Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
1956 nehéz napjairól
  2018-02-08 06:07:31, csütörtök
 
   
  Mosonmagyaróvár - Hunyadi 50 - Emlékfoszlányok
Iskolai emlékkönyv, 2017

Fűzfa János, nyugalmazott igazgató: 1956 nehéz napjairól

1956-ban tanár voltam. Sok olyan tény volt, amit még most sem fogadnak el ...
A forradalomról én nem tudtam különösebbet, nem volt tv, rádiót nem hallgattam. Október 26-án rendesen tanítottunk, az igazgató hallgatta a rádiót, nagyon ideges volt. Reggel mondta, zűrök vannak Pesten, szakszervezeti bizottsági titkárként azt tanácsoltam, tanítsunk. Egyszer csak döngették az ajtót a tüntetők, jöttek a gimnazisták, egyetemisták és munkások. Vonultak az utcán. Az igazgató sorakozót hívott össze és hazaküldte a diákokat. Mindenki hazament, csak egy virgonc gyerek ment a nagyanyjához a Sulzer-malomhoz, ledobta a táskát, kért ételt, és szabályosan elszökött a nagyanyjától, ő is meghalt. Ügyes, helyes, műszerésztanuló volt Őri Lacika. A virgoncságával fizetett rá, minden eseménynél első volt.
Csoportosan nem akartunk kimenni az utcára, néztük, mi fog történni. Sajnos ilyenkor mindig a hangadók mennek elöl, a többi megy velük, mögöttük. Leverték a csillagot a Fekete Sas fölött és a pártbizottságnál. A busz a Volán iroda mellett állt, a postánál, felugrott valaki a tetejére, és elszavalta a ,, Talpra magyart", és mondta, nyissuk ki a börtön kapuit. Tényleg kinyitották a börtönt, és kijöttek a fogvatartottak. A Sulzer-malomnál egyenesen ment tovább a tömeg, néztem, gyerek az iskolából nem volt. A levéli útnál akkor még nem volt lámpa, a Gyári úton haladt tovább a tömeg.
akkoriban három laktanya volt: egy határőrlaktanya, egy sorkatonáknak való levéli úti laktanya és a Tritol-laktanya. A levéli úti parancsnok összehívta a katonákat és parancsba adta, hogy tűnjenek el és hat órakor parancskihirdetésre legyenek ott.
A katonák szállingóztak, ki amerre akart. Jött két-három legény, a tömegből kiugrott 2-3 ember, az egyik elkezdte ütlegelni a katonákat. Pont azon mentünk Kiss Palival. A sapkájukon rajta volt a csillag, ezért meg akarták lincselni őket. Ráparancsoltam a hősködő civilekre, mutattam a hadnagykönyvemet, és rájuk szóltam. Megismertek, hogy tanár vagyok, de kijelentettem szolgálatba lépek. Erre habzó szájjal elmentek a civilek, otthagyták a katonákat. Nekik azt mondtam, hogy vegyék le a csillagot a kalapjukról, tegyék zsebre és majd 6 óra előtt rakják vissza.
A civilek üvöltötték, menjünk az ÁVO-s laktanyához. Az borzasztó volt, hiába üvöltöttem, ne menjenek. Megállítottam az embereket, hogy ne menjenek ki, de a hirtelen-emberek nem hallgattak rám. A tömeg ment tovább, találkoztak a timföldgyáriakkal, kint meg várták őket a katonák a laktanyánál. Palival megegyeztünk, visszamegyünk az iskolához. A kórház előtt, a nyomda mellett mentünk, és fegyverropogást hallottunk. Sortűz volt a laktanyánál. Pár perc után teherautó hozta a sebesülteket. Leszállították őket, az első a szomszédunk fia volt, egyik karja roncs volt, lógott rajta a hús, ő volt Szente Géza.
Én nem tudom, mi történt kint, nem voltam ott. Voltak tanulók is: A MOFÉM tanműhelyből, gyakorlati oktatáson voltak: Kardos Miki aranyos gyerek volt. Őt biztatták, verd le a csillagot a kapun, és ő felmászott ... és lelőtték ... Ismerem a terepet, mert a háború után az rendőrlaktanya volt. Mi javítottuk, akkor még fiatalember voltam. A villanyt én csináltam.
Eltelt az idő, másnap reggel nagyon szomorú voltam, kimentem a temetőbe: a két Rácz-lány szinte meztelenül ott feküdt, barátom lányai.
Hét iskolás diák volt tudomásom szerint, Kardosra, Wilhelmre, Őrire emlékszem, őket tanítottam. Minden a gyakorlatról mentek ki, tudtunk nélkül. A gimnáziumból viszont szervezetten mentek ki, ezért a gimnázium igazgatóját ki is rúgták, az ő helyébe ment Hatt János, ott volt igazgató negyven évig.
Azt nem tudom, hogy a gimnazisták közül lett-e áldozat. Nehezen viseltem el az egészet, hisz a szomszédomat is meglincselték. A városban is híre ment a sortűznek, de én ezzel nem foglalkoztam, csak bosszantott, hogy kimentek és hiába szóltam.
Voltak tanulók, akik biciklivel elmentek, disszidáltak, átmentek gyalog a határon. Két egyetemista is jött éjjel hozzám, hogy Monek Gyula javasolta, keressenek meg. Vacsoráztattam őket, lerajzoltam, merre menjenek. Nagyszüleim a határ mellett laktak, addig tudtam az utat, utána nem.
Sok év telt el azóta, a sortűz emlékére Németh Alajos tanárunk állított kopjafákat, díjmentesen, gyönyörűen elkészítette. Tanulóinkkal vitték oda azt a nagy követ, a Lalinak köszönhető, hogy ez az emlékhely létrejött.

Kieg.: Fűzfa János ( 1930-2017) egykori igazgató vallomását életéről és iskolájáról lejegyezte Keresztes Csaba, gondolatait írásos formába öntötte Csicsai Ferenc.Fűzfa János, tanár 1954, igazgató 1966-1995 volt a Hunyadi Iskolában.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: pártbizottságnál, hadnagykönyvemet, határőrlaktanya, műszerésztanuló, fegyverropogást, mosonmagyaróvár, emlékfoszlányok, ráparancsoltam, rendőrlaktanya, vacsoráztattam, virgoncságával, szakszervezeti, leszállították, fogvatartottak, forradalomról, szállingóztak, meglincselték, sorkatonáknak, megállítottam, kijelentettem, visszamegyünk, tanulóinkkal, megegyeztünk, disszidáltak, elkészítette, gimnáziumból, tanműhelyből, szomszédomat, foglalkoztam, szervezetten, különösebbet, nagyanyjához, gyakorlatról, sebesülteket, nyugalmazott, egyetemisták, igazgató hallgatta, igazgató sorakozót, virgonc gyerek, virgoncságával fizetett, hangadók mennek, többi megy, börtön kapuit, levéli útnál, sorkatonáknak való, katonák szállingóztak, tömegből kiugrott, egyik elkezdte, sapkájukon rajta, hősködő civilekre, civilek üvöltötték, borzasztó volt, Fűzfa János, Fekete Sas, Kiss Palival, Szente Géza, Kardos Miki, Hatt János, Monek Gyula, Németh Alajos, Keresztes Csaba, Csicsai Ferenc, Hunyadi Iskolában,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kellemes délutánt kívánok  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Idő  Jó éjszakát  Rátalálsz  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Hiányzik  Facebookon kaptam Annuska bar...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Kövesd a cowboyt!  Akarat  Akarat  Png kislány  Png ház  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Szép estét kedves látogatóimna...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Png férfi  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Paul David Tripp Április 19  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Nem tudhatod  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png rózsa csokor  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Sokan azt tartják  Próbálj meg ...  Sokan azt tartják  Png virág  George Byron - Ahogy itt jár -...  Egy hatékony szolga  Png ház  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  A Megváltó szolgálatában  Minden harmadik...  Szívem tiéd  Radikális szeretet  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Gonosz démon-álarc  Leonardo da Vinci gondolata  Reggel van  Nem tudhatod  Akarat  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Adakozás  Ágai Ágnes – Csendélet  Radikális szeretet  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Adakozás  Facebookon kaptam  Adakozás  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Alvó cicák 
Bejegyzés Címkék
igazgató hallgatta, igazgató sorakozót, virgonc gyerek, virgoncságával fizetett, hangadók mennek, többi megy, börtön kapuit, levéli útnál, sorkatonáknak való, katonák szállingóztak, tömegből kiugrott, egyik elkezdte, sapkájukon rajta, hősködő civilekre, civilek üvöltötték, borzasztó volt, tömeg ment, kórház előtt, nyomda mellett, háború után, rendőrlaktanya volt, gyakorlatról mentek, gimnáziumból viszont, gimnázium igazgatóját, gimnazisták közül, határ mellett, sortűz emlékére, nagy követ, emlékhely létrejött, pártbizottságnál, hadnagykönyvemet, határőrlaktanya, műszerésztanuló, fegyverropogást, mosonmagyaróvár, emlékfoszlányok, ráparancsoltam, rendőrlaktanya, vacsoráztattam, virgoncságával, szakszervezeti, leszállították, fogvatartottak, forradalomról, szállingóztak, meglincselték, sorkatonáknak, megállítottam, kijelentettem, visszamegyünk, tanulóinkkal, megegyeztünk, disszidáltak, elkészítette, gimnáziumból, tanműhelyből, szomszédomat, foglalkoztam, szervezetten, különösebbet, nagyanyjához, gyakorlatról, sebesülteket, nyugalmazott, egyetemisták, nagyanyjától, találkoztak, egyetemista, fiatalember, laktanyához, iskolájáról, gimnazisták, szabályosan, megismertek, tanácsoltam, csoportosan, díjmentesen, szomszédunk, laktanyánál, bosszantott, kinyitották, szolgálatba, nagyszüleim, lerajzoltam, igazgatóját, kalapjukról, gondolatait, tanítottunk, kopjafákat, felmászott, hallgattak, gyönyörűen, hazaküldte, gyakorlati, otthagyták, tanítottam, üvöltöttem, javítottuk, üvöltötték, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 478
  • e Hét: 3646
  • e Hónap: 8527
  • e Év: 30580
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.