|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 8
|
|
|
|
2011-04-29 22:35:48, péntek
|
|
|
Sértő Kálmán - Rozmaring
Rozmaring volt édesapám virága,
Nem is tudott mást hagyni fiára.
Én ugyan itt Pesten keveset látok,
Kövér rózsák a divatos virágok.
A rozmaring a kis faluk virága.
Nem virág, de akkor is virága.
Zöld bozontja inog, remeg a szélben,
Legényszívkulcs forró lányok kezében.
Rozmaringot visznek a kis templomba,
Szagolgatják, ráteszik a zsoltárra.
Lakodalomban a legény kalapja
Rozmaringos, pántlika is van rajta.
Elültetik temető avarába,
Megálltszívű rokonoknak sírjára.
A rozmaring nem magyaros, de magyar,
Illatos kis szomorúfűz, növénydal.
Növénysóhaj, növény-ének, imádság,
Szeretik, de még sincs benne vidámság.
Hajlik, mint az öregedő emberek,
Titkát későn értik meg a gyermekek.
Rozmaring volt édesapám virága,
Búval együtt ráhagyta a fiára.
|
|
|
0 komment
, kategória: Virágos versek, idézetek |
|
|
|
|
|
2011-04-29 22:06:31, péntek
|
|
|
Csukás István - Virágmondóka
Hérics,
hunyor,
iringó,
tavasz vizén elringó,
szellőt űző sarkantyú,
hó-ködmönön karmantyú,
sárga, kék, zöld villanás:
évszakok szemaforjele,
moccanatlan utazás.
Könnyű égnek nekivág,
éren át és réten át,
száll a bürökgémorr, sőt,
hasítja a levegőt,
lentről nézi őt:
lándzsás útifű,
borzas turbolya,
folyondárszulák,
s a bús májmoha.
Repül, de hova?
Repül, de hova?
Hömpölygő zöld folyamon,
málló talajon,
hasal a nyár ingó békatutajon.
Földi tömjén füstje száll,
csavarodik,
kavarodik,
mintha volna illatos szakáll.
Totyog,
lépked,
ide kipp,
oda kopp,
fehér libatopp.
Erdő mélyén szimatol
nehézszagú gólyaorr,
tudatáig nem hatol:
rajta kívül senki sincs
se közel, se távol,
hiába is szimatol.
Üröm,
pimpó,
rókasás,
kellemetlen útitárs,
üröm: keserű,
pimpó: tikkasztó,
rókasás: kezet-lábat elvágó.
Kapaszkodik pap palástba,
nadrágszárba,
szamár gubanc bundájába,
villog sárgán, rémesen,
a vajszínű ördögszem.
Bár nincs neki diplomája,
mégis nagy a tudománya,
ha itt fáj és ha ott fáj,
meggyógyít a varjúháj.
Lélegzik a tüdőfű,
közben mereng ő,
lélegzéshez legjobb a
hegyilevegő!
Kígyószisz felsziszeg:
ó gegek, ó vizek!
Kornistárnics recseg-ropog:
hol vannak a bombardonok?
Hallgat mélyen, mint a kuka
macskafarkú veronika.
Bokormélyi remete,
szól a pemete:
elsüllyed az új ladik,
ha nincs feneke!
Monilia,
imola,
a nap
estbe
fordula.
Vizenyős félelem,
őszi oroszlánfog,
megretten a nyúlárnyék,
didereg, vacog.
Az ég szürke lesz,
bizony szürke lesz,
s fehér lesz majd a rét.
Esengjünk erősen
újabb tavaszért.
|
|
|
0 komment
, kategória: Virágos versek, idézetek |
|
|
|
|
|
2011-04-29 19:36:13, péntek
|
|
|
Szombat - menü ajánlat:
Reggeli: Zellerszendvics
Előétel: Füstöltsajt-krémleves újhagymával
Főétel: Kolozsvári rakott káposzta
Desszert: Magas-Tátra (krémes)
Vacsora: Snidlinges tojáskrém
Vegetáriánus ajánlat: Pirított erdei gomba
Zellerszendvics:
Hozzávalók:
8 szelet magvas rozskenyér
1 zellergumó
fél kígyóuborka
1 tojássárgája
1 dl tökmagolaj
citromlé
mustár
méz
só
Elkészítés:
A tojássárgáját kikeverjük a tökmagolajjal. Sóval, citromlével, mustárral, mézzel ízesítjük. A megtisztított zellergumót finomra reszeljük és a majonézbe keverjük. A krémmel megkenjük a rozskenyérszeleteket és kirakjuk felszeletelt kígyóuborkával.
Füstöltsajt-krémleves újhagymával:
Hozzávalók:
4 dkg vaj
1 púpozott evőkanál finomliszt
8 dl víz
1,5 húsleveskocka
15 dkg reszelt füstölt sajt
2 dl tejszín
fél-fél mokkáskanál reszelt szerecsendió és őrölt bors
újhagyma
pirítós
Elkészítés:
A vajat lábasban fölolvasztjuk, a lisztet 1 perc alatt világosra pirítjuk benne. A vízzel fölöntjük. Habverővel többször megkeverve nagy lángon fölforraljuk, a leveskockát belemorzsoljuk. Közben a sajtot lereszeljük, kétharmadát a levesbe szórjuk, és kevergetve 3-4 perc alatt simára főzzük. A tejszínnel dúsítjuk, a szerecsendióval fűszerezzük, ha kell, utánasózunk. A kenyérszeletekből pirítóst készítünk. Az újhagymákat megmossuk, felkarikázzuk. A forró levest felkarikázott újhagymával, kockára vágott pirítóssal és reszelt sajttal kínáljuk.
Megjegyzés:
A receptet Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!
Kolozsvári rakott káposzta:
Hozzávalók:
1,5 kg savanyú káposzta
1,5 kg sertéslapocka
60 dkg sertéskaraj
40 dkg füstölt kolbász
10 dkg füstölt szalonna
20 dkg rizs
1 húsleveskocka
6 tojás
10 dkg zsír
6 dl tejföl
1 evőkanál cukor
1 evőkanál pirospaprika
1 fej vöröshagyma
törött bors
só
Elkészítés:
A lapockából levágunk fél kilónyit egyben, sózzuk, borsozzuk, zsír és kevés víz hozzá adásával egy lábosban a tűzhelyen vagy tepsiben a sütőben, ki hogy szokta, egyben porhanyósra sütjük. Sütés közben szétvághatjuk 2-3 részre, hogy jobban és hamarabb átsüljön, de vigyázzunk arra, hogy a külseje ne legyen kemény, kérges. A sült húst ezután ledaráljuk és félretesszük.
Közben a maradék lapockából hagymával, pirospaprikával pörköltet készítünk, rövid lével. (1-2 evőkanálnyi zsíron megfonnyasztjuk a nagyon apróra vágott vöröshagymát, a kockákra vágott húst rádobjuk, meghintjük pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, aláöntünk kevés vizet. Gyakori kevergetés mellett a húst puhára pároljuk.)
A savanyú káposztát - ha túl savanyú - átmossuk, majd pici zsíron, kevés sóval és cukorral megpirítjuk. A húsleveskockából készített húslében a rizst félig megfőzzük, majd a félretett, darált sült hússal összekeverjük. A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk és tojásvágóval felkarikázzuk. A füstölt kolbászt felkarikázzuk, a füstölt szalonnát pedig nagyon apró kockákra vágjuk.
Egy előre beáztatott római tál aljára leterítünk egy vékony réteg párolt savanyú káposztát, erre lerakunk egy sor tojáskarikát, picit sózzuk, majd teszünk rá a szalonnakockákból és a kolbászdarabkákból, valamint ráhalmozzuk a pörkölt egyharmadát, tejföllel meglocsoljuk. Erre egy sor húsos rizst teszünk, majd káposztával betakarjuk. Ezt is meglocsoljuk tejföllel, erre újabb tojás-, kolbász-, szalonnadarabkákat szórunk. Ezt követi a húsos rizs és káposzta. Addig rétegezzük, amíg a hozzávalókból van még. A sorokat sóval, borssal, pirospaprikával ízlés szerint fűszerezzük. A tetejére káposztának kell kerülnie, amit tejföllel alaposan meglocsolunk.
Az egészet előmelegített sütőben közepes lángon készre sütjük. Amíg a káposzta készül, a sertéskarajt felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, és pici zsíron hirtelen lesütjük, majd kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk, végül ropogósra sütjük.
A rakott káposztát ezekkel a karajszeletekkel a tetejükön tálaljuk. Ropogós, friss kenyeret és tejfölt kínálunk hozzá.
Megjegyzés:
Ez egy nagyon finom, kiadós étel, bár eléggé munkaigényes, de megéri a fáradtságot és a ráfordított időt. Jó étvágyat hozzá, üdv, Nord.
A receptet Nordkapp küldte. Köszönjük!
Magas-Tátra (krémes):
Hozzávalók:
A tésztához:
3 dl víz
25 dkg
20 dkg liszt
7 tojás
A vaníliás krémhez:
1 liter tej
3 csomag vaníliás puding
20 dkg cukor
25 dkg
A habhoz:
5 dl tejszín
cukor
4 csomag habfixáló
Elkészítés:
A tésztához a vizet a margarinnal felforraljuk, 20 dkg lisztet belekeverünk, hűlni hagyjuk, majd egyesével beleütjük a tojásokat, és jól elkeverjük habverővel.
Sütőpapírral bélelt sütőlapra két adagban egyenletesen elkenjük a tésztát, és 180 fokos sütőben szép barnára sütjük (kb. 20-25 perc). Sütés közben ne nyissuk ki a sütőt, csak a vége felé. Amikor kivesszük, rácsra tesszük, és azonnal megszurkáljuk
A krémhez a vaníliás pudingokat a cukorral és a tejjel megfőzzük. A margarinnal összekeverjük, kihűtjük, és az egyik lapra egyenletesen rákenjük.
A habhoz a tejszín ízlés szerint cukorral és a habfixálókkal keményre verjük, és a vaníliás krém tetejére halmozzuk.
A másik tésztalapot felkockázzuk, és befedjük vele a süteményt.
Megjegyzés:
Hirtelen ránézésre tömény, nehéz sütinek tűnik, de egyáltalán nem az! Tényleg ajánlom kipróbálni!
A receptet és a fotót Kittina777 küldte. Köszönjük!
Snidlinges tojáskrém II.:
Hozzávalók:
4 keménytojás
3 evőkanál mustár
2 evőkanál vaj
1 csokor snidling
só
bors
fűszerek ízlés szerint
Elkészítés:
Miután a főtt tojásokat megszabadítottam a héjuktól, négybe vágom őket, a sárgájukat villával jól összenyomkodom, elkeverem a mustárral, a vajjal és a sóval.
A feldarabolt fehérjét egy kis tekerős reszelő segítségével belereszelem a masszába, beleszóróm az apróra vágott snidlinget, és ezekkel is jól elkeverem.
Mindenki kedvére szórhat bele mindenféle zöldfűszert, egy kis borsot, némi pirospaprikát. A keveréket pár percet pihentetem, majd jó vastagon megkenem vele a baguetteket...
Megjegyzés:
Ezt a receptet még 8-10 éves koromban egy képregényből ollóztam. Akkor még anyukám, most már én készítem rendszerességgel.
A receptet és a fotót ApaAbole küldte. Köszönjük!
Pirított erdei gomba:
Hozzávalók:
20-25 dkg friss erdei gomba vegyesen (amihez hozzájutunk)
1 dl olívaolaj
1 dl száraz fehérbor
1 evőkanál liszt
só
őrölt fehérbors
kevés őrölt petrezselyemzöld
Elkészítés:
A gombát megtisztítjuk, felaprítjuk, papírtörlőn hagyjuk, ameddig az olajat felhevítjük.
A forró olajban megforgatjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kevés liszttel, majd felöntjük a borral. Zsírjára sütjük, megszórjuk a petrezselyemzölddel.
Ahogy elkészült, azonnal, forrón tálaljuk a főétel kiegészítőjeként, hidegen, melegítve nem az igazi!
Megjegyzés:
Sült, párolt húsok, halak mellé adhatjuk a főétel és a köret kiegészítőjeként.
Amennyiben nem tudunk friss erdei gombához jutni, szárítottból is elkészíthetjük, azt azonban idejében áztassuk be kevés vízzel hígított fehérborba.
A receptet Nordkapp küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-menük |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 8
|
|
|
|
2011. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
249 db bejegyzés |
e év: |
2798 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 495
- e Hét: 9998
- e Hónap: 23903
- e Év: 153610
|
|
|