Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 37 
Esti kérdés
  2017-03-31 06:19:19, péntek
 
  Ez egy műsor címe a tévében, az M5-ön. Ma hajnalban véletlenül láttam a legutóbbi adás ismétlését, benne Juhász Dávid festőművész Márciusban Újra Kezdjük! című ötvenhatos kiállításáról szóló részt is. A művész archív fotók alapján festette meg a Pesti Srácokat. A kiállítás a Pintér Galériában
(Budapest, 1055 Falk Miksa u.10.) április 11-ig látható.

A műsor az alábbi linkről letölthető:
Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ipartelepen identitáspont 1956
  2017-03-30 18:46:20, csütörtök
 
  A mosonmagyaróvári Fekete István Általános Iskola ipartelepi egységében idén másodszor rendezték meg tanulóik részére az Ipartelepi Lakosok Egyesületével Ipartelep, a mi otthonunk című vetélkedőjüket. Az iskola facebook oldalán Identitásverseny címszó alatt látott fotók arra késztettek, hogy én is lefotózzam a diákok előzetes feladatként elkészített munkáit, melyekről nem hiányzott ötvenhat sem.
Minden rajzon, plakáton megjelenik az évszám, a Gyásztér, Rieger Tibor Golgotája...
Örülök, hogy Ipartelepen identitáspont 1956
Fotóimat a Képtáram, Ipartelep, a mi otthonunk című mappába töltöttem fel.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Könyv Szigethy Attiláról
  2017-03-30 06:21:00, csütörtök
 
  A március 31-ei kapuvári '56-os konferencián a városházán könyvbemutató is lesz.
,, 17:10 Dr. Pintér Gábor: Dr. Kiss György ,,In memoriam Szigethy Attila" című könyvének bemutatása"

Mivel a neten semmit nem találtam erről a könyvről, rákerestem a magyarforradalom1956.hu weboldalon Szigethy Attila nevére.

Ott ezeket találtam:

Dr. Borbély József PhD
Pályázati konstrukció: ,,Mansfeld Péter" pályázat
Pályázat leírása: Szigethy Attila emlékkönyv (Szigethy Attila életútját megírja, és emlékkönyv formában kiadja.)
Megítélt forrás: 1 500 000

Siriat Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Pályázati konstrukció: ,,Zsigmond Vilmos" pályázat
Pályázat leírása: A Dunántúl Nagy Imréje - portréfilm Szigethy Attiláról (Az alkotók Szighety Attiláról, a Dunántúli Nemzeti tanács mártír sorsú vezetőjéről készítenének portréfilmet.)
Megítélt forrás: 3 840 000 Ft




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kapuvár ’56-os mártírja: Szigethy Attila (1912-1957)
  2017-03-29 07:17:42, szerda
 
  2018. március 31-én, pénteken Kapuváron '56-os emléktáblát avatnak, majd '56-os konferenciát tartanak. Az előadások közül kettő is Kapuvár '56-os mártírjáról, Szigethy Attiláról szól majd.
Szigethy Attila munkássága különben a megyei értéktár része.
Kapuvár pedig minden évben, Szigethy Attila halálának a napján, augusztus 12-én megemlékezik róla emléktábláinál és síremlékénél. Az eseményen több éve magam is részt veszek. Ez alól a tavalyi év volt kivétel és sajnos a város fotógalériája is előtte állt le, Nanica néni kilencven éves születésnapjánál.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fragmenty znad brzegów Lajta
  2017-03-28 07:32:35, kedd
 
  A március 23-ai lengyel-magyar barátság napját idén Lengyelországban tartották, méghozzá Piotrków Trybunalski-ban, mely település Mosonmagyaróvár testvérvárosa is. Így meghívásuk a rendezvénysorozatra nemcsak, a barátnak, de a testvérnek is szólt, bár e hír nem jelent meg a város hivatalos honlapján.
Ennek ellenére a meghívás mégis egy páratlan marketing lehetőséget kínált Mosonmagyaróvár népszerűsítésére.
Ezt szolgálta (volna) az a kiállítás is, melyet a helyi múzeum szervezett le Lajta parti töredékek
(Fragmenty znad brzegów Lajta) címmel, mely cím nekem ugyan nem tetszik, (Mosonmagyaróvár nem Lajta parti töredék, hanem maga a Város a Lajta partján) de ez csak az én véleményem.
Ahogy a kiállításról készült és eddig látott fotókról sem köszön vissza Mosonmagyaróvár. Ez alapján nem biztos, hogy bakancslistámra venném a Mi városunkat.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Konferenciák hete
  2017-03-27 04:48:38, hétfő
 
  A héten két konferencia is lesz. Az egyik Mosonmagyaróváron, a másik Kapuváron.
A mosonmagyaróvári címe, A Monarchia ipartelepeinek lezáratlan története.

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata és az Ipartelepi Lakosok Egyesülete szervezésében, a Győr-Moson-Sopron Megyei Építész Kamara támogatásával építész szakmai konferenciát rendezünk a 100 éve, 1914-1918 között épült Ipartelep (Magyaróvári Lőporgyár) tiszteletére. A 2017. március 29-én szerdán tartandó konferencia helyszíne a Flesch Károly Kulturális Központ, fél kilenctől.

A kapuvári konferencia '56-ról fog szólni és március 31-én, pénteken délután négykor kezdődik emléktábla avatással, majd a polgármesteri hivatalban folytatódik öt órától különböző előadásokkal.

A meghívót feltöltöttem a Képtáram, Kapuvár 2017.03.31. című mappába.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Százezer az asztalon
  2017-03-26 04:18:48, vasárnap
 
  2017. június 15-én, csütörtökön a Belvárosi Üzletkör Kult Utca rendezvényén a Magyar utcán, utcakiállítás keretében mutatom majd be az 1956-os Mártírok Emléknapja alkalmából (június 16.) az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára megjelent és a gyűjteményemben már megtalálható könyveket, kiadványokat, magazinokat, folyóiratokat, újságokat, egyebeket. Ezek többségében valamilyen szinten szerepel Mosonmagyaróvár ötvenhatja, a sortűz, a megtorlás.
Ilyenkor ezeket a nagyközönség figyelmébe és kezébe is ajánlom, vagyis szabadon elvehetik az asztalról bármelyiket, belelapozhatnak, beleolvashatnak az érdeklődők.
Miután már egy külön dobozban várják a bemutatásukat és esetleges addigi gyarapodásukat, csupán kíváncsiságból a címlistán odaírtam az egyes darabok árát is. Összeadva a forintokat, magam is meglepődve láttam, hogy a százezerhez közelít csak a hatvanadik évfordulós könyvekre, kiadványokra fordított kiadásaim összege. Ez nagyon sok. Most még két könyvet várok, de aztán le kell állítanom magamat!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bécs után Héderváron
  2017-03-25 05:13:22, szombat
 
  A helyi Mosonvármegye újság legfrissebb ( 2017.03.24.) számában olvasom, hogy Hossala Tamás budapesti fotóművész ötvenhatos fotókiállítása Bécs után Héderváron lesz látható,majd Nagyfödémesen (Szlovákia) utána pedig Jánossomorján.

A hédervári állomáson egyébként 2017.03.25-én szombaton 18 órakor nyílik, a polgármesteri hivatal dísztermében.
A meghívót feltöltöttem a Képtáram, Hédervár c. mappájába.

Megj.: Korábban még azt is mondták, hogy Mosonmagyaróváron szintén bemutatják majd, de úgy látszik, hogy mégsem.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
’56-os programkínálat a hétvégére
  2017-03-24 03:40:26, péntek
 
  2017. március 24. péntek 17 óra Sokorópátka művelődési otthon - Dr. Vehrer Adél néprajzkutató 1956 a sokorópátkai szájhagyományokban c. könyvének bemutatója

2017. március 25. szombat délelőtt Jánossomorja,Hanság-futás, az '56-os menekültek emlékére

2017. március 25. szombat 15 óra Tízéves az Aranypor című térségi irodalmi periodika - Fehér Ló Közösségi Ház, ünnepi találkozó

2017. március 25. szombat 18 óra Hédervár polgármesteri hivatal nagytermében Hossala Tamás budapesti fotóművész kiállítása az ötvenhatos menekülők útvonaláról, a Hanság tájáról.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hatvan év múltán is szolgaian, kritika nélkül …
  2017-03-23 19:56:17, csütörtök
 
  A mosonmagyaróvári ávós laktanya 1956. október 26-ai sortűz utáni eseményei zavaros, összemosott történetekben keveredtek össze a történészek alapvető munkáiban.
Értékük olyan, mint a kocsmai baritonok csodálatot váró, nagynak gondolt büszke dalolásuk.
Visszatérve a történészekhez.
Forrásaik, a megtorlási tárgyalásokra fabrikált történetek ávós terminológiával és hazugságaikkal.
Ezt elfogadni és felhasználni vulgáris, még tekintélyes történészektől is tisztességtelen.
Az 1956. október 26. délutáni ávós laktanya története három részre bontható.
Az első rész, amikor a sortűz után a városban a fegyveres hatalom egyedül, magabiztosan, Dudás István laktanyaparancsnok és ávósai kezében maradt és aljas magyarázatokat gyártottak a gyilkolásukról. Rájuk a város lakói veszélyt nem jelentettek, mert fegyvertelenek voltak. Azonban néhány óra múlva az ávó kizárólagos hatalma bizonytalanná vált. Az erőviszonyok ugyanis megváltoztak Földes Gábor és Tihanyi Árpád megjelenésével. Győrből fegyveresek úton vannak - tudta meg Dudás és a parancsnoki törzs. Gyors időszámvetés eredményeként a tisztek és az ávós katonák egy részével azonnal menekülni kell, itt nem várhatják meg a győri fegyveres forradalmárokat. Ezek most fegyverrel a kezükben jönnek és ők nem éneklő fiatalok lesznek zászlókkal.
A második rész, amikor a gyáva gyilkos Dudás, aki a parancsnokságot az otthagyott ávós tisztekre ruházta, ő meg patkány módra elszökött.
A harmadik rész a történészek beszámolói. Kezdődött a megtorlási vádiratokból kiszedett Földes és Tihanyi állítólagos tevékenykedéséről, az ávósok leszereléséről, telefonálásról, fehér zászlós látogatásról, az ávósok fabrikálta esemény történeti, kitalált teóriájukról, két személyautós érkezésről, nagyszámú fegyveresekkel teli teherautókról és személyes ellenőrzésekről fabrikált hazug történetekről. A győri fegyveresek jelenlétéről és jelentőségéről csak a kommunista terminológiával írtak, ahogy azokról az ott békéltetőkről ( Földes Gábor, Tihanyi Árpád Győr, Gulyás Lajos, Levél), akiket a megtorlási perekben majd kivégeznek. Különösen érdekes, hogy az ávós laktanya sortűz utáni, délutáni eseményeinek leírása és beszámolók megírása a Dudás szökése utáni történetekkel kezdődnek, a megbízott új parancsnokról, ahogy az ávó megfogalmazta, megalkotta és kívánta. Ezt vették át szolgailag, kritika nélkül az '56-ról író történészek műveikben, de a gyilkoló ávós katonákról és Dudás menekülésének okairól hallgatnak. Csak a parancsnokságot átvevő tiszt működéséről, a történészek itt kapott, ávó fabrikált anyag felhasználásával alakították ki, a szerintük egyetlen elfogadható, fellelhető forrásra alapozott történetüket.
A megismert és a megtorláskor szerkesztett '56 ellenes szellemben írt értéktelen művekben megjelent írásokra, mint kortárs, szükségesnek véltem felhívni a figyelmet. Ahogy a félrevezető hazugságokra is, mert nekünk, nem kizárólag a gonosz ávós verziót kell ismerni, és az áltörténészeknek forrásként felhasználni és terjeszteni. Nem beszélve arról, hogy ez nem méltó '56 emlékéhez. Mi több, sértő és bántó.
Ekker László, New York
2017.03.03.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 37 
2017.02 2017. Március 2017.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 37 db bejegyzés
e év: 390 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 204
  • e Hét: 286
  • e Hónap: 3150
  • e Év: 20970
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.