Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Jó éjszakát!
  2015-03-23 23:59:21, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Egész éjjel ébren? Az álmatlanság négy oka és megoldásai
  2015-03-23 23:58:06, hétfő
 
  Egész éjjel ébren? Az álmatlanság négy oka és megoldásai

A krónikus álmatlanság mindennapjainkat és egész életminőségünket meghatározza. Ha nehézségeink vannak az elalvással vagy épp magával az alvással, akkor ez befolyásolja az általános egészségügyi állapotunkat, csakúgy, mint munkaképességünket és kapcsolatainkat.






Íme, az álmatlanság legáltalánosabb okai:

1. Szorongás és stressz

Sok minden nyomja a lelkét? Az aggódás arra készteti az agyunkat, hogy éjszaka is pörögjön, és ettől nem tudunk aludni. A családi, a munkahelyi vagy épp az iskolai problémák szorongást okoznak, amelyek következtében nehezebb vagy olykor lehetetlen a megfelelő éjszakai pihenés.

Akár az olyan traumatikus események, mint a munkahely elvesztése, a válás vagy egy szeretett személy halála gyakran hosszú ideig tartó szorongást és stresszt okoznak, és mindez rengeteg álmatlan éjszakában csapódhat le. Az álmatlanság további okai között tartják számon a horkolást, valamint az apnoe szindrómát (alvás közbeni légzészavar) pedig a horkolás következményének gondolják. Ha arra gyanakszunk, hogy apnoe szindrómában szenvedünk, azonnal forduljunk orvoshoz, mielőtt komolyabb egészségügyi következményei lennének. Az apnoe az ún. CPAC (pozitív légnyomás terápia) kezeléssel hatékonyan kezelhető, ezzel biztosítva a nyugodt éjszakai pihenést.


2.Élénkítő szerek

Az energia- és üdítőitalok, a kávé és a tea jelentős mennyiségű koffeint tartalmaznak, amelyek serkentik az agyat, azonban meg is zavarhatják a normális alvási mintákat. Ha a nap második felében kávét iszunk, akkor ez hozzájárulhat ahhoz, hogy este ne tudjunk elaludni. A nikotin szintén egy kulcsfontosságú élénkítő, amely összefüggésbe hozható az alvással vagy annak zavarával.

3.Gyógyszerek

A recept nélkül kapható gyógyszerek jó része álmatlanságot okoz. A súlycsökkentőkben, a megfázás esetén szedhető gyógyszerekben gyakran van koffein és más egyéb potenciális agyi stimuláló szerek.

Néhány általánosan ismert vényköteles gyógyszer is ismert arról, hogy megzavarják az éjszakai alvást, ezek a következők:

Élénkítők
Allergia gyógyszerek
Szív- és vérnyomás gyógyszerek
Antidepresszánsok

4.Depresszió

Közismert, hogy az álmatlanság hátterében gyakran depresszió húzódik meg. A kutatók úgy vélik, hogy ez a betegség bizonyos agyi kémiai egyensúlyhiányok miatt lép fel, amelyek az alvásmintákat szabályozzák. Másrészről az alvásproblémát gyakran okozza szorongás vagy olyan negatív gondolatok és félelmek, amelyek a depresszió kísérőjelenségei. Az álmatlanság tipikus tünete lehet bizonyos hangulati rendellenességeknek is, mint például a bipoláris- vagy a poszt-traumás zavar vagy az általános szorongás.

Hogyan küzdjük le az álmatlanságot
Amennyiben a mindennapjai során gyakran fordul elő álmatlanság, néhány dolgot megtehet annak érdekében, hogy megváltoztassa az életmódját és szokásait és így végre kipihenje magát. Következzen hát néhány hatékony módszer az álmatlanság leküzdésére:

próbáljunk meg annyi stresszt kiküszöbölni az életünkből, amennyire csak lehet
minden nap ugyanabban az időben keljünk fel
korlátozzuk a napközbeni alvást
ne együnk vagy igyunk közvetlenül lefekvés előtt
korlátozzuk azokat a tevékenységeket, amiket az ágyban végzünk - az ágyat egyszerűen csak alvásra használjuk


Amennyiben krónikus álmatlanságban szenvedünk, mindenképp konzultáljunk az orvosunkkal, hogy mielőbb kiderüljenek a háttérben meghúzódó okok. Időnként az álmatlanság önmagában álló rendellenesség, és nem egy meglévő állapot tünete.

Forrás: http://tudnodkell.info

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A pisztácia csodálatos hatásai az étrendben
  2015-03-23 23:57:46, hétfő
 
  A pisztácia csodálatos hatásai az étrendben

A pisztáciát már évezredek óta ismerjük, azonban csak mostanában kezdünk rádöbbenni, hogy milyen egészséges és jótékony hatásai vannak amennyiben szerepel a mindennapi étrendünkben. Eredetileg Nyugat-Ázsiában őshonos, de ma már Kaliforniában, Mexikóban és Ausztráliában is megtalálható. Az egyik legegészségesebb csonthéjas magnak tartják a mandula mellett, és szintén egyedülálló, hogy egyike annak a két diófélének, amelyet a Biblia is megemlít. Ha még soha nem gondolt arra, hogy a pisztácia egészséges, akkor itt az idő hogy újragondolja korábbi vélekedését.






Íme, a pisztácia néhány jótékony hatása az egészégre és az életmódra

Egészséges szív
A pisztáciáról ismeretes, hogy a rossz koleszterint , az LDL-t csökkenti, míg a jó koleszterint, a HDL-t növeli. Mindehhez nem kell hosszú időn át rengeteg pisztáciát ennünk, hanem elég néhány marékkal, pár héten vagy hónapon keresztül és máris tapasztalhatjuk a jelentős változásokat az egészségünkben. A pisztácia olyan antioxidánsokat is tartalmaz, mint az A és E vitamin, így segíthet a gyulladások leküzdésében, és ezért nagyon hatásos olyan betegségek kezelésben, mint az ízületi bántalmak. Mindezek mellett a vérereket is védelmezi, így segítve a szívbetegségek kockázatának csökkentését.

Egészséges vér
Míg rengeteg élelmiszer tartalmaz B6 vitamint, a pisztácia különösen gazdag forrása ennek a fontos vitaminnak. A B6 a tíz legfontosabb vitamin között szerepel, mivel segíti a hemoglobin képződést. Ez az a fehérje, amelynek fő feladata, hogy a sejtekhez oxigént szállítson a vérkeringésen keresztül.

Egészséges idegrendszer
Mivel a pisztácia nagyon sok B6 vitamint tartalmaz, ezért nem meglepő, hogy az idegrendszerre is rendkívül jótékony hatással van. Az aminosavak fejlődéséhez nélkülözhetetlenek az üzenetküldő molekulák, és a B6 vitamin hozzájárul ezen molekulák létrejöttéhez nagy tömegben. A B6 a mielin kialakulásában is segít, amely körbeveszi az idegrostokat, így szabályozva a kommunikációt az idegek között.

Egy répa naponta...
Gyerekként mindenkinek azt mondták, hogy milyen fontos sárgarépát enni. Valószínűleg a szüleinktől hallottuk, hogy a répa a látásnak nagyon jót tesz. Ez így igaz, szüleink nem hazudtak. Azonban van egy új csemege, amivel a szemünk egészségét megőrizhetjük - és ez természetesen a pisztácia!

A pisztácia két karotinoidot tartalmaz, amik általában nincsenek meg más csonthéjas magvakban. Ez a két komplex összetevője a luteinnek és az zeaxantinnak, amelyek védelmező antioxidánsokként működnek, oltalmazva a szöveteket a szervezetben a szabad gyököktől. A szabad gyökök összefüggésbe hozhatók az öregedés mellett a ráncokkal, a rákkal, a szívbetegségekkel és a vaksággal is. A pisztácia, a benne található karotinoidoknak köszönhetően segít a látóidegeknek a látássérüléssel megküzdeni, így csökkentve a vakság esélyét, csakúgy mint ahogy a sárgarépa is teszi, csak ebben az esetben a pisztácia ízletesebb, mint a répa. Kutatásokat már végeztek ebben a témában, de még csak az USA-ban.

Forrás: http://tudnodkell.info

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Itt a Nagy Tavaszi Fáradtság-cikk!
  2015-03-23 23:57:34, hétfő
 
  Itt a Nagy Tavaszi Fáradtság-cikk!

A tavasz közeledtével éreznünk kellene, amint az ébredő természet feltölt energiával, mégis ezekben a kora tavaszi napokban sokan bágyadtak, aluszékonyak, az emberek fejfájásról, szédülésről, ingerlékenységről panaszkodnak.

A közeledő kikelet ellenére nyoma sincs a megújuló vállalkozó kedvnek, a végtagok ólomsúlyúak, a fej mintha vattával lenne kitömve, - egyszóval erőt vesz rajtunk a tavaszi fáradtság.

Minden kellemetlen tünete ellenére, a tavaszi fáradtság nem betegség, hanem a szervezet normális reakciója, amikor is a téli üzemmódról tavaszira vált át. Ez az átállás azonban tovább emészti a tél során egyébként is megcsappant energiatartalékainkat.

Hormonok és az életmód szerepe

A fáradtságérzet kialakulását elsősorban a hormonháztartásunkban lezajló folyamatok okozzák, mégpedig az ,,alvási hormon", a melatonin, és a ,,boldogsághormon", a szerotonin szintjének szezonális ingadozása.

Télen, amikor a nappalok rövidebbek, és kevesebb napfényhez jut a szervezet, fokozódik a melatonin-képződés, és ezzel együtt megnő az alvásigény. A tavasz közeledtével a napok hosszabbodásával több fény éri szervezetünket, csökken a melatonin produkció, és ez átmeneti zavart okoz az alvás-ébrenlét bioritmusában.

A szerotonin képződését a fény fokozza. A tél hosszú szürkesége után jelentős szerotoninhiány alakul ki szervezetünkben, amely a tavaszi napsütés hatására, csak lassan és fokozatosan pótlódik. Az alacsony szerotoninszint depressziót, örömtelenséget okoz. A hormonok példáján láthatjuk, hogy a ,,téli időszámításra" beállított biológiai óránk csak nehézkesen képes átállni a tavaszi fényviszonyok diktálta gyorsabb ütemre. Ez igen fárasztó folyamat.

A tavaszi kimerültségért azonban nem csupán a hormonszintek változása a felelős, hanem a hideg hónapokban megszokott étrend is. A téli táplálkozás általában zsírban gazdag és kalóriadús, a nyárhoz viszonyítva kevesebb friss gyümölcsöt és zöldségfélét fogyasztunk, és így előbb utóbb ásványi só- és vitaminhiány alakul ki. A tavaszi fáradtság jelentkezése azonban nem végzetszerű, némi életmód változtatással megelőzhetjük, legalábbis jelentősen mérsékelhetjük tüneteit.

Mozogjunk minél többet a napfényes szabadban, friss levegőn

Sétáljunk, kocogjunk, fussunk, kerékpározzunk, ki-ki kedve, kora és vérmérséklete szerint. A rendszeres, képességeinkhez mért testmozgás nem csupán keringésünket, izmainkat, csontjainkat, immunrendszerünket erősíti, hanem a stresszválaszban részt vevő anyagok (noradrenalin, szerotonin) termelését is növeli. A testedzés során ópiátok (endorfin) is felszabadulnak, melyek jó közérzetet biztosítanak. Összességében, ezek a vegyületek enyhítik a depresszív tüneteket.






Változtassunk étkezési szokásainkon

Javasolt a napi többszöri, kisebb mennyiségű étkezés, így a szervezet energiaellátása egyenletes lesz, és a táplálék feldolgozása is kevesebb megterhelést jelent számára.

Fogyasszunk minél több gyümölcsöt, zöldségfélét, tejet és tejterméket. A bennük lévő vitaminok, ásványi sók, nyomelemek gazdagon pótolják mindazt, ami a télen elveszett. Különösen javasolt a joghúrt és a kefir, ezek könnyen emészthetők és nem okoznak étkezés utáni bágyadtságot. A tejsavó és író az idegrendszer számára (is) fontos anyagokat (triptofán, lecitin) tartalmaznak.

Vegyünk magunkhoz a megszokottnál még több folyadékot. Ismert tény hogy testtömegünk 60%-a víz, ez az érték természetesen életkortól, testalkattól függően némileg változó. Az élő rendszerek nedvei közül a legfontosabb oldószer a víz, és sejtjeinknek szüksége van erre az oldószerre, hogy segítségével az anyagcsere során képződött salakanyagot kiválaszthassák magukból.

A téli hónapokban jelentős mennyiségű hulladékanyag halmozódik fel a szervezetben, és ennek eltávolításához több folyadékra van szükség. Tanácsos naponta legalább 1,5-2 liternyit inni, ásványvíz, gyümölcs- és zöldséglé formájában.






A reggeli váltózuhany felfrissít

A meleg, bágyasztó kádfürdőzés helyett zuhanyozzunk. A reggeli váltózuhany segítségével egész nap frissek maradhatunk. Kezdjük a zuhanyzást először kellemes hőmérsékletű vízzel, majd hűtsük folyamatosan, és ezt megismételhetjük háromszor, ügyelve arra, hogy a zuhanyozást hideg vízzel fejezzük be. Ez az egyszerűen kivitelezhető otthoni szaunázás serkenti a vérkeringést, alaposan megmasszírozza izmainkat, felkelti életkedvünket.

A test mellett ápoljuk lelkünket is

Gondolkozzunk pozitívan, legyen bennünk erős a hit, és az elkötelezettség a Jó iránt. Ne keltsünk, de kerüljük a felesleges konfliktusokat, viszont vállaljuk fel bátran a megoldásra váró problémáinkat. Az igaz emberi kapcsolatok segítenek a feszültség oldásában. Legyünk együtt többet családtagjainkkal, barátainkkal, és merítsünk erőt a felőlük áradó szeretetből. Szánjunk több időt kedvenc hobbinkra. Olvassunk könyveket, hallgassunk zenét, - a művészet befogadása lélekgyógyító. Végezetül ne feledjük: az ember a természet része, annak törvényei ránk is vonatkoznak. Hamarosan tavaszodik. Álljunk át hát mihamarabb a tavaszi időszámításra, újuljunk meg testileg-lelkileg, ébredjünk együtt a tavasszal.

(WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus)






A 10 legjobb tipp tavaszi fáradtság ellen

Mivel a tél során kevesebb napfényhez és élő növényi táplálékhoz jut a szervezet, megcsappannak vitaminraktárai, ezért is érezzük magunkat gyengébbnek. De hogyan győzzük le a fáradtságot és az álomkórt?

1. Tisztítsuk ki a szervezetet! A téli lakomák után a tavasz kiváló időszak emésztőrendszerünk méregtelenítésére. Nem kell drasztikus léböjtkúrába kezdenünk, de szánjunk a diétára legalább három napot.

2. Óvjuk a májat! A májat katángkóró- vagy benedekfűfőzettel is regenerálhatjuk. Ha nem szeretjük a gyógyteákat, válasszunk máriatövis-kivonatot tartalmazó kapszulát. Ha articsóka kerül a salátába, amit lenmagolajjal locsolunk meg, kész is a májvédő vacsora!

3. Koncentráljunk illóolajokkal! Ha muszáj dolgoznunk vagy koncentrálnunk, de semmi erőnk, igyunk egy nagy pohár vizet, szellőztessünk ki, és hívjuk segítségül az illóolajokat! A citrom, a borsmenta és az eukaliptusz olaját párologtatva azonnal felfrissülünk, a levendula illata pedig helyreállítja lelkünkben az egyensúlyt.

4. Élénkítsük fel a nyirokkeringést! Északon úgy tartják, a szaunázás kis mértékben orvosság, nagymértékben gyógyszer. Ha egészséges a szervezet, erősíti az immunrendszert, felpezsdíti a vérkeringést. Aki nem bírja a forróságot, próbálja ki az infraszaunát. Míg a finn szaunában a verejték 97 százaléka víz, az infraszaunában távozó izzadság 20 százalékát a szervezetben felgyülemlett koleszterin, tejsav, zsírfelesleg és különféle nehézfémek teszik ki. Szintén fokozza a nyirokkeringést, ha átdörzsöljük a testünket luffaszivaccsal, vagy ha egy kevés édeskömény-, boróka-, gyömbér- illetve rozmaringolajat jojoba-bázisolajba cseppentünk, és azzal masszírozzuk át a bőrt minden fürdés után. De vigyázzunk: ha homeopátiás kezelés alatt állunk, az illóolajok segítségéről le kell mondanunk.

5. Ropogtassunk csírákat! Az enzimdús csíra valóságos vitaminbomba, feltölti energiával a szervezetet. Próbáljuk ki az otthoni csíráztatást, így a szendvicsre és a salátára mindennap friss “feltét" kerülhet.

6. Kocogjunk a napsütésben! Mivel télen kevesebb napfény ér minket, a szervezetünkben D-vitamin-hiány alakulhat ki. A pótlás legjobb módja, ha kihasználjuk a kora tavaszi napsütést, és a lehető legtöbb időt töltjük a szabadban. A legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy a mozgás segít, ha fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat. Jobban járunk a tempós sétával vagy a kocogással, mint a kőkemény edzéssel: egy tanulmány ugyanis rávilágított, hogy a könnyed testmozgás ilyen szempontból jóval hatékonyabb, mint a nagy erőkifejtés. Ráadásul segít, hogy este könnyebben álomba merüljünk, és másnapra jobban kipihenjük magunkat.

7. Pótoljuk a vasat és a cinket! Bizonyos nyomelemek hiánya esetén is erőtlennek, kedvetlennek érezhetjük magunkat. Ha nem szűnik a fáradtság, érdemes vérvizsgálat alapján megnézni, nem csappantak-e meg szervezetünk nyomelem-tartalékai. A C-vitamin segíti a vas felszívódását, energiát ad, fokozza a koncentrációt. Szinte képtelenség túladagolni, mert csak óriási mennyiségben (kb. 10 000mg/nap) káros. Egy kutatás szerint rendszeres szedése még a szénhidrát utáni sóvárgást is segít megfékezni.

8. Ne tároljuk a zöldséget, gyümölcsöt! Ha a zöldségek és gyümölcsök hetekig állnak a hűtőben, veszítenek vitamintartalmukból. Vásároljunk friss retket, snidlinget, póré- és újhagymát, vagy vegyünk elő céklát, savanyú káposztát a kamrából.

9. Nassoljunk egészséges falatokat! Ha édességre vágyunk, rágcsáljunk aszalt fügét, datolyát, olajos magvakat, vagy csepegtessünk mézet teljes kiőrlésű gabonából készült kekszre.

10. Nyerjünk energiát a reggelivel! Tartalmas és egészséges reggelit készíthetünk, ha vízben vagy tejben megfőzünk egy adag zabkását. A zab idegerősítő, szorongásoldó. Szórjunk rá fahéjat, mely szintén hangulatjavító, élénkítő hatású. Gyógyír a fáradtságra: reszeljünk le egy almát, egy répát és egy kevés zellergumót, facsarjunk rá friss narancs- vagy citromlevet, és fogyasszuk el éhgyomorra.






Melyik vitamin hiánya okozza a tavaszi fáradtságot?

A vitaminok nélkülözhetetlen funkciókat töltenek be a szervezetben, többek között felelnek az immunrendszer működéséért, a szem egészségéért, a sejtek regenerálódásáért, a véralvadásért, a csontok és a fogak tartósságáért. Van olyan vitamin, amely több mint száz feladatot lát el. Ezért, ha a szervezet nem jut hozzájuk kellő mennyiséghez, hiánytünetek jelentkeznek - olvasható aMagyar Dietetikusok Szövetségének (MDOSZ) legfrissebb hírlevelében.
Vitaminhiányhoz az elégtelen táplálkozás vezet, azonban bizonyos máj- és bélbetegségek is előidézhetik a hiányt, főként a feszívódási és az emésztési zavarok. Vannak vitaminok, amelyek bőségesen raktározódnak a szervezetben, és az elégtelen bevitel csak hosszú idő után vezet hiánytünetekhez. Ilyenek a zsírban oldódó vitaminok (az A-, a D-, az E- és a K-vitamin). Velük szemben a vízben oldódó vitaminok (a C-vitamin, a B-csoport vitaminjai) a vizelettel ürülnek, ezért naponta elegendő mennyiséget kell bevinni belőlük, hogy ne lépjenek fel a hiánytünetek.

Milyen tüneteket okoz az egyes vitaminok hiánya?

A-vitamin: A napi szükséges mennyiség egyharmadát vesszük fel kész vitaminként (retinolként) - elsősorban májból, tojásból, vajból -, a többi elővitamin, elsősorban béta-karotin formájában jut a szervezetbe. Az A-vitamin hámvédő vitamin és a szem éleslátásáért is felel. Hiányában a szaruhártya hiperkeratózis nevű betegsége, valamint farkasvakság lép fel, és a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képessége is csökken.

D-vitamin: Ez a vitamin akkor képződik, amikor a bőrt UVB-sugarak érik, ezért naponta legalább 15 perces szabadban tartózkodás ajánlott fedetlen fejjel és karral. Október végétől a napsütéses tavasz beköszöntéig azonban nem jut a bőr elegendő UVB-sugárzáshoz, ezért D-vitamin-pótlásra van szükség. A szervezet D-vitamin-előállító képessége a korral csökken, ezért időseknél különösen fontos a pótlása, mivel a csontozat egészségének megőrzéséhez nélkülözhetetlen. Vitaminhiányt figyeltek meg a policisztás petefészek szindrómában szenvedő nőknél is.

E-vitamin: Antioxidáns hatású zsíroldékony vitamin, amely az öregedés folyamatát és első jeleit is késlelteti. Egészséges emberben, kellően változatos étrend, növényi olajok fogyasztása mellett E-vitamin hiány nem fordul elő. Hiányával zsírfelszívódási zavar esetében kell számolni, ilyenkor a vörösvérsejtek élettartama csökken. Az E-vitamin védi az immunrendszert például a cigarettafüstből származó méreganyagok ellen, továbbá jótékonyan hat a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór lefolyására is.






K-vitamin: Többek között a véralvadást előidéző fehérjék képződéséhez nélkülözhetetlen. A béltraktus baktériumai képesek ezt a vitamint előállítani, a napi szükséges K-vitamin-mennyiség 80 százalékát ezek a baktériumok szintetizálják. A táplálékkal vesszük föl a maradék 20 százalékot, elsősorban sötétzöld levelű zöldségekkel. K-vitamin-hiány egészséges bélrendszer esetében szinte kizárt.
B1-, B2-vitamin és niacin (B3): A megfelelő energiafelhasználást segítik és a szem, a bőr és az idegrendszer épségéért is felelnek. A B1-vitamin a szénhidrát anyagcsere szabályozásában vesz részt. A B2-vitamin hiánya bőr- és nyálkahártya-tüneteket okoz. A niacin legismertebb hiánybetegsége a pellagra.

B6-vitamin: Az aminosavak és az esszenciális zsírsavak anyagcseréjében van fontos feladata. Egy felmérés szerint a nők fele nem jut hozzá a napi ajánlott mennyiségű B6-vitaminhoz. Már kisebb mértékű hiánya is növeli a szervezetben a homocisztein szintet, ami a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát növeli. Súlyos B6-vitamin-hiány tüneteként bőrbetegségek jelennek meg, jellemzően dermatitisz és akné. Az idegrendszerre is hatással van, ezért a bőrtünetek előtt álmatlanságot, depressziót és esetenként görcsrohamokat lehet megfigyelni.

B12-vitamin: Az egyetlen B-vitamin, amit a szervezet hosszabb ideig képes tárolni, főleg a májban. Megfelelő mennyiségű gyomorsav szükséges ahhoz, hogy a táplálékkal felvett fehérjékből szabaddá váljon a vitamin, ezért hiányához vezethet a csökkent gyomorsavtermelés. Ilyenkor fáradtság, depresszió, idegkárosodás okozta zsibbadás és bizsergés jelentkezhet a végtagokon. Felszívódását nehezíthetik a bél gyulladásos betegségei (mint a Crohn-betegség és a colitis), a köszvény, illetve az alkoholizmus. A szív- és érrendszeri megbetegedések és a sclerosis multiplex prevenciójában is jó eredményeket lehet vele elérni.

Biotin (H-vitamin vagy B7-vitamin): Hiányában étvágytalanság, bőrelváltozások, vérszegénység, érzészavar és koleszterinszint-emelkedés jelentkezhet.

Pantoténsav (B5-vitamin): A pantoténsav többek között a haj színét és a növekedését befolyásolja. Hiánya hasfájást, hányingert, álmatlanságot, gyengeséget és érzészavart eredményezhet.

C-vitamin: Manapság C-vitamin-hiány nagyon ritkán fordul elő. Napi 10 mg-nál kevesebb C-vitamin a skorbut, 50 mg-nál kevesebb pedig a szívbetegségek és a szürke hályog kialakulásának kockázatát növeli. A C-vitamin fokozza a vas felszívódását, ezért vashiány esetén mindig C-vitaminnal együtt kell pótolni a vasat.

Mik a legjobb természetes vitaminforrások?

A zsírban oldódó vitaminok főként a tejben és a tejtermékekben, tojásban, halakban és növényi olajokban találhatók meg. A tőkehalmáj nagyon gazdag D-vitaminban. K-vitaminban gazdag a szója és a sötétzöld levelű zöldségek. A búzacsíra, a teljes kiőrlésű gabonák, a mandula, a dió és a mogyoró gazdag E- és B6-vitaminban. Az állati eredetű élelmiszerek B12-, B6-vitamin és biotintartalma jelentős. C-vitaminban gazdag a citrusféléken kívül a kivi, a brokkoli, a karfiol, a karalábé, a sóska és a paradicsom.

A tavaszi fáradtságot leggyakrabban a télen jelentősen lecsökkent D- és C-vitamin-szint okozza, ha a téli borús időben nem gondoskodtunk a plusz bevitelről - áll az MDOSZ hírlevelében.

Forrás:http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/10388/tavaszi-faradtsag ; http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/a_10_legjob b_tipp_tavaszi_faradtsag_ellen/20110304092155 és http://www.origo.hu/egeszseg/20120330-melyik-vitamin-hianya-okozza-a-tavaszi-fara dtsagot.html

Forrás: http://tudnodkell.info

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A világ 10 legegészségesebb étele
  2015-03-23 23:57:20, hétfő
 
  A világ 10 legegészségesebb étele

A brokkolitól a lazacon át a lenmagig számos olyan közismert szuperfood létezik, amelyek nem csupán szervezetünket látják el a legszükségesebb tápanyagokkal, vitaminokkal és ásványokkal, de rendkívül ízletesek is.

Az egészséges életstílus egyre divatosabbá válik, és ennek egyik fő összetevője - közvetlenül a rendszeres testmozgás mellett - a helyes étkezés. Ez azt jelenti, hogy kihagyjuk az egészségtelen összetevőket, és helyettük azt esszük, amire a szervezetnek valóban szüksége van. Aki egy kicsit is foglalkozik az egészségével, már valószínűleg hallotta a ,,szuperfood" kifejezést. A kérdés csak az, akkor eleget fogyasztunk-e ezekből szuper egészséges és többnyire szuperfinom ételekből?






Az egészségünk számára legjobb élelmiszerek

Íme bolygónk legegészségesebb élelmiszerei és az indoklás, hogy miért érdemes ezek közül minél többet beépíteni étrendünkbe. A sorrend tetszőleges:

Bogyók.

A jó hír az, hogy szinte minden bogyóféle jó a szervezetünk számára, ami lehetővé teszi, hogy szabadon vűlasszuk ki kedvenc fajtánkat, aszerint, melyik ízét kedveljük a legjobban. A bogyófélék rendszeres fogyasztásának legnagyobb előnye, hogy nagyon gazdagok rostokban. A legnagyobb rosttartalma a málnának van, míg az eper a C-vitamin tartalma magas Minden bogyó híresen gazdag antioxidánsban, ami a rák elleni harcban óriási előny.

Fodros kel.

Kétségkívül ma ez a legnépszerűbb ,,szuperfood" a világon - és teljes joggal az. A fodros kel tele van tápanyagokkal, és tucatnyi különböző módon lehet elkészíteni, így könnyen és kényelmesen bevonhatjuk a napi étrendünkben. Akárcsak a bogyók, a kelkáposzta is nagyszerű forrása az élelmi rostoknak. Kimutaták, hogy a rendszeresen kelt fogyasztó cukorbetegek esetében látványosan javultak a tünetek. Amellett, hogy gazdag a rostokban, egy csésze fodros kel egyenértékű a K-vitamin ajánlott napi bevitelének közel 700% -ával (ami jó az egészséges csontoknak). Fizikai szempontból a kelben lévő a tápanyagok segítenek fenntartani bőr és a haj az egészséges állapotát.

Babfélék.

A lencse, a borsó és a bab számos egészségügyi előnnyel szolgálnak a szív, más szerveink és a csontok számára. A babfélékben gyakran megtalálható tápanyagok között van a B1-vitamin, a folsav, a magnézium, az oldható rostok, a kálium, a vas, a molibdén, és így tovább. Szakértők szerint a bab a leginkább tápanyagban gazdag élelmiszer a világon.

Joghurt.

Legyunk óvatosak, hogy milyen joghurtot választunk, de zsírszegény vagy zsírmentes sima joghurt általában nagyon egészséges. ,,A joghurt egy hordozó élelmiszer, amelyet probiotikumokkal dúsíthatunk, hogy létrehozzuk a megfelelő egyensúlyt a bélflórában és hasznos, szívbarát növényi sztanoiok számára" mondja Dr. Elisa Zied, a Feed your Family Right! (Tápláld helyesen a családod!) című könyv szerzője. A legjobb az egészben, hogy a joghurtnak általában nagyon jó íze van, és helyettesíthetjük vele az egészségtelen desszerteket is.

Kiwi.

Egy másik ízletes, de egészséges szuperétel a kiwi. Bár kicsike és finom, egyetlen adag kiwi kielégítheti a teljes napi C-vitamin szükségletünket és ellát rostokkal, káliummal, E-vitaminnal és A-vitaminnal A kiwi jelentős mennyiségű rostot tartalmaz, és ezért bizonyos esetekben enyhe hashajtóként is funkcionálhat.

Brokkoli.

Bizony, anyukánk nem túlzott, amikor azt állította, hogy milyen remek étel a brokkoli! Amellett, hogy teli van A- és C-vitaminnal, a brokkoli nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét és kalciumot. Azok számára, akik nem szeretik az ízét ennek a zöld szuperfoodnak, érdemes kipróbálniuk a reggel smoothie-ban eperrel és a joghurttal együtt. A markánsabb ízű hozzávalókat elfedik a brokkoli jelenlétét.

Lazac.

Tanulmányok kimutatták, hogy az Omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak a szív egészségének védelmében. Az egyik legjobb és legízletesebb módja annak, hogy hozzájussunk az Omega-3 zsírsavhoz, ha lazacot fogyasztunk. A lazac kalóriaszegény, viszont gazdag vasban. Próbáljuk ki sütve, grillezve vagy salátához hozzáadva, hogy soha ne unjuk meg.

Marhamáj.

Nem úgy hangzik, mintha ez lenne a legízletesebb superfood a világon, de marhamáj valójában a tápanyagokban az egyik leggazdagabb élelmiszer. Tele van vassal, van benne kolin króm, amely szabályozására a vércukorszintet, a kolin pedig hasznos a memóriának. Különösen ajánlott a menstruáló nők számára, és érdemes hetente 1-2 alkalommal fogyasztani.

Osztriga.

Azok számára, akik nem esznek húst, az osztriga értékes alternatíva lehet. Sok B12-vitamint tartalmaznak és a tápanyagokat, amelyekről tudjuk, hogy növelik a vörös vértestek képződését, a DNS-szintézist, és jó hatással vannak a neurológiai funkciókra. Egy egészséges adag osztriga jelentős mennyiségű vasat, rézt, cinket és szelént juttat a szervezetünkbe.

Lenmag.

A fehérjében, B-vitaminban és Omega-3-ban gazdag lenmag kiváló tápanyagforrás. Azért is olyan közkedvelt, mert sokoldalúan fogyasztható: hozzáadhatjuk turmixokhoz, gabonapehelyhez vagy friss zöldségekhez is.

Forrás: http://tudnodkell.info

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A krónikus dehidratáció: számos egészségügyi probléma okozój
  2015-03-23 23:56:43, hétfő
 
  A krónikus dehidratáció: számos egészségügyi probléma okozója

Sokkal többet és gyakrabban kellene innunk, ráadásul nem mindegy milyen vizet és honnan, sőt a kávé, tea és az üdítők nem felelnek meg pótlásként.

A víz és az emberi test
Ha utánaolvasunk, mindenhol számokba ütközünk, amelyek azt mondják, mennyi vízből áll a testünk vízből: az átlagos becslés 70% körüli. A vízfelvétel, különösen a tiszta víz bevitele, fontos tényező, amikor az optimális egészségről van szó. A tekintélyes amerikai Institute of Medicine szerint mintegy az amerikaiak 75% -a nem jut hozzá a javasolt napi 10 pohár vízhez, és ez a világ legtöbb részén sokkal rosszabb. Míg sokan azt gondolják, hogy a vizet tartalmazó más italok képesek bármikor helyettesíteni egy pohár tiszta vizet, az azonban téves elképzelés, és az ilyen italokat nem szabad beszámítani a napi vízszükségletünkbe.






Úgy tűnik, gyakori jelenség a társadalmunkban, hogy teát, kávét vagy üdítőitalt fogyasztanak, ha a sima víz nem kívánt vagy nem áll rendelkezésre. Ezen italok nagyrészének azonban vízhajtó hatása van a testünkre, amely arra ösztönzi a rendszerünket, hogy vizeletürítés révén szabaduljon meg a viztől, ahelyett, hogy megtartaná azt.

Testünk egy olyan rendszerrel rendelkezik, amit az orvosok ,,aszálykezelésként" emlegetnek Ez a folyamat biztosítja, hogy a szervek a vizet ,,érkezési sorrend" alapján kapják meg, amely során az agyunk kapja a legmagasabb prioritást. A hisztamin felelős víz adagolásáért az egész testben. Amikor nem iszunk elég vizet, a hisztamin testünkben olyan túlzott reakciókat ad, amely allergiát, krónikus fájdalmat, sőt az asztmát válthat ki. A vízhiány olyan szövődményekhez is vezethet, mint az ízületi fájdalmak, a fejfájás, a fáradtság, a súlygyarapodás, a fekélyek, a magas vérnyomás és a vesebetegség.

Az általunk elfogyasztott viz mennyisége befolyásolhatja a hangulatunkat is. Víz szükséges a triptofán szállításához a szervezetben, amely a neurotranszmitter szerotonin termeléséhez szükséges. A szerotonin összeköthető a boldogság az általános jólét érzéséhez és a pozitívabb életszemlélethez. Természetesen ezen neurotranszmitter hiánya depresszióhoz vezethet.

You're Not Sick You're Thirsty (Nem beteg vagy, hanem szomjas) című könyvében Dr. Fereydoon Batmanghelidj nagyon részletesen vizsgálja annak a tudományos folyamatát, hogy mit okoz ténylegesen a víz hiánya az emberi testben. Ábrákkal mutatja be, hogyan okozhat például asztmát vagy fekélyeket.

,,A szervezet a krónikus vízhiánya okozza a legtöbb betegséget az emberi testben." - Dr. Fereydoon Batmanghelidj

Fontos megjegyezni azt, hogy a néhány napig tartó mértéktelen vízivás nem csodaszer az évek óta tartó krónikus kiszáradásra. A test re hidratálása egy fokozatos folyamat, amely hosszú ideig tartó elkötelezettséget igényel.

Minőség
A fogyasztott víz minősége ugyanolyan fontos, mint a mennyisége. Azt jól dokumentált, hogy a nyilvános ivóvíz kimutathatói mennyiségű gyógyszerekkel, klórral és a leginkább ellentmondás módon fluoriddal szennyezett,. Azt talán magyarázni sem kell, milyen következményei lehetnek annak, ha a vízben gyógyszeripari termékek oldódnak fel. A klór ismert rákkeltő, és káros lehet a emésztőrendszer mikroflórájára. A fluor a patkányméreg fő összetevője, a könnyűfémek olvasztására és finomítására használják, tovább a fa tartósítására, ragasztók adalékanyagaként és rovarírtóként, valamint fémek védőbevonatához. A fordított ozmózisheoz (RO) vagy desztillált vízhez való hozzáférés a legfontosabb, amikor a megfelelő hidratáltság a kérdés.

Ezek a tisztítási eljárások eltávolítják a legtöbb szennyeződést és adalékot a vízből. A fluorid a vízből a legnehezebben eltávolítható adalék, és még a víz felforralása sem elég hozzá, hogy megszabaduljunk tőle. A fordított ozmózis eltávolítja az összes nem kívánt adalékot, köztük a fluoridot is. Mellesleg, azt mondák, hogy a szobahőmérsékletű vizet gyorsabban szívják fel a sejtek, mint a hűtött vizet.

Víztartályok
Hogy miből isszuk a vizet, az is fontos. Sokféle olyan műanyag létezik, amely biszfenol-A-t (BPA) ereszt ki magából a vízbe. BPA-ról köztudott, hogy megzavarja a szervezetben hormonális egyensúlyát. Számos olyan cég van ma már, akik BPA-mentes víztartályt és üveget forgalmaznak, és érdemes megkeresni őket.

Lúgosság
A lúgosság az általános egészségi állapot fontos szempontja, és a lúgos víz segít ennek előmozdítása érdekében. Fontos megjegyezni, hogy van különbség a természetes lúgos víz és a mesterséges lúgos víz között. Az előbbi esetében a természetben előforduló ásványok teszik lúgossá a vizet, az utóbbiban ionizáló rendszerek vezetik meg a szervezetet, amely elhiszi, hogy rengeteg lúgossághoz jut, általában kalcium és magnézium formájában. Ha napi szinten fogyasztunk mesterséges lúgos vizet, idővel a felső gyomor túlzottan lúgossá válik, és mellékhatások léphetnek fel. Ezen mellékhatások közé tartozik a szív kiszámíthatatlan viselkedése, a magas vérnyomás, idegesség/szorongás, húgyúti és hólyag fertőzések, és éles hasi fájdalmak.

Természetes lúgot tartalmazó vízhez úgy juthatunk, ha átnézzük a forgalmazók és a gyártók terméklistáit. A víz forrását mindig feltűntetik az internetes oldalakon és a kiadványaikban, és hasznos lehet kideríteni, hogy az adott régióból származó víz milyen természetben előforduló ásványokat tartalmaz.

Ne értelmezzük félre a szomjúságot!
A közhiedelemmel ellentétben a kiszáradás első jele nem szájszárazság vagy akár a szomjúság. A szervezet számos különböző módon jelezheti nekünk, hogy szomjas. Az éhség is annak az első jelzése lehet, hogy több vízre van szükségünk. Ha még akkor is éhes, ha nemrég fogyasztott el egy kiadós fogást, próbálja meg elmulasztani pár pohár vízzel, és nem további élelmiszer elfogyasztásával. Előfordulhat, hogy a szervek víz iránti fokozott igényének helyes értelmezése megmentheti a túlevéstől.

Ahogy megnövekszik a vízfogyasztás, úgy nő a vizelési inger is. Aki megfelelő módon hidratált, annak óránként legalább egyszer kell vizelnie. Ez az illető veseműködésétől és más testi funkcióktól is függ, de az átlagembernek igen gyakran kell vizelnie. Vízbevételt minimálisra kell csökkenteni vagy teljesen felhagyni vele két órával lefekvés előtt, hogy ne történjen baleset, és az alvást ne zavarja meg a test jelzése, hogy pisilni kell.

Forrás: http://tudnodkell.info

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A vacsoránk befolyásolja az álmunkat?
  2015-03-23 23:51:18, hétfő
 
  A vacsoránk befolyásolja az álmunkat?

Ha jól szeretnénk aludni, kétszer meg kell gondolnunk, hogy valóban elfogyasszuk-e azt a nagy pohár tejet lefekvés előtt. Vagy azt az óriás adag jégkrémet. A megmaradt, hideg, sajtos pizza szeletről nem is beszélve..






Egy új kutatás szerint, amit a kanadai Tore Nielsen és Russell Powell végzett, az emberek étkezési szokásai zavaró hatással lehetnek az alvásuk minőségére és az álmaik alakulására. A két kutató közel négyszáz egyetemistát - férfiakat és nőket egyaránt - vont be a kísérletbe és kérdezett meg az étrendjükről, alvási szokásaikról, álmaikról valamint azok esetleges összefüggéseiről. A kapott válaszokból összeállított cikket ,,Dream of the Rarebit Fiend: Élelmiszer és táplálkozás, mint a nyugtalanító és bizarr álmok felbujtója" címmel a Frontiers in Psychology című lapban publikálták. A cím angol része egy szürreális képregény sorozatra utal, ami az 1900-as években volt népszerű. Winsor McCay, amerikai képregény-rajzoló azonos című, méltán sikeres rövidsorozatának központi elemei a fóbiák és rémálmok voltak, több rész is szólt az evés és a rémisztő álmok kapcsolatáról.

A kutatásban résztvevők 18%-a, azaz minden ötödik ember úgy nyilatkozott, hogy az ételek igenis befolyásolják az álmaikat: félelmetessé, esetenként bizarrá teszik. Válaszaikat tanulmányozva a két kutató arra jutott, hogy számos különböző okra vezethető vissza az alvásminőség romlása:

A késő este elfogyasztott nagy mennyiségű étel gyomor- illetve bélpanaszokat és alvászavart okozhatnak.
A fűszeres ételek és a tejtermékek szintén emésztési és alvási problémákat okozhatnak.
Az érzelmi evés, például amikor boldogtalanságunkban, mértéket nem ismerve, csak észünk és eszünk - ez is felboríthatja alvásunk ritmusát és negatív álmokat generálhat.
A böjt és a diéta is oly módon változtatja meg az emberi test működését, hogy ez szintén befolyásolhatja álmaink tartalmát és intenzitását.



A tanulmány eredményei fontosak azok számára, akik táplálkozási rendellenességgel küzdenek. Talán ha nem hagyjuk figyelmen kívül, amit az alvásunk minősége és álmaink üzennek nekünk, segíthet egészségesebb étkezési szokásokat és kiegyensúlyozottabb életmódot kialakítani.

A kutatás alapján bebizonyosodni látszik, azok vagyunk, amit megeszünk, ébrenlétünk alatt és alvás közben is. A kérdés tehát, hogy mikor, miből, mennyit? Ha jól szeretnénk aludni, erre a három kérdésre az a válasz, hogy lefekvés előtt minimum 2 - 2,5 órával fogyasszuk el a vacsoránkat, amihez húsok közül a zsírszegényebb szárnyasokat (csirke, pulyka), zöldséget, gyümölcsöt használjunk, és ne feledjük a mérték, az érték. A vacsora megválasztására azért is fontos, hogy odafigyeljünk, mert a kialvatlanság koncentrációzavart, fáradtságot, ingerlékenységet és teljesítménycsökkenést eredményez.

forrás: www.huffingtonpost.com

Forrás: http://tudnodkell.info

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Medvehagyma
  2015-03-23 23:46:30, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Mecseki medvehagymás tészta
  2015-03-23 23:39:07, hétfő
 
  Mecseki medvehagymás tészta

Hozzávalók:

szélesmetélt
nagyobb mennyiségű medvehagyma
olívaolaj
cseresznyepaprika vagy pepperoni
tengeri só
juhsajt

Elkészítés:

Amíg a szélesmetéltünk kifő, egy szép nagy serpenyőbe tesszük a csíkokra szabdalt, megmosott, lecsepegtetett medvehagymát, jó sokat, melyet nyakon öntünk olívaolajjal, és a lobogó tészta sós-olajos vizéből keveset ráöntve pár percig pároljuk. Cseresznyepaprikát vagy pepperonit és tengeri sót is teszünk bele. Ha a tészta kifőtt, egyszerűen szűrőkanállal átlapátoljuk a medvehagymához, átforgatjuk, és gőzölgőn juhsajt forgácsokkal tányérokra halmozzuk.





Megjegyzés:

Fotó: AS

A receptet Sebők Ágnes küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Burgonyás-medvehagymás pogácsa
  2015-03-23 23:36:11, hétfő
 
  Burgonyás-medvehagymás pogácsa

Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg főtt, áttört, langyosra kihűtött burgonya
2 tojás sárgája + 1 egész tojás villával felverve
2 dl tejföl
1 csomag instant élesztő (7g-os)
20 dkg vaj
2 bő teáskanál só
2 lapos teáskanál cukor
Valamint:
7 dkg vaj
kb. 12 szál aprított medvehagyma (fagyasztott volt)

Elkészítés:

A tésztához szétmorzsoljuk a vajat a lisztben, a burgonyával, a felvert tojás bő 2/3 részével, és a többi hozzávalóval a tésztát összegyúrjuk, konyhai hőmérsékleten, letakarva 15 percig pihentetjük.

Közben 7 dkg vajat az aprított medvehagymával habosra keverünk.

A tésztát téglalap formára kinyújtjuk, és megkenjük a kikevert vajas-hagymás krémmel. Feltekerjük, mint a bejglit, két végét középre hajtjuk, és 20 percig letakarva pihentetjük.

Bő ujjnyi vastagra nyújtjuk, közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt nagy tepsibe, egymástól kissé távol sorakoztatjuk.

Meleg helyen kelesztjük 1/2 órát, tetejüket megkenjük a maradék felvert tojással, szezámmagot szórunk rájuk, és 220 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.





Langyosan tálalhatjuk.

Megjegyzés:

A fagyasztott medvehagyma kevés kiengedett levét öntsük le, mielőtt a vajjal összekevernénk!

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2015.02 2015. Március 2015.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 349 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1863
  • e Hét: 11366
  • e Hónap: 25271
  • e Év: 154978
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.