Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
málnás vanilia puding
  2011-07-09 20:10:53, szombat
 
 


Gyorsan elkészíthető könnyű desszert, friss málnával.
Persze fagyasztott gyümölccsel is tökéletesen működik :)

Hozzávalók:
5 dl tej
1 teáskanál vanília kivonat
7 dkg barna cukor
2 tojás
2 tojássárgája
1,5 evőkanál kukoricakeményítő
csipet só

Öntet:
30 dkg málna
3 evőkanál barna cukor

A cukrot a tojásokkal és a tojás sárgákkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a sót és a kukoricakeményítőt.
Egy edényben a tejet a vanília kivonattal elkezdjük melegíteni, majd hozzáadjuk a tojásos keveréket, és közepes lángon folyamatos kevergetés közben felforraljuk, és addig főzzük, míg sűrűsödni nem kezd.
Az öntethez a málnát a cukorral összefőzzük.
Időnként megkeverve langyosra hűtjük, tálakba vagy poharakba adagoljuk, hűtőben lehűtjük.
Az öntettel tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
olasz édesség semifreddo
  2011-07-09 19:58:25, szombat
 
 



Hogy mi az a semifreddo? Jelentése szó szerint ,,félig fagyott" vagy ,,félig hideg". Lehet benne gyümölcs vagy piskóta is a semifreddo elkészítéséhez nem feltétlenül szükséges fagyigép, csak keksz vagy piskóta jellegű tészta, valamint gyümölcs és lágy túró, továbbá tejszín-, esetleg tojáshab.

Cseresznyés semifreddo

Hozzávalók (16 szelethez):

20 dkg étcsokoládé vagy étbevonó
2 ek (kb. 2,5 dkg) vaj
30 dkg kakaós keksz
15 dkg hámozatlan mandula
50 dkg érett cseresznye
3 dl cseresznye-, esetleg meggynektár
1 zacskó vaníliaízű öntetpor (5 dl folyadékhoz; főzős)
50 dkg félzsíros túró
250 g mascarpone
10 dkg cukor
4 ek citromlé
250 g tejszín

sütőpapír
nejlonzacskó
alufólia

Elkészítése:

1. Sütőpapírral kibéleljük egy 26 cm-es, kapcsos tortaforma alját. A durvára darabolt csokit vízfürdőben megolvasztjuk a vajjal együtt. A nejlonzacskóba szórt kekszet sodrófával finom morzsává törjük.

2. Az olvasztott csokoládét 3 ek kivételével alaposan összekeverjük a morzsával, és a formába töltjük. Evőkanál domború felével jól lenyomkodjuk, és kb. 1 órára a hűtőbe állítjuk. Közben a durvára aprított mandulát serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk, majd kivesszük és hűlni hagyjuk.

3. A megmosott cseresznyéből 16 szép szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit leszárazzuk és kimagozzuk. Az öntetport csomómentesre keverjük 6 ek nektárban. A maradék nektárt felforraljuk, besűrítjük a feloldott öntetporral, és kb. 1 percig főzzük. Beleforgatjuk a kimagozott cseresznyét, és 10 percig hűlni hagyjuk.

4. Az áttört túrót krémesre keverjük a mascarponéval, a cukorral meg a citromlével. Beleforgatjuk a tejszínből vert kemény habot, és 2 ek kivételével hozzáadjuk a mandulát, valamint a cseresznyekompótot. A krémes masszát a kekszalapra simítjuk, és alufóliával lefedve, legalább 6 órán át fagyasztjuk.

5. A félretett 3 ek csokoládét vízfürdőben újra megolvasztjuk. Félig belemártjuk a félretett cseresznyéket, és sütőpapírra téve megszárítjuk. Fogyasztás előtt kb. 20 perccel a semifreddót szobahőmérsékleten kissé felengedjük, majd megszórjuk a maradék mandulával, és a csokoládémázas cseresznyékkel díszítjük.


Meggyes semifreddo




Hozzávalók
3 db tojás
2 dl tej
1 vanília rúd
csipet só
25 dkg mascarpone
1 kis tejföl
0,5 dl Cherry
4 evőkanál cukor
méz ízlés szerint
5-6 db keksz (pl Győri zabfalatok)
2,5 dl magozott meggy
2 evőkanál méz
csipet fahéj


Meggylekvár elkészítése
A meggyet egy teflonos edénybe tesszük, rácsurgatjuk a mézet és megszórjuk fahéjal, majd pár percig forraljunk. Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.

Semifreddo elkészítése
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük egy csipet sóval. A tojások sárgáját habosra verjük a cukorral és a vanília rúd kikapart magjával. Ez után hozzáadunk 2 dl meleg tejet és gőz fölött addig keverjük, míg krémes állagú nem lesz (én bátrabb szoktam lenni, direkt a tűzre teszem, ilyenkor vigyázni kell, nehogy rántottaszerű valami legyen a végeredmény). Lehűtjük a krémet, majd belekeverjük a mascarpónét, a tejfölt, a cherryt, ízlés szerint tehetünk még bele mézet, majd óvatosan belekeverjük a tojás fehérjét. Egy püspökkenyérfomát folpackkal kibélelünk (érdemes előtte kevés olajjal kikenni a formát, akkor nem fog csúszkálni a fólia), majd öntünk egy réteget a krémből. A maradék krémbe beletesszük a meggylekvár 3/4-t, és csak pár mozdulattal elkeverjük, majd beleöntjük a formába. Tetejét összemorzsolt keksszel szórjuk (esetleg kissé elkeverjük).
Egy éjszakát pihentetjük a mélyhűtőben.
Tálaláskor csokireszelékkel és maradék meggyel kínáljuk.

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
piskóta tekercs alaprecept
  2011-07-09 19:40:49, szombat
 
  Hozzávalók:

5 tojás
15 dkg cukor
2 evőkanál víz
8,5 dkg liszt
1 kávéskanál citromlé
4 dkg keményítő
kevés porcukor
2 konyharuha
A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket felverem a citromlével, majd beleszórok 7 dkg cukrot, és addig folytatom a habverést, amíg habcsók-massza állagú lesz a fehérje. A sárgájákat habosra keverem a vízzel és a maradék cukorral. A lisztet és a keményítőt összekeverem, a sütőt előmelegítem 220 fokra (alsó-felső), és egy sütőbe való tepsit kibélelek sütőpapírral. A sárgájákhoz adom a fehérje-hab kb. harmadát, majd a maradékot több részletben, mindig némi lisztet rászitálva keverem bele. A tésztát a sütőpapírra öntöm, elsimítom a tetejét és 8-10 perc alatt megsütöm. Miközben sül egy konyharuhát terítek a pultra, megszórom porcukorral (így majd nem ragad rá a piskóta), egy másikat pedig benedvesítek (ettől meg nem szárad ki). A megsült piskótát a cukros konyharuhára borítom, lehúzom róla a sütőpapírt, és ráterítem a nedves konyharuhát. Miután kihűlt, lehet tölteni és tekerni.

1 piskótatekercs lesz belőle.


 
 
0 komment , kategória:  receptek  
kelt kalács alaprecept
  2011-07-09 13:44:05, szombat
 
  Kelt tészta - buktához, kalácshoz, csigához (saját recept)

70 dkg finom liszt,
3 púpos evőkanál porcukor,
3 evőkanál édesítő (folyékony édesítő vagy glukonon),
2 egész tojás,
4 dl lanygos tej,
2 kávéskanál cukor,
5 dkg élesztő,
10-12 dkg olvasztott margarin,
só,

Az élesztőt felfuttatom kb 2,5 dl langyos tejbe. A lisztet egy nagy tálba szórom a közepébe mélyedést készítek. Mikor az élesztő felfutott a mélyedésbe öntöm, kevés lisztet szórok a tetejére és összekeverem, hogy galuska állagú legyen. Ismét hagyom megkelni. Mikor már jó hólyagos hozzáteszem a tojásokat, a cukrot, az édesítőt, a maradék tejet, egy csipet sót. Határozott mozdulatokkal összegyúrom, majd kanalanként hozzá dolgozom az olvasztott , de nem meleg margarint és hólyagosra "verem". Lehetőleg ne lisztezzük csak a leges legvégén, hogy a kezünkről lejöjjön a tészta (ha túl lisztezzük a tésztát sűrű lesz).

Ha ezzel megvagyunk a kelesztő tálat kilisztezzük a tésztát belehelyezzük és a tetejét is megszórjuk liszttel. Tiszta konyharuhával letakarjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük.

Ha megkelt lisztezett deszkára borítom csak annyit gyúrok rajta, hogy ne ragadjon a nyújtófához. (Nem szeretem átgyúrni, ahogy a legtöbb recept írja, mert szerintem ilyenkor törik a tészta - de ezt ki hogy látja jónak).

Innentől mindenki "azt csinál a tésztával amit akar". Ha kalács készül ,a tetejét kenhetjük tojással akkor fényes lesz és egy picik keményebb vagy kenhetjük olvasztott margarinnal akkor matt lesz, de puha.

Kalács és csiga készítésekor ajánlatos egy kevés langyos vaníliás tejjel meglocsolni mielőtt teljesen elkészül, hogy foszlósabb legyen a tészta.

A magam részéről a sütő aljába egy mélyebb tepsibe szoktam egy kis vizet betenni, hogy a sülés közbe a tészta teteje ne kérgesedjen meg míg a közepe átsül.

Lekváros bukta - nálunk a kisebb méretű buktáknak van sikere. A fent leírtak szerint elkészített tésztát, kinyújtom 6-7mm vastagra kb 12x12cm-es négyzetekre vágom. Sűrű lekvárból (kapható sütés álló lekvár is) kb 2 teáskanálnyit teszek a közepére, majd feltekerem, úgy, hogy a két tésztaszél alul fedje egymást legalább 2 cm szélesen. Kis hézagokat (0,5cm) hagyva tepsibe rakom és kelni hagyom fél órát, tetejét olvasztott vajjal megkenem, majd lassú tűznél, szép aranyszínűre sütöm.

Fahéjas kalács - A fent leírtak szerint elkészített tésztát, kinyújtom 1cm vastagra és fahéjas cukorral megszórom vastagon, de arra ügyelek, hogy ne a szélére ne jusson, mert akkor sülés közbe kifolyik és beleragad a tepsibe. Egyenletesen feltekerem, se szoros, se laza ne legyen, mert akkor nem lesz szép a kalács. A tészta széle mindíg alulra kerüljön, hogy ne tudjon szétkelni, tepsibe (fent tortaforma) teszem és kelni hagyom, minimum fél órát. Tetejét vagy olvasztott vajjal, vagy tojássárgával megkenem és lassú tűznél megsütöm.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
vicc
  2011-07-09 11:28:39, szombat
 
  Az élet olyan, mint a WC-papír.
Minél közelebb érsz a végéhez, annál gyorsabban fogy.



 
 
0 komment , kategória:  viccek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2011.06 2011. Július 2011.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 64 db bejegyzés
e év: 569 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 244
  • e Hét: 4472
  • e Hónap: 8876
  • e Év: 40605
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.