Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
A harmadik Oscar-jelölt film, a három év alatt
  2018-01-29 06:27:01, hétfő
 
  Mindenki erről beszél. Mármint a harmadik Oscar-jelölt filmről, a három év alatt. Ebből kettő el is nyerte a szobrocskát és most bizakodva várják a március eleji díjkiosztót, hátha harmadszor ismét lesz magyar Oscar. Legyen!

De legyen itthon is végre bizakodás, reménykedés, hogy az 1956-os Emlékévben ( 2016) kiírt filmes pályázatok nyerteseinek filmjei 2018-ban a nagyközönség előtt is bemutatásra kerülnek, vetíthetik mozik és tévé csatornák!

Mert egyenlőre ezek az alkotások az asztalfiókokban vannak, mint oktató filmek. Nyilvános bemutatásuk tilos.

Hogy az anno kötött filmügyi biztos és emlékév biztos megállapodási szerződésében már ez szerepel-e, azt nem tudom, de hogy később "újratervezték" az biztos, hisz a Zsigmond Vilmos pályázat filmjei sehol nem lettek bemutatva.

Nem szerveztek díszelőadásokat, filmfesztivált, ősbemutatót. Semmit.

Némaság, hallgatás veszi körül az '56-os filmek méltatlan sorsát.

Csak egy-egy "néma" sikoly, mely persze nem jut el a nagy fülekhez. Marad a süket csönd!

Amíg az egyik oldalról Oscarért versengenek, addig a másik oldalról indexre tesznek, testben és lélekben megbetegítve az Ötvenhatért cselekvőket.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gulyás Lajos 100
  2018-01-28 06:25:21, vasárnap
 
  ,, Életre született ő is, nem mártíromságra"

Simon Zsuzsanna

A száz éve született Gulyás Lajos református lelkész, '56-os mártír emlékezete Levélen

Gulyás Lajos (Kisújfalu,Szlovákia1918. február 4.-Győr,1957. december 31.) 1948-1956 között látta el Levél és néhány környékbeli település református lelkészi teendőit. Az 1956-os forradalom és szabadságharc mosonmagyaróvári eseményeit megtorló koncepciós perben hat társával együtt halálra ítélték, kivégezték és holttestét ,,Arccal a földbe taposva,Sopronkőhida hideg szívébe." - ásták el, hol,,Bogáncs gazlott sírján, s kökény.Holdtalan, naptalan évek fölötte."De ártatlansága, ha harminckét évet is kellett kibírni hozzá, a felszínre tört és azóta ,, Minden szó, mely emlékezik rá melegebbé teszi a földet."

Írásomban Levél Község példamutató emlékmegőrző tevékenységéből válogatok1991-től napjainkig.

Gulyás Lajos földi maradványait exhumálása után Levélen, utolsó szolgálati helyén helyezték méltó nyughelyére 1991. május 11-én.A temetésen több református lelkésztárs, elöljáró is megjelent és megemlékező beszédet mondott. Szabad György az Országgyűlés Elnöke táviratot küldött, amit a helyszínen felolvastak.:

Igen tisztelt Honfitársaim!

A család, a hajdani hívek és Gulyás Lajos tisztelői emlékünnepségükön érezzék azt, hogy a Magyar országgyűlés kegyelettel hajt fejet a vértanú-halált halt levéli református lelkész emléke előtt. Gulyás Lajos egyike volt azoknak, akik magukénak tekintették 1956 forradalmának nemzeti és demokratikus céljait; kifejezte hűségét irántuk, de hivatásával is összhangban a kibontakozás békés útját kereste. A diktatúra azonban nem ismert kíméletet, a fiatal lelkészt megfosztották életétől, gyermekeit édesapjuktól. Gulyás Lajos 34 éve halott, mégis halhatatlan marad, amíg ez a nemzet élni fog.

A megemlékezőket tisztelettel köszönti: Szabad György az Országgyűlés elnöke

Gulyás Lajos sírja napjainkban már a Nemzeti Sírkert része, melyet a család gondoz, ápol és az önkormányzattal egyetértésben rendezi méltó környezetét.
1995-ben domborművet ( Kúr Csaba alkotása) és emléktáblát helyeztek a református imaház ( Ujhelyi Imre tér 18.) falára.
2006. október 23-án az imaházzal szemben található parkot Gulyás Lajosról nevezték el és emlékművet avattak tiszteletére.
2009. július 27-énposztumusz Díszpolgári címet adományozott neki Levél Község Önkormányzata.
A 2010-ben megjelent Levél-Kaltenstein című könyv külön fejezettel adózott emlékének.
2016. október 21-énErdős Kristóf a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tudományos kutatója mondott megemlékező beszédet az imaház előtti teljesen felújított területen a község és az iskola hagyományos megemlékezésén. Erdős Kristóf azóta is több konferencián tartott Gulyás Lajosról előadást és publikálta kutatómunkájának eredményeit is.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára emlékhelye is megújult.2016. november5-én pedig külön Gulyás Lajos Emléknapot is szerveztek emlékére.
2017. április 29-én került sor a református imaházban felújított emlékszobájának átadására. Ünnepi beszédet Kiss Béla polgármester mondott.
2017. október 22-én a Svábházban a Hansági Múzeum 56-os tablói mellett Simon Zsuzsanna rendezett kiállítást Gulyás Lajos emlékére.
Levél Község Önkormányzata internetes oldalain, turisztikai hirdetőin sem felejtkezik el mártírsorsú lelkészéről. Anikó, Csilla és Ildikó nevű lányaival közösen őrzik Gulyás Lajos levéli emlékét. Köszönet és hála érte.

A szerzőről:Simon Zsuzsanna mosonmagyaróvári '56-os emlékmegőrző. Az írásban idézett versrészletek Böröndi Lajos: Gulyás Lajos című verséből valók.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
PhotoScape
  2018-01-27 06:53:33, szombat
 
  Ez egy képszerkesztő program, amit nagy kedvvel és örömmel kezdtem használni.
Már készítettem vele különböző montázsokat több ismerősömnek és magamnak is.

PhotoScape, az új játékszer.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
10 év munkája
  2018-01-26 04:36:16, péntek
 
  Hosszú ideje nem használtam a legnagyobb információhordozómat, a merevlemezemet, mert nem működött, mikor akartam valamit keresni rajta. Aztán minap, azt gondoltam, hogy kéne vennem hozzá egy új kábelt, hátha csak az a probléma. És igen! Szerencsém volt. Újra látom tíz év kutató és egyéb munkájának minden eredményét. Meg még annál is többet!  
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Magyar Kultúra Napja a Gulyás Lajos Kollégiumban
  2018-01-25 06:21:24, csütörtök
 
  A mosonmagyaróvári Gulyás Lajos Kollégiumban Nády Mária Megyei Kultúra Díjas költőnő tartott ünnepi beszédet a Magyar Kultúra Napján. :

A Magyar Kultúra Napja jegyében jöttünk össze ünnepelni. Főhajtással emlékezni, mindazok előtt, akik voltak, akik nagy hittel és akarattal szóltak, mertek, tettek, alkottak és lámpást gyújtottak.
A Kultúra Napja Kölcsey Ferenc nevéhez fűződik. Kölcsey Ferenc 1790-ben született és 1838-ban halt meg. A magyar romantika legnagyobb gondolkodója, szigorú jellemű költője, közéleti embere volt.
Nemesi család sarja, aki korán árvaságra jut. Mindene a könyv, az olvasás. Otthonülő, magányos, de a világ dolgaiban rendkívül tájékozott.
Költészetére kezdetben az elvágyódás, a panasz, a világfájdalom, spleenes hangulat jellemző. Majd 1823-ban január 22-én befejezi Szatmárcsekém a Hymnus-t. 1844-ben Erkel Ferenc megzenésíti, s így vált nemzeti Himnuszunkká.
1989 óta, január 22-én ünnepeljük Nemzeti Imádságunk, a Himnusz születésnapját. 195 évvel ezelőtt írta meg, azt a sajátos, varázslatos költeményt.
Nagy szerepe van ebben, gyönyörű nyelvünknek és a múltunk szomorú történelmének. A költő Istenhez fohászkodik és megírja a nemzeti történelem mérlegét, mely a balsors felé billen, de mégis bizakodó, azt mondja, hogy ez a sokat szenvedett magyar nép, többet szenvedett bűneiért, mint amennyire rászolgált.
Kölcsey az egyik legkiemelkedőbb költőnk, kitűnő esztéta és szónok, aki a nemzeti bűnökről beszél és ostorozza azokat, akik ezt elkövették. Parainézisében arról beszél, hogy az ember nem lehet boldog, ha csak önmagáért él. Nem merengeni kell, hanem szolgálni és ennek szellemében élni. A harmóniát a tettekben látja. Előrevetíti a reformkori gondolatok politikai küzdelmét politikai küzdelmét és példát mutat, mint ahogy később a legnagyobb magyar gróf Széchenyi István is. Aki azt mondja,
,,hogy a Hazától nem kapni, hanem adni kell a Hazának."
Vörösmarty a legnagyobb lírikusaink egyike, a Szózatban, szintén erről a teljes odaadásról beszél, melyet Egressy zenésített meg.
Hajtsunk fejet mindazok előtt, akik voltak, akik nagy hittel, akarattal tettek, mertek, szóltak, alkottak.
Kultúra nélkül nem lehet élni. Belekerült, bele kerül az életünkbe. Nem csak beszélni kell róla, hanem tenni ki, ki a maga módján. Mindenkinek szolgálni a maga hőfokán és ennek szellemében élni. A kultúra sokrétegű. Beletartozik sok minden. A nemzeti érzés, a felelősségtudat, a tanulás, a tanítás, a tehetség - a talentum, melyre sokkal jobban kellene vigyázni a nemzet és az emberiség jövője érdekében. Az ízlés, a viselkedés, a társadalmi szerepek, a környezet a hatás, mely önmagunkká formál, csiszol és tesz egyénivé, mert csak így válunk azzá, amivé az idők folyamán válnunk kell - főleg a mai rohanó, zűrzavaros, szeretet nélküli, pénzközpontú, értékvesztő világunkban, ahol nincs idő egymásra figyelésre, ahol egyre sekélyesebb a kultúra és gyakran a szórakozás szintjére süllyed.
Kultúra nélkül nincs fennmaradás, előrehaladás, csak vele épülhet Hazánk, nemzetünk, szebbé, jobbá, gazdagabbá.
Mit is mondhatnék még az ünnepen? Azt, hogy ez a két nagy mű kísérje napjainkat, életünket, hogy Isten éltesse szeretett Hazánkat, a Kultúra Napját, fényét, jövőbe vetett hitét, s Mindazokat, akik Mindezt szomjazzák.

Megj.: A diákok rendkívüli figyelemmel, fegyelemmel, érdeklődéssel hallgatták a költőnő gondolatait, saját verseinek felolvasását, nézték meg asztali kiállítását köteteiből és lapoztak bele a bemutatott különleges könyvekbe is. A programot néhány külsős vendég is megtisztelte.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Történelmi Kávéház, vendég Horváth Miklós hadtörténész
  2018-01-24 02:42:53, szerda
 
  Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára 2011 februárjában előadássorozatot indított, amelynek keretében az intézményben folyó tudományos kutatást és iratfeldolgozást mutatjuk be. Szívesen látjuk az érdeklődőket minden hónap második csütörtök délutánján előadásainkon, és az azt követő beszélgetéseken. Februári rendezvényünkre Horváth Miklós egyetemi tanár, hadtörténészt hívtuk meg, hogy számoljon be legújabb kutatásairól.

A következő előadásra 2018. február 8-án, csütörtökön 17 órakor az ÁBTL aulájában kerül sor (Budapest, VI. ker. Eötvös utca 7.).

Előadó: Horváth Miklós

Az előadás címe: Sortüzek és sortűzperek a történeti kutatások tükrében (1956-2015)

Magyarországon a forradalom időszakában, majd azt követően végrehajtott megtorlást célzó intézkedések - cél- és eszközrendszerükben, illetve megvalósításuk formáiban is - az 1956. október 23-át megelőző időszakban alkalmazott erőszak folytatását, annak szerves részét képezték.
Előadásomban a megtorlás fő formái közül - a szovjet és magyar csapatok bevetése, a statárium bevezetése - a védtelen, fegyvertelen lakosság ellen irányuló sortüzekkel kapcsolatos történeti kutatások nehézségeinek és eredményeinek a bemutatásán túl - illetve azokkal szoros összefüggésben - részletesebben ismertetem a rendszerváltoztatást követően lezajlott úgynevezett ,,sortűzügyekben" folytatott nyomozások és megindított perek történeti feldolgozás szempontjából fontos és jellemző adatait.
Teszem ezt az ezekben az eljárásokban hadtörténész szakértőként történt kirendelések és felkérések során folytatott szakmai tevékenységem tapasztalatainak közreadásával. A bírósági szakba jutott kilenc sortűz-ügyből ötben a katonai ügyészségek, egyben a nyomozást lefolytató rendőrségi szervek, és utoljára - 2015-ben - a Biszku Béla ellen folyamatban lévő büntetőeljárás keretében a Fővárosi Törvényszék rendelt ki, kért fel szakértőnek.

Horváth Miklós

Megj.: Horváth Miklós, szervezésemben Mosonmagyaróváron is tartott már előadást, igaz 2013-ban. Az előadásának címe az volt, hogy Sortűzperek Magyarországon - Mosonmagyaróvár 1956. Az akkori Mosonvármegyében ( 2013.04.05.) jelent is meg vele egy interjú, amit Böröndi Lajos főszerkesztő készített vele Címe: Nem minden tettes ült a vádlottak padján.
( A sortűzperekről dr. Horváth Miklós hadtörténésszel)
Kapcsolatunk azóta is megvan és időről időre hallatunk magunkról.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A laktanyában lehet az iskola
  2018-01-21 06:40:20, vasárnap
 
  Ez a címe annak a cikknek, ami a Mosonvármegye helyi havi újság 2018.01.19-ei számában jelent meg. A Képtáram, Piaristák c. mappájából elolvasható.

A lényeg, hogy iskola lesz a volt határőr laktanyában, ahonnan 1956. október 26-án sortüzekkel és kézigránátokkal gyilkolták halomra és sebesítették meg a felvonuló mosonmagyaróvári és környékbeli munkásokat, akadémistákat, ipari tanulókat, egyéb dolgozókat, lányokat, asszonyokat, gyermekeket.

Ahhoz képest, hogy a Kisalföld megyei napilap 2005-ös felvetése, legyen-e laktanyamúzeum, XX. Század Múzeum a laktanyában, mintegy tíz éven keresztül előterjesztéseket, munkacsoportokat, pályázatokat, határozatokat, szavazásokat, költségvetési terveket stb ...-t is jelentett a képviselőtestület felé, most, erről a szintén nem pitiáner ügyről,nincs társadalmi egyeztetés, se előterjesztés, se szavazás, se határozat. Megkapják a piaristák és kész, a városé cserébe a régi iskola vagy még +,-.

'56 emlékezete meg leszűkül a Gyásztérre, vagy, most emeli fel a hangját a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület és követel ki óriás emléktáblát a laktanyára, rajta a véres múltjukkal,
emlékhelyet (múzeumot) az áldozatoknak a laktanyában, és azonnali utcanév változtatást, hogy egyszer s mindenkorra eltűnjön a gyilkos határőrők emlékezete a véráztatta tér közeléből.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyászközlemény
  2018-01-20 06:36:26, szombat
 
  Életének 89. évében, munkában, megpróbáltatásokban gazdag életút után elhunyt Fazekas János László az 56-os Szövetség Országos Elnöke (2006-2014)

2018. január 26-án, pénteken 11 órakor szent mise keretében helyezik örök nyugalomba a Gazdagréti Szent Angyalok Plébánia urnatemetőjében.

In memoriam Fazekas János László 1929-2018

Az 56-os Szövetségnek, elnöksége idején szoros kapcsolata volt Mosonmagyaróvárral. Egyrészt a szervezet városban létező képviselete által, akik egyénileg is mind tagjai voltak a Szövetségnek, másrészt a Városi Kollégium ( 2013-tól Gulyás Lajos Kollégium) által, melyet, mint köznevelési intézményt teljes jogú tagjává szavazott meg a Szövetség közgyűlése 2011-ben. Az intézmény és igazgatója ötvenhatos emlékápoló tevékenységét elismerő oklevéllel, emlékplakett adományozásával 2010-ben ismerték el.

Az 56-os Szövetség Országos Elnöksége, az 56-os Szövetség alapításának huszadik évfordulója alkalmából Gábor Józsefnét, a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület elnökét, a Szövetség 1999-2010 jubileumi emlékérem kitüntetésében részesítette. Az elismerést 2011. február 16-án, a Szövetség budapesti székházában rendezett ünnepi közgyűlésen Elnök Úrtól vehette át.

2011. június 16-án pedig dr. Székelyhidi László országgyűlési képviselő ( 1990-1994) vehette a Szövetség Kósa Pál emlékplakettjét a mosonmagyaróvári Városháza dísztermében.

Az 56-os Szövetség Fazekas János László Elnökön keresztül több alkalommal is anyagi támogatást nyújtott a kollégium különböző 1956-os előadásainak, kiállításainak megrendezéséhez, folyamatosan biztosította a szervezet Híradó c. újságjában való megjelenési lehetőséget.

A Szövetség, Elnök Úr hozzájárulásával az évek során több személyt is felterjesztett magas rangú kitüntetésre, akár a Magyar Köztársaság Elnöke (2011, 2014), akár Mosonmagyaróvár Önkormányzata (Pro Urbe 2012) felé is.

A Szövetséget alelnökein keresztül képviselte Mosonmagyaróvár Gyásznapján, de neves helyi közéleti személy végső búcsúztatásán is.

Fazekas János László Elnök Úr támogató, segítő hozzáállását nem feledjük, emlékét megőrizzük.
Nyugodjék békében.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Monográfia Mosonmagyaróvárról
  2018-01-19 05:50:39, péntek
 
  Egy hosszú történet végére kerül hamarosan pont. Elkészül és megjelenik egy monográfia Mosonmagyaróvárról, a kezdetektől 2014-ig.

A könyv tervezett címlapja egy darabig fenn volt a face-en, de aztán levették, még dolgoznak rajta.

Én, Moson és Magyaróvár történelmi sorsfordulóinak emlékezetéről, azok emlékhelyeiről tennék fel fotókat a címlapra.

A vármegye címert a kiadó neve alá tenném.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mosonmagyaróvár
  2018-01-18 04:53:58, csütörtök
 
  Ez a címe a városról hamarosan megjelenő monográfiának. Az első rész, a kezdetektől 1919-ig letölthető a mosonvarmegye.eoldal.hu weboldalról.

A címlap képét letöltöttem a facebook-ról és a Képtáram Monográfia c. mappájába feltöltöttem.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 25 db bejegyzés
e év: 343 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 140
  • e Hét: 222
  • e Hónap: 3086
  • e Év: 20906
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.