Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Vegetáriánus brassói fokhagymaimádóknak
  2015-03-18 23:07:24, szerda
 
  Vegetáriánus brassói fokhagymaimádóknak

Hozzávalók:

kb. 3 púpos evőkanál szójagranulátum
pár csipet ételízesítő
legalább egy fej fokhagyma (de inkább kettő)
pár csipet szerecsendió
1 kávéskanál őrőlt bors
1 evőkanál margarin
ízlés szerinti mennyiségű sült krumpli

Elkészítés:

A szójagranulátumot kb. 20 percig áztatjuk, majd forró margarinba tesszük. Mindig legyen rajta kevés víz is, ahogy pároljuk, miközben nagyon kevés ételízesítőt teszünk rá, vigyázzunk nehogy elsózzuk. Közben szakadatlanul préseljük a fokhagymagerezdeket bele a szójába, legalább 8 gerezdet, ha közepes méretű a fokhagyma. A borsot, szerecsendiót is beletesszük, közben mindig ügyelünk, hogy a szója meg ne égjen, kevés víz legyen rajta, és csak rotyogjon a fedő alatt. Kb. 20 perc alatt kész is, de mivel a fokhagymák íze már belefőtt, teszünk még bele 1-2 gerezdet préselve, és cseppett összefőzzük. Csípős kell legyen, úgy az igazi. Az előkészített burgonyát a fenti műveletek közben már forró olajban kisütöttük, lecsepegtettük, és külön arra is nyomunk pár gerezd fokhagymát. Összekeverjük a masszával, és bármilyen salátával vagy anélkül fogyasztjuk.

Megjegyzés:

Fenti szójamennyiséghez kb. két személyre sütünk burgonyát bőségesen.

A receptet Schádtné Galicz Mária küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Pudingos lepény
  2015-03-18 23:05:26, szerda
 
  Pudingos lepény

Hozzávalók:

kb. 16 szelethez:
25 dkg sütőmargarin
30 dkg porcukor
6 tojás
25 dkg liszt
1 tasak sütőpor
1 tasak vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
40 dkg fehér szőlő
30 dkg piros szőlő
1 csomag főzés nélkül készíthető vaníliapuding
2 dl tej
porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

A margarint habosra kikeverjük a porcukorral, csipet sóval, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, tovább habosítva a keveréket. A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a sütőporral, vaníliás cukorral és a tojásos masszához öntjük. Belereszeljük a citrom héját, és az egész masszát a liszttel együtt simára keverjük. A szőlőt megmossuk, leszemezzük és lecsepegtetjük.

A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Közepes méretű tepsit kibélelünk a sütőpapírral, beleöntjük a masszát, elsimítjuk a tetejét és kb. 30 percig sütjük, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni. Amíg a tészta hűl, elkészítjük a vaníliapudingot, a tasakon lévő előírás szerint a tejjel. Amikor a tészta kihűlt, kivesszük a tepsiből, tálra tesszük, és megkenjük a pudinggal. Megszórjuk a szőlővel, és tenyerünkkel kissé belenyomkodjuk. Rászitáljuk a porcukrot, és felszeleteljük.





Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 30 perc múlva
1 szelet: 280 kcal

Megjegyzés:

Fotó: Kerekes

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Brassói aprópecsenye tarjából
  2015-03-18 23:03:36, szerda
 
  Brassói aprópecsenye tarjából

Hozzávalók:

1,2 kg tarja
2 nagy fej hagyma
10 gerezd fokhagyma
2 db zöldpaprika
1-2 db paradicsom
1 db babérlevél (kisebb)
8 szelet bacon
8 dkg sertészsír
himalájai kősó
sok őrölt bors
sok morzsolt majoránna
kevés őrölt kömény
kevés fűszerpaprika
1 kiskanálnyi darált csípős paprika
2,5 kg burgonya

Elkészítés:

Egy nagyobb edényben a zsíron a szalonnát és az apróra vágott hagymát megdinsztelem, erre jön a csíkokra vágott tarja, amit fehéredésig pirítok.





Ezután mehet bele a zöldpaprika, a paradicsom, a fűszerek ízlés szerint és a fokhagyma.





Percekig kevergetem, majd egy kevés vízzel felöntöm, és lefedem. Ezt a folyamatot ismételgetem 8-10 alkalommal, amíg a hús vajpuha nem lesz, de még nem esik szét. Mindig csak kevés vizet öntök alá, hogy piruljon is, párolódjon is. 60-70 perc alatt elkészül.

A burgonyát megpucolom, kockára vágom, és egy nagy lábosban sós vízben, forrástól számított 5 percet forralom, majd rögtön leszűröm.

Egy olajsütőt feltöltök olajjal, és ebben sütöm ki 3 részletben a burgonyát, majd sózom,





és az elkészült brassói húshoz keverem.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Almás csirkeaprólék leves
  2015-03-18 22:58:06, szerda
 
  Almás csirkeaprólék leves

Hozzávalók:

1 csirke apróléka
40 dkg alma
1 dl tejföl
1 evőkanál liszt

csipetnyi cukor

Elkészítés:

A csirkeaprólékot alaposan megmosom, én a fejét nem, de lábát, nyakát, farhátját kettévágva és még a szárnyait is használom. Az almákat meghámozom, magházukat kivágom, feldarabolom, 1 almát nyolcfelé.

Hideg sós vízben felteszem főni a csirkeaprólékot, körülbelül 2 liternyi legyen a leve. Amikor már félig puha, beleteszem az almát. Mikor a hús és az alma is megpuhult, a liszttel simára kevert tejföllel behabarom, még egyszer felforralom. Egy csipet cukorral szelídítem a kész leves ízét.

Megjegyzés:

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Tulipánfa
  2015-03-18 22:54:24, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Tavaszelő
  2015-03-18 22:19:03, szerda
 
  Kisszőlősi Szánthó Lóránt: Tavaszelő


Kikelet hava

A téltemető lassan elvirul,
és szirmot bont a pirosló hunyor.
Az égbolton nem tobzódnak komor
hófellegek, és nem süvölt vadul

a szél. A kertben már vígan dalol
egy rigó, bokrok közt nyílik alul
az ibolya, és számolatlanul
bodobács jön a lapos kő alól.

Én könnyű szívvel, csupasz fák alatt
tavaszt szagolni járok, és - habár -
időnként Sándor, József, Benedek

megtréfál, nem hoz elég meleget,
azért a télnek vége van, ha már
a Kos jegyébe vándorol a Nap.




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Boldog Névnapot!
  2015-03-18 22:16:05, szerda
 
  Most nagyon megérdemlik a Sándorok a gratulációt,
mert meghozták a meleget.
Reméljük a Józsefek és Benedekek is folytatják.

Kedves Sándorok!

BOLDOG NÉVNAPOT
kívánok szeretettel!
Gabi




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sándor, József, Benedek
  2015-03-18 22:14:48, szerda
 
  Sándor, József, Benedek

Megérkeztek ők, akik a melegért felelősek a néphit szerint. Lássuk, mire számíthatunk a hétvégén!

Sándor, József, Benedek... A tavaszi napéjegyenlőség idején, Gergely nap után közel egy héttel érkeznek ők hárman, akik a melegért felelősek a magyar néphit szerint.

Sándor napja - március 18.

Az első igazán meleget hozó nap. Ekkorra már a napsugarak is barátságosabban simogatják a földeket. ,, Ha Sándor napján szép az idő, jó termés várható ,, - tartotta a népi regula. Ezen a napon engedték ki először a méheket. A néphit szerint, ha a méhek sűrűn kitelepednek a kas, vagy kaptár szájára, akkor jó idő lesz. Aki serényebb munkára akarta a méheit fogni, az hangyabolyt szórt a kas alá.






József napja - március 19.

A három összetartozó nap közül a leggazdagabb szokásokban és hiedelmekben. ,,Ha József napján derült, hőség hozzánk beül ,, - szól a regula. Ha ezen a napon szivárvány látszik az égen, benne széles sárga sáv, az jó búzatermést, a széles piros sáv pedig bő bortermést ígér. Egyes falvakban ezen a napon kezdték el szántást, a gazdag termés reményében.







Benedek napja - március 21.

Ez a tavasz első napja. ,,Ha ezen a napon dörög az ég, száraz lesz a nyár" - tartották elődeink. Szeged környékén a Benedek-napon ültetett hagymát augusztus 24-én szedték föl, utána a háztetőre rakták, ahol 7 nap érte a napsugár és 6 éjszaka a harmat. Ennek a hagymának a főzetét elsősorban a tífuszos betegek gyógyítására tartották alkalmasnak.






Forrás:részben Időkép
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sándor, József, Benedek
  2015-03-18 22:11:48, szerda
 
  Sándor, József, Benedek zsákban hoznak meleget...



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2015.02 2015. Március 2015.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 349 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3421
  • e Hét: 12924
  • e Hónap: 26829
  • e Év: 156536
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.