Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 39 
Történelmi olvasókönyv középiskolásoknak
  2018-11-29 05:38:39, csütörtök
 
  1991-ben az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutató Intézete állította össze, írta Az 1956-os magyar forradalom - reform, felkelés,szabadságharc,megtorlás c. kézikönyvet. A mosonmagyaróvári sortűzről egy mondat, kép egy se, de azért elolvasom, hátha megértem belőle, hogy huszonhét év után mi bajuk van Nagy Imrével.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Töredékek Moson múltjából
  2018-11-27 05:27:47, kedd
 
  Ajándékba kaptam ezt a könyvet. Töredékek Moson múltjából.1994-es. A Mosoni Polgári Kör adta ki.Tényleg csak töredékek. Olyannyira, hogy például a mosoni zsidóságról egy árva szó nincs benne, nemhogy a holokausztjukról. Ugyanúgy a mosoni németek kitelepítéséről sincs benne semmi, nemhogy '56-ról.

De, ment-e előbbre a világ azóta Mosonban?

Nos, vannak emlékművek, jelentek meg kiadványok, könyvek, voltak kiállítások. Valódi múltmegőrzésre azonban nem került sor és most már nem is fog, ugyanis a város jelenlegi vezetése a piaristáknak adta a volt hőr. laktanyát, amiből 2005 óta a város hivatalosan is XX. Század Múzeumot akart csinálni. Olyat, amiben nem csak az '56-unkat, hanem a teljes XX. századunkat őriztük volna, mutattuk volna be.

Delete Mosonmagyaróvár, delete XX. század.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
múzeumcafé
  2018-11-26 07:50:25, hétfő
 
  A múzeumcafé az egy hihetetlen külsőségekkel megjelenő kiadvány. Méghozzá a magyar muzeológia magazinja.Hogy hol és miként találtam rá egy-egy példányára, azt inkább nem írom le, mert a gyönyörűséghez méltatlan lenne megírnom. Viszont, van online felülete is, úgyhogy szívből ajánlom azt (is). Gyors regisztrálás és már olvasom a Mosonmagyaróvárra érkező találatokat. Már megérte a találkozást! Köszönöm múzeumcafé!  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Utoljára az 56-os egyesületről
  2018-11-25 08:31:55, vasárnap
 
  November 4-én, a Nemzeti Gyásznapon nyílt levelet írtam a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület részére a facebook-on.

Elárvulva/elárulva

A Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület évekig igen, de már évek óta nem köt nemzetiszín kiskoszorúkat a Gyásztér ötvennégy névre faragott kopjafájára (se).
Ennek elmaradása okán (is) írom nekik e nyílt levelet.
Mi az oka annak, hogy ezt az egyetlen, eredetileg is egyesületi hagyományt feladták?
Kérem, hogy 2019. október 26-ra újra minden kopjafán, de a mártírokén is legyen nemzetiszín kiskoszorú.
Az nem lehet, hogy akár egy is, nemhogy huszonhét kopjafa elárvulva/elárulva álljon a Vérmezőn.

Az alábbi választ írták rá:

Tájékozatlan-tájékoztatva......

Én,mint egyesületi tag,mint pedig Édesanyám,Gábor Józsefné részéről,aki a Mosonmagyaróvári 56-os Egyesület elnöke,az alábbiakat kívánjuk hozzáfűzni a "nyílt" levélhez:
1.Az egyesület,csak kerek évfordulók alkalmából helyez ki,kis koszorúkat a kopjafákra.Ez a hagyomány,egyrészt,másrészt költség.Az egyesület tagdíjakból és támogatásokból tud gazdálkodni.Az Egyesület minden évben megszavazza,hogy mit, mikor és mire költi.
Édesanyám,pár ember segítségével végzi az 56-os Mosonmagyaróvári áldozatok sírjainak ápolását,tisztán tartását,gondozását
2.Bárki,akinek a pénztárcája engedi, elhelyezhet a kopjafákon koszorúkat,illetve támogathatja az egyesületet segítő munkával és anyagiakkal is...
3. A bejegyzés írója közel 5 évig volt,az egyesület tagja,ezek az információk nem voltak soha titkosak......
Részünkről ezt szerettük volna közölni,továbbiakban nem kívánunk az internet nyilvánossága előtt kicsinyes piszkálódásokra reagálni!


Azt gondolom a hősi halottak emlékezetéért tett kérésem, nem kicsinyes piszkálódás, hanem nagyon is jogos kérés, mivelhogy

1. Kiskoszorúk a kopjafákra nem csak kerek évfordulókon kerültek ki. Voltak 2011-ben, 2012-ben, 2013-ban is, majd csak 2016-ban és azóta se. Idén különösen szembeötlő, hogy az ötvennégy névre faragott kopjafából huszonheten semmilyen koszorú nem volt. Én ezt rendkívül szomorúnak tartom. Évente egyszer igenis el kell helyezni a névszerinti hősök kopjafáján az emlékezet koszorúit!

2. Hogy ez költség? Hát mire, ha nem erre! A tagdíjak és az egyéni támogatások mellett van még pályázati támogatás, képviselői keretekből adott összegek és szja 1 % is. Vagyis ez utóbbi nincs, mert a NAV kizárta az egyesületet az 1 %-ok gyűjtéséből.

3. Végül, az egyesület titkára voltam öt évig. Voltak is kiskoszorúk! Azalatt az idő alatt a válaszíró még csak tagja se volt a szervezetnek. 2016-ban léptem ki az egyesületből, gondolom, akkor írták fel a tagnévsorba.

4. Írhattam volna már 2017-ben is a hősi halottak érdekében, de akkor még nem akartam. Most viszont nem hagytam szó nélkül és biztosak lehetnek benne, 2019-ben időben lesznek kérve, hogy gondoskodjanak minden név szerinti áldozat kopjafájáról!


Aztán mit olvasok 2018. nov.23-án a helyi Mosonvármegyében? Hogy kirándult az 56-os egyesület.
Elvoltak nov.3-án Budapesten, ahol megnézték a Terror Házát, a Szépművészeti Múzeumot, a 301-es parcellát, meg a Himnusz-szobor emlékművet.

Ha erre van pénz, akkor a sortűz áldozatainak a kopjafájára kötött nemzetiszín kis koszorúkra miért is nincs?

Ezzel utoljára írtam az 56-os egyesületről.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kegyelettel emlékezünk rá
  2018-11-24 16:57:23, szombat
 
  Magyar Katalin

Magyar Kati iskolánk egykori diákja volt. Kitűnő tanuló. Szerette a zenét és ügyeskedett a rajzolásban is. 1956-ban már a budapesti képzőművészeti iskolába járt. Novemberben önkéntes ápolói segítségnyújtás közben életét vesztette mások megsegítéséért. A hazáért áldozta fiatal életét. Kati, a mi iskolánk tanulója: HŐS. Kegyelettel emlékezünk rá.

2011. Egy 5. osztályos tanuló a Bolyai Iskolából
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magyar Katalin emlékezete Mosonmagyaróvártól - Kiskőrösig
  2018-11-23 06:42:27, péntek
 
  Magyar Katalin emlékezete Mosonmagyaróvártól - Kiskőrösig. Ezt a címet adtam a ma reggel nyitott Magyar Katalin füzetemnek.
Ebbe mindent összeírok, ami Katalin emlékét őrzi.
Ezután megírom a cikkemet és elkészítek róla egy panoráma oldalt.
Utána, ....
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nonszensz
  2018-11-22 15:57:08, csütörtök
 
  Az 1956-ban Nyugatról küldött ruhaszállítmányok, a mai kilós turkálók elődei voltak. - hallom ma a tévében.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Panoráma oldalt Magyar Katalinnak!
  2018-11-22 06:13:07, csütörtök
 
  Most, hogy befejeztem a Magyar Idők 2016-ban 13 millióból csinált 11 alkalmas panoráma oldalas írásainak áttekintését, nyugodtan írhatom, hogy panoráma oldalt Magyar Katalinnak! Persze nem a Magyar Időkben, ők megtehették volna a mentéssel, sebesültekkel foglalkozó cikkükben, de ahogy Magyar Katalinról nem, úgy az ő kórházáról, a Tétényi útiról sem írtak semmit.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magyar Katalin megemlékezés szó szerint
  2018-11-21 06:56:12, szerda
 
  Magyar Katalin megemlékezés
Mosonmagyaróvár, Bolyai Iskola 2018.november 7.
A Mosonmagyaróvári Városi Televízió összeállítása

,,Azt mondjuk haza,s mesélni kezd a múlt, s azokra emlékezünk, akik oly sokat tettek a hazáért"

Szerkesztő: A Bolyai Iskola 5. évfolyamos tanulói adtak ünnepi műsort az intézmény hagyományos novemberi megemlékezésén, amikor Magyar Katalin az iskola egykori diákja előtt tisztelegtek a résztvevők.

Bernáth Rita ig.: Az iskolánkban nagy hagyománya van ennek a Magyar Katalin emlékünnepségnek, ahogy a iskolánk jelszava is mutatja, hagyomány és megújulás, tehát fontosnak tartjuk azt, hogy a gyerekeket a hagyományok tiszteletére, a hagyományok ápolására neveljük, hogy legyenek büszkék arra, hogy egy ilyen nagyszerű egyéniség, nagyszerű emberáldozatot hozó hölgy, lááány volt iskolánk egykori tanulója.

Ének

Szerkesztő: Magyar Katalin miután a Bolyai Iskolában befejezte a tanulmányait, Budapesten tanult tovább. 3. évfolyamos gimnazista volt, amikor az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményei zajlottak a fővárosban. 1956. november 7-én egy kilenc éves sérült kisfiúhoz riasztották a vöröskereszt mentőautóját, amin dolgozott. A mentőautót egy orosz tank géppuskasorozata találta el, aminek következtében Katalin súlyosan megsérült és életét vesztette. Iváncsics János megemlékező beszédében elmondta Katalin képzőművész szeretett volna lenni, amihez meg volt a tehetsége, a szülői támogatás, meg volt a lakhatása a fővárosban és egy iskola, ahova felvették.

Iváncsics János alpolgármester: Szülei tudták taníttatni Katit, volt anyagi forrásuk. Katinak volt kitartása, lett volna kitartása, hogy elvégezze az iskolát. Még többet is tett, mint nagyon sok akkori és mostani diák. Önkéntes munkát is vállalt és szívesen vállalta. A mentőknél vállalt önkéntes szolgálatot. Egyetlen egy dolog hiányzott, hogy be tudja futni a tehetsége által előrevetített életutat, a SZERENCSE.

Szerkesztő: Csakúgy, mint tavaly, ismét részt vett a megemlékezésen Magyar Piroska, Katalin testvére, akivel ezúttal eljött unokája, Cecília is. Bár Cecília nem ismerte nagymamája testvérét, a családban nagyon erősen jelen van Kati emléke.

Magyar Piroska: Mi is nagyon ápoljuk a Katinak az emlékét és megemlékezünk, sokat beszélgetünk róla, hogy milyen volt, mennyire tele volt élettel és mennyire beleadott mindig mindent abba amit csinált. És mi is ezt szeretnénk természetesen követni.

Lang Cecília: Egy magyar hős. És így emlékezik mindenki rá és nemcsak ez az iskola, hanem az egész családunk is. És nagyon megtiszteltető, hogy ő a nagymamámnak a testvére volt. Sajnos nem tudtam megismerni, de sok képeket szoktunk róla nézni.

Szerkesztő: A diákok is fontosnak tartják, hogy minden évben megemlékezzenek a hősről. Magyar Katalin története remek példát mutat, hogy önzetlenül segítsünk embertársainkon. Azok pedig, akik szerepeltek az ünnepi műsorban, még jobban megismerkedhettek a fiatal lány életével és tettével.

Máté Maja Mira 5.o. : Iskolánk diákja volt, nagyon tehetséges és elment Budapestre tanulni és ott ápolónőnek tanult.

Varga Leó 5.o.: Feláldozta magát azért, hogy másokon segítsen és nem figyelte az a ember szovjet vagy orosz

Kiss-György Jázmin: Csodálatos volt, amit ő csinált, hogy emberáldozatot azért, hogy elment mentősnek és tudta, hogy akár mikor megtörténhet a baj.

Egerszegi Dániel 5.o.: Mindenki úgy tekint fel rá, hogy ő hős volt és mindenki nagyon büszke, aki idejár ebbe az iskolába, mert ő is idejárt.

Szerkesztő: Az ünnepi műsor végén Magyar Katalin emléktáblájánál helyezték el a megemlékezés koszorúit Magyar Piroska és Lang Cecília, az Önkormányzat, a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület, valamint a Bolyai Iskola.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A néma forradalom ( 2018)
  2018-11-20 04:39:11, kedd
 
  A néma forradalom, igaz történet egy kelet-német osztályról, amely kiállt a magyar forradalmárok mellett. 1956 októberében pár érettségi előtt álló tinédzser Nyugat-Berlinbe látogat, ahol független tudósításokkal találkoznak a budapesti eseményekről. Rádöbbennek arra, hogy az otthon hallott propagandával szemben nem ellenforradalmi zavargások zajlanak Budapesten, és hazatérve illegális rádióadásokból igyekeznek tájékozódni a magyar eseményekről. Amikor az éterben bemondják a téves hírt, hogy Puskás áldozatul esett a szovjet intervenciónak, az egész osztály úgy dönt, hogy az egyik órán egy perc néma csönddel adóznak a magyar mártíroknak. Az eset felháborodást kelt az iskola vezetésében, a botrány egyre magasabbra jut, hamarosan maga az oktatási miniszter utazik a helyszínre, hogy a fiatal ,,ellenforradalmárok" körmére nézzen. A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott A néma forradalom lebilincselő mozi, amely egészen új szemszögből mutatja be az 1956-os magyarországi forradalom hatásait - és egy kicsit mindazt, amit akkor a keleti blokk átélt. (Mozinet)
(Varga_Júlia)

Megj.: Addig nem nézem meg ezt az '56-os filmet (se), amíg a 2016-os emlékév pályázat közpénzből támogatott filmjeit nem engedik bemutatni a televíziókban, mozikban! Ez is egy igaz történet, csak ebben semmi felemelő, semmi dicsőséges nincs. Ebben a mai magyar abszurdban kevesen vagyunk, akik kiállunk '56 hőseiért. De nem adjuk fel néma forradalmunkat!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 39 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 39 db bejegyzés
e év: 343 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 114
  • e Hét: 196
  • e Hónap: 3060
  • e Év: 20880
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.