Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Birs - fedezzük fel újra!
  2014-11-08 23:15:39, szombat
 
  Birs - fedezzük fel újra!

Nagyanyáink a szekrény tetején illatosításra használták és birsalmasajtot készítettek belőle, a modern háziasszonyok salátának, levesnek és köretként is tálalják. Szerencsére újra egyre divatosabb a birs.

Birsalma és birskörte

A tudományos név - Cydonia Oblonga - fordítása krétai alma, a köznyelv büdösalmának, birskörtvélynek is hívja. A két alfaj, a birsalma és -körte csak alakjában különbözik. Hittétek volna, hogy a birsalma a rózsafélék családjába tartozik? Igen, ahogy a barack, a meggy és a körte is.

A birsalma és birskörte világos húsa nyersen általában kevésbé élvezhető, hosszú ideig főzve azonban a gyümölcs sötétrózsaszínes lesz és isteni finom. Készülhet belőle kompót, krém, sajt, püré, köret, saláta, leves. A birs olajos héja általában nagyon vastag, cserében viszont fantasztikus illata van. A birs hűvös helyen hónapokig eláll. Nagyanyáink régen a szekrény tetején tartották lakásillatosító gyanánt.





Elképesztően illatos nyersen, főzve és sütve viszont az aromája érvényesül

Hol és hogyan terem?

A birs a meleg éghajlatot kedveli, azt mondják, ahol a szőlő megterem, ott a birs is. Eredeti termőterületein, Iránban, Örményországban vadbirset is találunk. A négy-hat méteresre növő fa rózsaszínes virágait májusban és júniusban hozza, levelei sötétzöldek. A gyümölcs szeptemberben, októberben érik, de egyes fajokat novemberben, decemberben szüretelnek. A világon mintegy kétszáz faj ismert. Hazánkban legismertebb a Bereczki, a Leskováci és a Konstantinápolyi birs.
Mit tartalmaz?

Az almával és körtével megegyező a szénhidráttartalma, viszont C-vitaminban gazdagabb. Pektint és csersavat is bőven tartalmaz. A pektin a héjában és a magházában található, ettől keményedik meg a birsalmasajt, tehát ha ezt szeretnénk készíteni, ne hámozzuk a birset.

A pektin
A pektin (E440) egy olyan vegyület, mely húsos gyümölcsök és zöldségek sejtfalából állítható elő. Első leírása Henri Braconnot nevéhez fűződik. Az élelmiszeripar zselésítő, térfogatnövelő anyagként használja, por alakban is kapható.





A birsből készült kompót húsokhoz is nagyon finom

A gyógyító birs

A birs pektintartalma miatt leköti a méreganyagokat. Ízületi fájdalmakban szenvedők egyenek minden nap birset. Nyákoldó, nyugtató hatású a birs levéből készült főzet. A birs emésztési problémák esetén is jól használható. Don Quijote Sancho Panza gyomorrontását is birssel javasolta gyógyítani. A birs termékenységi szimbólum, a görög mitológiában is szerepel. A régi cigány hagyományok szerint a terhes lánynak, ha erős gyermeket akar, erős férfi vérével átitatott birset kell ennie, ráadásul fogyó holdnál.





Hosszú ideig eltarthatjuk a birset hűvös, száraz helyen

Birses ételek és praktikák

Ha nem vagyunk cukorfüggők, süssük 2 órát alufólia alatt félbevágva, kicsumázva vagy szeletelve, vizet aláöntve. Mézzel, fehéjjal, dióval, mazsolával ízesíthetjük, egy kis vajat is tehetünk rá. A megsült birsek tetejére hinthetünk még darált mandulát, diót, tökmagot, napraforgómagot, szezámmagot. Illik hozzá a friss tejszín, barnacukros, fahéjas tejföl vagy a vaníliafagyi.

Vigyázat, a birs kicsumázása embert próbáló feladat, óvatosan, nagyon éles késsel csináljuk, vagy csináltassuk férfiemberrel. Ha szeletelés közben a közepénél elakadunk, hagyjuk egyben a csumát és főzzük meg fahéjas lében, azt pedig igyuk meg.

Párolt zöldségek közé is keverhetjük héjastul megfőzött, apróra vágott birset. Sok helyen a bablevest és a töltött káposztát is birssel bolondítják meg.





Vörösborban főzve, friss sajttal tálalva is isteni

Főzhetünk belőle kompótot szegfűszeggel, cukorral, citrommal vagy birsalmalevest ugyanígy - turmixolva. A birskocsonya és birslekvár is nagyon finom. A birsalmasajt nagyon sokáig eláll, süteményekbe is kiváló. A katalánok a birsalmasajtot manchego sajttal fogyasztják desszertként.

A manchego sajt La Manchából
A manchego sajt félkemény vagy kemény, aranysárga juhsajt, mely Spanyolország La Mancha régiójának különlegessége. La Mancha száraz és kietlen vidék, mely világhírét Cervantesnek és az ő Don Quijotéjának köszönhet. Innen származik Pedro Almodóvar filmrendező is.





Ha borban pároljuk és vaníliás mascarpone-krémmel kínáljuk, felséges!

SB

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Burgonyás tésztatekercs tojásos zöldségekkel
  2014-11-08 23:02:17, szombat
 
  Burgonyás tésztatekercs tojásos zöldségekkel

Hozzávalók:

1 kg burgonya
2 tojás
20 dkg liszt
őrölt bors


A töltelékhez:
3 dkg vaj
1 paszternák
3 sárgarépa
2 pritamin paprika
1 póréhagyma
3 tojás
2 csokor petrezselyem

őrölt bors

A tálaláshoz:
3 dl tejföl

Elkészítés:

A megtisztított burgonyát vágjuk nagyobb darabokra, sós vízben főzzük puhára, szűrjük le, és forrón törjük pépesre. Amikor kihűlt, keverjük bele a tojásokat, és szórjuk rá a lisztet meg kevés sót és borsot. Gyúrjuk egynemű masszává, és pihentessük 30 percig.

A töltelékhez az olvasztott vajban pároljuk roppanósra a vékonyan felkarikázott paszternákot, sárgarépát és a csíkokra vágott pritamint, majd szórjuk bele a felszeletelt póréhagymát. Fűszerezzük sóval, borssal, egy csokor aprított petrezselyemmel. Adjuk hozzá a felütött tojásokat, és addig süssük, míg a tojás megkocsonyásodik. A burgonyás tésztát osszuk kétfelé, lisztezett deszkán nyújtsuk fél centi vastagra, majd egyenletesen osszuk el rajtuk a tojásos zöldséget, és szorosan tekerjük fel. Csavarjuk konyharuhába, a végüket kössük össze, és forrásban lévő sós vízben főzzük 35-40 percig. Amikor kész, forrón forgassuk a maradék petrezselyembe, szeleteljük ujjnyi vastagra, és fektessük tányérra. Simára kevert tejfölt kínáljunk mellé.

Megjegyzés:

A receptet Andreafeher küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Szardíniás saláta
  2014-11-08 23:00:49, szombat
 
  Szardíniás saláta

Hozzávalók 4 személyre:

3 tojás
1 piros húsú paprika
1 jégsaláta
10 dkg paprikával töltött olívabogyó
1 kis kígyóuborka
1 konzerv szardínia
1 gerezd fokhagyma
3 evőkanál vörösborecet
4 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, kihűtjük, meghámozzuk, hosszában negyedeljük. A paprikát megmossuk, negyedeljük, a magházát eltávolítjuk, és a húsát vékony csíkokra vágjuk. A salátát megmossuk, jól lecsurgatjuk, és apró darabokra tépkedjük. Az olívabogyókat keresztben félbevágjuk. Az uborkát meghámozzuk, hosszában negyedeljük és feldaraboljuk. A szardíniát leöblítjük. A fokhagymagerezdet meghámozzuk.
Az ecetet ízlés szerint sózzuk, (frissen őrölt borssal) borsozzuk, a fokhagymagerezdet belenyomjuk. Az olívaolajat habverővel az ecethez keverjük. A zöldségeket, a szardíniát és a tojást egy tálra rendezzük. Az öntetet ráöntjük, vigyázva összeforgatjuk. Frissen vágott zsúrkenyérrel, könnyű vörösborral előételként, vagy könnyű vacsoraként tálaljuk.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Apró fatörzsszeletek csokoládés zúzmaraköntösben
  2014-11-08 22:59:36, szombat
 
  Apró fatörzsszeletek csokoládés zúzmaraköntösben

Hozzávalók:

24 kis szelethez:
A tésztához:
4 egész tojás szétválasztva
5 dkg porcukor (+ kb. 2 evőkanálnyi a kisült tészta meghintéséhez)
5 dkg átszitált rétesliszt
6,5 dkg puha vaj
10 dkg jó minőségű étcsokoládé
1/2 rúd vanília kikapart belseje
A töltelékhez:
2 nagyobbacska kemény húsú körte
kb. 15-20 dkg sűrű birslekvár
A díszítéshez:
10 dkg jó minőségű fehér csokoládé
kb. 5 dkg szeletelt mandula

Elkészítés:

A töltelékhez a körtéket meghámozom, magházukat eltávolítom, 1/2 cm-es kis kockákra vágom. Egy serpenyőbe szórom, és lassú tűzön párolni kezdem, 2 perc elteltével hozzáadom a sűrű birslekvárt, felforralom, majd félreteszem. A körtekockák épp csak opálosra párolódnak, nem esnek szét. Amíg a töltelék hűl, egy nagy gáztepsit kibélelek sütőpapírral, majd elkészítem a tésztát.

A csokoládét egy tálba kockázom, kis lábosban vizet forralok, erre helyezem a csokoládés tálat - gőz fölött megolvasztom a tartalmát. Az olvadt csokoládét félreteszem, hogy langyosra hűljön. Közben a tojásokat szétválasztom. A fehérjéből kemény habot verek.

A tojások sárgáit egy nagy keverőtálba helyezem, hozzáadom az 5 dkg porcukrot, a vaníliarúd kikapart belsejét és a puha vajat. Krémesre keverem, majd hozzáadagolom a langyos, olvasztott csokoládét. Ez azért fontos, mert ha túl forrón kerül hozzá a csokoládé, a tojáskrém darabos lesz (kicsapódik a fehérjetartalma). A csokoládékrémbe forgatom a habbá vert fehérjét, ügyelve arra, hogy ne törjön szét a hab, végül beleszitálom az 5 dkg lisztet.

A sütőt 175 fokra előmelegítem. A könnyű krémes tésztát egyenletesen elosztom az előkészített tepsiben. 12-14 perc alatt megsütöm - a rendkívül könnyű tésztának nem szabad kiszáradnia, akkor készült el, ha a felszíne selymes, tapintásra ruganyos.

Amíg a tészta a sütőben van, egy sütőrácsot a tepsivel megegyező méretű sütőpapírral borítom. Erre szórok kb. 2 evőkanálnyi porcukrot úgy, hogy egyenletes rétegben fedje a papírt. A legnagyobb odafigyelést igénylő művelet a kész csokoládés lap rácsra borítása. Óvatosan, ugyanakkor határozottan kell kiborítani, hogy ne törjön szét! A cukrozott felületre nem tapad a tészta, a tekerésnél így könnyebb dolgozni vele.

A tésztalapot 4, azonos szélességű csíkra vágom fel. Még langyosan, szép sorban haladva mindegyikre teszek a töltelékből: gyakorlatilag vékonyan megkenem a körtekockás birslekvárral a kis csokoládészalagokat, majd a keskenyebb végüknél feltekerem, mint a piskótatekercset. Gyorsan kell vele dolgozni, mert ha teljesen kihűl a tészta, elveszíti rugalmasságát. A 4 vaskos tekercset 1 órára hűtőszekrénybe teszem, hogy kissé megszilárduljanak.

Közben lapos tálba szórom a mandulaszeleteket, majd a várakozási idő leteltével egy lábosban ismét vizet forralok, a fehér csokoládét tálba tördelem, és gőz felett megolvasztom. A tekercseket először hosszában félbe, majd keresztben 3 részre vágom. Így minden rolniból 6 db félbevágott tekercset kapok. A kis félkörök vágási felületét megmártom a fehér csokoládéban, majd a mandulaszeletekben - így szép kis zúzmarás talpat kapnak. A talpukkal lefelé sütőpapírral borított rácsra sorakoztatom őket. A maradék csokoládét elosztom a fatörzsszeletek tetején, megszórom a maradék mandulával, így kapják meg zúzmarás köntösüket. Ha a csokoládé megszilárdult, fogyasztásig hűtőszekrényben tárolom.





Megjegyzés:

Könnyen előfordulhat, hogy tekerés közben megtörik a tészta, de annyira puha és rugalmas, hogy kézzel szépen összefogható a kész tekercs, nem esik szét, az esetleges belső törések a későbbiek során nem okoznak problémát!

A receptet és a fotót Habliliom küldte.

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Birsalmás káposzta füstölt oldalassal
  2014-11-08 22:57:12, szombat
 
  Birsalmás káposzta füstölt oldalassal

Hozzávalók:

50 dkg savanyú káposzta
2 birsalma
2 babérlevél
80 dkg húsos füstölt oldalas
3 evőkanál olaj
1 paprika (piros színű)
1 csokor petrezselyem
őrölt bors
1,5 dl zöldségleves

Elkészítés:

Egy kiolajozott tepsiben terítsük szét a káposzta felét, fektessük rá a cikkekre vágott, meghámozott birsalmát, a babérleveleket, a kisebb darabokra vágott oldalast, és fedjük be a maradék káposztával. A tetejét szórjuk meg a vékony csíkokra darabolt paprikával, a felaprított petrezselyemmel és a borssal. Öntsük rá a zöldséglevest, és takarjuk le fóliával.

200 °C fokos sütőben pároljuk puhára, majd a fóliát levéve, pirítsuk meg a tetejét.

Tálaláskor a forró birsalmás káposztát a füstölt oldalassal halmozzuk a tányérokra, és friss pékáruval kínáljuk.





Megjegyzés:

A receptet Smuczer Józsefné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Narancsos libaleves libatepertős maceszgombóccal
  2014-11-08 22:55:38, szombat
 
  Narancsos libaleves libatepertős maceszgombóccal

Hozzávalók:

8 személynek:
4 db libacomb (a bőre és a zsírja leszedve, kisütve tepertőnek)
5 dkg vaj
1 fej vöröshagyma
10 dkg sárgarépa
5 dkg zeller
5 dkg gyökér
5 dkg zöldborsó
4 db csiperke gomba
1 dl fehérbor
3 dl tejszín
3 l tyúkhúsleves
1 csokor petrezselyem

bors
2 evőkanál narancsos mustár (vagy narancs reszelt héja és 2 evőkanál mustár)
A gombóchoz:
10 dkg pászka
2 tojás
1 dl víz
3 dkg libatepertő
6 evőkanál libazsír

bors
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem

Elkészítés:

1. A libacombot megtisztítjuk, a bőrét és a zsírját leszedjük, és a sütőben szépen lassan ropogósra kisütjük kb. 140 fokon. Leszűrjük, kihűtjük, ledaráljuk (ezt tesszük a maceszgombócba).

2. A pászkát apróra daráljuk, összekeverjük a hozzávalókkal úgy, hogy tejbegríz sűrűségű legyen. Pihentetjük kb. 1 órát. Közben elkészítjük a levest.

3. A libahúst levágjuk a csontról, összekockázzuk. A vajon megdinszteljük a finomra vágott hagymát, rádobjuk a libahúst, és tovább pirítjuk. Ha elforrta a levét, hozzátesszük a kockázott zöldségeket, és felengedjük a fehérborral, húslével, tejszínnel, sózzuk, borsozzuk. Narancsos mustárral ízesítjük.

4. A masszából kis gombócokat formázunk, belefőzzük a levesbe.





Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Sonkasaláta rizzsel
  2014-11-08 22:54:00, szombat
 
  Sonkasaláta rizzsel

Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg rizs
1 evőkanál Vénusz olaj
30 dkg sonka
1 avokadó
20 dkg koktél paradicsom
1/2 jégsaláta
10 dkg trappista sajt
5 dkg pisztácia
2 dl tejföl
1 dl majonéz
1 csipet curry

Elkészítés:

A rizst az olajon megfuttatjuk, dupla mennyiségű vízzel (kb. 2 bögre) felöntjük, és lefedve, kislángon kb. 20 perc alatt megfőzzük, majd levesszük a fedőt, és hagyjuk kihűlni. A sonkát apró kockára vágjuk. Az avokadót félbevágjuk, kimagozzuk, meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. A paradicsomokat megmossuk, és félbe vágjuk. A jégsalátát megmossuk, levelekre szedjük, leszárítjuk, és nagyobb darabokra tépkedjük. A sajtot kockára vágjuk.

A kihűlt rizst salátástálba borítjuk. Hozzáadjuk a sonkát, az avokadót, a paradicsomot, a jégsalátát, a sajtot, és lazán összekeverjük, a tetejét a pisztáciával megszórjuk. Kis tálkába beleöntjük a tejfölt, a majonézt, megsózzuk, borsozzuk, csipet curryt adunk hozzá, és habverővel simára keverjük. A mártást külön szószos csészében tálaljuk.





Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 540 kcal

Megjegyzés:

Fotó: Kerekes

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Boldog hétvégét!
  2014-11-08 19:46:33, szombat
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

További jó estét!
és




 
 
0 komment , kategória:  Hétvégét  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2014.10 2014. November 2014.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 342 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1863
  • e Hét: 11366
  • e Hónap: 25271
  • e Év: 154978
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.