Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 39 
Megyei emlékhelyeink, az Emlékhelyek Napján ( 05.14.)
  2016-04-30 08:32:10, szombat
 
  Győr-Moson-Sopron megye 1 nemzeti emlékhellyel és 5 történelmi emlékhellyel büszkélkedhet.
Név szerint, a pannonhalmi Bencés Főapátság, nemzeti emlékhely, a fertődi Eszterházy -kastély, a győri vár megmaradt része, a mosonmagyaróvári határőrlaktanya előtti tér ( Gyásztér), a nagycenki Széchenyi kastély és a soproni Tűztorony történelmi emlékhelyek.

A Nemzeti Örökség Intézete által május 14-re szervezett országos Emlékhelyek Napján ezek mind részt vesznek, kivéve, Mosonmagyaróvár. Ilyenkor kinek a történelmi emlékhelye a Gyásztér?

Az emlekhelyeknapja.hu weboldalról egyébként minden info letölthető, de külön programfüzet is készült.

Örültem, hogy a megye emlékhelyeit is megtaláltam a füzetben, de nagyon szomorú vagyok, hogy Mosonmagyaróvár nélkül.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ami a Vidravasból kimaradt
  2016-04-30 01:43:32, szombat
 
  A Pomogáts Béla szerkesztette Hulló levelek vére c. könyv újabb '56-os történeteit olvastam el:
Gergely Ágnes: Stációk (regényrészlet) 1983 és Galgóczi Erzsébet: Ami a Vidravasból kimaradt (regényrészlet) 1983.

Ami az utóbbit illeti az az eredeti könyvben a Vidravasban 1984-ben nem jelenhetett meg, mivel a regény ezen fejezete 1956-tal foglalkozott. Csak 1990-ben ( szeptemberi szám) a Kortárs c. folyóirat közölte.

Aki szeretné, az elolvashatja az alábbi linken keresztül. Főleg a mosonmagyaróvári olvasóknak ajánlom:

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hulló levelek vére - napi egy történet 1956-ról
  2016-04-29 04:50:05, péntek
 
  Pomogáts Béla válogatásában ( Hulló levelek vére) olvashatok történeteket 1956-ról. A kötetben Ághy Istvántól, Vathy Zsuzsáig, huszonhat író szerepel. A kiadás éve 1996 és még a Nemzeti Tankönyvkiadó adta ki.

A könyv hátlapján ezt olvasom:

" A magyar irodalom mindig a magyar történelemnek is tükre volt (...) az teljességgel kivételes, ami az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emléke és szépirodalmi megörökítése körül történt(...) 1956 tabu lett, és a művelődéspolitika által támogatott szépirodalom nagyrészt a kormányzati propaganda eszközévé vált. Igaz, még az ötvenes évek végén is jelentek meg olyan művek, amelyek kísérletet tettek arra, hogy valamiféle különvéleményt fejezzenek ki a történelmi események megítélésében(...) A történelem végül elhozta az ötvenhatos forradalom szépirodalmi ábrázolásának szabadságát(...) A jelen szöveggyűjteményt, szívesebben mondanám így: ,,történelmi olvasókönyvet" egy olyan szándék hívta életre, miszerint éppen 1956 őszének negyvenedik évfordulójára újra fel kell mutatni azt a képet, amelyet a magyar irodalom ötvenhatról alkotott. (Részlet a Bevezetésből)"

Megj.: Én persze az egész Bevezetést elolvastam s mindenkinek szívből ajánlom, aki a kezébe veszi a válogatást! A könyv külön értéke még a történeti kronológia, a kötetben szereplő írók rövid bemutatása, valamint a művek eredeti lelőhelyének megnevezése is.

Ma tehát elkezdem az első '56-os történetet és egy hónapon át mindennap elolvasok egyet,
úgy, ahogy Pomogáts Béla válogatta.

Ennek megfelelően az első Szakonyi Károly: Bolond madár című regényrészlete lesz.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szabadság népe
  2016-04-28 15:54:11, csütörtök
 
  2016. január 7-én indult a Szabadság népe című műsor az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából a Kossuth Rádióban. A 25 perces adás heti egy alkalommal, csütörtökönként 15 óra 10 perckor jelentkezik, felidézve az '56-os forradalom és szabadságharcot. A Szabadság népe feldolgozza a forradalom előzményeit, az ahhoz vezető utat, valamint az utána következő időszakot is.

Az új történelmi műsor történészekkel, szakértőkkel készült riportokra, valamint a közmédia nagy múltú archívumára támaszkodva mutatja be az 1956-os eseményeket a szovjet megszállásról, a forradalomról, valamint a kommunista megtorlásról.

A mai adásban külön megemlékeztek Földes Gáborról, a győri színházi rendezőről, akit 1958. január 15-én végeztek ki.

A korábbi műsorok visszahallgathatók a rádió hangtárából.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rozsda ősz
  2016-04-28 06:01:41, csütörtök
 
  "Különleges könyv Simonffy Andrásé: egy önéletrajz töredékei és az 1956-os forradalom budapesti eseményei ötvöződnek benne. Írója mindössze tizenöt esztendős volt 1956-ban. Telve azzal a határtalan nyílt érdeklődéssel, amely a kamaszkor sajátja, élményeit, az őt körülvevő világ eseményeit a Bergengócia című, utóbb napilappá előlépett családi "szamizdat" hasábjain örökítette meg. Ezek az írások, saját naplófeljegyzései, a vidéken maradt nagyszülőkkel folytatott családi levelezés dokumentumai és az igazi sajtótermékek cikkei szolgáltak megbízható forrásul a visszaemlékezés mellett a kötethez, amelyből az 1956-os forradalom közember számára is átélhető eseményeinek krónikája kerekedik ki. Szerzője kamaszként ott volt október 23-án a békésnek indult tüntetésen. Apjával együtt jelen volt a Sztálin-szobor ledöntésénél,majd a Rádió előtti lövöldözéseknél is. Szemtanúja volt a budai alsó rakparton "behívásra" várakozó szovjet harckocsioszlopnak, s szenvedő részese két nappal később a Parlament előtti vérfürdőnek. Írásából kiviláglik a felkelők tiszta szándéka, megmutatkozik az utcai megmozdulások lélektana, krónikája szinte napról napra követi az eseményeket és elvezet egészen a konszolidációig. A könyv legmegrázóbb részei éppen azok, amelyek személyes élményből táplálkoznak: a parlamenti vérengzés leírása csakúgy, mint a József körúti járdaszegélyre kirakott, elszenesedett, csecsemővé zsugorodott orosz katonák hosszú sorának látványa a harcok után. Az átélt és megírt szörnyűségek ellenére mégsem csupán tragikus a könyv hangvétele: át- meg átszövi az író mélységes élet- és szabadságszeretete, a megrázó események mögött is fel-felcsillanó derűs humora. A kötet egészen különleges olvasói élményt kínál az egyre sokasodó "ötvenhatos" irodalomban."

In.: http://legeza.oszk.hu/sendpage.php?rec=li1935

Megj.: Sajnos az író nagyon fiatalon meghalt. Mindössze 54 évet élt. (1941-1995) A rozsda ősz 1990-ben jelent meg a Magvető Könyvkiadónál, de a korabeli Kortárs c. irodalmi és kritikai folyóiratban is jelent meg egy hosszabb részlet a könyvből.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hungaricana
  2016-04-27 14:23:44, szerda
 
  Írhatnék ma, így, hogy ilyen esős idő van, akár szomorú dolgokról is, mint például, hogy még a megyei napilap is külön cikkben írta meg, hogy a Gyásztér megyei érték lett, csak a helyi, óvári tévé nem bírja bemondani hétfő óta. Visszanéztem a híradóit, semmi. A "helyi rádiót" még nem hallottam, de majd figyelem. Vagy szomorkodva megírhatnám, hogy a május 14-ei országos Emlékhelyek Napján Mosonmagyaróvár nem vesz részt, pedig van történelmi emlékhelyünk, méghozzá a Gyásztér. Nem tudom, ilyenkor kinek az emlékhelye a Gyásztér? De azt sem tudom, hogy a történelmi emlékhellyé nyilvánításban résztvevők, a három nagy ügy intéző, Sólyom Tibor, Szabó Miklós, Vida István tud-e erről?

Ezen szomorú dolgok helyett inkább írok, örömökről. Például, hogy a május 11-i Gulyás Lajos előadásunk meghívója megjelent a Magyarországi Református Egyház és a Dunántúli Református Egyházkerület weboldalán is. Továbbá bemondják majd a Kossuth Rádió, Református Félóra c.műsorban.

Vagy, hogy ma délelőtt böngésztem a hungaricana.hu közgyűjteményi portált, ahol a Mosonmagyaróvár 1956 kifejezésre sok-sok érdekes találatot kaptam:

Link

Mindenkinek szívből ajánlom a portált magát is:

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Újság, tévé, rádió
  2016-04-26 06:46:10, kedd
 
  Olvasom az ápr. 22-i Mosonvármegyében a Városi Médiacentrum Kft. Mosonmagyaróvár közleményeit. Egy platformra került az újság, a tévé és új tagként a rádió. Egy szó sem az előzményekről. Csak mindennek az előnyeiről. Én azért itt (is) megjegyzem, hogy a volt főszerkesztő, a szél-járására, ettől a
"Hideg és sötét.
Lakhatóan lakhatatlan.
Ronda katlan." -tól kapott négyszázezer forintot is visszafizetheti, ha meg még nem kapta meg, akkor ne is kapja.
Szóval. Minden egy helyen, régi és új emberekkel. Az újságot már láttam. A címlapjára egy vajdasági kisfilm fotóját tették. Muszáj volt kinyomoznom, annyira nem értettem, hogy miért van az a kép a Mosonvármegye elején. A Vizsy F. által jegyzett "tanulmány" meg szerintem téves lakosságszámból indul ki, nem egy Virágzó Mosonmagyaróvár - os írás, s úgy egyébként is mire föl írta ő ezt? S mire volt való a címoldalra helyezése?
Hallgat a felszín, és hallgat a mély
A szigetközi élet fősodrában és a periférián
Menni vagy nem lenni

A tévéből eljött a korábbi stúdióvezető, s új embereket (is) látok a képernyőn. Még ki kell nyomozzam, hogy kinek kell írnom, hogy szeretném, ha eljönnének a május 11-i ötvenhatos előadásunk felvételére.

S a rádió. Ennek nagyon örülök. Igaz, hogy még az elején járnak, páratlan órában, három hír, időjárás, oszt jó napot, de én emlékszem, hogy anno milyen jó volt a Lajta Rádió. Ugyan ez a mostani, a Kék Dunával való szerződés alapján működik, de én remélem, hogy virágzó lesz majd ez is!

Újság, tévé. rádió.
Három az egyben
Vivat, crescat et floreat!
Éljen, növekedjék és virágozzék !

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megyei értékké (is) vált a Gyásztér
  2016-04-25 11:57:35, hétfő
 
  Mai megyei napilapos ( Kisalföld, 2016.04.27.) hír: A Gyász tér és a Timaffy-életmű az értéktárban

A mosonmagyaróvári '56-os emlékpark, a Gyász tér, dr. Timaffy László emlékműve, olyan soproni kincsek, mint a belváros, a Tűztorony vagy a Páneurópai Piknik is a megyei értéktárat gazdagítják mostantól. Pénteken (22.) tárgyalta a beérkezett új javaslatokat a megyei értéktárbizottság.

- Eddig hatvanhárom érték szerepelt a listán, amelyben nem volt soproni elem és Mosonmagyaróvár is csak épített örökségével és az óvári sajttal képviseltette magát - tudjuk meg a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság elnökétől, Pető Pétertől. - A hűség városából ezúttal tizenegy javaslat érkezett. Így a történelmi belvárost, a Tűztornyot, a hűséggondolatot, a Testvériség néptáncegyüttest és az általa képviselt kulturális értékeket vagy a Páneurópai Pikniket is jelölték többek között Sarkady Sándor életműve mellett.


A mosonmagyaróvári '56-os emlékpark - Gyász tér szintén jó eséllyel számíthatott arra, hogy a megyénkbeli értékek közé kerüljön.

1991-ben adták át Rieger Tibor szobrászművész Golgota című alkotását, és azóta minden évben a városi gyásznapon emlékeznek a tragikus eseményre. 1992-ben a város képviselő-testülete a véráztatta teret emlékparkká nyilvánította, míg egy 2011-es kormányrendelet szerint történelmi emlékhellyé vált.

Szintén egy évfordulóhoz kapcsolódik egy másik javaslat. 1916. április 16-án, Mosonszentandráson született dr. Timaffy László. A neves néprajzkutatóról - aki előtt megyeszerte tisztelegnek rendezvényekkel születése századik évfordulóján - szóló anyagot három lánya állította össze.

Megj.: Itt kérek elnézést Rieger Tibor szobrászművésztől. akinek a nevét hibásan írta le az újságíró, miközben a Gyásztér elnevezést következetesen ugyan,de külön írta. Itt jegyzem meg, hogy a Gyásztér nevet, az emlékhely egészére a város köznyelve adta és használja, így egyben, hogy Gyásztér. Ha a leíró pontosan maradt volna a javaslattétel szövegénél, akkor Rieger Tibor nevét sem írta volna le rosszul, s a mi Gyászterünket sem írja külön.
A Timaffy életmű kontra emlékmű elírásról nem is szólva.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Május 14. Emlékhelyek Napja, de nem Mosonmagyaróváron
  2016-04-25 05:18:45, hétfő
 
  A Nemzeti Örökség Intézete egyéni kezdeményezésében és saját szervezésében május 14-én, Emlékhelyek Napját hirdetett és tart országosan valamennyi nemzeti- és történelmi emlékhelyünkön. A szervezet weboldalán könnyedén nyomon követhetők mind nemzeti ( 14 darab), mind történelmi (46 darab) emlékhelyeink.
http://nori.gov.hu/nemzeti-emlekhelyek/ és http://nori.gov.hu/tortenelmi-emlekhelyek/

Mosonmagyaróvár '56-os történelme okán, 2011-ben került be a történelmi emlékhelyek sorába.

A kitüntetett cím Szabó Miklós volt polgármester, majd önkormányzati képviselő és társa/társai munkájának sikere.

Erről az alábbi jegyzőkönyv is tanúskodik, mely készült Mosonmagyaróváron, 2012. február 2-án 13 órakor a Képviselő-testület ülésén a városháza I. emeleti nagytanácstermében.

,, Napirend előtt

Szabó Miklós képviselő: Mosonmagyaróvár számára öröm, hogy sikerrel járt eddigi
munkájuk, hiszen 2011. november 7-én elfogadta a Parlament a kulturális örökség védelméről szóló törvény módosítását, amely bevezette a nemzeti és történelmi emlékhelyek fogalmát. Ezzel a Mosonmagyaróvári 56-os határőr laktanya és az előtte lévő terület olyan illusztris helyre került, mint az egri vár, az esztergomi vár, vagy a Terror Háza Múzeum stb. Ez komoly lehetőséget rejt magában, hiszen azzal, hogy a törvény mellékletében a gyásztér felsorolásra került, nyilvánvalóan a pályázati források is könnyebben nyílnak majd meg és sikerrel járhat a város egy méltó emlékhely létrehozására.
Több évig tartó előkészítő munkának az eredménye ez a rangos cím. Szól az előzményekről. 2005. őszén a Kisalföld című napilapban Vida István tanár, újságíró vetette fel egy emlékhely létrehozását az 50. évforduló közeledtével. Ezt követően Hiller István akkori kultusz miniszterrel Sopronban egy rendezvényen találkozott, ahol kért személyes találkozóra lehetőséget. Ez létre is jött, amelyen hárman vettek is részt, Vida István, Sólyom Tibor és jómaga. A miniszter Boros Péterhez, a Kegyeleti és Emlékhely Bizottság elnökéhez irányította őket, akivel sikerült hármasban találkozniuk, s kérték, hogy Mosonmagyaróvár kerüljön be a mellékletbe. Még ebben az évben részt vettek a Hadtörténeti Múzeumban a bizottság által rendezett konferencián, ahol tájékoztatót tartottak a konferencia hallgatóinak Mosonmagyaróvár 56-tal kapcsolatos eseményekről és a tervekről.
2009. október 26-án - meghívásukra - Mosonmagyaróváron járt a Nemzeti Kegyeleti és Emlékhely Bizottság és annak elnöke Boros Péter tartott a megemlékező beszédet. Itt járt a Terror Háza Múzeum igazgatója is, Schmidt Mária, akit arra kértek, hogy nagy tapasztalata lévén egy olyan tervet próbáljanak meg készíteni, amely minimális költséggel üzemeltethető és méltó emléket állít az 56-os áldozatoknak. Valóban impozáns tervet készítettek, amely minimális költségekkel üzemeltethető és működtethető. Részletekről nem beszélhet, mert titoktartási kötelezettség kötelezi.
Az utóbbi másfél évben nem tudja, hogy történt-e valami ebben az ügyben. Schmidt Mária 2011-ben itt járt, hiszen Ő mondta a megemlékező beszédet október 26-án. Elmondja, hogy nyilván Sólyom Tibornak és neki munkaköri kötelessége volt, Vida István tanár, újságírónak nem volt kötelessége. Senki nem kapott egy fillért sem a tevékenységért. Ezúton is köszönetét fejezi ki a segítségért. A héten Boros Péter miniszterelnök úrnak is megköszönte a támogatását. Kéri a városvezetést, hogy ezt levélben is tegye meg a bizottság elnökének, hiszen neki nagy szerepe van abban, hogy ez a törvény elkészült, illetve a mellékletben Mosonmagyaróvár is szerepel. Azt javasolja, hogy újra melegítsék fel a vonalat, hiszen most már más pozícióból indul a város ezen a téren. Jövő héten személyesen is köszönetét fejezi ki Boros Péter úrnak.

Dr. Nagy István polgármester: köszöni mindazoknak, akik támogatták és segítik a nemes cél
megvalósítását. Boldog volt, amikor a törvény szavazásán részt vehetett és megszavazhatták, hogy Mosonmagyaróvár bekerült a történelmi emlékhelyek közé. Új lehetőség nyílik arra, hogy Mosonmagyaróváron méltó emlékhely alakulhasson az 56-os sortűz áldozatainak emlékére, tiszteletére. Reméli, hogy az elkövetkező időszakban mindaz a munka, ami elkezdődött az elmúlt 5-8 évben, az a következő években gyümölcsözővé válik és meg tud valósulni az emlékhely. Ennek drukkolnak. Kéri, hogy ki-ki a maga helyén segítse az ügy előmozdítását, mert így megy előre a város a siker útján. ,,


Az emlékhellyé válást a NÖRI egy emlékoszlop állításával is nyomatékosította szerte az országban. Ezek egységes megjelöléséről is ők gondoskodtak. A Gyásztérre 2014 nyarán helyezték ki a feliratos sztélét.

A Nemzeti Örökség Intézete 2016-ra is igyekezett valami egyedivel előállni. Ez lett az Emlékhelyek Napja 2016, melyet május 14-én országosan tartanak meg.

,,Az esemény célja az emlékhelyek népszerűsítése, valamint hogy az egyes emlékhelyek programjain keresztül a köztudatba mindinkább beépüljön a magyarországi emlékhelyek létezése.

Ezen a napon a nemzeti és történelmi emlékhelyek különleges programokkal várják a történelem és kultúra iránt érdeklődő látogatókat szerte az országban. ,,

A rendezvény helyszínekről jól lehet tájékozódni a facebook-on. Magam is kísérem az oldalt, s várom, hogy Mosonmagyaróvár történelmi emlékhelyével mikor jelenik meg. Különösen MI , hisz az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából kötelességünk is részt venni rajta.

De úgy tűnik, hogy ezt várhatom! Legutóbbi érdeklődésemre azt írták, hogy ,,a mosonmagyaróvári emlékhely idén nem tudott csatlakozni az Emlékhelyek Napja rendezvényhez. Emiatt május 14-re nem készülnek programokkal. ,,

Nagyon szeretném tudni, hogy ki/kik és milyen alapon döntött/döntöttek úgy, hogy az '56-os történelmi emlékhelyünkkel nem veszünk részt az Emlékhelyek Napján!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy titkos kényszermunkatábor története
  2016-04-24 10:01:15, vasárnap
 
  Ma ( 04.24.) este a Duna World -ön 21:30-kor vetítik a Recsk 1950-1953 - Egy titkos kényszermunkatábor története c. film 2. részét

Link

A filmhez leírok egy verset, mely a Kisalföld megyei napilapban jelent meg 1989. július 9-én.

Kozma László: Megírhatatlan memoár

Nekem nincsenek emlékeim
Csupán a recski munkatábor.
Egyhangúan kelt fel a nap.
Halott sziklák sivatagából.

S ami történt egy perc alatt
Az történt szüntelen mivélünk.
A kalapács lelkünkre csap
Egyforma zuhogásban élünk.

Karunkban zsibbad a világ
Álom ez? S lesz-e ébredésünk?
Fognak-e emlékezni ránk
S mi vajon magunkra eszmélünk?

Nekem nincsenek emlékeim
Csupán a recski munkatábor.
De ne félj: nem a szavaim
Csupán a némaságom vádol.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 39 
2016.03 2016. április 2016.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 39 db bejegyzés
e év: 538 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 183
  • e Hét: 265
  • e Hónap: 3129
  • e Év: 20949
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.