Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
Kiállítás az egyetlen magyar aranylabdás labdarúgóról
  2014-08-27 04:46:31, szerda
 
  Albert Flórián emlékkiállítás Mosonmagyaróváron
Helyszín: Hansági Múzeum
Mosonmagyaróvár, Szent István király út 1.
Megnyitó: 2014.08.28. csütörtök 17 óra

A hazai labdarúgás kiemelkedő egyéniségeként tartja számon a sporttörténetírás Albert Flóriánt (1941-2011), mindmáig az egyetlen magyar aranylabdás focistát.
Az 1952-ben indult pályafutása során végig, 1974-es visszavonulásáig, a Ferencvárosban játszott: 539 mérkőzésen 391 gólt szerzett a zöld-fehéreknek. Háromszor lett gólkirály, négyszer nyert magyar bajnokságot, egyszer nyert Magyar Népköztársasági-kupát. 75-ször ölthette magára a címeres mezt.
1960-ban az olimpiai, 1964-ben az Európa-bajnoki bronzérmes válogatottban játszott.
Az 1962-es világbajnokság gólkirálya lett.
Többszörös világválogatott. 1967-ben megkapta Európa legjobb labdarúgójaként az Aranylabdát.
2004-ben megkapta a Nemzet Sportolója elismerést.

Az emlékkiállításon megismerhetjük e nagyszerű pályafutás állomásait és felvonulnak a pályán töltött két évtized labdarúgó relikviái, mint az 1962-es világbajnokság gólkirályaként kapott Aranycipő vagy az 1967-ben elnyert Aranylabda.
De helyet kapnak a tárlókban a Császár - hisz tisztelői így nevezték - sportcipői, mezei, kitüntetései vagy éppen általános iskolai bizonyítványa.
Számos ajándék is előkerül: az 1974-es pályaavató öregfiúk mérkőzés dedikált labdája mellett itt láthatjuk azt a bokszkesztyűt is, ami Kovács István, Koko születésnapi ajándéka volt.
A személyes tárgyak révén a kiállítás bepillantást enged Albert Flórián, a magánember életébe is.
Az emlékkiállítás 2012-ben indult útjára: elsőként a szegedi Móra Ferenc Múzeumban láthatta a közönség s azóta számos helyszínen mutatták be. A tárgyakat Albert Magdolna, a legendás labdarúgó leánya bocsátotta a tárlat rendelkezésére. A kiállítások szervezését az Albert Alapítvány bonyolítja, amely Albert Flórián emlékének ápolásán túl az ifjú sporttehetségek támogatását is zászlajára tűzte.

A kiállítás megtekinthető a Hansági Múzeumban (Mosonmagyaróvár, Szent István király u. 1.) 2014. augusztus 28-tól szeptember 21-ig, hétfő kivételével 10.00-20.00 óra között.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gulyás Lajos '56-os mártír kisújfalui szülőháza
  2014-08-26 04:30:30, kedd
 
  Múlthét szombaton ( ld. 08.23-ai blogbejegyzésem) Kisújfalura ( Nova Vieska) utaztunk meglátogatni Gulyás Lajos szülőházát, mely ma a község faluháza. Az épületben a település emlékszobát rendezett be szülöttük, az '56-os mártír református lelkész tiszteletére.
Fotóim a szülőházáról, az emlékszobájáról és a temetőben található kopjafájáról a Kisújfalu c. mappámban találhatók.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ötvenhat az évkönyvekben
  2014-08-25 06:01:17, hétfő
 
  Tegnap ígértem, hogy az iskolai évkönyveket ötvenhatos szemmel is átlapozom.

De mielőtt megírom, hogy mit tapasztaltam, még külön meg kell jegyeznem azt, hogy a helyi Mezőgazdasági Akadémia 175 emlékkönyve és képes tára is kint volt a múlt csütörtöki kiállításon. Az abban olvasottakról külön írok majd.

Most a helyi általános-és középiskolák könyveinek alapos átlapozása után írom, hogy csak néhány intézmény említi meg ünnepségei, krónikái kapcsán, hogy iskolai ünnepélyt tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére.

A Fekete Iskola Ipartelep 50 könyvében, Ipartelep bemutatásánál, az Egyszer volt, hol nem volt fejezetben írnak röviden arról, hogy mi történt a határőrlaktanya előtt, s közölnek egy fotót a Gyásztérről.

A Bolyai Iskola - Polgári Leányiskola 100 könyve a Változó világ, változó ünnepek című fejezetben közöl három képet és szöveget az iskola ötvenhatos, Budapesten hősi halált halt néhai tanulójáról, Magyar Katalinról, de az iskola eseményei között is számon tartja, : November - Magyar Katalin emlékünnepség.

A Városi Kollégium, mely 2009-ben még csak két éve működött önállóan, a középiskolai kollégiumi neveléstörténeti emlékkönyvükben (270) már szöveget és képet is közöl az '56-os kaszinó, történelmi vetélkedőn elért első helyezésükről illetve az akkor születő Mosonmagyaróvár, 1956 című honlapjukról.

A legtöbb és konkrét ötvenhatos megjelenés a Kossuth Lajos Gimnázium évkönyveiben található, de csak az 1993/1994-es évkönyvtől számítva. Onnantól kezdve viszont több ünnepi beszédet is közölnek, melyeket az iskola tanárai tartottak. ( Sántha László, Vida István, Major Tamás 2, Hansági Károly, Csatári Ákos) Az egyikben egy rövid tanulói dolgozat is olvasható ( Bartalos Martina), Interjú a mosonmagyaróvári sortűz túlélőivel címmel.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Iskolatörténet a Kult Utcán
  2014-08-24 07:49:15, vasárnap
 
  Csütörtöki helytörténeti bemutatóm talán legnépszerűbb része a város iskoláinak évkönyveiből, jubileumi - és egyéb könyveiből, kiadványaiból összeállított kiállításom volt. A legtöbb példánnyal a Kossuth Lajos Gimnázium szerepelt. Nem csoda, hisz több, mint húsz éve a szomszédos kollégiumban nevelőtanárként dolgozom, mely 2007-ig a gimnáziumhoz tartozott.
A gimnázium évkönyveinél meg kell jegyeznem azt az ,,érdekességet", hogy
az 1989 és 1991 közötti időszakot bemutató évkönyveik címlapján a piarista iskola épületéről készült grafikájuk látható, holott azokban az években már hosszú ideje nem ott működött a gimnázium. S ha belelapozunk az 1989-90. évi könyvbe még egy érdekes fotót találunk, egy olyan emléktábláról, melyet a piarista iskola bejárata melletti falra helyeztek, de már régóta nincs ott, leszerelték, s talán nem véletlenül.
Szövege az alábbi volt :

,, Ebben az épületben, a volt Zsidanics - kúriában működött a piarista rendház és az 1739-ben alapított magyaróvári piarista gimnázium, a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium és Szakközépiskola jogelődje 1739-1989
Hazafias Népfront Városi Bizottsága"

E kis kitérő után írom, hogy a gimnázium több korábbi szakmai kiadványával is szerepelt, de kivittem Dr. Tóth Tiborné dr. volt igazgató asszony és országgyűlési képviselő legújabb dedikált könyvét (Milyen a jó iskola? ) is, ahogy azt a neveléstörténeti jelentőséggel bíró könyvüket, mely címével azonban hamis látszatot kelt : A 250 éves mosonmagyaróvári gimnázium története. Helyesebb lett volna, A 250 éves mosonmagyaróvári gimnáziumi oktatás vagy képzés története címet adják neki.
.
A többi iskolától személyes ismeretségem okán vannak könyveim, hisz hat évig, mint a Városi Kollégium, majd Gulyás Lajos Kollégium igazgatója , nemcsak szakmai, de baráti kapcsolatot is ápoltam vezetőtársaimmal.
Az asztalra került a Móra Iskolától két könyv, ( 25, 35) a Fekete Iskolától szintén kettő ( Ipartelep 50, Mofémtelep 25 ) , de kint volt a Bolyai ( polgári leányiskola) 100, az Ujhelyi 100 , a Mosonyi Zeneiskola 50,60, plussz cd-ék és dvd-ék, a volt Sportiskola 30, a helyi középiskolai kollégiumi nevelés története 270 éves múltját felölelő könyvek. A Haller Iskoláról egy Emléklap 100 illetve a Moson évszázadai könyvben egy tanulmány volt látható, olvasható. Az Éltes Iskola 60 valamiért nem került ki az asztalra. A piaristákról nincsenek értesítőim és sajnos a róluk írt egyetemi neveléstörténeti szakdolgozatom pedig nem jutott eszembe. Különlegességként viszont kitettem a hegyeshalmi gimnázium 15 kiadványt.
Gyakorlatilag mindegyik iskola szerepelt, csak a Hunyadi nem, mivel nekik eddig nem jelent meg se évkönyvük, se jubileumi könyvük.
Ami számomra, mint e '56-os blog írójának számára még fontos, hogy ezekben a könyvekben megjelenik-e ötvenhat? Hát nézzük! Holnap erről fogok írni.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A nyári szünet utolsó utazása Kisújfalura
  2014-08-23 17:33:40, szombat
 
  Még csütörtökön írtam, hogy Gulyás Lajos 56-os mártír szülőfalujáról olvastam a neten. Az 1957. december 31-én kivégzett levéli református lelkész Kisújfalun (Nyitrai kerület, Érsekújvári járás: Nova Vieska) született.
Szülőházát a község Faluházzá alakította, újította fel, benne pedig egy emlékszobát alakított ki szülötte, Gulyás Lajos emlékére is.
Ma oda utaztunk el. A több mint százhúsz kilométeres távolságra lévő települést könnyen megtaláltuk, ahogy a Faluházat s később a temetőt is, ahol egy kopjafát állítottak tiszteltére.
Gulyás Lajos kisújfalui emlékezetéről készült képeimet hamarosan feltöltöm ide a blogomba és az 56-os honlapunkra is.
Örülök, hogy sikerült ezt a kutatást elvégezni még a tanév kezdése előtt. Azt hiszem már tényleg csak a pápai emléktábláját kell megkeresni.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A város szellemi élete a Kult Utcán
  2014-08-22 16:06:04, péntek
 
  Ezzel a címmel mutattam be helytörténeti magángyűjteményem egy részét tegnap a Belvárosi Üzletkör Kult Utca rendezvényén, 16 és 19 óra között, Mosonmagyaróvár belvárosában, a Magyar utcán. Négy asztalon, mintegy tíz méternyi hosszú felületen százhúsz könyv és ötven egyéb kiadvány,( újság, térkép, naptár, brossúra, képeslap ) érem és kerámia került a sok-sok érdeklődő látogató elé. A művészeti élet képviselőinek, a múzeumoknak, az iskoláknak, az egyesületeknek a könyvei mellett elvittem az összes helyi útikönyvemet, monográfiámat és az 1956-os könyvgyűjteményem minden mosonmagyaróvári vonatkozású kiadványát. A standomnál megálló ismerősök és ismeretlenek nemcsak nézelődhettek, hanem megfoghatták és bele is lapozhattak a nekik tetsző könyvekbe. A duoinfomovar. hu közösségi oldal fotósa, Fekete Bálint által s az én általam készített mintegy száz fotót végignézegetve jól eső érzés megállapítani, hogy a városlakókat mennyire érdekli szülővárosuk, lakóhelyük múltja, szellemi életük képviselőinek munkái, iskoláik, egyesületeik tevékenysége. Örülök, hogy az előkészületekre és magára a bemutatóra fordított sok-sok időm és energiám meghozta a várt sikert és eredményt. Még akkor is, ha a város sétálóutcáján, így az én bemutatóm előtt is többször végighaladó tévések és az őket kísérő és kalauzoló személyek egyszer sem álltak meg és jöttek oda Mosonmagyaróvár szellemi életét bemutató kiállításomhoz.
A bemutatón készült képek a duoinfomovar.hu weboldalon illetve a személyes facebook oldalamon tekinthetők meg.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A nyári szünet utolsó hete
  2014-08-21 04:31:20, csütörtök
 
  Míg kedden a Páneurópai Piknik 25. évfordulóját ünnepeltük Sopronban és Sopronpusztán, a Páneurópai Piknik Emlékhelynek elnevezett területen, szerdán, augusztus 20-án, államalapító Szent István Királyt ünnepeltük országszerte.
Én személy szerint igyekeztem végig figyelemmel kísérni a Duna TV stúdió beszélgetéseit a 25 évvel ezelőtti eseményekről illetve másnap az M1 közvetítését a Kossuth térről. Közben persze mást is csináltam. Például megírtam az október 23-ai nemzeti ünnepünk alkalmából helyi elismerésre felterjesztett személyek méltatását, szerkesztettem az ötvenhatos honlapunkat, melyre képeket töltöttem fel a 30 éves Flesch Művelődési Központ egyik kiállításáról, majd a helyi koszorúzásról. Olvastam a friss Lajta Press- t, s meglepetésemre, de örömömre is benne volt az '56-os Egyesület nyári találkozójáról még július 31-én küldött képem és rövidített szövegem. Aztán örömömre volt az is, hogy a neten teljesen véletlenül Gulyás Lajos, '56-os mártírról találtam egy olyan írást, melyből megtudtam, hogy szülőfalujában, Kisújfalun, (szlovákul Nová Vieska) felújított szülőházában, ma faluház, egy emlékszobát rendeztek be tiszteletére. ( Dunamocsi Hírnök,2013. okt-nov.) Hétvégén jó lenne megnézni! Szombatra tervezem. Kedden délután még meghallgattam a miniszterelnökkel folytatott beszélgetést is, de a Szabadság tér '89 című esti történelmi műsorra már elfogyott az erőm.
Az ünnep híre különben, hogy a honvédelmi miniszter a mosonmagyaróvári Pintér Ferencnek, köztársasági elnöki kitüntetést adott át.(ld. 20-ai bejegyzésem) . Míg itthon Kiss Miklós, evangélikus lelkész kapta a Pro Urbe Mosonmagyaróvár Díjat, addig a megyei Kormos - díjban Varga György festőművész részesült.
Tegnap történt, hogy jelentkezett nálam egy kedves ismerősöm, aki '56-os hősökről, többek közt a mosonmagyaróvári Magyar Katalinról (1940-1956) ír könyvet. Sokat segítettem neki az anyaggyűjtésben. Ami nekem volt, azt mindent elküldtem, de újakat nem tudtam neki szerezni. A kiadvány hamarosan elkészül, benne az én ötvenhatos képeimmel. Nagyon örülök neki.
Ma, csütörtökön a Belvárosi Üzletkör szokásos Kult Utcai rendezvénye lesz. Ezen most én is kiállítok. Mintegy négy asztalon mutatom be a város szellemi életét. Több napon keresztül válogattam magángyűjteményemből az anyagokat. Végül öt táskába (1. útikönyvek, monográfiák, térképek, 2. egyesületek, közgyűjtemények 3. iskolák évkönyvei, emlékkönyvei,4. 1956-ról minden, 4. írók, költők kötetei, festők, fotográfusok önéletrajzai stb...) kerültek a könyvek, kiadványok, újságok, magazinok, de lesznek képeslapok, emlék- és dísztárgyak is. Délután négy órától mindenkit szeretettel várok a Magyar utcán.
Öt órától pedig a helyi és környékbeli művészekkel lehet beszélgetni a belvárosi éttermekben, kávézókban. Erről további információt a Belvárosi Üzletkör facebook oldalán lehet szerezni.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A mosonmagyaróvári Pintér Ferenc is kitüntetett lett
  2014-08-20 05:02:54, szerda
 
  A Honvédelmi Minisztérium Szent István ünnepe alkalmából tartott augusztus 18 - ai központi ünnepségén kitüntetések és elismerések átadására is sor került.
Az 56-os Szövetség, a POFOSZ illetve egyéb szervezetek, személyek felterjesztésére, 1956-os érdemeik elismeréseképpen, többen is magas rangú kitüntetésben részesültek. Az elismeréseket Hende Csaba honvédelmi miniszter adta át.

1. Magyarország köztársasági elnöke
Állami Ünnepünk, 2014. augusztus 20-a alkalmából
A MAGYAR ÉRDEMREND KÖZÉPKERESZTJE
kitüntetés
POLGÁRI TAGOZATÁT ADOMÁNYOZTA

az 1956-os forradalom - és szabadságharcban történő példamutató hazafias szerepvállalása, valamint hagyományőrző közéleti tevékenysége elismeréseként,
TÓTH KÁROLY úrnak a Balatonfelvidéki Radetzky Huszár Egyesület hagyományőrző huszárkapitányának

2.A MAGYAR ÉRDEMREND TISZTIKERESZTJE
kitüntetés
POLGÁRI TAGOZATÁT ADOMÁNYOZTA

az 1956-os forradalom és szabadságharc és az azt követő megtorlás során tanúsított példamutató helytállása, valamint a kommunista diktatúra alatt meghurcoltak érdekében végzett fáradhatatlan tevékenysége elismeréseként,
NAGY OTTÓ úrnak a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége nagykanizsai szervezete elnökének

3.A MAGYAR ÉRDEMREND LOVAGKERESZTJE
kitüntetés
POLGÁRI TAGOZATÁT ADOMÁNYOZTA

az 1956-os forradalom és szabadságharc idején tanúsított helytállása, valamint a kommunista diktatúra által üldözöttek érdekében több mint húsz éve végzett önzetlen munkája elismeréseként
LAUER LÁSZLÓNÉ asszonynak a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége budapesti szervezete titkárságvezetőjének

Az 1956-os forradalom és szabadságharc eszmeiségének továbbadása érdekében tett fáradhatatlan munkája elismeréseként
SINKÓ FERENC úrnak a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége Komárom-Esztergom megyei szervezete elnökének

4.A MAGYAR ARANY ÉRDEMKERESZT
kitüntetés
POLGÁRI TAGOZATÁT ADOMÁNYOZTA

több az 1956-os forradalom és szabadságharc kutatása terén végzett fáradhatatlan munkája elismeréseként
CSUKÁS IRÉN asszonynak a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége XIX. kerületi szervezete alapító elnökének, budapesti sajtóreferensének.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc során tanúsított példamutató helytállása, valamint a forradalom és szabadságharc eszmeiségének továbbadása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként
HORVÁTH JÁNOS úrnak az 56-os Szövetség Somogy megyei szervezete elnökének.

az 1956-os forradalom és szabadságharc és az azt követő megtorlás során tanúsított példamutató helytállása elismeréseként
MARJAI JÓZSEF úrnak a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége XVI/A kerületi szervezete tagjának

az 1956-os forradalom és szabadságharc eszmeiségének továbbadása érdekében végzett fáradhatatlan tevékenysége elismeréseként
MARKÓ KATALIN asszonynak az 56-os Szövetség Heves megyei szervezete elnökének

az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékének ápolása érdekében végzett fáradhatatlan tevékenysége elismeréseként
DR. TORJAY VALTER úrnak az 56-os Szövetség Vas megyei szervezete örökös elnökének

5. A MAGYAR EZÜST ÉRDEMKERESZT
kitüntetés
POLGÁRI TAGOZATÁT ADOMÁNYOZTA

az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékének ápolása érdekében végzett fáradhatatlan tevékenysége elismeréseként
POCSAI JÁNOS úrnak az 56-os Szövetség Borsod megyei szervezete elnökének

az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékének ápolása érdekében végzett fáradhatatlan tevékenysége elismeréseként
SIPOS ISTVÁN úrnak az 56-os Szövetség Budapest XI. kerületi szervezete elnökének

6.A MAGYAR BRONZ ÉRDEMKERESZT
kitüntetés
POLGÁRI TAGOZATÁT ADOMÁNYOZTA

az 1956-os forradalom és szabadságharc során tanúsított példamutató helytállása elismeréseként
PINTÉR FERENC úrnak az 56-os Szövetség tagjának

az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékének ápolása érdekében végzett fáradhatatlan tevékenysége elismeréseként
WELDIN JÓZSEF úrnak az 56-os Szövetség Esztergom városi elnökének

Minden kitüntetettnek gratulálok!








 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mosonmagyaróvár. A mi városunk. A jövő városa.
  2014-08-19 05:42:02, kedd
 
  Épülő jelenünk

Mosonmagyaróvár gyarapodásához érzékelhető módon hozzájárulnak az ide betelepült vállalkozások - a teljesség igénye nélkül a Nolato, az SMR, a Wittmann Robottechnika, a ZinkPower Moson -, a hosszú évtizedek óta itt működő nagy- (pl. MOTIM, MOFÉM, Kühne, Winkler Tüzép), közepes (pl. Szabó és Társa Kft., Dzsungelország, Flex-Fény Kft.) és kisvállalkozások. A város megítélésében, az itt lakók közérzetének minőségében meghatározó szerepet játszanak az egészségügyi, szépészeti, gyógyászati és turisztikai szolgáltatók (vendéglátóhelyek, szállodák), kulturális intézményeink, az itt élő képzőművészek, alkotók, zenészek, és kiemelt szerepet töltenek be a jól működő civil szervezetek. A város, az ipari területek fejlődnek, lakóparkok épülnek, pályázatok segítségével sok épület, intézmény, városrész felújításra kerül, ennek köszönhetően a város lakosság megtartó ereje és vonzereje jelentősen növekedik.

Örökségünk

A város történelmi öröksége rendkívül gazdag. Meghatározó volt, hogy a királynéi városok sorába emelték, hogy a városban gazdasági tanintézet létesült, hogy kedvező földrajzi fekvésének köszönhetően kereskedelme élénk volt, hogy az épített és tudományos-szellemi örökségünk ma is élő értékeket teremtett. Hagyományaink ápolására, megőrzésére, örökségünk utódainknak történő átörökítésre köteleznek bennünket a város múltját meghatározó kiemelt események, a 75 évvel ezelőtti városegyesítés, a holokauszt és az 1956-os sortűz. De a város él, nem csak jelene, jövője is kell, hogy legyen. Felelős vagyok én magam is azért, hogy a felnövekvő generáció, gyermekeink, fiataljaink számára olyan várost hagyományozzunk, melyet ők is sajátjuknak éreznek, melyért ők is, akárcsak mi, felelősek lesznek, s ahol a jövőben élni szeretnének. Mert érzelmileg ide kötődnek, otthont teremteni itt akarnak, mert megélhetést, munkahelyet itt találnak.

Megmutatni, ami szép

Mosonmagyaróvár szép város. Különlegessé teszik az át meg átszelő Lajta, a Mosoni-Duna, a Vár és környéke, szépen parkosított közterei, gondozott emlékművei, védett épületei, a Cselley-ház, a Hansági Múzeum, a régi-új Futura, az aktív vízisportolási lehetőségek, a termál, a hangulatos éttermek, a nemzetközi és regionális fesztiválok, képzőművészeti kiállítások, zenei események, az aktív civil élet és az újjáéledő történelmi belváros. Jó érzés a várost bejárni, s szívesen mutatom meg értékeit másoknak is. Szeretném, hogy aki hozzánk eljön, úgy menjen el, hogy visszavágyik, mert befogadó, és vendégszerető város vagyunk. Ez érdeke az itt élőknek és dologzóknak egyaránt. Összefogással, markáns városmarketinggel még jobbá tudjuk tenni a városról kialakított képet, még tudatosabban tudjuk alakítani az egységes arculatot, még szerethetőbbé tehetjük a Szigetköz kapuját jelentő várost.

In.: dr. Árvay István honlapja - Hitelesség, megbízhatóság, biztos jövőkép.
http://www.arvayistvan.com/
A mi városunk menüpont.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
„Tegyenek saját belátásuk szerint”
  2014-08-18 05:51:45, hétfő
 
  A sortűzperek hiteles feltárása valamiért nem úgy folyt le, ahogy azt a rendszerváltás hajnalán a magyar emberek elképzelték. Sohasem vizsgálták például Fekszi László szerepét és felelősségét az 1956. október 26-i, mosonmagyaróvári határőrsortűz ügyében.- Mit csinált Fekszi abban az időben Mosonmagyaróváron?- A BM Határőrség anyagokat kért a volt határőrtisztektől 1985-ben. Fekszi is írt egy dolgozatot, amelyet, félve az esetleges felelősségre vonástól, 1989-ben visszakért. A birtokomban lévő visszaemlékezése szerint 1956. október 26-án személyesen tárgyalt Szigeti Attilával, a Nemzeti Bizottság elnökével arról, hogy a határőrök részt vesznek a rend fenntartásában. A mosonmagyaróvári sortűz után több tiszttel átment a városba Fekszi, ahol az ,,Itt a gyilkosok vezére!" felkiáltásra a tömeg kirángatta a kocsiból, és több tiszttel együtt őrizetbe vették. Ezután a tanácsházán helyezték el. Fekszi visszaemlékezése szerint kalandos úton szöktek meg. Kutatásaim szerint azonban ez nem így történt, hanem a nemzetőrök szabadon engedték őket. A nyomozást irányító Dejcző őrnagy, aki a BRFK III/II osztályától ment nyugdíjba, több gyanúsítottnak felvetette 1957-ben, hogy hívjanak meg határőrtiszteket felmentő tanúként. Feksziék visszaüzentek, sohasem tárgyalnak ellenforradalmárokkal. - Aztán a határőrség politikai csoportfőnökének nevezték ki Fekszit az ötvenes évek végén. Mi volt a feladata?- A tisztek állományban tartásáról vagy elküldéséről dönthetett. A sortüzek után Csehszlovákiába átmenekülő Dudás századost és helyettesét például alkalmasnak tartotta további szolgálatra. Fekszi minden alkalommal arra hivatkozott, ezzel védve saját beosztottjait is, hogy olyan utasításokat kapott, hogy cselekedjen saját belátása szerint. Dudás természetesen cselekedett is. A sortüzeket vizsgáló bizottság 1993-ban 55 halottat és 86 sebesültet állapított meg. Ettől eltérő azonban, hogy az 1957-ben lefolytatott perben, amelyben Földes Gábort, Szigeti Attilát és másokat is halálra ítéltek, 105 halottról és 180 sebesültről szól a jelentés. - Miért eltérőek az adatok?- A BM Felügyeleti és Ellenőrzési Főosztály a korabeli jelentések, hiányos hadműveleti naplók és az elérhető irattári anyagok alapján vizsgálatot folytatott le a sortüzekkel kapcsolatban 1989-ben. Megállapították, hogy a laktanyában tartózkodó, különböző helyekről odavezényelt határőrök és tisztek nem ismerték egymást, nem voltak megfelelően felkészülve az objektumok védelmére. Legfőbb hibának azonban azt tekintették, hogy az akkor már elhunyt Szalva János határőr ezredes, aki 1956 augusztusától tizenegy hónapon át a határőrség országos parancsnoka volt, a neki jelentő és tőle konkrét utasítást kérő parancsnokoknak olyan utasítást adott, hogy tegyenek saját belátásuk szerint. - Fekszi családja is mindvégig elkötelezett volt a nem létező kommunista rendszer iránt. - Ne feledjük, testvére Nyíregyházán megyei tanácselnök volt, ahol Benkei András későbbi belügyminiszter az MDP megyei titkára volt. Felesége, Raffai Márta a BM kórház belgyógyászatának egyik vezető orvosa, lánya pedig, Horváthné Fekszi Márta hosszú éveken keresztül jelentős beosztásokat töltött be. - Féltek-e Feksziék, hogy újraszerveződhet az ellenállás az addigra már Kádár János kezébe került hatalommal szemben?- Igen, és erre egyértelmű utalást találhatunk memoárjában. - Mi lett Fekszi további sorsa?- Fekszi László ezredes 1984-ben nyugállományba került. Azonban a Fekszi név továbbra is ismerősen cseng a hazai bel- és külpolitikai életben, mint ahogy más, a munkáshatalomért elkötelezett elvtársak gyermekeinek neve is.

Visszavont megbízatás

A Külügyminisztérium 2010. július 31-i hatállyal visszavonja Horváthné Fekszi Márta New York-i ENSZ-nagykövet megbízatását. Horváthné Fekszi Mártát tavaly ősszel a Bajnai-kormány nevezte ki a posztra. Nem sokkal korábban indított a tárca belső vizsgálatot a moszkvai kereskedelmi képviselet eladásának ügyében. A vizsgálat befejezése után, tavaly novemberben a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozást rendelt el az ingatlan eladása miatt. Azt gyanítják, hogy ha a jogszabályoknak megfelelő módon adták volna el a moszkvai ingatlant, akkor magasabb áron lehetett volna értékesíteni a korábban állami tulajdonban lévő épületet. Horváthné Fekszi Márta az eladás idején a Külügyminisztérium államtitkáraként, majd kabinetfőnökeként dolgozott. Horváthné Fekszi Márta korábban Ukrajnában és Görögországban is betöltött konzuli állást.


Szemelvények a Fekszi-memoárból (1985),,Az '56-os események idején kommunista parancsnok voltam, ma is ebben a meggyőződésemben szolgálom a párt és a haza ügyét... Működési területem Komárom, és Győr-Sopron megyére terjedt ki. 1956 november-decemberében 70-80 fő pufajkás érkezett a győr-soproni határszakasz őrzésére." (Egyes történeti források szerint a budapesti karhatalmi ezred alakulata szolgált itt Orbán Miklós ÁVH-s ezredes vezetésével. Egyébként Orbán Miklós pufajkás alakulatában állítólag Horn Gyula is szolgált.) ,,Ma, 30 év után is meggyőződésem, hogy a segítségünkre érkezett szovjet csapatok parancsnokai nem kapták meg azt a minimális tájékoztatást, amire feltétlenül szükség lett volna. November 7-én telefonértesítést kaptam Budapestről, hogy az MSZMP Ideiglenes Központi Bizottsága Akadémia utcai székházában értekezlet lesz. A tanácskozáson 180-200 fő egyenruhás volt jelen. Az érkezőket Czinege elvtárs fogadta. Majd megérkezett Münnich és Uszta elvtárs is. Később egy csoport, úgy 35-40 fő Münnich elvtárssal az élen átment a József Attila utcai objektumba. Eligazítás után igazolványt kaptam, 788-as sorszám alatt, amelyet ma is becsben tartva őrzök.",,Közelgett február 23., a Szovjet Hadsereg Napja. Kineveztem magam helyőrségi parancsnoknak, és elrendeltem a szovjet emlékművek helyreállítását. Az ünnepségre egy zászlóalj alegységet állítottunk ki: egy szovjet, egy határőr- és egy pufajkás századot. Tudtuk, hogy a különböző ellenforradalmi szervezetek részéről fellángolt a MUK-ra való készülődés."


Vándor Tamással, egykori rendőr századossal, Fekszi Lászlóról nyugalmazott határőr ezredesről beszélgetett Vámos György. (részlet)

Megjelent 2010.júl.10.
magyarhirlap.hu

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2014.07 2014. Augusztus 2014.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 26 db bejegyzés
e év: 345 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 114
  • e Hét: 196
  • e Hónap: 3060
  • e Év: 20880
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.