Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Grillezzünk, de ne csak húst!
  2015-05-16 22:35:27, szombat
 
  Grillezzünk, de ne csak húst!

A grillezés, szabadtéri sütögetés kötelező nyári program, mégpedig jó társaságban az igazi, sokféle pácolt finomsággal, salátákkal. Bár a grillezésről a húsok jutnak elsőként eszünkbe, érdemes kipróbálni húsmentes alapanyagokat is. A tapasztalat szerint ugyanis ezek fogynak el mindig elsőnek!

Mindenkinek megvan a jól bevált grillpáca, kedvenc fóliás batyu-receptje, de azért időnként kipróbálunk újdonságokat is. A húson túl is érdemes kísérletezni, mert népes vendégsereg esetén szinte biztosan akad a társaságban, aki valamilyen megfontolásból sem a húsok, sem a kolbász vagy a szalonna iránt nem mutat érdeklődést. A húsevők pedig köretként kóstolhatják a vegetáriánus grillezett fogásokat.

Grillezzünk sajtot!

A grillezett sajt mindig népszerű fogás - akár tartalmas saláta, akár paradicsomkarikák vagy friss nyers zöldségek társulnak hozzá. De mikor lesz tökéletes? Egy biztos, a trappistát, edámit és más úgynevezett félkemény, no meg gyúrt (mozzarella, scamorza) sajtokat tegyük inkább szendvicsekbe, reszeljük a salátára, de ne süssük grillen! Erre a célra kizárólag kemény, vagy a kifejezetten grillsajtként kínált fajták alkalmasak.





A halloumi egyike a legjobb grillezhető sajtoknak

Az egyik legjobb, nálunk is kapható ciprusi specialitás a halloumi sajt. Ez a rendszerint kecske- és juhtejjel is gazdagított tehéntejből készülő, erősen sós sajtféle létezik natúr vagy zöldfűszerekkel (nem ritkán kevés mentával) ízesített formában is. Nagyjából 1 cm vastag szeletekre vágva, kevés olajjal megkenve mindkét oldalát (ha nem szabadban készítjük, elegendő a serpenyőbe permetezni egy kevés olajat) aranybarnára pirítva akár héjában sült krumplival, akár salátával tálalva tökéletes. Remekül illenek hozzá a majonézes, joghurtos öntettel készülő vegyes saláták, de egy kakukkfüves, majonézes krumplisalátával is bőséges és laktató fogás. Mivel a halloumi sós, enyhén fűszerezzük a garnírungot!

A tehén- és juhgomolya is remekül grillezhető, miként ezek füstölt változatai. Ha kemény kecskesajthoz jutunk, feltétlenül érdemes kipróbálni akár serpenyőben, akár szabadban grillezve. A sajt könnyen odatapad a serpenyő aljához, nem árt olajjal vagy olajos páccal megkenni. A rácsra a sajtok sütésénél a biztonság kedvéért célszerű alufóliát vagy grilltepsit helyezni. A köret itt is lehet a jól bevált uborkasalátától a káposztasalátán át a paradicsomsalátáig szinte bármi, és egy-egy szelet ropogós héjú kenyér is jól jön mellé.

Ha nem túl kemény és kevéssé markáns grillsajtot választunk, a sütés előtti napon célszerű bepácolni - így nem csupán az ízei lesznek gazdagabbak, de külön zsiradékra sem lesz szükségünk, ha mégis úgy ítéljük meg, hogy nem árt egy kis zsiradék, a páclével nyugodtan kenegethetjük a grilltepsinket.

Az olívaolaj, a fokhagyma és a friss rozmaring keverékéből készült pác tökéletesen illik a sajtok mindegyikéhez. Arra érdemes ügyelni, hogy bármekkora mennyiséget is készítünk elő, a pác mindig tökéletesen fedje, mintegy légmentes záróréteget képezve a sajtszeletek felett.





A grillezhető kemény sajtokhoz az olívabogyó, a paprika vagy a kapribogyó is nagyon jól illik

Az sem mindegy, mekkorára daraboljuk a sajtot. Ha camembert sajtot vagy lágyabb kecskesajtot tennénk a grillre, ne vágjuk fel. Enyhén olajozott alufóliába csomagoljuk be, így tegyük a rácsra. Ha a közepe megolvadt, kenyérrel vagy péksüteménnyel kínáljuk.

A szeletelhető típusokat pedig ne vágjuk túlságosan vékonyra, az 1-1,5 cm-es vastagság ideális a grillezéshez.

Gombát, hagymát, zöldséget a grillre!

A csiperke, vargánya, őzlábgomba mind remek szabadtéren sütve, grillezve. Alapszabály, hogy csakis friss és megbízható helyről vagy gombaszakértő által bevizsgált gombát fogyasszunk! Grillezéshez a nagyobb méretű gombák ideálisak, és érdemes őket fűszeres pácban érlelni rövid ideig.

A gombafélékhez ideális zöldfűszerek többek között a kakukkfű, a bazsalikom, a rozmaring. Ezeken túl kerülhet a pácba bors vagy chili, aki csípősebben szereti, fokhagyma (mértékkel). Mivel a gombák víztartalma rendkívül magas, a sütésnél, grillezésnél ez óhatatlan folyadékveszteséget jelent. Hogy ne essenek össze a gombáink, rövid ideig süssük, és fajtától függően érdemes hosszában kettévágni, vagy kizárólag a kalapját megsütni - az egészséges tönkök levesben, pörköltben is felhasználhatók.





A gombafejek gyorsan átsülnek a rácson, tölthetjük is őket

Grillezett barnacsiperke

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg közepes méretű barnacsiperke
1-2 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj
1 mokkáskanál chilipehely
3 kisebb ág friss rozmaring
2-3 kakukkfűág
2 csokor petrezselyemzöld
1 teáskanál szárított oregánó
1 db nagyobb méretű citrom
só, frissen őrölt színes bors - ízlés szerint

Elkészítés: A páchoz csavaros tetejű üvegbe öntjük az olajat, hozzáfacsarjuk a citrom levét. A rozmaring, a petrezselyem és a kakukkfű leveleit finomra aprítjuk, a fokhagymát finomra vágjuk vagy fokhagymanyomón átpréseljük. A chilipehellyel, sóval és kevés borssal együtt az olajhoz kanalazzuk. Az egészet alaposan összerázzuk.
A gombákat óvatosan megtisztítjuk a szennyeződésektől, tönkjeit eltávolítjuk. Ha túlságosan nagyok a gombafejek, félbevágjuk. Kalapjukkal felfelé tálba rakosgatjuk, a páclével meglocsoljuk, időnként megkeverjük, hogy mindenütt átjárja a pác, 15-20 percig pihentetjük.
Forró grillrácsra helyezett grilltepsiben vagy grillserpenyőben néhány perc alatt megsütjük.

Ha nem kapunk barnacsiperkét, amely krémesebb, határozottabb ízekkel rendelkezik, fehér csiperkéből is készülhet. Egyszerű vinaigrette mártással locsolt, friss leveles salátával, zsenge fejes salátával, friss kenyérrel tálaljuk.

A grillezett hagyma tökéletes kísérője lehet akár fűszeres túróval kínált héjában sült burgonyának, akár húsféléknek. Grillezéshez nagyjából 3-4 cm átmérőjű vöröshagymát vagy lilahagymát érdemes választani. Tisztítás után akár vastag szeletekre vágva, sóval, kevés paprikával fűszerezve, olajjal meglocsolva mehet is a rácsra, serpenyőbe, de negyedelhetjük is. Ez utóbbi esetben is érdemes sütés előtt fűszerezni. Ha azt szeretnénk, hogy szépen karamellizálódjon, hintsük meg kevés sóval, szórjunk rá finomra aprított kakukkfüvet és leheletnyi cukrot. A hagyma természetes édességét ezzel a kis segítséggel remekül érvényesíteni lehet, de nem lesz édes a végeredmény, csupán aranyszínű bevonatot képez a hagymagerezdeken. Ha előzetesen olajos-fűszeres pácban érleljük, még ízletesebb lesz!





A grillezett zöldségsaláta előételnek, köretnek is jó választás

A burgonyafélék szabadtéri sütésénél kétféle módszer terjedt el. A nagyméretű krumplikat fóliába csomagolva, parázson célszerű puhára sütni - ezeket akár a grillezés elején elkezdhetjük, ha akkora helyünk van, hogy megfelelő parazsat tudunk elkülöníteni, vagy rácsra is tehetjük, de ne felejtsük el időnként megforgatni.

Ha gyorsabban szeretnénk grillezett burgonyához jutni, héjában 10-12 perc alatt főzzük elő a nem túlságosan nagy krumplikat, majd nagyjából 1 cm vastagra karikázzuk, olajjal meglocsolva dobjuk a rácsra vagy serpenyőbe - újkrumpliból is tökéletes, gyorsan elkészül. A végén sózzuk. Ha nem újkrumplival dolgozunk, mindig lisztes típust válasszunk, amelynek alacsonyabb a víztartalma.

A krumplihoz kínálhatunk körözöttet, vagy épp snidlinggel, petrezselyemmel, zsázsával fűszerezett túrókrémet, amihez érdemes egy kevés pirított tökmagot is szórni - mennyei!

A grillezés kedvenc zöldségei vitathatatlanul a padlizsán, a paprika, a paradicsom, a zsenge tök, a cukkini - egyik finomabb, mint a másik, nem is igazi a grillparti nélkül.





Nem csak finom, de gyorsan elkészül grillen a padlizsán

Mindegyiket süthetjük olajjal meglocsolva, natúr módon, illetve különféle fűszerkeverékkel (a készen kapható grill fűszerkeverék éppúgy megfelel, mint a magunk ízlésére formált, saját kombináció) megszórva. A zöldségeket is érdemes pácolni, hogy még ízletesebbek legyenek. Ezek esetében azonban a folyamat közel sem olyan időigényes, mint a húsoknál, és nem is célszerű 1 óránál tovább pácban hagyni őket, mert túlságosan megereszkednek.

Készíthetünk olaj és mustár, valamint só, bors és szinte bármilyen finomra aprított zöldfűszer keverékével is pácot, amellyel megkenjük a hosszában felszeletelt vagy karikákra vágott padlizsánt, cukkinit. Tökéletesen megfelel azonban az egyszerű olajos - fokhagymával, rozmaringgal ízesített, citrommal vagy borecettel pikánsabbá tett - páclé is. Már 15-20 perc elteltével átveszik a zöldségek a fűszerek aromáit.

A padlizsán pácolásánál és sütésénél mindenképp figyelembe kell venni, hogy valóságos szivacsként működik - alaposan magába szívja az olajat, ezért ne hagyjuk túl sokáig állni. A régi módszer szerint a padlizsánkarikákat vagy padlizsánszeleteket célszerű besózni, 1 órán át pihentetni, hogy a keserű lé távozzon, de igazság szerint az utóbbi években kapható padlizsánok ezt egyáltalán nem igénylik. Nem keserűek, így aztán időtakarékosan elkészíthetők. Elegendő sózni, fűszerezni vagy pácolni, és máris süthető!

Paprikából a zöld, sárga vagy piros kaliforniai mellett a kápia vagy a paradicsom alakú, de a vastag húsú szentesi is isteni grillezve. A fokhagymás, olívás pácba forgatott, frissen őrölt borssal megszórt grillezett paprikaszeletek joghurtos mártogató szószokkal, zöldfűszeres túróval is tökéletesek, de jól illenek csevapcsicsához, mititeihez is. Minél több fajtából készül, annál ízletesebb és színesebb a grillezett paprikatál, amit utólag is meglocsolhatunk egy kevés citromlével, olajjal.

Paradicsomból mindig kemény, lehetőség szerint napérlelte fajtát válasszunk. A szilva- vagy lucullus paradicsom ideális grillezve. A nagyméretű kora nyári paradicsomok is rendkívül ízletesek lesznek, ha félbevágjuk, magjait és levét teáskanállal kikapargatjuk, enyhén sózzuk, néhány csepp balzsamecetet vagy balzsamecet-szirupot locsolunk rá, friss bazsalikomlevelekkel szórjuk meg.





Könnyű, szíbes, finom, egyszerű - sokféle zöldség, mind grillezve

Ha cukkinit vagy zsenge tököt grillezünk, ne hámozzuk meg, egyszerűen karikázzuk, szeleteljük fel ferdén, fűszerezzük vagy pácoljuk, és úgy süssük meg. A tökfélék semleges ízéhez tökéletesen illenek a markáns zöldfűszerek. Ha egyszer bazsalikommal, máskor kaporral, harmadszor tárkonnyal szórjuk meg, olyan, mintha három különböző zöldségfélét sütöttünk volna. Természetesen olajos-fokhagymás, kevés citromlével ízesített olívaolajjal kenegetve is nagyon finom.

Ha zsenge csöves kukoricához jutunk, akár alufóliába tekerve, vajdarabkákkal megszórva, akár nyársra tűzve, fűszerezve is grillezhetjük. Utólag ki-ki kedvére sózhatja, borsozhatja.

Grillnyársakat többféle zöldség és gomba felhasználásával is egyszerű összeállítani - a lényeg, hogy nagyjából megegyező méretűre vágott zöldségek kerüljenek a hosszú fém- vagy előzetesen beáztatott fanyársakra. A pácolt zöldségdarabokkal készült színes nyársak már a készítés közben olyan csábítóak, hogy sokszor nehéz kivárni, amíg tökéletesre sülnek. Kerülhet rá előfőzött burgonya, piros, vastaghúsú paprika, cukkini, hagymakarika, gomba, sőt akár koktélparadicsom vagy egy darab a tejes kukoricából is, biztosan elégedett lesz, akinek a tányérjára kerül!





Nyársra tűzve itt a nyár - friss zöldsalátával, mártogatóval

A grillezett zöldségekből - ha nagyobb mennyiség készül - akár saláta is kerekedhet. A már kihűlt, azonos mennyiségű grillezett paprikából, cukkiniből, padlizsánból friss paradicsomkarikákkal, ecetes dresszinggel, sok friss zöldfűszerrel (oregánóval, bazsalikommal), kevés fokhagymával ízesítve egyszerűen összeállítható, de abbahagyhatatlan lesz a kerti grillsaláta.

Remek szendvics vagy bruschetta készíthető grillezett zöldségekkel - az előzetesen olívával permetezett kenyeret pillanatok alatt megpirítva gazdagon megpakolhatjuk a sült padlizsánnal, cukkinivel, gombával, sőt még sajttal is.





Friss fűszerekkel, borecettel és kis fantáziával sokféle grillezett zöldségsalátát kínálhatunk

Grillezett desszertek

A zöldségeken túl gyümölcsöket is érdemes kipróbálni sütve, grillezve. Az alma, az ananász, a barack vagy a körte biztosan nem okoznak csalódást grillezve, mondjuk egy kis vaníliafagyival tálalva.

Grillezett ananász fahéjjal és szerecsendióval

Hozzávalók 4 személyre:
1 db kisebb egész ananász
2 evőkanál szőlőmagolaj
4-5 evőkanál kristálycukor
1 teáskanál őrölt fahéj
½ szerecsendió - frissen reszelve
A tálaláshoz:
ízlés szerint vaníliafagylalt vagy tejszínhab

Elkészítés: Az ananászt meghámozzuk, 1 cm vastag karikákra vágjuk, a középső, fás részt eltávolítjuk. A cukrot a fahéjjal és a szerecsendióval elkeverjük. A grillserpenyőt vagy a grillrácsot vékonyan megolajozzuk, az ananászkarikákat meghintjük a fűszeres cukorral. Előbb az egyik, majd a másik oldalát karamellizáljuk.
Magában vagy fagylalttal, illetve tejszínhabbal frissen tálaljuk.

Ha grillrácson készítjük, és korábban húst vagy zöldségeket sütöttünk rajta, feltétlenül tegyünk egy darab alufóliát a rácsra, és azon süssük meg a gyümölcsöt!

Nyáron különösen érdemes kipróbálni a nektarin, az őszibarack grillezését. A kevés cukorral meghintett félbevágott grillezett őszibarackok magjának helyére kerülhet gyümölcs- vagy vaníliafagylalt, de kevés illatos mézzel is locsolgathatjuk, ánizzsal, gyömbérrel is fűszerezhetjük.





Kemény, de érett barackot érdemes grillezni - a tejszínhab már ráadás a tálalásnál

Ha sokféle gyümölcs akad a háznál, a zöldségekhez hasonlóan nyársra is tűzdelhetjük a nagyjából megegyező méretűre darabolt alapanyagokat. Eperből, szőlőből, szilvából, alma- vagy barackkockákból nem csak színes, de finom és egészséges nyársakat állíthatunk össze. A legjobb kevés cukorban meghempergetve karamellizálni. Csokoládémártással, vaníliaszósszal vagy fagylalttal tálalva garantált a siker. Aki látványos desszertet kínálna, grillserpenyőben sütve, flambírozhatja is a gyümölcsöket.

Ha már beszereztük a megfelelő mennyiségű faszenet, beizzítottuk a kerti grillsütőt - érdemes minél több mindent készíteni rajta!

HL

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Grillpácok húsevőknek, vegáknak, sajtmániásoknak
  2015-05-16 22:23:31, szombat
 
  Grillpácok húsevőknek, vegáknak, sajtmániásoknak

Aki eddig csak virslit vagy grillkolbászt mert sütögetni a forró faszénen, nyugodtan adjon magának egy esélyt, és próbálja ki a marha- és sertéshúsokat, szárnyasokat, zöldségeket, sajtokat és gyümölcsöket is a grillen megsütni.

Mi a célunk a pácolással?

A grillezés előtti pácolás lényege, hogy a magas hőmérsékleten hőkezelt húsokat, halakat, zöldségeket ízesítsük, és főleg a vastagabb szelet húsok esetében: puhítsuk. A pácok sokfélék: lehetnek marinádok, ha jóval sütés előtt ebben érleljük a húsokat, hívhatjuk szószoknak őket, ha közvetlenül a sütés előtt tesszük a húsokra.





A sózást hagyjuk a sütés utánra

Alapvető tudnivalók

A sózást hagyjuk a sülés utánra vagy csak közvetlenül sütés előtt, esetleg alatt sózzunk. Ennek oka, hogy a só kiszívja a húsból a nedvességet, és kiszárítja azt. Izgalmas lehet különleges sókat kipróbálni.
Használjunk üveg, cserép, porcelán tálakat a pácolásra. Ne pácoljunk fém vagy műanyag edényben. Savas közegben (ecet, citromlé, alkohol) ne hagyjuk a húsokat két óránál tovább. Ha vastag szelet hússal van dolgunk, vagy mondjuk csirkecombot grillezünk, irdaljuk be pácolás előtt, hogy a páclé jól beivódhasson.
A grillezni valót hagyjuk sütés előtt szobahőmérsékletűre melegedni.

Zöldségek pácolása

A zöldségeket elég fél órával a sütés előtt bekenni a páccal. Általában olívaolaj, citromlé, fokhagyma, méz, ízesített ecetek, bors keverékével kenhetjük meg őket ízlés szerint. A zöldfűszerek a grillen megégnek, ezek inkább a sülés után, esetleg a sütés utolsó néhány másodpercében szórjuk a zöldségre. Bekenhetjük a zöldségeket sütés közben vajjal, csak vigyázzunk, a lecsöpögő vaj könnyen megég.

Remekül grillezhető a paradicsom (esetleg megszórhatjuk egy kis barna cukorral), a paprika, a cukkini, a gomba, a hagyma, de nagyon finom a felszeletelt zsenge tök, az édesburgonya is. A keményebb zöldségeket érdemes előfőzni, nagyon finom a héjában főtt burgonya pár perc grillezés után. Próbáljuk ki az amerikaiak kedvencét: főzzük elő a csöves kukoricát, majd süssük meg grillen! Fantasztikusan édes és finom! Erre is érdemes egy kis olvasztott vajat kenni.





A grill kolbászokat nem kell pácolni

Halak a grillen

A halak nagy víztartalmuk miatt pillanatok alatt átsülnek, a pácolást sem kell túlzásba vinni, maximum egy óra elég nekik. A páclé készülhet két evőkanál olívaolaj, egy evőkanál citromlé, egy gerezd fokhagyma, reszelt citromhéj hozzáadásával, de bolondíthatjuk bazsalikomos ecettel is.
Az egyszerűséget kedvelők csak csöpögtessenek citromlevet a halra, és a sülés végén kenjék meg vajjal, majd borsozzák, sózzák. A halak könnyen szétesnek, grillezzük őket sütőpapírban alufólia helyett.

Húsok

A száraz húsok a grillen tovább száradhatnak, a zsíros húsok finomabbak, azonban kerüljük a túl zsíros húsokat, a kicsöpögő zsír meggyulladhat, és pillanatok alatt elég az étel.

A sertéshúsokhoz nagyon finom a két evőkanál olívaolaj, egy evőkanál méz, fél citrom leve, frissen őrölt bors, pici fokhagyma, gyömbér és Worcestershire szósz keverékéből álló grillpác.

A száraz húsokat - például csirkemell - érdemes szalonnába tekerni.





Isteniek a grillezett zöldségek is

Sajtok a grillen

A kemény sajtok grillezése nagyon egyszerű, az igazán aromás sajtokat fűszerezni sem kell. Kemény kecskesajtot néhány perc alatt meggrillezhetünk, de nagyon finom a gomolya és a füstölt mozzarella is. A camembert sajtot érdemes a fadobozával együtt (a papírt ki kell venni belőle) sütőpapírba vagy fóliába tekerni, esetleg fokhagymagerezdeket dugni bele és így grillezni néhány percig, majd nyers zöldségcsíkokat, kenyeret mártogatni a megolvadt sajtba.

Gyümölcsök grillezése

Sokan idegenkednek tőle, pedig a grillezett gyümölcsök sülés után pici fahéjjal, szerecsendióval megszórva, mézzel, egy kanál mascarponéval mennyeiek. Próbáljuk ki a barackot, almát, körtét, szilvát, esetleg banánt, ananászt a grillen. Ha sülés közben megkenjük a gyümölcsöket narancslében elkevert szegfűborsos mézzel, még különlegesebb ízhatásokat érhetünk el.

Gyömbéres, szójás pác (halhoz, csirkéhez, sertéshez is jó)
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál ananász lé
2 evőkanál reszelt gyömbér
5 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál méz
2 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál cayenne bors
4 gerezd fokhagyma

Citromos fokhagymás pác
Fél bögre olívaolaj
2 citrom reszelt leve és reszelt héja
Frissen őrölt bors
4 gerezd fokhagyma

Mustáros grillpác
5 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál mustár
őrölt bors

SB

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Itt a grillszezon!
  2015-05-16 20:34:22, szombat
 
  Itt a grillszezon!

Álljon rendelkezésünkre akár tágas kert, kényelmes terasz vagy csak egy parányi erkély, grillezni bárhol lehet. A lényeg, hogy a szabadban, szabad tűzön süssük a húst, halat, zöldséget. A grillezve készült étel ugyanakkor nemcsak ínycsiklandozóan finom, hanem egészséges is, ha betartjuk a grillezés aranyszabályait.

A nyárban az egyk legjobb dolog a grillezés, természetesen baráti társaságban. Ilyenkor elmaradhatatlan a jó beszélgetés, a füst illata, a pácolt húsok, halak és zöldségek mellé készült gazdag saláták, egy pohár hűs bor vagy sör. A grillezést azért érdemes előkészíteni, hogy minden gördülékenyen menjen. Vegyük sorra a teendőket!

A tűzgyújtás

Kezelt, festett vagy impegrált fát, kerti hulladékot, limlomot, csikket vagy műanyagot ne tegyünk a tűzre. A sokáig parázsló, vegyszerekkel kezelt tűzifából, szemetekből mérgező anyagok távoznak, amelyeket a zsír felfog, így a pompás pecsenye mérgező vegyszerek tárházává válhat. Használjunk inkább faszenet, gyújtósnak pedig száraz gallyakat. A tűz akkor megfelelő, ha mindenhol körülbelül azonos mértékben izzik a parázs. Ez akár fél órába is beletelik, de érdemes türelemmel kivárni, mert ha nem parázson, hanem lángon sütünk, a hús külseje megég, a belseje pedig véres marad. Ha a tűz túl erős lenne, akkor némi hamu rászórásával kicsit lefojtható - ez arra is jó, hogy hosszabb ideig adjon egyenletes hőt.

A hús előkészítése





A húst érdemes több napig pácolni

Bármilyen húst grillezhetünk: remek íze lesz a roston sült pulyka- vagy csirkemellfilének, és nagyon finom a jól fűszerezett tarja, a ropogósra sült csirkeszárnyról nem is beszélve. De grillezhetünk halat szeletelve, vagy akár egyben is. Egészen fantasztikus a sötétpirosra sütött lazacfilé, ugyanakkor még az egyszerű kolbász is ínycsiklandozó aromát kap, ha szabad tűzön készítjük el.

Pácoláskor a húsokat leginkább üvegtálba tegyük, és legalább fél napig hagyjuk pihenni. Jobb, ha a páchoz nem adunk sót, mert az kivonja a húsból a vizet. Sózni majd közvetlenül a sütés előtt érdemes.

Fontos, hogy a hússzeletek egyenletes vastagságúak legyenek. Az esetleges inakat és nagyobb zsírereket legalább 4-5 centinként vágjuk át, hogy ne ránthassák össze a húst.





Nyárson vagy szeletben...

Indulhat a grillezés!





A saslik vagy rablónyárs változatosan összeállítható

A rostélyt olajozzuk meg, mielőtt a parázs fölé helyeznénk - erre azért van szükség, hogy az étel sütés közben ne ragadjon a rácshoz. Figyeljünk arra is, hogy gyorsan bezáruljanak a hús pórusai, ezért a szeletek egyik oldalát addig süssük, amíg az a hőtől kifehéredik, majd a másik oldalával is tegyük ugyanezt, így kevésbé szárad ki, és megőrzi ízeit. A húsokat soha ne szúrjuk villával, mert kifolyik belőlük a húslé, és kiszáradnak. Az elkészült grillhúsokat szeletelés előtt hagyjuk 10 percig állni. Ez idő alatt a nedvek ismét átjárják és porhanyóssá teszik.

Mennyei sült gyümölcsök és zöldségek

A grillezés azonban nem csak a húsfélék kiváltsága: remek eljárás a zöldségek és a gyümölcsök elkészítésénél is. A zöldségek grillezése hasonló a húsokéhoz, a gyümölcsök esetében viszont kicsit más a helyzet: a forró rostély karamellizálja a bennük található cukrot, és porhanyóssá teszi húsukat. Vágjunk fel körülbelül 2 centis szeletekre ananászt, almát, banánt, barackot és mangót, majd olívaolajba vagy olvasztott vajba mártott ecsettel vékonyan kenjük be a gyümölcsök vágott oldalait, és grillezzük őket 2-3 percig. Mennyei finomság!

A zöldségeket - mint a cukkini és a padlizsán - szeletelve, olívaolajjal megkenve 4-5 percig grillezzük, vagy húzzuk őket nyársakra, apró hús- és szalonnadarabkák, gomba kísérőjeként. Alufóliába burkolt burgonyát is grillezhetünk; fűszeres vajjal, szalonna- vagy kolbászdarabkákkal megszórva ízletes köret.

HR

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Sertéstarja, a grillezés adu ásza
  2015-05-16 20:14:21, szombat
 
  Sertéstarja, a grillezés adu ásza

A tarja a sertés egyik legkönnyebben és legtöbbféleképp elkészíthető része. Mivel zsírban bővelkedik, így nem szárad ki, ezért egyben vagy szeletben elkészítve is ízletes fogás válhat belőle. Ezek a tulajdonságai teszik a nyári grillszezon egyik adu ászává, hiszen kezdő háziasszonyok is biztos sikert érhetnek el vele.

A tarját sokféle módon előkészíthetjük a grillezéshez. Elsőként eldönthetjük, hogy friss tarjából, vagy füstölt nyers tarjából szeretnénk-e a sültet, valamint hogy csonttal vagy csont nélkül kívánunk-e dolgozni a hússal. Az is fontos szempont, hogy a húst egyben vagy szeletben szeretnénk-e megsütni. A csonttal sütött hús esetében figyeljünk arra, hogy a csont körüli részek nehezebben sülnek át, valamint nem minden esetben lehet egyszerűen és biztonságosan eltávolítani az olykor szilánkoktól sem mentes darabokat. Épp ezért kezdő háziasszonyoknak javasolt a hentesnél leszedetni a csontot (ami nagyon jól felhasználható alaplevek, levesek készítéséhez), és színhúsból dolgozni.






A bepácolt tarja saslik, rablónyárs alkotóeleme is lehet

A tarját süthetjük egyben, töltve, szeletbe vágva, göngyölve, nyársra fűzve vagy szeletben töltve. A húst többféle módon is előkészíthetjük a sütéshez. A karajjal ellentétben a tarja akkor se könnyen szárad ki sütés közben, ha csupán frissen fűszerezve sütjük, de a pácolással a húst jobban átjárják az ízek. A klasszikus flekken pác - amelyet a tarja esetében alkalmazni szoktak - a fokhagymás, mustáros pác, de ezen kívül nyugodtan kísérletezhetünk másféle pácokkal, pácolási technikákkal is.

A fűszerezés mikéntje nagyban függ attól, hogy milyen formában fogjuk megsütni a húst. Az egyben hagyott egész tarja esetében a pácolásnak érdemes hosszabb időt hagyni, vagy a húst egy éles késsel több ponton beirdalni, hogy az elkészített fűszerkeverék a mélyebb rétegekbe is bejusson. Szintén jó megoldás lehet, ha az egyben hagyott húst alaposan megspékeljük, például a tarjához amúgy is remekül stimmelő fokhagymával.






Minél tovább pácoljuk a húst, annál omlósabb, ízesebb lesz grillezéskor

A szeletelt hús esetében - főleg ha előtte finoman ki is klopfoljuk a szeleteket - kevesebb idő is elegendő, hogy a fűszerek megfelelő módon kifejtsék hatásukat. Ha nem szeretnénk túl sok olajat felhasználni, akkor a pácolást megoldhatjuk úgy, hogy az erősebben fűszerezett olajjal csak alaposan bekenjük a szeleteket, amelyeket egymásra helyezve, jól záródó edényben tárolunk, és legalább egy napot hagyjuk érni. Ha hirtelen szeretnénk grillezni, akkor a szeleteket vagy szárazon, vagy kis olívaolajjal megkenve, összekevert, porított fűszerekkel bedörzsölve készítjük elő a sütéshez, vagy grillezés közben kenegetjük a bekevert páccal. Ezeket a szószokat érdemes jó sűrűre hagyni, hogy ne a parázsra csepegjenek, hanem ízes kérget vonva a húsra süljenek rá.

A göngyölt húsoknál a töltelék mibenléte meghatározza a pác szükségességét, illetve ízét, hiszen itt a töltelékkel magával visszük a fűszereket a húsba. Ha szeleteket töltünk meg, akkor arra is érdemes odafigyelni, hogy milyen állagú a töltelék, amit használunk, hiszen a nyílt láng fölött a húsnak egyben kell maradnia. Épp ezért érdemes kipróbálni a zsebes húsokat, ahol a vastagabbra hagyott szelet húsba ejtett bemetszés vagy zseb az, amit megtöltünk. A zsebet egy hústűvel könnyedén rögzíthetjük, így a sütés során a töltelék a húsban marad.

Bizonyos pácok elkészítésekor jó szolgálatot tehet egy botmixer vagy turmixgép, amelynek segítségével tökéletesen homogén krémmé dolgozhatjuk a fűszereket az olajjal és az adott páchoz felhasznált más folyadékkal (ecettel, citruslével, netalán alkohollal). Botmixer használata esetén abban is biztosak lehetünk, hogy a sütés során nem marad keményebb fűszerdarab a húsokra tapadva, ami sokat ronthat az elkészített hús élvezeti értékén.






A fotón jól néznek ki a lángok és a fűszerek, de a valóságban inkább parázs fölött és fűszerek nélkül süssük a bepácolt húst :)

A mustáros mártáson kívül, a tarjának jól áll a fokhagymából, köményből, édes paprikából készített magyaros pác is, de készíthetünk különféle zöldfűszerekkel megbolondított pácokat is. A tarjának - a fokhagyma mellett - nagyon jó fűszerei a különféle zöldfűszerek, mint a kakukkfű, a borsikafű, a zsálya, a rozmaring, a majoránna vagy a koriander.

Nagyon kellemes pácot készíthetünk, ha az olajba szerecsendiót, fahéjat, kakukkfüvet és egy kevés chilipaprikát teszünk. Készíthetünk borókabogyóból, babérlevélből, szegfűszegből, szegfűborsból is pácot, amit egy kis cukorral tehetünk még izgalmasabbá. A magyaros, a zöldfűszeres és a csípős ízesítés mellett citrusokkal, gyömbérrel, szecsuáni borssal, rózsaborssal, citromfűvel, különféle zöldfűszerekkel keletiesre hangol sülteket is készíthetünk. Ezeknél a pácoknál használhatunk szójaszószt, halszószt, illetve az ázsiai konyhák megannyi csípős szószai közül azt, amelynek ereje még kellemes számunkra.





Ízlésünk szerint válogathatunk fűszereket a páchoz, érdemes játszani, kísérletezni az ízekkel

Zöldfűszeres pác

Hozzávalók:
1 teáskanál friss kakukkfűlevél
1 ág rozmaring
1 teáskanál morzsolt zsályalevél
1 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1,5 dl olívaolaj vagy más hidegen sajtolt olaj

Elkészítés: A rozmaringot letépkedem az ágról, és a petrezselyemmel együtt apróra vágom, a fokhagymákat fokhagymanyomón átnyomom, majd összekeverem a többi fűszerrel, végezetül az egészet az olajhoz adom. Az így kapott pácba fektetem a finoman kiklopfolt hússzeleteket, és jól záródó edényben, a hűtőben legalább egy napig érlelem.
Mézes-mustáros pác

Hozzávalók:
2 evőkanál dijoni mustár
3 evőkanál méz
2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál őrölt gyömbér
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
frissen őrölt feketebors
1 dl olívaolaj vagy más növényi olaj

Elkészítés: A mézet és a mustárt egy tálban összekeverem, majd hozzáadom kisebb darabokra vágott fokhagymát, a fűszereket és az olajat, majd egy botmixerrel krémesítem, emulgálom a szószt. A kész kencével bekenem a kiklopfolt szeleteket, és egy jól záródó edénybe fektetem őket. Legalább 24 órát hagyom érni a húst.





Mire a tányérunkra kerül a grillezett tarja, kisül belőle a zsír

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Krumplisaláta újhagymával, zöldfűszerekkel és fehérborral
  2015-05-16 20:06:27, szombat
 
  Krumplisaláta újhagymával, zöldfűszerekkel és fehérborral

Hozzávalók:

10 szem nagyobb krumpli
1 kis csokor újhagyma zöldjével együtt
petrezselyemzöld
kevés lestyánlevél
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál almaecet
1 dl száraz fehérbor (elhagyható, vízzel helyettesíthető)
kevés só
őrölt bors
fokhagymapor

Elkészítés:

A krumplit héjában, sós vízben feltettem főni. Addig felszeltem a további hozzávalókat. Az újhagymát vékony karikákra, a petrezselyem és a lestyán zöldjét, nem túl apróra vágtam. Kevés sót tettem rá, majd összeforgattam.





Közben a krumpli is megfőtt. Kihűlés után meghámoztam, karikára vágtam, majd hozzáöntöttem kevés száraz fehérbort, almaecetet, olívaolajat, és összekevertem a zöldekkel. Fokhagymaport szórtam rá (ezt én készítettem a múlt nyáron), őrölt borssal és még egy kis sóval beállítottam a végleges ízt. Nem biztos, hogy később nem kell kicsit utána sózni, mert a krumpli szívja magába a sót.





Megjegyzés:

Egészséges, gyors étel, és nagyon olcsó.

A receptet és a fotót Hajduistvan küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Parasztlángos (kenyérlángos)
  2015-05-16 20:03:12, szombat
 
  Parasztlángos (kenyérlángos)

Hozzávalók:

A tésztához:
1 kg liszt
6 dl tej
2 evőkanál Vénusz olaj
4 dkg élesztő

pici cukor
A tetejére:
3 kis pohár tejföl
4 gerezd fokhagyma
1 fej lilahagyma
bors
petrezselyem

húsos szalonna ízlés szerint
lilahagyma

Elkészítés:

A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, majd az élesztőt belemorzsoljuk, és hagyjuk felfutni. Lisztet elkeverjük a sóval és az olajjal, majd hozzáöntjük az élesztős cukros tejet. Összedolgozzuk, megkelesztjük, majdátgyúrjuk, és újra kelni hagyjuk.

Ha megkelt, vékonyan olajozott tepsibe helyezzük a kinyújtott tésztát.

A fokhagymát és a lilahagymát összeturmixoljuk a tejföllel és a fűszerekkel. Ezt elkenjük a tésztán, szórunk rá felaprított lilahagymát és szalonnát.

180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, és kb. 20-30 perc alatt készre sütjük.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Katonaandrea küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Feketeerdő kocka
  2015-05-16 20:01:03, szombat
 
  Feketeerdő kocka

Hozzávalók:

A tésztához:
8 tojás
20 dkg cukor
20 dkg liszt
1 evőkanál kakaó
50 dkg magozott meggy
pici sütőpor
A krémhez:
2 dl tej
2 evőkanál liszt
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 evőkanál rum
2 csomag tejszínhabpor (kb. 4 dl)

Elkészítés:

A 8 tojássárgáját a cukorral és 2 evőkanál vízzel habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a 8 tojás habbá vert fehérjét. Kétfelé vesszük, az egyik felébe belekeverjük az 1 evőkanál. kakaót. A tepsit kibéleljük alufóliával, vajjal megkenjük. Erre rászórjuk a meggyet. Ráöntjük a barna tésztát, majd a sárgát, és megsütjük.

A 2 dl tejet felfőzzük a liszttel, a tojásokkal és a vaníliás cukorral, kihűtjük. A margarint habosra keverjük a porcukorral, a rummal. Ha kihűlt a főzött krém, összekeverjük a cukros margarinnal, és a tészta tetejére simítjuk (a tésztán a meggy legyen felül!). A tejszínhabot elkészítjük, és a krém tetejére tesszük.

[kephttp://mindmegette.hu/lapokkepek/receptgaleriak/0/852_6613_feketen.jpg][/kep]

Megjegyzés:

A receptet Etelka66, a fotót Gyöngyi64 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Rozmaringos báránycsülök
  2015-05-16 19:58:58, szombat
 
  Rozmaringos báránycsülök

Hozzávalók:

személyenként 1-2 báránycsülök (étvágytól függően)
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
5 evőkanál olívaolaj
2 ág rozmaring
2 dl fehérbor
1 marhahúsleves kocka

bors
kakukkfű

Elkészítés:

A báránycsülköket leinazom (mi így szeretjük), majd sózom, borsozom. Pár evőkanál olívaolajon kérget sütök rájuk (2-3 perc minden oldalról), majd egy előre már beáztatott római tálba teszem őket.

A maradék olívaolajon megsütöm a felkarikázott nagy fej hagymát, ráöntöm a csülkökre, majd rászeletelek 3 gerezd fokhagymát. A marhahúsleveskockát felfőzöm 2 dl vízben, és ezt is ráöntöm a csülkökre, hozzáteszem a 2 dl száraz fehérbort. Még egy kicsit megsózom, rászórok egy kis kakukkfüvet, és ráteszem a 4 darabba tépett rozaring szálakat.

1,5 órát párolom, majd leveszem a tetőt, és kicsit megpirítom. Bármilyen köretet kínálhatunk hozzá, én mentás zöldborsópürét csináltam legutóbb hozzá.





Megjegyzés:

Miután húsvétkor nem voltunk itthon, ezt készítettem anyák napi, ünnepi ebédre.

A receptet és a fotót Szkati küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Újházy-tyúkleves
  2015-05-16 19:56:18, szombat
 
  Újházy-tyúkleves

Hozzávalók 8 személyre:

1 szép, hízott tyúk (1,8-2 kg-os)
80 dkg leveszöldség (sárga- és fehérrépa, zeller, karalábé)
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 gerezd kelkáposzta (10 dkg)
1 zöldpaprika
1 paradicsom
10-15 szem bors
2 csipet sáfrány(os szeklice)
10 dkg sampinyon gomba
10 dkg spárga vagy karfiol/kelbimbó
20 dkg zöldborsó (mélyhűtött)
5 dkg cérnametélt
néhány szál petrezselyem

Elkészítés:

A tyúkot gondosan letisztogatjuk, a tollmaradványokat leperzseljük, a tokokat (szemöldökcsipesszel) kihuzigáljuk, zsírzóját kivágjuk, majd kívül-belül megmossuk. Az összes zöldséget megtisztítjuk-hámozzuk és megmossuk. A leveszöldséget nagyobb hasábokra vágjuk.

A tyúkot megmossuk, nagyobb fazékba tesszük, annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi jócskán ellepi, és fedő nélkül felforraljuk. Teatojásba zárjuk a fokhagymát, a borsot és a sáfrány(os szeklicé)t. A levest kissé megsózzuk, hozzáadjuk a leveszöldséget, a teatojást, a hagymát, a kelkáposztát, a zöldpaprikát és a paradicsomot egészben. Takarékra kapcsolunk, majd félig lefedve, éppen csak gyöngyöztetve az egészet puhára főzzük. Közben a gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. A spárgát (vagy karfiolt/kelbimbót) megtisztítjuk, 5 cm-es darabokra vágjuk és a zöldborsóval együtt lábaskába tesszük. 1-2 merőkanál húslevest szűrünk rá, és fedő alatt puhára pároljuk (nem kevergetjük, mert összetörik!), melegen tartjuk. A megfőtt tyúkot óvatosan kiemeljük a levesből, kisebb darabokra bontjuk, a nagyobb csontokat (és a bőrét) eltávolítjuk, aztán forró levest merünk rá, és melegen tartjuk. A levesben főtt vegyes zöldséget vágódeszkára emeljük, vékony hasábokra szeljük, és a külön párolt zöldségekhez adjuk. A kelkáposztát, a hagymát, a paradicsomot és a paprikát, valamint a teatojás tartalmát kidobjuk. A leves tetejéről leszedjük a zsírt, merőkanalanként leszűrjük, hagyjuk leülepedni. Külön edényben, egy kevés húslevesben kifőzzük a cérnametéltet. Mélyebb levesestálat forró vízzel kiöblítve előmelegítünk, a vizet kiöntjük belőle, majd beletesszük a húsdarabokat, a tésztát és a zöldségeket, végül rámerjük a forró húslevest. A petrezselymet finomra vágjuk, a leves tetejére hintjük, és úgy tálaljuk.

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Halas-céklás mini szendvics
  2015-05-16 19:51:29, szombat
 
  Halas-céklás mini szendvics

Hozzávalók:

12 darabhoz:
2 nagyobb szem burgonya
4 nagy szelet magos rozskenyér
10 dkg főtt cékla
15 dkg füstölt pisztráng
1-1,5 dl tejföl tejföl
1 szál zöldhagyma

Elkészítés:

A burgonyát megmossuk, héjában puhára főzzük. Lehűtjük, meghámozzuk, majd 12 szeletre vágjuk.

Közben a rozskenyerekből kiszaggatunk 12 darab kb. 5 cm átmérőjű kört. A céklát lecsepegtetjük, 12 szeletre vágjuk. A füstölt halat 12 darabra vágjuk.

A kenyereket megkenjük tejföllel, ráfektetünk 1-1 szelet burgonyát, sózzuk, borsozzuk. Erre 1-1 szelet céklát teszünk, majd 1-1 darab halat. A maradék tejfölt rácseppentjük, és a felaprított zöldhagymával meghintjük.





Megjegyzés:

Fotó: Springerpics

Forrás: Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2015.04 2015. Május 2015.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 425 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2394
  • e Hét: 11897
  • e Hónap: 25802
  • e Év: 155509
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.