Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Provence ízei
  2015-02-25 22:21:28, szerda
 
  Provence ízei

Hála Joanne Harrisnek és Peter Mayle-nek, a Provence-szal kapcsolatos álmaink néha talán már szebbek, mint a valóság? Levendulamezők, fűszerillatú, selymes langymeleg szellő, hűvös kőházak mélyén húzódó hatalmas, öreg konyhák... De mi a valóság? Milyen is az a provence-i gasztronómia?

A tipikusan mediterrán vidék minden finomságát megtaláljuk a piacokon, amelyekben bővelkedik Provence. Olyan gazdag a kínálat, hogy szinte csak innen vásárolnak a helybéliek, persze mindent frissen.














Kedvelt a kecske és a bárány, a tengerpartnak köszönhetően sok a halétel. Zöldségekből is bőséges a kínálat: az olajbogyó és a szőlő mellett sárgabarack, őszibarack, cseresznye terem bőven a környéken, s Cavaillonban híres a sárgadinnye.





Mindenféle krémek

A provence-i előételek nagy része valamilyen krém, amit friss fougasse (ejtsd: fugássz) kenyérre kenve érdemes fogyasztani. Csak néhány a kínálatból: olajbogyókrém (tapenade, ejtsd: tápönád), szarvasgombás tőkehalkrém (brandade de morue, ejtsd: brandád dö morü), chilis-majonézes krém (rouille, ejtsd: rujj), fokhagymás majonéz (aїoli, ejtsd ájóli) vagy szardellakrém (anchoide, ejtsd: ansoád).

Az olasz határnak köszönhetően a klasszikus provence-i fűszerkeverék mellett még egy esszenciát használnak a helybeliek, ez pedig a pistou (ejtsd: pisztu), amely gyakorlatilag az olasz pesto édestestvére. Az alapvetően fokhagymából, bazsalikomból és olívaolajból készített pépet sokszor egészítik ki reszelt parmezánnal vagy pecorinóval. Az ebből kapott krémet használják ízesítésként a nyári zöldségeket tartalmazó leveshez, a Soupe au pistou-hoz (ejtsd: szup o pisztu).

Nem csak népszerű, de nagyon finom előétel a töltött paradicsom, amit rengeteg változatban készítenek. A napérlelte paradicsom és a gazdag mediterrán fűszerek az alap, a töltelékhez bármi használható, de a húskedvelő franciák általában darált marhahússal vagy báránnyal töltik.






A tenger ajándékai

A tengeri teremtmények közül szívesen főzik, sütik a szardíniát, a tengeri sünt, a polipot, a vörös márnát és a tengeri sügért. Leggyakrabban e két utóbbi halat kínálják, általában grillezett formában. A sügért szokták édesköménnyel, szőlővenyigén grillezni, ettől különleges aromát kap a hal.

Marseille környékére talán a bouillabaisse (ejtsd: bujjabessz) a legjellemzőbb. Ez a ragu többféle halat tartalmaz, illetve egy kevés kagylót, zöldséget. Ízesítésében szerepet játszik a fokhagyma, az édeskömény, a narancshéj, a babérlevél, a bazsalikom és egy kevés konyak is. Egy igazi bouillabaisse-ben legalább háromféle halnak kell főnie.






Klasszikus egytálételek

A Camargue környékéről származó daube provençale-t (ejtsd: dób provanszál) is érdemes megpróbálni. A helyi fűszerekkel ízesített marharagut a bikaviadalok idején néha a vesztes bikából is elkészítik.

A Nizza környékéről származó ratatouille (ejtsd: rátátújj) is klasszikus nyári egytálétel. Leginkább a magyar lecsóhoz hasonlíthatnánk, bár itt meghatározó alkotóeleme a padlizsán és a cukkini, valamint fűszerezésében is eltér az általunk ismerttől, ugyanis gyakran kakukkfüvet, bazsalikomot használnak hozzá.

A tonhalsaláta egy gazdag változata a Nizzai saláta, amely zöldsalátából, paradicsomból, roppanósra párolt zöldbabból, articsókából és keménytojásból áll, halként pedig tonhal és szardella kerül rá, így könnyű, nyári egytálételként is tökéletes.






Turistáknak és tengerpartra készülőknek tökéletes szendvics helyett a pissaladière (ejtsd: pisszáládier), ami szintén nizzai eredetű. Kicsit emlékeztet a pizzára, ám az olasz kollégákkal ellentétben a francia pékek nem tesznek rá paradicsomszószt, csak sok-sok vöröshagymát, egy kevés olajbogyót és szardellát.

Édesszájúaknak

A provence-i desszertek közül érdemes kipróbálni a calissont (ejtsd: kálisszon), ami egy tipikus Aix-an-Provence-i édesség, kandírozott gyümölcsökkel és mandulapasztával. Helyi specialitás még a ,,Tizenhárom desszert"-nek nevezett karácsonyi édesség, aminek a helyben készülő birsalmasajt is részét képezi.






S hogy mi is az a provence-i fűszerkeverék?

Az "Herbes de Provence" (ejtsd: erb dö provansz) klasszikussá vált fűszerkeverék, amely egyesíti a régió legjellegzetesebb fűszereit (kakukkfű, zsálya, rozmaring, bazsalikom, levendula, csombor, édeskömény, majoránna, tárkony, oregánó és babérlevél). Készen is kapható a világ minden táján, kihagyhatatlan az igazi mediterrán konyhából.






WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
A francia konyha
  2015-02-25 22:08:00, szerda
 
  A francia konyha

Egy nemzet konyhájának alakulása rengeteg tényezőtől függ. Az éghajlati viszonyoktól kezdve, a termőföldben megmaradó alapanyagokon keresztül, a társadalmi változásokon át, egészen egy-egy szakács géniuszig, felvilágosult uralkodóig vezet a sor.

Ezek összessége az, ami meghatározza az ételek milyenségét, és ezen tényezők folyamatos változása az, ami egy-egy ország gasztronómiájának változásához, fejlődéséhez vezet.

A modern kor meghatározó, divatteremtő francia konyhájának gyökerei a középkorra nyúlnak vissza. A mórok uralta dél-európai konyha szokásainak megfelelően a francia háztartásokban is gyakori volt az erős fűszerezés, illetve a hideg európai telekre való felkészülés jegyében sok volt a sózott, füstölt alapanyag. Ebben az időszakban az étkezésekkor az ételek egyszerre kerültek az asztalra.

Ezt az egyhangú és kissé sivár konyhát változtatta meg egy frigy, pontosabban II. Henrik és Medici Katalin házassága. Az olasz úrnő ugyanis magával hozta olasz szakácsait, akik sokkalta felvilágosultabb és modernebb konyhát vittek, mint francia társaik. Az ő tanításuknak köszönhetően kezdett gyökeresen megváltozni, fejlődni a francia gasztronómia.





A fokhagyma, a gomba és az olívaolaj népszerűsége az olasz szakácsoknak - és Medici Katalinnak - köszönhető

A kísérletező kedvű olaszoktól vették át a franciák a szarvasgomba, a gomba, az olívaolaj és a fokhagyma használatát is, s olyan alapanyagok is ekkor kerültek a francia gasztronómiába, mint az articsóka, a brokkoli vagy a spenót. Az olasz hatásnak köszönhetően honosodott meg a francia gasztronómiában a felfújt, a leveles tészta, a gyúrt tészta, illetve a különféle sütemények. A Katalinnal utazó szakácsok közé tartozott Panterelli is, a kor egyik leghíresebb szakácsa, akinek a nevéhez többek között az égetett tésztás sütemények köthetőek. Katalin másik neves séfje, egy bizonyos Ruggeri volt az, aki meghonosította a fagylaltot a franciáknál.





A Paris-Brest legendás francia sütemény - olasz örökségből, égetett tésztából készül

A legenda szerint Katalinnak köszönhetően kezdtek el a francia nemesek villát használni, az ő ösztönzésére alakult ki a tálalási rend ma ismert formája.

A Medici Katalin idején kapott hatalmas lökés megindította a francia konyha változását, fejlődését. Az ezt követő időszakban csak tovább finomodott, differenciálódott a gallokra jellemző konyha. A XV. század közepe táján elindult folyamatot XIV. Lajos teljesítette ki.

Az ő idejében kezdték elfogadni és használni az Újvilágnak köszönhető alapanyagokat, és ebben az időszakban született az haute cuisine (ejtsd: ót küizin) receptjeit magába foglaló mű, amelyet François Pierre La Varenne 1651-ben adott ki. Ezt a művet, a Le cuisinier françois szakácskönyvet tartják a modern francia konyha első nagyszabású munkájának. De nem La Varenne volt az egyetlen, aki összeszedte, szerkesztette és kiadta a kor receptjeit, a XVII. század második felében több olyan séf is akadt, aki közreműködött a modern francia gasztronómiai alapjainak megteremtésében. Ilyen volt Nicolas de Bonnefons kertész is, aki a Le jardinier françois könyvével a fák művelésének művészetébe vezette be az olvasókat, valamint a fűszernövények termesztését és használatát is elmagyarázta. Ezen kívül művének szerves részét képezte a megtermelt gyümölcsök eltevése, konzerválása is.

Ebben az időszakban nem csak az új termények befogadása jellemezte a francia konyhát, hanem a móroktól örökölt erős fűszerezés elhagyása is. A korábbi ízesítés helyett áttértek a finomabb fűszerezésre, amelyeknek fő vonalát olyan gyógynövények alkották, mint a petrezselyem, a kakukkfű vagy a zsálya.

Ebben az időszakban az alapanyagok között újdonságnak számított többek között a karfiol, a spárga és az uborka. A húsok elkészítésének módja is megváltozott, az ízek megőrzése érdekében a lassabb főzési mód vette át a régi módszerek helyét. A korábbiakban megszokott, egyszerre történő tálalás helyett a sós és az édes fogások szeparálása is igazi újdonságként hatott.





A besamel mártás zöldségekhez, húsokhoz is tökéletes

La Varenne a sűrítés terén is újat alkotott, az ő jóvoltából született a liszttel és vajjal készített sűrű rántás, amely alapot teremtett a különféle szószok, levesek számára is. Ezen szószok egyikét modernizálta aztán Louis de Béchamel márki, így született a mai is ismert és kedvelt besamel mártás.

A szószok színre lépése mellett - XIV. Lajos zöldség- és gyümölcsimádatának hála - a friss saláták is megjelentek az étkezésekkor.





sok saláta azóta is egyik fő pillére a francia konyhának

Természetesen ez a nagyfokú gasztronómiai forradalom csak a főúri osztályok asztalain hozott változást, a polgárság és a parasztság nagy része még hosszú ideig ugyanazon az étrenden élt, amelyen apái, nagyapái. Ezekhez a rétegekhez csak lassan, fokozatosan szivárgott át a változás. Sokan úgy tartják, hogy ennek a nagyfokú változásnak pont ez az elkülönülés volt a lényege, az, hogy az arisztokrácia az asztalainál is megkülönböztethesse magát a feltörekvő középosztálytól.





A villa használatát Medici Katalin honosította meg Franciaországban

Ahogy a villa használata Medici Katalinhoz köthető, úgy a tálak, tányérok változása, modernizációja, az ezüst evőeszközök és tálak megjelenése, valamint a közös étkezések, nagy étkezők iránti olthatatlan vágy XIV. Lajos nevével fűzhető össze. A tálalás kapcsán meg kell említeni a kor leghíresebb főpincérét, François Vatelt, aki olyan mértékben ennek a hivatásnak élt, hogy önkezével vetett véget életének egy elkésett halszállítmány miatt.

A kor nagy változásaihoz tartozott a kávézók megjelenése is. XIV. Lajos 1644-ben kóstolta először a fekete levest, majd 1672-ben már a Saint-Germain piacon is lehetett kávét kapni, igaz, kisebb vagyon ellenében. A kor leghíresebb kávézóját, a párizsi Procope-ot - amely 1686-ban nyitotta meg kapuit - a hely sikere láttán rengeteg hasonló arculatú kávézó követte. Ezeken a helyeken különféle fagylaltokat, egzotikus italokat is kínáltak a kávé mellett.





Azóta kávézó-nagyhatalom lett Franciaország :)

Amíg a főúri osztályoknál megindult a gasztronómiai forradalom, addig a köznép asztalain semmi nem változott, ami részben a céheknek volt köszönhető, akik meghatározták, hogy milyen nyersanyagok jelenhetnek meg a piacon. Ezek a korlátozások erőteljesen akadályozták a kulináris fejlődést. A céhek bukása után a francia élelmiszer-ipar is megújult, a séfek számára megnyílt a lehetőség a kísérletezésre.

Talán ennek is köszönhető, hogy olyan tehetségek is felbukkanhattak, mint Marie-Antoine Careme. A csavargó utcagyerekre fényes és gyors karrier várt. Cukrászként kezdte - ahol rengeteg újítás fűződik a nevéhez -, majd 25 évesen a kor egyik elismert diplomatájának, Talleyrand-nak lett a magánszakácsa. Nem sokkal később már Napóleon külpolitikai érdekeinek megfelelően, a Valençay kastélyba látogató külföldi diplomatáknak készített újszerű, modern ételeket. Ehhez az időszakhoz és Careme nevéhez köthető a szezonális konyha megjelenése, azaz az évszaknak megfelelő alapanyagok használatával kialakított menüsor, illetve a szószok tökéletesítése.

Careme-hez fűződik ezen kívül a konyhai munka tisztaságára való törekvések egyik legfontosabbika is, a szakácssapka bevezetése. Mint a kor minden jelentősebb séfje, Careme is megírta a maga szakácskönyvét. Az öt kötetes L'Art de la Cuisine Française szakács-enciklopédiájában azonban nem csak receptek találhatóak, hanem menütervezetek, terítékek, illetve a konyhák megszervezésére szolgáló javaslatok is. Careme nevéhez köthető még a modern orosz konyha létrehozása is, nem véletlen, hogy az utókor úgy emlékszik rá, mint a ,,Királyok szakácsa, szakácsok királya".





Careme nevéhez fűződik - rengeteg más mellett - a szakácssapka

Ugyan nem volt szakács, de gasztronómiához kötődő szenvedélye és az azzal kapcsolatos írása révén Dumas is a nagy francia gasztronómiai forradalom részét képezi, hiszen 1200 oldalas műben foglalta össze mindazt, amit az főzésről, evésről, ivásról tudott és gondolt. Az élete utolsó éveit kitöltő műve, a Grand Dictionnaire de cuisine fontos kortörténeti dokumentum, amely 1873-ban jelent meg először nyomtatásban.

Enciklopédiából a későbbiekben sem volt hiány. Careme után, a modern kor hajnalán új sztárséf látta meg a napvilágot: Prosper Montagné, aki a főzés mellett az írást is igen magas szinten művelte. Sok szakácskönyv és gasztronómiai magazin fűződik a nevéhez, de a legfontosabb - és a francia konyha szempontjából legmeghatározóbb - műve az 1938-ban megjelent Larousse Gastronomique enciklopédia. Ez az a könyv, amelyben minden olyan részlet megtalálható, ami hozzájárul a tökéletes francia konyha megértéséhez, elsajátításához. A gasztronómiai Bibliának is tartott könyv a regionális konyhák fölé helyezte a nagy, egységes francia gasztronómiát. Montagné azonban nem csak az írásaival járult hozzá a francia gasztronómia kiteljesedéséhez, többek között ő szervezte meg a francia hadsereg élelmezését az első világháború idején.

A kor másik újító szelleme Georges Auguste Escoffier volt, akit szintén a Careme által már kiérdemelt jelzővel illettek. A XIX. század végén és a XX. elején ő volt a ,,királyok szakácsa, szakácsok királya". A párhuzam nem is véletlen, hiszen Escoffier Careme receptjeinek modernizálásával, egyszerűsítésével, valamint saját ötleteivel való átértelmezésekkel próbált egy újabb, modernebb francia gasztronómiát létrehozni. Ahogy már Careme tette, Escoffier is a konyha irányából próbálta elindítani a változásokat. A séf pozíciót öt feladatra bontotta, szakosítva az ételek készítőit, s egyszersmind gyorsítva az ételek elkészítésének folyamatát. Az újjászervezésnek köszönhetően jöhettek létre azok a professzionális konyhák, amelyek már sokkal hatékonyabban tudtak működni.

Escoffier számos híres szakácskönyvet írt, a legismertebb talán a több mint 500 receptet magába foglaló 1903-ban megjelent Le Guide Culinaire. Többek között az ő nevéhez kötődik a Peche Melba néven elhíresült desszert, amit Nellie Melba ausztrál szoprán tiszteletére készített.





Friss és szezonális alapanyagok és kíméletes hőkezelés a modern francia konyha alapja

Amíg a Montagné által megalkotott enciklopédia az egyetemleges francia gasztronómia felé terelte a figyelmet, addig egy egészen egyedülálló kezdeményezésnek hála a XX. században újra előtérbe kerülhetett a vidéki konyha a maga sajátosságaival. André és Edouard Michelin 1900-ban először kiadott Guide Michelin-je (ejtsf: gíd mislen) eredetileg csupán arra szolgált, hogy a kevés számú, de lelkes autós közönség számára megkönnyítse a vidéki Franciaország útjain való boldogulást. A 35.000 példányszámban elkelt könyvecskében feltüntették az autószerelő műhelyeket, a nyilvános vécéket és az út menti szállásokat és étkezdéket is. Az éttermek minőség szerinti kategorizálására egészen 1926-ig kellett várni. Ekkor jelent meg az étkezdék, éttermek mellett az egy, kettő vagy három csillag, aszerint, hogy milyen minőségű ételt kínáltak. Azóta a Guide Michelin világméretű rendszerré nőtte ki magát, amely már messze túlmutat a francia gasztronómián.

Ennek a kalauznak köszönhetően jött létre Henri Gault és Christian Millau jóvoltából az éttermeket 20 pontos skálán értékelő GaultMillau (ejtsd: gó mijjó), amely ugyan a 20 pontot szinte soha nem ítéli oda senkinek, de több szempont szerinti osztályozásával jó képet ad az éttermekről és azok teljesítményéről. A Guide Michelin és a GaultMillau nagyszerűsége nem csak abban áll, hogy tökéletes pillanatképet kívánnak alkotni egy ország vagy egy régió gasztronómiai nívójáról, hanem egyben erős inspiráló hatással is vannak a könyvben szereplő és a könyvbe szerepelni vágyó éttermek, séfek számára, így segítve elő a konyha további változását, fejlődését.

A 20. századi nouvelle cuisine alapvetően Paul Bocuse (ejtsd: bokűz) nevéhez fűződik, aki a haute cuisine fényűző ételei után a természetességre, a friss alapanyagokból kihozott tökéletességre, az ételek alacsony zsírtartalmára és a művészi tálalásra próbált törekedni, s másokat is ebbe az irányba terelni. Ennek talán legjobb módja az általa életre hívott Bocuse d'or szakácsverseny, ahová a világ minden tájáról nevezhetnek a séfek.

A modern francia gasztronómiában nagyon fontos szerepet kap az elkészítési idő, a visszafogott fűszerezés, a gőzölés, a lehető legfrissebb alapanyagok használata, a rövidebb, kevesebb elemből álló menüsorok kialakítása és a regionális termelők által előállított alapanyagok fontossága.





A kifinomult, úgynevezett magas konyha, az haute cuisine nem csak az ízekre, de a látványra is nagyon ügyel

A folyamatosan fejlődő, változó, alakuló, finomodó francia gasztronómia 2010 óta az UNESCO szellemi kulturális örökségének a részét képezi.

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Egy kis quiche
  2015-02-25 21:56:35, szerda
 
  Egy kis quiche

A francia konyha kapcsán sokakban az a tévképzet él, hogy az valami extrém, úri dolog: kétfalatnyi semmiség egy szép tányéron, drága és ritka alapanyagokból. Pedig dehogy.

A francia konyha nagyszerűsége az egytálételekben rejlik. Tagadhatatlan, hogy a gazdag mezőgazdaság, a természettel meglévő bölcs harmónia és a minőség iránti olthatatlan szenvedély is ott lapul ebben a konyhában, de azért a nálunk fellehető nyersanyagokból is jól elkészíthető a legtöbbjük.





A quiche igazából egy sós pitetorta, itt spenóttal, aranybarnára sült sajtos töltelékkel

Az egyik legegyszerűbb és legjobban variálható étel a quiche (ejtsd: kis), ami tulajdonképpen egy omlós tésztaágyon pihenő, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepény.

A quiche-t eredetileg vasserpenyőkben készítették a német határ közelében. A név eredete is utal a közeli szomszédságra, hisz a quiche szó a német kuchen-ből franciásodott. Ma már egész Franciaországban elterjedt és kedvelt étel, valójában egy sós pite, amit vegetáriánus, de húsos, halas verzióban is elkészíthetünk.





Brokkolival is nagyon finom a quiche

A klasszikus Quiche Lorraine - amely a nevében rejlő régió szülötte - viszonylag kevés hozzávalóval operál. Van benne jó minőségű húsos szalonna, tojás, magas zsírtartamú tejföl. Ha egy kevés hagymát is adunk a szalonnához, akkor már Quiche Alsacienne-ről (elzászi quiche), azonban ha egy kis kemény sajttal gazdagítjuk, akkor megint másféle quiche az eredmény.

A quiche-ben az is nagyon szerethető, hogy tulajdonképp egész évben lehet sütni, az aktuális zöldségek felhasználásával. Mehet bele paprika, paradicsom, tehetünk bele póréhagymát, cukkinit, spenótot vagy akár gombát is. A zöldségeken túl gazdagíthatjuk enyhén lepirított csirkemellel, kevés darált hússal, de tehetünk bele kagylót, kalamárit, rákot, sonkát vagy olasz szalámi. Jóformán bármit lehet a tésztára tenni.





Hússal, húsmentesen is nagyon finom, bármi kerülhet a töltelékbe

A tölteléket körülölelő tojásos krémbe kerülhet túró, krémsajt, mascarpone, többféle reszelt sajt, zabpehely. A fűszerezéssel is játszhatunk, hiszen a zöldségek mellé sokféle zöldfűszer adható, szintén a szezonalitás jegyében. De az étel íze őrölt borssal, szerecsendióval, fehérborssal, római köménnyel, curry-vel, fokhagymával is gazdagítható. Melegen a legfinomabb, de hidegen is kellemes.





Egyszemélyes, apró, csinos kis quiche-eket is süthetünk :)

Vendégek számára ideális, családi vacsorának pedig egyenesen tökéletes!

Quiche Lorraine

A tészta (alaprecept):
25 dkg finomliszt
7 dkg vaj
5,5 dkg sült zsír
2 tojás

A lisztet a hideg vajjal és a zsírral elmorzsolom, majd hozzáadom a tojásokat, hogy összeálljon. A kissé lágy tésztát fóliába csomagolom és minimum fél órára a hűtőbe teszem.

Közben elkészítem a tölteléket:
25 dkg húsos szalonna
2 nagyobb vöröshagyma
2 dl creme fraiche (1 dl tejszín, 1 dl tejföl)
1 dl langyos tej
bő marék reszelt kemény sajt (Gruyères, Comté)

1 kávésknaál fehérbors
1 kávéskanál szerecsendió
2 tojás

A töltelékhez a szalonnát és a hagymát összepirítom, majd a többi hozzávalóval elkeverem.

A tésztát kiszedem a hűtőből, lisztes deszkán kinyújtom, majd belefektetem egy pitetálba. A tálat magát nem kenem ki, hiszen a tészta elég zsíros ahhoz, hogy a kész tésztát könnyedén ki tudjam szedni a formából. A tészta formán túllógó, felesleges széleit levágom. Az alját megszurkálom villával, majd beleöntöm a tölteléket (a sajtot lehet bele is keverni, vagy rászórni a végén). 180 fokon kb. 40 perc alatt pirulásig sütöm.





Gombával is nagyon finom a quiche

Ha valami zöldségesebb dologra vágyunk, akkor érdemes kipróbálni, a cukkinis-paprikás verziót:

Cukkinis-paprikás quiche

1 nagyobb cukkini
1 kaliforniai paprika
1 póréhagyma
15 dkg húsos szalonna
1,5 dl főzőtejszín
3 tojás
1 teáskanál bazsalikom
1 teáskanál rozmaring
1 marék reszelt edami
1 marék reszelt scamorza

A bacont lepirítom, a hagymát megpárolom. A karikára vágott cukkinit és a felcsíkozott paprikát hozzáadom, és nagyon kevés vízzel felöntöm. Takarékon, fedő alatt összepárolom.

A tésztát a pitetálba fektetem, méretre szabom, villával megdöfködöm. A tojásokat felverem, összekeverem a tejszínnel, bazsalikomot, rozmaringot teszek hozzá, sózom. Formásan ráhelyezem a cukkiniket és a paprikaszeleteket.

A hátramaradt szalonnás alapot hozzáadom a tojásos tejszínhez, és az egészet ráöntöm a zöldségekre. Megszórom reszelt sajttal. A quiche-t a 190 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt szép színesre sütöm.

Ha viszont hús nélküli vacsorára vágyunk, akkor érdemes kipróbálni a túrós-paradicsomos quiche-t:

Túrós-paradicsomos quiche

50 dkg félzsíros túró
10 dkg zabpehely
4 egész tojás
bazsalikom

pici őrölt bors
1 dl főzőtejszín
50 dkg koktélparadicsom

A túrót villával megtöröm, beleütöm a tojásokat, hozzáadom a zabpelyhet, sózom, borsozom, maréknyi bazsalikomot hintek bele, majd egy kis tejszínt öntök hozzá, és jól összekeverem.

A tésztát pitetálba fektetem, a felesleges részeket levágom, majd a tésztaágyba kanalazom a túrós krémet, és paradicsomokkal alaposan megpakolom. 190 fokos, előmelegített sütőbe teszem, és nagyjából 50 percig sütöm.





Néhány szem koktélparadicsommal mutatóssá is tehetjük a quiche-t, ezt a francia lepényt




A quiche-hez leveles és vajas tésztát is használhatunk alapként

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Brokkoli, az egészségőrző
  2015-02-25 21:47:42, szerda
 
  Brokkoli, az egészségőrző

Sokan nagyon szeretik, mások helyből elutasítják. Az utóbbiban talán szerepet játszhat, hogy bár elkészítése nem igényel különösebb konyhai gyakorlatot, gyakran túlfőzve, nem megfelelően fűszerezve kerül tálalásra. Kis odafigyeléssel azonban ez a csodálatos zöldségféle igazi kedvenc lehet a konyhában!

A fejes káposztához és közeli rokonához, a karfiolhoz hasonlóan a keresztesvirágúak családjához tartozó káposztaféle tudományos neve Brassica oleracea. A vadkáposzta nemesített és termesztett változata, a karfiolhoz hasonlóan a brokkolinál is a növény virágzatából, többnyire rózsákra bontva készülnek a különböző fogások.





A brokkoli rózsái mellett a levelei is tele vannak vitaminnal, ásványi anyagokkal

A brokkoli gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, értékes vegyületekben és fontos növényi rostokban. Kutatások azt is kimutatták, mennyire jótékony hatású többféle rákbetegség, továbbá az áttétképződés megelőzésében. Különösen prosztata-, végbél- és hólyag-, valamint petefészekrák esetében jutottak kutatók biztató eredményre a brokkoli-fogyasztás betegség leküzdésében betöltött szerepét vizsgálva. Komplex összetevői, valamint alacsony kalóriatartalma (34 Kcal/100 gr) miatt az egészségükre fokozott figyelmet fordítók, sportolók és diétázók egyik kedvenc zöldségféléje is.

Bár elsősorban tömör virágzatát fogyasztjuk, zsenge szárában és egészséges leveleiben is rengeteg jótékony összetevő található. A friss brokkoli feldolgozásánál ezeket is érdemes a fazékba, sütőbe vagy épp salátástálba varázsolni.





A karfiol és a pagodakarfiol rokona, mindegyik finom és egészséges

100 gr-ja mintegy 89 mg C-vitamint tartalmaz, ami az átlag 2000 Kcal-ás étrend mellett javasolt C-vitaminszükséglet 107%-a! A vitaminok közül nagy mennyiséggel büszkélkedhet K-vitaminból (101 μg - ez kis híján a napi szükséglet 100%-a), A-, többféle B- (köztük a folsavként ismert B9-vitaminból) és E-vitaminokból. Magnézium, kalcium, cink és vas - ez utóbbi legnagyobb mennyiségben a levelekben - egyaránt gazdagítja ezt a nyersen, párolva, sütve, főzve egyaránt kitűnő zöldségfélét.





Ha a főzővízbe csipetnyi szódabikarbónát teszünk, majd a főtt brokkolit hideg vízbe dobjuk, megmarad gyönyörű, élénk színe

Közismert immunerősítő hatása is, ami a vitaminokban egyre inkább szűkölködő késő őszi, téli hónapokban különösen fontos. Bőrfiatalítóként, szépségmegőrzőként éppúgy értékes, mint csonterősítőként. A benne található úgynevezett fitovegyületek gátolják a pajzsmirigy túlzott hormontermelését. Rendkívül magas antioxidáns-tartalma következtében valóságos ízületőr, de az ízületi gyulladások leküzdésében is rendkívül hasznos. A magas vérnyomással küzdők számára is valóságos gyógyzöldség - nem csupán keringésjavító, de óv a vérszegénység ellen, sőt energiával is felölti a szervezetet. A szürke hónapokban jelentkező túlzott fáradékonyság kiküszöbölésében pedig különösen fontos a fogyasztása. Az emésztési problémákkal küzdők számára is jó hír, hogy a káposztafélékhez képest lényegesen könnyebben emészthető, nem terheli meg a szervezetet, érdemes hát minél többféle módon elkészíteni!

Természetes vitamintartalmát legjobban akkor lehet megőrizni, ha rövid ideig főzzük, a mélyhűtést ugyanakkor remekül viseli.

A brokkoli meséje

Különös, hogy a vélhetően Kis-Ázsiából a Mediterráneumba került vadon termő brokkolit már az ókori rómaiak is fogyasztották, mégis századok teltek el, míg az európai konyhaművészetben, később pedig mind szélesebb társadalmi rétegek asztalain világszerte megjelent. A sokat idézett rejtélyes szakácskönyv, az Apicius nevéhez köthető De re coquinaria (A főzés dolgairól) is említést tesz róla. Az ekkoriban fogyasztott zöldséget a mai fogalmaink szerint leginkább vadkáposzta-virágként lehetne visszaadni, és semmi esetre sem tömör brokkolifejet kell elképzelni. Nemesítése, ezzel együtt termesztése is csak néhány száz évvel később kezdődött, és Itáliából terjedt el világszerte.

A hagyomány szerint Itália főúri konyhában olyannyira kedvelt volt, hogy Medici Katalin a 16. században itáliai spárgaként vitte magával (ma is közkeletű elnevezése a spárgakel), kis túlzással ,,hozományként" Franciaországba, ahol viszonylag gyorsan meg is kedvelték a különlegességet. Bár napjainkban egy téli angol ebéd vagy vacsora köretéből ritkán hiányzik, a szigetországba csak francia közvetítéssel jutott el. Mintegy kétszáz évvel később már az Egyesült Államok 3. elnökének, Thomas Jeffersonnak kedvenc zöldségféléjeként említik különböző történetek - igazán népszerű mégis a 20. század 2. évtizedétől lett a tengerentúlon. Ma már a karfiolt nemcsak közkedveltségében, de termőterületében is lekörözte az USA-ban.





Karfiol és brokkoli, jó párost alkotnak ezek a téli bimbós zöldségek

Magyarországon az 1980-as évek végén ugyan már termett néhány kiskertben, igazán az 1990-es évek második felétől terjedt el nagyobb területen, és az egyéves, fagytűrő brokkoli a karfiollal máig nem kelt népszerűségi versenyre.

Brokkoli ebédre, vacsorára

A piacon, zöldségesnél kínált brokkolik közül mindig érdemes azt a példányt választani, amelynek feje tömör, egészséges, sötétzöld színű, lehetőség szerint kis leveleit sem távolították el róla a szállítás és csomagolás során. Legjobb azonnal felhasználni, de a hűtőszekrény zöldséges rekeszében papírba csomagolva 3-4 napig tárolható.

A feldolgozásánál a karfiolhoz hasonlóan éles késsel érdemes rózsákra bontani, folyó víz alatt alaposan megmosni, hogy minden szennyeződést hatékonyan eltávolíthassunk.





Tejszínnel, fokhagymával, sajttal, kenyérkockával is variálhatjuk a brokkolikrémlevest

Káposzta- vagy uborkagyalun vékonyra szeletelve nyersen is felhasználható salátákhoz, de rövid ideig párolva nem csupán ragyogó zöld színűvé változnak a gondosan megmosott rózsák, hanem értékükből sem sokat veszítenek.

A gyorsfagyasztott brokkolit minden esetben felengedés nélkül helyezzük lobogva forró sós vízbe, vagy leves, krémleves készítése során a fazékba, így nem vész el értékes vitamin- és tápanyagtartalma!

Soha nem szabad túlfőzni - a friss brokkoli nagyobb rózsáinak is elegendő 5-8 perc, a mélyhűtöttnek gyakran ennél is kevesebb.
Fűszeres sült brokkoli

A friss brokkoli különösen ízletes, ha nagyobb rózsákra bontjuk, a rózsákat éles késsel félbevágjuk (minél nagyobb legyen a sima vágási felület), és kevés saját készítésű fűszeres olajba forgatjuk. ½ kg brokkolihoz 2 evőkanál olívaolajat egy zacskóba kanalazunk, 1 kisebb gerezd fokhagymát fokhagymanyomón átnyomunk, sózzuk, borsozzuk, 1 teáskanál rozmaringgal fűszerezzük, hozzáadjuk ½ citrom frissen facsart levét. A fűszeres olajat a zacskó száját összefogva alaposan összerázzuk, majd beleszórjuk az előkészített brokkolit. Ismét összefogjuk a zacskó száját, óvatosan átforgatjuk, hogy az olaj befedje a brokkolikat. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt roppanósra sütjük. Sült vagy rántott húsételekhez, halakhoz, zöldségekhez köretként tálaljuk.
Párolt brokkoli kis színmegőrző trükkel

A legegyszerűbb brokkolis fogásokhoz lobogó, sós vízbe dobjuk az előkészített rózsákat, és azok méretétől függően 5-8 perc alatt roppanósra főzzük. A megfelelő állag elérését könnyedén lehet ellenőrizni egy villa segítségével. Ha a szárába szúrjuk, és az könnyedén kihúzható, azonnal célszerű jeges vízbe dobni, hogy ne veszítsen sem színéből, sem vitamintartalmából. Az így előkészített brokkoli akár azonnal tálalható. Még melegen kevés fűszersóval elkevert tejföllel meglocsolva, reszelt sajttal meghintve - villámgyors és költségkímélő vacsorafogás.





Gombával, sonkával, sajttal és zöldségekkel összesütve

Brokkoliból készülhet leves, köret, töltelék, saláta, tejszínes mártással, sonkával gazdagítva tésztaételekre is kerülhet, de a távol-keleti konyha rázva pirított zöldségételei között is ott a helye - ami karfiollal elkészíthető, abban a brokkoli is nagyszerű lesz.

A gyorsan elkészíthető brokkolikrémleves vagy brokkolileves friss zöldfűszerekkel, petrezselyemmel, kakukkfűvel különösen ízletessé varázsolható!

A brokkolihoz szinte mindegyik hagymaféle társítható. Rendkívül színes és egészséges köret készülhet belőle, ha sárgarépa, felkockázott kaliforniai vagy pritaminpaprika kerül mellé. Grillezett vagy sült szárnyasokhoz, sertés- és marhahúshoz is kiváló.





Quiche-be is tehetjük, más színes zöldségekkel

Kitűnő és látványos quiche-t süthetünk brokkoli, felkarikázott póréhagyma és sárgarépa felhasználásával.

Réteslapba töltve pedig különleges meleg előétel lehet!

Brokkolis rétes

Hozzávalók:
6 db nyújtott réteslap
50 dkg rózsáira bontott brokkoli
2 evőkanál tejföl
10 dkg reszelt félkemény sajt
2 db kisméretű egész tojás
½ dl semleges növényi olaj
2 evőkanál zsemlemorzsa
só, frissen őrölt bors

Elkészítés: A brokkolit kisebb rózsákra bontjuk, sós, lobogva forró vízben 5 percig főzzük. Jeges vízbe dobjuk, leszűrjük. A tojásokkal, tejföllel, sóval, borssal turmixgép poharába töltjük, összeturmixoljuk. Az így kapott krémhez keverjük a reszelt sajtot.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy nagy gáztepsit sütőpapírral borítunk.
Egy rúd réteshez 3 lapot használunk. Nedves konyharuhára terítjük az elő lapot, amelyet kenőecset segítségével vékonyan megkenünk olajjal. Erre helyezzük a második lapot. Ugyanúgy járunk el vele, mint az előzővel, végül a harmadikkal lefedjük. Az eljárás itt is ugyanaz, de az olajozás után megszórjuk 1 evőkanál zsemlemorzsával. Erre kanalazzuk a brokkolikrém felét úgy, hogy körben a szélein 2 cm-t üresen hagyunk. Konyharuha segítségével feltekerjük, a rudat megolajozzuk.
A maradék alapanyaggal pontosan így járunk el.
A réteseket 30-35 perc alatt világosra sütjük. Melegen tálaljuk.

Sütőben sütve, fűszeres burgonyakockákkal pedig remek mediterrán egytálétel.

Brokkoli-burgonya gratin

Hozzávalók:
50 dkg rózsáira bontott brokkoli
50 dkg burgonya
1 db nagyobb főzőhagyma vagy vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál szárított kakukkfű
só, bors ízlés szerint
A mártáshoz:
½ l passzírozott paradicsom
1 db közepes méretű hagyma
1 teáskanál szárított bazsalikom
1 teáskanál szárított rozmaring
só, bors ízlés szerint
1 evőkanál olívaolaj
A tetejére:
5 dkg reszelt edámi sajt

Elkészítés: A mártáshoz a hagymát finomra vágjuk. Kisebb lábosban 1 evőkanál olívaolajon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a szárított zöldfűszereket, majd a passzírozott paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, 5-6 perc alatt besűrítjük, hűlni hagyjuk.
A kis rózsákra szedett brokkolit forrásban lévő vízben 5 percig főzzük, jeges vízbe dobjuk, leszűrjük. A burgonyát hámozás után cca. 1 cm-es kockákra vágjuk. Forró, sós vízben 4-5 perc alatt félpuhára főzzük, leszűrjük. A hagymát egészen apró kockákra vágjuk. Egy nagyobb serpenyőben 2 evőkanál olajat forrósítunk, a hagymát megfuttatjuk rajta, majd beledobjuk a burgonyakockákat. Sóval, borssal, kakukkfűvel fűszerezzük, 4-5 perc alatt megpirítjuk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Egy hőálló üveg- vagy kerámiatálba szórjuk a pirított burgonyát, erre halmozzuk a brokkolirózsákat. Egyenletesen elosztjuk a zöldségeket, a tetejére öntjük a paradicsommártást, megszórjuk reszelt sajttal. 18-20 perc alatt készre sütjük. Melegen tálaljuk.

Ez a fogás tovább gazdagítható, ha a burgonyakockákra 30 dkg előzetesen megsütött, felkockázott csirke- vagy pulykamellet, vagy 25 dkg csíkokra vágott sonkát szórunk.





Joghurtos mártogassal, színes zöldségekkel egészséges és finom vendégváró

Bátran kísérletezzünk a brokkolival, és használjuk ki a lehetőséget, amikor frissen kapható!

HL

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Padlizsános egytálétel
  2015-02-25 21:31:50, szerda
 
  Padlizsános egytálétel

Hozzávalók:

1 nagyobb padlizsán
4 db paprika
3 közepes paradicsom
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 tojás

bors

Elkészítés:

A padlizsánt megmossuk, meghámozzuk zöldséghámozóval úgy, hogy a héja csíkokban maradjon rajta. Fél centis karikákra vágjuk, majd kis kockákra. Olajban szép barnára sütjük, majd papírtörlőre szedjük.

A paprikákat sütőben vagy a gázrózsára helyezett sütőrácson addig sütjük, míg a héja fekete nem lesz. Zacskóba tesszük vagy lefedhető edénybe, 10 perc után a puha paprikákról könnyedén le tudjuk húzni a héjukat. A paradicsomokkal is ugyanígy teszünk.

Ezután kevés olajon az apróra vágott hagymát kicsit megpirítjuk. A paprikákat közben csíkokra vágjuk, a paradicsomokat felkockázzuk. A hagymához adjuk őket, és az összezúzott fokhagymákat is. Sózzuk, borsozzuk. Villával a paradicsomokat kicsit szétnyomkodjuk, és kb. 5 perc után az egészhez adjuk a padlizsánkockákat is.

A tojásokat megsütjük ízlés szerint, és minden adagra egyet-egyet ráhelyezünk.

A paprikák és paradicsomok elősütése kihagyható, de mindenképp érdemes kipróbálni így, mert egészen különleges ízt kölcsönöz az ételnek. Még egy ötlet: a megsütött padlizsánkockákat, a megsütött és meghámozott paprikát, paradicsomot ne főzzük össze, hanem egy tálban keverjük össze, és vékony csíkokra vágott vöröshagymát adjunk hozzá. Külön tálkában ecetből, sóból, borsból, olajból és zúzott fokhagymából ízlés szerint salátaöntetet készítünk, és ezzel öntjük le a salátát. Hűtőben hagyjuk 1 órát állni, (közben néha keverjük át) és máris fogyasztható a különlegesen finom saláta.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Hajbea küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Mogyorós banánturmix
  2015-02-25 21:29:27, szerda
 
  Mogyorós banánturmix

Hozzávalók:

2 személynek:
1 banán
5 dl szójatej, kókusztej vagy tehéntej
1 evőkanal földimogyoróvaj vagy Nutella

Elkészítés:

A banánt földaraboljuk, hozzáöntjük a tejet, teszünk bele 1 evőkanál mogyoróvajat, esetleg helyette nutellát, és botturmix-szal összeturmixoljuk.





Megjegyzés:

Nagyon egészséges, bármilyen gyümölcsből elkészíthető. Lehet csinálni mandulatejből is. Ha valaki a Nutellát szereti, lehet azzal is csinálni mogyoróvaj helyett.

A receptet Palmafa123 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Hagyományos céklasaláta
  2015-02-25 21:26:46, szerda
 
  Hagyományos céklasaláta

Hozzávalók:

5-6 db cékla
cukor

ecet
őrölt kömény
bors

Elkészítés:

A céklákat alaposan megmostam, bő sós vízben megfőztem (kb. 1 óra alatt). Amikor kihűlt, levágtam a két végét, lehámoztam a héját, és hullámos szeletelővel felszelem. Cukros-ecetes salátalével leöntöttem, őrölt köménnyel és kevés borssal ízesítettem.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Friedlne küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Alföldi zúzapörkölt
  2015-02-25 21:23:58, szerda
 
  Alföldi zúzapörkölt

Hozzávalók:

1 kg friss csirkezúza
20 dkg füstölt szalonna
2-3 fej hagyma
2 db zöldpaprika, lehet bogyiszlói is
2 db lédús paradicsom
2 dl száraz fehérbor
2-3 gerezd fokhagyma
50 dkg közepes burgonya
1 evőkanál zsír

őrölt bors
őrölt kömény
őrölt pirospaprika

Elkészítés:

A zúzát alaposan áttisztítom, félbevágom, amíg a többi hozzávalót előkészítem, hideg vízben hagyom állni. A hagymát félfőre, a szalonnát, a paprikát és a paradicsomot is felkockázom, a fokhagymát a kés lapjával összenyomom, majd felaprítom. A burgonyát meghámozom, felcikkezem.

A bográcsot kikenem a zsírral, felteszem a közepes tűzre, beledobom a szalonnát, kiolvasztom. Amikor a szalonna már kezd sülni, mehet rá a hagyma, kissé sózom, hogy jól kieressze levét, üvegesre párolom. Beleteszem a paprikát, a paradicsomot és a fokhagymát, kis vízzel feleresztve sűrű szafttá főzöm, ha kell, kevés vízzel feleresztem.

Amikor a szaftot jónak ítélem, rádobom a lecsepegtetett zúzát, meghintem pirospaprikával, sózom, borsozom, a köménnyel fűszerezem, alaposan összekeverem. Hagyom picit lepirulni, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, lassú tűzön főzöm, pihentetőűl megiszom egy laza fröccsöt - ha nagy a meleg, hosszúlépést - száraz fehérborból, igazi, bugyborékoló szódavízzel.

A tűzre ügyelve 5-10 percenként megforgatom a bográcsot. Amikor a zúza már majdnem puha (1,5-2 óra kell neki). Hozzáadom a lecsurgatott burgonyát, pár percnyi főzés után felöntöm a borral, szükség szerint még sózom, borsozom, készre főzöm.

Friss kenyérrel, kovászos uborkával és erős savanyúsággal tálalom.

Megjegyzés:

A társaság igénye szerint főzhetünk bele csípős, szárított paprikát is. Ha még fokozni szeretnénk az ízek harmóniáját, 5 perccel a befejezés előtt dobhatunk bele 20-25 dkg félbevágott, lehártyázott csirkemájat is. Jó étvágyat, Nani.

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Sajtos fokhagymaleves
  2015-02-25 21:22:44, szerda
 
  Sajtos fokhagymaleves

Hozzávalók:

1 kis fej vöröshagyma
1 kis fej fokhagyma
2,5 dl főzőtejszín
1 erőleveskocka
10 dkg tömlős sajt
olaj

reszelt sajt
pirított zsemlekockák

Elkészítés:

Kevés olajon az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát megpirítjuk. Hozzáadjuk a főzőtejszínt. Ha szükséges, összeturmixoljuk. Felöntjük vízzel, felforraljuk, fűszerezzük. Hozzáadjuk a tömlős sajtot.

Tálaláskor a tányérba tesszük a zsemlekockákat, reszelünk rá sajtot, majd forrón öntjük rá a levest.

Megjegyzés:

Hideg téli napokon nagyon finom! Jó étvágyat!

A receptet Hearthenike küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2015.01 2015. Február 2015.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 278 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 685
  • e Hét: 15557
  • e Hónap: 29462
  • e Év: 159169
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.