Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/54 oldal   Bejegyzések száma: 531 
Adventi ráhangoló: 12.24
  2020-12-24 15:54:07, csütörtök
 
  Elfogadod-e Isten szeretetét?
A nap kihívása
Gyönyörűségem vagy, menyasszonyom - és Én örömömet találom benned. Hallgatom-e ezeket az isteni szavakat? Elhiszem-e? Elfogadom-e szeretetét?

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Adventi éneklés, kántálás Gyimesbükkön
  2020-12-23 22:40:28, szerda
 
  A karácsonyi éneklést a magyar néphagyományban leggyakrabban kántálásnak nevezik, de néhol kóringyálás, pászlizás, mendikálás, angyali vigasság a neve. Hagyományosan karácsony estéjén, és másnap, házról- házra járva énekeltek a kántálók. Falvanként változott a szokás, volt, hogy az engedélykérés után az ablak alatt, vagy a házban énekeltek, egy vagy több éneket. A háziak szénát szórtak az ablak alá, hogy a gyerekek azon kántáljanak, ezt a szénát azután a tyúkólba vitték, hogy a tyúkok jobban tojjanak. A kántálásért a gyerekek diót, almát, bélest, perecet, madár alakú kalácsot kaptak. Manapság már pénzt is adnak nekik. Délután a fiatalok, késő este a házas emberek jártak kántálni. Moldva falvaiban még ma is élő ez a szokás.
A Moldvai Csángó magyarok Szövetsége számára is nagyon fontos, hogy a kántálás szokása tovább éljen, ezért a járványügyi korlátozások ellenére is, bár azokhoz alkalmazkodva, azokat tiszteletben tartva idén is megszerveztük az adventi éneklést, a hagyományőrző csoportok számára. Évekkel ezelőtt az a gyakorlat alakult ki, hogy már az advent idején a hagyományőrző csoportok ellátogattak egymáshoz, az időszak szellemiségéhez illő közösségi élményekkel segíteni egymásnak a cselekvő, szeretetteljes karácsonyvárásban. Az évek alatt egyre több falu hagyományőrzői csatlakoztak az adventi éneklés rendszeréhez, így ebben a zenés, táncos szokásoktól tartózkodó adventi időszakban is többször összegyűltek, felelevenítették a gyermekkorukban tanult magyar karácsonyi énekeket, és ráadásként újakat is megtanultak.
Idén nem lehetséges a szokásos forma szerinti közös éneklés, egymás meglátogatása, de mert ezt az egyre romló járványügyi helyzet láttán hónapokkal előre lehetett sejteni, időben felkészültünk és mint immár több rendezvényünket, ezt a kántálást is ,,másként", online módon bonyolítjuk le, előre felvett videók segítségével, melyeken az egyes falvak hagyományőrző csoportjai otthon éneklik el régi szokás szerint való karácsonyváró, karácsonyt ünneplő énekeiket és üzennek így módon egymásnak és a világnak, hogy emberek, ne féljetek, ne csüggedjetek.

Facebook oldali videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Adventi ráhangoló: 12.23
  2020-12-23 18:56:37, szerda
 
  Az Úr közel van. Veled van!
A nap kihívása
Küldött vagy. Kihez? Hogyan készíted az Úr útját mások lelkében, szívében?

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Adventi köznapok - december 23.
  2020-12-23 18:44:16, szerda
 
  OLVASMÁNY Malakiás próféta könyvéből
Az Úr megjelenését ,,angyal" készíti elő. A Megváltó előhírnöke - miként Illés - a bűnbánat tüzével tisztítja a szíveket.
Ezt mondja az Úr, a mi Istenünk: ,,Íme, elküldöm hírnökömet, hogy elkészítse előttem az utat. Hamarosan belép szentélyébe az Úr, akit kerestek, és a szövetség angyala, aki után vágyakoztok. Lám, már jön is! - mondja a Seregek Ura. De ki tudja majd elviselni jövetele napját? És ki maradhat állva, amikor megjelenik? Mert olyan, mint az olvasztók tüze és a ványolók lúgja. Leül, mint az ezüstolvasztó és tisztító mester. Megtisztítja Lévi fiait, megnemesíti őket, mint az aranyat és az ezüstöt szokás, hogy igazságban mutassanak be áldozatot az Úrnak." Júda és Jeruzsálem áldozata tetszeni fog akkor az Úrnak, éppúgy, mint a régmúlt időkben, mint az első években. Nézzétek, elküldöm nektek Illés prófétát, mielőtt elérkeznék az én nagy és félelmetes napom. Ő újra a fiak felé fordítja az apák szívét, és az apák felé a fiak szívét, nehogy elmenjek és átokkal sújtsam a földet.
Ez az Isten igéje. Mal 3,1-4.23-24

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Keresztelő Szent János születése.
Amikor elérkezett Erzsébet szülésének ideje, fiúgyermeket szült. Szomszédjai és rokonai meghallották, hogy milyen irgalmas volt hozzá az Úr, és együtt örült vele mindenki. A nyolcadik napon jöttek, hogy körülmetéljék a gyermeket. Atyja nevéről Zakariásnak akarták hívni. De anyja ellenezte: ,,Nem, János legyen a neve." Azok megjegyezték: ,,Hiszen senki sincs a rokonságodban, akit így hívnának!"
Érdeklődtek erre atyjától, hogyan akarja őt nevezni. Atyja írótáblát kért, és ezeket a szavakat írta rá: János a neve." Erre mindnyájan meglepődtek. Neki pedig megnyílt az ajka, és megoldódott a nyelve: szólni kezdett, és magasztalta Istent.
Akkor félelem szállta meg az összes szomszédokat, és Júdában meg az egész hegyvidéken erről az eseményről beszéltek. Aki csak hallott róla, elgondolkodva mondta: ,,Mi lesz ebből a gyermekből? Hiszen nyilván az Úr van vele."
Ezek az evangélium igéi. Lk 1,57-66
...



Útravaló
Keresztelő János születésével beteljesedett a Zakariásnak adott jövendölés, és megszűnik az apa némasága. Erzsébet és Zakariás is a János nevet akarja adni a gyermeknek, a jelenlévők nagy csodálkozására, mert nem neveztek senkit így a rokonságban. A Jechonan név jelentése ugyanis: ,,Isten irgalmas"; rávilágít, hogy az Úr mindig megelőzi az embert irgalmas szeretetében, jótéteményeiben. A Megváltót ő küldi el közénk, nem érdemeink alapján, sőt, bűneink és elfordulásaink ellenére. Isten mindig zavarba hoz szeretetével. Ez a szeretet megnyitja a lezárult ajkakat és a bezárult szíveket. Élővé teszi az élettelent. Föltámaszt minden megholtat. Akarod ezt a szeretetet? Már a tiéd.
Magyar Kurír

Elmélkedés
Az események sorát folytatva a mai napon Keresztelő János születésének történetét olvassuk az evangéliumban. Mária távozása után kis idővel Erzsébet megszüli fiát. Az evangélista rövid megjegyzése így hangzik: ,,Szomszédai és rokonai meghallották, hogy milyen irgalmas volt hozzá az Úr, és együtt örült vele mindenki" (Lk 1,58). Ne menjünk el szó nélkül a kijelentés mellett!
Zakariás és Erzsébet ekkor már idősek voltak. Évek, évtizedek óta éltek házasságban, de nem született gyermekük és ez sokak szemében szégyen volt. Amikor házasságot kötöttek, bizonyára ők is azt tervezték, hogy gyermekeknek fognak életet adni, szeretetben fogják őket felnevelni, s gondoskodásukat majd azzal fogják gyermekeik meghálálni, hogy idős korukban segítik őket, támaszkodhatnak rájuk. De az évek során nem teljesült ez az álmuk, vágyuk. Most viszont sok évi várakozás után, amikor már semmi reményük sem volt rá, mégis gyermekük születik. És ezt a gyermeket Istennek köszönhetik. Ez a gyermek Isten áldása. Gyermekük az irgalmas Isten ajándéka. Igaz mindez a gyermekre, Jánosra és minden gyermekre. A gyermek születése hallatán mindenki örül, s a szülők örömét növeli a rokonok és ismerősök öröme.
Jézus születésének ünnepéhez közeledve engedem-e, hogy Isten öröme eltöltsön, egyre jobban betöltse szívemet?
C. Horváth István Sándor

Imádság
Jöjj el népek várakozása, Jézus Krisztus, örvendeztess meg minket isteni jelenléteddel. Nagy szükségünk van tanácsra, segítségre, oltalomra. Ha saját erőnkből akarunk választani jó és rossz között, könnyen tévedésbe esünk, s észrevétlenül becsapjuk magunkat. Ha jók szeretnénk lenni hiányzik belőlünk az erő és a bizalom. Amikor szembe akarunk szállni a gonosszal, gyakran gyengének bizonyulunk és alul maradunk. Jöjj, Urunk, és világosítsd meg a téged keresők útját! Jöjj és ébressz új reményt a csalódottakban! Jöjj és adj örömöt minden embernek!

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
IV. Adventi gyertyagyújtás – 2020.12.20.
  2020-12-22 18:32:09, kedd
 
  Eger TV videó Link

Advent utolsó vasárnapján Mirkóczki Ádám polgármester, valamint dr. Ternyák Csaba egri érsek mondták el ünnepi gondolataikat és gyújtották meg a szeretet gyertyáját televíziónk műsorában. A városvezető beszédében úgy fogalmazott: az idei esztendő mindenkit megviselt, mindenkit kihívások elé állított, ez azonban arra sarkallhat, hogy jobban az Úr felé forduljunk. Az egri érsek a megtestesülés titkáról és Isten irántunk való szeretetéről elmélkedett.

...... .........

 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Ternyák Csaba érsek mondott elmélkedést advent .....
  2020-12-22 18:30:28, kedd
 
  Ternyák Csaba érsek mondott elmélkedést advent negyedik vasárnapján az egri televízióban
A járványhelyzet miatt az adventi rendezvények Egerben is elmaradtak, így a Dobó téri gyertyagyújtásokat sem tartották meg. Ezeken a programokon hagyományosan a történelmi egyházak képviselői tartanak elmélkedéseket, ezeket idén a TV Eger csatornáján sugározták. December 20-án, advent negyedik vasárnapján Ternyák Csaba egri érsek mondott tanítást.
Advent negyedik vasárnapján Szent Pál rómaiakhoz írt leveléből olvasunk fel egy részletet: ,,Istennek hatalmában áll megerősíteni benneteket evangéliumomban, a Jézus Krisztusról szóló tanításban, annak a titoknak kinyilvánításában, amelyre ősidők óta csend borult..." (Róm 16,25) Milyen titokról van itt szó? - tette fel a kérdést a főpásztor.
Minél többet fednek fel a tudósok a világ törvényszerűségeiből, annál több titok létére jönnek rá, amit még fel kell tárni. És ezek a titkok ámulattal töltik el az embert. De a hétköznapokban is titkokkal vagyunk körülvéve, s a mai világ számára az Egyház is sokszor titokzatos, érthetetlen. Mintha Isten továbbra is egy rejtőzködő Isten lenne. Titokzatos Isten, akinek titkaira ősidők óta csend borult.
És amikor azt hisszük, hogy megismertük Istent, ő újra elrejtőzik, azért, hogy tovább keressük őt - mutatott rá Ternyák Csaba. - Az ember képes arra, hogy valamit megértsen Istenről, de rá kell jönnünk, hogy ő olyan végtelen, hogy csak keveset tudhatunk róla - ilyen gyenge, gyarló az ember, még ha meg is találja Istent.
De Jézus Krisztusban kinyilvánítja, megmutatja magát nekünk. A szerető Isten egy kisgyermek; annyira szereti az embert, hogy ő maga is gyermekké lesz, mert így tudja a legérthetőbben elmondani, mi a szeretet. Ez a nagy titok, amire ősidők óta csend borult: Isten maga a szeretet, és itt van közöttünk.

A teljes adás ITT tekinthető meg. videó Link
Magyar Kurír 2020.12.22
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Erdő Péter üzenete advent negyedik vasárnapjára
  2020-12-22 14:39:00, kedd
 
  Mária igent mondott arra, hogy a megváltó Édesanyja legyen. Mondjunk mi is igent arra a feladatra, amelyet nekünk szán azt Isten az üdvösség művében.
Videó Link

...... ..............

 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Adventi ráhangoló: A hála napja 12.22
  2020-12-22 14:23:04, kedd
 
  A nap kihívása
Látod-e, hogy mennyi jót tett veled az Úr? Fel tudod-e ezeket sorolni? Mondd ma egész nap a te hálaénekedet Istennek - egyre jobban járja át lelkünket Mária ujjongó, hálás, Istent dicsérő lelkülete.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Adventi köznap - december 22.
  2020-12-22 14:21:10, kedd
 
  ...... .........


Erzsébet meglátogatása alkalmával Mária így magasztalta Istent: ,,Magasztalja lelkem az Urat, és szívem ujjong megváltó Istenemben! Mert tekintetre méltatta alázatos szolgálóleányát, lám, ezentúl boldognak hirdet engem minden nemzedék. Nagy dolgokat művelt velem a Hatalmas, szentséges az ő neve! Irgalma nemzedékről nemzedékre száll, mindazokra, akik félik őt. Nagyszerű dolgot tett karja ereje, széjjelszórta mind a gőgös szívűeket. Lesöpörte trónjukról a hatalmasokat, és felmagasztalta az alázatosakat. Az éhezőket elhalmozta minden jóval, de a gazdagokat elküldte Üres kézzel. Felkarolta gyermekét, Izraelt, megemlékezve irgalmasságáról, amint atyáinknak megígérte: Ábrahámnak és utódainak mindörökre!" Mária ott maradt még körülbelül három hónapig, azután visszatért otthonába. Lk 1,46-56

Útravaló
Mária csodálatos éneke az Egyház hálaadása lett. Megjelenik a liturgiában is, nem csak a Szentírásban találjuk meg. Isten szeretete el akar vezetni minket a mennyei dicsőségbe. Az alázatos embert észreveszi az Úr, és megmutatja neki irgalmasságát. ,,Irgalma nemzedékről nemzedékre száll, mindazokra, akik félik őt." Különösen nagylelkű az alázatos iránt, aki rábízza életét és őt szolgálja. ,,Mária tanúsítja, hogy Isten Fiának irgalmassága határtalan és kivétel nélkül mindenkihez eljut." Az üdvösség történetét végigkíséri Isten irgalma! Ha hittel nézel az életedre, meglátod, ő felkarol mint gyermekét, és a tenyerén hordoz. Rád is letekint az Úr, ha szeretetébe vetett bizalommal élsz.
Magyar Kurír


Elmélkedés
Keresztelő János, majd Jézus születésének hírüladását Szűz Mária Erzsébetnél tett látogatása követi. Mária nem azért indul útnak, mert kételkedik az angyal szavában és meg akar győződni annak igazáról. Éppen ellenkezőleg! Hisz az angyal szavának, elhiszi, hogy Erzsébet idős kora ellenére is gyermeket vár, ezért elindul, hogy rokonának segítségére lehessen a szülés előtti időben, a szülésre való felkészülésben. Kettejük és a méhükben hordozott magzatok találkozását tegnap olvastuk az evangéliumban.
A mai szöveg Mária csodálatos hálaadó imáját ismerteti. Miután meggyőződött arról, hogy Erzsébetnek valóban hamarosan gyermeke fog születni, s ezzel beigazolódott az angyal által említett jel, a legkisebb kétely sem merül már fel benne arra vonatkozóan, hogy az is valóra fog válni, amit róla mondott az angyal, tudniillik, hogy neki is gyermeke fog születni, ő lesz a Megváltó édesanyja. Magasztaló imájában először azért ad hálát a mindenható Istennek, hogy őt választotta ki arra, hogy méhében hordozza és megszülje az emberré lett Istenfiút. E személyes vonatkozás után mintegy az egész emberiség nevében hálát ad az irgalmas Istennek a megváltás művéért.
Az utolsó adventi napokat használjuk arra, hogy Máriához csatlakozva imáinkban hálát adjunk a megváltásért és a Megváltóért!
C. Horváth István Sándor

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Te azért jöttél el bűnös emberi világunkba, hogy megmutasd számunkra a bűntől való szabadulás útját. Nélküled soha nem találnánk rá a bűnbánat útjára. Nélküled nem találnánk rá a mennyei Atya szeretetére. Te adod nekünk az adventi időt a bűnbánat idejeként. Jöjj el, Urunk, és érints meg minket szereteteddel! Jöjj és bocsáss meg nekünk, akik nem halogatjuk tovább bűneink beismerését, hanem a bűnbánat egyenes útján indulunk most feléd. Születésed, jöveteled nagy változást hozott egykor a világba. Te képes vagy megváltoztatni az embert. Képes vagy a bűnösöket szentté változtatni. Hozz változást az én életembe!

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Adventi ráhangoló: 12.21
  2020-12-21 17:31:04, hétfő
 
  Isten veled akar találkozni, hogy boldoggá tegyen.
A nap kihívása
Gondolj ma Istennel való kapcsolatodra úgy, mint vőlegény és menyasszony kapcsolatára. Tudod-e, elhiszed-e, hogy Isten vágyik a veled való találkozásra, hogy boldoggá tehessen téged?

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
     1/54 oldal   Bejegyzések száma: 531 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 957
  • e Hét: 2036
  • e Hónap: 15474
  • e Év: 218387
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.