Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Rozmaring
  2011-04-29 22:35:48, péntek
 
  Sértő Kálmán - Rozmaring



Rozmaring volt édesapám virága,
Nem is tudott mást hagyni fiára.

Én ugyan itt Pesten keveset látok,
Kövér rózsák a divatos virágok.

A rozmaring a kis faluk virága.
Nem virág, de akkor is virága.

Zöld bozontja inog, remeg a szélben,
Legényszívkulcs forró lányok kezében.

Rozmaringot visznek a kis templomba,
Szagolgatják, ráteszik a zsoltárra.

Lakodalomban a legény kalapja
Rozmaringos, pántlika is van rajta.

Elültetik temető avarába,
Megálltszívű rokonoknak sírjára.

A rozmaring nem magyaros, de magyar,
Illatos kis szomorúfűz, növénydal.

Növénysóhaj, növény-ének, imádság,
Szeretik, de még sincs benne vidámság.

Hajlik, mint az öregedő emberek,
Titkát későn értik meg a gyermekek.

Rozmaring volt édesapám virága,
Búval együtt ráhagyta a fiára.




 
 
0 komment , kategória:  Virágos versek, idézetek  
Virágmondóka
  2011-04-29 22:06:31, péntek
 
  Csukás István - Virágmondóka


Hérics,
hunyor,
iringó,
tavasz vizén elringó,
szellőt űző sarkantyú,
hó-ködmönön karmantyú,
sárga, kék, zöld villanás:
évszakok szemaforjele,
moccanatlan utazás.

Könnyű égnek nekivág,
éren át és réten át,
száll a bürökgémorr, sőt,
hasítja a levegőt,
lentről nézi őt:
lándzsás útifű,
borzas turbolya,
folyondárszulák,
s a bús májmoha.
Repül, de hova?
Repül, de hova?

Hömpölygő zöld folyamon,
málló talajon,
hasal a nyár ingó békatutajon.
Földi tömjén füstje száll,
csavarodik,
kavarodik,
mintha volna illatos szakáll.

Totyog,
lépked,
ide kipp,
oda kopp,
fehér libatopp.

Erdő mélyén szimatol
nehézszagú gólyaorr,
tudatáig nem hatol:
rajta kívül senki sincs
se közel, se távol,
hiába is szimatol.

Üröm,
pimpó,
rókasás,
kellemetlen útitárs,
üröm: keserű,
pimpó: tikkasztó,
rókasás: kezet-lábat elvágó.

Kapaszkodik pap palástba,
nadrágszárba,
szamár gubanc bundájába,
villog sárgán, rémesen,
a vajszínű ördögszem.
Bár nincs neki diplomája,
mégis nagy a tudománya,
ha itt fáj és ha ott fáj,
meggyógyít a varjúháj.

Lélegzik a tüdőfű,
közben mereng ő,
lélegzéshez legjobb a
hegyilevegő!

Kígyószisz felsziszeg:
ó gegek, ó vizek!
Kornistárnics recseg-ropog:
hol vannak a bombardonok?
Hallgat mélyen, mint a kuka
macskafarkú veronika.

Bokormélyi remete,
szól a pemete:
elsüllyed az új ladik,
ha nincs feneke!
Monilia,
imola,
a nap
estbe
fordula.

Vizenyős félelem,
őszi oroszlánfog,
megretten a nyúlárnyék,
didereg, vacog.
Az ég szürke lesz,
bizony szürke lesz,
s fehér lesz majd a rét.
Esengjünk erősen
újabb tavaszért.


 
 
0 komment , kategória:  Virágos versek, idézetek  
Ibolya
  2011-04-29 21:59:25, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Fullos szerzők versei, írásai  
Gyöngyvirág
  2011-04-29 21:57:24, péntek
 
  Egyszerűségében is gyönyörű



 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Angyali üzenet
  2011-04-29 21:38:56, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Angyali üzenet a mai napra
  2011-04-29 19:49:14, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenetek  
Szép estét!
  2011-04-29 19:42:37, péntek
 
  Szeretettel kívánok



 
 
0 komment , kategória:  Szép estét!  
Szombat - menü ajánlat
  2011-04-29 19:36:13, péntek
 
  Szombat - menü ajánlat:


Reggeli: Zellerszendvics
Előétel: Füstöltsajt-krémleves újhagymával
Főétel: Kolozsvári rakott káposzta
Desszert: Magas-Tátra (krémes)
Vacsora: Snidlinges tojáskrém
Vegetáriánus ajánlat: Pirított erdei gomba


Zellerszendvics:

Hozzávalók:
8 szelet magvas rozskenyér
1 zellergumó
fél kígyóuborka
1 tojássárgája
1 dl tökmagolaj
citromlé
mustár
méz


Elkészítés:
A tojássárgáját kikeverjük a tökmagolajjal. Sóval, citromlével, mustárral, mézzel ízesítjük. A megtisztított zellergumót finomra reszeljük és a majonézbe keverjük. A krémmel megkenjük a rozskenyérszeleteket és kirakjuk felszeletelt kígyóuborkával.


Füstöltsajt-krémleves újhagymával:

Hozzávalók:
4 dkg vaj
1 púpozott evőkanál finomliszt
8 dl víz
1,5 húsleveskocka
15 dkg reszelt füstölt sajt
2 dl tejszín
fél-fél mokkáskanál reszelt szerecsendió és őrölt bors
újhagyma
pirítós

Elkészítés:
A vajat lábasban fölolvasztjuk, a lisztet 1 perc alatt világosra pirítjuk benne. A vízzel fölöntjük. Habverővel többször megkeverve nagy lángon fölforraljuk, a leveskockát belemorzsoljuk. Közben a sajtot lereszeljük, kétharmadát a levesbe szórjuk, és kevergetve 3-4 perc alatt simára főzzük. A tejszínnel dúsítjuk, a szerecsendióval fűszerezzük, ha kell, utánasózunk. A kenyérszeletekből pirítóst készítünk. Az újhagymákat megmossuk, felkarikázzuk. A forró levest felkarikázott újhagymával, kockára vágott pirítóssal és reszelt sajttal kínáljuk.





Megjegyzés:
A receptet Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!


Kolozsvári rakott káposzta:

Hozzávalók:
1,5 kg savanyú káposzta
1,5 kg sertéslapocka
60 dkg sertéskaraj
40 dkg füstölt kolbász
10 dkg füstölt szalonna
20 dkg rizs
1 húsleveskocka
6 tojás
10 dkg zsír
6 dl tejföl
1 evőkanál cukor
1 evőkanál pirospaprika
1 fej vöröshagyma
törött bors


Elkészítés:
A lapockából levágunk fél kilónyit egyben, sózzuk, borsozzuk, zsír és kevés víz hozzá adásával egy lábosban a tűzhelyen vagy tepsiben a sütőben, ki hogy szokta, egyben porhanyósra sütjük. Sütés közben szétvághatjuk 2-3 részre, hogy jobban és hamarabb átsüljön, de vigyázzunk arra, hogy a külseje ne legyen kemény, kérges. A sült húst ezután ledaráljuk és félretesszük.

Közben a maradék lapockából hagymával, pirospaprikával pörköltet készítünk, rövid lével. (1-2 evőkanálnyi zsíron megfonnyasztjuk a nagyon apróra vágott vöröshagymát, a kockákra vágott húst rádobjuk, meghintjük pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, aláöntünk kevés vizet. Gyakori kevergetés mellett a húst puhára pároljuk.)

A savanyú káposztát - ha túl savanyú - átmossuk, majd pici zsíron, kevés sóval és cukorral megpirítjuk. A húsleveskockából készített húslében a rizst félig megfőzzük, majd a félretett, darált sült hússal összekeverjük. A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk és tojásvágóval felkarikázzuk. A füstölt kolbászt felkarikázzuk, a füstölt szalonnát pedig nagyon apró kockákra vágjuk.

Egy előre beáztatott római tál aljára leterítünk egy vékony réteg párolt savanyú káposztát, erre lerakunk egy sor tojáskarikát, picit sózzuk, majd teszünk rá a szalonnakockákból és a kolbászdarabkákból, valamint ráhalmozzuk a pörkölt egyharmadát, tejföllel meglocsoljuk. Erre egy sor húsos rizst teszünk, majd káposztával betakarjuk. Ezt is meglocsoljuk tejföllel, erre újabb tojás-, kolbász-, szalonnadarabkákat szórunk. Ezt követi a húsos rizs és káposzta. Addig rétegezzük, amíg a hozzávalókból van még. A sorokat sóval, borssal, pirospaprikával ízlés szerint fűszerezzük. A tetejére káposztának kell kerülnie, amit tejföllel alaposan meglocsolunk.

Az egészet előmelegített sütőben közepes lángon készre sütjük. Amíg a káposzta készül, a sertéskarajt felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, és pici zsíron hirtelen lesütjük, majd kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk, végül ropogósra sütjük.

A rakott káposztát ezekkel a karajszeletekkel a tetejükön tálaljuk. Ropogós, friss kenyeret és tejfölt kínálunk hozzá.

Megjegyzés:
Ez egy nagyon finom, kiadós étel, bár eléggé munkaigényes, de megéri a fáradtságot és a ráfordított időt. Jó étvágyat hozzá, üdv, Nord.

A receptet Nordkapp küldte. Köszönjük!


Magas-Tátra (krémes):

Hozzávalók:

A tésztához:
3 dl víz
25 dkg
20 dkg liszt
7 tojás
A vaníliás krémhez:

1 liter tej
3 csomag vaníliás puding
20 dkg cukor
25 dkg
A habhoz:
5 dl tejszín
cukor
4 csomag habfixáló

Elkészítés:
A tésztához a vizet a margarinnal felforraljuk, 20 dkg lisztet belekeverünk, hűlni hagyjuk, majd egyesével beleütjük a tojásokat, és jól elkeverjük habverővel.

Sütőpapírral bélelt sütőlapra két adagban egyenletesen elkenjük a tésztát, és 180 fokos sütőben szép barnára sütjük (kb. 20-25 perc). Sütés közben ne nyissuk ki a sütőt, csak a vége felé. Amikor kivesszük, rácsra tesszük, és azonnal megszurkáljuk

A krémhez a vaníliás pudingokat a cukorral és a tejjel megfőzzük. A margarinnal összekeverjük, kihűtjük, és az egyik lapra egyenletesen rákenjük.

A habhoz a tejszín ízlés szerint cukorral és a habfixálókkal keményre verjük, és a vaníliás krém tetejére halmozzuk.

A másik tésztalapot felkockázzuk, és befedjük vele a süteményt.





Megjegyzés:
Hirtelen ránézésre tömény, nehéz sütinek tűnik, de egyáltalán nem az! Tényleg ajánlom kipróbálni!

A receptet és a fotót Kittina777 küldte. Köszönjük!


Snidlinges tojáskrém II.:

Hozzávalók:
4 keménytojás
3 evőkanál mustár
2 evőkanál vaj
1 csokor snidling

bors
fűszerek ízlés szerint

Elkészítés:
Miután a főtt tojásokat megszabadítottam a héjuktól, négybe vágom őket, a sárgájukat villával jól összenyomkodom, elkeverem a mustárral, a vajjal és a sóval.

A feldarabolt fehérjét egy kis tekerős reszelő segítségével belereszelem a masszába, beleszóróm az apróra vágott snidlinget, és ezekkel is jól elkeverem.

Mindenki kedvére szórhat bele mindenféle zöldfűszert, egy kis borsot, némi pirospaprikát. A keveréket pár percet pihentetem, majd jó vastagon megkenem vele a baguetteket...





Megjegyzés:
Ezt a receptet még 8-10 éves koromban egy képregényből ollóztam. Akkor még anyukám, most már én készítem rendszerességgel.

A receptet és a fotót ApaAbole küldte. Köszönjük!


Pirított erdei gomba:

Hozzávalók:
20-25 dkg friss erdei gomba vegyesen (amihez hozzájutunk)
1 dl olívaolaj
1 dl száraz fehérbor
1 evőkanál liszt

őrölt fehérbors
kevés őrölt petrezselyemzöld

Elkészítés:
A gombát megtisztítjuk, felaprítjuk, papírtörlőn hagyjuk, ameddig az olajat felhevítjük.

A forró olajban megforgatjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kevés liszttel, majd felöntjük a borral. Zsírjára sütjük, megszórjuk a petrezselyemzölddel.

Ahogy elkészült, azonnal, forrón tálaljuk a főétel kiegészítőjeként, hidegen, melegítve nem az igazi!

Megjegyzés:
Sült, párolt húsok, halak mellé adhatjuk a főétel és a köret kiegészítőjeként.

Amennyiben nem tudunk friss erdei gombához jutni, szárítottból is elkészíthetjük, azt azonban idejében áztassuk be kevés vízzel hígított fehérborba.

A receptet Nordkapp küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2011.03 2011. április 2011.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 249 db bejegyzés
e év: 2798 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 495
  • e Hét: 9998
  • e Hónap: 23903
  • e Év: 153610
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.