Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
Gulyás Lajos emlékezete Balatonszepezden
  2014-03-30 05:24:48, vasárnap
 
  Ennek az '56-os blognak köszönhetem Németh Ferenc balatonszepezdi kőművesmester megkeresését Gulyás Lajos balatonszepezdi emlékezetével kapcsolatban. Tavaly nyáron családommal elutaztam Balatonszepezdre, hogy a mosonmagyaróvári kollégium (munkahelyem) névadójáról, Gulyás Lajos, '56-os levéli református mártír lelkész ottani emlékművéről is fotókat készítsek. Erről írtam is a blogomba, s erre jött a blogon keresztül való megkeresés Németh Ferenctől, aki felvilágosított arról, hogy Gulyás Lajosról közterület is van elnevezve Szepezden, de táblát egyenlőre nem helyeztek ki. Továbbá a Szepezdi Krónika című helytörténeti könyvében ő is foglalkozott Gulyás Lajos Szepezden töltött lelkészi szolgálatával. Szó szót követett, e-meil-re, e-mail érkezett, telefonra, telefon ment, s máris megérkezett Németh Úr könyvének lapjai Gulyás Lajosról. Innen is hála és köszönet érte! Remélem megengedi, hogy az 56-os honlapomra is feltöltsem az oldalakat!

Köszönettel: Simon Zsuzsa

www.emlekhely-movar1956.egalnet.hu

Életrajzok - Mártírok - Gulyás Lajos - Balatonszepezd mappa
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fekete Pál ’56-os múzeuma Békéscsabán
  2014-03-28 09:51:39, péntek
 
  Fekete Pál, 1956-ban a Békés megyei forradalmi bizottság elnöke volt. A megtorlás során halálra ítélték, majd életfogytiglanra változtatták a büntetését. Az 1963-as közkegyelemmel szabadult.
1956-os gyűjteményének végleges otthont 2011-ben Békéscsabán talált.
Fekete Pál magángyűjteménye és állandó történelmi kiállítása részére a város külön helyet biztosított. E célra a felújított Irinyi utcai általános iskola egyik melléképületét ajánlották fel. A két teremből álló száz négyzetméternyi épület lett Fekete Pál jóvoltából Békés megye legújabb múzeuma.
A gyűjtemény előzetes bejelentkezés alapján látogatható a Békéscsaba, Irányi utcai 2-es iskola (új nevén Kazinczy Ferenc általános iskola) Csaba utca felőli épületében. Bejelentkezni az iskola 06 (66) 325-022-es központi telefonszámán lehet.

A békéscsabai '56-os múzeum, a kiskunmajsai ( Bács-Kiskun megye) és a hugyagi ( Nógrád megye) után a harmadik '56-os múzeum Magyarországon. Hogy lesz-e Mosonmagyaróvár a negyedik a sorban, azt nem tudom. Csak azt, hogy Mosonmagyaróváron 2005 óta tervezik,beszélik a múzeum létrehozását, de azóta se lett belőle semmi.
 
 
2 komment , kategória:  Általános  
Egy vers, két fordítás
  2014-03-26 04:27:03, szerda
 
  A tegnapi bejegyzésemben olvasott Jules Supervielle, (1884-1960) Magyar barátainkhoz című versének találtam egy másik fordítását is. :

Magyar barátainkhoz

Amig e vak planéta
Száz tartománnyal,
És vérző hegysorok
Sebével vert hazátok
Körül vadul forog,
öt földrész háborog,
Mert szörnyű sorsotokban
Bűnünk szemünkre lobban,
S mintha bíró idézne
Igaz ítélő széke
elé, ha ablakot
nyitunk a sajgó fényre,
Mi már látó vakok ...
De tennünk nem szabad,
hisz tenni nem lehet,
s mert tennünk nem szabad,
mi, - bár hitetlenek
vagyunk - térdünkre hullva
könyörgünk értetek.

Franciából fordította: Kocsis Gábor
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magyar barátainkhoz
  2014-03-25 08:57:41, kedd
 
  Egy, a diákság részére készült 1996-os kiadvány került a kezembe ma reggel. A Napló 1996 című könyv október hónapjánál az alábbi 1956-os verset találtam.

Jules Supervielle: Magyar barátainkhoz

" Forog a föld forog
nagy könyörtelenül
minden nemzetével
Magyarország körül
hegye-völgye vérzik
öt világrész helyett
mi bűnünk,hogy úgy kell
halnotok - élnetek
tárjuk ablakunkat
az Irgalom felé
járuljunk az Igaz
Bíró színe elé
kegyetlen sugárzás:
semmi sem tétetett!
minden kellett volna
semmi sem tétetett
ím térdre omolva
minden hitetlenek
- könyörgünk értetek.

(1956)
Határ Győző fordítása

Ez a vers ismét megerősített abban az elképzelésemben, hogy a járási '56-os rajzverseny után, az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 58. évfordulója tiszteletére járási szavalóversenyt hirdessünk és rendezzünk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elhallgatott /a/ sortűz
  2014-03-24 06:45:19, hétfő
 
  1989-ben a Magyar Televízió Szegedi Stúdiója készített egy dokumentumfilmet Elhallgatott /a/ sortűz címmel. A majd félórás összeállításban megszólal: Dr. Varga László,történész,Krisán Attila, hőr ezredes,Demeter Zoltán, túlélő, Dudás István, laktanya parancsnok ( felvételről), Rajki Dezső,túlélő, Schwendtner Ferenc, sebesült túlélő és Dr.Munka István,orvos.

A film képeket is mutat a sortűz helyszínéről, a laktanyáról, a sortűz áldozatai közül többnek a sírjáról, a magyaróvári temetőben állított kopjafáról és válogat az 56-os archív képekből.

A film első megtekintése után három dolog rögtön tisztázásra szorul. Valóban sortűz áldozatok voltak-e az alábbi személyek illetve valóban a magyaróvári sortűz áldozatairól készült- e a kép?


1. Mutatnak egy Losonczy Ilona (1937-1956) feliratú sírt, mint sortűz áldozatáét.
2. Mutatnak egy Kiss Kálmán (1928-1956) feliratú sírt, mint sortűz áldozatáét.
3. Mutatnak egy 56-os archív képet, mint a magyaróvári áldozatokról készült képet.

A Képtáram, Elhallgatott /a/ sortűz c. mappába feltöltöttem a képeket. Ha esetleg valaki tudna a kérdések megválaszolásában segíteni, annak előre is köszönöm.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Lengyel-Magyar Barátság Napján még látható
  2014-03-23 06:51:11, vasárnap
 
  Ma, 23-án, vasárnap, a Lengyel-Magyar Barátság Napján, még látható a Lengyel Nagykövetség ,,Szétlőtt városok. Poznan-Budapest 1956" című kiállítása a kollégiumban, de holnap jönnek a követség munkatársai és lebontják a tárlatot. Úgyhogy, aki még nem látta s szeretné megnézni, az megteheti. Vasárnap 17-től nyitva a kollégium. (Gulyás Lajos Kollégium, Mosonmagyaróvár, Gorkij u.3.)

Az egyébként február 19-én megnyílt kiállítást Roman Kowalski, lengyel nagykövet ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A meghívó több újságban ( Kisalföld, Lajta Press , Mosonvármegye) is megjelent, cikk a kiállításról kettő készült ( Kisalföld, Mosonvármegye) s született egy tévés (Mosonmagyaróvári Városi Televízió) összeállítás is. A Mosonmagyaróvár,1956 weboldalon és a Lengyel Nagykövetség honlapján szintén megtalálni az eseményt. Az ünnepélyes megnyitón nagyon sokan vettek részt s az eltelt idő alatt iskolai osztályok, családok, egyéb magánszemélyek is megnézték, de biztos nem elegen, hisz a múlt héten is találkoztam egy lengyel származású ismerősömmel, aki nem is tudott róla. Szerencsére a kiállításról sok-sok kép készült, köszönet a duoinfomovar.hu és az infomovar.hu közösségi portálok fotósainak. Ezeket mind elő is hívattam,s kijegyzeteltem mind a harminckét tabló szöveges ismertetőjét is, amit majd az '56-os blogomban részletekben közölni fogok.

Különben ez a kiállítás volt az ötödik nagy '56-os kiállítás, amit én szerveztem. 2010-ben, a kollégium saját és egyéb szervezetek, magánszemélyek anyagaiból állított ki. 2011-ben a Flesch Károly Művelődési Központban rendeztünk kiállítást, majd újra a kollégium volt a helyszín, 2012-ben a járási rajzpályázatunk kiállításával, 2013-ban az 56-os Pesti Srác Alapítvány Beszélő Plakátok c. kiállításával, 2014-ben pedig a lengyel kiállítással.

Mindegyik nagyszerűen sikerült, hisz kollégáim, családom, barátaim, ismerőseim, egyesületi tagtársaim segítségével tudtam megszervezni. Köszönet nekik mindenért! Sokat tettünk és teszünk Mosonmagyaróvár ötvenhatjáért. Az elért eredményeink igazolják ezt.

De azért bőven vannak olyanok is, akik akarva vagy akaratlan, de gátolják, gáncsolják, akadályozzák '56-os emlék - és hagyományőrző munkánkat.
Ők a helyi szellem irtók. De róluk majd máskor.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Százból öt
  2014-03-22 19:21:17, szombat
 
  A saját tervezésű és kiadású, Mosonmagyaróvár '56-jára emlékező száz darab asztali naptáramból mindössze öt darab van már csak. A többit személyesen, közvetve vagy postai úton juttattam el mindazoknak, akiknek szintén fontos 1956 emlékének őrzése.

A helyi '56-os Egyesületen kívül ajándékoztam több fővárosi '56-os szervezet részére is ('56-os Szövetség, POFOSZ, '56-os Hagyományőrzők Tagozata, '56-os Pesti Srácok Alapítvány), de adtam fel levélben Kiskőrösre,Veszprémbe, Győrbe, Jákfára, Kaposfőre, Mányra, Csornára.

Örülök, hogy ilyen sok hagyományőrző asztalán ott lesz Mosonmagyaróvár '56-os naptára!
Örülök a sok-sok köszönetnek, gratulációnak is, amit telefonon, szóban, e-mailben küldenek a hagyományőrző barátok, ismerősök, tagtársak, miután megkapják a kiadványt.

Az év egyes hónapjaira készített oldalakat a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület facebook oldalára is fel fogom tölteni.

Most leírom, hogy mit tartalmaz egy-egy oldal.

Címoldal: In memoriam 1956.október 26. felirat. Alatta a Gyásztér fotója, felette a sortűz áldozatainak síremlékeiről készült fotók.

Január képe: Téli kép a Golgotáról, mögötte a határőr laktanya épülete.

Február képe: A mosonmagyaróvári sortűz 56.évfordulójára készített emlékképeslap fotója.

Március képe: Fotó a Gulyás Lajos Kollégium '56-os emlékszobájáról.

Április képe : Rieger Tibor Golgota szobrának koszorúkkal ölelt közeli fotója.

Május képe: A magyaróvári temető megkoszorúzott '56-os emlékfala.

Június képe: Az 56-os mártírok emlékképeslapja, a mártírok síremlékeivel, neveivel.

Július képe: A kiskunmajsai hősi kápolna '56-os szentélye.

Augusztus képe: Egy '56-os emlékképeslap. Rajta a helyi
emlékhelyek, emléktáblák fotói.

Szeptember: Az óvári Vár, az akadémisták emlékére.

Október: '56-os archív képek.

November: A Gyásztér képe.

December: Téli kép a Gyásztérről és rajta a helyi '56-os Egyesület karácsonyi, újévi jókívánsága.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mi történt a szülinapomon?
  2014-03-22 04:20:53, szombat
 
  A mult-kor. hu weboldalon ( múlt-kor történelmi magazin online oldala) található egy érdekesség.
A címoldal jobb oldalán olvasható a Mi történt a szülinapomon? kérdés.
Bejelölve a hónapot és napot majd rákattintva a keresésre a "gép kidobja" a találatokat. ( születések, elhalálozások,események stb...a világ történelméből)

Kíváncsi voltam, hogyha beírom az október 26-ot, akkor találat lesz-e a mosonmagyaróvári sortűz?(1956.október 26.)
Találat volt. Idemásolom, hogy mit írtak:

1956.október 26.

Eldördül a mosonmagyaróvári sortűz

A tömeg az 1848-as szoborhoz vonult, majd kettévált. Egy kisebb csoport a rendőrség elé ment, a többség pedig a határőrlaktanya elé érkezett. Ott az épületen található vörös csillagot akarták leszedni, eközben végig énekeltek, vidámak voltak, s a kisebb, hangadó és erőszakosabb csoportok sem tudták befolyásolni negatív irányba a hangulatot. Egy eldördülő lövés után egy percig váltakozó intenzitással tüzeltek a laktanyából a katonák, sőt kézigránátok is robbantak a sebesülten fekvő és menekülő emberek között. Ennek következtében 52 ember meghalt, több mint 200 megsebesült. A közel 35 éven át agyonhallgatott eseményt követően, 1989 után megkezdődött a gyilkosok felkutatása. Az ügyészség a genfi egyezmény alapján emberiség elleni bűncselekménnyel vádolta Dudás Istvánt, a mosonmagyaróvári laktanya egykori parancsnokát. 2001. június 19-én a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság első fokon bűnösnek találta Dudás Istvánt, ezért több emberen, emberöléssel elkövetett emberiség elleni bűntett vádja miatt három év fegyházra és öt év közügyektől való eltiltásra ítélte. Azonban az 1993-as közkegyelem érvényessége miatt Dudás Istvánnak az ítélet alapján nem kellett fegyházba vonulnia. A bíróság megállapította, hogy Dudás jogszerűen döntött október 26-án az úgynevezett objektumvédelmi intézkedések bevezetéséről. Ennek ellenére büntetőjogi felelőssége fennáll, mivel nem győződött meg a tömeg valódi szándékáról. Az eljáró tanács súlyosbító körülményként értékelte a halottak és a sebesültek nagy számát, viszont az ítélet kiszabásánál enyhítésként számított a tett elkövetése óta eltelt kirívóan hosszú idő, a vádlott megromlott fizikai állapota, krónikus betegségei, magas kora és addigi törvénytisztelő magatartása. 2002-ben a Legfelsőbb Bíróság lényegi változtatások nélkül jogerőre emelte az elsőfokú ítéletet, jóllehet az több ponton, így a büntetéskiszabás enyheségét tekintve is törvénysértő. A négy vádlott közül Dudás István nyugállományú határőr ezredes, egykori laktanyaparancsnok 2002 júniusában elhunyt, így vele szemben a bíróság megszüntette az eljárást. A másik három, 1956-ban sorkatonai szolgálatot teljesítő vádlott közül egynek az ügyében még az első fokon eljáró ügyész ejtette a vádat. A fennmaradó két vádlott közül a negyedrendű esetében, a védői fellebbezésnek helyt adva, a felmentés indokát, amely első fokon még bebizonyítottság hiánya volt, bűncselekmény hiányára változtatta. A harmadrendű vádlottat az elsőfokú bíróság két év, három évre felfüggesztett fegyházzal sújtotta, társtettesként több emberen szándékos emberöléssel elkövetett emberiség elleni bűntett miatt, ezt a Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kádár, a politikai megtorlás irányítója
  2014-03-21 06:41:31, péntek
 
  A Rubicon, történelmi magazin 2010/6. számában olvasott tíz személy közül, akik a leginkább felelősek az 1956-os megtorlásokért, kettőt, Nezvál Ferencet és Biszku Bélát már bemutattam az előző bejegyzéseimben. Ma Kádár János következik. Az ő síremléke is a Kerepesi temetőben található. Arról is van fotóm, a Kádár mappában megtekinthető. Feltöltöttem hozzá a nekem is meglevő Múlt-Kor történelmi magazin Kádárról szóló számának címoldal képét (2012) és egy általam is olvasott könyv képét ( 2013).

,, Kádár (Csermanek János) 1912 -1989
A politikai megtorlás irányítója. 1956.október 28-át követően a MDP hattagú elnökségének elnöke. Münnich Ferenccel Moszkvába szökött, majd november 4-én szovjet csapatokra támaszkodva bejelentette a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány megalakulását. Az MSZMP IKB, majd KB első, később főtitkára. Kormányfő 1956.november 4-étől 1958. január 28-áig. 1957 decemberében kijelentette, hogy (1956)
novemberében még 1600 fasisztát tudtunk volna a másvilágra küldeni, de akkor ehhez nem volt elegendő erőnk."



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A másik kilenc
  2014-03-20 09:58:36, csütörtök
 
  Tegnap arról a Nezvál Ferencről írtam, aki egyike annak a tíz személynek, akik leginkább felelősek '56 megtorlásáért. ( Rubicon, 2010/.6.szám) Az újság adatközlésén kívül a képtáramba feltöltöttem a síremlékéről készített fotómat is. Itt jegyzem meg, hogy az ő síremléke nem családi sír, hanem külön parcellában található, több egységes kivitelű sír között, közel a Munkásmozgalmi Pantheonhoz.

Ma megírom a Biszku Béláról szóló ismertetőt:

,,Biszku Béla (1921-)

A forradalom leverése után az MSZMP budapesti első titkára,majd 1957. február 28-ától a Kádár-kormány tagja. 1957. március 1. és 1961. szeptember 13. között belügyminiszter. Az MSZMP KB tagja (1956-1985), az Ideiglenes Intéző Bizottság, illetve a PB tagja (1956-1980). Elhíresült hozzászólása az MSZMP PB ülésén a megtorlás folyamatával kapcsolatban: ,, sok az enyhe ítélet és viszonylag kevés a fizikai megsemmisítés." Nagy Imre ügyében kapcsolattartó a moszkvai legfelsőbb vezetés és a magyar PB között."
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
2014.02 2014. Március 2014.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 25 db bejegyzés
e év: 345 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 45
  • e Hét: 127
  • e Hónap: 2991
  • e Év: 20811
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.