2019.02.14.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 352 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 45
  • e Hét: 127
  • e Hónap: 2991
  • e Év: 20811
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.