Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Remény és Pokol 1956
  2016-12-16 03:14:25, péntek
 
   
  A Zrínyi Kiadó 2014-ben a Nagy Háború centenáriuma alkalmából adta ki az első dobozkönyvét, "A Nagy Háború 1914-1918. - Kézzelfogható hadtörténelem" címmel. Ezt 2015-ben a "Hadikrónika 1939-1945" című, a második világháborúval foglalkozó dobozkönyv követte. A harmadik, a "Remény és Pokol 1956" című dobozkönyv a forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából jelent meg,melyet Horváth Miklós hadtörténésznek köszönhetően én is magaménak tudhatok. Köszönöm szépen neki innen is.

A honvedelem.hu weboldal az alábbiakat írja róla: Az idei év legkülönlegesebb kiadványa az 1956-os forradalom évfordulójára készül. A különleges mellékletekkel ellátott Remény és pokol - 1956 című kötet - az eddigi dobozkönyvekhez hasonlóan - igazi különlegességeket ígér az olvasónak.
Tőrös István, a kötet kreatív szerkesztője szerint az előző kiadványokhoz képest a fő eltérés a könyv tematikus felépítésében lesz. Míg az 1. és 2. világháborús kötetekben a hátországi eseményeket is részletesen bemutatták, a Remény és pokol esetében szigorú kronológiai sorrendben ábrázolják a tizenhárom nap eseményeit - természetesen háttér-információk és érdekességek segítségével.

Tematikailag a kiadvány először bemutatja azt az új világrendet, amely Európát jellemezte a 2. világháború után, a Varsói Szerződés kialakulását, a szovjet mintára szervezett Magyar Néphadsereg létrejöttét. Így érkezünk el Rajkék újratemetéséhez, a Petőfi-kör vitáihoz, 1956 októberéhez, majd a 23-án bekövetkezett eseményekhez, amelyek természetesen kiemelt szerepet kapnak a kötetben. Részletesen foglalkozunk az október 25-én a Parlamentnél és Mosonmagyaróváron eldördült gyilkos sortüzekkel. Bemutatjuk a szabadságharcos csoportok elhelyezkedését a fővárosban, a fegyvereket, amelyekkel harcoltak, a Magyar Néphadsereg alakulatainak szerepét a forradalomban, s azt is, hogy ők, illetve a szovjetek milyen fegyverzettel rendelkeztek. Kevesen tudják, de az AK-47-es itt került először éles bevetésre a Szovjetunión kívül, de ugyanez vonatkozik a T-54-55-ös harckocsi-családra is. Beszámolunk a kommunista párt és Hruscsov közötti háttéralkukról, a nemzetőrség megalakulásáról, a magyar és a szovjet fél közötti tárgyalásról, amely csak időhúzásra volt jó, hiszen november 4-én megkezdődött az orosz fegyveres támadás. Részletesen foglalkozunk a bukás utáni megtorlással, a polgári áldozatokkal, deportálásokkal, halálos ítéletekkel is - ismertette Tőrös István a kiadvány felépítését.

Ahogyan az már megszokott a dobozkönyvek esetében, a Remény és pokol is bőségesen el lesz látva extra csatolmányokkal. A térképmellékleteken kívül a 34 oldalpáron számos "zseb" lesz elhelyezve, amelyekbe mellékletként mintegy kilencven korabeli dokumentum másolata kerül: zömében 56-os röplapok, igazolványok (például egy harckocsi-vezetői igazolvány is), de megtalálható lesz Mecséri János kivégzett honvédtiszt tárgyalási jegyzőkönyve, az ítélet, és az annak végrehajtását igazoló dokumentum, valamint egy 56-os nemzetőr karszalag másolata is. A kötet extra mellékletei közé sorolhatjuk a Magyar Honvéd és az Igazság című folyóiratok egy-egy 1956-os példányát is.

A könyv szerzői dr. Horváth Miklós és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai. Ezért a képek zöme a múzeum archívumából származik, de a szerkesztők bőven válogattak vidéki múzeumok és a Fortepan anyagából is. Az 1956-os belügyi intézkedések, parancsok az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából származnak, míg a Magyar Nemzeti Digitális Archívum korabeli filmfelvételeket bocsátott a szerkesztők rendelkezésére. A kötet ugyanis három digitális mellékletet kap. Az egyiken emblematikus 1956-os dalok szerepelnek az MH Légierő Zenekar Veszprém mai tolmácsolásában, míg a két DVD-n történészekkel rögzített stúdióbeszélgetések és korabeli felvételek szerepelnek.

"Úgy vélem, a könyv legnagyobb értéke abban rejlik, hogy megpróbálja logikus rendszerben bemutatni annak a tizenhárom napnak az abszurditását. Azt a tizenhárom napot valóban átszőtte a remény, hogy utána a pokol szabaduljon el" - mondta Tőrös István, a könyv kreatív szerkesztője.

Megj.: A könyvben a mosonmagyaróvári sortűz is szerepel képpel együtt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: legkülönlegesebb, mosonmagyaróvári, filmfelvételeket, újratemetéséhez, hadtörténésznek, elhelyezkedését, szabadságharcos, állambiztonsági, csatolmányokkal, tolmácsolásában, dobozkönyvekhez, deportálásokkal, megalakulásáról, háttéralkukról, világháborúval, történészekkel, mellékletekkel, rendelkezésére, végrehajtását, mellékletként, szabadságharc, fegyverzettel, forradalomban, alakulatainak, bekövetkezett, felépítésében, hadtörténelem, kézzelfogható, abszurditását, természetesen, évfordulójára, kiadványokhoz, szovjetunión, világháborús, köszönhetően, tárgyalásról, első dobozkönyvét, második világháborúval, alábbiakat írja, 1956-os forradalom, különleges mellékletekkel, eddigi dobozkönyvekhez, kötet kreatív, előző kiadványokhoz, könyv tematikus, hátországi eseményeket, kiadvány először, szovjet mintára, 23-án bekövetkezett, október 25-én, szabadságharcos csoportok, szovjetek milyen, Zrínyi Kiadó, Nagy Háború, Horváth Miklós, Tőrös István, Varsói Szerződés, Magyar Néphadsereg, Mecséri János, Magyar Honvéd, Hadtörténeti Intézet, Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából, Magyar Nemzeti Digitális Archívum, Légierő Zenekar Veszprém,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Hiányzik  Próbálj meg ...  Egy maradéktalanul uralt világ  Lóhere  Mindig jusson idő nevetni  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Nevem  Png csokor  Kövesd a cowboyt!  Akarat  Szép estét  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png ház  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Leonardo da Vinci gondolata  Ami embereknek lehetetlen, az...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Png telefon  Idő  Png kislány  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Esti kép  Facebookon kaptam  Akarat  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Gyökössy Endre - Virágok virág...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Adakozás  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Bounty krémes  A sors  Csak a fogyatkozás látható  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Szép estét  Bounty krémes  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Szép álmokat!  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Lóhere  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Tavaszi kép  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Esti kép  Tóth Ágnes - Szervusz pad 
Bejegyzés Címkék
első dobozkönyvét, második világháborúval, alábbiakat írja, 1956-os forradalom, különleges mellékletekkel, eddigi dobozkönyvekhez, kötet kreatív, előző kiadványokhoz, könyv tematikus, hátországi eseményeket, kiadvány először, szovjet mintára, 23-án bekövetkezett, október 25-én, szabadságharcos csoportok, szovjetek milyen, kommunista párt, nemzetőrség megalakulásáról, orosz fegyveres, bukás utáni, polgári áldozatokkal, kiadvány felépítését, dobozkönyvek esetében, harckocsi-vezetői igazolvány, annak végrehajtását, 56-os nemzetőr, kötet extra, könyv szerzői, képek zöme, múzeum archívumából, szerkesztők bőven, 1956-os belügyi, szerkesztők rendelkezésére, kötet ugyanis, egyiken emblematikus, könyv legnagyobb, tizenhárom napnak, tizenhárom napot, pokol szabaduljon, könyv kreatív, mosonmagyaróvári sortűz, legkülönlegesebb, mosonmagyaróvári, filmfelvételeket, újratemetéséhez, hadtörténésznek, elhelyezkedését, szabadságharcos, állambiztonsági, csatolmányokkal, tolmácsolásában, dobozkönyvekhez, deportálásokkal, megalakulásáról, háttéralkukról, világháborúval, történészekkel, mellékletekkel, rendelkezésére, végrehajtását, mellékletként, szabadságharc, fegyverzettel, forradalomban, alakulatainak, bekövetkezett, felépítésében, hadtörténelem, kézzelfogható, abszurditását, természetesen, évfordulójára, kiadványokhoz, szovjetunión, világháborús, köszönhetően, tárgyalásról, segítségével, megkezdődött, eseményekhez, parlamentnél, kialakulását, tematikailag, érdekességek, foglalkozunk, rendelkeztek, dobozkönyvét, hadtörténeti, centenáriuma, archívumából, emblematikus, levéltárából, intézkedések, megtalálható, jegyzőkönyve, szerkesztője, áldozatokkal, dobozkönyvek, igazolványok, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1565
  • e Hét: 4733
  • e Hónap: 9614
  • e Év: 31667
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.