2012-08-09 12:34:17, csütörtök
|
|
|
hozzávalók 8 főre
60 dkg liszt/rétesliszt
3 dl meleg víz
1 tk 20%-os ételecet
4 dkg zsír , felovasztva
csipet só
Töltelékhez:
25-30 dkg cukros mák
legalább 1,5 kg alma
cukor ízlés szerint
zsír, amennyi szükséges
elkészítés
A lisztet a konyhaasztalra átszitáljuk, és mélyedést nyomunk a közepébe. A vizet az ecettel, sóval és zsírral elkeverjük, és apránként beleöntjük, közben a kezünkkel elkezdjük összedolgozni. Addig gyúrjuk, amíg egy nem ragadós, de lágy, selymes tapintású tésztát kapunk. A gyúrást nem lehet megspórolni. Kemény meló, legalább negyed óra, enélkül mit sem ér az egész.
Vászonterítőval takarjuk le az asztalt gyűrődésmentesen, lisztezzük be, majd erre tegyük a kettéosztott gombócot. Takarjuk le egy átmelegített tállal és konyharuhával, hagyjuk legalább fél órát, de ha lehet többet állni. (Én legalább másfél órát hagytam, akkorra igazán összeérik a tészta, és gyönyörűen húzgálható lesz.)
Az egyik gombócot tegyük félre, a másikat kezdjük el nyújtani. Mindig közepéről indulva vékonyítsuk a gombócot, és haladjunk kifelé. Célszerű a kézfejünkkel nyújtani, nem az ujjainkkal, a tészta alá téve, így valamennyire elkerülhető a szakadás. Addig nyújtsuk, amíg egészen áttetsző nem lesz, és ameddig tart a tészta vagy az asztal. A lelógó vastag részeket vágjuk le. Kicsit még hagyjuk így száradni (10 perc). A tészta akkor jó, ha kis hólyagokkal van tele. Képek itt.
Miközben a tészta pihent, elkészítetettük a tölteléket is. A darált mákot elkeverjük annyi cukorral, amitől kellemesen édes lesz, az almákat lereszeljük, megcukrozzuk. További zsírt olvasztunk.
Az összeállításhoz, spricceljük meg zsírral a tésztát, szórjuk meg mindenhol mákkal (módjával), és szórjuk rá a lereszelt, de NEM KINYOMKODOTT almát. Ez nagyon fontos! Esetleg még szórjuk meg cukorral, majd következik a tekerés.
Minden oldalát egy cseppet hajtsuk fel a tésztának - miután levágtuk a vastag széleket. (Ezeket újragyúrva, kicsit megint pihentetve nyújthatjuk megint) Épp csak 2-3 centit, hogy ne essen ki a töltelék. Ekkor újra spricceljük meg zsírral az egészet.
Na most: ha téglalap alakúra nyújtottuk - ahogyan mi szoktuk, akkor a rövidebb oldalt fogva kell feltekerni, vagyis jó vastag lesz a rétes. Én ezt javaslom... Közben minden egyes tekerésnél szintén kenjük meg zsírral a tekercset - persze érzéssel. Majd a végén kívülről is. Sarkallatos pont, hogy ne egy csíkba halmozzuk fel a tölteléket, majd tekerjük fel vastagon a tésztába, hanem egyenletesen elosztva mindenhová, így a tészta mindenhol szép vékony marad.
Előmelegített forró sütőbe dugjuk, és ha száradni látjuk, mindig kenjük be zsírral, ez fontos pontja a sütésnek, különben száraz lesz a rétesünk. Kb. fél óra alatt készül el.
Szeleteljük, szórjuk meg még porcukorral, és sok szeretettel tálaljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: nagyi receptjei |
|
|
|