Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
házi rétes
  2010-06-17 21:08:43, csütörtök
 
  Hozzávalók a tésztához:

1/2 kg liszt
bő 2,5 dl meleg (nem forró!) víz
1,5 tk só
1 ek ecet
1 db tojás
5 dkg zsír hidegen (ehhez nem jó a margarin vagy vaj)

Elkészítése:

1.Morzsoljuk össze a zsírt a liszttel, adjuk hozzá a tojást.
2.A vízben keverjük el a sót és az ecetet, majd folyamatos dagasztás mellett apránként adagoljuk a liszthez. Lisztfüggő, hogy mennyi folyadékot vesz fel, de inkább készítsünk magunk mellé többet, hogy ne kelljen kétszer bekeverni. Ne legyen túl meleg a víz, mert összecsomósodik a liszt!
3.A tészta akkor jó, ha kissé rugalmas, ellenálló, ugyanakkor puha, s elválik az edény falától. Alaposan ki kell dolgozni, legalább 20 perc dagasztást igényel. Ezt a műveletet kenyérsütő géppel vagy kézi mixer dagasztófejével is el lehet végezni.
4.Ha kész a tésztánk, enyhén lisztezett felületen formáljunk belőle rudat, s vágjuk kisebb darabokra. Nekem viszonylag kicsi asztalom van, amin nem tudnám túl nagyra nyújtani a tésztát, így több (7 db) kisebb részre osztottam.
5.A darabokból formáljunk cipókat úgy, hogy a tetejük sima legyen.Aztán kicsit sodorjuk laposabbra őket.
6.Olvasztott zsír és olaj keverékével kenjük le vékonyan a korongok tetejét. Helyezzük őket enyhén lisztezett felületre, majd lehetőleg meleg környezetben, letakarva pihentessük 40-60 percig.
7.A pihentetésnek akkor van vége, ha a tésztán érezhető, hogy puha, könnyen nyúlik.
8.A nyújtáshoz kell egy nagy, sima felület - a konyhaasztal tökéletes-, valamint egy terítő. Az a terítő, amit anyu használ már nagyon régi, és sok rétes megfordult rajta, szó szerint. Még a mamámé volt. Vastag posztóból készült, itt-ott már pár lyuk is van rajta, de nélkülözhetetlen kellék a réteskészítésnél. Nálam ezt most egy tiszta, új lepedő helyettesítette.
9.Szórjuk meg egyenletesen liszttel, a tésztát pedig tegyük a közepére. Egy sodrófa segítségével nyújtsuk óvatosan addig, ameddig csak tudjuk. Ha a tészta már elég vékony, lisztes kézzel nyúljunk alá, és kézháttal húzzuk hártya vékonyságúra. Ha az aládugott apróbetűs újságot gond nelkül el tudjuk olvasni, akkor már sínen vagyunk -és bár ez csak a népi hagyomány vicces mondása, azért megszívlelendő. A vékony tésztát már nem szabad ujjal tapizni, mert könnyen kiszakad. A tészta vastag széleit ujjunkkal gombolyítsuk le, és tegyük félre őket. (A leeső darabokból és a megmaradó töltelékből is lehet rétest csinálni. Szép ugyan nem lesz, de én ezeket a darabokat imádom, mert amikor beleharapok, minden darabkájuk olyan ropogós, mintha az lenne a csücske.)
10.A tésztát vékonyan locsoljuk meg az olvasztott zsír és olaj keverékével, majd jöhet rá a töltelék, amit kézzel a legegyszerűbb szétoszlatani egyenletesen a tésztán. A turpisság a rétes feltekerésében rejlik: a széleket hanyag mozdulattal dobjuk a töltelékre, majd a hosszabbik oldala mentén a terítő segítségével tekerjük fel a tésztát.
11.A tepsit kenjük ki zsiradékkal, majd a méretre vágott réteskígyókat fektessük bele. Tetejüket is kenjük le zsírral, és mehetnek is a sütőbe.
12.180- 200 fokos előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt elkészülnek.
13.Sütőből kivéve azonnal locsoljuk le hideg vízzel, így kissé visszapuhul a tészta, könnyebb lesz szeletelni, s fényesebb lesz a teteje.


Rengeteg fajta rétes van; a töltelékek sokszínűségének csak az emberi elme szabhat határt. Nhányat azért leírok ötletadónak, illetve emlékeztetőül magamnak.
Amik most nálam készültek: epres, epres- túrós, meggyes- túrós, epres- mákos, meggyes- mákos.
Nálunk a töltelék szerves része egy tejfölös- tojásfehérjés keverék is, ami tovább ízesíti a tölteléket, másrészt szaftosabbá teszi azt. A gyümölcsös töltelékek ezt nem igénylik, mert maguktól is lédúsak, de pl. egy mákos vagy túrós tölteléknek jót tesz.

Tejfölös- tojásfehérjés keverék
Hozzávalók:

2 tojás fehérje kemény habbá verve
1 tk vaníliás cukor
2 ek cukor
1 kis pohár tejföl

Elkészítése:
A cukrot és a tejfölt óvatosan a habba keverjük, s feltekerés előtt meglocsoljuk vele a rétest.

Túrós töltelék
Hozzávalók:

50 dkg túró
2 tojás sárgája
ízlés szerint cukor

Elkészítése:
A túrót villával összetörjük, a többi hozzávalóval alaposan összekeverjük.

A meggyes réteshez fagyasztott, magozott meggyet használtam. Levét lecsepegtettem, cukorral édesítettem.

Az epreshez összedaraboltam az epret, szintén cukorral édesítettem.

Ha gyümölcsös rétest készítünk, hintsünk a töltelék alá zsemlemorzsát, s a tejfölös szósz helyett vagy mellé locsoljunk a lecsöpögő gyümölcsléből is.

A mákos rétest alaposabban locsoljuk meg, mert hajlamosabb a kiszáradásra. Meggyel, eperrel, almával párosítva mámorító, tökkel összeboronálva a legjobb!:)

Szerintem a rétes nem egyszerűen egy sütemény, hanem tisztelgés az ősök, a múlt és a hagyományok előtt. Adjuk meg a neki járó tiszteletet, készítsük inkább házi tésztából.



 
 
0 komment , kategória:  receptek  
gyümölcs napra
  2010-06-17 20:53:37, csütörtök
 
  Sült alma gyümölcsnapra

Hozzávalók

fél marék pörkölt dió
jó két maréknyi málna- akár fagyasztott is
személyenként 3 alma
fahéj
méz

Elkészítés

Az almákat félbevágom (az aljára talpat vágok, a magházat kikanalazom) és elhelyezem szép sorban egy kivajazott tepsiben. A málnát lecsöpögtetem, ha fagyos volt, belekanalazom a magház helyére, közepére biggyesztek egy diógerezdet, meghintem fahéjjal. A mézet rácsurgatom az egészre, hogy mennyit, az az alma édességétől függ.
 
 
0 komment , kategória:  gyümölcs napra  
szénhidrát napra
  2010-06-17 20:51:12, csütörtök
 
  Spagetti paradicsomos-diós mártással

Hozzávalók

1 fej vöröshagyma
4 paradicsom
2 szál bazsalikom
50 dkg spagetti
10 dkg durvára vágott dió
2 evőkanál olaj
2 evőkanál sűrített paradicsom

Elkészítés

Előkészítés: A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A paradicsomot, pár pillanatra forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját és összetörjük. A bazsalikomot megmossuk, és nagyobb darabokra tépkedjük.Elkészítés: A tésztát bő sós vízben nem túl puhára főzzük, leszűrjük és lecsepegtetjük. Nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymát, üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paradicsompürét és kevergetve felfőzzük. Sóval, borssal ízesítjük. A forró mártásba beletesszük a tésztát, összeforgatjuk, majd dióval és bazsalikommal megszórva tálaljuk.

 
 
0 komment , kategória:  szénhidrát napra  
fehérje napra
  2010-06-17 20:48:04, csütörtök
 
  Csirkemáj baconszeletekbe tekerve

Protein napra

Hozzávalók:

30 dkg szeletelt bacon
60 dkg csirkemáj
só,
bors,
ételízesítő,
fogpiszkáló

Elkészítés:
Megtisztítjuk a májat majd befűszerezzük. A baconszeletekkel betekerjük, majd fogpiszkálóval átszúrjuk. Sütőben kevés olajjal, letekarva 15-20 percig sütjük. Serpenyőben, bővebb olajon is süthetjük ugyanennyi ideig.

Megjegyzés:
Jobb sütőben sütni, mert akkor kevésbé csapkod az olaj. Előételként is fogyasztható! Főételként bármilyen köret megfelel hozzá. Akár egy saláta is elég
 
 
0 komment , kategória:  fehérje napra  
keményítő napra
  2010-06-17 20:45:11, csütörtök
 
  Különleges lecsó

Hozzávalók:
1 db közepes felkockázott padlizsán
1 db közepes felkockázott cukkini
1 db közepes, kimagozott, felkockázott tök
3 db közepes felkockázott paradicsom
3 gerezd feldarabolt fokhagyma
1 evőkanál paradicsomsűrítmény
2 levél friss bazsalikom
3 levél friss oregánó
2 szál friss kakukkfű
(a fűszerek persze lehetnek szárítottak is)
pár gramm parmezán
aki szereti, pár szem olíva- és Kapribogyó
kevés olívaolaj (kb. két evőkanál)
aki szereti, egy kis csípős szósz

Elkészítés:
Ezt az ételt wokban készítem, de serpenyőben is megoldható.
Tehát veszem a wokot, belepakolom a felkockázott padlizsánt, tököt, cukkinit, és kevés olíván sütögetem. Közben kavargatni kell, le ne égjen. Hozzáteszem a fokhagymát, a fűszereket, az olíva- és kapribogyót, kicsit megszórom csípős szósszal. Amikor a zöldségek majdnem átsültek, hozzáteszem a felkozkázott paradicsomot. Azért csak később, hogy ne süljön teljesen szét. Megszórom kevés parmezánnal, hozzákeverek egy evőkanál paradicsomsűrítményt. Ha minden átsült, leveszem a tűzről. Melegen köretként, hidegen salátaként is fogyasztható.
 
 
0 komment , kategória:  keményítő napra  
hello
  2010-06-17 20:37:37, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2010.05 2010. Június 2010.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 91 db bejegyzés
e év: 698 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 632
  • e Hét: 7410
  • e Hónap: 11814
  • e Év: 43543
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.