Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
Ekker László (1931-2019) megemlékezés
  2019-09-30 03:18:15, hétfő
 
  A szeptember 18-án New Yorkban elhunyt '56-os menekült Ekker Lászlóról tartok ma megemlékezést.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
A tesco az új könyvtár
  2019-09-29 06:28:35, vasárnap
 
  Már írtam ide a blogomba a mosonmagyaróvári Huszár Gál Városi Könyvtár felújítása kapcsán kialakult olvasói hiányérzetünkről (Éhe a betűnek, 2019.09.14).

Adtam is konkrét javaslatot és tettem is konkrét lépéseket annak megszüntetése érdekében.
De a kérés csak kérés maradt, senkit nem érdekel. Lerázza magáról, elhárítja, nem válaszol.

Pedig a művházba olvasztott könyvtár folyóirat olvasójának és megkockáztatom számítógépeinek helyet kellett volna biztosítani, hogy a lakosság ne legyen hónapokra, akár fél évre is elzárva a művelődéshez, az információkhoz, a tájékozódáshoz, az infokommunkiációhoz, stb ...... való alapvető állampolgári jogaitól.

A könyvkölcsönzés is nagyon hiányzik,de úgy, ahogy megérthető, bár, ha lenne fiókkönyvtára a nagykönyvtárnak, oda el lehetne irányítani az olvasókat. De, ilyen nincs, míg korábban kettő is volt.

Ebben a helyzetben az én segítségem a facebook-on nyilvánult meg. Felhívást tettem közzé, ki milyen kötelező olvasmányt keres. Akinek tudtam segítettem. Kölcsönadtam, neki ajándékoztam, stb ...

De az ÚJSÁG, a napilapok, a hetilapok, a havilapok és minden további periodikának a hiánya nem pótolható semmivel.

Mit lehet ebben a méltánytalan helyzetben tenni?

Hát például eljárhatunk különböző üzletek újságos sorára és ott végignézhetjük az újságokat.

Nekem a tesco lett az új könyvtár.

Most szombaton például a Múlt-Kor legfrissebb számában találtam egy '56-os összeállítást a Forró magyar őszök fejezetben ( A forradalom utcáin).

Régebben azonnal megvettem volna, de mivel már nem gyűjtöm ötvenhatot, csak olvasom és feldolgozom a tizenkét éves gyűjteményemet, így csak belelapoztam a lapba és felírtam magamnak, hogy, ha majd egyszer elkészül a könyvtár, (jövőre) ne felejtsem el elolvasni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lenti 1956
  2019-09-28 02:01:47, szombat
 
  Lentiben, 2018-ban, az ünnepi beszédmondó Rácz János a Veritas kutatója volt. Könyve, a
Magyarországról jöttünk, mesterségünk címere: életrevalóak.: Ötvenhatos menekültek - Interjúkötet
Budapest, Magyarország : Magyar Napló Kiadó, Veritas Történetkutató Intézet (2017). Ebben olvashatók Ekker László (1931-2019) mosonmagyaróvári menekült '56-os emlékei is.

Lenti '56-os emlékműve. A köztérkép oldalon részletes leírás és több fotó is található róla.

A Forradalom Lenti térségében c. könyvet a Lenti Honismereti Egyesület és a Muránia Egyesület adta ki 2007-ben. 386 oldalas. Azóta újra kiadták.

Lentiben, 2016-ban emléktáblát avattak, újabb könyvet adtak ki, konferenciát és találkozót szerveztek a Magyar Szabadság Éve pályázati támogatásaiból.

A kisváros lakossága nem éri el a nyolcezret.

Zala megyéhez így Lentihez is kapcsolódik a Kinyó Ferenczy Tamás által rendezett Égjen inkább az olajmező c. 2014-es dokumentumfilm. Forgatókönyvíró-riporter Ferenczy Erika. A rendező mosonmagyaróvári kötődése a Magyar Katalinnak is emléket állító filmje, a Látlelet egy kórházról, Tétényi 1956 ( 2016).
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pesti LÁNYOK, 1956
  2019-09-27 05:12:37, péntek
 
  2019.októberében jelenik meg Eörsi László Pesti LÁNYOK, 1956 c. könyve. Felcsillant bennem a remény, hogy akár Magyar Katalin is szerepelni fog benne. Ezért előrendeltem. De aztán elolvastam az ajánlót és sajnos úgy érzem, hogy erre nincs sok esély:

"E tanulmánykötetben 66 nő szerepel, akik az 1956-os forradalom és szabadságharc idején egy-egy harcoló csoportban fegyverrel vagy vöröskeresztes tevékenységgel, élelemellátással, netán röpcédulák előállításával vettek részt a szabadságért és függetlenségért folytatott küzdelemben. Kevéssé ismert forradalmárok mellett olvashatunk itt híres nőkről is, mint Tóth Ilonáról, akiről jelenleg is élénk viták folynak, személyiségének értékelése már 1957 óta megosztja a közvéleményt. A kötet szereplői között találjuk Wittner Máriát is, akinek személye szintén éles vitákat vált ki."

Mint tudjuk Magyar Katalin nem tartozott harcoló csoporthoz. Ő, a Tétényi úti kórházban végzett önkéntes ápolónői munkát és 1956. november 7-én ismételt betegszállítás közben egy mentőautóból lőtték ki és halt hősi halált.

A könyvajánló viszont két '56-os pesti lányt név szerint is megemlít. Tóth Ilonát és Wittner Máriát úgy,mintha személyük körül napjainkban se lenne konszenzus. Élénk, éles vitát, megosztott közvéleményt ír velük kapcsolatban.




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Látlelet egy városról
  2019-09-26 05:10:58, csütörtök
 
  kisvárosnak
mondják
ötvenezren
lakják

tartják róla
virágos
műfüvet
ültetnek

kultutcája
hosszú
tiszafáján
bosszú

zöldje kopott
szóltak érte
utcára is
vonult népe

múltját törli
házát bontja
ellene szólsz
neked bukta

most volt nyolcvan
kit érdekelt
még köszöntőt
sem érdemelt

nem szólt fanfár
nem volt torta
nem volt könyv se
nemhogy monda

pedig aztán csak azt mondom:

ki e város
vizét issza
annak szája
legyen tiszta
hangja csengő
jól hallható
szava igaz
jót akaró

mi városunk
úgy szeretünk
veled együtt
tönk-re
megyünk


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Életmozgások
  2019-09-25 02:06:38, szerda
 
  Belemerülni
munkába,szerelembe

Megmerítkezni
hitben,szeretetben

Alászállni
poklokba, fájdalmakba

Megvívni
démonokkal, árnyakkal

Felülemelkedni
hazugságokon, ármányokon

Nem moccanni
sötétben,félelemben

Kitörni,harcolni,győzni
csaló hűtlenek felett.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Információs kárpótlás
  2019-09-24 06:58:46, kedd
 
  Többször és több helyről hallottam ezt a kifejezést, hogy információs kárpótlás. Legutóbb a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság műsorában a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökétől a legújabb kutatási programjuk az 1945-'56 közötti időszak törvénysértő pereinek feltárása kapcsán.

Én azt gondolom, hogy maga a NEB és nyilván a honlapja a neb.hu is már egyfajta információs kárpótlás, legalábbis azok részére, akiket ezek a kutatások érintenek, érdekelnek és elérik ezt a felületet.

Nekem, mint 56-os emlékmegőrzőnek nyilván folyamatos információs kárpótlásnak minősül.

Ugyanakkor tettem is azért, hogy hozzájáruljak ehhez az információs kárpótláshoz idehaza, Mosonmagyaróváron. Hisz a sok egyéb mellett, két NEB-es kutató előadását is leszerveztem Mosonmagyaróvárra, méghozzá egy köznevelési intézménybe, a Gulyás Lajos Kollégiumba, Bank Barbara és Erdős Kristóf személyében.

Hogy, kinek milyen mérvű információs kárpótlást nyújtottak ezek az előadások, az attól függ, hogy ki milyen mélyen érintett és informált '56 témájában.

Most, hogy a '45-'56 közötti perek feltárásán fognak dolgozni a NEB-esek és partner intézményeik, kivárok egy kicsit. Foglalkozom ugyanis egy ebbe az időbe tartozó személy élettörténetével. Azért, mert az ő emlékének és leszármazottjának az információs kárpótlása is eddig váratott magára.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Taposna a múlt
  2019-09-22 12:49:00, vasárnap
 
  te sunyi, lapító
hazug!

felhasználsz
kihasználsz
átvágsz

mindenkit
mindenkor

magadat fedezed
másikat égeted

játszod az őszintét,
a hűt

miközben jellemed
nem más, mint tetű

bárkit helyből elárulsz
azonnal ellene fordulsz

alja ember
az alján lóg

azzal bármit
megetet

szakadt luvnyák
ostobák

hisznek csak
neked

mocskos árnyként
közeledtek

körülvesztek
telepedtek

bűzlő szájjal
rám leheltek.

taposna a múlt,
ha hagynám

mocskos árnyak!

felettem
ne körözettek!

szétváglak
benneteket!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hogy volt?
  2019-09-21 05:10:18, szombat
 
  HOGY VOLT? - KÉPEK AZ 1956. OKTÓBER 23-I ESEMÉNYEKRŐL
FLESCH KÖZPONT
Október 23. szerda 16 óra
Az MTVA Archívumának 1956-os forradalom idején készített fotóiból rendezett vándorkiállítást a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap tartalomkereskedelmi vezetője Máté Attila nyitja meg. A kiállítás november 6-ig látogatható az intézmény nyitvatartási idejében. A közmédia 56 archív felvételein a forradalom emblematikus alakjai és ikonikus pillanatai elevenednek meg. Látható többek között, amint Nagy Imre beszédet mond a Parlament erkélyéről 1956. október 23-án, a szovjet csapatkivonásról tárgyaló Maléter Pál, a Sztálin-szobor ledöntését ünneplő és az október 25-i Kossuth téri sortűz elől menekülő tömeg vagy a mosonmagyaróvári sortűz áldozatainak temetése is. Az egyik felvételen a Budapesti Pártbizottság Köztársaság téri épületének ostroma után a kivégzésre felsorakoztatott védők néznek szinte szembe a kamerával, több képen szerepel Rajk László és társainak újratemetése, valamint a Corvin közi szabadságharcosok, például a kezében Molotov-koktélt tartó Csitri becenevű fiatal felkelőlány. Számos fotó készült a forradalom alatti tömegmegmozdulásokról, így október 23-án a Bem-szoborhoz lyukas nemzeti zászlóval vonuló fiatalokról, a tüntetőknek szavaló Sinkovits Imréről, vagy a november 12-i londoni szimpátiatüntetésről. Több felvétel örökítette meg a főváros utcáin a fegyveres harcok szüneteiben uralkodó állapotokat, valamint a forradalom utáni romeltakarítást is. A tárlat célja, hogy a korabeli felvételek segítségével átélhetőbbé tegye a mostani iskolás korosztály számára az 1956-ban történteket. A korabeli fotók segítségével rendhagyó történelem órákon idézhetők fel az 1956-os forradalom és az azt követő megtorlás eseményei.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem hiszem el!
  2019-09-20 21:54:16, péntek
 
  Már írtam, hogy Mosonmagyaróváron október 26-án a Városi Gyásznapon komédiáznak majd a mosoni közösségi házban. Most meg olvasom, hogy Levélen meg tortasütő versenyt rendeznek.

Csak 30 ÉVE emlékezhetünk az '56-os hőseinkre, áldozatainkra, mártírjainkra SZABADON.

Nem hiszem el, hogy ezt teszik!



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2019.08 2019. Szeptember 2019.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 27 db bejegyzés
e év: 352 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 140
  • e Hét: 222
  • e Hónap: 3086
  • e Év: 20906
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.