Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
Csoda a csarnokban
  2017-01-31 05:44:45, kedd
 
  Tegnap a civil szervezetek részére szerveztek bejárást a mosonmagyaróvári új sportcsarnokba. Valóságos csoda volt a szememben, hogy a terem falát díszítő, a város kiemelkedő épületeit, építményeit ábrázoló alkotások között ott van az '56-os emlékpark emlékművének, Rieger Tibor Golgotájának a sziluettje is. Nagyon örültem neki. Köszönöm annak, akinek ez eszébe jutott. Ugyanis az eddig készült és a város nevezetességeit ábrázoló falfestményekre, nemhogy a Gyásztér, még a szoborkompozíció sem került fel soha. Lehetett az téglafal, panelfal, üvegfal. A képtáram Falak című mappájában megnézhetők a képek.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bőröndnyi pénzből
  2017-01-30 06:10:28, hétfő
 
  Még vasárnap este (01.29.) olvastam az alábbi cikket, s hezitáltam, hogy megosszam-e itt a blogomban. De miután követtem az írásban leírtakat, úgy döntöttem, hogy igen. Tanulságul.

FÁJDALOM, SZÉTTÖRT ÁLMOK
Bőröndökkel emlékeznek 1956 áldozataira
Ficsor Benedek, 2017. január 29.

Elkészült a Szabadság térre tervezett Emlékek bőröndjei című installáció. Az alkotást eredetileg tavaly október 23-án leplezték volna le, ám mint a projektért felelős Hybrid Art Managementtől megtudtuk, adminisztrációs okokból január végére csúszott az átadás.

Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával létrejött Emlékek bőröndjei az 1956-os forradalom során elhunyt, meghurcolt, valamint a hazánkból elmenekült embereknek állít emléket. A Szabadság tér közepén, a nemzeti bank és az egykori tévészékház, illetve a megszállási emlékmű és a szovjet háborús emlékmű tengelyeinek metszéspontján lévő installáció bőröndökből áll össze, amelyek a hazájukat elhagyni kénytelen emberek fájdalmát, széttört álmait és bizonytalan jövőjét egyaránt szimbolizálhatják.

Az installáció kiegészül egy honlappal is, amely a www.emlekekborondjei.hu címen érhető el, de ha idekattint, közvetlenül odajut.

Ennek célja, hogy az emlékezés mellett kultúrtörténeti kontextusba helyezze a korszakot, illetve bemutassa a külföldre menekülő, később hírnevet szerző magyarok életét. Ezzel is erősítve a társadalmi emlékezetet. A honlapon mások mellett Ferrari Violetta, Kovács László, Sylvia Plachy, Szipál Márton, Turay Ida, Zsigmond Vilmos, Andy Vajna, Cziffra György, Faludy György, Kristóf Ágota és Sárközi Mátyás életét mutatják be.

Megj.: Ezt a kitalációt a neten így írták még anno le:

1. 2016. OKTÓBER 23. - AZ EMLÉKEK BŐRÖNDJEI / AZ ÚTRAKELT EMLÉKEK
AZ EMLÉKEK BŐRÖNDJE egy 4-6 méter magas, régi bőröndöket imitáló hófehér installáció, mely az országból elüldözött és meghurcolt magyarok ezreinek állít emléket. Az október 23-tól a Szabadság téren látható művészeti installációhoz egy mobil applikáció is készül, mely bemutatja az 1956-os eseményeket, híres embereket, történelmi háttér információkat valamint olyan érdekes történeteket és adatokat, melyek nem ismertek az emberek számára. Az installáció célja, hogy hozzájáruljon a társadalmi emlékezet ébrentartásához, valamint a közös értékeken, múlton és kultúrán alapuló magyar közösségi identitás erősítéséhez. ( artmoments.hu)

2. A magyarforradalom1956 weboldalon nyertes pályázatként a felsőt nem, hanem ezt találtam tőlük:
Hybrid Art Management Művészeti és Szolgáltató Kft.
Pályázati konstrukció: ,,Büszkeségpont" pályázat
Pályázat leírása: Pesti Srácok Hangjai (Az 1956-os forradalom és szabadságharc ismert és nevezetes nyolc-tíz személyének portréja ,,megzenésítve" egy sajátos technikai transzformáció által.)
Megítélt forrás: 4 036 851 Ft

3. Végül a projekt részeként indított emlekekborondjei.hu weboldalt megnézve felteszem a kérdést, hogy egy bőröndnyi pénzből csak ennyit bírtak kihozni?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hanságfutás - Emlékfutás az '56-os üldözöttek útvonalán
  2017-01-30 05:35:49, hétfő
 
  Részletek:

Megemlékezés az 1956-ban menekülők megpróbáltatásairól, akik mindenüket hátrahagyva a Hanság mocsarain, csatornáin keresztül hagyták el az országot. A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottság támogatja.

A verseny ideje: 2017. március 25. 10:30

Versenyközpont (rajt-cél): Jánossomorjai Körzeti Általános Iskola (Jánossomorja, Iparos u. 10) Öltözési és zuhanyozási lehetőség a sportcsarnok öltözőiben.

Program:
8:30-10:00 - rajtszámok felvétele az iskola sportcsarnokában
10:30 - rajt
13:00 - eredményhirdetés

Az útvonal körülbelül 1/3 része aszfalton, 2/3 része a Hanság mezőgazdasági útjain halad.

Táv: 13 km

Időmérés: Chipes időmérés

Frissítés: A fordítónál víz, szőlőcukor, banán

Nevezés: Előnevezéssel a linken található nevezési felületen. Előnevezési határidő: március 18. Helyszíni nevezést csak korlátozott számban tudunk elfogadni. Előnevezés az alábbi linken:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScDXTyhKl-0PTNKxhLb9Cv9bhflmtBV92kDHwh_u -H3SFf9Ag/viewform

Nevezési díj nincs.

Az előnevezők az emlékév tiszteletére készített pólót kapnak.
Korosztályok: -18 19-35 36-45 46-55 56 év felett

Díjazás: Korosztályonként és nemenként az első három helyezettet éremmel, nemenként az abszolút első három helyezettet serleggel díjazzuk. Minden célba érkező befutóérmet kap.

Egyéb: A verseny részben közúton halad, a közlekedési szabályok betartása mindenki számára kötelező! A versenyző a nevezéssel nyilatkozik arról, hogy a versenyre felkészült, a versenyen saját felelősségére vesz részt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Amiről a Kisalföld nem, de a Nógrád Megyei Hírlap igen
  2017-01-29 06:51:43, vasárnap
 
  Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján rendhagyó találkozások zajlottak sortüzeik okán a két test-vér város Mosonmagyaróvár és Salgótarján között. Ezekről a történelmi pillanatokról a Győr-Moson-Sopron megyei napilap egyszer sem, míg a Nógrád Megyei Hírlap sok-sok képpel, háromszor is írt. Íme:


Salgótarjániak a mosonmagyaróvári gyásznapon
2016. november 4.

Történelmet írt október 26-án a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (Pofosz) Nógrád Megyei Szervezete. Salgótarjáni középiskolásokat utaztatott Mosonmagyaróvárra, abba a városba, ahol az 1956-os forradalom és szabadságharc idején ugyanúgy a fegyvertelen tömegbe lőttek, és ahol a mindennapi emlékezet - dacolva a tudósi tárgyilagossággal, hűvösséggel - ugyanúgy több száz halottról beszél, mint a nógrádi megyeszékhelyen. Október 26. Szigetköz központjában a helyi önkormányzat határozata alapján gyásznap, hasonlóan a salgótarjáni december 8-hoz.

Mosonmagyaróvár/Salgótarján. A tanulmányi kiránduláshoz az adta az alkalmat, hogy a Pofosz Nógrád Megyei Szervezete megvalósítási lehetőséget kapott egy közös 1956-os szellemi vetélkedőre a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által, a forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából meghirdetett pályázaton. A nyertes pályamunka eredményeként egy öt évvel ezelőtti gondolat valósulhat meg, az 1956-os Emlékbizottság támogatásával.

A kétnapos tanulmányút szerves részét képezte a sokat szenvedett két város középiskolásai szellemi vetélkedőjének. A felkészülést segítette, új ismeretekhez és személyes élményekhez juttatta a fiatalokat.

Az úton Nógrád megye székhelye hét középfokú tanintézményének négy-négy fős csapatai vettek részt, kísérő, illetve felkészítő tanáraikkal, a Pofosz Nógrád Megyei Szervezetének, a hosszú utazásra egészségileg még képes tagjainak társaságában. Összesen negyvennégy személy vett részt a tanulmányi kiránduláson. S érdemes megemlítenünk, hogy a gyásznapi ünnepségen tiszteletét tette Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere is, és a többi emlékezővel együtt koszorút helyezett el Rieger Tibor Golgota című szobránál.

A salgótarjáni középiskolások ugyanazt az utat járták be, mint amelyet 1956. október 26-án a határőrlaktanyához megtettek a fegyvertelen mosonmagyaróváriak (Fotó: S. Janka Erika)
A magyar szabadság éve elnevezésű programsorozat keretében megvalósítandó középiskolás szellemi vetélkedő következő állomása a mosonmagyaróvári diákok salgótarjáni viszontlátogatása lesz december 8-án, az itteni gyásznapon. Ezután, december 12-én mind a két városban megrendezik a vetélkedőt, egyazon időpontban. A városi vetélkedők első három helyezettje képviseli majd települését a döntőben, jövő év február 25-én Budapesten, a Parlamentben.
(s-ok)


Irány a Parlament!
2016. december 14.

Hétfő délután 1956-os szellemi vetélkedőt rendeztek a Stécé Kávéházban, amelyen Salgótarján hat középiskolájának hét - négy-négy tanulóból álló - csapata mérte össze tudását. Ugyanebben az időspontban Mosonmagyaróváron, az ottani öt középfokú intézmény diákjai is versenybe szálltak egymással. Városunkból az első három helyezett - a Bolyai János Gimnázium lány-, valamint fiú csapata, illetve a Táncsics Mihály csoportja - jutott tovább az országos döntőbe, amelyet 2017. február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján tartanak majd a Parlamentben.
Salgótarján. A rendezvény elején az ötlet kitalálójával, Sulyok Lászlóval, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége (Pofosz) Nógrád megyei szervezetének alelnökével beszélgettünk. Tudomást szereztünk arról, hogy a szervezetük pályázaton nyert a helyi, illetve a mosonmagyaróvári középiskolások szellemi vetélkedőjének lebonyolítására. Ennek a városi döntőjét rendezték meg hétfő délután.
Kifejtette továbbá, azért fontolgatta, majd valósította is meg ezt az ,,összecsapást", hogy a két sortüzet átélt település - amelyek annyit szenvedtek '56 miatt, továbbá bűnös városnak voltak kikiáltva - találkozzon, valamint megismerje egymás történetét. Mosonmagyaróváron október 26-án volt az a tragikus esemény, amely nálunk több mint egy hónappal később, azaz december 8-án történt meg.

Az alelnök hozzátette, mindkét helyen azt mondják, úgy él a köztudatban, hogy száznál több halott volt, azonban sehol sem tudják ezt papírokkal alátámasztani. A sortűznek ,,köszönhetően" az előbb említett városban ötvenöt halott, megyeszékhelyünkön pedig negyvenhat haláleset van anyakönyvezve. Éppen ezért nagyon fontosnak tartja, hogy a diákok is megismerjék egymást, illetve a városok történelmét, továbbá kapcsolat, együttműködés, valamint barátság szülessen a két város között.
Miután megtudtuk ezeket az információkat, kezdetét is vette a közel két órán keresztül tartó verseny, amelyet Simon Lajos, a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója vezetett.
A nagy összecsapást megelőzően Bérczesi Mihályné, a Pofosz Nógrád megyei szervezetének elnöke köszöntötte a jelenlévőket, illetve néhány hasznos gondolatot, tanácsot intézett a versenyzők felé.
Hangsúlyozta, hogy a szervezet, illetve az '56-osok, továbbá a salgótarjániak számára nagyon fontos esemény ez a vetélkedő. Megköszönte a diákok felkészülését, valamint a tanárok áldozatos munkáját is.
Mindezek után emléklapot, valamint plakettet adott át a zsűri elnökének, azaz dr. Bablena Ferencnek, a megyei közgyűlés alelnökének az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint a salgótarjáni sortűz 60. évfordulójának emlékére.

A pontozók között szerepelt még Miklós Frigyesné, a Pofosz Nógrád megyei szervezetének gazdasági vezetője, valamint Sulyok László ötletgazda is.
Ezt követően pedig elkezdődött az izgalmas összecsapás, amelynek feladatai természetesen '56-ról szóltak. A szervezők próbálták úgy összeállítani a játéktípusokat, hogy ne legyenek unalmasak, továbbá kicsit szórakoztassa is a résztvevőket, illetve méltó legyen a forradalomhoz és szabadságharchoz is. A kilenc feladattípus között szerepelt villám-, illetve tesztkérdés, arcképek-, továbbá események felismerése, valamint rövidítések, fogalmak magyarázata.
Az összecsapás középpontjában Salgótarján, valamint Mosonmagyaróvár, a két sortűz által sújtott város állt. Előzetes feladatként volt meghirdetve egy 1956-os, A/3-as méretű plakát készítése, amely a forradalom szellemiségét, továbbá az erre való buzdítást fogalmazta meg.
A verseny végén a tanulók szellemileg elfáradva, azonban egy felejthetetlen élménnyel gazdagodva várták az eredményhirdetést. Pár perc izgalmas várakozás után kiderült, mely három csapat képviselheti Salgótarjánt a Parlamentben megrendezendő döntőn.
Elsőként jutott tovább a Bolyai János Gimnázium II. számú csapata, azaz a fiúk. A képzeletbeli dobogó második fokára ugyanezen intézmény lánycsoportja állhatott. A harmadik helyet pedig a Táncsics Mihály tanulói ,,nyerték meg".
Az eredményhirdetést követően dr. Bablena Ferenc összegezte a versenyt, illetve szólt néhány kedves gondolatot a jelenlévőkhöz.
Gerhát Karina


Múltidézés mosonmagyaróváriakkal
2016. december 31.

Utolsó fázisában jár a salgótarjáni és a mosonmagyaróvári középiskolások 1956-os szellemi vetélkedője, melyet a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége Nógrád Megyei Szervezete szervez a forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából, a Magyar Szabadság Éve programsorozat keretében, az 1956-os Emlékbizottság támogatásával.

Salgótarján. A két város diákjai és '56-os szervezeteinek a tagjai már kölcsönösen részt vettek egymás, a gyilkos sortüzekre emlékező gyásznapi megemlékezésein. A vendégek - először a salgótarjániak, majd a mosonmagyaróváriak - együtt járták végig azt az utat (ha nem is teljes egészében), amelyet 1956. október 26-án az északnyugat-magyarországi város felvonulói, 1956. december 8-án pedig a nógrádi megyeszékhely tüntetői. A két sortűz kiváltó oka és eseménysora között meglepően sok a hasonlóság. Többek között ennek tételes számbavétele is témája a közös vetélkedőnek, melynek helyi tudáspróbáját december közepén már mind a két településen megtartották. Következésképp megvannak azok a csapatok is - erről lapunk egyik korábbi számában tájékoztattuk olvasóinkat −, amelyek résztvevői lesznek majd a döntőnek. Ennek időpontját és helyszínét tudatosan választották ki a szervezők. Ez pedig: 2017. február 25-e, illetve a budapesti Parlament. A nógrádi Pofosz-szervezet vezetősége ugyanis úgy gondolta, hogy a kommunizmus áldozatainak emléknapja, illetve az ország háza méltó alkalom és hely egy ilyen, eddig még sosem volt rendezvény számára.

Most ugyan iskolai szünet van, befejezésével azonban az első három-három csapat számára folytatódik a komoly csapatmunka, a történelemtanárok által irányított felkészülés, a megadott irodalomjegyzék alapján. Reméljük, hogy a döntő jól sikerül majd a továbbjutott salgótarjáni csapatoknak, és szereplésükkel elégedettek lesznek mind az iskoláik, mind a Nógrád megyei Pofosz-szervezet, nem utolsósorban pedig saját maguk.
A vetélkedő történetéhez tartozik, hogy december 8-án, amikor a mosonmagyaróvári fiatalok és felnőttek, egy nagy autóbuszt megtöltve, Salgótarjánban jártak, történelmet írtak; épp úgy, mint október végén, amikor a salgótarjániak mentek el ugyanígy a mosonmagyaróvári gyásznapra. Ilyen még nem volt: sem a két város között, sem az ország más városai között. Az 1956-os sortüzek miatt megbélyegzett és oly sokat szenvedett két város lakói együtt, közösen idézték fel a múltat, és hajtottak fejet az ártatlan áldozatok emléke előtt. A tragédia, a fájdalom és a gyász így forraszthat össze, így erősíthet közösségeket, és adhat érzelmi, szellemi muníciót a következő időszakokra, az újabb és újabb megemlékezésekhez. Mert a múltat nem szabad elfelejteni, még inkább nem szabad eltörölni. Abból tanulni kell: okos ember módjára.
...
(s-ok)

In.: nhc24.hu



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Még február 28-ig megtekinthető!
  2017-01-29 05:21:20, vasárnap
 
  A mosonmagyaróvári Hansági Múzeum ( Szent István kir. út 1.) 2016. október 21-én, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából megnyílt kiállítása még 2017. február 28-ig megtekinthető. Nyitva tartás keddtől- vasárnapig, 10-16 óra között.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Büszkeségontra pályázik Levél
  2017-01-28 09:38:28, szombat
 
  Kiss Bélától, Levél község polgármesterétől a Mosonmagyaróvári Városi Televízióban hallottam, hogy 1956-os Büszkeségpont pályázatuk sikeres elbírálásában bízva Gulyás Lajos emlékszobát szeretnének létrehozni a településen.

Elhatározásuk azért is különösen tiszteletreméltó, mert Gulyás Lajos (1918-1957) református lelkész, '56-os mártír születésének 100. évfordulójára, 2018. február 14-én, halálának 60. évfordulójára 2017. december 31-én emlékezünk.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Már most beírhatod a naptáradba!
  2017-01-27 02:26:07, péntek
 
  A keddi Lajta Press- ben megjelent Mosonmagyaróvár 2017-es rendezvénynaptára. Ott olvastam, hogy 2017. február 25-én (szombat), a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján, a Fehér Ló Közösségi Házban, 18 órakor Matúz Gábor : Nincs kegyelem ( film a salgótarjáni sortűzről) című legújabb alkotását vetítik. Örülök, hogy ilyen gyorsan sikerült leszervezni! Már most beírom én is a naptáramba.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
1956 a Magyar Kultúra Napján (is)
  2017-01-26 06:34:07, csütörtök
 
  Január 22-én a Magyar Kultúra Napján, Levél község ünnepi rendezvényén vettem részt, ahol egy kiállításmegnyitóval és könyvbemutatóval készültek a jeles napra. A kiállításon láttam egy 1956 emlékére című alkotást, (Paulikné Orosz Ildikó) a könyvbemutatón, ( Nagy J. Pál) a könyvet megvásárolva olvastam egy 1956-os fejezetet, a település helyi újságjában (Hír-Levél) meg az én 1956-os szerkesztett képem köszönt vissza rám.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Városi rendezvénynaptár 2017
  2017-01-25 05:01:09, szerda
 
  MOSONMAGYARÓVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA AZ ELMÚLT ÉV NOVEMBER 22-ÉN FELHÍVÁST TETT KÖZZÉ CIVIL ÉS SPORTSZERVEZETEK RÉSZÉRE AZZAL A SZÁNDÉKKAL, HOGY A 2017. ÉVI RENDEZVÉNYEKET ÖSSZESÍTENI TUDJA. A BEKÜLDÖTT INFORMÁCIÓK ALAPJÁN ELKÉSZÜLT AZ IDEI VÁROSI RENDEZVÉNYNAPTÁR ÉS FELKERÜLT A VÁROS HONLAPJÁRA. (WWW.MOSONMAGYAROVAR.HU) AZ ADATOK HELYESSÉGÉÉRT A SZERVEZŐK FELELNEK. ÉSZREVÉTELEIKET, PROGRAMJAIKAT RAGONCSA.ADRIENN@MOSONMAGYAROVAR.HU E-MAIL CÍMEN VAGY A POLGÁRMESTERI TITKÁRSÁGON A 96/577-812-ES TELEFONSZÁMON TUDJÁK JELEZNI.

A heti Lajta Press-ben is bogarászható Mosonmagyaróvár városi rendezvénynaptára 2017-re. A havi lebontású táblázatokban az alábbi ötvenhatos rendezvényeket találtam.

Február 25. 18.00
A KOMMUNIZMUS ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJA
Nincs kegyelem - filmvetítés Fehér Ló Közösségi Ház, Mosonmagyaróvár, Szent István király út 140.

Október 18. 9 -14.00
MOSONMAGYARÓVÁR 1956
Közreműködik: Pál Kálmán és a Karzat Színház Cselley-ház, Mosonmagyaróvár, Fő utca 19

Október 23. 16.00
NEMZETI ÜNNEP
Flesch Károly Kulturális Központ, Mosonmagyaróvár, Erkel Ferenc u. 14.

Október 26. 1956 - VÁROSI GYÁSZNAP
Mosonmagyaróvár, Gyász tér

Megj.: Hogy ezekből melyiket jelezte a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület, azt nem tudom. De azt igen, hogy június 16. az 1956-os Mártírok Emléknapja, melyet még utólag is jelezniük kell!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Monográfiával ünnepelni a Magyar Kultúra Napját
  2017-01-24 03:37:09, kedd
 
  Az idei Magyar Kultúra Napján került újra a szemem elé ez az egy évvel ezelőtti írás:

Elkészült Mosonmagyaróvár monográfiája

Városunk történetéről az utolsó összefoglaló mű 2002-ben jelent meg Mosonmagyaróvár a XXI. század küszöbén címmel Botos Gábor és Tuba László tollából. S két útikönyv (Kisváros az ország szélén, Város a Lajta partján) a Mosonvármegye Könyvkiadó jóvoltából. Ezekből ma már egy példány sem kapható. Dr. Nagy István polgármester 2012-ben bízott meg egy hét főből álló szerzői gárdát (Botos Gábor, Dimény Gábor, Kimlei Péter, Major Tamás, Paár Ádám, Thullner István, Tuba László), hogy a megjelent forrásokra támaszkodva készítse el Mosonmagyaróvár monográfiáját nagyobb terjedelemben, részletesebben, olvasmányos stílusban, sok illusztrációval. Terve az volt, hogy pedagógusi útmutatással e könyvből ismerjék meg szülőföldjük történetét a mosonmagyaróvári iskolások. S majd készüljön hozzá egy városismereti munkafüzet is. A szerkesztői feladatot Tuba László kapta.

Azóta nem sokat hallottunk a munkálatokról, s nem sok város található az országban, ahol nem vásárolható meg egy, a településről szóló könyv. Utána jártunk, hol tart a munka, lesz-e valaha a megálmodott olvasókönyvből valami?

Mostanra elkészült a könyv nyomdakészre szerkesztett változata - nyilatkozta lapunknak Tuba László szerkesztő. Első két fejezete a város földrajzi elhelyezkedésével, természetföldrajzával (növény- és állatvilág) és a településrészek kialakulásával foglalkozik. Ezt követi az egyes történelmi korszakok összefoglaló tárgyalása: az ember megjelenése a tájban, a Római Birodalom és a népvándorlás korszaka, a honfoglalás eseményei, Moson és Magyaróvár története az államalapítástól a mohácsi vészig, majd több fejezetre tagolva egészen 2014-ig. A szerzők nemcsak a történelmi eseményeket írták le, foglalkoztak a népességgel, közigazgatással, gazdasággal, kereskedelemmel, művészetekkel, oktatással, tudománnyal, társadalmi élettel, egészségüggyel, lakáshelyzettel, szociális körülményekkel, gyárak, intézmények történetével és a műemlékek leírásával. Mindezt térképekkel, metszetekkel, címerekkel, arcképekkel, idézetekkel és mintegy 350 fényképpel illusztrálták.

További eligazításhoz juthat az olvasó a jegyzetek és a bőségesen fölsorolt források révén. Műfaját tekintve a tudományos ismeretterjesztő mű monográfia, hiszen a lehető teljességgel igyekszik föltárni városunk és közvetlen környéke eseményeit, tárgyait, épületeit és fontosabb történelmi szereplőit. Olvasása minden bizonnyal haszonnal jár mindenki számára, érdekes szellemi kalandra hív szülőföldünk alaposabb megismerésére.

- A könyv megjelentetése az idei (2016) év feladata lesz, az, hogy milyen forrásból valósulhat ez meg, én nem tudom megmondani. Azt viszont bátran mondhatom, hiánypótló kiadványról van szó, amelyet nem szabad kéziratban hevertetni - teszi hozzá végül Tuba László szerkesztő.

In.: mosonvarmegye.net 2016.

Megj.: Én nagyon örültem volna, ha ezzel a monográfiával (is) ünnepelhettük volna az idei Magyar Kultúra Napját! Talán majd jövőre?!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
2016.12 2017. Január 2017.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 33 db bejegyzés
e év: 390 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 28
  • e Hét: 110
  • e Hónap: 2974
  • e Év: 20794
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.