Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
Ötödször is a főtitkári székben
  2018-08-29 20:50:17, szerda
 
  Beszélgetés Nagy Györggyel, a Magyar Judo Szövetség főtitkárával

Nagy György mosonmagyaróvári judo szakedző, testnevelő tanár, sportiskola igazgató, tizennégy éve a Magyar Judo Szövetség főtitkára. Idén májusban ötödik alkalommal választották meg a 2022-ig tartó vezetői ciklusra.

Milyen múltra tekint vissza a sportág Magyarországon?

1906-ban Szemere Miklós kultuszminiszter meghívására érkezett Sasaki Kichisaburo judomester Magyarországra. A judo először a birkózás égisze alatt 1952-ban alakul szövetséggé.1953-ban rendezték az első Országos Bajnokságot. Ekkora terjedt el országosan is a judo. 1954-ben már elindult az edzőképzés is a Testnevelési Főiskolán. Azóta töretlenül fejlődött, bővült a sportág, érkeztek a sikerek, napjainkra világversenyeket, világbajnokságokat rendezünk.

Milyen feladatokat lát el az országos szervezetben?

Elsődlegesen a mintegy tizenötezer sportolót tömörítő egyesületekkel kapcsolatos szakmai és gazdasági irányító, ellenőrző feladatokat látom el. Három igazgató segítőmmel felelünk a hazai és külföldi versenyeztetésekért, a hazai rendezésű nemzetközi eseményekért valamint a sportágfejleszésért, a beruházásokért és az iskolai judoért. Természetesen felelőse vagyok a 1,5 milliárd forintos költségvetés betartásáért is, melyben egy pénzügyi vezető segíti a munkámat. Mindezek mellett folyamatosan képzem magam a hazai és a nemzetközi edző - és sportvezető továbbképzéseken, de néhány éve a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Jog és Államtudományi Karán - okleveles jogi sportszakember végzettséget is szereztem.

Milyen múltra tekint vissza a sportág Mosonmagyaróváron?

A városban 1976-ban készültek az első igazolások, de az edzések Molnár (Taxis) Károly megjelenésével már 1974-ben kezdődtek. Karcsi az Újpesti Torna Egyletből jött hozzánk. A szőnyegeket a Pákozdi testvérek adták Győrből, a Győri Dózsából Glaser Zoltán segített.
Az elmúlt idő alatt majd száz magyar bajnok és Diák Olimpiai Országos Bajnok, öt korosztályos Európa-bajnok került ki, és itt nevelkedett Sastin Marianna, aki később világ bajnok birkózó lett. Tíz éven át az országos szövetségi ranglistán a legjobb tíz szakosztály között szerepelt a város neve a Delta Sportegyesület által. Ugyanakkor volt már az egyesületből Magyarország Jó tanulója, jó sportolója címes illetve Köztársasági ösztöndíjas versenyző is.

Ön hogyan került kapcsolatba a judóval? Hogy sikerül összeegyeztetni a fővárosi munkát az itthoni feladatokkal?

Az óvári judoval kezdetektől kapcsolatban vagyok. Előbb, mint versenyző, legjobb eredményem egy Európa Bajnoki 3. helyezés. Később, mint edző, iskolai judo oktató. De hosszú évtizedek óta a helyi egyesület elnöki munkáját is ellátom. Mióta Budapesten dolgozom azóta leginkább csak a pénteki edzésekre tudok lejárni illetve versenyekre vinni a gyerekeket. Edzőkollégáimmal ilyenkor beszéljük meg az aktuális feladatokat.

Mire tanította meg Önt a judo?

A judo sok mindenre megtanít. Nem véletlen, hogy ezt a testnevelési rendszert Japánban az általános iskoláktól az egyetemig alkalmazzák. Más országokban kötelező anyaga a testnevelésnek. Nálunk választható az általános iskola 1-4. osztályában. Ugyanúgy, mint úszni, esni is meg kell tanítani a gyerekeket, hogy életük során el tudják kerülni a sérüléseket. A judo több, mint sport. Egy olyan életszemlélet, életvezetés is, mely a testet, a szellemet, a jellemet és a lelket is erősíti, fejleszti.

Úgy tudom, hogy Ön 2017-ben az Év Jó Embere elismerésben részesült. Milyen tevékenységéért kapta?

Annyit szeretnék elmondani ezzel kapcsolatban, hogy a díjat egy sporttársamért való önzetlen cselekedetem elismeréseként kaptam egy országos civil szervezettől. A felterjesztésről magam sem tudtam, nem is gondoltam semmilyen díjra, hisz a judo arra is tanít, hogy tégy jót, de ne kérkedj, ne hangoztasd mások előtt. Ettől függetlenül örültem, hogy méltónak találtak rá.

Korábban Mosonmagyaróváron, szinte egyedüliként lehetett judot tanulni az óvodákban és néhány iskolában. Mi a helyzet most?

Amióta az oktatási államtitkár megszabta, hogy hatvan órás pedagógiai végzettség kell a tanintézményekben való óratartáshoz, azóta tanítókat, tanárokat képzünk ki a judo oktatására. Eddig mintegy kétezren szereztek erre képesítést. Az edzők csak tanári felügyelettel oktathatnak iskolaidőben. Mosonmagyaróváron jelenleg óvodai keretben zajlanak foglakozások.

Megoldódtak-e a helyi judósok edzőtermi gondjai? Más városokhoz hasonlóan Mosonmagyaróváron lehetett-e volna saját judo termet, dojot építeni?

Az elmúlt negyven év alatt nagyon sok helyen edzettünk. 2016-ban a szövetség úgy határozott, harminc millió forinttal támogatja a hazai judosok terem gondjait. Sajnos Mosonmagyaróváron a városi sportcsarnok építéséhez nem lehetett csatlakozni, a város pedig nem talált olyan ingatlant, amit a judo céljára felújíthatnánk, átalakíthatnánk, esetleg építhetnénk. Így ettől a lehetőségtől elestünk. A Delta SE jelenleg az UFM sportcsarnok egy kisméretű helyiségében, magas bérleti díj ellenében tartja edzéseit.

Korábban Levélen és Mosonszolnokon, de volt, hogy Mosonmagyaróváron is országos vagy akár nemzetközi judo versenyt rendeztek. Mit gondol, a sportcsarnokban lesznek ilyenek?

Amennyiben a körülmények úgy alakulnának, akkor igen. Fontos tudni, hogy megfelelő terem, tatamik, szponzori háttér, helyi támogatottság is kell, hogy ez megvalósulhasson. Mindenesetre a város hírnevét öregbítenék az ilyen események.

Négy kiadást ért meg az Ősze Attilával közösen írt könyvük a Judo Kyu vizsgák. Várható-e újabb megjelenése, esetleges átdolgozása?

Jelenleg is kapható a könyv, hisz országos terjesztésű. Eddig több ezren tanultak belőle. Természetesen, ha ezek elfogynak, átdolgozva ismét kiadjuk.

Hosszú évekig sikeresen szervezték megyei, nemzetközi nyári edzőtáboraikat Mosonmagyaróváron. Milyen feltételek mellett lehetne újraindítani ezeket?

Valóban. Európa-bajnokok, helyezettek, Magyar Bajnokok sora készült fel ezekben az edzőtáborokban és ilyenkor övvizsgát is tehettek a judokák. Sokszor voltunk száz körüli létszámmal jelen a városban. Jó lenne egy megfelelő alvó helyiség étkezési lehetőséggel, közelben egy tornateremmel. Ezek a feltételek korábban a városi kollégiumban és a gimnáziumban megvoltak, de megszűntek. Azóta nem sikerült újabb helyet találni. Pedig, ahogy a versenyek, úgy ezek a táborok is hozzájárulnának Mosonmagyaróvár ismertté válásához.

Ön, Mosonmagyaróvár Sportdíjasa. Hogy látja a város sportéletét? Az ifjúság lehetőségeit a sportolásra?

Sajnos a munkám mellett nincs sok időm a város napi szintű sportéletével foglalkozni, de amit a sportgálákon látok, az nem egészen a minőségi sportról szól. Előfordul, hogy olyanok is kapnak díjat, akik nem alkottak nagyot sportágukban és olyan sportolókat is díjaznak, akik kisebb figyelemmel is beérnék. Mindenesetre a sportcsarnok elkészülte nagy előrelépés, jó lenne benne minél több olyan sporteseményt szervezni, ami az ifjúságot, de akár az egész lakosságot is megmozgatja! Köztudomású, hogy nemzeti ügy a fiatalok egészséges életmódra nevelése. A Sportért Felelős Államtitkárságon keresztül nagyon sok lehetőséget lehetne találni a fejlesztésre.

Évekkel ezelőtt külön sportiskola, de önkormányzati szinten sportreferens is működött a város sportjáért. Országos vezetőként Ön szerint ezek újratervezése indokolt lenne egy ötvenezres lakosságszám felé közelítő településen?

Igen, hiszen a sportiskolák intézményét jelenleg is több városban évtizedek óta eredményesen működtetik. Sajnos Mosonmagyaróváron megszüntették. Ahogy megfelelő szakképesítésű sportreferensre, sportmenedzserre is szükség lenne egy olyan városban, ahol kiemelten kezelik a sportot. Nem véletlen, hogy a város 2018-2023-ig írt sportkoncepcióját külsős szakemberekkel íratták meg. Ha 2019-ben Budapest Európa Sportfővárosa lesz, akkor Mosonmagyaróváron is többet kell tenni a sportért!

Ön tősgyökeres mosonmagyaróvári. Mint sportember, hogy látja városa környezeti állapotát?

Lépten- nyomon szembesül az ember a város lakosságának drasztikus emelkedésével és az ezzel járó környezeti ártalmakkal. Nemcsak a forgalom nőtt meg, ezáltal a levegő vált szennyezettebbé, hanem az eldobott szemét és hulladék mennyisége is megnövekedett. Ez jól látszik az utcákon, tereken. A több lakos, több házat, több lakást is jelent. Óriásiak az építkezések a városban, sok zöldterület tűnt el, akár focipályák is. Fákat, ligeteket, erdőrészeket számolnak fel. Ezzel az emberek orra elől veszik el az oxigént, a felüdülést hozó klímát, a szabad levegőn végezhető sportolás lehetőségét. Én annak örülnék, ha erdei utak, futópályák, vízparti árnyas sétányok szolgálnák az emberek egészségét, s hogy a közlekedésben nagyobb teret kapna a kerékpározás.

Végül had kérdezzem meg, sikerült az Ön judo iránti elhivatottságát családjában is továbbörökíteni?

A középső fiam Andris maga is ifjúsági Európa-bajnok és sportigazgató, két fiam Gyurka és Tamás több éven át judoztak. Remélem felnövekvő unokáim is folytatják majd ezt a hagyományt!

Tisztelt Főtitkár Úr!

Köszönöm a beszélgetést. Az Olvasók nevében is gratulálok ötödszöri főtitkári kinevezéséhez! Ön az egyetlen olyan mosonmagyaróvári, aki ilyen hosszú ideje irányít egy országos sportszervezetet. További munkájához jó egészséget kívánok Önnek!

Simon Zsuzsanna

Megj.: Az interjú azért került fel a blogba, mert Nagy György a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület tagja, aktív ötvenhatos emlék-és hagyományőrző.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kigyulladt a laktanya
  2018-08-28 02:39:17, kedd
 
  Mosonmagyaróvári Városi Televízió 2018.08.27.

Kigyulladt a laktanya

Először óriási füst, majd néhány pillanat alatt a lángok is felcsaptak a volt határőr laktanya tetőszerkezetén. Néhány perc múlva pedig a tűzoltók is megérkeznek a helyszínre. A tűzeset csütörtök kora este történt a Határőr utcában, a volt laktanyában.

Link


További megjelenések:

Kigyulladt a laktanya - mosonvarmegye.net, 2018.08.23.

Brutális tűz Mosonmagyaróváron: lángokba borult az ipartelepi határőrlaktanya - fotók, videó - kisalfold.hu 2018.08.23.

Lángolt a volt laktanya - Kisalföld, 2018.08.24.

Tűz után: lebonthatják a laktanyát - Ha életveszélyesnek ítélik, elbonthatják a laktanyát - Kisalföld, 2018.08.25.

Teljesen leégett a régi laktanya tetőzete - infomovar 2018.08.26.

Ha életveszélyesnek ítélik, elbonthatják a határőr laktanyát - Lajta Press, 2018.08.28.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Laktanya Múzeum - tervezett emlékhely -
  2018-08-27 06:43:05, hétfő
 
  2009. április 17-e óta él és virul a www.emlekhely1956-movar.egalnet.hu című weboldal. Oldalmenü sorában található egy Tervezett emlékhely nevű menüpont. Ezen belül minden fellelt dokumentum, cikk, fotó külön mappákban, időrendben. Most, hogy leégett a határőrlaktanya tetőszerkezete és néhány nap után már az egész épület lebontásáról cikkeznek, különösen felértékelődnek ezek az összegyűjtött anyagok. Akit érdekel az megnézheti, elolvashatja, szabadon letöltheti.

A weboldalt Internet Explorer alkalmazásával ajánlom megtekinteni!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Laktanyafinálé
  2018-08-26 06:28:31, vasárnap
 
  2018. aug.23. csüt. leégett Mosonmagyaróváron, az Ipartelepen található volt határőrlaktanya tetőszerkezete. 1956. október 26-án innen lőtték a sortüzeket és dobálták a kézigránátokat a védtelen lakosságra a zöld ávós határőrök. A laktanya parancsnoka Dudás István. Vidéken a legvéresebb sortűz volt a mosonmagyaróvári.
(1959-ben a gyilkos határőrök emlékére nevezték el az épület előtt elhaladó utcát, s az, Határőr utca mind a mai napig!)

2005-ben kezdődött, az általam Laktanya Múzeum story 2005-2018-nak elnevezett folyamat, melynek szinte minden dokumentuma, sajtóanyaga megvan és a facebook-on ezen a címen el is érhető, ahogy nagy része a www.emlekhely1956-movar.egalnet.hu weboldal Tervezett emlékhely c. almenüjében is.

Azt hiszem nem kell már sokáig vezetnem ezeket a gyűjteményeket.

Elérkezett a laktanya fináléja.

2018. aug. 26-án szombaton ugyanis a megyei napilap már ilyen címekkel jelent meg: Tűz után: lebonthatják a laktanyát, Ha életveszélyesnek ítélik, elbonthatják a laktanyát

Az lesz a zárójelenet, amikor a mosonmagyaróvári terror házát nekiállnak elbontani a buldózerek és azt kéjes örömmel szemlélik az ennek örvendők!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Laktanyasirató
  2018-08-25 04:43:23, szombat
 
  A ház téglából készül, de van olyan épület, amely nem csak tégla, malter, cserép és kő. Vannak olyan épületek, melyek falai a történelem tanúi, mert részesei, látói voltak nagy eseményeknek. Azok az épületek élnek, élteti őket az emlékezet. Az ilyen házaknak, váraknak, laktanyáknak állnia kell, mert nem csak ők élnek általunk, hanem a történelem, a történelmünk őáltaluk válik érthetővé, élővé. A történelem, ami olyan, mint egy gyurma. Gyúrja, keveri, formázza az idő, s ha nincsenek tanúk, akkor az emlékezet szövete elfoszlik, mint a molyrágta posztó, s az ember ott áll az időtlenségben, meztelenül, kabát nélkül.
Vannak épületek, amelyek nem csak tégla, malter, cserép és kő.
Vannak olyan épületek, amelyeknek állnia kell.

Szabad Szitakötő

Megj.: Remélem sokan elolvassák és rájönnek majd miért nem lehet a laktanyából iskola, miért nem lehet a tűz martalékává tenni, miért nem lehet eltüntetni a föld színéről. Mit mondunk az utókornak a Gyásztéren az '56-os hőseink kopjafáinál, hogy onnan - és mutatunk a semmibe, mutatunk a piarista iskolára - lőtték a sortüzeket a védtelen lakosságra? 2005-től négy ciklus városvezetés, négy ciklus képviselő testület múlik el és a laktanyai XX. század múzeum ötletéből előbb tüzes pokol, majd ....... lesz?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A laktanya lángokban
  2018-08-24 06:24:15, péntek
 
  2018. augusztus 23-án teljesen leégett az ipartelepi volt határőrlaktanya tetőszerkezete.

1956. október 26-án innen lőtték a sortüzeket a védtelen emberekre.

2005-től zajlik egy folyamat az épület múzeummá alakításáért.

Lemegy négy polgármester, de a múzeumból semmi nem lesz..

2018, a piaristák iskolaközpontot hozhatnak létre benne, belőle, a helyén, mellette, mögötte, stb ...

Augusztus 23-án teljesen leég a tető.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Augusztus 23.
  2018-08-23 08:04:54, csütörtök
 
  A totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapját augusztus 23-án tartják a nácizmus és a kommunizmus áldozatainak emlékére.

A Terror Háza szervez megemlékezést, programokat: Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Augusztusi megjelenések
  2018-08-22 07:01:57, szerda
 
  Öröm, hogy két újságban is jelent meg Óvár ötvenhatjával kapcsolatosan írás. A Hír 14 Mosonvármegyében könyvajánló Gulyás Lajosról illetve cikk Magyar Katalin síremlékének Nemzeti Sírkertbe kerüléséről. A szél-járás c. kulturális folyóiratban pedig Erdős Kristóf Gulyás Lajosról írt könyvének a recenziója jelent meg.

Egyébként döbbenetes, hogy megint mindjárt itt van október. Remélem Böröndi Lajos '56-os versgyűjteménye időben elkészül és tudunk majd belőle felolvasni a megemlékezések idején.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
1956-os életrajzi lexikon
  2018-08-21 04:20:43, kedd
 
  A Moson Megyei Életrajzi Lexikon online-hoz hasonlóan kellene a Mosonmagyaróvár és környéki '56-os életrajzi lexikont elkezdeni készíteni. Már csoportokat írtam össze: sortűz áldozatok, sebesültek, mártírok, szemtanúk, túlélők, Budapesten halt hősi halottak, elítéltek, hozzátartozók, katonák, határőrök, emlékmegőrzők, külföldre távozottak, ... Már így is száz feletti a nevek száma. A teljes lexikon szigorú abc-ben készülne és folyamatosan bővíthető lenne.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pro Urbe díj az államalapítás ünnepén
  2018-08-20 04:11:30, hétfő
 
  Augusztus 20-a van, Szent István napja, az új kenyér ünnepe, az államalapítás ünnepe, Boldogasszony ünnepe, nemzeti ünnepünk, Mosonmagyaróváron (is) díjazott nap, méghozzá a város legmagasabb elismerése, a Pro Urbe Mosonmagyaróvár átadásának a napja. Erről eddig mindenkit tájékoztattak is. Rajt volt a plakáton, a műsorfüzetben, az online oldalakon, hogy teszem azt 15 óra Pro Urbe díjátadás, ünnepi testületi ülés, Városháza, .....

Na, ilyen most nincs. Egyáltalán nincs. Sehol nincs. Mintha nem is lenne idén Pro Urbe díjátadás.
Persze városszerte beszélik, hogy ki lesz 2018 pro urbésa és városszerte kérdezik is, hogy az meg ki.

Én is csak a kisalfold.hu-n talált 2007-es cikkel tudom bemutatni az illetőt, kiegészítve azzal, hogy jelenleg a polgármester alapítványának a kuratóriumi tagja, ha ez mondjuk beszámít egy pro urbe díj odaítélésbe.

Négy évtized a Kühnében
2007.07.02. 14:19

- Lébényben földműves szülők gyermekeként láttam meg a napvilágot. A győri Gépipari Technikum elvégzése után a Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnöki karára jelentkeztem - emlékezik Horváth László, aki pályáját a Kühne-gyárban ösztöndíjasként kezdte. 1969-től gyakorlatilag lépésről lépésre végigjárta a szakmai ranglétrát, 1983-ban háromezer alkalmazott igazgatója lett a gyárban.

Munkát adni

A rendszerváltást közvetlenül megelőző és követő időszak megrendítette a Kühnét, elbocsátások következtek, sokaknak bizonytalanná vált a megélhetésük a nagy múltú gyárban.

- Munkát hozni az embereknek, ez volt az elsődleges célunk - hangsúlyozza az igazgató. Így esett a választás az ekegyártását Magyarországra telepíteni szándékozó Vogel & Noot osztrák cégre.
A Mezőgépgyár Kft. és a Hőtechnika Kft. az 1991-es megalapítása után néhány évvel később a Technológiai Kft.-vel bővült, összesen hatszázötven alkalmazottal. A 2002-es tulajdonváltást követően Horváth László a Hőtechnika Kft.-t (ezt a finn Rettig cég vásárolta meg) választotta. Most innen vonul nyugdíjba, helyét az igazgatói székben más veszi át.

Család és hobbi

A hatvankét éves nagyapa büszkén mesél sikeres gyerekeiről, három unokájáról (a negyedik már útban van).

- Aktív éveim alatt legfontosabb volt a stabil családi háttér, aminek szíve, motorja, biztosítója a feleségem volt - fogalmazódik meg a hála és a köszönet az igazgatótól.

Örömmel nyilatkozik hobbijáról, a vadászatról is. Nyugdíjasként több időt tölthet nemcsak a családjával, hanem a vadászattal is. Több trófea büszke tulajdonosa, köztük egy aranyérmes vadkané és több afrikai vadé. Tagja a Badacsonyi Vinum Vulcarum Borlovagrendnek.

Aktív korában a társadalmi életből is kivette részét: a Gépipari Tudományos Egyesület helyi elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Szakbizottságának állandó meghívott tagja, a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének elnökhelyettese.

Mészely Réka

Megj.: Mosonmagyaróvár Pro Urbe díjasai egyébként csak 2010-től találhatók a város hivatalos honlapján, mintha előtte nem is lett volna ilyen díj. Pedig igen, mert például 1998-ban Rieger Tibor szobrászművész kapta az 1956-os Golgota szobráért, 2006-ban pedig a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület is díjazott volt, az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából.

2010-től az alábbiak Pro Urbe Díjasok:

2010 Németh László pápai prelátus
2011 Kocsis Sándor városvédő egyesület
2012 Nagy József plébános, posztumusz Székelyhidi László ogy. képviselő, az '56-os forradalom orvosa, szóvivője Óvár '56-jának a parlamentben 1990-1994
2013 Harmath Lajos honvéd hagyományőrző
2014 Kiss Miklós ev. lelkész
2015 Farkas István piarista atya
2016 Kuroli Géza dékán, az '56-os sortűz súlyos sérültje, az akadémia ötvenhatos hőseinek emlékmegőrzője (sajnos a díjat átvenni már tudta)
2017 Thullner István helytörténetíró, posztumusz Thiesz József mozgáskorlátozottak egyesületének elnöke
2018. Horváth László gyárigazgató (1983-2007)

Kieg.: 2018, szűkszavú ( nem volt mit) díjközlés fotógaléria nélkül ( két kép a karzatról!) Szégyen a városra, szégyen a Pro Urbe -ra

Link

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 30 db bejegyzés
e év: 343 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 45
  • e Hét: 127
  • e Hónap: 2991
  • e Év: 20811
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.