Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 54 
Győri fotókiállítás és előadás ajánlás
  2016-09-30 06:42:15, péntek
 
  Káptalandombi esték - Fotókiállítás és előadás

2016. október 6. (csütörtök)

Kategória: Szent László Látogatóközpont

helyszín: Győr, Szent László Látogatóközpont (Káptalandomb 13.)

kezdés: 17.30

Program:

17.30 -'56 eseményei 56 képkockában - Fotókiállítás. Megnyitja: Vajk Ádám igazgató, Győri Egyházmegyei Levéltár
18 óra - Káptalandombi esték: '56 Győrött és Mosonmagyaróváron - párhuzamok és különbségek - Dr. Szakolczai Attila történész előadása

A belépés ingyenes.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Filmpályázat Mosonmagyaróvár ötvenhatjáról
  2016-09-30 06:09:34, péntek
 
  Versenyfelhívás dokumentumfilm készítésre

A Győri SZSZC Mosonmagyaróvári Bolyai János Általános Iskolája, Informatikai és Közgazdasági Szakgimnáziuma a városi emlékhét keretében versenyt hirdet az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából.

Témája

Egy dokumentumfilm készítése, mely az '56-os mosonmagyaróvári eseményeket dolgozza fel.

A csapat

A versenyre 3-5 fős csapatok jelentkezhetnek, két kategóriában:
Az A kategóriába az 5-8. évfolyamos diákok munkáit,
a B kategóriába a 9-12. évfolyamos diákok műveit várjuk.

Időkorlát

Az elkészült filmek hossza ne legyen kevesebb 10 percnél, és ne legyen több 20 percnél!

További tudnivalók

Kérjük, hogy a csapatok szintén ügyeljenek rá, hogy a felhasznált fényképek, mozgóképek és zenék forrását jelöljék meg a film végén!

Ugyanitt jelenítsék meg a készítők, a szereplők és az iskola nevét is!

A fentiek bármelyikét be nem tartó alkotások nem kerülnek elbírálásra!

A kész filmet CD/DVD lemezen kérjük leadni a Bolyai iskola titkárságán (Régi Vámház tér 6.)!

Jelentkezés határideje

2016.október 2. (vasárnap)
A jelentkezéseket a bolyaimovar@gmail.com címre várjuk!
Tárgynak kérjük az alábbi szöveget megadni: ,,56-os dokumentumfilm verseny".

Beküldés határideje

2016. október 21. (péntek), 12 óra
A filmeket a Hansági Múzeum munkatársai és az 56-os Egyesület tagjai bírálják el! Az első három helyezést elért alkotást levetíti a Mosonmagyaróvári Városi Televízió!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rajzpályázat Magyar Katalin emlékére
  2016-09-30 06:02:14, péntek
 
  RAJZPÁLYÁZAT AZ 1956-OS FORRADALOM 60. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL, MAGYAR KATALIN EMLÉKÉRE

A Győri SZSZC Mosonmagyaróvári Bolyai János Általános Iskolája, Informatikai és Közgazdasági Szakgimnáziuma a városi emlékhét keretében rajzversenyt hirdet az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából, a városi emlékhét keretében.

Téma

Egy olyan rajz, grafika vagy festmény készítése maximum A/3-as méretben, mely bemutatja 1956 eseményeit, és emléket állít a hős diáklány, MAGYAR KATALIN emléke előtt.

Kategóriák

A versenyre két kategóriában lehet nevezni:
Az A kategóriába az 5-8. évfolyamos diákok munkáit,
a B kategóriába a 9-12. évfolyamos diákok műveit várjuk.

Beküldés

A pályaművek beküldés határideje: 2016. október 25. (kedd), postai úton vagy személyesen a Bolyai iskola I. (Régi Vámház tér 6.) vagy II. (Szent István király út 6.) épületében.

Eredményhirdetés november 7-én, 10 órakor a Magyar Katalin emlékünnepségen.

Megj.: A kiírást szó szerint közöltem a bolyai-oktatas.hu weboldalról.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Selyempapírba csomagolt történelem
  2016-09-29 07:44:39, csütörtök
 
  Anyánk halála után, a régi nagy ruhásszekrényben találtam egy gondosan összehajtott, selyempapírba csomagolt foltos kockás zakót, melynek történetét bátyám, Zoli mesélte el.
1956. október 26-án ipari tanuló társaival ő is ott volt a városka határőrlaktanyájánál, amikor sortüzeket lőttek és kézigránátokat dobáltak a fegyvertelen tömegre. A tömeggyilkosságnak több iskolatársa is áldozatává vált. A kockás zakó, amit Zoli viselt, akkor került le róla, amikor azt ráterítette osztálytársa holttestére. A halottat ezzel a kabátkával együtt emelték be az egyik teherautóra és szállították be a kórház udvarára. A több tucat halott mellé került ez a fiú is, letakarva a kockás zakóval.
Mikor Anyánk, Zoli osztálytársának édesanyjától megtudta, hogy tüzet nyitottak az emberekre és rengeteg a halott, a sebesült, együtt indultak fiaik keresésére.
A kórház udvarára érve s a kiterített halottakat látva, Anyánk már messziről észrevette és megismerte Zoli zakóját. Fejvesztve rohant a zakóval letakart testhez a másik asszonnyal együtt, hogy megbizonyosodjon a borzalomról. Mikor leemelte a kabátot a halottról, akkor derült ki, hogy nem Zoli mozdulatlan testét takarja, hanem az osztálytársáét, a szomszédasszony egyetlen fiáét. Az őrület, a fájdalom szakadt fel az asszonyból, s zokogva borult rá gyermeke holttestére. Zoli ekkor ért egy újabb, sebesültekkel megrakott autóval vissza a kórházba. Anyját, a zakójával a kezében vette észre. Odaszaladt hozzá, akiben ekkor tudatosult csak igazán, hogy az ő gyereke él! Átölelte s hosszan, szorosan tartva mondott köszönetet Istennek, hogy az ő gyermeke életben maradt.

A sortűz helyi áldozatait október 28-án temették el a város két temetőjében. Anyámék is elkísérték utolsó útjára Zoli osztálytársát. A szomszédék belerokkantak gyermekük elvesztésébe, elmenekültek az országból.
Attól kezdve Anyám élete végéig gondozta Zoli osztálytársának sírját is, soha el nem mondva annak okát, ahogy a selyempapírba csomagolt kockás zakó történetét sem.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Előadás ajánlónk a movarhirado.hu-n
  2016-09-28 04:40:25, szerda
 
  1956 mosonmagyaróvári áldozataira emlékeznek

Jobbágyi Gábor jogász, egyetemi tanár tart előadást az 1956-os sortűzről és megtorlásról október 6-án a Cseley-házban, ahol megemlékezést szervez a Gulyás Lajos Kollégium és a Hansági Múzeum.

A mosonmagyaróvári Gulyás Lajos Kollégium az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján meghirdetett emlékév alkalmából három eseményt tervezett. Az első egy művészeti kiállítás volt, Ötvenhatunk vásznon és papíron címmel, amely november 4-ig látogatható a kollégium Gorkij u. 3. szám alatti épületében. A második egy, a névadójukra, Gulyás Lajos (1918-1957) református lelkészre, '56-os mártírra emlékező előadás volt május 14-én, Gulyás Lajos újratemetésének 25. évfordulóján - mondta el a Helyi Híradóknak Simon Zsuzsa, a kollégium nevelőtanára, aki évtizedek óta gyűjti 1956 magyaróvári dokumentumait, próbálja életben tartani az áldozatok emlékét.

A harmadik eseményre kerül most sor október 6-án 17 órakor, amikor Jobbágyi Gábor, jogász, egyetemi tanár, Újabb fejlemények és adatok az 1956-os mosonmagyaróvári sortűzről és megtorlásról című előadását hallgathatják meg a résztvevők a Cselley-házban. Az előadást követően Zétényi Zsolt, ügyvéd, a mosonmagyaróvári sortűzperben (Dudás-per 1999-2001), a sértettek jogi képviselője tart korreferátumot. A rendezvényen bemutatják Jobbágyi Gábor 1956 és a megtorlás fekete könyve című négyszázötven oldalas, legújabb összefoglaló munkáját is.

In.: movarhirado.hu
B. L./Helyi Híradók - 2016. szeptember 27. | 08:52:26

Innen is köszönöm a megjelenést.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Győri középiskolások '56-os verseit várják
  2016-09-27 19:09:56, kedd
 
  A győri Rómer Flóris Művészeti és Történelmi Múzeum október 21-ig várja győri középiskolások verseit, melyek az 1956-os forradalomról, szabadságvágyról, az ötvenes évek sötét korszakáról szólnak. A versenyre tizennégytől tizenkilenc éves korig nevezhetnek amatőr, megmérettetésre vágyó, alkotó szellemű versírók, A beküldött pályaműveket szakmai zsűri értékeli. Az első három helyezettet értékes könyvutalvánnyal jutalmazzák. Bővebben: romer.hu/versiro-palyazat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
NEM a határőrlaktanya a történelmi emlékhely
  2016-09-27 05:01:17, kedd
 
  5700 Ft-ért vásároltam meg a Nemzeti Örökség Intézete által 2014-ben kiadott Terekbe írt múlt - nemzeti és történelmi emlékhelyek Magyarországon c. könyvét.
Tettem ezt azért, mert Mosonmagyaróvár 1956-os emlékparkja (1992) , a Gyásztér, a NÖRI elnevezése és a helyszínen kiállított emlékoszlop felirata (2014) szerint ,, Mosonmagyaróvár, a határőrlaktanya előtti tér", 2011 óta történelmi emlékhely, s mint mosonmagyaróvári '56-os emlékmegőrző mindent gyűjtök, ami ötvenhat, úgyhogy ennek a könyvnek is helye van az ötvenhatos könyvtáramban.

Sajnos azonban nagy csalódást kellett megérnem ezzel a könyvvel kapcsolatban. Egyrészt a mosonmagyaróvári ötvenhatos történelmi emlékhely leírásában, másrészt az ahhoz készült képi anyagában is.

Írom, hogy NEM a határőrlaktanya és a határőrök ( ők lőtték a sortüzeket, dobálták a kézigránátokat a felvonulókra) a történelmi emlékhely, ahogy a könyv Tartalomjegyzékében és a fejezet címében is írja a szerkesztő vagy ki, mert név az nincs a leírásoknál, hanem a véráztatta tér, a sortüzek áldozatai.

De a további szöveg is hemzseg az elírásoktól, hibáktól, tévedésektől, az egyoldalú leírástól. Én ezeket le se írom még egyszer!!

S ordító a hiánya a kivégzett mártírok neveinek, az emlékhely leírásának ( az emlékmű alkotója, készülte, címe, a kopjafák jelentése stb...)

A képekről meg annyit, hogy egyrészt nem tartalmazza az emlékhelyen ténylegesen kihelyezett valamennyi emléket, s nem adják vissza az emlékhely méltóságát sem.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Dr Jobbágyi Gábor és Dr. Zétényi Zsolt is a vendégünk lesz
  2016-09-26 06:24:13, hétfő
 
  MEGHÍVÓ

A mosonmagyaróvári Gulyás Lajos Kollégium és a Hansági Múzeum tisztelettel meghívja Önt

Prof. Dr. Jobbágyi Gábor jogász, egyetemi tanár
Újabb fejlemények és adatok az 1956-os mosonmagyaróvári sortűzről és megtorlásról
című előadására, melyet Dr. Zétényi Zsolt ügyvéd, a mosonmagyaróvári sortűzperben, a sértettek jogi képviselőjének (Dudás-per 1999-2001) korreferátuma követ. A rendezvény végén lehetőség lesz Dr. Jobbágyi Gábor 1956 és a megtorlás fekete könyve című négyszázötven oldalas, legújabb, (2016) összefoglaló munkájának kedvezményes ( 3500 Ft) megvásárlására is.


Időpont: 2016.október 6. csütörtök 17 óra
Helyszín: Hansági Múzeum, Cselley-ház
Mosonmagyaróvár, Fő u. 19.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Könyvbemutató és vásár is lesz
  2016-09-25 21:34:40, vasárnap
 
  Jobbágyi Gábor 56-os előadása mellett új könyvének ( 1956 és megtorlás fekete könyve) bemutatójára és kedvezményes áron történő megvásárlására, dedikálására is lehetőség lesz. A könyv 450 oldalas. Egyszeri ára:3500 Ft
Akit érdekel, ne felejtsen el pénzt is eltenni 2016. október 6-án, csütörtökön 17 órára a Cselley - házba ( Fő u.19.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mosonmagyaróvár is a térképen!
  2016-09-24 04:04:40, szombat
 
  Óriástérkép Magyarország nemzeti- és történelmi emlékhelyeiről.
Mosonmagyaróvár is a térképen!
Az 1956-os emlékpark, (Gyásztér) 2011 óta történelmi emlékhelye Magyarországnak.
A nagyított felvételen a 7. sorszámú emlékhely jelöli Mosonmagyaróvárt.
A Gyásztér az országos történelmi emlékhely cím mellett, része Mosonmagyaróvár helyi értéktárának, valamint Győr-Moson-Sopron megye, megyei értéktárának is.

Kép a térképről a Képtáram Térkép c. mappájában található.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 54 
2016.08 2016. Szeptember 2016.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 54 db bejegyzés
e év: 538 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 28
  • e Hét: 110
  • e Hónap: 2974
  • e Év: 20794
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.