Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 32 
metszet
  2013-11-28 20:05:01, csütörtök
 
  Böröndi Lajos, Összefércelt világ című verseskötetének bemutatóján vettem részt diákjaimmal 2013.november 28-án a helyi könyvtárban. A költővel Dr. Nagy István polgármester,országgyűlési képviselő beszélgetett. Bárdos Ágnes pozsonyi előadóművésztől pedig a szonettekből hallhattunk.
A facebook szonettek alcímű kötetből a metszet című alkotást választottam ide a blogomba.

metszet

bejöttek az oroszok
aztán egy kicsit itt maradtak
óvni védeni ellenünk
a szocialista forradalmat

ránk hoztak dögvészt rákosit
egyenlőséget szabadságot
aki nem döglött bele
a börtönablakon kilátott

azt hittük aztán ötvenhatban
minden kiégett ruszki tankban
a szabadság világa lángol

aztán kádár jött szürke vásott
gyűrött kabátban hozta nékünk
a kötelet s a szabadságot
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Segély és kártérítés
  2013-11-28 04:52:05, csütörtök
 
  A győri Hazánk című napilap 1956. november 11-ei és december 6-ai számában az alábbiakat olvastam:

November 11.

Segély az elesett és sebesült szabadságharcosok hozzátartozóinak
(részlet)
.... a harcokban elhunytak hozzátartozói, illetve a harcban megsebesültek részére 500-500 forint rendkívüli segélyt kell folyósítani. ...kérjük az érdekelteket,hogy a tényállás igazolásával azonnal jelentkezzenek az üzemek, hivatalok, intézmények üzemi,illetőleg szakszervezeti bizottságainál. Az üzemek,hivatalok, intézmények bizottságai soronkívül továbbítsák a beérkezett kérelmeket a Szabad Szakszervezetek Győr- Sopron megyei tanácsához,amely azonnal intézkedik a segélyek folyósítása iránt.
Az üzemi bizottságok gondoskodjanak a határozat széleskörű ismertetéséről.
Magyar Szabad Szakszervezetek Győr-Sopron megyei tanácsának elnöksége


December 6.

Kártérítést fizet az Állami Biztosító a mosonmagyaróvári sortűz áldozatainak

Az Állami Biztosító munkája nem szünetelt a forradalmi események idején sem. A Győr-Sopron megyei igazgatóság mosonmagyaróvári,járási fiókja zavartalanul fizeti a fenti eseményekkel kapcsolatos károkat a hozzátartozók részére, amennyiben a tragikus körülmények között elhunyt érvényben lévő temetkezési vagy baleset, illetve üzemi balesetbiztosítással rendelkezik.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Angyala volt a kórháznak
  2013-11-27 04:32:00, szerda
 
  Magyar Katalin, élt 16 évet

Egy kiskatona vitte Mosonmagyaróvárra a levelet szüleihez:

Kedves Barátom!

Nekem jutott az a nehéz feladat,hogy közöljem Önnel a szomorú hírt: kislánya, Katika,1956 november 7-én hősi halált halt Budapesten, a Liszt Ferenc téren. A Tétényi úti Kórházban vállalt betegellátást. Angyala volt a kórháznak. Önfeláldozó szeretettel virrasztott a sebesültek mellett. Ápolta,vigasztalta őket. (...)
November 7-én betegért ment ki a mentőszolgálat. Ő is velük ment. Egy súlyos,haslövéses sérültet vettek fel. A Liszt Ferenc téren nagy tűzharcba kerültek. Itt érte a halálos sorozat.
Bemutattam érte az engesztelő szentmisét. Itt temettük el, mélyen megrendülve, a kórház parkjában,díszsírhelyen,1956.november 10-én.
Tudom, minden emberi vigasztalás kevés most, kérem az irgalmas Jézust, vigasztalja meg összetört szívünket.
(...)

Mély együttérzéssel maradok Körmendy Béla rk. hitoktató lelkész.

Bp. 1956.november 10.

In.: Kortárs Krónika 1956
Válogatta és szerkesztette: Nóvé Béla
Krónika Nova Kiadó, Budapest,2001
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az első ember halála
  2013-11-26 04:29:30, kedd
 
  A KGB keze benne lehetett Albert Camus halálában

A szovjet titkosszolgálatnak Albert Camus francia író halálában játszott esetleges szerepéről szóló találgatások jelentek meg vezető európai lapokban
Jan Zabrana néhai cseh író, műfordító naplójának eddig ismeretlen szakaszában írt arról, hogy Dmitrij Sepilov egykori szovjet külügyminiszter halálkommandót küldött Camus-re - jelentette a The Observer című vasárnapi brit lap és az olasz Corriere della Sera című olasz újság.
Az 1984-ben elhunyt Jan Zabrana meg nem nevezett forrásra, egy olyan férfira hivatkozott, aki "sokat tud és jól informált". A férfi szerint szovjet kémek rongálták meg annak a járműnek a kerekeit, amellyel Camus és barátja, a kiadó Michel Gallimard útnak indult Provence-ból Párizs felé. A merénylet hátterében az húzódhatott meg, hogy Camus írásaiban támadta Sepilovot, többek közt őt tette felelőssé az 1956-os magyar forradalom leveréséért. Jan Zabrana naplóját kiadták, azt Giovanni Catelli olasz szerző vette észre, hogy hiányzik belőle egy szakasz.
Albert Camus 1960-as halála idején világhírnévnek örvendett. Az autóroncsokban találtak egy kéziratot, amelynek címe Az első ember volt, és amely egy fiatal algériairól szólt. A francia író eredetileg vonattal indult volna Párizsba, de kiadója végül rábeszélte, hogy autózzanak.

In: MTI
2011.08.08.









 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Erdélyben is tömeges megtorlás követte 56-ot
  2013-11-25 05:14:24, hétfő
 
  Az 1956-os forradalom hatással volt Erdély életére is. Az eseményeket és a megtorlást eleveníti fel Stefano Bottoni és Molnár Pál beszélgetése.
Az 1956-os magyar forradalom a Kárpát-medencén túl is hatást gyakorolt a társadalmakra: Nemcsak Temesváron vagy Kolozsváron, hanem Bukarestben is követelni kezdték a szabadságot a szovjet elnyomástól szenvedő közösségek. A kommunista államgépezet azonban elfojtotta a békétlenkedést, és - mint Magyarországon - kihasználta az alkalmat az emberek, a családok megfélemlítésére, hogy még sok évtizedre teljesebbé tegye a terrort.

A téma iránt érdeklődő történészek csak a 90-es évek második felében tártak fel eseteket. A kommunista hatalom a tömeges megfélemlítésre használta fel a magyar forradalommal rokonszenvező emberek cselekedeteit. Több tíz embert kivégeztek, de a Duna-Deltában több százan haltak bele a kényszermunkába. Az elítéltek száma több száz.

Erdélyben csak a 90-es évek vége felé derült fény az 1956 utáni kommunista megtorlások egyes részleteire. Sok momentum ma is feltáratlan, családok nem tudnak az 56-55 éve a hatósági terror következtében eltűnt hozzátartozóikról, szeretteik sírjának hollétéről. Stefano Bottoni történésszel beszélgetett Molnár Pál.

Kossuth Rádió
2013-11-10
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
1956 emlékezete a Gulyás Lajos Kollégiumban
  2013-11-25 00:05:17, hétfő
 
  Befejeztem és a fenti címmel el is küldtem azt a tíz oldalas tanulmányt, amit a POFOSZ '56-os Hagyományőrző Tagozatának a felkérésére készítettem. Három területet választottam ki a kollégium hagyományőrző tevékenységei közül. Ezek : a honlapunk, a tanulmányaink és a kiállításaink. A honlapunkat én mutattam be, a tanulmányok rész Varga Bálint, történelem tanár , a kiállítások rész pedig Beregszászi Balázs, levéltáros munkája.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Néma tisztelgés
  2013-11-24 03:47:19, vasárnap
 
  November 23-án , pénteken délben két órakor - a nemzeti szabadságharc kezdetének egyhónapos fordulóján- mintegy varázsütésre kiürültek a pesti utcák. A főváros népe így emlékezett meg azokról a hősökről,akik életüket adták a szabadságharc nagy eszményeinek. A járókelők a kapualjakba húzódtak, a házak ablakai megteltek,az utcákat és tereket azonban néma csend ülte meg. A budapesti Nagykörúton
három óra előtt néhány perccel a kapualjakba húzódott és az ablakba álló emberek a Himnuszt kezdték énekelni és a nemzeti imádság dallamát csakhamar átvették a környező utcák és terek. Pontosan három órakor már ismét embertömeg hullámzott a főváros utcáin.
Hazánk,1957.11.24.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Száz éve született Albert Camus
  2013-11-24 03:33:05, vasárnap
 
  Száz éve született Albert Camus (Mondovi, Algéria, 1913. november 7. - Villeblevin, Franciaország, 1960. január 4.).

Camus két kiáltványban is kiállt az 1956-os magyar forradalom mellett.
Harmadik, remek technikai megoldásokban bővelkedő regényét, a világ erkölcsi önelégültségét iróniával szemlélő A bukást (1956) sokan félreértették. Ezt novelláinak sikere és az 1957-ben neki ítélt Nobel-díj sem tudta vele feledtetni. Camus a kitüntetést biztatásnak vette, úgy érezte, még pályája kezdetén áll, ám már nem sok adatott neki: 47 éves korában, 1960. január 4-én autóbalesetben életét vesztette.

Magyarországon szobrot terveznek állítani emlékére,2013. decemberében. Én most A Magyarok vére című kiáltványának közlésével tisztelgek emléke előtt.:

"Nem tartozom azok közé, akik azt kívánják, hogy a magyar nép újra fegyvert fogjon, bevesse magát egy eltiprásra ítélt felkelésre, a nyugati világ szeme láttára, amely nem takarékoskodnék sem tapssal sem keresztényi könnyel, hanem hazamenne, felvenné házi papucsát, mint a futball szurkolók vasárnapi kupa mérkőzés után.

Túl sok a halott már a stadionban, és az ember csak saját vérével gavalléroskodhat. A magyar vér oly nagy értéke Európának és a szabadságnak, hogy óvnunk kell minden cseppjét.

Azok közé sem tartozom, akik úgy hiszik, alkalmazkodni kell, ha átmenetileg is, bele kell törődni a rémuralomba. Ez a rémuralom szocialistának nevezi magát, nem több jogon, mint ahogy az inkvizíció hóhérai keresztényeknek mondták maguknak.

A szabadság mai évfordulóján szívemből kívánom, hogy a magyar nép néma ellenállása megmaradjon, erősödjön és a mindenünnen támadó kiáltásaink visszhangjával, elérje a nemzetközi közvélemény egyhangú bojkottját az elnyomókkal szemben.

És ha ez a közvélemény nagyon is erőtlen és önző ahhoz, hogy igazságot szolgáltasson egy vértanú népnek, ha a mi hangunk túlságosan gyenge, kívánom, hogy a magyar ellenállás megmaradjon addig a pillanatig, amíg keleten az ellenforradalmi állam mindenütt összeomlik ellentmondásainak és hazugságainak súlya alatt.

A legázolt bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt húsz esztendőben. Ahhoz, hogy ezt a történelmi leckét megértse a fülét betömő, szemét eltakaró nyugati társadalom, sok magyar vérnek kellett elhullnia - s ez a vérfolyam most már alvad az emlékezetben.

A magára maradt Európában, csak úgy maradhatunk hívek Magyarországhoz, ha soha és sehol el nem áruljuk, amiért a magyar harcosok életüket adták, és soha, sehol, - még közvetve sem - igazoljuk a gyilkosokat.

Nehéz minékünk méltónak lenni ennyi áldozatra. De meg kell kísérelnünk, feledve vitáinkat, revideálva tévedéseinket, megsokszorozva erőfeszítéseinket, szolidaritásunkat egy végre egyesülő Európában. Hisszük, hogy valami bontakozik a világban, párhuzamosan az ellentmondás és halál erőivel, amelyek elhomályosítják a történelmet, -- bontakozik az élet és meggyőzés ereje, az emberi felemelkedés hatalmas mozgalma, melyet kultúrának nevezzünk, és amely a szabad alkotás és szabad munka terméke.

A magyar munkások és értelmiségiek, akik mellett annyi tehetetlen bánattal állunk ma, tudják mindezt, s ők azok, akik mindennek mélyebb értelmét velünk megértették. Ezért, ha szerencsétlenségükben osztoztunk, -- miénk a reményük is. Nyomorúságuk, láncaik és száműzöttségük ellenére királyi örökséget hagytak ránk, melyet ki kell érdemelnünk: a szabadságot, amelyet ők nem nyertek el de egyetlen nap alatt visszaadtak nekünk! "

(Albert Camus: A magyarok vére, 1957 októbere, Párizs)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A határőrség működése Jánossomorja környékén 1956-ban
  2013-11-24 03:17:10, vasárnap
 
  1956. augusztus 20-ra az aknazárat felszedték, ezután megnövekedett a büntetlen határsértések száma (pl. okt. 23-ig Pusztasomorján 8 fő szökött ki).
Az 1956-os forradalom kitörése váratlanul érte a szolgálatot teljesítő alegységeket. Jellemző a meglepetésre, hogy csak október 24-én hajnalban rendeltek el harckészültségi riadót. Rajkötelékekben őrizték az államhatárt és az objektumokat október 26-ig. Több esetben történt felszólítás Sopronból és Mosonmagyaróvárról a fegyverek átadására, amit az alegységek nem hajtottak végre. Bizonyos együttműködés is történt a munkás és katonatanácsokkal (október 29-e és november 4-e között) a közbiztonság fenntartása érdekében. Október 28-án a község lakossága rokonlátogatás és cserekereskedelem végett megrohanta az államhatárt.
A forradalom leverése után, decemberig szovjet alegységekkel erősítették meg az őrsöket. Az állomány pótlására és megerősítésére a győri lövészezredtől 39 főt kapott a pusztasomorjai őrs. Jellemző az államhatáron való mozgásra, hogy Pusztasomorján 1956 novemberétől 1957. február végéig 1278 főt fogtak el. E folyamatnak az aknazár újbóli felállításával 1957. április 20-án lett vége.

Csendes Mihály
sulinet.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
1956. november 23.
  2013-11-24 03:11:44, vasárnap
 
  "November 23-án, a forradalom kitörésének egy hónapos fordulóján a Magyar Értelmiség Forradalmi Tanácsa felhívására néma tüntetést tartottak a fővárosban: a felhívás hatására 14 és 15 óra között - más források szerint 12 és 13 óra között - teljesen elnéptelenedtek Budapest utcái, még a buszok és a villamosok is leálltak. Egyedül a kivezényelt szovjet harckocsik zavarták meg a főváros kísérteties csendjét. Ez után a Magyar Honvéd című újság például megemlékezett a ,,dicsőséges forradalom" kitöréséről, mire a lapot rögtön betiltották."

Keisz Ágoston: Hideg gyűlölet fogadta Kádárt '56-ban
origo.hu
2013.11.17.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 32 
2013.10 2013. November 2013.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 32 db bejegyzés
e év: 178 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 183
  • e Hét: 265
  • e Hónap: 3129
  • e Év: 20949
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.