Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
Február 25. a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja
  2014-02-24 17:08:04, hétfő
 
  Hatvanhét éve,1947.február 25-én tartóztatták le Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a szovjet megszálló hatóságok. Az intézkedés célja a kommunistaellenes erők megfélemlítése volt. Kovácsot szovjetellenes kémkedéssel és ellenkormány megalakításával vádolták meg, s 1951-ig börtönben őrizték. 1952-ben a Szovjetunióba hurcolták és bírósági tárgyalás nélkül negyed évszázadnyi kényszermunkára ítélték.
1955 őszén visszaadták a magyar hatóságoknak, de csak 1956 áprilisában engedték szabadon. A forradalom idején földművelésügyi miniszterként, majd államminiszterként tagja volt Nagy Imre kormányának. A szabadságharc eltiprása után visszavonult egy időre. 1959-ben halt meg. 1989-ben rehabilitálták. Az Országgyűlés, elhurcoltatásának napját a kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánította 2000. június 13-án.

A kollégium mindig előadással, kiállítással emlékezik a kommunizmus áldozataira. Idén a lengyel nagykövetség ' 56-os kiállításával, amit a lengyel nagykövet nyitott meg. ( Gulyás Lajos Kollégium, Gorkij u.3.)
25-én, az ipartelepi Gyásztéren fél hatkor szintén tartanak megemlékezést.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fotók a kiállítás megnyitóról
  2014-02-22 04:21:54, szombat
 
  A lengyel '56-os kiállítás megnyitóján rengeteg kép készült. Nagy örömömre mind a duoinfomovar, mind az infomovar eljött a rendezvényre, úgyhogy több száz képből válogathat az érdeklődő. Fotózott a Kisalföld is. Tőle szintén letölthető egy csoportkép a face-ről. Aztán meg vannak magánszemélyek, akik már meg is osztották alkotásaikat. Több képet majd elő is fogok hívatni, emlékbe. A helyi tévé péntektől mutatta a Híradójában az eseményen készült felvételeit. Jó lett volna, ha elmondja, hogy március 20-ig tekinthető meg a
kiállítás. Most még várom a megyei napilapban és a helyi kétheti lapban való írások megjelenését. Mindkettőből szeretnék küldeni Roman Kowalski Nagykövet Úrnak, aki megnyitotta a kiállítást. Az újságok mellett a küldeményben fotók és a köszönő levelem is benne lesz.
(Egyébként 19-én is kapott a nagykövet úr tőlem egy összeállítást Mosonmagyaróvár 56-járól. Volt benne egy 56-os képes könyv, egy Reisinger Attila és egy Böröndi-Garamvölgyi könyv)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A mi városunk a lengyel nagykövetség weboldalán
  2014-02-21 04:19:16, péntek
 
  A február 19-én megnyitott kiállításról a követség honlapján az alábbi sajtóhír jelent meg:


"Szétlőtt városok. Poznań-Budapest" Mosonmagyaróváron

A kiállítást ezúttal a kommunista diktatúra áldozatainak közelgő emléknapja alkalmából mutattuk be.

Roman Kowalski nagykövet nyitotta meg február 19-én a tárlatot, amellyel a város a mosonmagyaróvári sortűzként ismert drámai történelmi esemény áldozatairól is megemlékezik.

A nagykövet - mint vidéki útjain általában - a városvezetőkkel is megbeszélést folytatott, az ünnepélyes megnyitón Nagy István polgármester és, nagy örömünkre, sok diák is részt vett. A mosonmagyaróvári középiskolások rendhagyó történelemórák keretében tekinthetik meg a vándorkiállítást, amely március 20-ig látogatható.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Köszönet
  2014-02-20 05:37:25, csütörtök
 
  Kedves Ismerősök,Barátok, Érdeklődők!

Ezúton is szeretném megköszönni nektek, hogy megtiszteltétek jelenlétetekkel a tegnapi kiállítás megnyitót! Remélem jó szívvel gondoltok majd vissza Roman Kowalski, lengyel nagykövettel való találkozásotokra! Úgy gondolom, hogy tegnap Mosonmagyaróvár történelmi eseményén vett részt az, aki meghallgatta a lengyel nagykövet úr beszédét. Az idézett mondás, - ,,Lengyel, magyar két jó barát, együtt harcol, s issza borát, vitéz, s bátor mindkettője, áldás szálljon mindkettőre!" igazi tartalommal töltődött meg tegnap. Oly jó volt barátságról, szolidaritásról, együttérzésről hallani!

A rendezvényről készült képek mind a duoinfo- mind az infomovar.hu weboldalról letölthetők.

A kiállítás 2014.03.21-ig látogatható a kollégium nyitvatartási idejében.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A névnapom a nagy napom
  2014-02-19 05:41:08, szerda
 
  Ritkán adatik meg az ember életében, hogy épp a neve napjára esik a sok-sok általa szervezett és rendezett kiállítás közül az eddigi legnagyobbnak a megnyitója. A Szétlőtt városok. Poznan- Budapest 1956 című kiállítás a Lengyel Nagykövetség anyaga. A bemutatóra a lengyel nagykövet úr, Roman Kowalski is Mosonmagyaróvárra érkezik. Vendégünk lesz továbbá Fazekas János László, az 56-os Szövetség elnöke. Természetesen városunk polgármestere, országgyűlési képviselőnk, Dr Nagy István fogja köszönteni a nagykövet urat és a többi vendéget.
A megnyitóra már sokan jelezték érkezésüket, meghívónkat szívesen fogadták. Nagy nap lesz ez a mai, mert Mosonmagyaróvár hetvenöt év után ( 1939-ben nagyszámú lengyel menekültet fogadott be a város) ismét hozzájárul a lengyel-magyar barátság elmélyítéséhez, ahogy a versike is mondja:

,,Polak, Wegier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki, oba zuchy, oba zwawi, niech im pan bóg blogoslawi!", azaz: ,,Lengyel, magyar két jó barát, együtt harcol, s issza borát, vitéz, s bátor mindkettője, áldás szálljon mindkettőre!"

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a megnyitóra!
2014.02.19. szerda 17:oo óra
Gulyás Lajos Kollégium
Mosonmagyaróvár, Gorkij u.3.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szerdán kiállítás megnyitó
  2014-02-18 05:50:37, kedd
 
  MEGHÍVÓ

A Gulyás Lajos Kollégium és a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület
a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából tisztelettel meghívja
Önt és kedves családját a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége
,,Szétlőtt városok. Poznan-Budapest 1956" című kiállításának megnyitójára.
Időpont : 2014.február 19. szerda 17.00 óra
Helyszín : Gulyás Lajos Kollégium 9200 Mosonmagyaróvár, Gorkij u.3.
Köszöntőt mond : Dr. Nagy István, polgármester, országgyűlési képviselő
A kiállítást megnyitja : Roman Kowalski, lengyel nagykövet
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
A kiállítás 2014.március 21-ig a kollégium nyitvatartási idejében látogathat
A kiállítás rendezését az 56-os Szövetség Országos Központja támogatta.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
In memoriam Kopetti Tamás
  2014-02-17 05:51:50, hétfő
 
  Kopetti Tamást, mint mosonmagyaróvári önkormányzati képviselőt ismertem meg 2010-ben. Én már akkor három éve igazgató voltam a Városi Kollégium élén, Ő pedig akkor kezdte képviselői munkáját. Barátságunk onnan datálható.
Ha visszatekintek ismeretségünk négy évére, rengeteg szép emlék jut eszembe. Számtalan rendezvény, program, amit ő és barátai, párttársai szerveztek. Ezek közül a Jobbik Családi Napjai jutottak először eszembe, amiket az otthonomhoz közel a Báger-tónál szoktak megrendezni, s amire mindig kimentünk családostul. Játszóház, kézműves foglalkozások, közös főzés, sport, zene, beszélgetés. Aztán eszembe jutnak a mosoni Duna-partra szervezett Hagyományőrző Napok, melyekre szintén eljártunk.
Becsültem és szerettem azokért az erőfeszítéseiért , melyeket olyan megemlékezések szervezéséért tett, melyekre más nem gondolt. Legemlékezetesebb közös munkánk a várpalotai Trianon Múzeum vándorkiállítása helyi bemutatójának megszervezése volt 2011-ben. Képviselőként sokszor részt vett a kollégium történelmi előadásain, kiállításain. Utoljára az általa tervezett Magyar Áldozatok Emlékpark
létrehozása kapcsán beszéltünk. Az 56-os Egyesületet is szerette volna tájékoztatni az elképzeléséről. De mivel a képviselő testület elvi hozzájárulását adta az emlékparkhoz, így a találkozót későbbre halasztottuk. A találkozás azonban már soha nem fog létrejönni.
Tamás negyvenhét éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt. Emlékét, kedvességét örökre megőrzöm. Személyes ajándéka, egy kis Trianon gyász zászlócska ( ld.: Képtáram) mától már Őt is gyászolja szívemben.
Tamás, Isten veled, nyugodjál békében!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Portfólió helyett arckönyv szerkesztés
  2014-02-16 07:32:32, vasárnap
 
  Miközben a pedagógus portfóliómat kellene ezerrel készíteni én nagyobb örömöt lelek a helyi '56-os Egyesület új facebook-os oldalának szerkesztésében! Szerintem jó lett a borítója. Most reggel fejeztem be az 56-os képeskönyvünk oldalainak feltöltését. Plussz kihelyeztem egy téli fotót is a Gyásztérről. ( Lesz minden évszakról)
Elvileg utána jöhetne a portfólió, de nem fogok ráérni. Ma el kellene készíteni a szerdai kiállításmegnyitónk forgatókönyvét s el kellene kezdeni megírni a beszédemet is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Mosonmagyaróvári 56-os Egyesület a facebook-on
  2014-02-15 03:39:03, szombat
 
  Egy csomó ismerős szervezetnek,intézménynek van facebook oldala, de én mégis csak 2014.02.14-én jutottam el a felismerésig, hogy a Mosonmagyaróvári 56-os Egyesületnek is jó lenne,ha lenne arckönyve.

Most, hogy a lengyel '56-os kiállításunk megnyitójának hirdetése gyalázatos a helyi médiában, s azon gondolkodtam, hogy milyen módon népszerűsíthetném még a kiállítást, eszembe jutott, hogy egy külön egyesületi oldalt lehetne indítani a facebook-on, s azon mindent megjelentetni, ami 56.
Így született meg tehát a Mosonmagyaróvári 56-os Egyesület facebook oldala, melyhez először Kanadából
gratuláltak.

Az arckönyv elérhetősége:https://www.facebook.com/zsuzsanna.simon.397?ref=ts&fref=ts#!/gy aszter.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Roman Kowalski nagykövet kapta az Antall József-díjat
  2014-02-14 12:23:18, péntek
 
  Az Antall József Tudásközpont Alapítvány kuratóriuma 2013-ban
Roman Kowalski nagykövetnek ítélte az elismerést, a lengyel-magyar kapcsolatok elmélyítéséért végzett sokéves munkájáért és az Antall József Tudásközpont tevékenységének segítéséért.

Az Antall József Tudásközpont alapítója, Antall József miniszterelnök özvegye a díj odaítéléséről tájékoztató levelében kiemelte, hogy a nagykövet "különösen sokat tett a lengyel-magyar kapcsolatok elmélyítéséért, segítette a Tudásközpont lengyel kapcsolatainak építését, valamint közreműködött az Antall József nyári Egyetem sikeres megvalósításában."

Az eddigi díjazottak többek között Boross Péter miniszterelnök és Dr. Bernard Vogel, Türingia volt miniszterelnöke.

A Tudásközpontot Antall József fia, Antall Péter vezeti. Az intézmény hagyományteremtő szándékkal rendezte meg 2013-as nemzetközi nyári egyetemét, ahová a közép-európai és a nyugat-balkáni régióból érkeztek hallgatók. A legnépesebb csoportot lengyel diákok alkották.

A díj átadására 2014. március 20-án, közvetlenül a Lengyel - Magyar Barátság Napja előtt kerül sor.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
2014.01 2014. Február 2014.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 345 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 45
  • e Hét: 127
  • e Hónap: 2991
  • e Év: 20811
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.