Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/22 oldal   Bejegyzések száma: 213 
Csak a szavak
  2011-05-30 23:42:42, hétfő
 
 




Baka István - Csak a szavak


Csak a szavak már nem maradt más
csak a szavak csak a szavak
a tó szavában úszom én hol
a hínár mondata tapad

testemre és a mélybe húzna
de hát az is csak szó a mély
nevezz meg és a név a szó majd
kiszabadulva partot ér

csak a szavak már nem maradt más
nem táplál a kenyér s a bor
lélek vagyok ki test-koloncát
hurcolva folyton megbotol

a semmi és a lét közötti
küszöbben bár ez a küszöb
szó maga is csak és riadtan
tévelygek a szavak között

jó volna lenni még talán de
mit is tegyek ha nem lehet
a szótáradba írj be s néha
lapozz föl engem és leszek
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Terítsd arcomra álmodat
  2011-05-30 22:39:03, hétfő
 
  Szabó Magda - Terítsd arcomra álmodat


Ó álmodó, micsoda álmokat
szoríthatsz fáradt szemhéjad alatt,
míg a nappalok szörnyű szőttesét
meg nem nyugvó agyad úgy fejti szét,
hogy mégis, újra, szebben összeáll,
rívó élet és mosolygó halál
a képen összebékél, elpihen,
s magára lel a sértett értelem.
A múltra hág az új fényben derengő
puha szájú és érzékeny jövendő,
s nyomában ott léptet félénk lovon
a rózsás talpú, szelíd hajadon,
a hajnali reménység, szép húga;
az ég meggyűrődik, alázuhan,
a szél csücskeit összehúzza,
meg is köti, botjára szúrja,
elindul vele vándorútra,
s a föld ott marad egymaga,
se teteje, sem ablaka,
s akkor kinyitja viola
szemét a bársony szerelem,
s ott lebeg súlyos mosolya
a föld felett, mint kupola.
Ó, álmodó, nincs hit szívemben,
nincs isten, aki óvna engem,
anyámnál is öregebb lettem,
s a halál egyre közelebb,
terítsd arcomra álmodat majd,
mint egy szemfödelet!




 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Éjfél
  2011-05-30 22:34:02, hétfő
 
  Lászlóffy Aladár - Éjfél


Ajándék papírom. Levél van
rajta. Viszi a tegnapi szél.
Az, hogy mindent tudok már, az, hogy
mindent tudnék, ha életem nem feledkezne
bele a részletekbe. Az, hogy rólad tudok, aki
messziről világítasz nekem a távol ruhái
alatt nappali fehéren. Nyári éjféli szél
a posta, mellyel most egyetlen szóval
betakarhatlak, ott, ahol vagy, ahol rám se
gondolva alszol a semmi ölében, ismeretlen.
Látod, itt ez a papír az egyetlen ruhád:
a kép, mellyel folyóiratban, életrajzregényben,
filmben majd megjelenhetsz a távoli jövő
reggelein és délutánjain, merengő idegenek
előtt. A semmi, ha asszonyi társa van,
megmarad egyetlen időket átütő akaratból.
Van ilyen ajándék szerelem, egyetlen szóval
betakarlak, ha nem kell, ha kell, ha én
akarom, ha mégis akartad.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Kedd - menü ajánlat
  2011-05-30 21:43:00, hétfő
 
  Kedd - menü ajánlat:


Előétel: Csurgatott tojásleves
Főétel: Vörösboros zúzapörkölt galuskával, kovászos uborkával
Desszert: Epres-túrós-mascarponés süti
Vegetáriánus ajánlat: Töltött-rántott sajt sült zöldségekkel


Csurgatott tojásleves:

Hozzávalók:
7-8 dl leveshez:
1 nagyobb tojás
1 evőkanál vöröshagyma finomra vágva
1 gerezd fokhagyma zúzva
1 babérlevél
2 dkg liszt
kevés olaj
pirospaprika
petrezselyem
egész kömény
kevés ételízesítő
bors


Elkészítés:
A liszttel és az olajjal kicsit sötétebb rántást készítek, belepirítom a vöröshagymát, majd a fokhagymát és a köményt is megfuttatom rajta. Kevés pirospaprikával meghintem, felengedem vízzel, sózom, borsozom, beledobom a babért, kevés ételízesítőt teszek bele.

A tojást felverem, közepes forrásnál lassan, körben csurgatom a levesbe, és még 1 percig lassan főzöm. (Ne keverjük rögtön, mert a tojás nem lesz darabos.) A végén friss petrezselyemmel megszórva tálalom. Pár csepp ecet is jó bele, ha pikánsan szeretjük.





Megjegyzés:
Nagyon gyors - egyszerű és ízletes leves!

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!


Vörösboros zúzapörkölt:

Hozzávalók:
50 dkg zúza (csirke vagy pulyka)
1 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 dl vörösbor
1 dl víz

őrölt bors
pirospaprika
szerecsendió
ételízesítő
majoranna
bazsalikom
olaj

Elkészítés:
A zúzat összedaraboljuk. A hagymát apróra vágjuk, és olajon megfuttatni. Rátesszük a zúzát, és kicsit pároljuk, majd hozzáadjuk ízlés szerint a fűszereket. Kicsit még így is pároljuk, majd felengedjük vízzel és a vörösborral. Készre főzzük, és galuskával tálaljuk.





Megjegyzés:
Bográcsban, szabadtűzön főzve még kitűnőbb ízvilágot kapunk.

A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!


Epres-túrós-mascarponés süti:

Hozzávalók:

1 nagy tepsihez:
40 dkg
90 dkg finom liszt
35 dkg cukor
2 db tojás
2 dl tejföl
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja


A krémhez:
50 dkg túró
25 dkg mascarpone krém
2,5 dl 20 % tejföl
20 dkg cukor
6 evőkanál búzadara
1 csomag főzős vaníliás pudingpor
4 db tojás
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
60-70 dkg eper

Elkészítés:
A tésztához a puha margarint a többi hozzávalóval egy nagy tálban összekeverem. A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy nagy tepsit előveszek, és belenyomkodom kézzel a tésztát. 15 percet elősütöm.

Ez idő alatt elkészítem a krémet: a tojásokat szétválasztom, a fehérjét egy kevés cukorral kemény habbá verem. Egy nagyobb tálban a többi hozzávalót összekeverem, majd végül a fehérjehabot is beleforgatom.

Az elősütött tésztát kiveszem a sütőből, ráöntöm a túrós krémet, elsimítom, félbevágott eperszemekkel kirakom, és további fél órát sütöm 180 fokon. Kihűlés után szeletelem.





Megjegyzés:
Lehet belerakni még mazsolát is aki szereti. Könnyű elkészíteni, és nagyon finom. :)

A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!


Töltött-rántott sajt:

Hozzávalók:
40 dkg edámi sajt
1 fej vöröshagyma
1 piros húsú paprika
20 dkg paradicsom
20 dkg sampinyon gomba
6 tojás
liszt

olaj

Elkészítés:
A sajtot kb. 5 grammos szeletkekre felszeleteljük, kirántjuk (liszt, tojás), kevés olajon, lehetőleg teflonban. Az olajon dinszteljuk meg az apróra vágott hagymát a felszeletelt gombával. A kiránott sajt egyik felére helyezzük a csíkokra vágott paprikát (nyersen), a felszeletelt paradocsomot, majd a gombás hagymát. Ráhelyezzük a sajt másik felét, és előmelegitett sütőben 200 fokon addig sütjük, míg a töltött sajtszeletek összeolvadnak.

Megjegyzés:
A receptet Takács Elvira küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Angyali üzenet
  2011-05-30 21:29:32, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Angyali üzenet a mai napra
  2011-05-30 12:56:53, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenetek  
Mária és Jézus üzenete
  2011-05-30 12:52:01, hétfő
 
  A szívekhez... Mária és Jézus üzenete







Mária és Jézus üzenete a szívekhez



Drágaságaink! Isteni lelkek! Egyek vagyunk a Szeretetben!
Szívünk kitárul, Urunk felé nyitva, Egyben lángol benne az Isteni Szikra!
Szívek! Szeretetek! Isteni lényegek! Szavunk száll hozzátok át az étereken.
Át dimenziókon, mert átfog titeket Isten leáramló, igaz Szeretete.


Bennetek éled újra a remény! Lássátok meg szívetekben utatokat. Egyesítsétek lelki erőiteket, hatalmatokat. Az Egyesítés ideje jött el!

Eggyé kell válnotok önmagatok Fényével, Isteni Valótokkal! A feladatok ezt állítják elétek. Fel kell ébresztenetek erőiteket a cél érdekében! Nyissátok meg tudatotokat, vetítsétek szívetekbe, hogy szívetek szerint cselekedjetek. Erőink, mint Szent Lángok összefonódva eggyéválnak Bennetek. Kiegyensúlyozzák életeteket, megmutatják a KÖZEPET!

Az inga lassan középre áll bennetek. Kilengése csitul, a szélsőségek közelednek, hogy Eggyéváljanak a központi rezgésben. Központotok rezgése állóhullámként járja át testetek-lelketek, s Isteni Körbe fog titeket, mely mindenhol harmonikus, kerek, egy, egész.

Lássatok körben! Ne csak jobbra - balra! Táruljon a horizont, hogy feltárulhassanak az összefüggések is. Lássátok át az Egészet - lássatok át az Egészen! Mert minden alapja ez az Egység, a Közép, az Egyensúly.

Egyensúlyban kell lennetek! Akkor kibillenthetetlenek lesztek Isteni Lényegetekből, s látásotok körben az Isteni Megnyilvánulást tárja fel.

Próbáljatok minél többször tudatosan a központban, egyensúlyban lenni. Helyezkedjetek minél többször a szívetekbe. Váljon ez napi tevékenységetekké, természetes állapototokká. Minél többször próbáljátok, annál jobban megy. Annál harmonikusabbak, kiegyensúlyozottabbak lesztek! Szívetekből látni a világot, egy új Életet tár elétek. Olyat, melyet Isten lát Bennetek, de ti csak a szívetekkel láthatjátok azt.


Lássatok szívetekből Isteni szemmel! Legyetek harmóniában életetekkel! Legyetek harmóniában Önmagatokkal, legyetek harmóniában Istennel!
Ha szívetekből kipillantva az Egy szemével láttok, jobbá tehetitek általa Világtok!
Tegyétek! Magatokért, Istenért, Világotokért!

A Harmónia angyalai szállnak felétek, hogy kezük lágy simogatása és hangjuk halk dallama segítsen megtalálni egyensúlyotokat, szívetek közepében.


Erőink most Egy-ként sugároznak reátok, hogy kiegyensúlyozzák utatokat. Fogjátok meg kezünket, mit nyújtunk felétek! Legyünk Egyensúlyban!


Áldottak vagytok, Gyermekeink

Forrás:Kristálycsakra - Pusztai Orsolya

Link
 
 
0 komment , kategória:  Atya, Jézus és Mária üzenetei  
Kellemes hetet!
  2011-05-30 11:25:37, hétfő
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

Napsütéses, szép napot!
és





(Szeretettel meghívlak, nézz be ide, - ha tetszik regisztrálj és legyél a társunk: www.kassakkiado.hu Lélek-Világ lap - Fórum)

Link

Nézz be ide is, megéri:

Link
 
 
0 komment , kategória:  Hetet  
Hétfő - menü ajánlat
  2011-05-29 23:25:28, vasárnap
 
  Hétfő - menü ajánlat:


Előétel: Zöldspárga leves galuskával
Főétel: Erdélyi tokány erdélyi juhtúros puliszkával
Desszert: Kekszes-tejfölös süti gyümölcsösen
Vegetáriánus ajánlat: Vegetáriánus lasagne


Zöldspárga leves galuskával:

Hozzávalók:
Leveshez:
1 doboz mirelit zöldspárga
2 tojássárgája
0,5 dl tejszín
só ízlés szerint
2 db kockacukor
citromlé ízlés szerint
Galuskához:
1 egész tojás
4 evő
kanál liszt


Elkészítés:
A spárgaszálakat 4 részre tördelem, és sós vízben puhára főzöm. A hozzávalókból galuskatésztát keverek, és a főzés utolsó 2 percében beleszaggatom a levesbe. Félrehúzom a tűzről, habverővel belekeverem a tejszínnel eldolgozott tojássárgákat, cukorral, sóval ízesítem, és csészében tálalom. Az asztalnál ízlés szerint citromlével kínálom.


Megjegyzés:
Gyors, kímélő, egyszerűségében is különleges.

A receptet Ortutay Judit küldte. Köszönjük!


Erdélyi tokány erdélyi juhtúrós puliszkával:

Hozzávalók:
60 dkg birka- vagy marha apróhús
10 dkg húsos, füstölt szalonna
3 gerezd fokhagyma
1 dl marhahúsleves
1 evőkanál paradicsompüré

1 teáskanál pirospaprika
frissen őrölt bors

Elkészítés:
A birka- vagy marhahúst csíkokra vágjuk. A húsos füstölt szalonnát csíkokra metéljük, zsírját lábosban kiolvasztjuk. Hozzáadjuk a húscsíkokat és körös-körül megpirítjuk. Sóval, zúzott fokhagymával, pirospaprikával, frissen őrölt borssal fűszerezzük. Húslevessel felöntjük, belekeverjük a paradicsompürét is. Fedő alatt puhára pároljuk. Puliszkával, vagy párolt rizzsel körítjük.

Erdélyi juhtúros puliszka:

Hozzávalók:
50 dkg kukoricaliszt
1 liter forró víz
25 dkg juhtúró
2-3 dl tejföl
1 csokor zöldhagyma vagy 1 szál póréhagyma
1 evőkanál zsír

Elkészítés:
Egy rendes fazékba felteszek vizet melegedni, amikor gyöngyözni kezd, beleszórom a kukoricalisztet, takarékra veszem, így főzöm 20-25 percig. A tűzről lehúzva kevergetem, amíg összeáll. Ismét visszateszem a tűzre, nagy lángon egyet rottyantom, míg a vizet teljesen magába szívja, majd kiborítom a gyúródeszkára, hengert formálok belőle. A hagymákat vékonyra felkarikázom.

Egy tűzálló tál alját kikenem a zsírral, megszórom juhtúróval. Cérnával centis szeleteket vágok a puliszkából, és rétegezni kezdem: puliszka, juhtúró, hagyma, és ismét puliszka, juhtúró, hagyma, egészen addig, míg elfogynak a hozzávalók, a tetejére juhtúró kerüljön, amit meglocsolok a tejföllel.

A tálat lezárom alufóliával, 15 percre berakom a 150 fokosra előmelegített sütőbe, az idő leteltével leveszem a fóliát, még 3 percig sütöm.

Melegen, tejföllel meglocsolva, esetleg reszelt sajttal meghintve önálló ételként is tálalhatom, de szaftos sültek körete is lehet.

Megjegyzés:
Aki sósan szereti az ételeket, sózhatja is, én nem szoktam, hisz a juhtúró eléggé sós ízhatást ad.

Csóróbb napokon, zsíron megdinsztelt hagymát adhatunk a tetejére, ízletes vacsoránk lesz. Jó étvágyat hozzá, Nani.

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!


Kekszes-tejfölös süti gyümölcsösen:

Hozzávalók:
50-60 dkg szögletes háztartási keksz
2 nagy pohár tejföl (12%-os)
1 kis pohár tejföl (12%-os)
3 csomag vaníliás cukor
vanília aroma
1,5 csapott evőkanál vörös kakaópor
20 dkg eper vagy málna, áttörve
édesítőszer
csokiforgács vagy tortadara

Elkészítés:
Előző este a tejfölöket egy tűzpiros és egy napsárga keverőtálba oszt (a kicsit fele-fele alapon). Az egyik tálba a tejfölhöz 2 vaníliás cukor, a gyümölcs, 1 kupak aroma, édesítő ízlés szerint. A másik tálba hozzá a maradék cukor, a kakaó, kevés rum, édesítő ízlés szerint.

A tepsibe (19X32-es) lerak egy réteg kekszet, rá bőven a gyümölcsös-vaníliás tejföl, eloszlat. Újabb réteg keksz (a töröttek is mehetnek), rá bőven a kakaós tejföl, elsimítgat. Rá az utolsó réteg keksz, a maradék tejfölt váltogatva rákanalaz, tetején, szélén is elegyenget, villával vagy fogpiszkával cirkalmatos mintákat varázsol a tetejére, egymásba gabalyítva a színeket.

Megszór csokiforgáccsal, éjszakára, illetve legalább 12 órára hűtőbe dug.

Megjegyzés:
Az alapreci Christina83 kekszes-tejfölös süti sütés nélkül címzetű csodafinomja, amelyet muszáj volt zsinórban többször is összedobni, köszönöm. Utána próbáltam ki az epreset, most pedig a málnásat, sorban, mind kedvenc lett. Jön majd a barackos, szedres, és így tovább...

A receptet Bgaboca küldte. Köszönjük!


Vegetáriánus lasagne:

Hozzávalók:

Szósz:
2 sárgarépa
2 cukkíni
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1/2 chillipaprika (erős)
6 paradicsom
1 dl tejszín
2 kávéskanál só
1/2 kávéskanál cukor
bors
bazsalikom

Töltlék:
250 g spenótlevél
200 g feta sajt
8-10 lasage lap
150 g reszelt sajt

Elkészítés:
A sárgarépát meghámozzuk, és a cukkinivel együtt kisebb hasábokra vágjuk. A hagymát, a fokhagymát és az erős paprikát olívaolajon megpuhítjuk. A paradicsomot forró vízbe tesszü, a héját lehúzzuk, majd apróra összevágjuk. Amikkor a hagyma megpuhult, beletesszük az összes hozzávalót, és 10 percig lassú tűzön pároljuk, végül hozzáadjuk a bazsalikom levelet. Tűzálló tálba tesszük a szósz 1/3 részét, rászorjuk a spenót felét és a feta sajt felét rámorzsoljuk. Befedjük a lasagne lapokkal, addig folytatjuk, amíg miden hozzávaló elfogy. A legfelső sor lasagne, a tetejére szórjuk a reszelt sajtot.
225° fokra előmelegített sütőben sütjük 25 percig.

Megjegyzés:
Nagyon finom!

A receptet Annamária Timbus küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Heti menü ajánlat
  2011-05-29 23:14:32, vasárnap
 
  Heti menü ajánlat - 2011. május 30 - június 05.


Hétfő:

Előétel: Zöldspárga leves galuskával
Főétel: Erdélyi tokány erdélyi juhtúros puliszkával
Desszert: Kekszes-tejfölös süti gyümölcsösen
Vegetáriánus ajánlat: Vegetáriánus lasagne


Kedd:

Előétel: Csurgatott tojásleves
Főétel: Vörösboros zúzapörkölt galuskával, kovászos uborkával
Desszert: Epres-túrós-mascarponés süti
Vegetáriánus ajánlat: Töltött-rántott sajt sült zöldségekkel


Szerda:

Előétel: Sajtos-zöldséges leves
Főétel: Citromos csirkemellfalatok rizibizivel
Desszert: Túrófánk kefirrel
Vegetáriánus ajánlat: Fehér-zöld spárgasaláta mézes-mustáros öntettel


Csütörtök:

Előétel: Csirkeleves kínai kellel
Főétel: Stroganoff húscsíkok hasábburgonyával
Desszert: Káposztás-medvehagymás pogácsa
Vegetáriánus ajánlat: Rakott karalábé zöldségekkel és szójával


Péntek:

Előétel: Cibereleves
Főétel: Spenótfőzelék fokhagymásan, bundáskenyérrel
Desszert: Tavaszi gyümölcsparfé
Vegetáriánus ajánlat: Spenótfőzelék fokhagymásan, bundáskenyérrel



Szombat:

Reggeli: Csirkemájas rántotta
Előétel: Gulyásleves
Főétel: Krumplis lángos
Desszert: Tojáslikőrkrémmel töltött virágok
Vacsora: Virslis tekert kifli
Vegetáriánus ajánlat: Spaghetti con frutti di mare


Vasárnap - ma a Pasik főztjéből eszünk!

Reggeli: Krémsajtos avokádósaláta, hagymás-sajtos baguette tárkonyos fűszervajjal
Előétel: Szegfűgombaleves
Főétel: Sült csülök fokhagymás sörrel locsolva, köményes újburgonyával és ecetes hagymasalátával
Desszert: Epres Charlotte
Vacsora: Bundázott füstölt sonka Gundel salátával
Vegetáriánus ajánlat: Kapros rántott tök tartármártással és zöldsalátával

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
     2/22 oldal   Bejegyzések száma: 213 
2011.04 2011. Május 2011.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 213 db bejegyzés
e év: 2798 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1372
  • e Hét: 10875
  • e Hónap: 24780
  • e Év: 154487
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.