Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Jó éjszakát!
  2014-09-14 23:58:39, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Vegetárius brokkolis lasagne
  2014-09-14 22:28:53, vasárnap
 
  Vegetárius brokkolis lasagne

Hozzávalók:

40 dkg lasagne tészta
50 dkg brokkoli
25 dkg reszelt sajt
2 tojás
4 evőkanál liszt
4 evőkanál vaj
1 dl tejszín
3 dl tej
6-8 levél bazsalikom
6-8 aszalt paradicsom
őrölt bors


Elkészítés:

Előzsör csináljunk egy finom besamelmártást: melegítsük fel a vajat, szórjuk hozzá a lisztet, jól keverjük el, öntsük rá a tejet meg a tejszínt, fűszerezzük, és hagyjuk kihűlni. Egyenként keverjük hozzá a tojásokat is.

A brokkolit sós vízben főzzük puhára, majd villával törjük össze, keverjük a besamelhez.

Vajazzunk ki egy edényt, tegyünk az aljára egy kevés mártást, aztán a tésztalapot, ismét a mártást, tésztát, mártást stb. Két réteg közé tehetjük az aszalt paradicsomot. Végül szórjuk a tetejére a sajtot.

170 fokos sütőben süssük át.





Megjegyzés:

A receptet Kossáné, a fotót Mamischka küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu




 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Olasz lasagne
  2014-09-14 22:24:50, vasárnap
 
  Olasz lasagne

Hozzávalók 6 személyre:

A raguhoz:
60 dkg darált marhahús
20 dkg sárgarépa
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 doboz darabolt paradicsom (konzerv) - még jobb a friss paradicsom
1 kisebb zellerszár
1 teáskanál kakukkfű
csipet pirospaprika örlemény
késhegynyi fahéj (!)

bors
csipet cukor
olívaolaj
A besamelhez:
6 dkg vaj
6 dkg liszt
1,1 liter tej
2 kávéskanál kakukkfű
kevés ételízesítő
csipet szerecsendió
A tésztához:
12-14 lasagne lap - lehet fagyasztott is
A díszítéshez:
2-3 paradicsom
reszelt sajt (lehetőleg parmezán)

Elkészítés:

Felhevített olívaolajon megpirítom a hagymát és a fokhagymát. Rádobom az apró kockára (kb. 0,5x0,5 cm) vágott (vagy reszelt) sárgarépát. Ha a répa kissé megpárolódott, hozzáadom a darált húst és a csipet pirospaprikát, majd tovább pirítom. Kakukkfűvel ízesítem. Felöntöm a darabolt paradicsommal, és a fakanállal szétnyomom a paradicsomdarabokat. Hozzáadom az apróra vágott zellerszárat és készre főzöm. (Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük szét a húst, mert még sütőben is sütjük kb. 45 percig.) Sóval, borssal és csipet cukorral ízesítem, a cukor elveszi a paradicsom savasságát.

A besamelhez megolvasztom a vajat, megszórom liszttel, megpirítom, és folyamatosan felöntöm tejjel, ételízesítőt adok hozzá. Készre forralom kb. 5-6 perc alatt, sóval, borssal, szerecsendióval és a kakukkfűvel ízesítem.





Több hőálló tálat vagy egy nagy tepsit kikenek vajjal. Beleöntök kevés besamelt, erre lasagne tésztalapokat teszek,





erre darált húsos ragu kerül. Ezt a műveletet addig ismételem, míg elfogy az alapanyag.





FONTOS: a tetejére lasagne tészta kerüljön, majd erre a még megmaradt besamel.

A tetejére paradicsomkarikákat teszek, esetleg friss bazsalikomleveleket is.





Végül sajttal egyenletesen megszórom, és előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt 200 fokon (gázsütő kb. 4-es fokozat) megsütöm.





Megjegyzés:

Természetesen a fenti adagot lehet osztani.

A receptet és a fotót Kisgergely küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Tejfölös tökleves szalonnafalatokkal
  2014-09-14 22:18:42, vasárnap
 
  Tejfölös tökleves szalonnafalatokkal

Hozzávalók:

1 db kisebb spárgatök
1 nagyobb csokor kapor

2 kis pohár tejföl
2 evőkanál liszt
2 dl tej
1-2 kanál 10 % ecet
15 dkg füstölt húsos szalonna (minél húsosabb, annál jobb)
1 evőkanál pirospaprika

Elkészítés:

A tököt meghámozzuk, legyaluljuk, majd kevés sóval, bő vízzel és 1 kanál ecettel feltesszük főni. (Az ecettől nem fog szétfőni, ezért kell már most tenni a főzőlébe.) Beletesszük az apróra vágott kaprot is. Kb. 10-15 percig főzzük.

Közben elkészítjük a habarást a liszttel, a tejjel, majd a tejfölt is hozzáadjuk. A forró léből merünk a habaráshoz, és simára keverjük azzal is. Mikor kellően felmelegítettük, hozzáadjuk a leveshez. Néhány percig főzzük, hogy ne legyen lisztízű az elkészülő étel.

Az apróra vágott szalonnát enyhén kiolvasztjuk (nem kell nagyon kisütni). Kikapcsoljuk alatta az égőt, majd mikor kicsit lehűlt a zsír, rátesszük a pirospaprikát, és mindenestől hozzáadjuk a leveshez.
Ha szükséges, az ecetet még pótoljuk.





Megjegyzés:

A sóval óvatosan, mert a szalonna sós!

Nagyon finom, kellemes étel. Főzelékként is megállja a helyét, ha kevesebb vízzel tesszük fel főni. A füstölt szalonna íze, zamata nagyon meg tudja bolondítani ezt az ételt IS! :)

Ha kicsit zsírosabb a szalonna, akkor a zsírját nem kell mind beletenni, de a szalonnát feltétlenül!

A receptet Jabaki2 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Kelkáposztafőzelék kakukkfüves csicsókalepénnyel
  2014-09-14 22:16:46, vasárnap
 
  Kelkáposztafőzelék kakukkfüves csicsókalepénnyel

Hozzávalók:

1 kg kelkáposzta, 60 dkg csicsóka, 2 tojás, só, fokhagyma, őrölt kömény, kakukkfű, Vénusz olaj

Elkészítés:

A kelkáposztát megmossuk, cikkekre vágjuk és kevés vízben megfőzzük, sóval ízesítjük, fokhagymával és köménymaggal fűszerezzük. A káposzta felét összeturmixoljuk vagy szitán áttörjük és a maradék káposztához öntjük. A főzésnél ügyeljünk arra, hogy valóban kevés vízben, fedő alatt főzzük, mert így nem kell lisztet használni a sűrítéshez, elég a pürésített káposzta. A csicsókát megtisztítjuk, lereszeljük, sóval ízesítjük, kakukkfűvel fűszerezzük, hozzáadjuk a tojást és összekeverjük. Ha túl híg lenne, kevés liszttel sűríthetjük. A bekevert csicsókamasszát kevés forró olajban pirosra sütjük, és a kelkáposztával tálaljuk.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Gyors rizspuding
  2014-09-14 22:15:35, vasárnap
 
  Gyors rizspuding

Hozzávalók:

1 csomag pudingpor (én most vaníliás és puncsos változatot készítettem)
2 dl tejszín
3 dl tej
3 kanál cukor
1 tojássárgája
puffasztott rizsszemek

Elkészítés:

A pudingport, a cukrot és némi tejet csomómentesen elkeverek, majd elkeverem benne a tojást. Ezután felöntöm a maradék tejjel és a tejszínnel, majd kevergetés közben lassú tűzön forrásig főzöm. Még mielőtt a túzről levenném, belekeverem a puffasztott rizst.

A puncsosba aszalt meggyet tettem,





a vaníliásba pirított manduladarabokat.





Piros gyümölcsökkel, banánnal, szőlővel vagy friss barackkal is igen finom. Gyors, mégsem teljesen megszokott édesség.

Megjegyzés:

Jeles napokon tejbegríz helyett meleg vacsorának tálalom.

A receptet és a fotót Arahel küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Kelkáposzta főzelék tarjaszelettel
  2014-09-14 21:31:39, vasárnap
 
  Kelkáposzta főzelék tarjaszelettel

Hozzávalók:

1 kg kelkáposzta -
külső sötétzöld leveleit eltávolítva, leveleire bontva, a vastag ereket ki- és laskára vágva
50 dkg burgonya - kockázva
1 közepes fej vöröshagyma -
finomra aprítva
2-3 gerezd fokhagyma - aprítva
1 teáskanál kömény
1 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál morzsolt majoránna
1-2 teáskanál csemege piros arany

kevés őrölt bors
kb. 4 evőkanál liszt (attól függ, ki mennyire sűrűn szereti)
4-5 evőkanál olaj
kevés ételízesítő (füstölt ízű leveskocka is finom bele)
főtt-füstölt tarja

Elkészítés:

Alapos mosás után a kelkáposztát felteszem egy 3 l-es fazékban, sózom, megszórom köménnyel, majoránnával, és felengedem kb. 1 liter hideg vízzel. 10 percnyi főzés után adom hozzá a burgonyakockát, mert a zöld káposztaleveleknek több főzési idő kell (így is ress marad).





Közben kis lábosban sötétebb - piros - rántást készítek az olajból a liszttel, belepirítom a vöröshagymát (szerintem finomabb, ha meg is pirul egy kicsit), majd rajta a fokhagymát. Megszórom pirospaprikával, felengedem egyszerre kb. 4 dl hideg vízzel, kikeverem, és a forrásban lévő főzelékhez adom





- újraforrásig folyamatosan óvatos mozdulatokkal kevergetem. (Ezzel a módszerrel nem csomós az ételben a rántás. Lényeg, hogy hirtelen és egyszerre több hideg folyadékot kapjon a forró rántás.) Ízesítem szükség szerint sóval, borssal, piros arannyal, kevés ételízesítővel, és kb.10 percig csendesen főzöm.

Feltétnek főtt-füstölt tarjából vágott szeleteket átsütöttem pár csepp forró olajban, de sokféle feltéttel készülhet a főzelék, pörkölthúsfélékkel, sült kolbásszal, fasírttal, sült virslivel, húsos sült szalonnával, egyéni ízlés szerint.





Megjegyzés:

Azért bátorkodtam a rántást egy kicsit jobban körül írni, mert nekem sem ment anno könnyen a rántás-ügy, mire megismertem ezt a módszert. Az is fontos, hogy ne vastag, inkább vékony aljzatú edényben készítsük mindig a rántást! Szerintem a módszer egyszerű és a lényeg, hogy csomómentes lesz az ételünk.

A legtöbb főzelék esetében rántás párti vagyok, ennél a főzeléknél is nagyon fontosnak tartom a pirított liszt és vöröshagyma plusz aromáját.

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Erőleves égetett tésztával
  2014-09-14 21:25:35, vasárnap
 
  Erőleves égetett tésztával

Hozzávalók 6 személyre:

1 nagy szál póré
1 nagy répa
1/2 csokor petrezselyem
25 dkg darált marhahús
2 tojásfehérje
2,5 l marhahúsleves (kockából)
A betéthez:
3 dkg vaj
6 dkg liszt
2 dkg reszelt sajt
1 tojás

Elkészítés:

A pórét és a répát megtisztítjuk, megmossuk, vékony szeletekre vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, apróra vágjuk.
A darált húst összekeverjük a póréval, a répával, a petrezselyemmel és a tojásfehérjével. A keveréket a hideg levesbe tesszük, és kevergetve felforraljuk. Sóval ízesítjük. A fazekat lefedjük, és lassú tűzön kb. 45 percig főzzük. A hús összeáll, és a leves tetején fog úszni. A lé nem lesz zavaros! A levet leszűrjük. Amíg a leves fő elkészítjük az égetett tésztát. A vajat 1/8 liter vízzel és egy csipet sóval felforraljuk. Félrehúzzuk, és belekeverjük a lisztet, a sajtot, a tojást. Visszatesszük a tűzre, és fakanállal addig keverjük, amíg a massza elválik az edény falától. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Kivajazunk egy tepsit. Két teáskanál segítségével mogyorónyi halmokat teszünk a masszából a tepsire, és a sütőben kb. 10 percig sütjük. A kis labdákat csészébe szórjuk, és rámerjük a levest. Tálaljuk.
Megjegyzés:

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 254 kcal

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Olajbogyós zöldbabsaláta
  2014-09-14 21:24:11, vasárnap
 
  Olajbogyós zöldbabsaláta

Hozzávalók:

40 dkg friss zöldbab
4 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál borecet

bors
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál aprított petrezselyem
2 szép paradicsom vagy 8-10 koktélparadicsom
10 dkg fekete olajbogyó
15 dkg feta sajt

Elkészítés:

Főzzük meg a megtisztított, feldarabolt zöldbabot sós vízben. Csepegtessük le, adjuk hozzá kockára vágott paradicsomot vagy egész koktélparadicsomot, a zúzott fokhagymát, az olajat és az ecetet, öntsük serpenyőbe, és 1 perc alatt forgassuk tűz felett össze.

Sózzuk, borsozzuk, levéve a tűzről szórjuk rá a petrezselymet és az olajbogyót, morzsoljuk rá a fetát. Azonnal tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Mimichka küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Resztelt csirkemáj köményes burgonyával
  2014-09-14 21:21:54, vasárnap
 
  Resztelt csirkemáj köményes burgonyával

Hozzávalók:

50 dkg csirkemáj
1/2 dl (olíva)olaj
2 közepes vöröshagyma
1 duci gerezd fokhagyma
kb. 1 evőkanál őrölt paprika
kb. 1/2 teáskanál őrölt bors
kb. 1 evőkanál morzsolt majoránna
1-1 kis zöldpaprika és paradicsom (házi lecsóalapot használtam)

A körethez:
80 dkg burgonya
késhegynyi őrölt kömény

Elkészítés:

A májat megmossuk, az erektől megtisztítjuk, kis darabokra vagy csíkokra aprítjuk. A hagymát félfőre (előbb félbe, majd karikázva), a fokhagymát finomra aprítjuk. A paprikát és paradicsomot daraboljuk.

Felhevített zsiradékban megfonnyasztjuk a vöröshagymát, a fokhagymát is megfuttatjuk benne. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, rövid ideig együtt pároljuk. A hőfokot megemeljük, hozzáadjuk a májat, sózzuk, borsozzuk, majoránnával meghintjük, és gyakori kevergetéssel sütjük-pároljuk kb. 8-10 percig (közben kóstolhatjuk, hogy kellőképpen átsült-e).

A burgonyát meghámozzuk, daraboljuk, feltesszük annyi sós, köményes vízben, amennyi ellepi, kb. 10 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük.

Tálaláskor a főtt burgonya mellé kanalazzuk a májat, friss salátát vagy savanyúságot kínálhatunk hozzá.





Megjegyzés:

A csirke és más baromfi máját bátran sózhatjuk, mert lazább a szerkezete, mint a sertés- vagy marhamájé, nem keményedik meg a sózástól!

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2014.08 2014. Szeptember 2014.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 268 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4892
  • e Hét: 14395
  • e Hónap: 28300
  • e Év: 158007
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.