Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
Jánossomorja '56-os emlékezete
  2018-09-30 09:15:03, vasárnap
 
  Jánossomorja '56-os emlékezetét kutatom szeptember 11-e óta. Átolvastam, kijegyzeteltem mindent, ami elérhető volt számomra. Könyvek, újságok, füzetek, versek, regények, riportok, interjúk, albumok és persze az internet.

A jegyzetek két spirál nagyságú egyenként 32 oldalas füzetet töltöttek meg.

A tervezett munka Jánossomorja 2003-2018 közötti tizenöt évének ötvenhatos emlékezetápoló tevékenységét fogja bemutatni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyásztér és laktanya
  2018-09-29 07:47:21, szombat
 
  Tegnap végigfotóztam a Gyászteret és a leégett tetőzetű zöld ávós laktanyát. A múlthét szombaton letett nagyméretű mécsestartóm, a mécsessel együtt eltűnt. Szép volt, új volt. Egy hetet nem adtak neki. Hősi halottaink emlékét gyalázta az, aki elvitte. Szégyellje magát!  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ez így nagyon nem lesz jó!
  2018-09-28 12:00:51, péntek
 
  Befizettem az éves tagdíjat a blog vezetésére, ami ugye 2018.október 1-gyel fizetős lesz. Ahhoz képest már most napok óta akadozik, nem lehet belépni, vagy csak hosszas, sokszoros próbálkozás után vagy, ha végre igen, akkor a jegyzet nem jelenik meg, többször rá kell néznem, hogy vajon olvasható-e már. Én, aki általában (mindig) a hajnali órákban írom a jegyzeteimet, nagyon nem tetszik ez és így nagyon nem lesz jó! Ha már fizetnem kell érte a hibátlan működés az alap. Már írtam a tvn.hu-nak, de még csak nem is válaszoltak.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
'56-os verseskötet bemutató
  2018-09-27 07:18:46, csütörtök
 
  2018. október 18-án, csütörtökön, 17 órakor a Fehér Ló Közösségi Házban ( Mosonmagyaróvár) tartják Böröndi Lajos: Sortűz - Versek c. '56-os kötetének bemutatóját.

Nagy öröm számomra, hogy mind a kötetben, mind a plakáton Rudnyákné Németh Csilla alkotásai az illusztrációk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Felhívás ’56 - os Kaszinóra
  2018-09-26 20:25:53, szerda
 
  A Hunyadi Mátyás Diákmozgalomért Alapítvány a hagyományokhoz híven idén is történelmi vetélkedőt szervez az 1956-os forradalom emlékére általános és középiskolásoknak.
A játékra 3 fős csapatokat várunk.
A rendezvény időpontja: 2017. október 25. 1400-1600 óra
Helyszíne: Győri Műszaki SZ.C. Hunyadi Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, ,,A" épület
Mosonmagyaróvár, Dr. Gyárfás József utca 3.
Előzetes feladat:
Tablókészítés a csapatról készült szelfikből legalább három '56-os emlékhely helyszínén,
amit 2018. október 19-én 12 óráig kell leadni személyesen a Hunyadi iskola könyvtárában
Ipcsicsné Gönye Anikó tanárnőnél, vagy e-mail-ben a konyvtar@hunyadimovar.hu címen.
A vetélkedő helyszínén játékos feladatok keretein belül kell a csapatoknak megmérkőzniük egymással. A feladatok megoldásához szükséges a helyi és az országos '56-os események, fogalmak, címerek és a mosonmagyaróvári '56-os helyszínek, emlékhelyek ismerete.
A felkészüléshez ajánljuk az általános és a középiskolai történelem tankönyv ide vonatkozó részeit, valamint az 1956-os mosonmagyaróvári emlékhelyek megismerését.
A játék során a versenyzők a feladatok helyes megoldásáért a pontokon kívül játékpénzeket kapnak, amit a bazárban szabadon elvásárolhatnak, valamint a büfében ingyenes fogyasztást biztosítunk számukra.
Általános, középiskolai, valamint járási kategóriában külön értékeljük a csapatokat. Támogatóink jóvoltából értékes nyereményekkel: vásárlási utalványokkal, belépőjegyekkel, könyvjutalommal díjazzuk őket.
Kérjük a résztvevőket, hogy az '56-os események hősei iránti tiszteletből a történelmi vetélkedőn az alkalomhoz illő, ünnepi öltözékben jelenjenek meg.
Mosonmagyaróvár, 2018. szeptember 26.
Ipcsicsné Gönye Anikó
szervező
konyvtar@hunydimovar.hu
06/96/211-699/120
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
" ... ez a sokak számára rossz emlékű mementó el fog tűnni"
  2018-09-25 03:25:40, kedd
 
  ,, ... A korábban állami tulajdonú épületen nincs sem helyi, sem országos védettség. A piarista rend a laktanya és a mögötte lévő terület megvásárlását tervezi. Már tárgyaltunk az ügy részleteiről, a területcseréről a rend képviselőivel. Most úgy néz ki, hogy ez a sokak számára rossz emlékű mementó el fog tűnni. A város ugyanakkor azt szeretné, ha egy 1956-os emlékhely jöhetne itt létre. Akár úgy, hogy az új épületben egy szobát erre a célra szentelnek - hangsúlyozta érdeklődésünkre Árvay István polgármester.
Hogy mi lesz a határőrlaktanya tényleges sorsa, arra hamarosan visszatérünk. Az viszont már biztos, hogy a leégett tetőszerkezetet a födémig el kell bontani. Ezt a városvezető is megerősítette lapunknak.
A bontás és az ingatlan őrzésének költségeire a legutóbbi testületi ülésen különítettek el pénzt. Egyhangúlag támogatták a képviselők a döntést. A munkálatokkal a balesetveszély miatt nem késlekedhettek. Felmérték az ingatlan állapotát, a tartószerkezeti statikai vélemény rendelkezésre áll. A laktanya megmaradt tetőzetének bontására 11,4 millió forintos ajánlatot kapott a város. A bontásig az ingatlan őrzése is folyamatos. Minderre összesen 12 millió forintot az általános tartalék biztosítanak."

Lebontják a laktanya leégett tetőzetét
Kisalföld, 2018.09.22.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tökéletes projekt volt
  2018-09-24 06:29:21, hétfő
 
  Azt hiszem ezt nyugodtan kijelenthetem, amikor a "45 éves a mosonmagyaróvári Gulyás Lajos Kollégium épülete" című projektemet felépítettem és megvalósítottam.

Július - Augusztus:
Közösség létrehozása és építése a facebook-on, Gulyás Lajos Kollégium Mosonmagyaróvár néven. Kétszázhúsz fotó, dokumentum albumokba rendezve. Köszönet a segítőimnek a szkennelésért!
Levelek a régi kollégáknak, kollégistáknak kérve őket, hogy írják meg visszaemlékezéseiket.

Szeptember:
Nagyszabású kollégiumtörténeti kiállítás készítése, rendezése a kollégium folyosóján ( tablók, vitrinek, paravánok, falitáblák,könyvek, albumok,oklevelek, dokumentumok, üzenőfal a régiek visszaemlékezéseivel, stb ...)

kollégiumtörténeti séta a kollégiumban és környékén,
kollégiumtörténeti előadás,
kollégiumi jubileumi kopjafa rendbetétele
kollégiumtörténeti kiállítás ünnepélyes megnyitója, megemlékező beszéd.

Sajtómegjelenések:
infomovar.hu
mosonmagyarovar.network.hu
Kisalföld megyei napilap,
de lesz Mosonvármegye újságos is,
illetve a városi tévében is benne lesz a megnyitó és riport.

A teljes projektet egyedül találtam ki és vittem végig a kollégistákkal.
Ezzel egyben tisztelegtem az én huszonöt évem előtt is, amit ebben az intézményben dolgoztam le.
Tökéletes projekt volt. Isten éltessen sokáig Gulyás Lajos Kollégium!

És itt a tévéfelvétel is:
Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Százan Ötvenhatról
  2018-09-23 05:51:41, vasárnap
 
  2018.09.22-én szombaton tartotta Mosonmagyaróváron a Magyar Kékkereszt Egyesület országos találkozóját,melynek keretében ellátogattak a Gyásztérre is, ahol - felkérésükre - húsz percnyi időtartamban előadást tartottam ötvenhatunk történetéről és emlékezetéről.Mintegy százan hallgatták hatvankét év történelmét. Tekintve, hogy jövőre lesz harminc éves a Gyásztér, tökéletes főpróba volt a tegnapi.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Stigmával a homlokán
  2018-09-22 06:52:38, szombat
 
  2018. szeptember 21-én temettük Fehér Jánost, volt '56-os elítéltet, akit 1958-ban egy fotó alapján halálra, majd tizenkét év börtönre ítéltek, amiből le is ült nyolc évet.

Fehér János tizenhat éves inaslegény volt 1956. október 26-án a mosonmagyaróvári sortűz idején.

Részt vett a felvonuláson, kint volt a téren, a sortűzben ő is megsebesült.

Sérülésének szilánkjait élete végéig hordozta lábában.

Az október 27-ei népharag helyszínén szintén jelen volt, de nem végig, mert onnan egy ismerőse elzavarta.

A forradalom megtorlása során egy, a népítéletről készült fotó alapján 1958. november 5-én a munkahelyéről vitték el a tizenhét éves fiút és vádolták meg gyilkosságban való részvétellel.

Halálra ítélték, hiába mondta, hogy nem ő van a képen, nem hittek neki.

Az ítéletet végül tizenkét év börtönre változtatták.

Fehér János nem szabadult egyik amnesztia idején sem. Köztörvényesként bent tartották 1967-ig.

Szabadulása után sem nyughatott. Állást nehezen kapott, figyelték, követték,jelentettek róla, neki magának is rendszeresen jelentkeznie kellett, lakhelyét este nem hagyhatta el.

A rendszerváltáskor alapítója lett a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesületnek, tagja a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetségének és az '56-os Szövetségnek is.

Számtalan érmet, kitüntetést kapott ezektől a szervezetektől, de 2006-ban a megyétől is, illetve Mosonmagyaróvár Polgármesterétől, Dr. Nagy Istvántól, Polgármesteri Elismerő Oklevelet 2011-ben.

2016-ban az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából Dr. Árvay István polgármester emléklapot adott neki.

Fehér Jánost nem rehabilitálták a '90-es években, épp a köztörvényes ítélete miatt. Majd csak a 2000-es években sikerült elérnie ezt.

78 éves korában hunyt el. Búcsúztatói mindezekről nem beszéltek. Sőt. Újra az 1958-as vádat olvasták rá, miszerint ő volt azon a bizonyos fotón. Hatvan évvel később ugyanezzel a hazug stigmával a homlokán temették el.

János, Te nyugodjál békében, a maradottak pedig szégyelljék magukat!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
'56-os előadás szombaton
  2018-09-21 04:06:20, péntek
 
  Sokkal inkább '56-os előadást, mint beszédet mondok szombaton a Gyásztéren egy szervezet országos találkozója kapcsán. Tudom, rossz időt mondanak már, de én bízom abban, hogy 13-kor nem fog szakadni az eső. Ez az új emlékmegőrző munkám ( 20 percnyi ismeretközlés az 1956. október 26-ai sortűzről és emlékezetéről, papíron 11 oldal) már az új jelmondatom ( Vérük már bennem dobol) jegyében készült. Ez egy teljesen új tanulmányom a jövőre 30 éves születésnapját "ünneplő" Gyásztérről.

Közben tartottam egy szintén 11 oldalas beszédet a Gulyás Lajos Kollégium épülete fennállásának 45. évfordulója alkalmából is szerdán, amikor a kollégiumtörténeti kiállítást nyitottam meg.

Legújabb ötletem egy '56-os kerékpártúra lesz Mosonmagyaróváron.
Az időpont megvan, az egyes helyeken felszólalók nagy része szintén.

A másik ötletem a Gulyás Lajos emléktúra Levélre, kicsit később.

Közben egy újabb beszéd megtartására kértek fel. Arra nagyon sokat kell készülnöm.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 29 db bejegyzés
e év: 343 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 16
  • e Hét: 98
  • e Hónap: 2962
  • e Év: 20782
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.