Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
Semmit nem gyűjtve
  2019-06-30 03:33:30, vasárnap
 
  semmit nem gyűjtve
könnyebb a föld,
a lélegzet

ezer könyv,
de egyet se
te írtál

akkor meg minek?

a tudást szomjazd
ne a könyvet!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mosonmagyaróvár 80 kapcsán
  2019-06-29 05:10:48, szombat
 
  Még a HÍR14 Mosonvármegye újság sem írt a városegyesítés nyolcvanadik évfordulója kapcsán semmit, nemhogy a többi! Pedig időzítése neki volt a legkézenfekvőbb ( 2019. június 27-én jelent meg). Mosonból és Magyaróvárból 1939. június 28-án született meg Moson-Magyaróvár. De igazából az évforduló senkit nem érdekelt, csak engem és a facebook-on szerkesztett Mosonmagyaróvár 80 oldalam olvasóit, látogatóit. Marad a várakozás A zsidótörvények érvényesülése a városegyesítés folyamatában c. sajátos aspektus kibontására.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mosonmagyaróvár 80
  2019-06-28 10:06:41, péntek
 
  Ma, 2019. június 28-án van nyolcvan éve, hogy egyesült Moson és Magyaróvár.
1939. június 28-án született a megállapodás.
Az egyesített város, Mosonmagyaróvár első polgármestere Dr. Sattler János lett.

Erre az évfordulóra illik megemlékezni.

Én a magam részéről már hónapokkal ezelőtt nyitottam egy facebook oldalt Mosonmagyaróvár 80 címmel, feltöltve minden eddigi évfordulóról meglévő anyagomat. Képek, dokumentumok, cikkek, rendezvények, események, stb ...

Ha találok majd a nyolcvanadik évfordulóról szóló cikket, fotót, eseményt, bármit, akkor majd azokat is felteszem.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A könyvek maradnak, de mindenből csak egy
  2019-06-27 05:58:56, csütörtök
 
  Mázsa papír
mázsa könyv

Mind Ötvenhat

Nem maradhat
ennyi meg

A papírnak
menni kell

Könyvek közül
is csak egy

A többi
szabad préda


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Okafogyottá vált
  2019-06-26 05:19:01, szerda
 
  Múzeum nem lesz ( a laktanyát lebontják), Gulyás Lajos nevét elveszik (a nevét viselő kollégiumot a gimnáziumba "olvasztják") így a tizenkét éve felépített
gyűjteményem és minden eddig végzett munkám okafogyottá vált.
Innen nagyon nehéz felállni. De most nem is lehet.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Végső megoldás
  2019-06-24 21:44:56, hétfő
 
  A mai nappal elkezdtem felszámolni valamennyi gyűjteményemet.
Az 1956-ost.
A helytörténetit.
A mindenféle meghívósat.
A művészeti katalógusost.
A szalvétásat.
A választásosokat.
A sajtógyűjteményeket.
A stb-t
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gulyás Lajos Ötvenhatos Művészeti Galéria
  2019-06-23 07:29:31, vasárnap
 
  Gróf Gyöngyi: Október 26.
Turcsányi Antal: Virágpusztító
Szarka Hajnalka: Sortűz, 1956
Szabó János: '56-os emlék
Kreatív Alkotók Köre: Tablókép, 1956
L. Burda Zsuzsanna: Miért?
Rudnyákné Németh Csilla: Borzalmak napja volt
Suba György: Magyar Katalin
Futkovics György: Ikarusz
Nagy Miklós: Sortűz
Murányi Imre: Gyásztér
Gondár Zsuzsa: Hősi halottak
Gondár Zsuzsa: Laktanya,1956
Bakonyi Pál Margit: Mementó I.II.III.
Romanek Inka: Golgota
Fikner Piroska: Sortűz előtt és után
Fikner Piroska: Mosonmagyaróvár
Fikner Piroska: És eljött a nap
Nády Mária: Mosonmagyaróvár,1956
Éder Vilmos: Vörös fenevadak lakomája
Bánhegyi István: Golgota
Bánhegyi István: Gyásztér, 1956
Kovács Kálmán: A Hazáért élni! De meghalni?
Ács János: 1956
Herenyik Zsuzsa: Áldozás
Szűcs Zsuzsanna: Szabadság tengere
Bencsics Dorina: Parlament 1956
Szalai Boglárka: Magyar Katalin 1940-1956
Szalai Boglárka: Gulyás Lajos 1918-1957
Simon Zsuzsanna: Gyásztér
Molnár Antal: Haza Váró
Vecsei László Ezékiel: '56-os lőalakok
Aba Béla: Plakátok I-III.
Éder Vilmos: Magyar Kati 1940-1956
Éder Vilmos: Demeter Jancsi 1939-1956
Gulyás Lajos Kollégium: '56-os tablókép


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vérebek tanyája
  2019-06-22 09:43:51, szombat
 
  Vonyít,nyüszít,hentereg
Érzi már a vér szagát

Karmol,mardos,marcangol
Gyakorolja gazdáján

Üti,vágja,ordítja
Megvadult falkáját

Vicsorítva,ugatva
Ugrik az EMBERRE

Tépi,marja,harapja
Nincs sok már belőle

Lihegve,vérben,verejtékben
Fut vissza a tanyára

Legyilkoltja
Szeme merev
Teste mozdulatlan

Jön a vezér
Csizmájával
Jót rúg a halottba

Vérebei fetrengenek
örömükben
ezt látva

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy kollégiumi nevelőtanár naplójából
  2019-06-22 04:52:55, szombat
 
  Simon Zsuzsanna
Gulyás Lajos Kollégium, Mosonmagyaróvár

Kollégiumi munkám kiemelt területe a kollégiumi hagyományokat őrző, ápoló tevékenységek szervezése, helytörténeti, helyismereti foglalkozások rendezése, nemzeti ünnepek, emléknapok,különböző évfordulók, megemlékezések szervezése, névadónk, Gulyás Lajos református lelkész, '56-os mártír és a mosonmagyaróvári 1956. október 26-ai sortűz áldozatai, a megtorlások elszenvedői emlékének az ápolása, különböző témájú előadások, kiállítások teljes körű szervezése, rendezése, a kollégium média megjelenéseinek intézése: sajtó, tévé és a Gulyás Lajos Kollégium Mosonmagyaróvár nevű facebook oldal naprakész szerkesztése.

2018. szeptember

A kollégium 1973. szeptember 4-én kezdte meg működését a Gorkij u. 3. sz. alatti épületben. A 45 éves évforduló alkalmából már a nyári szünetben elkezdődött egyrészt a kollégium múltjának feltárása, dokumentumainak, fényképeinek, sajtójának összegyűjtése, digitalizálása, másrészt a régi kollégisták, tanárok felkutatása, megkeresése emlékeik számbavételére, azok megírására, elküldésére. Elindítottam a kollégium facebook csoportját, melyre az évvégére 56 fotóalbumot töltöttem fel különböző témákba csoportosítva a több száz képet. 2018. augusztus végére a kollégium teljes folyosójának falaira, fekvő tárlóiba és paravánjaira egy monstre kollégiumtörténeti kiállítást készítettem, melyet szeptember 3-án nyitottam meg ünnepi beszéddel, szavalattal, tárlatvezetéssel. Az eseményről felvételt készített a Mosonmagyaróvári Városi Televízió, teljes oldalas cikket közölt a Mosonvármegye, melynek egy-egy példányát minden kollégista ajándékba kapta és féloldalas írást közölt a Kisalföld megyei napilap is. A kollégistáknak külön tartottam kollégiumtörténeti előadást, intézménytörténeti sétát és rendbe hoztuk a kollégistákkal a kollégiumi emlékkopjafát, amit 2008-ban a 35. évfordulóra állítottunk.

2018. október

Az Aradi Vértanúk Emléknapjára emlékfalat és megemlékezést szerveztem filmvetítéssel egybekötve. Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére kiállítást készítettem, előadást tartottam, melynek alapján egy történelmi kvíz vetélkedőt is szerveztem a gyerekeknek. Rendhagyó program volt a diákok körében idén egy '56-os vers felolvasóest, Böröndi Lajos költő ötvenhatos verseiből.

2018. november

Külön megemlékeztünk November 4-re az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének napjára, valamint Magyar Katalin (1940-1956) ötvenhatos hősi halált halt mosonmagyaróvári diáklányra egy filmvetítés keretében. A Magyar Nyelv Napját, kedvenc verseink felolvasásával ünnepeltük, s egy kulturális programra is elmentünk a Cselley házba, ahol Mosonmagyaróvár szakrális értékei címmel egy fotókiállítást néztünk meg. November végén pedig el kezdtük kialakítani a kollégium Téli Tárlat című kiállítóhelyét, melyre folyamatosan készültek és kerültek fel az alkotások egészen a karácsonyi ünnepségig.
2018. december
Az idei karácsonyi ünnepségünkre igazi közösségi összefogással készültünk. Rengeteg adományt kaptunk ismerősöktől, barátoktól. Így lett hosszú évek óta élő karácsonyfánk, díszeink, égősoraink, üdítő az ünnepi asztalra és a rászoruló kollégistáinknak élelmiszercsomag és pénzadomány is.

2019. január

Január hónapban kezdődött az amszterdami Anne Frank Ház magyar nyelvű vándorkiállításának szervezése, meghívók készítése, postázása, médiamegjelenések intézése, a diákok bevezetése, felkészítése az Anne Frank - Történelem a mának c. kiállításra. A Magyar Kultúra Napját idén a városi könyvtárban könyvbemutatóval, a Cselley házban pedig múzeumi bemutatóval ünnepeltük.

2019. február

A teljes február hónap az Anne Frank kiállításunk jegyében telt. A kiállítás Mosonmagyaróvárra szállítása, felállítása után a kollégium nyolc diákja és kollégáim részt vettünk az Anne Frank Ház kétnapos diák tárlatvezető képzésén, majd negyedikén egy rendkívül megható, méltó megnyitóval, irodalmi-zenei műsorral kezdetét vette az egyhónapos kiállítás, melyre egyénileg és csoportosan tárlatvezetést biztosítva érkeztek a látogatók. Február végére közel ötszázan látogattak el hozzánk. A vendégkönyvünkbe több százan írták be köszönetüket, gratulációjukat. E rendkívüli eseményről szintén készített felvételt a városi televízió, két cikket is írt a Kisalföld megyei napilap, de teljes oldalon jelent meg írás a HÍR14 Mosonvármegyében és a Civil Szemle havilapban. A kiállítás lezárása után húszoldalas beszámolót készítettem az Anne Frank Ház részére.

2019. március

Idén különleges módon ünnepeltük az 1848/1849-es szabadságharc és forradalom ünnepét. Történelmi emlékutat szerveztünk a Pákozdi Katonai Emlékparkba. A remek programok minden kollégista tetszését elnyerték. A Kisalföld megyei napilap erről a rendhagyó eseményünkről is tudósított.

2019. április

Az Autizmus Világnapja alkalmából részt vettünk a városi Kék Sétán, a Magyar Költészet Napján pedig a Rizikó Faktor Zenekar koncertjén a Huszár Gál Városi Könyvtárban. Idén végzőseink búcsúztatása is emelkedett hangulatú volt. Mindenkinek ajándékoztunk könyvet, emléklapot, volt búcsúbeszéd, egyéni köszöntések és irodalmi műsor is.

2019. május

Május elején elkezdtük összeállítani a 2019. október 21-én megnyitásra kerülő Gulyás Lajos Ötvenhatos Művészeti Galéria anyagát. Több, mint ötven képzőművészeti alkotás fog megjelenni a kollégium földszinti folyosóján. A hónap végén és június elején Trianon Emlékhetet szerveztem a kollégistáknak. Május 11-én az országos Emlékhelyek Napján szerveztem a 1956-os Gyásztéren egész napos szabadtéri előadásokat és kiállításokat, melyen a kollégium tantestülete is részt vett.

2019. június

A Trianon Emlékhét keretén belül volt versfelolvasó est, könyvek bemutatása, emlékkiállítás, diákelőadás és Tíz év a nemzeti összetartozás szolgálatában- Trianon emlékezete a Gulyás Lajos Kollégiumban címmel vetítettképes előadás. Az 1956-os Mártírok Emléknapja tiszteletére szintén vetítettképes előadást és filmvetítést tartottam.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kihűl a föld, elvész a remény
  2019-06-20 05:12:51, csütörtök
 
  Simon Zsuzsanna

Kihűl a föld, elvész a remény

Szádat befogják
Hangod elfojtják

Emlékét
marják
rúgják
harapják

Szólni nem tudsz
Írni nincs kinek

Kihűl a föld
Elvész a remény

Szeretnék meghalni
Szégyenben nem élni

Árulói nevét
Végleg elfeledni

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
2019.05 2019. Június 2019.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 352 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 114
  • e Hét: 196
  • e Hónap: 3060
  • e Év: 20880
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.