Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
hazatérsz-EDDA-Mester Tamás
  2012-08-09 13:13:51, csütörtök
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Általános  
mákos-almás rétes
  2012-08-09 12:34:17, csütörtök
 
 


hozzávalók 8 főre

60 dkg liszt/rétesliszt
3 dl meleg víz
1 tk 20%-os ételecet
4 dkg zsír , felovasztva
csipet só

Töltelékhez:

25-30 dkg cukros mák
legalább 1,5 kg alma
cukor ízlés szerint
zsír, amennyi szükséges

elkészítés

A lisztet a konyhaasztalra átszitáljuk, és mélyedést nyomunk a közepébe. A vizet az ecettel, sóval és zsírral elkeverjük, és apránként beleöntjük, közben a kezünkkel elkezdjük összedolgozni. Addig gyúrjuk, amíg egy nem ragadós, de lágy, selymes tapintású tésztát kapunk. A gyúrást nem lehet megspórolni. Kemény meló, legalább negyed óra, enélkül mit sem ér az egész.
Vászonterítőval takarjuk le az asztalt gyűrődésmentesen, lisztezzük be, majd erre tegyük a kettéosztott gombócot. Takarjuk le egy átmelegített tállal és konyharuhával, hagyjuk legalább fél órát, de ha lehet többet állni. (Én legalább másfél órát hagytam, akkorra igazán összeérik a tészta, és gyönyörűen húzgálható lesz.)
Az egyik gombócot tegyük félre, a másikat kezdjük el nyújtani. Mindig közepéről indulva vékonyítsuk a gombócot, és haladjunk kifelé. Célszerű a kézfejünkkel nyújtani, nem az ujjainkkal, a tészta alá téve, így valamennyire elkerülhető a szakadás. Addig nyújtsuk, amíg egészen áttetsző nem lesz, és ameddig tart a tészta vagy az asztal. A lelógó vastag részeket vágjuk le. Kicsit még hagyjuk így száradni (10 perc). A tészta akkor jó, ha kis hólyagokkal van tele. Képek itt.
Miközben a tészta pihent, elkészítetettük a tölteléket is. A darált mákot elkeverjük annyi cukorral, amitől kellemesen édes lesz, az almákat lereszeljük, megcukrozzuk. További zsírt olvasztunk.
Az összeállításhoz, spricceljük meg zsírral a tésztát, szórjuk meg mindenhol mákkal (módjával), és szórjuk rá a lereszelt, de NEM KINYOMKODOTT almát. Ez nagyon fontos! Esetleg még szórjuk meg cukorral, majd következik a tekerés.
Minden oldalát egy cseppet hajtsuk fel a tésztának - miután levágtuk a vastag széleket. (Ezeket újragyúrva, kicsit megint pihentetve nyújthatjuk megint) Épp csak 2-3 centit, hogy ne essen ki a töltelék. Ekkor újra spricceljük meg zsírral az egészet.
Na most: ha téglalap alakúra nyújtottuk - ahogyan mi szoktuk, akkor a rövidebb oldalt fogva kell feltekerni, vagyis jó vastag lesz a rétes. Én ezt javaslom... Közben minden egyes tekerésnél szintén kenjük meg zsírral a tekercset - persze érzéssel. Majd a végén kívülről is. Sarkallatos pont, hogy ne egy csíkba halmozzuk fel a tölteléket, majd tekerjük fel vastagon a tésztába, hanem egyenletesen elosztva mindenhová, így a tészta mindenhol szép vékony marad.
Előmelegített forró sütőbe dugjuk, és ha száradni látjuk, mindig kenjük be zsírral, ez fontos pontja a sütésnek, különben száraz lesz a rétesünk. Kb. fél óra alatt készül el.
Szeleteljük, szórjuk meg még porcukorral, és sok szeretettel tálaljuk.

 
 
0 komment , kategória:  nagyi receptjei  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2012.07 2012. Augusztus 2012.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 45 db bejegyzés
e év: 488 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 244
  • e Hét: 4472
  • e Hónap: 8876
  • e Év: 40605
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.