Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
"Három falu, egy város"
  2015-03-27 05:27:21, péntek
 
  Ez Jánossomorja. A korábban ( 2004 előtt) önálló Puszta-Somorja , Mosonszentjános és Mosonszentpéter falvak együttese. Egyébként a "Három falu, egy város" - Jánossomorja az évszázadok tükrében cím a település két évvel ezelőtt létrehozott régészeti, néprajzi és településtörténeti állandó kiállításának a címe.

A város honlapjáról, de papíralapon is elérhető a település 2015-ös rendezvénynaptára. Ezt lapozgatva, de az ötvenhattal kapcsolatos eseményekre fókuszálva és az én városommal
(Mosonmagyaróvár) összehasonlítva jegyzem le az alábbiakat:

Február 25. A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja
Városi szinten nem emlékeznek meg ők sem, Mosonmagyaróvár sem, igaz nekünk már rendezvény- naptárunk sincs . Az emléknapra a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület szervez megemlékezést.

Június 16. Az ötvenhatos mártírok emléknapja
Jánossomorján nincs esemény rá, Mosonmagyaróváron ezt is az '56-os egyesület szervezi. Tavaly külön kopjafát állítottak a mártírok emlékére a Gyásztéren.

Jánossomorja az ötvenhatos októberi forradalomra viszont háromszor is megemlékezik:
Október 23- án városi megemlékezés keretében,
október 26- án a Bécsi Európa Clubbal közösen Pusztasomorján,
november 4-én, a Nemzeti Gyásznapon pedig gyertyagyújtással a mosonszentjánosi temetőben.
Ez utóbbit mi, ötvenhatos hagyományőrzők sem tartjuk. Ezen mindenképp változtatni kellene! Köszönjük Jánossomorja!

A naptár különben tartalmazza még az összes további nemzeti ünnepünk eseményét, de a Doni Áttörés, a Hősök Napja, az Aradi Vértanúk Napja megemlékezést is. Egyedül a június 4-ei trianoni emléknapra nem olvastam megemlékező programot, pedig egy nagyon szép emlékművük is van s ráadásul június 4., 2010 óta a Nemzeti Összetartozás Napja.




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hírműsorok helyett, Szerelmes földrajz
  2015-03-26 07:02:03, csütörtök
 
  Akkor, amikor már négyféle hírcsatornát nézhetek a tévében, igencsak figyelnem kell arra, hogy mi, hol megy. Vannak ugyanis eltűnt műsorok, vannak újak és áthelyezettek. Úgyhogy kora reggelente oda-vissza kapcsolgatom a tévét, mert mind a négy sugároz, persze csak ismétléseket, de van, hogy olyat, amit épp nem láttam. Akkor azt megnézem, aztán kattintok tovább. És milyen szerencse, hogy tegnap is épp ezt tettem! Így csíptem el a Duna Worldon a Szerelmes földrajz c. sorozat Szülőföldről a hazába, Szervátiusz Tibor nyolcvanadik (2010.) születésnapja alkalmából készített rész ismétlését.

"Igazán nagy szerelmes tájaim Erdélyben vannak. Ott születtem, ott nevelkedtem, ott jártam be a nagy hegyeket, a havasi csúcsokat. De Erdélybe már nem tudok és nem is akarok eljutni, nem akarom látni, ami ott történik a magyarsággal. Egy barátságtalan, ellenséges közegből voltam kénytelen áttelepedni Magyarországra, az anyaországba. Szülőföldről a hazába. Most itt kerestem hát magamnak szerelmes földrajzi helyeket. Időm nem volt az országot járni, kirándulni. Az áttelepedés, az új élet megteremtése nyolc évet vett el legjobb éveimből, nyolc évem veszett el az alkotásból. Ezt akartam lázas sietséggel pótolni. Nagyobb köztéri műveim készültek Győrben, Táton, Nagymaroson, Esztergomban, Orosházán, Pásztón, Budafokon, Kőbányán. Ezek az én kedves helyeim, ahol szobor formájában elhelyezhettem gondolataimat, elképzeléseimet, hogy erőt, kitartást, magyarságukban öntudatot, megmaradásukban hitet adhassak az itteni embereknek." A Táti Isten-pár, a Boldogasszonykő Győrben, a Nagymarosi Pietá, a Magyar Oltár Kőbányán, a budafoki 1956-os emlékmű, a Magyar Nemzeti Galériában látható Tüzes trónon: ezek a ma ( 2010. ) nyolcvan éves Szervátiusz Tibor szerelmes földrajzának, rendhagyó "tárlatlátogatásának" helyszínei.

Megj. : A budafoki 56-os emlékműről töltöttem fel képeket az internetről, a Szervátiusz Tibor c. mappába.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hungarikum, megyerikum, óvárikum
  2015-03-25 04:30:39, szerda
 
  A Nyugat-Hírmondó egy Győr-Moson-Sopron megyei, ingyenes közéleti lap, az impresszumában kulturális és hírújság, százezer példányban. Idei első számában ( 2015. március XII. 1.szám) található egy melléklet Megyei Értéktár 2015 március címmel.
Az oldalakon olvasható egy általános összefoglaló a Magyar Nemzeti Értékekről szóló törvényről, KG monogrammal készített interjúk a megyei közgyűlés elnökével és alelnökével. Ez utóbbi egyben most a megyei értéktár bizottság elnöke is, de korábban mosonmagyaróvári önkormányzati képviselő, idegenforgalmi tanácsnok volt. További írások Mihályi, Hövej, Kajárpéc, Tét községek értékeiről szólnak, illetve még olvashatunk a kisalföldi népi építészetről, a Nemzeti Kastélyprogram várható megyei nyerteseiről, illetve a csornaiak jelölési aktivitásáról. A külön lapszámozású (1-4) melléklet még felsorolja az eddig elfogadott hungarikumokat és megyerikumokat is. Engem leginkább ez utóbbiak érdekeltek. Nézzük: höveji csipke,Széchenyi István szellemi hagyatéka,
a győrújbaráti Csobolyó Néptáncegyüttes,rábaközi hímzésmotívumok,bohócjárás Mihályiban,
Nagycenki Római Katolikus Temető,Audi TT,Győri Balett,fröccs,Győrkőcfesztivál,Szent László herma, Könnyező Mária kép,győri kékfestők,Győri Audi ETO KC,győri termál- és
gyógyvíz, Rába Néptánc együttes, Kisalföld Táncegyüttes,Szigetközi Csutora Néptáncegyüttes,
bogyoszlói fafaragók, juhászkampó, Bilibáncs Népi Hagyományőrző Tábor és Fesztivál,
győri vár, a Kisalföld népi építészete, a Téti Ifjúsági Fúvószenekar,
Molnár Sándor kádármester és a munkássága által képviselt értékek; a nyúli Sárkánylyuk vízmosás, Grózer Csaba íjkészítő mester és az általa képviselt kulturális, történelmi értékek;
a fertőszentmiklósi római katolikus templom barokk főoltára és mellékoltárai,
a Szeredi kápolna és környéke (Fertőszentmiklós),a csornai népi fazekasság, a csornai Pántlika Néptáncegyüttes, a csornai Premontrei Apátság, a csornai viselet, a rábaközi perec,
a Sarlós Boldogasszony templom (Kópháza).

Számomra nem meglepő, hogy ebben a listában nincs óvárikum, vagyis mosonmagyaróvári érték, hisz évekig senki nem foglalkozott azzal sem, hogy az óvári sajton kívül egyéb helyi ( települési) értékünk legyen, nemhogy megyei. Nemrég azonban gyorsan és hirtelen több helyi értékünk is lett. Ezek: a Szent Gotthárd-plébániatemplom, a magyaróvári vár, a Deák téren álló Nepomuki Szent János szobor, az ipartelepi Szent Kereszt-kápolna (olasz kápolna) , a Cselley-ház, a Haller-iskola műemlék épülete, az egykori mosoni Korona Szálló, a Futura, a postapalota és a szigetközi víz.

Hogy ezekből bekerül-e a megyei értéktárba bármelyik is, azt nem tudom, csak azt, hogy évekkel ezelőttről van egy olyan szellemi terméke a városnak, melynek az a címe, hogy Mosonmagyaróvár identitásprogramja. Ebben tíz identitáspontot jelöltek meg, mint helyi jellegzetességet, óvárikumot. Ezek: a város folyói, múzeumai, a magyaróvári vár, a helyi egyetemi kar, a magyaróvári belváros, a város szobrai, temetői, a Habsburgok, az 1956-os emlékhely, valamint az óvári sajt.













 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Földes Gábor,"aki nemcsak hős volt, de ember és művész is"
  2015-03-24 05:14:41, kedd
 
  Szarka Lajos Földes Gáborról (1923-1958) szóló könyvében ( Letört olajág) külön fejezetet szentelt a kivégzett győri színházi rendező emlékére mondott Emlékbeszédek - nek.
Lejegyzi Vámos László gyászbeszédét (Budapest,1991.május 29.),
Vörös Jenő emléktábla avató beszédét ( Győr, 1994. január 15.),
Bácskai Tamás és Földes Anna emléktábla avató beszédét ( Hévíz, 2002.október 22.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A színházi vértanú
  2015-03-23 04:59:38, hétfő
 
  Szarka Lajos Letört olajág c. könyvének nagyon fontos fejezete a Visszaemlékezések című. Ebben a mártír halált halt Földes Gáborra emlékeznek színészkollégák, iskolatársak, újságírók: Raksányi Gellért, Kéri Edit, Major Ottó, Hollós Róbert, Jászai László, valamint Molnár Gál Péter. Ezek az írások különböző újságokban ( Nők Lapja,Pesti Hírlap,Magyar Nemzet, Népszabadság) jelentek meg illetve egy, a Kossuth Rádióban ( Vasárnapi Újság) hangzott el 1990-1991 között, míg MGP A színházi vértanú c. cikke 2000-es.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A szabadsághős ma is temetetlen halott
  2015-03-22 04:50:20, vasárnap
 
  Szarka Lajos Letört olajág című könyvében olvastam még az alábbi verset is:

Petőcz Miklós: Színészsirató

Földes Gábor újrahantolásakor a 301-es parcellában

Hősök közé kerültél Földes Gábor!
Harminc évig volt sírod jeltelen.
Azért loptunk el Sopronkőhidáról,
két ezred mártír őrzi a jelent.

Színészklubban több tűzcsóvás vitára
emlékezhet, kit sorsa meghagyott
de szörnyű volt szép rendezésed ára:
a szabadsághős ma is temetetlen halott.

Halálig hű voltál két csillagodhoz.
Szószéknek szántad a Petőfi Kört,
mint Fényes Szél, s hogy volt bírád feloldoz,
nem érti senki, mit is örökölt.

Taníts, hogy' kell eszmét őrizni tisztán
míg mások azt be vérrel szennyezik,
Te Krisztus-arcú kétkedő tanítvány,
kiben dac és elvhűség volt a hit.

,, Egy mondatot a zsarnokságról" tőled
hallottuk, míg fenn Pesten folyt a vér.
Óvárra is önként mentél békítőnek.
S egy Petőfi versért volt, ki elítélt!

Mentetted azt, ki sortüzet vezényelt,
szemed behunytad, nehogy undorodj
barátodtól, ki tudta bár, hogy véded,
de gyáva volt s rád vérvádat fogott.

Másodfokon védőd kezét le mért fogtad?
,,Mert a zsarnoktól nem kell kegyelem."
Nem volt ez póz. Így őriz meg a Holnap.
Új törvényt most ír a történelem.

Megj.: Földes Gábor méltó nyugalomba helyezésére 1991.május 29-én került sor Budapesten a Rákoskeresztúri köztemető 300-as parcellájában. A szerző tévesen írja a 301-est. A Képtáram Földes Gábor című mappájába töltöttem fel néhány képet.




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Dr. Gratz ügyészhez
  2015-03-21 02:24:01, szombat
 
  A most olvasott Letört olajág című könyvben találhatók versek is. Ezek:
Tamási Lajos: Piros a vér a pesti utcán
Ady Endre: Nem élek én tovább ...
Földes Lászlóné: Dr. Gratz ügyészhez
Földes Lászlóné: Gáborom
Petőcz Miklós: Színészsirató - Földes Gábor újrahantolásakor a 301-es parcellában

Földes Lászlóné egyik versét a A Halottaink 1956 című 2013-08-01-i blogbejegyzésemben már idéztem. Most lejegyzem ebből a könyvből a másikat. Írója Földes Gábor édesanyja, a címben nevezett személy neve teljesen és helyesen: dr. Grátz Endre ügyész

Földes Lászlóné: Dr. Gratz ügyészhez

Átkozott legyen a vallató szobában,
átkozott a felesége ágyában,
átkozott a szó, ami elhagyja a száját,
átkozott minden, ahova beteszi a lábát.

A fiának ,,apám" helyett gyilkos
legyen az első szava,
amit elkövetett, mindent
Ő fizessen vissza.

A bűnben, a szennyben
csak az apját lássa,
Ő legyen az első,
ki arcába vágja.

Ártatlanokat öltél
és küldtél a halálba!...

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tartalomjegyzék
  2015-03-20 05:48:55, péntek
 
  Ígértem, hogy ma a könyvtárközi úton kölcsönzött Letört olajág című könyvről fogok írni. A közel kétszáz oldalas, keménykötésű könyv, a szerző dedikálását is tartalmazza. ( Szeretettel a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár olvasóinak. Győr,2006.XI.3. Szarka Lajos)

Először a tartalomjegyzéket mutatom be.

Tartalomjegyzék

Ajánlás - írta Vértes Árpád Hévíz polgármestere
Köszönetnyilvánítás - írta Dr Szarka Lajos szerző
Előszó - írta Dr. Róbert Péter

I. Földes Gábor életrajza

1. Iskolaévek és pályakezdés 11-26. o.
2. Forradalom és megtorlás 27-46.o


II. Földes Gábor emlékezete

Dokumentumok 47-116.o
Versek 117 - 128.o
Visszaemlékezések 129 - 158.o
Emlékbeszédek 159-167.o

III. Képek 173 -192.o

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Online nem, de könyvtárközivel igen
  2015-03-19 05:28:25, csütörtök
 
  Jó ideje szeretném magaménak tudni Szarka Lajos Letört olajág
(Hévíz, 2006) című könyvét, mellyel Földes Gábor (1923-1958) ötvenhatos mártírnak állít emléket. Először online próbáltam megrendelni. Egy darabig hittem is, hogy sikerül, de aztán beláttam, hogy hiába várok, nem tudják beszerezni. Ezután hívtam fel a hévízi önkormányzatot, akik a könyvtáruk felé irányított. Nekik megvolt egy példány és én a mi könyvtárunkkal megbeszélve un. könyvtárközi kölcsönzés keretében kértem a könyvet. Tegnap meg is érkezett már Óvárra, de meglepetésemre, nem a hévízi, hanem a győri megyei könyvtárból való a példány. Nyilván a legközelebbi könyvtárból igyekeznek a könyvtárak kikérni az olvasóknak a könyveket. S mivel a Győr megyeiben szintén volt példány, onnan kérték. Úgyhogy délután fel is hívtam a hévízi könyvtáros kollégát, hogy kikértem ám a könyvet, de közelebbről érkezett. Emlékezett rám és nagyon segítőkész volt most is. Felajánlotta, hogy megpróbál a szerzővel, Szarka Lajossal beszélni, hátha neki még van a könyvből, amit esetleg nekem átadna, hisz a most megkapott példány csak április elejéig lehet nálam. Utána megy vissza Győrbe. Úgyhogy most újra bízom, közben szorgalmasan olvasom is a kötetet. Holnap róla írok.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
1956-os emlékkárpit a hatvanadik évfordulóra
  2015-03-18 07:40:41, szerda
 
  A Magyar Krónika folyóirat 2015. márciusi számában olvastam, hogy a Magyar Kárpitművészek Egyesülete egy újabb közös emlékkárpitot készített, most Radnóti Miklós emlékére. Eljátszom a gondolattal, hogy 2016-ra, az ötvenhatos forradalom hatvanadik évfordulójára is lehetne egy emlékkárpitot készíteni.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2015.02 2015. Március 2015.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 27 db bejegyzés
e év: 373 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 28
  • e Hét: 110
  • e Hónap: 2974
  • e Év: 20794
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.