Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
Ötvenhatos emléktúra Budapestre
  2015-07-29 04:06:21, szerda
 
  Az ötvenhatos budapesti emléktúrám tervezete ( nem végleges)

Fiumei úti temető,nemzeti emlékhely - felújított szovjet katonai parcella -
Terror Háza - időszaki kiállítások-
Országgyűlési Múzeum - Kossuth tér-
Szabadság tér - épületek, szobrok,emlékhelyek -
Dohány utcai zsinagóga - Talmud-Tóra fal, 1956-os emléktábla -
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Van, hogy érdemes korán ébredni
  2015-07-28 04:36:34, kedd
 
  2015. július 28. kedd 03:45 - 04:15
Határtalanul magyar
...itt a szabad Európa rádiója, a szabad Magyarország hangja... - László László a Szabad Európa Rádióról.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem lehet mindent a könyvtárból
  2015-07-27 06:05:25, hétfő
 
  Ahhoz, hogy a kezem ügyében legyen egy vagy több bizonyos ötvenhatos könyv, ahhoz meg kell vennem őket, nem elég a könyvtári kölcsönzésük. Vagy. Ha olyan régi vagy egyedi kiadású könyvről van szó, ami már nincs meg vagy sosem volt meg a könyvtárban, akkor azt is meg kell vennem. Aztán vannak olyan újságok, periodikák, melyeket szintén csak vétel útján tudok beszerezni. S akkor még nem beszéltem az alkalmi vásárlásokról a helyi, a győri, az online piacon, legyen az könyv, érem, plakett, bélyeg stb...
Összeszámoltam és idén ( az egész évet nem is merem) csak június-július hónapban már közel tízezer forintot költöttem ötvenhatos könyvre, újságra, dvd-re.
S még nem voltam egy ötvenhatos ,,emléktúrán" sem! Pedig legalább egy pesti út megvalósításra vár. Költésvetésileg úgy húszezer forintnál állna meg. Közben pedig igazából nyomdai költségre kellene spórolni, félretenni, hogy, ha nem lesz elegendő pályázati támogatás, elővásárló, támogató a készülő ötvenhatos könyvemhez, akkor legyen mihez nyúlnom.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy soproni egyetemista eltépett élete ötvenhat után
  2015-07-26 02:23:19, vasárnap
 
  Grátzer Miklós

Kér ország között

Fekete fájdalmak,
Keserű könnyek,
Borongó bántalmak,
És szédült szenvedélyek
Mérik ki mérföldre
Pislogó percekre,
Hosszú hullámokra,
Hegedő sebekre,
Monoton ütemre,
Elhulló évekre
Eltépett életünk
Rojtozott fonalát,
És a fonál már idegen,
A semmiből semmibe,
Riadt remegéssel rohan át.

(Ausztria és Kanada között, 1956. december)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Amikor még nem sírt a galamb
  2015-07-25 03:46:57, szombat
 
  Még májusban Budapesten megnéztem a Kossuth téri új '56-os emlékhelyet. Akkor ott , ,,élőben ,, láttam az ötvenhatos plakátok közül az egyik leginkább ismert külföldit, a lengyel Franciszek Starowieyski ( 1930-2009) Síró galamb című művét.

Majd a június elején megjelent és általam is előrendelt Sümegi György könyvben, az 1956 plakátjaiban (1956-2006) , még fejezetcímet és születéstörténetet is olvastam róla
( A síró galamb és társai).

Én ugyan ismertem ezt a plakátot, de ez a két dolog külön is eszembe juttatta a mi, mosonmagyaróvári ötvenhatos transzparensünket is ábrázoló fényképeket, melyeken még nem sír a galamb.

Az 1956. október 26-ai mosonmagyaróvári sortűz előtti felvonulás egyik állomásán (Városkapu tér, I. Vh. obeliszk) készült fényképek (Simon József) közül kettőn is jól látható ez a ,,galambos" egyszeri és egyedi plakát.

Felirata , a Ki az OROSZOKKAL , felette pedig az un. békegalamb rajza, mely az akkor már jó ideje forgalomban lévő tíz filléreseken is szerepelt.

A mi transzparensünk különlegessége még az is, hogy lyukas zászlók ölelésében emelkedik a magasba.

Képek, a Síró galamb c. mappában találhatók.




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Könyvajánló
  2015-07-24 04:56:56, péntek
 
  Huszadik századi tragédiák

A huszadik század tragédiáit átélő kisembereknek állít emléket kisregényeiben a hegyeshalmi Reisinger Attila. Nemrég megjelent, Holtak ideje című kötetében hatvan évet - és még egy kicsit - repülünk vissza a múltban.

,,Holtak ideje" címmel jelent meg Reisinger Attila új kisregénye. Tavaly a centenáriumhoz kapcsolódóan az első világháború adott témát a hegyeshalmi írónak, ezúttal egy hatvan évvel ezelőtti valós történet adja a kiindulópontot.

- Az új kisregényemben bemutatott történet gyermekkorom óta ismert számomra. A szemtanúk visszaemlékezéseinek köszönhetően sikerült pontosan rekonstruálnom - tudjuk meg Reisinger Attilától. Ausztria szovjet megszállásának utolsó napjaiba (1955) repít a könyv: a főhős az egy évtizede rejtőző Róth Márton, aki Hegyeshalomban a második világháborúban zsidó munkaszolgálatosok lelövésében segédkezett.

Háborús bűnösként időben sikerül átmenekülnie a szomszédos Miklóshalmára (Nickelsdorf), ahol a rejtőzés technikáit alaposan kitanulta. 1955-ben, látva, hogy kivonulnak az országból a szovjet tankok, megfeledkezik az óvatosságról. Így hamarosan a miklóshalmi rendőrségen, a hegyeshalmi nácivadász-különítmény parancsnokával találja magát szembe. Egy kétségbeesett asszony jelenti fel, akinek fia egy szovjet katonai teherautóból lopott benzint.

Gyermeke szabadságáért cserébe egy igazi náci leleplezését ajánlja fel. Az egy évtizedig Hoffmann Jakab név alatt rejtőzködő férfi holttestét Hegyeshalom határában, a rajkai vasúti híd alatt ásták el.

Másfél év után talált rá fia apja földi maradványaira az 1956-os mosonmagyaróvári sortűz vérzivataros napjait követően. Átélhetjük a fiú lelki tusáját is, azért, hogy szülőjének megadhassa a végtisztességet.

kisalfold.hu 07.09.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Felhívás Gyurkovics Tibor vers-és prózamondóversenyre
  2015-07-23 04:24:31, csütörtök
 
  Gyurkovics Tibor Nyugat-dunántúli Regionális Vers- és Prózamondó Verseny Versenykiírás

Első alkalommal kerül sor Győr- Moson- Sopron, Vas és Zala megyében, azaz a Nyugat dunántúli régióban ,,Gyurkovics Tibor" vers - és prózamondó verseny lebonyolítására.
A verseny a Zalai Közművelődésért Egyesület (ZKE) és Gyurkovics Tibor özvegye, Gyurkovics Györgyi szervezésében kerül meghirdetésre.

A verseny fő támogatói: Balog Zoltán, az Emberi Erőforrás Minisztériumának minisztere, Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Alapítvány/Alapítvány a közjóért, valamint Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata.

A verseny fővédnöke: Mádl Dalma asszony
A verseny védnöke.: Dr. Nagy István

Fontos az emlék az életünkben, emlékezni valakire, megismerni és megszeretni, megismertetni egy későbbi nemzedékkel egy olyan embert, akit mindenképpen meg kell ismerni és továbbvinni, akit költőtársai, barátai nagyra becsültek. Ezt az emléket őrzi a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum, a Cselley házban.
A verseny megrendezésének legfőbb célja Gyurkovics Tibor költői, írói munkásságának a költészetének, életművének bemutatása, az amatőr versmondó mozgalom további életben tartása, a szép magyar beszéd megőrzése, - amely talán a legfontosabb jelenleg hazánkban-, a versmondás és a nyelvművelés mellett, lehetőséget kívánunk teremteni a versmondást kedvelők ismerkedésére, az egymástól való tanulásra is.

A versek üzenete? Talán lehetne, ez a pár gondolat, de lehetne bármely más, hiszen a költő minden írásában üzen nekünk.

,,Minden egyes vers az élet értelméről szól, még akkor is, ha csak egy játékos húrpendülés.
Benne van a versben a költő, mint virágban az illat, tört fűben a kasza, egyetlen gyomban a saját életére tört keserűség...
... A vers a szeretet nyelve. Egyetlen verset sem írtam gyűlöletből vagy közönyből...
... A vers egy kézfejre támasztott, tenyérbe ejtett homlok, és oldalt nézés, mert nem bírunk szemből annyi fényt. Mégis azon tűnődünk - milyen lehet a fény?
A vers - véraláfutás a... felhőkön, és felhőjáték a... vérünkben. Vértükör, melyben tótágast állnak a fák, a Loire-menti nyárfák, a Balaton-parti fűzfák, a Tisza-menti nyírfák, miközben mi egy hajó után integetünk, amin utazunk, s ami régen eltűnt a kanyarban."

(Gyurkovics Tibor)



VERSENYYFELHÍVÁS

A rendezvénysorozat menete a következőképpen zajlik:

A verseny meghirdetése a 2015. február 19-i mosonmagyaróvári sajtótájékoztatón történt meg. A felhívás eljuttatásában nagy szerepe van a sajtónak, közművelődési, oktatási intézményeknek, valamint számítunk a tankerületi vezetők segítségére is. Az elődöntők megrendezésében, a versmondók figyelmének felhívásában számítunk a három megye pedagógusaira, a különböző települések versmondó és színjátszó műhelyeire, mindazokra, akik segíteni tudnak céljaink elérésében: felkutathatjuk a régió legkiválóbb versmondóit, ifjúsági és felnőtt kategóriában.
A verseny megyei elődöntőit Győr, Szombathely és Zalaegerszeg városaiban rendezzük, meg 2015. október hónapjában.
Mindhárom megyében 3 fős zsűri értékeli a produkciókat. Gyurkovics Györgyi, Farkas Tibor és minden megyében egy-egy helybeli neves szakember választja ki a három elődöntő után azt a kb. 30 főt, akik részt vehetnek a mosonmagyaróvári döntőn.
Nevezni Gyurkovics Tibor egy választott versével, prózájával és egy, a magyar irodalomból választott vers, vagy prózai művel lehet.
Könyvtárakon kívül, Gyurkovics Tibor verseinek, prózáinak egyszerű elérhetősége, a Petőfi Irodalmi Múzeum digitális halhatatlanok honlapján található. www.pim.hu

A VÁLASZTOTT MŰVEK EGYENKÉNT NEM HALADHATJÁK MEG A 8 PERCET!

JELENTKEZÉSI LAP LETÖLTHETŐ:
www.zke.oldalunk.hu
A HÁROM ELŐDÖNTŐ UTÁN VÁLASZTJA KI A ZSŰRI AZT A 25-30 FŐT, AKIK 2015 NOVEMBERÉBEN MOSONMAGYARÓVÁRON RÉSZT VEHETNEK A VERSENY DÖNTŐJÉN, AZ ÖTFŐS, KÖZISMERT MŰVÉSZEKBŐL ÁLLÓ ZSŰRI ELŐTT.

KATEGÓRIÁK:
IFJÚSÁGI (15-22 ÉVES KORIG)
FELNŐTT: 23 ÉVES KORTÓL, FELSŐ KORHATÁR NINCS

JELENTKEZÉS HATÁRIDEJE: 2015. SZEPTEMBER 10.
Az elődöntők időpontja:
2015. OKTÓBER 10. SOPRON /SZOMBAT/ EGYEZTETÉS ALATT
2015. OKTÓBER 17. SZOMBATHELY /SZOMBAT/ WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ
2015. OKTÓBER 24. ZALAEGERSZEG /SZOMBAT/ HEVESI SÁNDOR SZÍNHÁZ

A pontos helyszínekről és a kezdési időpontokról a jelentkezések beérkezése után értesítjük levélben vagy e-mailben, esetleg telefonon a versenyzőket, az őket felkészítő tanárokat.

A VERSENY ELŐDÖNTŐIRE AZ UTAZÁS ÖNKÖLTSÉGEN TÖRTÉNIK, A DÖNTŐRE AZ EGYESÜLET BIZTOSÍTJA AZ UTAZÁS A SZÁLLÁS ÉS AZ ÉTKEZÉS KÖLTSÉGEIT.

A DÖNTŐ
IDŐPONTJA: 2015. NOVEMBER 14. /SZOMBAT/
HELYSZÍNE: MOSONMAGYARÓVÁR VÁROSHÁZA díszterme
A DÖNTŐT KÖVETŐEN GYURKOVICS TIBOR NAGYVIZIT CÍMŰ DARABJÁT NÉZHETIK MEG A VERSENYZŐK ESTE 19 ÓRAI KEZDÉSSEL. A MOSONMAGYARÓVÁRI FLESCH KÁROLY KULTURÁLIS KÖZPONTBAN.

DÍJÁTADÓ GÁLAMŰSOR ÉS FOGADÁS
IDŐPONTJA 2015. NOVEMBER 15. /VASÁRNAP/
HELYSZÍNE: MOSONMAGYARÓVÁR , CSELLEY HÁZ

A DÖNTŐ DÍJAZOTTJAI MAGAS PÉNZJUTALOMBAN ÉS ÉRTÉKES TÁRGYNYEREMÉNYEKBEN RÉSZESÜLNEK!

A DÖNTŐ ZSŰRIJÉNEK TAGJAI:
Császár Angela Jászai Mari díjas színművésznő
Juhász Judit Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke
Mácsai Pál Kossuth és Jászai Mari- díjas színművész
Jordán Tamás Kossuth és Jászai Mari -díjas színművész
Gyurkovics Györgyi Gyurkovics Tibor költő özvegye, író


BŐVEBB INFORMÁCIÓ AZ ALÁBBI TELEFONON KÉRHETŐ:
FARKAS TIBOR - SZERVEZŐ, A ZKE ELNÖKE: 30/3968-678 VAGY GYURKOVICSVERS@GMAIL.COM

Megj.: A Képtáram, Gyurkovics Tibor c. mappájába feltöltöttem az emlékszobájáról
(Cselley Ház, Mosonmagyaróvár, Fő utca 19) készített képeimet.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Digitális levéltár
  2015-07-22 04:24:54, szerda
 
  A Kisalföld megyei napilapban olvastam egy cikket Levéltári kutatás a dolgozószobából címmel
( 07.21.). Ebben három levéltár digitalizációs tevékenységét mutatják be. Leginkább a Győri Egyházmegyei Levéltáréról, majd a soproniéról illetve a győriéről írnak. Ez utóbbi igazgatójától, Bana Józseftől olvastam a számomra fontos mondatot: ,, ... az értékesebb,különlegesebb anyagaikat, például az 1956-os iratokat ők is digitalizálják." Ennek nagyon örülök, remélem majd elérhetők lesznek!

Miután átrágtam magam mindhármuk weboldalán, azt gondoltam, hogy még rákeresek a digitális levéltár kifejezésre. S láss csodát! Az egyik találat a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltárának a Zalai Digitális Archívuma volt, melynek a Virtuális kiállítások menüpontjában található egy ötvenhatos is, Diktatúra, forradalom, megtorlás címmel.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vannak, akik ezer kilométerről is
  2015-07-21 06:04:28, kedd
 
  Vannak, akiknek szíve ezer kilométerről is ötvenhatért dobog. Még a júniusi kiállításom alkalmából kaptam az alábbi e-mailt egy kedves ismerősöméktől:

Kedves Zsuzsanna,

Szeretnek gratulalni hogy sikerult egy ilyen fontos kiallitast megrendezni!
Holnapra egy nagyon szep napot kivanok a megnyitora.
Biztos keszulnek kepek es akkor 1000 kilometerrol mi is egy kicsit ott lehetunk.
Remelem melto modon sokan fognak a gyujtemenyert erdeklodni.

Szivelyes udvozlettel.: ....

Az ilyen és ehhez hasonló levelek, telefonok, beszélgetések mindig előre lendítenek a munkában, a hagyományőrzésben. Ilyenkor tudom, hogy azért nem vagyok egyedül. Vannak velem, akár ezer kilométerről is. Köszönet és hála nekik ezért.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
'57-es alapmű a menekültekről
  2015-07-20 04:50:33, hétfő
 
  Tegnap Győrben voltunk a régiség piacon ( minden hó harmadik vasárnapja) , ahol ráleltem egy 1957. májusában megjelent könyvre Rényi Péter tollából. Címe: ,, Szabad földről" üzenik...
( Disszidáltakról, hazatérőkről)
Főbb fejezetcímei: Ábrándok és félelmek hálójában, Lágerek népe, Új és régi nyugatosok,Emberpiac,A disszidensek és a munkásság, Hontalanok és hazátlanok,A második felvonás, Tántorgók eszmélése,Haza,csak haza,Adják vissza gyermekeinket!

Megj.:

1. A 153 oldalas könyv igen gazdagon illusztrált. A szerző statisztikákkal, adatokkal, dokumentumokkal,fotókkal, képaláírásokkal, külföldi újsághírekkel, levelekkel, személyes ausztriai benyomásaival igyekszik az általa megírt ,, disszidálási akció"
(hat hónapnyi időszak) krónikáját alátámasztani.

2.A szerzőről én nem, de a wikipédia, a szabad enciklopédia részletesen ír.

3.Végül az egyetlen képes dupla oldalt megmutatom a könyvből. Címe: Hisztéria,illúziók, pánik. Hét számozott képet tartalmaz a könyv céljának ( ,, A magyarországi ellenforradalmi kísérlet szégyenteljes utójátéka, a disszidálási akció (is) csúfosan megbukott") megfelelő kommentálással:

1. Amikor a félrevezetett és megfélemlített emberek a ,,paradicsom" reményében elindultak, még nem tudták, milyen keserves kálvária vár rájuk odakint
2. A nyugati fotóriporterek azokat is megörökítették,akik a mozgó vonatról ugrottak le
3. Egészségügyi kezelésnek vetik alá a jövevényeket: fertőtlenítés az osztrák határon
4. Ilyen átkelőhelyeket létesítettek a határ menti folyókon és csatornákon. S mindenütt akadtak
,, jó emberek", akik átsegítették a rászorulókat...
5. A soproniakat rögtön az elején magával ragadta a disszidálási láz,
- de már néhány nap múlva közülük is sokan visszatértek
6. Neki vajon jobb lesz a kapitalista világban?
7. Nem egy disszidens, aki a dermesztő hidegben szökött át a határon, egészségével fizetett, egyesek életükkel is

A fotó a Képtáram "Szabad földről üzenik..." c. mappában található.




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
2015.06 2015. Július 2015.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 29 db bejegyzés
e év: 373 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 114
  • e Hét: 196
  • e Hónap: 3060
  • e Év: 20880
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.