Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 37 
Gyászközlemény
  2017-05-31 20:12:27, szerda
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ne csak szeresd, ismerd is szülőföldedet!
  2017-05-30 05:51:05, kedd
 
  Ne csak szeresd, ismerd is szülőföldedet! - jut eszembe ez a mondás, miután Beregszászi Balázs legújabb helytörténeti írását olvasom a június 4-én, vasárnap 11 órától a mosonmagyaróvári evangélikus templomból egyenes adásban közvetítendő mise kapcsán, melyen igét hirdet Kiss Miklós esperes.

Ebből az alkalomból az evangélikus krónikában május 21-én jelent meg a helyi levéltáros összeállítása"Bemutatkozik a Mosonmagyaróvár-Rajka-Hegyeshalom-Levéli Evangélikus Egyházközség" címmel, amely a város és a gyülekezet rövid ismertetését tartalmazza.

Mosonmagyaróvár Győr-Moson-Sopron megye legészakiabb városa, Ausztria és Szlovákia közelségében. A város 1939-ben, Moson és Magyaróvár egyesülésével jött létre. Korábban mindkét település Moson vármegye székhelye volt.
A névadó Moson, várispánság az István királyi vármegyerendszerben. Moson földvárat 1271-ben a cseh király feldúlta. Innentől a megmaradt Óvári vár vette át a ,,megyeszékhelyi poziciót". Magyaróvár a Pannoniai római limes Ad Flexum nevű erődített helye volt, a Duna mellett a Lajta csatlakozásánál. Magyaróvár 1354-től kiváltságolt mezőváros.

Magyaróváron élt Huszár Gál protestáns prédikátor 1554-től 1560-ig, aki iskolát és nyomdát is alapított. Emlékét emléktábla őrzi az evangélikus templomban és utcanév. Moson vármegye 1847-ben az utolsó rendi országgyűlésre gróf Széchenyi Istvánt, a legnagyobb magyart küldte. Ödön nevű fia magyaróvári lakos és díszpolgár is 1861-ben. Deák Ferenc is viselte Magyaróvár díszpolgári címét az 1867-es a kiegyezésért. Járt városunkban Kossuth Lajos is, 1848-ban toborzóbeszédet tartani.

1739-től van Magyaróváron kegyesrendi gimnázium. 1818-tól mezőgazdasági akadémia, amely ma egyetemi városi rangot ad. Mosonon és Magyaróváron áthaladt a régi Bécs-Budapest országút. Ma már az M1-es autópálya nyugatról határolja a várost. 1855-től van a Bécs-Budapest vasútvonal. Moson híres a Kühne gyárról. Magyaróvár, nyomdával, kórházzal, takarékpénztárral, múzeummal, országos kísérleti intézetekkel bírt. 1899-ben létesült a mai Mofém gyár elődje és 1913-ban a Lőporgyár, melynek a világháború utáni leszereléséből jött létre az Ipartelep.

A 20. századi tragédiák súlyos veszteségeket mértek a városra. A vesztett világháború miatt a megye területet vesztett, majd önállósága is megszűnt 1924-re. Magyaróvár megyeszékhelyből járási székhely lett. 1944 nyarán deportálták a város izraelita lakosságát, '45 után a német származásúakat telepítették ki. 1956-ban a magyar forradalom és szabadságharc alatt gyilkos sortűz volt a városban.

Minden nehézség ellenére, a városegyesítés tizenhatezres lakosságszáma mára megduplázódott; két történelmi belvárossal, új városközponttal és több városrészi övezettel.

A magyaróvári evangélikus gyülekezet, eredetileg Levél filiája volt.
A magyaróvári, mosoni, lucsonyi és halászi evangélikusokat tömörítő gyülekezet templomának építési lehetőségét Fischer Henrik magyaróvári polgár, 1855. évi végrendelete alapozta meg. Fischer Henrik magyaróvári házának értékét ajánlotta fel a templom építéséhez, de a gyülekezet is adományokat gyűjtött. A templomépítéshez a telket Magyaróvár, a Lajtán túli Újtelepen ingyen adta. A templom tervezője és építője Bendl Károly lucsonyi építőmester. A templom 1876-tól 1879-ig épült, felszentelésére 1884 június 8-án került sor.
A templommal már rendelkező, de továbbra is a levéli anyaegyházhoz tartozó ,,Magyaróvár-Moson-Halászi-i" evangélikus leányegyház tagjai 1910-ben határozták el anyaegyházzá való alakulásukat ,,Magyaróvár-mosoni ágostai leányegyház" néven. A hitközség a templom mögötti Lajta menti telket ingyen kapta a várostól, paplak építése céljára. A Magyar utca 33. szám alatti Magyaróvári Evangélikus Lelkészházat Hőnel Béla magyaróvári evangélikus vallású építész tervezte 1914-ben, aki egyébként a miklóshalmi és a rajkai evangélikus templomok tornyárt is építette. A lelkészház 1922 végére készülhetett el.

Az evangélikusok temetővel is rendelkeztek, amit a 20. század elején számoltak fel.
1922-ben az önálló gyülekezet első lelkésze Szűcs Sándor volt. 1953-tól Zámolyi Gyula. 1985 óta Kiss Miklós esperes végzi a gyülekezet lelkészi szolgálatát. Utóbbi kettő ,,Pro Urbe" díjazott.
Mosonmagyaróváron jelenleg körülbelül 1000 főnél is több evangélikus él, ebből kb. 300 fő aki tagsággal rendelkezik. Megközelítőleg 100-150 fő látogatja rendszeresen gyülekezeti alkalmakkor a templomot. 2006-tól az egyházközség esperesi székhely.
2003-ban az evangélikus gyülekezet támogatásával a templomkertben kapott helyet, a Trianon emlékkereszt.

A Győr-Mosoni Evangélikus Egyházmegyébe tartozó Mosonmagyaróvár-Rajka-Hegyeshalom-Levéli Evangélikus Egyházközséghez, a Mosonmagyaróvári anyaegyház és a három társegyház és még 17 járásbeli szórvány település tartozik.

Köszönjük Beregszászi Balázsnak ezt az újabb remek írást, aki nem csak szereti, de ismeri is szülőföldjét.Ezáltal pedig mi is átfogó képet kapunk a MI VÁROSUNKRÓL.
Javaslom eddig megjelent cikkeinek, tanulmányainak gyűjteményes megjelenését.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A héten már június
  2017-05-29 05:22:42, hétfő
 
  A hét közepén már június lesz, s innen már közel a tanév vége.
A héten lesz Trianon megemlékezés, magam is beszédet mondok Levélen, 2-án.
Itthon, Óváron 4-én lesz a Nemzeti Összetartozás Napja.
Aztán júniusban van még az 1956-os Mártírok Emléknapja is. Június 15-én bemutatót tartok az 1956-os Emlékévben megjelent könyvekből, kiadványokból a Kult Utcán. (Magyar utca)
Másnap, 16- án, az emléknapon magán, Reisinger Attila : Út nyugatra c. könyvének lesz a bemutatója a könyvtárban délután 17-kor.




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hősök Napja Óváron is
  2017-05-28 03:22:00, vasárnap
 
  Országszerte május utolsó vasárnapján a Hősök Napját (is) ünneplik.
Így van ez Mosonmagyaróváron is.


HŐSÖK NAPJA MOSONMAGYARÓVÁRON

A HONVÉD HAGYOMÁNYŐRZŐ
EGYESÜLET, A TÖRTÉNELMI VITÉ-
ZI REND ÉS A MOSONI POLGÁRI
KÖR MÁJUS 28-ÁN, VASÁRNAP
TARTJA A HÔSÖK NAPJA ÜNNEP-
SÉGET.

A rendezvény 10.30 órakor a ma-
gyaróvári Szent Gotthárd-temp-
lomban ünnepi szentmisével kez-
dôdik. Ezt követôen 11.45 órakor a
magyaróvári temetôben Herczeg
Zsolt honvéd alezredes mond kö-
szöntôt, Mészáros József HOHE-el-
nök mond ünnepi beszédet, majd
koszorúznak.

A mosoni program 14.30-kor a
Kühne Fúvószenekar térzenéjével
kezdôdik a Rozália-kápolnánál,
majd a Honvéd Hagyományôrzô
Egyesület, Nemzetôrök, Osztrák Ha-
gyományôrzôk bevonulásával foly-
tatódik. Mészáros József, a HOHE el-
nöke mond köszöntőt, az ünnepi
szónok Székely Zoltán, a Hansági
Múzeum igazgatója lesz.
A hősökért Vajk Márk káplán
imádkozik. Az ünnepi műsorban a
Darnózseli Őszirózsa Kórus, a Hal-
ler-iskola diákjai és az Óvári Gaz-
dász Táncegyüttes lép fel.
A megemlékezŐk a kápolnánál
helyezhetik el koszorúikat, virá-
gaikat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Keresés 1956-ra
  2017-05-27 12:37:03, szombat
 
  Szeretek az infomovar.hu weboldalon is keresgélni.

Ma például 1956-ra kerestem rá. Itt vannak a találatok:

Link

Köszönjük a galériákat. Nagyon fontos archiválni, megőrizni és elérhetővé tenni az eseményekről készült képeket, leírásokat.

Sajnos vannak olyan hivatalos, intézményi honlapok, melyeken nincs is képgaléria a városi eseményekről.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
'56-os emlékmű avatás 2017. május 27-én
  2017-05-27 03:51:08, szombat
 
  Fontos a múlt, és ami túlmutat az emberen

Alig egy éve alakult, de aktivitásból nincs hiány a veszkényi Civilek a Kultúráért Egyesületnél.

Szilveszter napján kapta a hírt Ádori Csaba, a Civilek a Kultúráért Egyesület vezetője, hogy sikerrel jártak az '56-os emlékműre beadott pályázaton: ,,Madarat lehetett volna fogatni velem!" - mondta mosolyogva.

Az alkotás elkészült, az avatóünnepség pedig szombaton lesz. A vezetőnek mindig konkrét céljai vannak, s ezen elképzelés nyomán halad. Az emlékmű kinézetét is előre megálmodta a már nyugdíjas építésztechnikus: ,,Sok épületet megalkottam már. Ösztönöz, hogy valamit létrehozzak, ami túlmutat az emberen" - tette hozzá Ádori Csaba, s most is ez történt. A pályázaton 1,8 millió forintot kaptak, a helyi önkormányzat pedig magára vállalta a 200 ezer forint önrészt.

,,Az önkormányzat támogatásából készült el az emlékműhöz vezető út és az alapozás. Az avatóünnepségre szintén pályázaton szereztünk pénzt" - beszélt a háttérmunka eredményéről Ádori Csaba.

Hozzátette, a forradalom és szabadságharc 60. évfordulója évében alakultak. Megalakulásuk óta hat előadást szerveztek. Így volt már szó többek között a kertben végzett tavaszi munkákról, a bevándorlással kapcsolatos dilemmákról, a rábaközi néphagyományokról, de Zalka János püspök életét is megismerhették közelebbről a résztvevők.

,,A veszkényiek érdeklődnek a múltunk iránt" - jellemezte a falu közösségét, hiszen szép számban megjelennek az előadásaikon. Annyit azért hozzátett Ádori Csaba, hogy jó lenne még több fiatalt bevonni az egyesületbe: ,,Ötventől a hetvenévesig húsztagú a társaság. Lelkes emberek, akiknek fontos a kultúra ápolása."

Szombati emlékműavató

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékművét avatják május 27-én, szombaton Veszkényben. A rendezvény délután három órakor kezdődik a kultúrházban, majd négy órakor folytatódik a szoborparkban.

kisalfold.hu, 2017.05.25.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Öt éve hunyt el Dr. Székelyhidi László
  2017-05-25 23:46:51, csütörtök
 
  2012. május 26-án hunyt el Dr. Székelyhidi László.
Temetését 2012. június 1-jén tartották a magyaróvári temetőben. Búcsúbeszédet Gábor Józsefné, a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület elnöke, Dr. Nagy István polgármester, országgyűlési képviselő és Farkas István piarista atya mondott.
Temetésén személyesen képviseltette magát az '56-os Szövetség, koszorút küldött a POFOSZ 1956-os Hagyományőrzők Tagozata.
Elhunytáról megemlékeztek a Magyar Országgyűlésben, Kövér László Házelnök méltatása után, de gyászközlemény volt olvasható a hvg.hu, a kisalfold.hu weboldalokon is.
A papíralapú megemlékezések ma is elolvashatók a Mosonvármegye, a Civil Szemle és az 56-os Szövetség Híradó c. újságokban.
A végső búcsúztatást hivatásos fotós is megörökítette. (DUO Info Mosonmagyaróvár Kft.)

Ki volt Dr. Székelyhidi László?

,, In memoriam Székelyhidi László (1928-2012)

Dr. Székelyhidi Lászlót a Pázmány Péter Egyetemen szerzett orvosi diplomája átvétele után 1953-ban helyezték a mosonmagyaróvári katonai, műszaki alakulathoz, mint honvédorvos.
Az 1956. október 26-án, délelőtt tizenegy óra tájban eldördült sortűz után, a csak egy kilométerre lévő műszaki laktanyából a szolgálatban lévő fiatal orvos egy katonai mentőkocsival, többedmagával a tetthelyre hajtott, ahol a leírhatatlan, iszonyú sortűz pusztítása fogadta őket. Azonnal nekiláttak a sebesültek ellátásának, majd a kocsiba helyezett sérültekkel a kórházba hajtottak. A kórház orvosaival és dolgozóival hajnalig operáltak, műtöttek, készítették elő továbbszállításra a legsúlyosabb sebesülteket.
Dr. Székelyhidi László ma azon kevesek egyike, aki még részt vett a sebesültek ellátásában. Élő szemtanú, hiteles történetíró, aki név szerint is feljegyezte, hogy kik voltak azok, akik megmentették, akik ellátták és ápolták a sortűz sebesültjeit. Ő az egyedüli, akinek kórházi tényfeltáró igyekezetét a 80-as évek legvégén azzal torolták meg, hogy felmondtak neki a munkahelyén. A sérültek közül többen felgyógyulásukat az ő szakmai tudásának köszönhetik s köszönik is mind a mai napig. A sortüzet követő megtorlás idején őt is kihallgatták a hírhedt rendőrségi épület pincéjében, de nem tudták megvádolni semmivel. (A lebontott épület helyén üzletközpontot építettek.)
Dr. Székelyhidi László leszerelése után egy rövid távollét után visszatért a városba és hosszú évtizedekig a Karolina Kórház belgyógyászaként majd a kórház járó beteg ellátásért felelős igazgatóhelyetteseként szolgálta városunk egészségügyét.
Az 1990. évi országgyűlési választásokon dr. Székelyhidi Lászlót, a Magyar Demokrata Fórum jelöltjeként, a Győr-Moson-Sopron megyei 4. számú választókörzet országgyűlési képviselőjének választották. A megalakult Antall-kormány idején, az országgyűlés plenáris ülésein elhangzott felszólalásaiban több alkalommal a Tisztelt Ház előtt beszélt az 1956-os mosonmagyaróvári sortűzről, sürgetve annak kivizsgálását, a felelősök megnevezését, egy parlamenti ad hoc bizottság felállítását. Dr. Székelyhidi Lászlónak elévülhetetlen szerepe van az 1956-os forradalmat követő megtorlások következtében halálra ítélt mosonmagyaróvári mártírok 1991.március 23-ai újratemetésének megvalósulásában, melyen Antall József néhai Miniszterelnök is részt vett és megemlékező beszédet tartott. A Képviselő Úr az Országházban tartott beszédében név szerint is megemlékezett a forradalom mosonmagyaróvári mártírjairól.
Képviselői tevékenységének köszönhető az is, hogy a helyi kórházban, - folyamatos akadályoztatása ellenére- hivatalosan is elkezdődhetett az addig még el nem tüntetett kórlapok felkutatása. 1957-ben ugyanis a győri katonai elhárítás tisztjei teherautón elszállították az iratanyagok többségét. A megmaradtakat a '90-es évek elején igyekeztek megsemmisíteni. Ezek közül csak egyetlenegy betegfelvételi napló az ,,élő" bizonyíték arra, hogy lőtt sebekkel kerültek a kórházba emberek tucatjai. Ez a dokumentum harmincöt nevet tartalmaz az 1956. október 26-ai sortüzet követő kórházi felvételi bejegyzésekben. A könyv ötvenhat éve őrzi a sérültek, a sebesültek adatait.
Dr. Székelyhidi László helyi közéleti tevékenységének központjában is az '56-os sortűz körülményeinek a feltárása, az áldozatok, mártírok emlékének méltó megőrzése állt. Kezdettől fogva aktív tagja a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesületnek, míg korábban a Mosonmagyaróvári '56-os Alapítvány kuratóriumi elnöke is volt. Kezdeményezésére 2006-ban helyeztek emléktáblát a Karolina Kórház régi épületének falára, tisztelegve a kórház dolgozóinak akkori hősies helytállása előtt.
Számtalan publikációjában minden esetben a történelmi igazságtétel szükségességét hangsúlyozta és védte az áldozatok, az ártatlanul meghurcoltak emlékét. A helyi közéletben a mai napig aktívan részt vevő nyugalmazott orvos minden szinten képviseli az 1956-os Forradalom és Szabadságharc eszméjét. Lehet az idehaza előadás, riport, cikk vagy történelmi pályázat ő minden esetben vállalja a felkéréseket. Családja révén kapcsolatban áll a kanadai '56-osokkal is, akiknek 2011-ei torontói megemlékezésükről személyesen küldött tudósítást, s adott interjút a helyi rádiónak.
Az 56-os Szövetség Dr. Székelyhidi Lászlót, volt országgyűlési képviselőt, a város '56-os tragédiájának kivizsgálásában, a sortűz ártatlan áldozatai emlékének őrzésében, a kivégzett mártírok rehabilitációja érdekében, a megtorlások elszenvedőinek védelmében végzett több évtizedes kimagasló tevékenysége elismeréseként, a nemzet sorsát és a történelmet formáló nehéz időkben tanúsított példamutató helytállásáért, a szabadság, az emberi méltóság és a nemzeti összefogás melletti kiállásáért, példamutató hazaszeretetéért, az 1956-os Forradalom és Szabadságharc eszméinek érdekében végzett tevékenységéért 2011-ben részesítette Kósa Pál Emlékérem elismerésben."

Elhunyta után, posztumusz kapta meg a Pro Urbe Mosonmagyaróvár Díjat ( 2012.augusztus 20.), a 2016-os ötvenhatos Hansági Múzeumi kiállításon pedig a családtól kapott relikviák bemutatásával idéztem fel alakját.
Dr. Székelyhidi László parlamenti felszólalásai, beszédei letölthetők a Százötvenhat beszéd Ötvenhatról c. blogomból, de a Mosonmagyaróvár,1956 c. weboldal, Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület c. almenüjében külön is megemlékezek róla. ( www.emlekhely1956-movar.egalnet.hu), ahogy a facebook In memoriam Mosonmagyaróvár, 1956 című oldalon. Az utókor szerencséjére, Dr. Székelyhidi Lászlóval 2012 tavaszára elkészült a helyi múzeum igazgató, Szentkuti Károly Közéleti személyiségek Mosonmagyaróváron és vonzáskörzetében című dvd sorozatának főorvos úrral készült része és lezajlott a Havasmezői József vezette Közöttünk élnek - Arcvonások című közéleti beszélgetés főorvos úrral, amit Dr. Nagy István polgármesterrel folytatott. 2011-ben még a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában készült vele interjú. A mosonmagyaróvári kollégisták pedig szintén ebben az évben egy ötvenhatos diákpályázatra dolgozták fel az életútját.
A helyi könyvtár Moson Megyei Életrajzi Lexikonjában olvasható róla is szócikk, melyhez egy rövid kiegészítést kellene csak írni.( 2012. aug.20. posztumusz Pro Urbe Mosonmagyaróvár Díj).

Dr. Székelyhidi Lászlóra ma is mindenki tisztelettel gondol a városban, emlékét igyekezzünk méltón megőrizni!


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
’56-ról a környező települések honlapjain
  2017-05-25 10:21:31, csütörtök
 
  Levél - level.hu ( Falutörténet)

Az 1956-os forradalom alatt a faluban jelentős politikai esemény nem történt, a mosonmagyaróvári eseményekben résztvevő Gulyás Lajos református lelkész a megtorlás áldozata lett, sírja a levéli temetőben van. Az Ujhelyi téren lévő református imaházban személyes tárgyaiból, bútoraiból kis gyűjtemény őrzi emlékét. A ház falán Kúr Csaba által készített bronz emléktábla látható, a ház előtti téren emlékpark létesült.

Mosonmagyaróvár - mosonmagyarovar.hu ( Városnéző)

Az ipartelepen, a Gyásztéren kopjafák sora vezet az 1956-os forradalom emlékművéhez. A háromalakos, megrázó kompozíció Rieger Tibor alkotása.

Győr - gyor.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nevezetes eseményekről csak utólag
  2017-05-24 04:54:40, szerda
 
  A közelmúltban három nevezetes eseményről is csak utólag, azok megtörténte után a helyi médiából illetve a facebook-ról értesültem. Ilyen volt, hogy Mosonmagyaróváron főkertészi találkozót tartottak, aztán vándorgyűlésük helyszíne szintén Mosonmagyaróvár volt a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulatnak, végül Németh László néhai mosoni, nagyon szeretett plébánosnak 50 éves jubileumát ünnepelték.

Hogy ezek még időben miért nem kerültek bele a helyi (megyei) média forgatagba, min. a mosonmagyarovar.hu -ra azt nem tudom. De azt igen, hogy ezekről minden városlakónak is tudnia kellene és nem titokban megtartani őket.

A magam részéről válogatás nélkül készítem programajánló mappáimat a facebook-ra, hogy minél többen tudjanak az eseményekről. Ha csak a 21. hetet nézem 16 program lesz május 24-28-a között a városban.

A hétvégén nem kell elhagyni a várost!

Hogy miért került be ez a bejegyzés ebbe az ötvenhatos blogba? Hát azért mert az '56-os helyi értékünk, megyei értékünk, történelmi emlékhelyünk, az 56-os Emlékpark, Gyásztér nem szerepelt a látogatók programjai között.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy helyi projekt megnevezéséről
  2017-05-23 05:23:54, kedd
 
  Olvasom a mosonmagyarovar.hu-ról letölthető 2017. május 25-i képviselőtestületi ülés előterjesztései ( 20. napirendi pont) között az alábbi pályázati eredményt:
TOP-1.1.3-15-GM1-2016-00004 Gulyás Lajos Kollégium konyhájának fejlesztése
Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata a gyermekétkeztetést minden bölcsődés és óvodás korú ellátott részére maga biztosítja saját főzőkonyhák működtetésével és célul tűzte ki, hogy az iskolai gyermekétkeztetési feladatok ellátását is a jövőben a város területén működő köznevelési intézményben minden tanuló részére maga szervezze meg. Az önkormányzat tulajdonát képezi a Gulyás Lajos Kollégium (9200 Mosonmagyaróvár, Gorkij u. 3.) konyha-éttermi szárnya, ami 1970-ben főzőkonyhaként épült és kb. tíz éve már csak tálalókonyhaként üzemel. A konyhai fejlesztést az önkormányzat a leggazdaságosabb módon, konyhatechnológus bevonásával valósítja meg. Célja, hogy a meglévő erőforrásainak kihasználása mellett a konyha felújításával, fejlesztésével egy 2.500-3.000 fő kapacitású központi konyhát hozzon létre, mellyel el tudja látni az iskolai gyermekétkeztetést igénylők teljes létszámát és kistérségében a diabetikus étkeztetést. A konyhai fejlesztés három tevékenységre csoportosítható: 1. Szükséges a meglévő konyha épület felújítása, épületgépészeti beruházások végrehajtása -támogatásból, 2. A konyha alapfelszereltsége a meglévő főzőkonyhákról kerülne átcsoportosításra (üstök, sütők, kisebb konyhai eszközök) 3. Szükséges a konyhai infrastruktúra fejlesztése, modern főzési rendszer kialakítása, eszközbeszerzés - támogatásból.
Projekt költségvetése: 67 000 000,- Ft

Megj. : A konyha 1973-as építésű, mint a kollégium. Kezdettől fogva a gimnáziumhoz tartozott a kollégiummal együtt (közös igazgatás) és saját konyhával működött, egészen addig, míg Tóth Tiborné dr. igazgatósága alatt megszüntették, mint intézményi működtetett/fenntartott konyhát és bérbe adták. 2007-ben a kollégium önálló intézménye lett a városnak és a főzést a kollégium vezetőjének bevonásával egy helyi vállalkozó végezte, sajnos nem sokáig. Rövidre fogva a további évek történetét. A helyi főzést vállalkozói ellentétek lehetetlenné tették, ezért lett melegítőkonyha. Az ellátást a kollégium érdekeit azonban továbbra is akceptálni igyekvő vállalkozó biztosította egészen a közelmúltig.
A többszörösen megváltozott/ megváltoztatott és itt nem részletezett körülmények miatt én nem nevezném a jelen projektet a Gulyás Lajos Kollégium konyhájának fejlesztése -nek.
Semmi köze a Gulyás Lajos Kollégiumnak a konyhához, az étteremhez. Minden korábbi kollégiumi hagyományunktól elzárkóztak, a kollégiumi étkezés színvonalát lecsökkentették, a kollégisták alig veszik igénybe ( és erről nem a gyerekek tehetnek), stb ...
Ezért azt javaslom hagyják el Gulyás Lajos és a Kollégium nevet is.
Legyen inkább IMGSZ Konyha, Mosonmagyaróvár.
( IMGSZ: Intézmény Működtető és Gazdálkodási Szervezet)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 37 
2017.04 2017. Május 2017.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 37 db bejegyzés
e év: 390 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 162
  • e Hét: 244
  • e Hónap: 3108
  • e Év: 20928
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.