Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
Kinek a történelmi emlékhelye?
  2017-04-30 08:56:25, vasárnap
 
  Hallom a helyi tévében, hogy Mosonmagyaróvár helyi értéktárának bemutatását tervezik az őszi (szeptember 16-17.) Kulturális Örökség Napjai című országos rendezvénysorozat keretében. Írom, hogy a 2017-es programokról, a kiemelt témákról az oroksegnapok.hu weboldalon már lehet tájékozódni! Miután a helyi ötvenhatos emlékhelyek és hagyományok is a helyi értéktár részei így azok bemutatása remélhetően szerepelni fog majd a helyi programban.

De addig!

Addig még lesz egy másik országos program, az Emlékhelyek Napja (2017. május 13.), idén másodszor, melyet a Nemzeti Örökség Intézete szervez a nemzeti - és a történelmi emlékhelyek bemutatása, népszerűsítése céljából. (emlekhelyeknapja.hu)
És ebbe Mosonmagyaróvár is szerepelhetne, ugyanis az '56-os Gyásztér történelmi emlékhely.
Sajnos azonban sem tavaly, sem idén nincs Mosonmagyaróvár a térképen!

Kérdezem, kinek a történelmi emlékhelye a Gyásztér?

Míg egyfelől itt a másodszori elhalasztott, kihagyott, tudomásul sem vett, stb ... országos akció, kampány Mosonmagyaróvár népszerűsítésére, addig másfelől
A várost nem kérdezték a vár felújításáról címmel a címlapon olvasok egy név nélküli cikket a Mosonvármegye közéleti (havi)lap 2017. április 21-ei számában.

A bevezetőből kiderülnek a vár rekonstrukciójával kapcsolatos legfőbb információk és az, hogy ,, A várost azonban kihagyták a Mosonmagyaróvár jelképének számító épület felújításának előkészítéséből."

Az alatta folytatódó, majd a harmadik oldalon tovább olvasható több hasábos írás háromnegyed része a közelmúltban tartott sajtótájékoztatón elhangzottakról szól, az utolsó negyedében pedig a cikk címére is némi értelmet találunk.

,, A sajtótájékoztatón ugyan részt vett a város képviseletében dr. Árvay István polgármester, ám megszólalási lehetősége nem volt. A városvezetőt ezért arról kérdeztük, milyen lehetőségeket lát Mosonmagyaróvár szempontjából a vár felújításában.
A város képviselőjeként magam is csak a sajtótájékoztatón ismerhettem meg a terv részleteit. Annak kimunkálásában ugyanis sem a város, sem a múzeum, sem pedig a helyi turizmust képviselő TDM szervezet munkatársai nem vettek részt. - hangsúlyozta dr. Árvay István.
Csak remélni tudom, hogy az egyetem által kimunkált terv nagyobb sikerre vezet, mint amilyet legutóbb a várpince turisztikai célú hasznosítására fordított beruházás hozott. Szeretném, ha több lenne ez a projekt, mint egyszerű intézmény felújítás, hiszen a több száz éves vár valóban a város jelképe, ami nem bővelkedik színvonalas turisztikai látványosságokban. - tette hozzá a polgármester."

Sajnálatos dolog ez persze, hisz a város több gesztust, anyagiakat, egyebeket gyakorolt az egyetem irányába és nyilván elvárható lett volna némi együttműködés e témában (is). Ugyanakkor a cikkből mégsem derül ki, hogy a polgármester milyen lehetőségeket lát Mosonmagyaróvár szempontjából a vár felújításában, ahogy szerintem egyéb újat, mint amit terveznek mások sem tudtak volna kitalálni. Viszont, amit a várpincével kapcsolatosan ír csak kínossá teszi az egészet, hisz tudvalevő, hogy az keményen közös ( város, egyetem) projekt volt, ami rövid időn belül el is vérzett a turizmus oltárán.

Ezért én sokkal inkább arra fordítanám a figyelmemet, melyben ténylegesen népszerűsíthető Mosonmagyaróvár ( Például az Emlékhelyek Napja) főleg akkor, hogy az újabb fricska 2017. április 30-án, a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában érte a várost, ahol a vár felújításáról készült riportban szintén nem kérdezték a polgármestert.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Könyvhét
  2017-04-30 06:20:04, vasárnap
 
  A Könyvhét egy huszonegyedik évfolyamában járó könyves újság,mely 2017-ben négyszer számol be könyvújdonságokról, irodalomról, a magyar könyvkultúra eseményeiről - olvasom róluk.

Szerencsére weboldalukról a korábbi számok közül letölthető a 2006/ 10-es szám (is), mely bővelkedik az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából megjelent könyvek, kiadványok leírásával, bemutatásával.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nagy Imréről a kórházi folyosón
  2017-04-29 06:00:50, szombat
 
  2017. április 27-én 01:27-kor, (éjjel/hajnal fél kettőkor!) kórházi alvásomból a folyosón keresztül egy másik betegszobából kiszűrődő ötvenhatos beszélgetés ébresztett fel. Kióvatoskodva az éjszakai félhomályban a folyosóra tisztán hallottam, hogy Nagy Imre és társai vérbírája, Vida Ferenc arról beszél, hogy soha nem bánta meg a néhai miniszterelnök kivégzését. Megjegyezve e kései időpontot, később, már itthon, az interneten kerestem ki és találtam is meg a Kossuth Rádió műsorai közül az erre az időpontra illőt. Címe:
Szabadság népe
2007. január 7-én indult a Szabadság népe című műsor az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából a Kossuth Rádióban. A 25 perces adás heti egy alkalommal, csütörtökönként 15 óra után jelentkezik, felidézve az '56-os forradalom és szabadságharcot. A Szabadság népe feldolgozza a forradalom előzményeit, az ahhoz vezető utat, valamint az utána következő időszakot is.
Az új történelmi műsor történészekkel, szakértőkkel készült riportokra, valamint a közmédia nagy múltú archívumára támaszkodva mutatja be az 1956-os eseményeket a szovjet megszállásról, a forradalomról, valamint a kommunista megtorlásról.
Elérhetősége:http://www.mediaklikk.hu/musor/szabadsag-nepe/

Megj.: Az egyes adásokat bizonyos napokon éjjel fél kettőkor ismétlik. Egy ilyen ismétlésre ébredtem meg én is a mosonmagyaróvári kórház betegágyán.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gulyás Lajos emlékszoba és kiállítóhely átadó Levélen
  2017-04-28 15:35:18, péntek
 
  Meghívó

A Levéli Református Egyházközség tisztelettel meghívja a Gulyás Lajos emlékére kialakított emlékszoba és kiállítóhely átadójára

Időpont: 2017. április 29.10:00 óra
Helyszín: Református Imaház, 9221 Levél, Újhelyi Imre tér 18.

Program:

10:00 óra - Hálaadó Istentisztelet
Prédikál:Nagytiszteletű Tóth András Pápai Református Egyházmegye Esperese
11:00 óra - A felújított emlékszoba hivatalos átadása
Köszöntőt mond: Demjén István tiszteletes
Kiss Béla Levél Község polgármestere
11:30 óra - Állófogadás a Levéli Kultúrház nagytermében

A program az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatásával valósul meg.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
56 könnycsepp
  2017-04-24 06:06:47, hétfő
 
  56 könnycsepp, egy kiállítás címe, mely jelenleg Veszprémben látható és ötvenhatos női sorsokat mutat be.A tárlaton huszonnyolc lány, nő, asszony rövid életrajza olvasható tablókon és azok egészülnek ki korabeli tárgyakkal, öltözetekkel stb ...
A neten rákeresve kiderül, hogy 2006-ban ugyanezzel a címmel a Parlamentben is volt egy hasonló kiállítás, ahol viszont ténylegesen 56 ötvenhatos női sorsot mutattak be.
A jelenlegiről a tévében hallott beszélgetés alapján azt gondolom, hogy vannak, akik 2017-ben még mindig azt hiszik és mondják is, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc kizárólag Budapesten játszódott és hősök csak Budapesten születtek.




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
1956 a Hansági Múzeum szakmai beszámolójában
  2017-04-23 02:05:46, vasárnap
 
  A 2017. április 26-ai képviselőtestületi ülésre készült előterjesztések között szerepel a Hansági Múzeum 2016-os évi beszámolója, melyet Székely Zoltán igazgató készített. A negyvenhárom oldalas anyagból kigyűjtöttem az összes 1956-ra vonatkozó bejegyzést.

Sajnos nincs tartalomjegyzék a beszámolóhoz! Ezért, hogy érthető (bb) legyen az ötvenhatos kigyűjtésem az anyagból, kénytelen voltam magam összeállítani a beszámoló egyes pontjai alapján.

Miután ezt elvégeztem, utána az adott ponthoz illesztettem a szöveget.

I. Intézményi működés

1. Intézményi alapadatok

2. Személyi állomány

3. Gazdálkodás

A múzeum által elnyert pályázatok:
- Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány.

II. Szakmai működés

Az intézmény tárgyévi szakmai működésének fő csapásirányát egyrészt ........, másrészt az '56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója jelölte ki.

1. Gyűjtemények

1.1. Gyarapodás

1.2. Nyilvántartás

1.3. Raktárak és gyűjteményi rend

1.4. Műtárgyvédelem

1.5. Digitalizálás

1.6. Műtárgykölcsönzés

A tárgyév során lebonyolított időszakos kölcsönzések:

Mosonmagyaróvári 56-os Egyesület - '56-os emlékkiállításra: Fitler Ottó: 1956; Pintér Éva:
Örök emlék; Polgár Ildikó: Magyar Katalin arcképe; Polgár Ildikó: Utcai jelenet

2. Tudományos munka

Intézményünk a 2016-os esztendőben önálló kötetet adott ki Megtalált emlékek. Ismeretlen
fotósorozat a forradalmi Budapestről címmel. A kötet Lébényi Zoltán két tekercsnyi - részben színes - fotóanyagát közli. A bevezető visszaemlékezést Lébényi Zoltán, míg a képaláírásokat és a képekhez kapcsolódó tanulmányt dr. Horváth Miklós hadtörténész (Pázmány Péter Katolikus Egyetem) írta. A képekhez kapcsolódó bevezetést írta és a kötetet szerkesztette Székely Zoltán. A kötet megjelentetését az '56-os Közalapítvány anyagi támogatása tette lehetővé.

Tudományos konferencia
Mosonmagyaróvár és az '56-os forradalom, 2016. november 12. Szervezte: Székely Zoltán.
Előadók:
- Bank Barbara (Nemzeti Emlékezet Bizottsága, Budapest)
- Soós Viktor (Nemzeti Emlékezet Bizottsága, Budapest)
- Erdős Kristóf (Nemzeti Emlékezet Bizottsága, Budapest)
- Szakolczai Attila (Budapest Főváros Levéltára)
- Perger Gyula (Kuny Domonkos Múzeum, Tata)
- Varga Bálint (Mosonmagyaróvár)
- Simon Zsuzsa (Mosonmagyaróvár)
A konferencia keretében könyvbemutatón tártuk a nyilvánosság elé a frissen megjelent
Megtalált emlékek kötetet. A bemutatón dr. Horváth József (Dr. Kovács Pál Megyei
Könyvtár és Közösségi Tér, Győr) beszélgetett a tekercseket megtaláló Lébényi Zoltánnal
és dr. Horváth Miklós hadtörténésszel (Pázmány Péter Katolikus Egyetem).

3. Kiállítási tevékenység

Időszaki kiállítások
Időszaki kiállítás: Mindig új élet lesz a vérből. Az '56-os forradalom és Mosonmagyaróvár. 2016. október 21-2017.február 26.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából nagyszabású kiállítással
emlékeztünk meg a magyarországi és kiemelten a mosonmagyaróvári eseményekről. A kiállítás
anyagának összeállításában a saját gyűjteményünk mellett jelentős mértékben támaszkodtunk
magángyűjtők tárgyaira-tárgyegyütteseire is. A kiállítás rendezésbe bevontuk Németh Alajost és
Simon Zsuzsát, mint olyanokat, akik a legtöbbet tettek '56 emléke ápolásáért. A kiállítás kapcsán az
'56-os Közalapítványhoz nyújtottunk be sikeres pályázatot. A kiállítást rendezte Németh Alajos, Simon Zsuzsa és Székely Zoltán. Megnyitotta Csurgai Horváth József történész, levéltárigazgató (Székesfehérvár).
A kiállításokhoz tárlat- és szakvezetések valamint - iskolásoknak, nyugdíjasoknak, fogyatékkal
élőknek szóló - múzeumpedagógiai programok kapcsolódtak.

4. Közművelődési munka

4.1. Tárlatvezetések, szakvezetések

4.2. Közoktatást támogató múzeumpedagógiai foglalkozások

4.3.Pályázat, vetélkedő

A Hansági Múzeum ez évben a Bolyai-iskolával közösen rendezett vetélkedőt, melyet a járási
múzeumi feladatellátás pályázatból finanszíroztunk: Nyelvünk és otthonunk - járási szintű nyelvi,
irodalmi, kommunikációs csapatverseny. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára tekintettel: 1956 Mosonmagyaróvár és Magyar Katalin volt a témája a vetélkedőnek. 12 csapat (48fő) részvételével zajlott a rendezvény. A csapatok az első másfél órájában feladatlapon dolgoztak - mely irodalmi, nyelvhasználati, szövegalkotással kapcsolatosak voltak -, majd az előzetes felkészülés alapján elkészült ötperces bemutatók következtek. A bemutatón a mosonmagyaróvári, vagy az országos eseményeket, vagy egy-egy hős alakját kellett középpontba helyezni. Az előzetes feladatok között szerepelt az is, hogy a csapatok látogassák meg a Hansági Múzeum ,,Mindig új élet születik a vérből" c. időszaki kiállítását. A döntőre a Cselley-ház dísztermében került sor a múzeum munkatársainak közreműködésével.

4.4 Diáktábor

4.5. Egyéb közművelődési rendezvények

5. Látogatottsági adatok

6. Infrastruktúra

7. Kommunikáció és PR

A Megtalált emlékek c. kötetünkkel az országos sajtóba is bekerültünk (Magyar Nemzet).

8. Pályázatok

Az '56-os emlékév kapcsán a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom
Kutatásáért Közalapítvány pályázatai jelentették a programok fedezetét.
Hazai
KKETTKK - 56P - 04 jelű
,,Sinkovits Imre" pályázat
4.972.095 Ft

'56-os megemlékezések a
mosonmagyaróvári Hansági Múzeumban
KKETTKK - 56P - 01 jelű
,,Mansfeld Péter" pályázat
2.000.000 Ft

Ismeretlen budapesti fotósorozat az 56-os
forradalomról - könyvkiadás

8. Pályázatok

9. Szakmai szolgáltatások

9.1. Kutatószolgálat

9.2. Publikációs engedélyek

9.3. (nincs ilyen)

9.4. Régészeti feladatellátás

10. Szakmai és társadalmi kapcsolatok

Megj.:

Ugyan nem szerepel a beszámolóban, de a Gulyás Lajos Kollégium is a múzeumban tartotta
Dr. Jobbágyi Gábor, jogász,egyetemi tanár, Újabb fejlemények és adatok az 1956-os mosonmagyaróvári sortűzről és megtorlásról című előadását 2016. október 6-án, 17 órakor, Cselley-ház, Fő u.19., valamint az előadást követően Dr. Zétényi Zsolt, ügyvéd, a mosonmagyaróvári sortűzperben (Dudás-per 1999-2001),a sértettek jogi képviselője korreferátumát, valamint a rendezvény végén Dr. Jobbágyi Gábor 1956 és a megtorlás fekete könyve című négyszázötven oldalas, legújabb, ( 2016) összefoglaló munkájának a bemutatóját is. Az intézmény látogatottsági számához százon felüli hallgatóval így mi is hozzájárultunk.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A mosonmagyaróvári Gulyás Lajos Kollégiumról Sárospatakon
  2017-04-22 06:41:28, szombat
 
  A református emlékezet helyei címmel konferencia zajlik 2017. április 21-22-én Sárospatakon, a Református Teológiai Akadémián.
Ma, 2017. április 22. szombaton 9-11 között kerül sor Erdős Kristóf, PhD hallgató,kutató, Nemzeti Emlékezet Bizottsága: Gulyás Lajos emlékezete ( 1957-2017) című előadására, melynek keretén belül a mosonmagyaróvári Gulyás Lajos Kollégium is bemutatásra kerül.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Beszédek Mosonmagyaróvár 1956-os emlékhelyeinél 1989-2017
  2017-04-21 06:28:41, péntek
 
  Válogatás

Akadémia: 1989,2013,2014,2015

Városháza: 1990,1991,1992,2012,2014,2015,2016

Gyásztér:1991,1996,2005,2006,2008,2010,2011,2012,2013,2014,2015

Magyaróvári temető: 2010,2011,2012,2015,2016

Mosoni temető: 1998,2008,2010,2015,2016

Hunyadi Iskola: 2014,2016

Bolyai Iskola: 1996,2012,2014,2015

Gulyás Lajos emléktábla: 2017

Erdészet kopjafája: 2016

Antall József emléktábla: 2015
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
1956-ról a Családhálón
  2017-04-20 06:12:50, csütörtök
 
  A Családháló.hu (csaladhalo.hu) elnevezésű weboldal
főmenüsorában külön menüpontot nyitottak 1956-nak.

Érdemes elolvasgatni a feltöltött írásokat.
Lehet, hogy küldök nekik mosonmagyaróvári ötvenhatos gyermektörténetet én is.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
'56-os beszédek Mosonmagyaróváron és környékén
  2017-04-19 17:40:13, szerda
 
  Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából több blogot is nyitottam. Az egyik a Százötvenhat beszéd Ötvenhatról című. Most megpróbálok ötvenhat darabot papíralapra is kiválogatni.Munkacím: Megemlékező - és avató beszédek Mosonmagyaróvár és környéke '56-os emlékhelyeinél. Első körben 84-et sikerült kiírnom, úgyhogy tovább kellett szűkítenem. 58 maradt így is. Most ezeket helyszínek szerint csoportosítom. Az időszak 1989-2017. De vannak még felszólalások, könyvbemutató - és kiállítás megnyitó beszédek valamint jubileumi - illetve búcsúbeszédek is szép számmal. Azokat is érdemes volna egybeszerkeszteni.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
2017.03 2017. április 2017.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 29 db bejegyzés
e év: 390 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 71
  • e Hét: 153
  • e Hónap: 3017
  • e Év: 20837
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.