Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 36 
Október 26. Gyásznap
  2013-10-26 04:59:11, szombat
 
  Megemlékezések a Gyásznapon:

13:00 Koszorúzás a kórháznál
13:30 Koszorúzás a Gulyás Lajos táblánál
14:00 Megemlékezés az Akadémiánál
15:00 Megemlékezés a Polgármesteri Hivatalnál
16:00 Megemlékezés az Óvári temetőben
16:20 Gyászmenet a Gyásztérre
17:00 Kegyeleti megemlékezés a Gyásztéren
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A sortűz áldozatainak emlékére
  2013-10-26 04:51:27, szombat
 
  Míg csütörtökön a több száz tanuló által játszott Hunyadi 56-os kaszinó, történelmi vetélkedőn vettem részt, pénteken már a Hunyadi Iskola '56-os megemlékezésén koszorúztam. Náluk mindig különleges ez az alkalom, mert a néhai ipari iskola 56-os áldozatainak hozzátartozóit is mindig meghívják. A hat fiatal ártatlan fiú emlékét emléktábla őrzi az iskola falán.

Késő délután pedig az óvári templomban a Requiem '56 gyászmisén vettem részt, melyet a sortűz áldozataiért tartottak. Közreműködött a Halmos László Énekegyüttes.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Polgármesteri Elismerő Oklevél
  2013-10-25 04:28:29, péntek
 
  Nagy öröm és megtiszteltetés ért október 23-án a városi ünnepségen. Dr. Árvai István alpogármester úr az alábbi elismerést nyújtotta át:


Polgármesteri Elismerő Oklevél
Simon Zsuzsanna
részére

Az 1956.október 26-ai sortűz 57.évfordulója alkalmából

Az áldozatok emlékének megőrzésére irányuló kiemelkedő történeti kutatómunkája, hagyományőrző tevékenysége és az ifjúság körében végzett magas színvonalú emlék megőrző pedagógusi munkája elismeréseként.

Mosonmagyaróvár,2013.október 23. Dr. Nagy István


Innen is hálás szívvel köszönöm Polgármester Úrnak az elismerést, maradva 1956 őszinte híve és őrzője.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Október 23 -a, a Szabadság Napja
  2013-10-23 05:32:09, szerda
 
  Ne feledjük megélni! A mai nap azt hiszem különösen szép lesz.
Bár az előzőek is azok voltak.
Kezdődött a 15-ei " Beszélő plakátok" kiállítás megnyitójával.
Aztán 18-án Pest, a POFOSZ ünnepsége. Az 56-os pályázatuk, Tomi fiam érdeklődését is felkeltette. Egy képzeletbeli forgatókönyvet írt a segítségemmel a forradalom 60. évfordulójának megünneplésére,
amivel a harmadik helyezést érdemelte ki. Ugyanott az én hagyományőrző munkámat is elismerték, s a POFOSZ aranyérem kitüntetését vehettem át.
20-án vasárnap Mosonban emlékeztünk a sortűz áldozataira. Nagyon szép beszédet mondott a Haller Iskola igazgatónője. A megemlékező műsort szintén a Halleros diákok adták. Az is nagyon szép volt.
22-én átvittem 15 darab plakátot a Móra Iskolába, ahol bemutattam az alkotót, Székely Kornélt.
Onnan vissza a koleszba s újra kitenni a plakátokat. Nem volt könnyű, de szerencsére Hoskó János kollégám most is, mint mindenben segített. Innen is köszönöm neki!
Majd mentem a múzeumkertbe, ahol egy '56-os interaktív műveltségi vetélkedőt szerveztek a diákoknak.
Tomiék is ott voltak. A nyereményként kapott kifli jól jött uzsonnakor nekik.
Aztán még Ági nénihez is felugrottam elszámolni a pénzekkel és átbeszélni a következő napokat.

Ma meg itt a Szabadság Napja.
Lehet Pestre menni a békemenetre, 16-kor a Hősök terén a miniszterelnök beszél. Ez most kimarad.
Mehettem volna Salgótarjánba, de a meghívó végül is nem ért le hozzám.
Mi délután négykor a helyi ünnepségre megyünk, s viszem azokat a kollégista diákokat is,akik nem mentek haza kedden,hanem itt maradtak a koleszban.
Lehet,hogy lesz még egy találkozóm is, egy távoli sortűz áldozat hozzátartozóval. Majd telefonál,ha itt lesz Óváron.
Nagyjából ennyi ma a program. Most magam mellé teszem az újságokat, mert tegnap minden ünnepi számból vettem egyet-egyet s nekiállok olvasni.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Emlékképek a forradalomról
  2013-10-22 18:12:55, kedd
 
  Ezzel a főcímmel jelent meg a mai Kisalföld. A cím alatt egy fotó, az alábbi képaláírással:
A hétéves gyerekként megélt 1956-os pesti emlékképeit Székely Kornél grafikus plakátokon meséli el mosonmagyaróvári kiállításán. Szerinte a plakát műfaj jó feldolgozási forma,mert rövid,tömör.

Aztán az újság ünnepi mellékletében egy teljes oldalon a művésszel készített interjú olvasható, néhány plakátképének a bemutatása mellett.
Az írást Mészely Réka jegyezte.
Méltó a kiállítás nagyszerűségére és rendkívüliségére.

Fotók a Kisalföld 2013.10.22. című mappámban találhatók.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elkezdődtek az '56-os megemlékezések
  2013-10-21 22:52:08, hétfő
 
  - hallom az Echo Tv Híradójában S számolnak is be mindjárt háromról.
A Forradalom Bölcsője emlékműnél látom az ötvenhatos szervezeteket. Boros Péter és Lázár János beszélt.
Aztán Mansfeld Péter emléktáblát avattak, sajnos nem jegyeztem meg,hogy hol,
s végül megtudtam,hogy a Rákóczi Szövetség '56-os pályázatot írt ki s annak mutatták a díjkiosztóját.
Kár,hogy erről nem küldtek értesítést!
A híradó után aztán kezdődött az Időrosta. Reméltem,hogy '56-ról fog szólni. Az első rész valóban arról szólt. A második már Elvis Presleyről.

Ezeket mutatta az Echo tévé. De mutathatott volna a múlt hét pénteki POFOSZ ünnepségről is egy tudósítást. Ott is volt '56-os pályázat eredményhirdetés és ünnepség, elismerések átadása.

Sőt mutathatott volna az október 15-ei Beszélő plakátok című kiállításmegnyitónkról és Wittner Mária előadásáról is képeket.

De mit álmodozom ilyenekről, mikor a helyi tévé kettő perc negyvennégy másodpercet szánt erre a rendkívüli eseményre. A győri tévé pedig nem is válaszolt a megkeresésemre.

Nem baj. Majd holnap a Kisalföld! Pénteken meg a Mosonvármegye!








 
 
0 komment , kategória:  Általános  
1956-os jelképes síremlék Párizsban és Mosonban
  2013-10-21 21:46:15, hétfő
 
  Olvasom,hogy Áder János köztársasági elnök Párizsban koszorút helyezett el vasárnap délután Nagy Imre és az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjainak jelképes síremlékművénél a Pere Lachaise temetőben.

Nagy Imre egykori miniszterelnök és a kivégzett magyar mártírok jelképes síremlékművét Méray Tibor, Párizsban élő író-újságíró kezdeményezésére állította fel az Emberi Jogok Magyar Ligája az 1956-os forradalom mártírjainak ünnepélyes újratemetése előtt egy évvel. (1988)

Az akkor még temetetlen halottak jelképes nyughelyéül szolgáló sírhelyet Párizs akkori polgármestere, Jacques Chirac, későbbi államfő bocsátotta ingyen a magyar demokratikus emigráció rendelkezésére. A síremléket Rajk László tervezte.


Írom, hogy mi pedig vasárnap délelőtt Mosonban, a mosoni temetőben, a Ladányi - Lunczer család jóvoltából, az 1986-ban állított 1956-os jelképes síremlékműnél emlékeztünk az 1956. október 26-ai sortűz áldozataira.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Válogatás a plakátokból
  2013-10-21 21:06:57, hétfő
 
  Holnap a " Beszélő plakátok" negyvenöt darabos kollekciójából több, mint egy tucatot átszállítok a Móra Iskola 1956 - os ünnepségére. Már kora délelőtt felállítom a plakátokat, hogy délig, az ünnepség kezdetéig, minden kis- és nagy diák, pedagógus megnézhesse.
Az ünnepségen én a plakátok alkotójáról, Székely Kornélról és a plakátok történetéről fogok beszélni.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Október 22. kedd 14 óra, Hansági Múzeum kertje
  2013-10-20 08:22:02, vasárnap
 
  A szabadság napjai - interaktív, műveltségi vetélkedő az '56-os forradalom országos eseményeiről

A Hansági Múzeum (Szent István király u. 1.) ebben az évben egy különleges programmal kíván kapcsolódni az 1956-os forradalom és szabadságharcra való megemlékezés városi eseménysorozatához. Elfogadva a múzeum felkérését a Karzat Színház produkciója érkezik 2013. október 22-én a múzeumkertbe. A beavató-színházi játékkal bővített interaktív műveltségi társasjátékban Budapestről indulnak a játékosok vidékre, bejárva így a forradalom lázában égő országot.

A játék ,,tábláján" kockadobással haladnak az élő szereplők, az állomások vidéki városokat jelölnek. A szervezők 14 órától várják az érdeklődőket, a játék csapatban, de egyénileg is játszható. A játékot színészek közreműködése teszi beavató-színházi produkcióvá, ami a játékosokon túl a passzív közönség számára is élményt, illetve ismeretet ad. A játék kérdéseit Rácz Attila történész-levéltáros állította össze, rendezte és tervezte Pál Kálmán.
A rendezvényre a belépés díjtalan.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
'56-os emlékmű a Széna téren
  2013-10-20 07:10:17, vasárnap
 
  Eddig csak képet láttam a Széna téri '56-os emlékműről. A fotók mindig egy impozáns,különleges fényhatású emlékművet láttattak velem. Úgyhogy már régóta szerettem volna a saját szememmel látni.
A 2001-ben állított emlékmű alkotója Árvai Ferenc és Bakos Géza.

A budapestcity.org oldalon ezt olvasni:

" A Mammut bevásárlóközpont építésének első üteme 1998. augusztus 28-án kezdődött meg a Széna téren, a második ütem pedig 2001 szeptember 28-án. Már az építkezés is komoly lakossági tiltakozást váltott ki, mert a ritka belvárosi parkok egyike gyakorlatilag az új bevásárlóközpont építésével megszűnt. Tovább bonyolította a helyzetet, hogy a parkban egy 1956-os kopjafa emlékmű volt, amelyet elbontani kívántak az építtetők. A lakossági és politikai tiltakozás során megegyezés született, így a tervek kis módosításával sikerült kialakítani egy helyet az új '56-os emlékmű számára. Az 1956-os kopjafák elhelyezésének kérdése kedvezően megoldódott, így maradtak a kopjafák és a Mammut elé, a fő helyre egy impozáns emlékmű került.

Az emlékmű ugyan megvalósult, de helye finoman szólva sem a legmegfelelőbb pozíció ahhoz, hogy tisztelegjünk az itt harcoló hősök előtt, a kopjafákat pedig alig lehet kivenni a hatalmas épület tövében. A zászlót tartó és védelmező - feltehetően pesti srác - alakja ráadásul általában szól 56-ról, s elsőre nehezen köthető a helyszínhez. Mivel a Széna tér mára jelentős közlekedési csomópont, jelentős tömegek számára alkalmas területet kialakítani problémás lenne még új emlékmű esetén is.

A Széna tér a Corvin-köz után az 1956-os forradalom második legjelentősebb fegyveres ellenálló központja volt Budapesten. Itt főleg bányászok, ipari tanulók és főiskolások harcoltak a benyomuló szovjet katonákkal szemben Szabó János tehergépkocsi vezető irányítása alatt (Szabó bácsit e tettéért 1957. január 19-én kivégezték). Az irányításban jelentős szerepe volt Szabó bácsin kívül Bán Róbert műszerésznek, Sillay Rudolf sofőrnek és a jugoszláv állampolgár Ekrem Kemál művezetőnek is.

A Széna téri csoport szoros kapcsolatban állt a Vár, a Pasarét és a Szabadság-hegy területén harcoló ellenálló alakulatokkal. Az ellenállás kezdetben a Margit híd budai hídfőjére koncentrálódott, ahol október 24-én és 25-én hídőrséget szerveztek. A Széna tériek foglalták el a metróépítkezés munkásszállóját, a Margit körúti fogházat és a környező utcák épületeit.

Pest több helyszínétől, így a Józsefvárostól és Ferencvárostól eltérően a Széna téren nem folytak súlyos harcok; ez alól kivétel október 25-e, amelyről az USA budapesti nagykövetsége is beszámolt. Október 28-án hajnalban egy hirtelen támadással a szovjet hadsereg kiszorította a szabadságharcosokat a térről, de később visszafoglalták a bázist. Amikor november 4-én bevonultak a szovjet tankok, mintegy 1400 felkelő próbálta őket megállítani a Széna térnél, sikertelenül. Egyes csoportjaik ezután másutt még tovább folytatták a harcot."


Itthon, Mosonmagyaróváron is volt-van-és lesz ilyen történet. Elbontani, eltakarítani,helyére bármit,akármit építeni, az emlékezetből kihullajtani. S nemcsak '56-tal kapcsolatosan van/volt ilyen épület. Csak néhányat említve: Karolina Kórház, Régi Vámház, A következő "áldozat", akár a volt határőrlaktanya is lehet, ahonnan a sortüzeket lőtték. Ahogy az kinéz, mióta a város tulajdona lett, az minősíthetetlen.

Visszatérve a Széna téri emlékműhöz. Pénteken Pesten voltunk s oda is elmentünk. Az emlékmű valóban grandiózus, mellette megmaradtak a korábbi kopjafák s 2006 - ban egy emléktáblát is kihelyeztek a közelbe.

Szövege: " 1956
Hirdesse ez az emléktábla a dicsőséges forradalomban és szabadságharcban a hazáért életüket és vérüket feláldozni kész harcosok és hősi halált halt bajtársaik örök dicsőségét. 2006"

Ezt az emléktáblát az 50.évforduló alkalmából soha meg nem szűnő kegyelettel emeltette az Ausztráliai Független Magyar Szabadságharcos Szövetség


Fotóim a Széna tér című mappából letölthetőek.









 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 36 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 36 db bejegyzés
e év: 178 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 95
  • e Hét: 177
  • e Hónap: 3041
  • e Év: 20861
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.