Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
Ötvenhatunk vásznon és papíron
  2016-05-31 04:12:35, kedd
 
  Míg múlthéten Budapestről, addig e héten Veszprémből érkeznek vendégek megtekinteni az Ötvenhatunk vásznon és papíron c. kiállításunkat. (Gulyás Lajos Kollégium, Gorkij u.3.)
Sajnos itthon nagyobb a távolság, az egyes ember és ötvenhat között, mint Mosonmagyaróvár - Budapest, vagy Mosonmagyaróvár - Veszprém között. Ebből a helyi távolságból sokan lefaraghatnának, ha akarnának. Első lépésként megtekinthetnék ezt a kiállítást!

Nyitva: H,K,Sz,Cs,: 8-20
P: 8-18
V: 17-20 ( jún.5. és jún 12.)

Június 20 után délelőttönként ( 8-12) jún. 30-ig.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Térköveznének a véráztatta téren
  2016-05-30 10:24:01, hétfő
 
  Állami pénzből tennék rendbe a Gyász teret

Az 1956-os Emlékbizottság ,,Büszkeségpontok" című pályázatán szeretne támogatást nyerni az önkormányzat a Gyász tér felújítására. A pályázat beadásáról most döntött a képviselő-testület.

A pályázat alapján a támogatható kiadások közé tartoznak a meglévő emlékhely felújításának költségei, illetőleg közvetlen környezetének rendbetétele. Az elnyert támogatásból a Gyász tér kopjafáinak felújítását és közvetlen környezetének rendbetételét - a bekötőutak térburkolását - végeznék el. Az önkormányzat bruttó 2,5 millió forintra pályázik.

A munkálatokat legkésőbb 2017. április 30-ig kell megvalósítani, ám ezt sikere esetén már ez év
októberig elkészíttetné a város. Az elnyerhető támogatás százszázalékos mértékű és
előfinanszírozott.

In.: kisalfold.hu
2016.05.30.

Itt a konkrét kiírás:

"Büszkeségpont"pályázat

A "Büszkeségpont" pályázatra az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeinek, hőseinek és áldozatainak közterületi emlékműveket, emlékhelyeket állítani kívánók jelentkezését várjuk.

A pályázat célja: az 1956-os forradalmat és szabadságharcot felidéző, a hősöknek és az áldozatoknak emléket állító ,,Büszkeségpontok" létrehozása.

A pályázat benyújtására jogosultak: önkormányzatok, civil szervezetek, alapítványok, közalapítványok, egyházak és egyházi jogi személyek, gazdasági társaságok, közművelődési intézmények, közintézmények, államigazgatási szervek.

A pályaművek célja lehet:

meglévő emlékművek felújítása;
új emlékművek állítása, melyeket a pályázó által biztosított helyszínen és a szükséges engedélyekkel kerülnek elhelyezésre;
meglévő emléktáblák renoválása, tisztítása, helyreállítása;
az 1956-os forradalom és szabadságharc helyi hőseinek emléket állító új emléktáblák készítése és elhelyezése;
közterületek - pl. utcák, terek, középületek - elnevezése és/vagy átnevezése kapcsán utcatáblák készítésére;
emlékszobák, kiállítások létrehozása, amelyeken keresztül a települések megemlékezhetnek a helyi kötődésű antikommunista hőseikről, különös tekintettel az ellenállás és az 1956-os forradalom és szabadságharc kiemelkedő alakjairól

A pályázatok megvalósítási időszaka: 2016. március 1. - 2017. április 30.

A pályázaton elnyerhető támogatás mértéke: a pályázat tematikájától függően legfeljebb 300.000 és 5.000.000 Ft közé esik (vissza nem térítendő, előfinanszírozott támogatás).

A pályázatok benyújtása: Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, 1956-os Pályázati Iroda, 1122 Budapest, Határőr út 35.

A pályázatokat a pályázati keret erejéig folyamatosan lehet beadni, a pályázatokat szakmai bíráló bizottság értékeli.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ne keressék!
  2016-05-30 03:19:06, hétfő
 
  Mosonmagyaróvár '56-os emlékhelyei közül a Wittmann Parkban, a Mosonmagyaróvári Erdészet 1995. október 26-án állított két ötvenhatos erdész mártírja tiszteletére emlékművet.

A szimbolikus síremlék és kopjafa Ferenci Lajos erdőmérnök és Gyécsek István fogatos sortűz áldozatok emlékét volt hivatott őrizni.

Emlékezetük áthelyezésre kerül, egyenlőre ne keressék!

Megj.: Fotók a Képtáram, Erdészet 1956 c. mappájában találhatók.

Kieg.: Ferenci Lajos (Kisbodak, 1905. július 5. - 1956. október 26.), főerdészként, az erdészet egykori, a Korona Szálló épületében található kirendeltségét vezette. Október 26-a délelőttjén az erdészeti iroda ablakán bekopogó mezőgépgyári munkások azt kérték tőle, hogy az erdészet is küldjön embereket a felvonulásra. Így többen az erdészettől, köztük Ferenci Lajos és az erdészeti fogatos,
Gyécsek István (Felsőszölnök, 1921. november 14. - 1956. október 26.) a gyár munkásaival vonult fel Óvárra a tüntetésre. A hatgyerekes főerdész gimnazista fia is a téren volt a sortűz idején, de ő szerencsésen, sérülés nélkül vészelte át a gyilkos perceket.
A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. 1995-ben a mosonmagyaróvári Wittmann Antal Parkban egy szimbolikus síremlék és egy kopjafa felállításával emlékezett meg az elhunyt erdészeti dolgozóira.

U.i.: 2016. június 2-ai információm. Az illetékes erdészet az emlékhelyet a közeljövőben újraállítja a Diósi csemetekertjében.

Újabb utóirat június 7-én: Az új helyszín még nincs véglegesítve. Még az is lehet, hogy nem a fent említett helyen lesz.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ma, Hősök Napja
  2016-05-29 02:26:17, vasárnap
 
  Hősök Napi megemlékezést szervez Mosonmagyaróváron a Honvéd Hagyományőrző Egyesület, a Történelmi Vitézi Rend és a Mosoni Polgári Kör ma ( vasárnap, május 29.) délelőtt 11 órakor Mosonban,a Kápolna téren, majd délután fél 3-kor Magyaróváron, a régi temetőben ( Városkapu tér).

Olvasom a megyei napilap programajánlójában a mosonmagyaróvárin kívül még Rajkáét és Hegyeshalomét.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
mosonmagyarovarhirado.hu
  2016-05-28 13:11:19, szombat
 
  Úgy hívták fel a figyelmemet erre az "új" online felületre, melynek eredete lekövethető az internetes találatokból. Engem az érdekelt, hogy mikor kezdte ontani a mosonmagyaróvári és környékbeli Helyi híreket az oldal? Napra pontosan 2016.04.01-én, amikor először jelent meg a B.L. szignó az első helyi hír alatt. Azóta az egyes oldalakon megjelenő összes hír közül, akár öt-hat bejegyzés is helyi vagy környékbeli. Óriási változatosságban és terjedelemben, de mindig képpel/képekkel jelennek meg. Vannak hírek előre beharangozva és vannak hírek múlt időben is. Mindenféle.Csak a szegény Gulyás Lajos (1918-1957) ötvenhatos mártír,református lelkész 1991. május 11-i újratemetésének 25. évfordulójára való megemlékezés és előadás nem fért bele a mosonmagyarovarhirado.hu -ba?  
 
1 komment , kategória:  Általános  
Ne féljenek!
  2016-05-28 05:11:21, szombat
 
  "Egészen biztos vagyok benne, hogy minden magyar család őriz valamilyen emléket 1956-tal kapcsolatban.
Ne féljenek előhívni a szabadságharchoz kötődő emlékeiket, hiszen épp ettől lesz 1956 hat évtized távlatából is elevenen bennünk élő, lélekformáló élmény.
Történelem, amely mindannyiunké.
Viszontlátásra"

Rákay Philip
Szabadság tér '56 - A kommunista terror aktái
Szerda esténként a Dunán.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az Ötvenhatos Emlékév első kiállítása
  2016-05-27 05:56:20, péntek
 
  Még 2016.február 17-én nyitottuk meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója tiszteletére az Ötvenhatunk vásznon és papíron c. kiállításunkat, melyről nyugodtan mondhatom, hogy a meghirdetett Emlékév első kiállítása, s nemcsak Mosonmagyaróváron, hanem, szerintem az egész országban is. A megnyitóján is és azóta is sokan megnézték, s mivel egészen november 4-ig lesz látogatható, bízom benne, hogy még sokan fogják megtekinteni! Ma például Budapestről érkező vendégeket fogok fogadni, kedden pedig Veszprémből érkezőket.Közben elkezdtem már a kiállítás leírását is elkészíteni, hogy ne csak fotók maradjanak meg róla, hanem egy teljes összeállítás is.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Több volt, mint kiállításmegnyitó
  2016-05-26 04:55:46, csütörtök
 
  Tegnap ( 05.25.) elmentem a Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Megye Győri Levéltára, valamint Mosonmagyaróvári Fióklevéltára ,,Emlékezzünk a Nagy Háborúra" című kiállításának megnyitójára a Fehér Ló Közösségi Házba.

Az érdeklődőket Staár Katalin, a Mosonmagyaróvár Város Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának elnöke, valamint Dancsecz Mónika levéltár igazgató köszöntötte.

Három az egyben

A rendezvényen bemutatásra került a Magyar Nemzeti Levéltár ,,Hátország a Nagy Háborúban"c. vándorkiállítása, a ,,Szemelvények Moson vármegye dokumentumaiból az első világháború idejéből" című helyi kiállítás, valamint válogatást láthattunk Kovács Imre ny.á. dandártábornok, ,,Magyar katonák a Nagy Háborúban" című gyűjteményéből is.

Mini előadások

A megnyitón Áldozó István, levéltár igazgató-helyettes vetített képes előadásában ismertette a ,,Moson vármegyei katonák szerepvállalását az első világháborúban", Nagy Róbert főlevéltáros ,, A Hátország a Nagy Háborúban" c. kiállítást mutatta be, Beregszászi Balázs főtanácsos pedig az I. Világháború Moson vármegyei vonatkozásairól beszélt kiállítása tükrében.

A ráadás

Az egyes bemutatók és a teljes rendezvény ideje alatt Kulcsár Béla harmonikaművész katonadalokat játszott.

Remélem az őszi mosonmagyaróvári '56-os kiállítás és megnyitó is lesz ilyen magas színvonalú, mint amilyen ez volt!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Beszédmondók és az Ő beszédeik
  2016-05-25 07:57:37, szerda
 
  Most, hogy átnéztem a Százötvenhat beszéd Ötvenhatról c. blogomat, (http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=otvenhatosemlekev2016&pid=303995) örömmel állapítottam meg, hogy már száztíz különböző műfajú beszédet sikerült feltöltenem. Nem azt írom, hogy összegyűjtenem, mert talonban legalább tíz olyan van még, ami bemutatásra vár, csak épp egyszerre nem akarok sokat feltenni, hisz kell időt hagyni a meglévők megismertetésére, elolvasására is.

Amiről most külön írok, az a mosonmagyaróvári Gyásztéren, október 26-án, a Gyásznapon elmondott Beszédmondókról és az Ő beszédeikről fog szólni.

Igazán történelmi jelentőségű lenne, ha a 60. évfordulóra sikerülne összegyűjtenem a Gyásztéren felállított Rieger Tibor Golgota emlékművének avatásától, 1991-től, napjainkig az ott elhangzott beszédek írásbeli változatát.

Ez azonban számtalan nehézségbe, akadályba ütközik.
Először is összeszámolva, eddig elhangzott ott kb. 25 beszéd. Azért írom ezt, mert volt év, hogy több is, de ez aztán letisztult és mindig csak egy személy beszélt.

Az alábbiakban ideírom, hogy kiknek a beszédeit kellene elérnem:


1991. Göncz Árpád, köztársasági elnök, emlékmű avatás
Németh Boldizsár,( 1928-2007) Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület titkár
1992. Katona Tamás, Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára
1993. Plutzer István, Mosonmagyaróvár polgármestere
1994. Tőkés László, Királyhágómelléki Református Egyházmegye püspöke
1995. Világhy József, Mosonmagyaróvári '56-os Egyesületi tag
1996. Tihanyi László, Szigethy Attila Társaság, ügyvezető
1997. Takács István, Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület Elnöke
1998. Vida István, tanár, újságíró
1999. Szabó János, Honvédelmi miniszter
2000. Mádl Ferenc, (1931-2011) köztársasági elnök
2001. Dávid Ibolya, igazságügyi miniszter
2002. Kovács K. Zoltán, (1924-2008) közíró, parlamenti képviselő
2003. Wittner Mária, '56-os halálraítélt
2004. Tőkéczki László, történész
2005. Rieger Tibor, szobrász
2006. Sólyom László, köztársasági elnök
2007. Döbrentei Kornél, költő
2008. dr.Zétényi Zsolt, ügyvéd
2009. Dr.Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke
2010. Erdélyi János, filmrendező
2011. Schmidt Mária, történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója
2012. Áder János, köztársasági elnök
2013. Vargha Tamás, parlamenti államtitkár
2014. Dr. Nagy István, parlamenti államtitkár
2015. Széles Sándor, Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott

Ő közülük (25) megvan tizenkettő. Majdnem a fele. Mondhatnám, hogy nem is rossz eredmény. Mert tényleg nem.
A probléma a másik tizenhárom felkutatásával van. A még elérhető személyek közül van, aki nem válaszol a megkeresésemre, van aki azt mondta, hogy ő nem őrizte meg, nincs meg neki, nem emlékszik rá stb...és sajnos, akik meg már nincsenek az élők sorában, azokéra meg szinte lehetetlen rátalálni.
Én azért nem adom fel. Most is várok néhány választ egy-egy személytől, illetve megkeresésemre is számíthatnak még néhányan.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ötvenhatos regény
  2016-05-23 13:25:18, hétfő
 
  a címe Karátson Gábor könyvének, melyet a 60. évfordulóra újrakiadnak, tudom meg a magyarforradalom1956.hu weboldal Pályázatok menüpontjából. Még nem is olvastam, pedig 2005-ből való az előző megjelenés. Mivel az új Illyés Gyula naplót, sőt Ágh István Októberi fogadalom c. könyvét is befejeztem, így következhet Karátson Gáboré. Szerencsére a helyi könyvtárban ez is megvan, úgyhogy holnap ( hétfőn csak 11-ig van nyitva) délelőtt megyek is kikölcsönözni. Ide kimásolom a fülszövegét:

"Szakadékok vannak az időben, repedések" - tartja egy régi mondás. A szerző és barátai tízéves gyermekként, már ébredező tudattal élték meg a világháború végét, huszonegy éves korukban, egy másféle tudatosodásban váltak részeseivé a magyar forradalomnak, kerültek be aztán a magyar börtönökbe, s megérték még az úgynevezett rendszerváltozást is, már nem éppen fiatalon, de még mindig nem későn ahhoz, hogy az akkor induló eseményeknek is szereplőivé váljanak - már aki nem halt bele közben a maga megtépázott életébe. Szakadékok és repedések az időben s a térben. Ugyanaz az esemény később már nem ugyanaz az esemény, ugyanaz a helyszín nem ugyanaz, a helyszín, sem Pesten és Budán, sem Erdélyben. Néha már ugyanaz a nép sem ugyanaz a nép. A nyelv kérdése és a tér s az idő a szerző számára ugyanazt a kérdést jelentik. Hogyan lehet ezekről a dolgokról egyáltalán beszélni: egy új magyarság születéséről a forradalmi Pesten, majd ennek összeomlásáról, megsemmisüléséről, látszólag ugyanabban a városban, igazából egy egészen másféle térben és időben. Öt fiatalember, s idővel némelyiküknek felesége is, amint hasonló kezdetektől különböző irányokban haladnak tovább. S mindezek mögött egy Jézus-alak, fel-felbukkanva, eltűnve, ingadozva az ellenállás és a szellemi életút között, mert néha egybeesnek ezek, néha nem. A Golgotától és a jeruzsálemi felkeléstől még mindig nem vagyunk annyira messze. Egy végigfutó, hosszú dallam felkutatásáról van szó, amely - s ez elég keményen kiderül majd - egy csak utólag meghatározódó kezdettől halad egy megfoghatatlan vég felé."

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
2016.04 2016. Május 2016.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 31 db bejegyzés
e év: 538 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 183
  • e Hét: 265
  • e Hónap: 3129
  • e Év: 20949
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.