Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Frissítő
  2015-09-03 12:37:37, csütörtök
 
  Egy kis frissítőt hoztam ebben a nagy melegben:



 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Hűtsd le magad! 5+1 duplán frissítő kávés finomság
  2015-09-03 12:30:13, csütörtök
 
  Hűtsd le magad! 5+1 duplán frissítő kávés finomság

A kávé szerelmeseinek a nyári melegben sem kell feltétlenül lemondaniuk a kedvenc italukról, pusztán annyi a teendőjük, hogy valami hűs formában veszik magukhoz.

Jegeskávé és annak variációi

A jegeskávé igazi klasszikus. Sokféle változata létezik, a presszókávét ki ezzel, ki azzal toldja meg, de a végeredmény a legtöbb esetben igen hasonlatos: fagylaltkehely kávénak álcázva.






A jegeskávéba a legtöbb esetben vaníliafagyi kerül, de ezen kedvünk szerint változtathatunk. A gyümölcsös vonulat kivételével szinte bármilyen tejes alapú fagylalt jól működhet. A mokka, a csokoládé, a nugát, mogyoró, dió, pisztácia, karamella mind-mind olyan íz, amely kellemes harmóniákat ad a kávéval.

Ezeket az ízeket nem csak fagyi formájában adhatjuk a kávéhoz, hanem különféle szirupokkal, olvasztott csokoládéval, esetleg egy kevés alkohollal is könnyedén hangolhatjuk a jegeskávénkat. A kávét a fagylalton több-kevesebb hideg tejjel érdemes összeengedni, majd jöhet az egész megkoronázására a friss tejszínhab.

A laktózérzékenyeknek sem kell kimaradni a jóból, léteznek már laktózmentes fagyik, s a laktózmentes tejekkel, magtejekkel is tökéletes jegeskávékat készíthetünk. Mandulatejjel, kókusztejjel egyébkánt is izgalmas ízeket csempészhetünk a jegeskávéba.

Frappé, a görög klasszikus

Akiknek ezek a fajta kávék túl tömények, azoknak találták ki a könnyed frappét vagy a mostanság divatos jegeskávét, ahol a hűs vagy enyhén langyos tejbe a kávé jégkocka formájában kerül bele. Az eredmény igen látványos, de a fogyasztásával néhány percet biztosan várni kell.

A frappé sokak számára a kilencvenes évek görög nyarainak kitörölhetetlen emléke, szerencsére ma is van létjogosultsága, hiszen a tengerparti meleg mellett, a városi hőségben is segítségünkre van. Az instant kávé alapokon nyugvó ital elkészítése nem igényel extra alapanyagokat, csupán egy belépő szintű shakerre van szükség és máris kész a frappé.






Olaszoknál nagyon kedvelt a freddo espresso illetve a freddo cappucino, amely a nyári megfelelője az adott italoknak, csupán annyi a különbség, hogy a lefőtt kávét tört jéggel rázzák össze, a cappucinóra egy tisztes tejhabpaplat is fektetnek még.

Kávés jégkása, a kalóriaszegény hűsítő

Egy minőségi turmix segítségével nem csak laza kapcsolatot alakíthatunk ki a kávé és a tört jég között, hanem krémes kávékását, afféle smoothie-t is készíthetünk. Ennek a típusú kásának rengeteg változata lehet, a tejjel, tejszínnel, magtejjel készített variációkon kívül különféle ízeket csempészhetünk bele, sőt akár egy-két gombóc fagylaltot is tehetünk a turmixba az eredmény fokozásáért.

Kávéfagylalt házilag

A házi fagylaltkészítéshez alapvetően egy kézi habverőre, egy tálra, egy mélyhűtőre és egy jó receptre van szükség. A türelmes háziasszony ezek felhasználásával remek fagylaltokat készíthet.





A klasszikus, tejes alapú vaníliafagylaltból könnyedén kanyaríthatunk kávéfagylaltot, amelybe a lefőtt kávé mellé kerülhet keksz, kevés alkohol, s egy-két jóféle fűszer is. A kávés fagylaltban jó helye van a vaníliának vagy például a fahéjnak, de más összhatásokat is kipróbálhatunk, a lényeg, hogy a fűszer ne uralja el a fagylaltunkat.

Kávés pohárkrémek

A kávéból klassz hideg desszerteket is csinálhatunk, a különféle pohárkrémek kávés verzióival biztos sikert aratunk. A kávés krémeknek jó partnerei a különféle csokoládés, karamellás kiegészítők, kekszek, öntetek, lazításukra jó lehetőség a friss tejszínhab és néhány gyümölcs is kifejezetten kávébarát, mint például az áfonya. Extra egészséges és nagyon finom megoldás, ha egy fél adag kókusztejes jegeskávét kevés chia maggal keresztezünk, majd hagyjuk, hogy a magocskák megszívják magukat és máris kész a pohárdesszertünk.






Kávés pohárkrémek mellett a kávés desszerteket is érdemes kipróbálni, a tiramisunk kívül készíthetünk kávés sajttortát is, vagy épp egy nagyobb adag kávés panna cottával is meglephetjük a családot.

+ 1: Vietnámi kávé

A vietnámi kávé időigényes, de jó választás. A nagyjából 10 perces művelet során a pohár tetejére illesztett szűrőn keresztül lecsepeg a kávé a pohárban pihenő sűrített tejre, amihez ezután 2-3 nagyobb darab jeget kell adni, s így elkeverni az italt. Lusta nyári délutánokon élvezet nézni, ahogy elkészül.

WM

Forrás: Mindmegette.hu -- Desszert
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Kávéimádó vagy? 5 tény a kedvencedről, ami téged is...
  2015-09-03 12:23:59, csütörtök
 
  Kávéimádó vagy? 5 tény a kedvencedről, ami téged is meglephet

Kétféle ember létezik: aki kávézik és aki nem. Viszont még a nem-kávézók nagyrésze is tart otthon kávéfőzőt, hogy megkínálhassa vendégeit egy jó feketével - így az alábbi összeállítás talán mindenki számára érdekes lehet.

Egy jó fekete forrón a legfinomabb. Minden egyes perccel veszít az ízéből és a zamatából. Az ideális hőmérséklete körülbelül 85 fok.

Az őrölt kávét kibontásután légmentesen zárjuk el,mert így több hétig tárolható.






A kávé cserje formájában nő, kizárólaga trópusokon, azaz a Baktérítő és a Ráktérítő között. Fő kávétermelő országok Dél- és Közép-Amerikában Kolumbia, Brazília, Guatemala és Costa Rica, az afrikai kontinensen Kenya, Etiópia és Uganda, míg Ázsiában India és Vietnam.

Kérdéses, hogy kinek a nevéhez fűződik a világ első kávéfőzője. Egyesek szerint az olasz AlfonsoBialetti a nagy feltaláló, míg mások a francia származású Jean-Baptiste de Belloyt említik.

Az első elektromos kávéfőző az Egyesült Államokban készült, 1908-ban.

Forrás: Mindmegette.hu -- Érdekességek
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Aludttejes tökfőzelék
  2015-09-03 12:19:30, csütörtök
 
  Aludttejes tökfőzelék

Hozzávalók:

1 közepes méretű tök
4-5 dl aludttej (vagy 2-3 pohár kefir)

apróra vágott friss kapor
a sűrítéshez tejföl és liszt

Elkészítés:

A tök két végét levágom, hosszában elfelezem, és kanállal kikaparom a belsejét. Kissebb darabokra vágva reszelem le nagylyukú reszelőn, majd egy nagyobb lábasba téve ráöntöm az aludttejet (vagy a kefirt). Gyengén megsózom, rászórom az összevágott kaprot, és fedő alatt készre főzöm.

Amikor puha a tök, tejföllel elkevert liszttel behabarom, és már tálalható is.

Megjegyzés:

Én házi tejet szoktam megaltatni és azzal készítem, mert finomabb, mint kefirrel. A sűrítéshez réteslisztet is lehet használni, az kevésbé csomósodik, mint a sima liszt.
Egy zsenge tök megfő 15 perc alatt, a többi idő az előkészítéshez szükséges.

A receptet Mizsuzska küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Kapros-tejfölös tökfőzelék
  2015-09-03 12:17:59, csütörtök
 
  Kapros-tejfölös tökfőzelék

Hozzávalók:

50 dkg gyalult tök
1 kis fej hagyma
1 kis csokor kapor
kevés étolaj
kevés citromlé vagy ecet
2 evőkanál liszt
1 dl tej
1 dl tejföl

cukor

Elkészítés:

Felaprítottam a hagymát és a kaprot gondosan, hogy nagyobb darabok ne maradjanak. A gyalult tököt megmostam, és kifacsartam belőle a nedvességet.

A kapor 2/3 részét megpirítottam a hagymával annyi olajon, amennyit felvett ahhoz, hogy szépen megsüljön. Én már itt teszek bele egy evőkanál sót, cukrot és ecetet, hogy a rákerülő tök jobban felvehesse az ízét.

Erre a pirított keverékre ráteszem a kinyomkodott tököt. Kevés tejet és tejfölt adok alá, ami éppen csak annyira elég, hogy ne égjen le. Ebben az állapotban dinsztelem pár percig.

Dinsztelés után teszek rá 6 dl (3 pohár) vizet, és jól elkeverem. Nem hittem volna, hogy felvesz ennyit, de végül pont jó lett ezzel a mennyiséggel. Itt víz helyett lehetett volna tejjel is hígítani.

Ezután rátettem a fedőt, és kicsit nagyobb lángra állítva 15 percig főni hagytam. Közben többször ellenőriztem és átkevertem, mivel könnyen le tud égni, ha a hőfok és az összetétel nem megfelelő. A maradék 1/3 rész kaprot most lehet hozzáadni. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy ne túl sokat adagoljunk!

Végül elkevertem 1 dl tejfölt, 1 dl tejet és 2 evőkanál lisztet, majd behabartam vele a főzeléket. Ilyenkor még meg szoktam kóstolni, hogy kér-e sót, cukrot, esetleg ecetet.

Megjegyzés:

Mivel én úgy szeretem a tökfőzeléket, ha édes és világos színű, nem tettem hozzá sem pirospaprikát, sem paradicsomot és zöldpaprikát, ahogy az más receptekben olvasható.

Aki még ennél a verziónál is világosabb színt szeretne, annak érdemes tejszínt hozzáadni, az ízén is sokat javíthat.

Az egyik kedvencem. :)

A receptet SilVie86 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Hideg rumos-tejszínes gyümölcsleves
  2015-09-03 12:16:30, csütörtök
 
  Hideg rumos-tejszínes gyümölcsleves

Hozzávalók:

6 dl tej
2 evőkanál cukor
menta
fél csomag vaníliás pudingpor
1 körte
1 őszibarack
2 ringlószilva
1 alma
10 dkg szeder
0,5 dl rum
1 dl tejszín
2 dl tejszínhab

Elkészítés:

Egy edényben felforraljuk a cukros tejet, amit besűrítünk a kevés hideg tejjel simára kikevert pudinggal.

A gyümölcsöket apró kockákra vágjuk, és a szederrel együtt hozzáadjuk a leveshez, felforraljuk, és rummal ízesítjük. Belefőzzük a tejszínt, de már nem forraljuk tovább.

Ezután jól lehűtjük, s ha tányérba szedtük, tejszínhabbal és mentával díszítjük.





Megjegyzés:

A receptet Schettrer Jánosné küldte. Köszönjük!
Fotó: AS

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2015.08 2015. Szeptember 2015.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 346 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3916
  • e Hét: 13419
  • e Hónap: 27324
  • e Év: 157031
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.